Isus uvodi pričešće (sakrament, Gospodnja večera)

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka
Ja ne verujem da je osveštano vino postala bukvalna krv Hristova, nego je to samo simbol Hristove krvi. Takvo učenje da se tu radi o bukvalnoj krvi Hrista ne delimo. To je učenje nastalo otpadom od pravog učenja Hrista. Isus je jasno rekao "činiti to na spomen meni", znači da služi kao podsetnik na Hrista i na njegovu žrtvu, a isto tako je to i sa hlebom. Hleb se sveštanjem ne petvara zaista u njegovo meso.
Činiti na spomen ne negira stvarnost Tijela i Krvi već zapravo upotpunjuje taj spomen. Grčka riječ koja je tu upotrijebljena je anamnesis, a ta riječ ima žrtvene konotacije što ukazuje na žrtveni karakter Evharistije.
anámnēsis (from 363 /anamimnḗskō, "bring to mind") – properly, deliberate recollection, done to better appreciate the effects (intended results) of what happened; active, self-prompted recollection especially as a memorial (memorial sacrifice).

U Mormonovoj Knjizi takođe jasno piše:

...da mogu jesti (osvešteni hleb) u spomen na telo Sina Tvoga, i posvedočiti Tebi, o Bože, Večni Oče, da su voljni na sebe preuzeti ime Sina Tvoga, i uvek ga se sećati, i držati zapovesti Njegove, koje im On dade, da Duh Njegov može uvek biti s njima.
...da mogu piti (osveštano vino) u spomen na krv Sina Tvoga, koja za njih bi prolivena, da bi posvedočili Tebi, o Bože, Večni Oče, da se uvek sećaju Njega, da Duh Njegov može biti s njima. " (Moroni 4,5)

Znači, imamo obećanje da će Duh Hristov uvek biti sa nama ukoliko dostojni to činimo savake nedelje.

Hleb i vino su „simboli tela i krvi Hristove“ (UiZ 20:40). Izrazi kao što je "uzimanje krvi i mesa" su simbolični, a ne bukvalni. Takozvana doktrina transsupstancijacije, da svi koji učestvuju u pričešću (sakramentu) jedu Hristovo telo i piju njegovu krv, lažna je i izmišljena od nenadahnutih ljudi. Time se gubi pravi smisao i svrha čina Pričešća.
Kako se gubi smisao Pričešća?

Transsupstancijacija u katoličkoj i pravoslavnoj doktrini predstavlja dogmu, ili verovanje, da se hleb i vino u pričesti, misi ili slavljenju Evharistije pretvaraju u telo i krv Isusa Hrista. Transformacija se dešava u unutrašnjoj suštini (supstanciji), a ne u spoljašnjem izgledu.

Ovo verovanje je formulisao Tridentski sabor (1545–1563):

"I pošto je Hristos otkupitelj naš rekao za ono što je prineo pod hlebom da je to zaista Njegovo Telo, to je uvek bilo uverenje u Crkvi Božijoj, i ovaj sveti Sabor to sada ponovo objavljuje: kroz osvećenje hleba i vina, pretvaranje celokupne suštine (supstancije) hleba u suštinu Hrista, u suštinu Gospoda našeg, u suštinu našeg tela."
Tačnije to je formulisao Sam Gospod Isus Hristos Tajnoj večeri kada je ustanovio Sv. Tajnu Pričešća.

Tačnije to je formulisao Sam Gospod Isus Hristos Tajnoj večeri kada je ustanovio Sv. Tajnu Pričešća.
To je vaša interpretacija Isusovih reči, ali ja mislim da nigde ne piše nešto što bi takvo učenje porvrdilo. Ne zaboravimo da simbolično nikad nije bukvalno ili obrnuto.

Nefi, zasto se nisi aktivirao u pravoslavnoj crkvi, nego u mormonima?

Imaju jos velebnije i starije hramove, imaju obrede, mozda cak i neka tajna rukovanja... sta je tebe nagnalo u mormone?

To je vaša interpretacija Isusovih reči, ali ja mislim da nigde ne piše nešto što bi takvo učenje porvrdilo. Ne zaboravimo da simbolično nikad nije bukvalno ili obrnuto.
Ne vidim šta bi trebalo pisati. Hristos direktno kaže "ovo je Tijelo Moje" i "ovo je Krv Moja".

Ne vidim šta bi trebalo pisati. Hristos direktno kaže "ovo je Tijelo Moje" i "ovo je Krv Moja".
naravno je na to mislio simbilično a ne bukvalno. Znamo da Isusovo telo nije od hleba ni krv od vina. Kanibalizam je po starom zavetu bio zabranjen. Ja razumem vaše verovanje, ali ja ga ne delim jer nigde u pismu ne piše da to treba bukvalno da se razume.

„Isus prvo lomi hleb pričesni a onda ga blagosilja. Pričest je u spomen na Isusovo telo i krv. I dok jedoše, Isus uze hleb i polomi ga, i blagoslovi ga, i dade ga svojim učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je u spomen na telo moje kojim vam otkupljenje dajem. Jer ovo je u spomen na krv moju novog zaveta, koja je prolivena za sve one koji poveruju u ime moje, za oprost greha njihovih." (Mt 26:22,24)

Ovde piše jasno: "jedite; ovo je u spomen na telo moje" a ne da je to bukvalno Njegovo telo. Njegovom žrtvom smo spašeni a ne jedenjem njegovog mesa.

Imaju jos velebnije i starije hramove, imaju obrede, mozda cak i neka tajna rukovanja... sta je tebe nagnalo u mormone?
Odgovor je jednostvan, čitao sam Bibliju. Molio sam se da mi Bog pokaže put, i On mi je objavio moći Duha svetoga da je Biblija istinita, a neku godinu kasnije da je i Mormonova knjiga istinita.

naravno je na to mislio simbilično a ne bukvalno. Znamo da Isusovo telo nije od hleba ni krv od vina. Kanibalizam je po starom zavetu bio zabranjen. Ja razumem vaše verovanje, ali ja ga ne delim jer nigde u pismu ne piše da to treba bukvalno da se razume.

„Isus prvo lomi hleb pričesni a onda ga blagosilja. Pričest je u spomen na Isusovo telo i krv. I dok jedoše, Isus uze hleb i polomi ga, i blagoslovi ga, i dade ga svojim učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je u spomen na telo moje kojim vam otkupljenje dajem. Jer ovo je u spomen na krv moju novog zaveta, koja je prolivena za sve one koji poveruju u ime moje, za oprost greha njihovih." (Mt 26:22,24)

Ovde piše jasno: "jedite; ovo je u spomen na telo moje" a ne da je to bukvalno Njegovo telo. Njegovom žrtvom smo spašeni a ne jedenjem njegovog mesa.
To je iskrivljavanje Hristovih riječi. Hristos kaže "ovo je Tijelo Moje" baš tim riječima.

Odgovor je jednostvan, čitao sam Bibliju. Molio sam se da mi Bog pokaže put, i On mi je objavio moći Duha svetoga da je Biblija istinita, a neku godinu kasnije da je i Mormonova knjiga istinita.
Vidis, ja kada sam prvi puta procitao dijelove Mormonove knjige, nisam bio bas toliko impresioniran.

Ako si krenuo od Biblije pa nastavio na druge svete spise, vise bih ti bio sklon preporuciti upanisade, sutre i tantre.

Vidis, ja kada sam prvi puta procitao dijelove Mormonove knjige, nisam bio bas toliko impresioniran.
Nisam ni ja ali sam bio radoznao. Hteo sam da saznam da li je knjiga istinita ili neka prevara. Čitao sam je i upitao u iskrenoj molitvi Boga i On mi je na isti način kao i sa Biblijom objavio moći Duha svetoga da je istinita. Tako se sigurno može i saznati da li su i tvoje "upanisade, sutre i tantre" istinite.

Hristos kaže "ovo je Tijelo Moje" baš tim riječima.
Bez obzira koji prevod koristimo i jedno i drugo je tačno i ne misli se bukvalno nego simbolično.

Ko se dostojno pričesti večerom Gospodnjom, sklapa zavet sa Gospodom:

1. da se svagda seća izlomljenog tela i prolivene krvi Onoga koji je raspet za grehe sveta;

2. da uzme na sebe ime Hristovo i uvek ga se sećati, i

3. da držimo zapovesti i tako „živimo od svake reči koja izlazi iz Božjih usta“

Sa svoje strane, Gospod obećava:

1. Da takvi dostojni sveti uvek imaju sa sobom Njegovog Duha i

2. da će na kraju dobiti večni život

5). „Ko jede moje telo i pije moju krv ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan“ (Jovan 6:54). S obzirom na ove saveze, obećanja i blagoslove, nismo iznenađeni što je Gospod zapovedio: „Poželjno je da se crkva često sastaje da bi jela hleb i vino u znak sećanja na Gospoda Isusa“ (UiZ 20:75)

Gospod je dalje zapovedio: „Ne dozvolite nikome da svesno jede od mog tela i krvi nedostojno kada ih budete delili; jer ko jede i pije od mojeg tela i krvi nedostojno jede i pije osudu svojoj duši“

Apostol Pavle je dodao: „Zato su mnogi među vama slabi i bolesni, i nemalo ih je već usnulo“ (1. Kor. 11, 23-30). Otpadnici i nepokajani članovi Crkve biće osuđeni ako nedostojno učestvuju u Večeri Gospodnjoj, jer se time rugaju Gospodu.

Hleb i vino ili voda su „amblemi tela i krvi Hristove“ (UiZ 20:40). Izrazi poput „uzmite od krvi i mesa” su simbolični, a ne bukvalni. Takozvana doktrina transsupstancijacije, naime, da svi koji učestvuju u Večeri Gospodnjoj jedu telo Hristovo i piju njegovu krv, lažna je i izmišljena od ljudi koji nisu bili nadahnuti. Tako je izgubljeno pravo značenje i svrha Večere Gospodnje.

Malo obreda u Crkvi podstiče članove na veću ličnu pravednost od dostojnog učešća u Večeri Gospodnjoj. Oni koji učestvuju u večeri Gospodnjoj i ispravno razumeju zavet koji obnavljaju kreću na put koji će se završiti poslušnošću, spasenjem i uzvišenjem. Takav čovek, koji se tokom večere Gospodnje preda duhu molitve, smirenja i strahopoštovanja, naći će mir u ovom životu i večni život posle smrti.

To je moje lično mišljenje o tome a vi naravno smete da verujete kako smaatrate pravilnim.

Čitao sam je i upitao u iskrenoj molitvi Boga i On mi je na isti način kao i sa Biblijom objavio moći Duha svetoga da je istinita.
Nisi upitao Boga, nego svoju vlastitu podsvijest, svoje vlastite emocije, i one su ti rekle da je sve to istina.

Tako se sigurno može i saznati da li su i tvoje "upanisade, sutre i tantre" istinite.
Tako se ne moze saznati nista. Emocije te mogu odvesti bilo do upanisada ili do Mormonove knjige, posve svejedno, ali to je samo igra tvojeg uma. Fatamorgana.

Tako se ne moze saznati nista. Emocije te mogu odvesti bilo do upanisada ili do Mormonove knjige, posve svejedno, ali to je samo igra tvojeg uma. Fatamorgana.
to nisu bile emocije, nego mi je fini i tihi glas tri puta rekao da je Mormonova knjiga istinita, i to kroz tako ubedljivu božansku moć, da su sve sumnje nestale. Bilo mi je kao da je u mojoj glavi neko upalio svetlo i to tako jasno da sam jednostavno znao da je sve to tako istinito. Emocije, su došle posle tog saznanja ali one ne igraju baš tako veliku ulogu. To su bile samo posledice uticaja Duha svetoga. Naravno to se veoma teško opisuje, ali Biblija pa i Mormonova knjiga opisuje tako nešto kao svedočanstvo Duha svetoga.

Ako je to neka moja umna fotomorgana, onda zašto je sveta pisma isto tako opisuju, i zašto su moji roditelji, moja sestra, moja žena, moja deca, pa i moja dva veoma dobra druga, slično tako saznali da je to istinito?

Pored toga, to nije samo nešto što se jednom dogodilo nego više puta kao odgovori na moje molitve i na moja različita pitanja.
Imao sam mnogo puta snove koji su se eksaktno tako ispunili i to mnogo puta. A što je najvažnije ja tu nisam sam u tome.
A da ne pominje proročanstva mog Oca koji su se uvek ispunili.

Bog danas opet govori, čuda se događaju, vizije, proročansta, se ispunjuju, Duh svet šaplje, upozorava, daje inspiraciju.

Eh, kada bi samo mogao da ti pokažem, šta sam video, čuo i saznao...

Zadnje uređeno:
Nazad
Vrh