Isus Hristos - Sin Božji

Izvini,ovo mi nisi dovoljno jasno odgovorio ( ili je do mene radi nedovoljnog znanja nekig srpskih slangova)...sta si konkretno hteo reci ,molim te malo jednostavnije...!?
...i ako moze molim te argumentiraj Bibliskim citatima,da slika bude jasnija...

Aha. Ok.

Dela apostolska 7,59:
Dok su ga kamenovali, Stefan je rekao: „Gospode Isuse, primi moj duh.”

Isus je naslednik našeg i njegovog Boga i to ga čini našim Bogom pošto je proslavljen na nebu.
Mada je Bog nas stvorio kroz njega i za njega.

Stefan jasno vidi Isusa pored Boga. Nigde nije rekao da vidi Boga trojicu, niti je Isusa video pored dvojice.

Znam da sam dosadio sa ovim stihovima, ali ću i nastaviti da dosadjujem, jer na njih nisam dobio biblijski odgovor.
Ovo je zapravo čist dokaz da Pavle nije verovao u trojstvo.

Reč je o vremenu nakon vaskrsenja i nakon što se zlo pobedi.

Prva poslanica Korinćanima 15,24:
Zatim će, na kraju, kad uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati kraljevstvo svom Bogu i Ocu.

Prva poslanica Korinćanima 15,25:
Jer on treba da vlada sve dok Bog ne položi sve neprijatelje pod njegove noge.

Prva poslanica Korinćanima 15,26:
Kao poslednji neprijatelj biće uništena smrt.

Prva poslanica Korinćanima 15,27:
Jer Bog je sve „pokorio pod njegove noge”. A kad kaže da je „sve pokoreno”, jasno je da je pokoreno sve osim onoga koji mu je sve pokorio.

Prva poslanica Korinćanima 15,28:
A kad mu sve bude pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome koji mu je sve pokorio, da Bog bude sve svima.

Ko je ovde Bog? Da li možda vidimo trojicu?
Ovaj stih jasno pobija i onaj mali broj stihove koji izvlačenjem iz konteksta govore o trojstvu.

Admin i ja nemamo tri Boga, već jednog koji je nad svima, imamo i jednog Gospoda Isusa koji je Bog po prirodi, ali ne i jednak kao Bog Otac.
Isusovo Božanstvo je očigledno, ali je činjenica da on ima Boga.

Stefan jasno vidi Isusa pored Boga. Nigde nije rekao da vidi Boga trojicu, niti je Isusa video pored dvojice.

A ko ti je rekao da se Sveti Duh uopste vidi ?

Znam da sam dosadio sa ovim stihovima, ali ću i nastaviti da dosadjujem, jer na njih nisam dobio biblijski odgovor.
Ovo je zapravo čist dokaz da Pavle nije verovao u trojstvo.

Reč je o vremenu nakon vaskrsenja i nakon što se zlo pobedi.

Prva poslanica Korinćanima 15,24:
Zatim će, na kraju, kad uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati kraljevstvo svom Bogu i Ocu.

Prva poslanica Korinćanima 15,25:
Jer on treba da vlada sve dok Bog ne položi sve neprijatelje pod njegove noge.

Prva poslanica Korinćanima 15,26:
Kao poslednji neprijatelj biće uništena smrt.

Prva poslanica Korinćanima 15,27:
Jer Bog je sve „pokorio pod njegove noge”. A kad kaže da je „sve pokoreno”, jasno je da je pokoreno sve osim onoga koji mu je sve pokorio.

Prva poslanica Korinćanima 15,28:
A kad mu sve bude pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome koji mu je sve pokorio, da Bog bude sve svima.

Ko je ovde Bog? Da li možda vidimo trojicu?
Ovaj stih jasno pobija i onaj mali broj stihove koji izvlačenjem iz konteksta govore o trojstvu.

Admin i ja nemamo tri Boga, već jednog koji je nad svima, imamo i jednog Gospoda Isusa koji je Bog po prirodi, ali ne i jednak kao Bog Otac.
Isusovo Božanstvo je očigledno, ali je činjenica da on ima Boga.

Otvorio si interesantna podpitanja na koje cemo se vratiti kad mi budes odgovorio to sto sam ja prije toga pitao,da zadrzimo nivo diskusije...
Dakle ?

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Tako je,slazem se,to sam ti ja upravo naveo...

Tako je,to su notorne Bibliske istine...i sta ces sada s tim saznannjem ?

Irelevantno pitanje koje nema nikakve dodirne tacke sa mojim pitanjem...to mozda jesu interesantna pitanja ali te mehanizme o koje pitas jednostavno coveku nisu otkrivene stoga nema nikakvih razloga da se otvaraju nepotrebne dileme u vezi neceg koje ljudski mozak nije u stanju razumeti...
...idemo dalje,sta bi sa mojim pitanjem ???

Irelevantno ili nevazno za tebe,ali ok za drugu temu.

Sta je sad,ponavljas istu tezu koja nema nikakve dodirne tacke sa mojnim konkretnim pitanjem !!!
Lepo sam ti rekao,Isus,kada je dosao na zemlji u ljudskom telu,dakle kad se ponizio uzevsi oblicje sluge, uopste nije bio prvi nit jedini koji je nekoga vaskrsao stoga to je trenutno irelevantno za moje pitanje...
...jel moze konacno odgovora ili ces i dalje o "trenutnim zagadjivanjem planete zemlje i kvaliteta vazduha na Balkanu"...!?? हिन्दी

Izvini,ali ja pisem na sto strana.
Sta bese tvoje pitanje,a moj odgovor sa kojim nisi zadovoljan?
Ja kolko vidim ti nisi zadovoljan ni sa jednim jedinim mojim odgovorom?
Ako te jos buni jel to "sto je Isus uzeo oblicje sluge" ili tako nesto? to sam vec odgovorio.
Rec sluga Bozji se mnogo razlikuje od sluge u robovlasnistvu.
I za Isusa je bila radost da uzme ljudsko telo,tako da ako si mislio na to budi precizniji ili da otvorimo novu temu.

Tako je,ovo si vec rekao na samom pocetku a sada ponavljas...u cemu je problem,pao ti fokus na nulu,trebas puniti baterije ili smatras da cu tako lako dopustiti da junacki pobegnes sa ove tvoje nelagodne pozicije...!? ☺
Dobio si bato konkretno pitanje stoga je red da mi ga konacno odgovoris,to ti nalaze elementarna kultura sa bilo kog a narocito sa ovog foruma...
Dakle ???

...u redu,citirao si jos jednog Bibliskog teksta ,sto ce reci da nam je vec jasno da znas koristiti opciju copy/paste...
...nego ,jel moze da mi konacno odgovoris to sto sam te jasno i precizno pitao a pitao sam te ovo:

Kome se pomolio Stefan kada je umirao,Koga je zamolio da primi njegov zivotni duh ...!?
...i sta to konkretno za tebe znaci,sta kaze Pismo,Kome se vraca duh zivotni kada ljudi umru...!?

...ili jos preciznije ko je Taj koji prima zivotnog duha od ljude kad umiru ...!?

Evo po ko zna koji put da ti napisem,a ti citaj bolje
Procitaj moj Post 84 i klikni za prosirenje tamo gde treba ali ako te to mrzi,ovde cu da ti ponovim ukratko.
Stefan je Isusu predao svoj duh,njega je ZVAO,ili zazivao
BGT Acts 7:59 καὶ ἐλιθοβόλουν τὸν Στέφανον ἐπικαλούμενον καὶ λέγοντα· κύριε Ἰησοῦ, δέξαι τὸ πνεῦμά μου. (Acts 7:59 BGT)
CRO Acts 7:59 I dok su ga kamenovali, Stjepan je zazivao: »Gospodine Isuse, primi duh moj!« (Acts 7:59 CRO)
U 60 stihu se obratio Jehovi Bogu bas kao i Isus pred smrt.
BYZ Acts 7:60 Θεὶς δὲ τὰ γόνατα, ἔκραξεν φωνῇ μεγάλῃ, Κύριε, μὴ στήσῃς αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην. Καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐκοιμήθη.
CRO Acts 7:60 Onda se baci na koljena i povika iza glasa: »Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!« Kada to reče, usnu. (Acts 7:60 CRO)
Tako da tu da je to bilo Isusu receno bilo bi
CRO Acts 7:60 Onda se baci na koljena i povika iza glasa: »Gospodine Isuse, ne uzmi im ovo za grijeh!« Kada to reče, usnu.
Dakle zar nisi primetio nesklad izmedju 59 i 60 stiha,
U 59 pise Gospode Isuse,a u 60 samo Gospodine???
A sta mislis zasto u 60.ne pise isto Gospodine Isuse??? Mozda mu bilo tesko da kaze ponovo Isuse,a mozda je ipak rekao Jehova,cije su ime prevodioci izbacili?,zar ne?

A ko ti je rekao da se Sveti Duh uopste vidi ?

Otvorio si interesantna podpitanja na koje cemo se vratiti kad mi budes odgovorio to sto sam ja prije toga pitao,da zadrzimo nivo diskusije...
Dakle ?

Duh se ne vidi, ali je Bog kaoličnost jedan, u tome je stvar.

Postavio si mi pitanje zašto je Stefan rekao Isusu da njemu predaje duh.
Ja sam tebi jasno odgovorio zašto i kako je Isus taj koji ima takav autoritet.
Nema ovde mnogo filozofije.

Dao sam ti i jasne argumente daje Isusu sve pokoreni i da ipak ima svog Boga.
Mi smo deca koju mu je Bog dao.
Pa te molim da mi odgovoriš na biblijske stihove koje sam izneo,inače će propasti i naša rasprava.
Neću imati ni previše vremena večeras.

Irelevantno ili nevazno za tebe,ali ok za drugu temu.

Izvini,ali ja pisem na sto strana.
Sta bese tvoje pitanje,a moj odgovor sa kojim nisi zadovoljan?
Ja kolko vidim ti nisi zadovoljan ni sa jednim jedinim mojim odgovorom?
Ako te jos buni jel to "sto je Isus uzeo oblicje sluge" ili tako nesto? to sam vec odgovorio.
Rec sluga Bozji se mnogo razlikuje od sluge u robovlasnistvu.
I za Isusa je bila radost da uzme ljudsko telo,tako da ako si mislio na to budi precizniji ili da otvorimo novu temu.

Evo po ko zna koji put da ti napisem,a ti citaj bolje
Procitaj moj Post 84 i klikni za prosirenje tamo gde treba ali ako te to mrzi,ovde cu da ti ponovim ukratko.
Stefan je Isusu predao svoj duh,njega je ZVAO,ili zazivao
BGT Acts 7:59 καὶ ἐλιθοβόλουν τὸν Στέφανον ἐπικαλούμενον καὶ λέγοντα· κύριε Ἰησοῦ, δέξαι τὸ πνεῦμά μου. (Acts 7:59 BGT)
CRO Acts 7:59 I dok su ga kamenovali, Stjepan je zazivao: »Gospodine Isuse, primi duh moj!« (Acts 7:59 CRO)

Odgovorio si prvo pitanje ali ne i drugo, koje je islo u produzetku pa ga evo opet ponavljam,da bi uporedili stanje iz SZ-ta sa onim u NZ-ta koje vec imamo u citatu kojeg sam dao a ti si to potvrdio:

...i sta to konkretno za tebe znaci,sta kaze Pismo,Kome se vraca duh zivotni kada ljudi umru...!?

...ili jos preciznije ko je Taj koji prima zivotnog duha od ljude kad umiru...!??

...Dakle trazim konkretan Bibliski tekst koji nam ovo jasno pokazuje pa cemo tek onda uporedivati !

Duh se ne vidi, ali je Bog kaoličnost jedan, u tome je stvar.

Postavio si mi pitanje zašto je Stefan rekao Isusu da njemu predaje duh.
Ja sam tebi jasno odgovorio zašto i kako je Isus taj koji ima takav autoritet.
Nema ovde mnogo filozofije.

Dao sam ti i jasne argumente daje Isusu sve pokoreni i da ipak ima svog Boga.
Mi smo deca koju mu je Bog dao.
Pa te molim da mi odgovoriš na biblijske stihove koje sam izneo,inače će propasti i naša rasprava.
Neću imati ni previše vremena večeras.

Hajde i tebi isto pitanje,da bi mogli uporediti i utvrditi koji je Bibliski stav po tom pitanju:

...ili jos preciznije ko je Taj koji prima zivotnog duha od ljude kad umiru...!??

Hajde i tebi isto pitanje,da bi mogli uporediti i utvrditi koji je Bibliski stav po tom pitanju:

Bog.

A pošto time želiš da me matiraš, jer ću navodno potvrditi da je i Isus Bog koji je jednak Ocu, ja ću ti odgovoriti da je Isus tu u ime svog Oca i kao naslednik svemu, on ima i takvu mogućnost.

A opet svaki duh ide Bogu Ocu, kao što je i Isusov Duh bio kod njega kada je izdahnuo na krstu. Ako nešto ode kod Isusa,otišlo je Ocu, jer Otac i Sin su jedno u Duhu.

Bog.

A pošto time želiš da me matiraš, jer ću navodno potvrditi da je i Isus Bog koji je jednak Ocu...

Moguce je da si u pravu ali jel mozes navesti konkretnog Bibliskog dokaza,bar neku tvrdnju iz SZ-ta na osnovu koje cemo argumentovani doci do tog istog zakljucka...
...Molim te uzmi u obzir da su ovo suvise ozbiljna pitanja da bi reskirali da ih odgovaramo spekulacijama ili necim koje je navodna tvrdnja ( konstatacija) a u stvari nije...

Dakle ???

Moguce je da si u pravu ali jel mozes navesti konkretnog Bibliskog dokaza,bar neku tvrdnju iz SZ-ta na osnovu koje cemo argumentovani doci do tog istog zakljucka...
...Molim te uzmi u obzir da su ovo suvise ozbiljna pitanja da bi reskirali da ih odgovaramo spekulacijama ili necim koje je navodna tvrdnja ( konstatacija) a u stvari nije...

Dakle ???

Jevanđelje po Jovanu 5,26:
Jer kao što Otac ima život u sebi, tako je i Sinu dao da ima život u sebi.

Ovo je sasvim dovoljno.
Bog vaskrsava, Isus vaskrsava.
Bog sudi, Isus sudi.
Bog prašta grehe, Isus prašta.
Sve mu je Bog omogućio.
Čak su i apostoli dobili takve mogućnosti.

Filipljanima poslanica 2,5:
Neka u vama bude sklonost koja je u Hristu Isusu,

Filipljanima poslanica 2,6:
koji, iako je bio u Božjem obličju, nije se grabio da bude jednak sa Bogom,

Filipljanima poslanica 2,7:
već se odrekao samog sebe i uzeo obličje sluge i postao sličan ljudima.

Filipljanima poslanica 2,8:
Osim toga, kad je po obličju postao čovek, ponizio se i postao poslušan sve do smrti, i to smrti na krstu.

Filipljanima poslanica 2,9:
Zato ga je Bog i uzvisio i dao mu ime koje je iznad svakog imena,

Filipljanima poslanica 2,10:
da se u Isusovo ime savije svako koleno onih koji su na nebu i onih koji su na zemlji i onih koji su pod zemljom,

Filipljanima poslanica 2,11:
i da svaki jezik prizna Isusa Hrista za Gospoda, na slavu Boga Oca.

Ne možeš da potvrdiš jednakost Oca i Sinan na osnovu toga što Sin ima Očeve mogućnosti.
Kod njih jasno postoji glava porodice.

Jevanđelje po Jovanu 5,30:
Ja ne mogu ništa da učinim sam od sebe - kako čujem onako sudim. Moj sud je pravedan, jer ne vršim svoju volju, nego volju onoga koji me je poslao.

Odgovorio si prvo pitanje ali ne i drugo, koje je islo u produzetku pa ga evo opet ponavljam,da bi uporedili stanje iz SZ-ta sa onim u NZ-ta koje vec imamo u citatu kojeg sam dao a ti si to potvrdio:

...Dakle trazim konkretan Bibliski tekst koji nam ovo jasno pokazuje pa cemo tek onda uporedivati !

Pazi,sad malo skrecemo sa teme.
Duh je zivotna sila koja nesto pokrece.
Adam koga je Bog stvorio, ma kolko da bude lepo oblikovan od gline sa vodom,nije mogao da cini nista,ni da se krece ,niti da oseca ili razmislja.
Tek kada mu je Bog udahnuo dah zivota kroz nosnice on je oziveo.
1. Moj. 2
7 A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.
Dakle do tada je bio mrtva dusa??
Duh zivotni,ili Dah zivota
CRO Genesis 2:7 Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.
Jel mozda uzeo Adama sa neba kao duha pa ga ubacio u zemaljsko telo???
Jel mozda Adam postojao pre toga bilo gde???
Dah zivota ili duh zivota nije osoba ,vec pokretacka sila za nekoga ili za nesto.
Kao vazduh kad se da utopljeniku ili slicno....
Tako da se ni taj duh ili dah ne vraca bukvalno nikome,sem sto se na taj nacin simbolicno predocava da sva nada tog nekoga ko IZDAHNE lezi sada na Isusu Hristu koji je od Jehove Boga opinomocen da vraca u zivot uskrsavanjem mrtvih.
I sad je to vec druga tema ima li zivota nakon smrti ,raj i pakao,cistiliste itd itd...
Dakle ako si zadovoljan sa ovim delom odgovora da je Isus kao druga najmocnija osoba u celome svemiru Opunomocen da uskrsava mrtve ,
ostaje samo da shvatis da dela apostola 7:60 nece da iskuliraju Jehovu Boga kao Prvu najmocniju osobu u celom svemiru,vec se i od njega trazi da oprosti grehe ubicama ,bas kao sto je i isus molio....
Kada Ocu ubije neko Sina, sin bi se i izmirio sa tom osobom,ali Otac je drugo ,njega mnogo vise to boli....
Da bi taj bol razumeo seti se Isusove prce o vinogradarevom sinu.Sta mislis kako ce reagovati vinogradar na vest o smrti svoga sina???
Ako to razumes,onda razumes zasto su i Stefan i Isus uputili tu molbu Jehovi Bogu.

Pazi,sad malo skrecemo sa teme.
Duh je zivotna sila koja nesto pokrece.
Adam koga je Bog stvorio, ma kolko da bude lepo oblikovan od gline sa vodom,nije mogao da cini nista,ni da se krece ,niti da oseca ili razmislja.
Tek kada mu je Bog udahnuo dah zivota kroz nosnice on je oziveo.
1. Moj. 2
7 A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.
Dakle do tada je bio mrtva dusa??
Duh zivotni,ili Dah zivota
CRO Genesis 2:7 Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.
Jel mozda uzeo Adama sa neba kao duha pa ga ubacio u zemaljsko telo???
Jel mozda Adam postojao pre toga bilo gde???
Dah zivota ili duh zivota nije osoba ,vec pokretacka sila za nekoga ili za nesto.
Kao vazduh kad se da utopljeniku ili slicno....
Tako da se ni taj duh ili dah ne vraca bukvalno nikome,sem sto se na taj nacin simbolicno predocava da sva nada tog nekoga ko IZDAHNE lezi sada na Isusu Hristu koji je od Jehove Boga opinomocen da vraca u zivot uskrsavanjem mrtvih.
I sad je to vec druga tema ima li zivota nakon smrti ,raj i pakao,cistiliste itd itd...
Dakle ako si zadovoljan sa ovim delom odgovora da je Isus kao druga najmocnija osoba u celome svemiru Opunomocen da uskrsava mrtve ,
ostaje samo da shvatis da dela apostola 7:60 nece da iskuliraju Jehovu Boga kao Prvu najmocniju osobu u celom svemiru,vec se i od njega trazi da oprosti grehe ubicama ,bas kao sto je i isus molio....
Kada Ocu ubije neko Sina, sin bi se i izmirio sa tom osobom,ali Otac je drugo ,njega mnogo vise to boli....
Da bi taj bol razumeo seti se Isusove prce o vinogradarevom sinu.Sta mislis kako ce reagovati vinogradar na vest o smrti svoga sina???
Ako to razumes,onda razumes zasto su i Stefan i Isus uputili tu molbu Jehovi Bogu.

Izvini,trenutno nisam raspolozen za bilo kakvo skrecenje sa teme nego ocekujem odgovora na koje jasno i precizno pitanje...
Jel ces mi konacno odgovoriti ili neces...!?

Ne nužno. To možda jeste najlogičnije nama ljudima ali Bog je neizmjerno iznad nas i mi ne možemo to shvatiti.

Ne zna se. Uostalom neko će reći da je ideja da Bog ima Sina paganska.

A inače su rani hrišćani baš imali ogroman kontakt sa hinduizmom pa su mogli odatle pokrasti tu ideju? Ne bih rekao.

Neistina. Sv. Trojica se kao dogmat pojavljuje dosta ranije u djelima ranih Otaca Crkve.

Ne mogu se složiti da to nije biblijski kada imamo stihove gdje Se Hristos izjednačava sa Bogom a Sv. Duh se stavlja u istu ravan sa Ocem i Sinom.

Nepotrebna opaska.

Postavio si i Hristov vapaj na krstu u poruci #82.

Jednostavno je tako uobičajen prevod. Uostalom imaš rimokatoličke Biblije koji prevode ime Jahve.

Povezuješ dva nepovezana koncepta. Izbacivanje imena YHWH nema veze sa učenjem o Hristovom božanstvu.

Hristos znači Pomazanik i to je Isusova titula po tome jer je On kao čovjek Pomazanik Božiji. Ali to ne isključuje da je On i Bog.

Ista stvar. Hristos je i Bog i čovjek. Kao čovjek On jeste Prvosveštenik ali to opet ne govori ništa o tome da li je On Bog.

Prema trojstvu jesu tri osobe istog ranga i jedna su.
To je filozofija a ne istina.
Takodje Bozja rec kaze jasno da je Otac JHVH veci od Sina Isusa Hrista

Jovan 14:28 Isusove reci
28 Čuli ste da sam vam rekao: ’Odlazim i vratiću se k vama.‘ Ako me volite, radovaćete se što odlazim k Ocu,
jer je Otac veći od mene.

Izvini ako mozes da ne secakas tekst vise ne znam sta se na sta odnosi

Zna se da je trojstvo pagansko ucenje, bitno da nije hriscansko niti ga ima u Bibliji.
Zasto bi nesto tako bitno da se ne pojavljuje u Bibliji.
UBibliji jasno pise na puno mesta JEDAN je Bog
i da je Isus samo Bozji Sin - znaci nizeg ranga od JHVH

1. Timoteju 2:5, 6 5 Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik+ između Boga i ljudi, čovek, Hrist Isus, 6 koji je sebe dao kao odgovarajuću otkupninu za sve. O tome će se svedočiti u svoje vreme.

Nije ideja da Bog ima sina nego je istina zapisana u Bibliji koja je Bozja rec
znaci ne moze biti pagansko

Dalje
Nisam ni rekla da su ideju o trojstvu hriscani pokrali od hinduista nego da je isto pagansko poreklo ucenja

Trojstvo jeste uspostavljeno u 4 veku 325. bez obzira kada se pominjalo...

U Bibliji se Hrist nigde ne izjednacava sa Bogom vec kaze "
odlazim k Ocu, jer je Otac veći od mene.
a tek sveti Duh koji je samo Duh Boga

Dakle imamo dvenajbitnije osobe u univerzumu jedna je Bog JHVH Tbvorac svega
a druga nizeg ranga Bozji Sin Isus Hrist

Izvini,trenutno nisam raspolozen za bilo kakvo skrecenje sa teme nego ocekujem odgovora na koje jasno i precizno pitanje...
Jel ces mi konacno odgovoriti ili neces...!?

Pri kraju tog posta dao sam ti odgovor .
Ako ti se nesto ne svidja ti kazi sta je to.
Ni ja nisam za skretanje sa teme ,
Tema je Isus Hristos -Sin Bozji
Da su Jevreji razumeli Psalme dok su citali Psalam 2:12
Ali Sin je izbacen iz vaseg prevoda???
CRO Psalm 2:12 da se ne razgnjevi te ne propadnete na putu,kad uskoro plane srdžba njegova. Blago svima koji se njemu utječu!
Sin je jos onda bio veoma mocna osoba koju su jevreji trebali da slusaju
ASV Psalm 2:12 Kiss the son, lest he be angry, and ye perish in the way, For his wrath will soon be kindled. Blessed are all they that take refuge in him.

KJV Psalm 2:12 Kiss the Son, lest he be angry, and ye perish from the way, when his wrath is kindled but a little. Blessed are all they that put their trust in him.

NAS Psalm 2:12 Do homage to the Son, lest He become angry, and you perish in the way, For His wrath may soon be kindled. How blessed are all who take refuge in Him!

BGT Psalm 2:12 δράξασθε παιδείας μήποτε ὀργισθῇ κύριος καὶ ἀπολεῖσθε ἐξ ὁδοῦ δικαίας ὅταν ἐκκαυθῇ ἐν τάχει ὁ θυμὸς αὐτοῦ μακάριοι πάντες οἱ πεποιθότες ἐπ᾽ αὐτῷ

WTT Psalm 2:12 נַשְּׁקוּ־בַ֡ר פֶּן־יֶאֱנַ֤ף׀ וְתֹ֬אבְדוּ דֶ֗רֶךְ כִּֽי־יִבְעַ֣ר כִּמְעַ֣ט אַפּ֑וֹ אַ֜שְׁרֵ֗י כָּל־ח֥וֹסֵי בֽוֹ׃

1 Zašto se bune narodi i plemena pomišljaju zaludne stvari?
2 Ustaju carevi zemaljski, i knezovi se skupljaju na Gospoda i na pomazanika Njegovog.
3 "Raskinimo sveze njihove i zbacimo sa sebe jaram njihov."
4 Onaj, što živi na nebesima, smeje se, Gospod im se podsmeva.
5 Pa im govori u gnevu svom i jarošću svojom zbunjuje ih:
6 "Ja sam pomazao cara svog na Sionu, na svetoj gori svojoj."
7 Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni: "Ti si sin moj, ja te sad rodih.
8 Išti u mene, i daću ti narode u nasledstvo, i krajeve zemaljske tebi u državu.
9 Udarićeš ih gvozdenom palicom; razbićeš ih kao lončarski sud."
10 Sad, carevi, orazumite se; naučite se sudije zemaljske!
11 Služite Gospodu sa strahom, i radujte se s trepetom.
12 Poštujte sina, da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom; jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Blago svima koji se u Nj uzdaju!
Oni nisu postovali Sina, a vi ne postujete Jehovu.

Pri kraju tog posta dao sam ti odgovor .
Ako ti se nesto ne svidja ti kazi sta je to.

Hmmm,nisam mislio da ces ovako postaviti stvari ali kad vec insistiras...
Dakle odgovora mi definitivno nisi dao dok pitanje koje sam ti postavio ne zahteva obemna prepricavanja,pa dugacke postove pa dugacke citate, pa ovo pa ono nego trazim jasno i precizno da navedes Koji je Taj koji je u SZ-u naveden kao Onaj koji prima duha osobe koja umire i da mi to argumentiras komkretnim Bibliskim tekstom koji nam to nedvosmisljeno pokazuje.

Ako ti ne znas daj nam reci pa cu ja onda odgovoriti na to isto pitanje,ako ne drugo bar da vidis kako se odgovara kratko i jasno na direktna pitanja...

Dakle ??? हिन्दी

Jovan 14:28 Isusove reci
28 Čuli ste da sam vam rekao: ’Odlazim i vratiću se k vama.‘ Ako me volite, radovaćete se što odlazim k Ocu,
jer je Otac veći od mene.

Tako je. Ali na koji način je Otac veći od Sina? Po uzroku jer je Otac uzrok Sina. Imamo Jovan 1:1: Logos je Bog. Ne može preciznije.

Zna se da je trojstvo pagansko ucenje, bitno da nije hriscansko niti ga ima u Bibliji.
Zasto bi nesto tako bitno da se ne pojavljuje u Bibliji.
UBibliji jasno pise na puno mesta JEDAN je Bog
i da je Isus samo Bozji Sin - znaci nizeg ranga od JHVH

Naravno da se pojavljuje samo treba pažljivo čitati.

1. Timoteju 2:5, 6 5 Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik+ između Boga i ljudi, čovek, Hrist Isus, 6 koji je sebe dao kao odgovarajuću otkupninu za sve. O tome će se svedočiti u svoje vreme.

"I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se andjelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi." (1 Timoteju 3:16). Ne može jasnije.
Naravno Novi svijet to prevodi kao:
"On se javi u tijelu".
Takođe:
"Očekujući blaženu nadu i javljanje slave velikoga Boga i Spasa našega Isusa Hrista," (Titu 2:13).
Potpuno očekivano Novi svijet opet tu mijenja stvari:
"dok čekamo ostvarenje naše divne nade i slavno pojavljivanje velikog Boga i našeg Spasitelja, Hrista Isusa" te ubacuje riječ "našeg" poslije "velikog Boga" iako u originalnom grčkom tekstu ta riječ uopšte ne stoji tu. Time NS prevod ubacuje dodatnu razliku između Boga i Hrista koje nema u originalu. Međutim čak ni Novi svijet ne može do kraja sakriti Božanstvo Hristovo te vidimo kako prevode naredni stih:
"Hrist je sebe dao za nas da bi nas izbavio od svakog bezakonja i očistio sebi narod koji je izabrao"
Jezekilj 37:23 u prevodu Novi svijet:
"Izbaviću ih iz svih njihovih mesta u kojima su grešili i očistiću ih, i oni će biti moj narod, a ja ću biti njihov Bog."

Tako je. Ali na koji način je Otac veći od Sina? Po uzroku jer je Otac uzrok Sina. Imamo Jovan 1:1: Logos je Bog. Ne može preciznije.

Naravno da se pojavljuje samo treba pažljivo čitati.

"I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se andjelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi." (1 Timoteju 3:16). Ne može jasnije.
Naravno Novi svijet to prevodi kao:
"On se javi u tijelu".
Takođe:
"Očekujući blaženu nadu i javljanje slave velikoga Boga i Spasa našega Isusa Hrista," (Titu 2:13).
Potpuno očekivano Novi svijet opet tu mijenja stvari:
"dok čekamo ostvarenje naše divne nade i slavno pojavljivanje velikog Boga i našeg Spasitelja, Hrista Isusa" te ubacuje riječ "našeg" poslije "velikog Boga" iako u originalnom grčkom tekstu ta riječ uopšte ne stoji tu. Time NS prevod ubacuje dodatnu razliku između Boga i Hrista koje nema u originalu. Međutim čak ni Novi svijet ne može do kraja sakriti Božanstvo Hristovo te vidimo kako prevode naredni stih:
"Hrist je sebe dao za nas da bi nas izbavio od svakog bezakonja i očistio sebi narod koji je izabrao"
Jezekilj 37:23 u prevodu Novi svijet:
"Izbaviću ih iz svih njihovih mesta u kojima su grešili i očistiću ih, i oni će biti moj narod, a ja ću biti njihov Bog."

Bitno da je Otca JHVH veci od Sina jer je Otac Stvoritelj.
Trojstvo se ne pojavljuje u Biblij jasno pise JEDAN Bog.

Ovu cinjenicu ne moze pobidi ni jerdan drugi citat
nego ga drugi objasnjavaju
Jasno pise jedan je Bog na hiljadu mesta
a nasao si pogresan prevod vidi ceo kontekst napisanog
! Tiomoteju 3 16 se govori o Isusa i njegovoj odanosti Bogu

1 Timoteju 3
16 I nema sumnje, velika je sveta tajna odanosti Bogu - ili POBOZNOSTI : „Pojavio se u telu,+ bio je proglašen pravednim u duhu,+ pokazao se anđelima,+ o njemu se propovedalo među narodima,+ u svetu su verovali u njega,+ bio je uznesen na nebo u slavi.“
U SVIM MOGUCIM PREVODIMA STOJI ODANOST BOGU

AMP
And great, we confess, is the mystery [the hidden truth] of godliness: He (Jesus Christ) who was revealed in human flesh, Was justified and vindicated in the Spirit, Seen by angels, Preached among the nations, Believed on in the world, Taken up in glory.

PISE JASNO DA SE ISUS POJAVIO U TELU - BOG JHVH SE NE MOZE POJAVITI U TELU

Jovan 1:14
14 I Reč je postala telo+ i prebivala je među nama. Gledali smo njegovu slavu, slavu kakvu jedinorođeni sin+ dobija od oca. Bio je pun Božje milosti* i istine.

Titu 2:13
13 dok čekamo da se ostvari naša divna nada+ i da se veliki Bog i naš Spasitelj, Isus Hrist, pojave u slavi.

jasno se pravi razlika izmedju Boga JHVH i Isusa koji je Bozji Sin
CSB
while we wait for the blessed hope, the appearing of the glory of our great God and Savior, Jesus Christ.

Bitno da je Otca JHVH veci od Sina jer je Otac Stvoritelj.
Trojstvo se ne pojavljuje u Biblij jasno pise JEDAN Bog.

I dogma o Sv. Trojici govore da ima samo jedan Bog. Tako da ne vidim zašto se pravi kao da mi u to ne vjerujemo.

Ovu cinjenicu ne moze pobidi ni jerdan drugi citat
nego ga drugi objasnjavaju
Jasno pise jedan je Bog na hiljadu mesta

Ditto.

a nasao si pogresan prevod vidi ceo kontekst napisanog
! Tiomoteju 3 16 se govori o Isusa i njegovoj odanosti Bogu

1 Timoteju 3
16 I nema sumnje, velika je sveta tajna odanosti Bogu - ili POBOZNOSTI : „Pojavio se u telu,+ bio je proglašen pravednim u duhu,+ pokazao se anđelima,+ o njemu se propovedalo među narodima,+ u svetu su verovali u njega,+ bio je uznesen na nebo u slavi.“
U SVIM MOGUCIM PREVODIMA STOJI ODANOST BOGU

AMP
And great, we confess, is the mystery [the hidden truth] of godliness: He (Jesus Christ) who was revealed in human flesh, Was justified and vindicated in the Spirit, Seen by angels, Preached among the nations, Believed on in the world, Taken up in glory.

Ne bih rekao da je pogrešan prevod. Da, u nekim ranim rukopisima stoji riječ "On" umjesto riječi "Bog" ali vrlo moguće da je to posljedica upotrebe nomina sacra. U ranim rukopisima Sv. Pisma imena kao što su Bog, Isus, Hristos nisu se pisala tako već skraćenicama, OC, IC, XC a nomina sacra za riječ Theos/Bog je jako slična grčkog riječi za "On" i onda su kasnije prepisivači tu riječ ubacivali umjesto riječi theos.

Da je tu stajala riječ Theos tj. Bog nam pokazuju i spisi Sv. Otaca. Sv. Grigorije Nisijski koji piše u 4. vijeku u svom dijelu Protiv Evnomija citira 1 Timoteju 3:16 sa riječju Bog. Takođe i sv. Jovan Zlatousti u svojoj omiliji na 1 Timoteju koristi riječ "theos". Tako da imamo dokaze da se dosta rano koristi i riječ theos u tom stihu te ne možemo reći da je prevod pogrešan.

PISE JASNO DA SE ISUS POJAVIO U TELU - BOG JHVH SE NE MOZE POJAVITI U TELU

Zašto ne? Bog je svemoguć.

Jovan 1:14
14 I Reč je postala telo+ i prebivala je među nama. Gledali smo njegovu slavu, slavu kakvu jedinorođeni sin+ dobija od oca. Bio je pun Božje milosti* i istine.

Jovan 1:1 nam kaže jasno da je Riječ Bog.

Titu 2:13
13 dok čekamo da se ostvari naša divna nada+ i da se veliki Bog i naš Spasitelj, Isus Hrist, pojave u slavi.

jasno se pravi razlika izmedju Boga JHVH i Isusa koji je Bozji Sin
CSB
while we wait for the blessed hope, the appearing of the glory of our great God and Savior, Jesus Christ.

Ubačena je riječ "naš" između riječi "Bog" i "Spaistelj" kako bi se napravila razlika između Boga i Hrista. Na kraju krajeva imamo jasan stih samog apostola Pavla koji kaže da je Spasitelj Bog.
"koje je meni povjereno po zapovijesti spasitelja našega Boga" (Titu 1:3).
Koristi se ista riječ da se opiše Bog kao Spasitelj i Hristos kao Spasitelj. σωτῆρος

Hmmm,nisam mislio da ces ovako postaviti stvari ali kad vec insistiras...
Dakle odgovora mi definitivno nisi dao dok pitanje koje sam ti postavio ne zahteva obemna prepricavanja,pa dugacke postove pa dugacke citate, pa ovo pa ono nego trazim jasno i precizno da navedes Koji je Taj koji je u SZ-u naveden kao Onaj koji prima duha osobe koja umire i da mi to argumentiras komkretnim Bibliskim tekstom koji nam to nedvosmisljeno pokazuje.

Ako ti ne znas daj nam reci pa cu ja onda odgovoriti na to isto pitanje,ako ne drugo bar da vidis kako se odgovara kratko i jasno na direktna pitanja...

Dakle ??? हिन्दी

Kao prvo izvini na predugom cekanju,jer ja imam puno obaveza...
kao drugo u novom zavetu je Jehova Bog ovlastio svog sina Isusa Hrista da uskrsava mrtve,i naravno mnogo pre tog vremena ili tog dana da simbolicki primi duh umrlih.,a ne bukvalno kao sto ti zelis da predstavis,i to je poenta.To sam ti pisao svo vreme i pojasnjavao primerima,al kolko vidim badava. Mozda ti sad bude jasnije bez primera.

Isus je za sebe rekao da je Sin Božji.
Jevanđelje po Jovanu 9,35:
Isus je čuo da su ga izbacili. Našao ga je i upitao: „Veruješ li ti u Sina Božjeg?
36:
Čovek je odgovorio: „A ko je taj, gospodine, da verujem u njega?”
37:
Isus mu je rekao: „Video si ga. To je onaj koji govori s tobom.”

Jevanđelje po Jovanu 10,36:
kako onda vi onome koga je Otac posvetio i poslao na svet kažete: ‘Huliš’, zato što sam rekao: ‘Ja sam Božji Sin’?

Bog je takodje potvrdio.
Jevanđelje po Mateju 3,17:
A glas sa neba reče: „Ovo je moj voljeni Sin, koji je po mojoj volji!”

Jevanđelje po Mateju 17,5:
Dok je on još govorio, zaseni ih sjajan oblak, i iz oblaka se začu glas koji reče: „Ovo je moj voljeni Sin, koji je po mojoj volji! Njega slušajte!”

Apostoli i učenici.

Jevanđelje po Mateju 14,33:
a oni u čamcu se pokloniše Isusu, govoreći: „Ti si zaista Sin Božji!”

Jevanđelje po Mateju 16,16:
Simon Petar mu odgovori: „Ti si Hrist, Sin Boga živoga.”

Jevanđelje po Jovanu 1,49:
Nataniel mu reče: „Učitelju, ti si Sin Božji, ti si kralj Izraela.”

Dela apostolska 9,19:
A onda je uzeo hranu i okrepio se. Nekoliko dana ostao je sa učenicima u Damasku.
Dela apostolska 9,20:
Zatim je u sinagogama odmah propovedao Hrista, da je on Sin Božji.

Jovan Krstitelj
Jevanđelje po Jovanu 1,34:
Ja sam to video i svedočim da je on Sin Božji.”

Marta.
Jevanđelje po Jovanu 11,27:
Ona mu odgovori: „Da, Gospode, ja verujem da si ti Hrist, Sin Božji, onaj koji treba da dođe na svet.”

Sotona i demoni
Jevanđelje po Luki 4,3:
Tada mu je Đavo rekao: „Ako si sin Božji, reci ovom kamenu da postane hleb.”

Jevanđelje po Luki 4,9:
Tada ga je odveo u Jerusalim, postavio ga na vrh hramskog zida i rekao mu: „Ako si sin Božji, baci se odavde dole!

Jevanđelje po Luki 4,41:
A i demoni su izlazili iz mnogih, vičući: „Ti si Hrist, Sin Božji!” Ali on ih je prekoravao i nije im dopuštao da govore, jer su znali da je on Hrist.

Isus je odbačen i osuđen zbog tih tvrdnji.
Jevanđelje po Jovanu 19,7:
Judejci su mu na to rekli: „Mi imamo zakon i po našem zakonu on treba da umre, jer je za sebe tvrdio da je Božji Sin.”

Jevanđelje po Mateju 26,63:
Ali, Isus je ćutao. A prvosveštenik mu reče: „Zaklinjem te Bogom živim, reci nam da li si ti Hrist, Sin Božji?”

Jevanđelje po Mateju 26,64:
„Ti kaza”, reče Isus. „I kažem svima vama: od sada ćete videti Sina čovečijega kako sedi s desne strane sile i dolazi na nebeskim oblacima.”

Jevanđelje po Mateju 26,65:
Tada prvosveštenik razdera svoju odeću i reče: „Pohulio je! Šta nam još trebaju svedoci! Eto, sad ste čuli hulu!

Rimski kapetan.
Jevanđelje po Mateju 27,54:
Stotnik i oni koji su s njim čuvali Isusa videše zemljotres i sve što se dogodilo pa se veoma uplašiše i rekoše: „Ovaj je zaista bio Sin Božji!”

Svi tvrde jedno i propovedaju Isusa kao Sina Božijeg.

I naravno ubili su ga ne zato sto je Isus govorio za sebe da je Bog vec zato sto je govorio da je on Sin Bozji
Lk. 22
70 Svi pak rekoše: Ti li si dakle sin Božji? A On im reče: Vi kažete da sam ja.
71 A oni rekoše: Šta nam trebaju više svedočanstva? Jer sami čusmo iz usta njegovih.
Mt. 26
63 A Isus je ćutao. I poglavar sveštenički odgovarajući reče Mu: Zaklinjem te živim Bogom da nam kažeš jesi li ti Hristos sin Božji?
I jel Isus rekao da je Bog ili sin Bozji??? zasto su ga ubili?

Nazad
Vrh