Hrišćanin
Član
- Reakcijski bodovi
- 3
- Bodovi
- 8
Objasnili smo ranije da postoje dva datuma za Roš ha Šanu (16/17.03.2024. i 14/15.09.2024) i da su oni potencijalni datumi vaznesenja, ali da očekujemo da vaznesenje bude na Roš ha Šanu 16/17.03.2024. godine. Pošto se nije tad desilo očekujemo da bude na Roš ha Šanu 14/15.09.2024. Tada je 31. Elul/1.Tišri i to je Roš ha Šana (glava godine, nova godina) na osnovu toga što je pre Potopa nova godina počinjala tada, tj. na datum koji je (po kalendaru koji se pominje u Izlazak 12) 1. Tišri (1.VII). Mi smo smatrali da će Isus doći na Roš ha Šanu po kalendaru koji važi sada, tj. religioznom kalendaru koji se pominje u Izlazak 12, a po kome nova godina počinje 1. Nisana. Ali, izgleda da je Bog izabrao da dođe na Roš ha Šanu baš po kalendaru pre Potopa tj. na civilnu, poljoprivrednu novu godinu (1. Tišri), jer po predanju na taj dan stvoreni su Adam i Eva. Roš ha Šana 1. nisana pomenuta u Izlazak 12 asocira na izlazak iz Egipta 15. Nisana, ali tad su Izraelci samo izbavljeni, nije bilo stvaranja tela (jedino što je kasnije Isus dobio novo duhovno telo tokom svog vaskrsenja 16. nisana (a duše izbavljene iz Ada dan pre toga takođe nisu dobile nova tela) kao što je bilo na Roš ha Šanu tokom stvaranja Adama i Eve, pa pošto je vaznesenje skopčano sa prethodnim vaskrsenjem (tela preminulih novozavetnih pravednika) i preobražajem (tela živih novozavetnih pravednika), tj. reč je o novom stvaranju (duhovnih, nebeskih tela) onda je logično da bude na dan koji je uspomena na stvaranje (Adama i Eve). Smatramo da Isus dolazi na Roš ha Šanu upravo ove godine kako zbog toga što broj 24 u 2024. je broj poslednjeg znaka grčkog alfabeta (Omega – Isus sebe naziva Alfa i Omega), što u svom zbiru 2024 ima 8 što označava “izobilni” novi početak (veće težine nego broj 1), a vaznesenje svakako jeste novi početak, što 4, poslednja cifra 2024. godine označava otvorenu kapiju na Nebu što će biti kad Isus dođe po Nevestu, a što je i broj glave Otkrivenja u kojoj se pominje otvorena kapija na Nebu i Jovanov odlazak na Nebo što simboliše vaznesenje:“Potom vidjeh: i gle, vrata otvorena na nebu, i glas prvi koji čuh kao trubu gdje govori sa mnom, reče: popni se amo, i pokazaću ti šta će biti za ovijem.” Otkr. 4:1,tako i zbog proroštva (koje verujemo da je tačno s obzirom da smo proučavali mnoštvo proroštava na tom sajtu) sa amightywind.com (jedan od boljih sajtova, nije sve tačno u duhovnom učenju tamo, treba rasuđivati, ali većina napisanog je tačno) koje smo pomenuli u videu o vaznesenju na Roš ha Šanu, a na koje smo naišli 2013. godine i u kojem Isus kaže:“Šta ako Ja dođem na Roš ha Šanu, u subotu”, a 14/15.09.2024. je kao i 16/17.03.2024. subota/nedelja što će ponovo biti slučaj tek 2030. godine, tako da Isus mora doći na Roš ha Šanu ove godine.Bog je naredio jevrejskom narodu u Levitskoj 23. da praznuju SEDAM PRAZNIKA — TRI U PROLEĆE, JEDAN NA LETO i TRI U JESEN - i oni su se smatrali PROROČKIM GRUPAMA ZA BUDUĆE DOGAĐAJE, što je postalo jasno u Isusovom životu. PRAZNIK TRUBA: ROŠ HAŠANA u prevodu znači „glava godine“. Početak je nove godine, uobičajen pozdrav među Jevrejima je „Shanah Tovah“, što na hebrejskom znači „dobra godina“. Smatra se periodom u kojem sve počinje iznova. ROŠ HAŠANA ima mnogo alternativnih naziva, ali najpoznatije od njih je Praznik truba. Tokom Roš Hašane, prema tradiciji, sveštenik bi zatrubio u šofar — ovnujski rog koji se u Bibliji često prevodi kao „truba“ — sto puta kao poziv na pokajanje. Tokom devet različitih sesija, sveštenik će zatrubiti 11 puta. To je 99 zvukova šofara, što ostavlja poslednji zvuk trube za kraj. Poslednja truba, 100. truba, je NAJGLASNIJA I NAJDUŽA — KONAČNA TRUBA Praznika truba. Evo jednog načina na koji je Pavle opisao Vaznesenje: „Evo, kažem vam misteriju: nećemo svi zaspati, ali ćemo SVI BITI PROMENJENI — u trenu, u tren oka, na POSLEDNJU TRUBU. Jer će zatrubiti, i mrtvi će vaskrsnuti netruležni, a mi ćemo se promeniti“. (1. Korinćanima 15:51-52) Takođe u vezi sa duvanjem u šofar, Roš Hašana je ponekad poznata pod imenom IOM TERUAH. To znači "dan duvanja" ili "dan eksplozije buđenja". Kada se truba oglasi tokom Vaznesenja, to nije samo buka koja privlači našu pažnju. To je BUĐENJE za one koji su u svojim grobovima: „Jer će sam Gospod sići s neba sa vikom, s glasom arhanđela i sa TRUBOM BOŽJOM. I mrtvi u Hristu će vaskrsnuti prvi. Tada ćemo mi koji smo živi i ostali biti UHVAĆENI (zaneseni) zajedno sa njima u oblacima u susret Gospodu u vazduhu. I tako ćemo UVEK BITI S GOSPODOM." (1. Solunjanima 4:16-17) IOM HA-DIN (drugi naziv za praznik truba) je referenca na dan suda. Jevrejske molitve tokom ovog praznika ističu ga kao vreme tokom kojeg se svetu sudi. Na hebrejskom, Din znači presuda. Jevreji veruju da Roš Hašana predstavlja period tokom kojeg Bog odmerava naša prava i greške iz prethodne godine.
Naravno, hajde da razumemo zašto je ovo tako blisko povezano sa Vaznesenjem i događajima poslednjih vremena. „...eto dolazim brzo, i nagrada je moja sa Mnom, DA SVIMA DAM PO DELU NJEGOVOM. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Kraj, Prvi i Poslednji.” (Otkrivenje 22:12-13) Vaznesenje će biti dan kada će Isus suditi crkvi. Prema Matej 25, zaspaće (umoriće se od čekanja Ženika koji dolazi kasnije nego što su deve očekivale) i mudre i lude deve. Mudre će imati dovoljno ulja, tj. Duha Svetoga i zato će biti primljene na Nebo, a lude neće imati dovoljno ulja, pa će ostati u Nevolji radi dodatnog očišćenja tokom kojeg će steći dovoljno ulja i na kraju Nevolje posle armagedonske bitke koja je 25.02.2031. ući će i one u Nebeske odaje.Opširnije o povezanosti vaznesenja i Praznika truba može se pogledati ovde: https://jesusplusnothing.com/series/post/FeastOfTrumpets
Vrlo lepa potvrda da je vaznesenje u septembru ove godine (gore objašnjeno zašto baš na Roš ha Šanu 15.09., a ne recimo na prvi dan Sukota 29/30.09.) je i san koji je imala naša sestra u Hristu, a koji mi je baš na Roš ha Šanu 1. nisana (17.03.2024.) prepričala, pa iznosim ovde naš razgovor (u sledećem postu).
Naravno, hajde da razumemo zašto je ovo tako blisko povezano sa Vaznesenjem i događajima poslednjih vremena. „...eto dolazim brzo, i nagrada je moja sa Mnom, DA SVIMA DAM PO DELU NJEGOVOM. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Kraj, Prvi i Poslednji.” (Otkrivenje 22:12-13) Vaznesenje će biti dan kada će Isus suditi crkvi. Prema Matej 25, zaspaće (umoriće se od čekanja Ženika koji dolazi kasnije nego što su deve očekivale) i mudre i lude deve. Mudre će imati dovoljno ulja, tj. Duha Svetoga i zato će biti primljene na Nebo, a lude neće imati dovoljno ulja, pa će ostati u Nevolji radi dodatnog očišćenja tokom kojeg će steći dovoljno ulja i na kraju Nevolje posle armagedonske bitke koja je 25.02.2031. ući će i one u Nebeske odaje.Opširnije o povezanosti vaznesenja i Praznika truba može se pogledati ovde: https://jesusplusnothing.com/series/post/FeastOfTrumpets
Vrlo lepa potvrda da je vaznesenje u septembru ove godine (gore objašnjeno zašto baš na Roš ha Šanu 15.09., a ne recimo na prvi dan Sukota 29/30.09.) je i san koji je imala naša sestra u Hristu, a koji mi je baš na Roš ha Šanu 1. nisana (17.03.2024.) prepričala, pa iznosim ovde naš razgovor (u sledećem postu).