Pored toga imamo veoma stari rukopis iz 150. g. koji se ne zalikuje mnogo od novijih prepisa. Tako da nemao nikakv dokaz rukotvorenja. 150.g. nije Rimska crkva bila tako uticajna niti je postojao papa. Znači da bi neko tu knjigu rukotvorio morao je to da učini stotine godina kasnije, a ne u drugom veku.
Knjiga je pisana kao reakcija na cara Nerona, koji je prvi poceo znacajnije progone krscana. Dakle, pisana je oko 60-70 god. N.e. ili neposredno nakon toga. Kada se slovima punog imena cara Nerona dodaju brojcane oznake, dobiva se 666. To je ime antihrista, koji proganja crkvu, to je car Neron.
Knjiga nije krivotvorina u smislu da ju je kasnije netko naknadno krivotvorio. Nego na nacin da je od pocetka pisana kao krivotvorina, kao izmisljanje i umisljanje nekog anonimnog krscanskog pisca. Covjek je napisao svoje zelje, ono sto bi on htio da se desi, da propadne Rim, da Krist dodje, da krscanstvo pobijedi itd.
I naravno, posto je sam bio nepoznat, a htio je da ostali krscani prihvate njegovu knjigu kao objavu od Boga. I onda ju je pripisao nekom mnogo poznatijem covjeku od sebe. Da ja danas napisem knjigu i postpsem se kao Fazlija, nitko ne bi citao. Ali da napisem i kazem, nasao sam izgubljenu i tajnu knjigu prorocanstava i vizija pape Franje... svi bi htjeli vidjeti sto je to pokojni papa napisao.
Tako je i ovaj anonimni pisac izabrao apostola Jovana jer su do 70. godine vec svi stariji apostoli pomrli. Mozda je i Jovan umro, ali medju posljednjima, i gle - bas se slucajno nasla njegova knjiga...
A kada tako nabacis gomilu svojih zelja sto si ti sam zamisljas da bi trebalo da bude... u narednih 2.000 godina se ponesto od toga i obistini. I slijepa koka nabode pokoje zrno. Rim je propao, Krist nije dosao. Otpadnistva i grijeha ja uvijek bilo i bit ce... svatko se moze naci u tome.
A konacno, razmisli o jednoj stvari:
Isus izmedju 27. i 30. godine djeluje i iznosi svoje ucenje:
- najavljuje skori dolazak Kraljevstva
- kaze da nitko ne zna kada ce to biti
- niti on sam ne zna, samo Otac
- po Isusu ce Kraljevstvo doci i to je to
- ne najavljuje nikakve proroke
- nikakvih 1.000 godina pa ovako, pa onako
Samo 30-40 godina kasnije (oko 60.-70. godine N.e)
- najednom se Isus predomislio
- najednom on zna cijeli scenario
- i kada ce se desiti i kako ce se desiti
- doci ce 2 proroka, doci ce razne posasti
- u detalje opisuje, prvo 1.000 godina ovako, onda nakon toga onako...
Pa zar nije tebi malo cudno da se Isus najednom predomislio i dopunio svoje ucenje? Zasto to sve nije rekao 30 godina ranije kada je licno poducavao? Zar bi ti vjerovao nekome tko bi ti sada rekao da je imao vizije nekog mormonskog ucitelja koji je umro prije 30-40 godina i da taj ucitelj sada, kroz neke moje vizije, iznosi neka ucenja koja taj covjek nikada nije rekao za zivota?!
Tako da, kada sve uzmes u obzir, knjiga nije krivotvorena kasnije, nego vec od samog pocetka. To je popis mastanja nekog anonimnog krscanskog pisca s konca 1. stoljeca.