Identitet malog roga?

Ovako se nekako dođe do Antioha IV:

Danilo 7 nam kaže da imamo 4 zvijeri. Ima različitih tumačenja ko su te zvijeri ali sekularno objašnjenje jeste da su to Vavilon, Miđani, Persija i Grci. Četvrta zvijer tj. Grci ima 10 rogova što označava 10 helenističkih vladara Judeje: Aleksandar, Ptolemej I, Ptolemej II, Ptolemej III, Ptolemej IV, Ptolemej V, Antioh III, Selevk IV, Antioh kralj Sirije i konačno Antioh IV Epifan.

Mali rog označava Antioha IV a tri roga koje su se iščupala pred malim rogom predstavlja činjenicu da je Antioh IV Epifan bio četvrti po redu u liniji za tron nakon svog brata Selevka IV, njegovog sina Dimitrija (budućeg Dimitrija I Sotira) i drugog sina Antioha (kralja Sirije). Tri roga su se iščupala kao što su se tri prethodnika Antioha IV "iščupala" pred njim. Mali rog govori velike hule jer sama riječ Epifan znači manifestacija Boga što znači da se Antioh IV proglasio božanstvom.

Hvala za komentar i trud. Zanima me zašto smatrate da Medija i Perzija predstavljaju dvije različite zvijeri? Pošto su bili u zajedničkoj koaliciji, možemo li ih promatrati kao dvije odvojene zvijeri?

Koliko se secam, Antioh Epifan je bio jedan od slbijih od svih ptolomejaca i selevka. Bas ga je tesko ukomponirati u ono sto prorok Danilo pise.

Osim toga, on nije jedan od njih pa je tesko kaze da se od njih podigao.

Nije on iscupao nikakva 3 roga pre sebe.

Antioh Epifan nije bio veci od Medskog i Persijkog carstva niti je bio veci od Grckog carstva

Oskvrnavljena svetinja prema Makabejcima je trajalo oko 2 godine a ne 3.5 kako kaze prorostvo.

Antioh Epifan je bio 8. care od Selevka a nakon njega jos 20 careva.

Uopste se ne uklapa u Danilovo prorocanstvo

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Hvala za komentar i trud. Zanima me zašto smatrate da Medija i Perzija predstavljaju dvije različite zvijeri? Pošto su bili u zajedničkoj koaliciji, možemo li ih promatrati kao dvije odvojene zvijeri?

Pa iskreno ja ni ne vjerujem da se to odnosi na Antioha IV ali to je prihvaćeno sekularno tumačenje. Samo sam htio predstaviti kako se dolazi do Antioha IV.

Koliko se secam, Antioh Epifan je bio jedan od slbijih od svih ptolomejaca i selevka. Bas ga je tesko ukomponirati u ono sto prorok Danilo pise.

Uzmi u obzir da pobornici tvrdnje da je to Antioh IV uglavnom nisu vjernici niti smatraju Biblijom savršeno pouzdanom i ukomponovanom. Tako da prema sekularnim istoričarima nije bitno da li je Antioh IV bio jak ili slab vladar jer je za pisca Knjige Danilova on bio sam sotona zbog svojih zločina nad jevrejskim narodom.

Interesantna kombinacija preterističkog i futurističkog pogleda.
Da li možete u kratkim crtama objasniti kako ste "malog roga" identificirali u Antioh IV Epifan, također, možete objasniti i za antikrista iz budućnosti?

Pa Danilo to jasno objašnjava u daljim stihovima

Danilo 8,9I iz jednoga njih izide jedan rog malen i naraste vrlo velik prema jugu i istoku prema krasnoj zemlji.
Danilo 8,10I naraste dori do vojske nebeske, i obori na zemlju neke od vojske i od zvijezda, i pogazi ih.
Danilo 8,11I naraste dori do poglavara toj vojsci, i uze mu svagdašnju žrtvu, i sveti stan njegov obori.
Danilo 8,12I vojska bi dana u otpad od žrtve svagdašnje, i obori istinu na zemlju, i što činjaše napredovaše mu.
Danilo 8,13Tada čuh jednoga sveca gdje govoraše, i jedan svetac reče nekome koji govoraše: dokle će trajati ta utvara za svagdašnju žrtvu i za otpad pustošni da se gazi svetinja i vojska?
Danilo 8,14I reče mi: do dvije tisuće i tri stotine dana i noći; onda će se svetinja očistiti.

Vidi se da se paralelno govori o dve osobe, kao kod Cara Tirskog. U prošlosti ovo ispunjava delimično Antioh, a u budućnosti Antihrist jer je proroštvo za poslednja vremena.

Danilo 8,9I iz jednoga njih izide jedan rog malen i naraste vrlo velik prema jugu i istoku prema krasnoj zemlji.
Danilo 8,10I naraste dori do vojske nebeske, i obori na zemlju neke od vojske i od zvijezda, i pogazi ih.
Danilo 8,11I naraste dori do poglavara toj vojsci, i uze mu svagdašnju žrtvu, i sveti stan njegov obori.
Danilo 8,12I vojska bi dana u otpad od žrtve svagdašnje, i obori istinu na zemlju, i što činjaše napredovaše mu.
Danilo 8,13Tada čuh jednoga sveca gdje govoraše, i jedan svetac reče nekome koji govoraše: dokle će trajati ta utvara za svagdašnju žrtvu i za otpad pustošni da se gazi svetinja i vojska?
Danilo 8,14I reče mi: do dvije tisuće i tri stotine dana i noći; onda će se svetinja očistiti.

Vidi se da se paralelno govori o dve osobe, kao kod Cara Tirskog. U prošlosti ovo ispunjava delimično Antioh, a u budućnosti Antihrist jer je proroštvo za poslednja vremena.

Nisam siguran da se jasno govori o dvije osobe. Dužina trajanja proročkog vremena sama po sebi ne govori da postoji još jedan na kog se samo proroštvo odnosi. Ako bi taj vremenski okvir bio pokazatelj drugog antikrista, vjerujem da bi ga prepoznali. Osim ako po vama još traje to razdoblje.

Ono što bi jako volio čuti od vas je što za vas predstavlja četvrta zvijer iz koje raste "mali rog"?

Pa iskreno ja ni ne vjerujem da se to odnosi na Antioha IV ali to je prihvaćeno sekularno tumačenje. Samo sam htio predstaviti kako se dolazi do Antioha IV.

To je ok, upoznat sam sa njihovim tumačenjem i premda ima nekoliko povijesnih zanimljivosti koje su uklopili u svoja viđenja, ne mogu ga uzeti za ozbiljno. No, radije bih čuo vaše mišljenje na ovu temu. Kad stignete, ne morate ništa opširno, u kratkim crtama...

Ako bi taj vremenski okvir bio pokazatelj drugog antikrista, vjerujem da bi ga prepoznali. Osim ako po vama još traje to razdoblje.

To se odnosi na poslednja vremena kako Danilo to i kaže. Proročko razdoblje se nastavlja kad se Bog ponovo okrene Danilovom narodu i to je poslednja sedmica u kojoj se Antihrist pojavljuje.

Ono što bi jako volio čuti od vas je što za vas predstavlja četvrta zvijer iz koje raste "mali rog"?

Antihristovo carstvo u poslednjim vremenima, to carstvo obuhvata jedinstvenu državu stvorenu od islamskih naroda oko Izraela.

Preporučujem ovu knjigu za dalja istraživanja: https://joelstrumpet.com/wp-content/uploads/2014/09/Mideast-Beast-Serbian.pdf

To se odnosi na poslednja vremena kako Danilo to i kaže. Proročko razdoblje se nastavlja kad se Bog ponovo okrene Danilovom narodu i to je poslednja sedmica u kojoj se Antihrist pojavljuje.

Antihristovo carstvo u poslednjim vremenima, to carstvo obuhvata jedinstvenu državu stvorenu od islamskih naroda oko Izraela.

Preporučujem ovu knjigu za dalja istraživanja: https://joelstrumpet.com/wp-content/uploads/2014/09/Mideast-Beast-Serbian.pdf

Hvala za odgovor i link knjige. Ne mogu u ovoj fazi ništa konkretno komentirati jer ne znam što stoji u knjizi pa ću u narednim danima baciti oko i vidjeti o čemu se točno radi.
Htio bih samo skrenuti pažnju na to da su posljednja vremena započela još u vremenu prve crkve. Iako postoji nauk pojedinih denominacija koje vjeruju da je došlo do odgađanja tih posljednjih vremena i da su po milosti ostavljena za kasniji period, a što ne proizlazi iz Pisma... zbog toga, vjerujem da je važno razumjeti proročke događaje u svim vremenskim razdobljima na koja se oni odnose.

Hvala za odgovor i link knjige. Ne mogu u ovoj fazi ništa konkretno komentirati jer ne znam što stoji u knjizi pa ću u narednim danima baciti oko i vidjeti o čemu se točno radi.
Htio bih samo skrenuti pažnju na to da su posljednja vremena započela još u vremenu prve crkve. Iako postoji nauk pojedinih denominacija koje vjeruju da je došlo do odgađanja tih posljednjih vremena i da su po milosti ostavljena za kasniji period, a što ne proizlazi iz Pisma... zbog toga, vjerujem da je važno razumjeti proročke događaje u svim vremenskim razdobljima na koja se oni odnose.

Izgleda da je SIONSKI istu knjigu samo sa drugim koricama postavio na podforumu "Književnost"....na početku autor sam priznaje pošto se druži sa elitom da većina ljudi misli da je on jedan njihov čovjek - zato pod svaku cijenu brani katolicizam i druge teorije, a predstavalja sasvim novu teoriju da Meka i Medina predstavljaju antikrista.

Htio bih samo skrenuti pažnju na to da su posljednja vremena započela još u vremenu prve crkve

Počela su dolaskom Isusa Hrista.

Iako postoji nauk pojedinih denominacija koje vjeruju da je došlo do odgađanja tih posljednjih vremena i da su po milosti ostavljena za kasniji period, a što ne proizlazi iz Pisma.

Pa da nisu odgodjena sve bi se završilo već u 1 veku, nego je proročki program pauziran i ta pauza traje već 2000g (lako se da proveriti).

Izgleda da je SIONSKI istu knjigu samo sa drugim koricama postavio na podforumu "Književnost"....na početku autor sam priznaje pošto se druži sa elitom da većina ljudi misli da je on jedan njihov čovjek - zato pod svaku cijenu brani katolicizam i druge teorije, a predstavalja sasvim novu teoriju da Meka i Medina predstavljaju antikrista.

Izgleda da ti ne jedeš dovoljno šargarepe pa ti vid slabi jer sam postavio drugu knjigu od ove što sam postavio ovde. Takodje autor ne brani katoličanstvo već razotkriva glupavu teoriju da je Papa Antihrist kako piše ona tvoja čuvena književnica iz Mejna..

Pa da nisu odgodjena sve bi se završilo već u 1 veku, nego je proročki program pauziran i ta pauza traje već 2000g (lako se da proveriti).

Izgleda da ti ne jedeš dovoljno šargarepe pa ti vid slabi jer sam postavio drugu knjigu od ove što sam postavio ovde. Takodje autor ne brani katoličanstvo već razotkriva glupavu teoriju da je Papa Antihrist kako piše ona tvoja čuvena književnica iz Mejna..

Još par takvih izjava i letiš sa foruma

Ne mogu se složiti. To nije argument, nego tvrdnja. Pokažite mi na osnovu Pisma da su odgođena.

Dovoljno je da ste mu napisali da se ne slažete. Nema potrebe za takvim načinom komuniciranja.

Još par takvih izjava i letiš sa foruma

Nema potrebe, idem sam sa ovog antihrišćanskog subotarskog foruma, više jeretika na jednom mestu nisam video odavno. I nemoj da si me zvao više nikad da gostujem po tvojim forumima gde perfidno diluješ najgore adventističko smeće!

Tako je... jer valja razlikovati "mnoge antikriste" od antikrista Posljednjeg vremena, kao što valja razlikovati babilonske bludnice od posljednje bludnice kao "MAJKE sve bludnosti".

Nazad
Vrh