Isus Krist - vječan, stvoren ili rođen?

Ne možemo na osnovu jednog biblijskog citata graditi cijeli doktrinu - citat koji Jeh. svjedoci navode u prilog ove tvrdnje je Otk 3,14: I anđelu crkve u Laodiceji napiši: Ovako govori Amen, svjedok vjerni i istiniti početak stvorenja Božjega:
Oni često prevode početak Božjeg stvaranja i evo ga cijela doktrina. Alfa i Omega ove doktrine je u ovom stihu. Za jednu doktrinu, potrebno je puno, puno više citata. Mnogi vele da ovaj citat jednostavno znači da je sa Isusom počelo stvaranje, a ne da je on stvoren.

Ne radi se o jednom citatu ,vec o celoj Bibliji,o hiljadama citata koji govore da je Isus stvoren.
Isus se i na nebu i na zemlji uvek molio svome Bogu Jehovi.
Ako te buni neki stih,ili nauka ,ti ga onda lepo citiraj ,a ja cu pokusati da ti objasnim .

Ne radi se o jednom citatu ,vec o celoj Bibliji,o hiljadama citata koji govore da je Isus stvoren.
Ako te buni neki stih,ili nauka ,ti ga onda lepo citiraj ,a ja cu pokusati da ti objasnim .

Navedi mi stihove koji govore da je Isus stvoren kao duhovno biće na nebu, njegovo rođenje na zemlji je jednostavno, postao je čovjek.

Kako je Jehova Bog stvorio Isusa ako je kroz Isusa tj. Logosa SVE postalo i NIŠTA nije postalo sem što je kroz njega postalo kako nam govori apostol Jovan na početku svog jevanđelja?

Ja sam ti lepo rekao da LJUDI MOGU BITI PRVI A MOGU BITI I POSLEDNJI kao sto i jedni isti mogu biti nekad prv i a nekad poslednji sto se da videti iz Bibliskih sadrzina...to je pitanje trenutne pozicije,format duhovnosti i t.d. ali ljudi pa i bilo koje drugo nebesko stvorenje NIKADA NE MOGU ISTOVREMENO BITI PRVI I POSLEDNJI jer to moze samo Bog Nebeski !!!

Ako smo ovo reascistili daj se onda vrati onome sto sam te pitao.

Dakle ????

Veoma ti je lose poredjenje.
Poredis neke stvari ko malo dete.
Ne mozes na Boga sve da primenis kao naprimer da je Prva i poslednja pijandura i slicno.Ne mozes da poredis Boga sa ljudima.
Moras da razumes biblijski tekst,da ga osetis ,a ne da budes bukvalista.
Ako to ne razumes ni Isus Hrist ti nece pomoci,bas kao ni farisejima i sadukejima.

Veoma ti je lose poredjenje.
Poredis neke stvari ko malo dete.

Moguce je da si u pravu,da vidimo argumente:

Ne mozes na Boga sve da primenis kao naprimer da je Prva i poslednja pijandura i slicno.Ne mozes da poredis Boga sa ljudima.

Hmmm, a ko to osim tebe radi ?
Meni moja vera i savest uopste ne dozvoljava da Boga stavim u takav kontekst a tebi to nazalost ide kao "podmazano"...pa se ti sad lepo obracunaj kako stvari zaista stoje.

Moras da razumes biblijski tekst,da ga osetis ,a ne da budes bukvalista.
Ako to ne razumes ni Isus Hrist ti nece pomoci,bas kao ni farisejima i sadukejima.

Ja sam razumeo ono sto je zapisano,citirao sam ti jasne dokaze a tebi to neprihvatljivo...to je to,nije moje da te ubedjujem nego da te informisem,od tad pa nadelja tvoja je odgovornostr sta ces s tim saznanjem.

Moguce je da si u pravu,da vidimo argumente:

Hmmm, a ko to osim tebe radi ?
Meni moja vera i savest uopste ne dozvoljava da Boga stavim u takav kontekst a tebi to nazalost ide kao "podmazano"...pa se ti sad lepo obracunaj kako stvari zaista stoje.

Ja sam razumeo ono sto je zapisano,citirao sam ti jasne dokaze a tebi to neprihvatljivo...to je to,nije moje da te ubedjujem nego da te informisem,od tad pa nadelja tvoja je odgovornostr sta ces s tim saznanjem.

Nikakav dokaz ti meni nisi dao.
Sta ti zelis?
Da li ti zelis da dokazes da su Jehova i Isus Hrist jedna te ista osoba?
Zao mi je,ali nisi dao nikakav dokaz ako ovo tvrdis.

Nikakav dokaz ti meni nisi dao.
Sta ti zelis?
Da li ti zelis da dokazes da su Jehova i Isus Hrist jedna te ista osoba?
Zao mi je,ali nisi dao nikakav dokaz ako ovo tvrdis.

Isus je Bozji Sin koji je ocito u okvirima Bozjeg prestola stoga se treba adekvatno ceniti i nikako ne omalovazavati Njegovu zrtvu kao Nekog koji se ponizio postavsi sluga kada je dosao kao ljudsko bice sto znaci da pre toga NIJE BIO SLUGA !!! ..e sad kako funkcionise ta formula u Bozjem prestolu ne znam a jos manje znam druge intimne detalje o Bogu...
Ali to sto sigurno znam jeste to da se trebamo moliti Ocu Nebeskom u Isusovo ime i to je tako ne sto sam ja nekako skontao nego zato sto je SAM ISUS TO REKAO !!!
I to je to, po meni to je dovoljno sto trebamo znati o prirodi Isusa Hrista i Njegovoj zrtvi.
Ostalo je deo paketa koji direknto definise ljudske obaveze prema Bogu i bliznjima i to je po meni kljucna zona gde trebamo delovati !!!
E sad,kao sto rekoh,nije moje da ikoga ubedjujem nego samo da informisem - ostalo je licna odluka svakog pojedinca.

Isus je Bozji Sin koji je ocito u okvirima Bozjeg prestola stoga se treba adekvatno ceniti i nikako ne omalovazavati Njegovu zrtvu kao Nekog koji se ponizio postavsi sluga kada je dosao kao ljudsko bice sto znaci da pre toga NIJE BIO SLUGA !!! ..e sad kako funkcionise ta formula u Bozjem prestolu ne znam a jos manje znam druge intimne detalje o Bogu...

Prvo moras da shvatis da postoji ogromna razlika izmedju reci "Sluga" Jedno je sluga u robovlasnistvu ,da ne spominjem i feudalizam i kapitalizam,a drugo je sluga sina svome ocu.Ako to razumes ,onda ce ti biti mnogo lakse da razumes i sve ostalo,ali ako to ne razumes,sve ti je dzaba.

Ali to sto sigurno znam jeste to da se trebamo moliti Ocu Nebeskom u Isusovo ime i to je tako ne sto sam ja nekako skontao nego zato sto je SAM ISUS TO REKAO !!!
I to je to, po meni to je dovoljno sto trebamo znati o prirodi Isusa Hrista i Njegovoj zrtvi.

Bravo,ovo razmisljanje je potpuno tacno.

Ostalo je deo paketa koji direknto definise ljudske obaveze prema Bogu i bliznjima i to je po meni kljucna zona gde trebamo delovati !!!
E sad,kao sto rekoh,nije moje da ikoga ubedjujem nego samo da informisem - ostalo je licna odluka svakog pojedinca.

Matej, glava 24
14 I propovediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svetu za svedočanstvo svim narodima. I tada će doći posledak.
I dok se propoveda,treba dobro paziti sto se propoveda,jer su vec u I veku neki zastranili i objavljivali lazna jevandjelja.
Ako je tako bilo vec u I veku ,sta mislite kako je sada.Kako raspoznati prave Hriscane???
Galatima, glava 1
6 Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom,
7 Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
8 Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
9 Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude!
Da li mislite da nisu uspeli da izvrnu Hristovo jevandjelje?

Prvo moras da shvatis da postoji ogromna razlika izmedju reci "Sluga" Jedno je sluga u robovlasnistvu ,da ne spominjem i feudalizam i kapitalizam,a drugo je sluga sina svome ocu.Ako to razumes ,onda ce ti biti mnogo lakse da razumes i sve ostalo,ali ako to ne razumes,sve ti je dzaba.

Aloooo,daj se vrati natrag prijatelju,,gde ode u istoriju umesto da se fokusiras na nebo...!??
Termin SLUGA je iskoriscen kako bi se ukazao Hristov status NAKON PONIZENJA sto ce reci da se pomenuta imenica koristi za indirektno opisivanje NEBESKOG STATUSA ISUSA HRISTA...Dakle ako se On zaista ponizio KADA JE UZEO OBLICJE SLUGE kao sto kaze apostol onda to znaci da pre toga SLUGA NIJE BIO sto ce reci da se tamo indirektno navodi Njegov status pre tog ponizenja pa je tebi da nam konacno odgovoris jasno i precizno to sto sam te pitao...
Dakle ?

Bravo,ovo razmisljanje je potpuno tacno.

Matej, glava 24
14 I propovediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svetu za svedočanstvo svim narodima. I tada će doći posledak.
I dok se propoveda,treba dobro paziti sto se propoveda,jer su vec u I veku neki zastranili i objavljivali lazna jevandjelja.
Ako je tako bilo vec u I veku ,sta mislite kako je sada.Kako raspoznati prave Hriscane???
Galatima, glava 1
6 Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom,
7 Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
8 Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
9 Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude!
Da li mislite da nisu uspeli da izvrnu Hristovo jevandjelje?

Na ovo mogu reci samo AMIN !!!

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Aloooo,daj se vrati natrag prijatelju,,gde ode u istoriju umesto da se fokusiras na nebo...!??
Termin SLUGA je iskoriscen kako bi se ukazao Hristov status NAKON PONIZENJA sto ce reci da se pomenuta imenica koristi za indirektno opisivanje NEBESKOG STATUSA ISUSA HRISTA...Dakle ako se On zaista ponizio KADA JE UZEO OBLICJE SLUGE kao sto kaze apostol onda to znaci da pre toga SLUGA NIJE BIO sto ce reci da se tamo indirektno navodi Njegov status pre tog ponizenja pa je tebi da nam konacno odgovoris jasno i precizno to sto sam te pitao...
Dakle ?

Na ovo mogu reci samo AMIN !!!

Ponizenje je bilo to sto je ubijen kao bogohulnik izmedju robijasa,kao najveci razbojnik. i to on ,Isus koji najvise od svih nas voli i sluzi svom Bogu!
Zbog toga je Isus i molio svoga Boga ,ako je moguce da ne bude ubijen kao bogohulnik,kao najveci razbojnik,ali izvrsio je to.
Sve ostalo sto je bio u ljudskom telu medju ljudima ,njemu je bilo drago,bio je radostan kad je mogao da im pomogne ,da ih pouci,izleci pa cak i vrati u zivot.
On je sa ogromnom radoscu bio sluga ne samo svog Boga ,vec i svojih ucenika.Secas li se da im je i noge oprao,a niko ga nije terao?
Onaj ko voli nekoga,on mu i sluzi, i ako to ne razumes,ako ne razumes te najjednostavnije stvari ni Isus ti nece pomoci.
Pa on je i na nebu pre nego je dosao na zemlju sluzio svom Bogu,a takodje i kad mu se vratio nakon 40 dana po uskrsenju.
I dan danji mu sluzi i uziva u toj sluzbi.
A i mi treba da uzivamo u sluzenju Bogu.
Da li ti vise uzivas u sluzenju Bogu ili pak sebi ili drugim ljudima?

Ponizenje je bilo to sto je ubijen kao bogohulnik izmedju robijasa,kao najveci razbojnik. i to on ,Isus koji najvise od svih nas voli i sluzi svom Bogu!

Ponizenje je takodje bilo kad su Ga pljuvali,kamsikovali,kad su mu se rugali i t.d. ali te ja ne pitam o zemaljskom ponizenju nego o onom sto se dogodilo U TRENUTKU KADA JE SAMOINICIJATIVNO UZEO OBLICJE SLUGE !!!
Tekst ti lepo kaze da se je Isus ponizio UZEVSI OBLICJE SLUGE u trenutku kada je postao kao jedan od nas !!1
...a kad se to desilo,kada je On postao kao jedan od nas ??
Pa kad se rodio u ljudskom telu,normalno i u tom periodu Njemu se ni jedno ljudsko bice nije rugalo nit u bilo kom smislu mucilo stoga On definitivno nije trpio ponizenje od ostalih ljudskih bica !!!

Kad je ovo jasno,jel se mozes molim te vratiti mom pitanju ??

Zbog toga je Isus i molio svoga Boga ,ako je moguce da ne bude ubijen kao bogohulnik,kao najveci razbojnik,ali izvrsio je to.
Sve ostalo sto je bio u ljudskom telu medju ljudima ,njemu je bilo drago,bio je radostan kad je mogao da im pomogne ,da ih pouci,izleci pa cak i vrati u zivot.
On je sa ogromnom radoscu bio sluga ne samo svog Boga ,vec i svojih ucenika.Secas li se da im je i noge oprao,a niko ga nije terao?
Onaj ko voli nekoga,on mu i sluzi, i ako to ne razumes,ako ne razumes te najjednostavnije stvari ni Isus ti nece pomoci.
Pa on je i na nebu pre nego je dosao na zemlju sluzio svom Bogu,a takodje i kad mu se vratio nakon 40 dana po uskrsenju.
I dan danji mu sluzi i uziva u toj sluzbi.
A i mi treba da uzivamo u sluzenju Bogu.
Da li ti vise uzivas u sluzenju Bogu ili pak sebi ili drugim ljudima?

Ovo sam vec objasnio - kada je vec dosao u ljudskom telu Njemu je bila potrebna prisna veza sa Njeg Ocem stoga Mu se molio kao i svi ljudi a sve sto je dobijao u takvom telu - dobijao je od Oca Nebeskog...

I to je to,toliko za Njegovu zemaljsku misiju,daj se sad konacno vrati mom pitanju - STA JE BIO BOZJI SIN PRE NEGO STO JE POSTAO SLUGA uzevsi ljudsko telo !???
Sluga ili mozda GOSPODAR ???

Kako god ja tebe ne mogu skužiti što na kraju vjeruješ. Vjerueš li da je to samo jedan Bog koji se otkriva u tri službe, nekad je Otac, nekad je Sin, nekad je Sv. Duh, ali to je jedan Bog

Ne brate, vera u Trojstvo znaci da verujes u jednog Boga, koji ima 3 licnosti. Znaci nisu to "3 odvojena bica" vec je "jedno bice Bozje" i jedna sustina, a u njemu su "3 licnosti". To je ono sto i zvanicna crkva veruje.

Opisao sam to ljudskim primerom, covek se sastoji od DUHA, DUSE I TELA. Sto odgovara modernom shvatanju da covek poseduje SVEST PODSVEST I TELO.

I svaka od ovih 3 komponenti ima svoju volju, ako otvoris bibliju naci ces da i TELO "ZUDI PROTIV DUHA" (ZELI), a ne moze telo da "zeli" ako nema svoju volju, znaci da ima.. I to je Trojstvo, jer Bog na svoju sliku stvara coveka.

Kada razmisljas, ti razgovaras sa svojom podsvescu, postavljas pitanja i odgovaras sebi. Znaci PRICAS SAM SA SOBOM. Isto je i kada Isus prica sa Ocem, on ne prica sa drugom osobom!

Adventisti veruju malo drugacije, njima su "3 odvojena bica". Ja tako ne verujem.

kako ovo sa antropoforfizmima, imamo tri Boga bez imena, nije važno ko je između njih Otac, ko Sin, Ko Sv. Duh....oni su nedjeljivi, oni su jedan a ipak tri, oni su jedan, a ipak tri.

Brate i ti si JEDAN, a opet imas u sebi TROJICU! Bog na svoju sliku stvara coveka! Ispitaj samoga sebe, pa ces videti da i ti RAZGOVARAS SAM SA SOBOM dok razmisljas. Dok sanjas tvoja PODSVEST (DUH) poducava tvoju DUSU (UM) kako da se izbori sa razlicitim problemima u budnom stanju. To uci i moderna psihoanaliza. Ljudi sa poremecajem licnosti imaju izrazeniju podsvest, i zato imaju problem, to je zbog disbalansa. Podsvest je obicno potisnuta kod ljudi, dok je kod Boga obratno. Ne bi bilo lose da proucis neku knjigu na tu temu. Covek nije JEDNINA on sadrzi najmanje dve licnosti. A iz biblije saznajemo da postoji i TELO ono "zudi protiv duha.. da ne cinite ono sto biste hteli" kaze Pavle.

Celokupna borba protiv greha se zasniva na tome, da covek pobedi TELESNE ZELJE, i da dopusti Duhu da ga on vodi. A DUH JE PODSVEST, on poducava nasu SVEST ILI DUSU (UM). Bog salje SVETOGA DUHA da zameni nas LJUDSKI DUH. I tako mi postajemo nove osobe!

Kada Sveti Duh govori, on se takodje ponasa kao da nam govori nasa podavest, zato sto su to identicne stvari. Kroz Svetoga Duha, Bog obnavlja coveka i cini ga novom osobom. Dakle, taj Duh nas poducava. A ti vise nisi obican covek, vec postajes dete Bozje (dete nebeskog cara), jer dobijas tu nebesku komponentu. Sveti Duh je Hristov Duh. To je isto sto vi ucite da je Sveti Duh Isus Hristos, samo sto to ne razumete bas njabolje.

ti veliš da potražim rabina da bi me poučio hebrejski, da mi objasni grčku riječ "ginomai" הורם

Jeste. Da pitas rabina, da ti pojasni sve ove reci koje izvalcite van konteksta, jer ne mogu se reci tako izvlaciti i tumaciti. Jer znacenje neke reci zavisi iskljucivo od konteksta!

Vi izvucete neku rec, i onda analizirate njeno "poreklo" i koren reci, a poreklo reci je u vecini slucajeva sasvim razlicito od njenog znacenja u kontekstu. Poreklo neke reci nam nista ne govori o njenom znacenju u kontekstu, vec govori "kako je ta rec nastala". I dok e to etimoloski bitno, za nas nikakve vrednosti nema u tumacenju, jer nema veze sa kontekstom.

To je u svim jezicima tako, a ne samo na hebrejskom i grckom..

Ja sam tj dao primer sa jednom recju na srpskom jeziku, pa mozes videti kako KOREN RECI (POREKLO TE RECI) ne odredjuje njeno znacenje, zapravo znacenje te reci u kontekstu je sasvim drugacije od njenog izvornog (POREKLA).

Rec HVALITI, dakle etimoloski dolazi od reci FALITI (i to je njeno POREKLO). Pa sad ako bi uzeo poreklo te reci, i tako tumacio izraze, kada ja kazem npr. ---> JOVAN HVALI MARIJU. Ako gledas poreklo te reci bez njenog konteksta, onda ispada da sam ja rekao - JOVANU FALI MARIJA! Ovo su dva razlicita tumacenja iste recenice. Dakle gubi se smisao onoga sto sam ja rekao! I ako ovako izvalcis reci, ti mozes pomisliti da je pisac izjavio ono sto nije!

To je u svim jezicima tako. I na srpskom i na hebrejskom i na grckom. Zato se na ovaj nacin ne moze tumaciti biblija. Prevodjenje prepustite lingvistima, i prestanite da teologiju zasnivate na "poreklu" neke reci! To sto ti izdvajas rec "genomai" pa analiziras njeno POREKLO, to moze samo izvrnuti kontekst i nista drugo. A ja takvu teologiju ne priznajem, to nece priznati ni jedan ozbiljan lingvista..

Au Mire o čemu ti pišeš. Da li ti to pitaš mene ili sveto pismo?

Sve sto ja navodim pise ti u Svetom Pismu..

Sve ostale andjele i stvarstvo Jehova Bog je stvorio uz asistenciju Isusa

"I UVODECI PRVORODNOGA U SVET, KAZE DA MU SE POKLONE SVI ANDJELI BOZJI"???

Po ovom tekstu ispada, da su andjeli vec postojali, kad je Isus stvoren, pa im on govori (andjelima) da treba da mu se klanjaju!

I OPET: JA CU MU BITI OTAC A ON CE MI BITI SIN.

Kada Jahve postaje OTAC, a kada Isus prema ovom tekstu postaje BOZJI SIN?

Ako on postaje SIN jos na nebu, onda prema ovom tekstu, Bog prvo stvara andjele pa tek onda Isusa. Jer ako je prvo stvorio Isusa, pa on stvara andjele, onda bi oni vec znali da je SIN BOZJI, a Bog ne bi morao da im naglasava!
Ovo je dakle nonsens! Osim ako se uopste ne radi o odnosu na nebu, vec o odnosu Sina Bozjeg na zemlji u odnosu na Jahve-a, koji je na nebu..
Dakle, ISUS - NIJE NA NEBU POSTAO PRVORODNI! On je to postao na zemlji, i to je aluzija na odnos Avrama i Isaka. I zato su ovo antropomorfizmi, koji nemaju veze sa "nacinom nastanka", jer im nije cilj da ukazu kako je neko "nastao", vec pojasnjavaju ODNOS!
Zato koristiti ove izraze, da bi se dokazao "nacin postanka" nije validan! Pisac se time uopste ne bavi!

Isto je.
Jer neko mora biti prvo stvoren da bi bio rodjen.

Nije isto! Jer i andjeli su SINOVI BOZJI, pa to ne ukazuje na "nacin postanka". Kad bi ovi izrazi ukazivali na nacin postanka, onda bi to znacilo da Bog ima zenu koja radja. Dakle, ne ukazuje na nacin nastanka, i pisac nema nameru da time ukaze kako je neko nastao, vec pojasnjava ODNOS. On koristi primere koji su bliski ljudima i koji su nama razumljivi.

Kad bi bukvalno uzimali ove izraze, onda je i Bog nastao, jer izraz OTAC ne ukazuje na nekoga "bez pocetka". I OTAC ima DEDU kao pretka! Pa mozemo tvrditi da to ukazuje da Bog ima pocetak!

Ovo je razvidnjavanje..

Nisu dakle ovi izrazi dati da nam ukazu na nacin nastanka. Pogotovo ne mozemo uzimati izraz JEDINORODNI, jer on nije doslovan, on je aluzija na odnos Avrama i Isaka. A gore sam pokazao i stihovima, da se taj izraz ne odnosi na Isusovu preegzistenciju na nebu, vec na njegov odnos prema Bogu na zemlji. ON JE NA ZEMLJI BIO JEDINORODNI SIN! Zato sto je spoj Bozanskog i ljudskog.

Nije isto. Ako je rođen ima Očevu prirodu tj. Božansku prirodu. Ako je stvoren nema Očevu prirodu.

Nije ni rodjen doslovno a nije ni stvoren. Radi se prosto o antropomorfizmima.

, a sta to znaci sto je licno Isus tvrdio da je PRVI I PPOSLEDNJI

Znaci da je Jahve, jer jedino Jahve moze biti PRVI I POSLEDNJI. Izjaviti takvo nesto za obicnog coveka ili stvoreno bice je bogohulno.

Ovako govori Amen, svjedok vjerni i istiniti početak stvorenja Božjega:

POCETAK BOZJEG STVARANJA (STVORENJA) - u smislu da je kroz njega sve stvoreno, a ne da je on sam stvoren! Prvenstveno se ovo odnosi na to da je on nas Otac, kao sto je Adam bio, kroz njega mi postajemo Bozja deca.

Sta ce Jehovini Svedoci reci na ovo:

"SVE JE KROZ NJEGA POSTALO, I BEZ NJEGA NIJE POSTALO NISTA STO JE POSTALO"

---> Ako je Isus "stvoren", onda je on sam sebe nekako morao da stvori, jer kako tekst govori - "BEZ NJEGA NIJE POSTALO NISTA (NIJE STVORENO NISTA)".

Jehovini Svedoci su ovde dodali rec "SVE DRUGO" (koja u grckom ne postoji) da bi izbegli cinjenicu da ako je kroz Isusa SVE stvoreno, onda je on sam izuzet od stvaranja i oduvek je postojao, jer bi inace morao sam sebe da stvori. Sto je nonsens!

Takodje, tekst u jevrejima kaze:

"TI SI GOSPODE U POCETKU OSNOVAO ZEMLJU.. ONA CE PROCI A TVOJE GODINE NECE NESTATI" (jevrejima 1:10)

---> Ovaj tekst se direktno primenjuje na Jahvu u starom zvetu, sto bi znacilo da je Isus Jahve.

Nigde ni jedan tekst u bibliji nigde ne kaze da je "ISUS STVOREN". To ne postoji! Ako mi to nadjes, ja cu te castiti ruckom.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Ponizenje je takodje bilo kad su Ga pljuvali,kamsikovali,kad su mu se rugali i t.d. ali te ja ne pitam o zemaljskom ponizenju nego o onom sto se dogodilo U TRENUTKU KADA JE SAMOINICIJATIVNO UZEO OBLICJE SLUGE !!!
Tekst ti lepo kaze da se je Isus ponizio UZEVSI OBLICJE SLUGE u trenutku kada je postao kao jedan od nas !!1
...a kad se to desilo,kada je On postao kao jedan od nas ??
Pa kad se rodio u ljudskom telu,normalno i u tom periodu Njemu se ni jedno ljudsko bice nije rugalo nit u bilo kom smislu mucilo stoga On definitivno nije trpio ponizenje od ostalih ljudskih bica !!!

Kada je Jehova Bog stvorio Isusa,ne znaci da ga je ponizio.
Kada je Jehova Bog preneo ili transformisao Isusa u plod i teleportovao ga u utrobu device Marije,to nije bilo ponizenje ,nego ogromna cast i priznanje.Cak su se i andjeli radovali.
Lk. 2
10 I reče im anđeo: Ne bojte se; jer gle, javljam vam veliku radost koja će biti svemu narodu.
Da li je tebi rodjenje Isusa ponizenje ili radost??? O cemu ti to???
Gde procita da je Isus bio ponizen rodjenjem kao beba???
Pobrkao si loncice

Ovo sam vec objasnio - kada je vec dosao u ljudskom telu Njemu je bila potrebna prisna veza sa Njeg Ocem stoga Mu se molio kao i svi ljudi a sve sto je dobijao u takvom telu - dobijao je od Oca Nebeskog...

I to je to,toliko za Njegovu zemaljsku misiju,daj se sad konacno vrati mom pitanju - STA JE BIO BOZJI SIN PRE NEGO STO JE POSTAO SLUGA uzevsi ljudsko telo !???
Sluga ili mozda GOSPODAR ???

Koja veza sa Ocem???
Bog Jehova ga je priznao kao svoga sina kad se krstio na reci Jordan,kad ga je krstio Jovan Krstitelj. To je bila velika cast i radost,a ne ponizenje.
I naravno Isus je uvek imao svoga Boga i Gospodaru Jehovi,i nekada dok je bio na nebu,i kad je uzeo ljudsko telo rodjenjem na zemlji,i nakon uskrsenja i40 dana nakon toga je otisao i biva poslusan svome Bogu Jehovi i tako i dan danas,sada.i uvek i zauvek .i sta je tu problem?
Jev. 3
1 Zato, braćo sveta, zajedničari zvanja nebeskog, poznajte poslanika i vladiku, kog mi priznajemo, Isusa Hrista,
2 Koji je veran Onome koji ga stvori, kao i Mojsije u svemu domu njegovom.

"I UVODECI PRVORODNOGA U SVET, KAZE DA MU SE POKLONE SVI ANDJELI BOZJI"???

Po ovom tekstu ispada, da su andjeli vec postojali, kad je Isus stvoren, pa im on govori (andjelima) da treba da mu se klanjaju!

I OPET: JA CU MU BITI OTAC A ON CE MI BITI SIN.

Kada Jahve postaje OTAC, a kada Isus prema ovom tekstu postaje BOZJI SIN?

Ako on postaje SIN jos na nebu, onda prema ovom tekstu, Bog prvo stvara andjele pa tek onda Isusa. Jer ako je prvo stvorio Isusa, pa on stvara andjele, onda bi oni vec znali da je SIN BOZJI, a Bog ne bi morao da im naglasava!
Ovo je dakle nonsens! Osim ako se uopste ne radi o odnosu na nebu, vec o odnosu Sina Bozjeg na zemlji u odnosu na Jahve-a, koji je na nebu..
Dakle, ISUS - NIJE NA NEBU POSTAO PRVORODNI! On je to postao na zemlji, i to je aluzija na odnos Avrama i Isaka. I zato su ovo antropomorfizmi, koji nemaju veze sa "nacinom nastanka", jer im nije cilj da ukazu kako je neko "nastao", vec pojasnjavaju ODNOS!
Zato koristiti ove izraze, da bi se dokazao "nacin postanka" nije validan! Pisac se time uopste ne bavi!

Nije isto! Jer i andjeli su SINOVI BOZJI, pa to ne ukazuje na "nacin postanka". Kad bi ovi izrazi ukazivali na nacin postanka, onda bi to znacilo da Bog ima zenu koja radja. Dakle, ne ukazuje na nacin nastanka, i pisac nema nameru da time ukaze kako je neko nastao, vec pojasnjava ODNOS. On koristi primere koji su bliski ljudima i koji su nama razumljivi.

Kad bi bukvalno uzimali ove izraze, onda je i Bog nastao, jer izraz OTAC ne ukazuje na nekoga "bez pocetka". I OTAC ima DEDU kao pretka! Pa mozemo tvrditi da to ukazuje da Bog ima pocetak!

Ovo je razvidnjavanje..

Nisu dakle ovi izrazi dati da nam ukazu na nacin nastanka. Pogotovo ne mozemo uzimati izraz JEDINORODNI, jer on nije doslovan, on je aluzija na odnos Avrama i Isaka. A gore sam pokazao i stihovima, da se taj izraz ne odnosi na Isusovu preegzistenciju na nebu, vec na njegov odnos prema Bogu na zemlji. ON JE NA ZEMLJI BIO JEDINORODNI SIN! Zato sto je spoj Bozanskog i ljudskog.

Nije ni rodjen doslovno a nije ni stvoren. Radi se prosto o antropomorfizmima.

Jehova Bog je stvorio na nebu mnostvo andjela.
A kako mu se zove prvi andjeo?
Ne pitam za drugog,treceg,stotog,milijarditog...
Jel mu je neko pomogao kad je stvorio prvorodjenog?
Biblija kaze da je Isus i jedinorodjeni,i jel znas zasto je jedinorodjeni???
Pa zato jer je njega jedino sam stvorio Jehova Bog.
Svi ostali andjeli pa i Adam stvoreni su uz asistiranje andjela.,a tamo gde neko nekome asistira nije jedan nego vise stvaraoca.
Tako da je Jehova Bog u samom startu Otac i Isusa i svih ostalih andjela i Adama i Eve.

I sta ima lose u tome???
Sta ima lose u tome sto je Isus druga najmocnija osoba u celom Svemiru???
Sto je jedini posrednik izmedju Boga i ljudi???
1. Tim. 2
5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,
Jel razmisljas da Hrist i Bog nikada ne mogu da budu jedna te ista osoba.
Da li svestenik moze da bude Bog???
Da li znas da je Isus nas prvosvestenik?
Jev. 4
14 Imajući, dakle, velikog Poglavara svešteničkog, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijeg, da se držimo priznanja.

Zato jer ne postoje prava čuda, već sve podliježe logici i razumu, tako i stvaranje svemira ne da je bilo 6 doslovnih dana, nego je moguće da je bilo bilijune godina, zavisi TKO je svemir zbilja napravio, ne može nešto nastati samo ako netko nešto kaže, već netko mora to i uraditi a za to treba vrijeme, zato sam uvjeren da je onih 6 dana u Bibliji simbolično, valjda je Bog mislio da će to većini biti jasno, e da!

Poštujem vaše mišljenje, ali se ne slažem s vama. Štoviše, Biblijska perspektiva je suprotna od onog što vi zagovarate:

Iv 1:1-3 - "U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ. Ova bijaše u početku u Boga Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo"

I zaista, što je Bog rekao, bi tako. To nije podrazumijevalo neke duge vremenske procese rada na onom što je izgovarao, već se dogodilo po Njegovoj Riječi, a što je jasno vidljivo u Postanku.

Inače, naša logika zavisi o više faktora, a ako ne vjerujemo da Bog može stvarati neke stvari trenutno, onda se to nama može i činiti nelogičnim. Za neke je logično da je Bog koristio evolutivne procese i tako stvarao. Tako da, pozivanje na samu logiku, bez jasnih objašnjenja, nema previše smisla...

Zašto završavate svaku poruku sa: "e da!"?

Smisao je i dalje isti.
Neke stvari se može prevesti na više načina...

Dali je smisao isti kada kazemo "The word was with god" vs. "The word was in god"? Meni nije isto.

Grcka rijec je πρὸς (pros)
Ako idemo na Greek to Croatian rjecnik i pastejemo ovu rijec izadje "do". Znaci rijeci do i kod su vise slicne nego "u" i kod. I po ovom se moze zakljuciti da rijec nije isto sto i Bog.

Dali je smisao isti kada kazemo "The word was with god" vs. "The word was in god"? Meni nije isto.

Značenje se ne mijenja: kod Boga ili u Boga ista stvar, poanta je ista, da je došla od Njega.

Grcka rijec je πρὸς (pros)
Ako idemo na Greek to Croatian rjecnik i pastejemo ovu rijec izadje "do". Znaci rijeci do i kod su vise slicne nego "u" i kod. I po ovom se moze zakljuciti da rijec nije isto sto i Bog.

Bojim se da se upuštate u nešto što zahtjeva poznavanje grčkog jezika i da tu nije dovoljno samo uzeti riječ iz stiha i zalijepiti je na net, te očekivati pouzdan prijevod.
Ni većina teologa ne može prevoditi tekstove, zato i oni sami posežu za mnogim alatima, što bi i vama savjetovao da koristite kao pripomoć.
Kao što sam rekao, neke stvari se mogu prevesti na više načina, dolje vam ostavljam neke primjere, ali ne znam koliko će vam to koristiti... bez obzira na prijevod, smisao je isti, što je jasno vidljivo u praksi da vjernici nemaju problema s razumijevanjem...

Strongova konkordansa πρὸς (pros):
"Pojačani oblik pro ; prijedlog smjera; prema, tj. prema (s genitivom, na strani, tj. Odnosi se na; s dativom, pored, tj. blizu; obično s akuzativom, mjesto, vrijeme, prilika ili poštovanje, koje je odredište relacije, tj. gdje ili za što je predviđeno) -- oko, prema, protiv, među, kod, zbog, prije, između, (gdje-)pomoću, za, X u tvojoj kući, u , za namjeru, blizu, od, koji se odnose na, to, na (kraj toga), X zajedno, na (vas) -ward, do, with(-in). U usporednom slučaju označava u biti iste primjene, naime kretanje prema, pristupanje ili blizinu."

I apostol Ivan vrlo jasno razlikuje Riječ od Boga: "I Riječ Bijaše u Boga", a u završnoj fazi identificira Riječ kao Boga.

Nazad
Vrh