...Kada fariseji zaćute...

robivek

Član
Reakcijski bodovi
95
Bodovi
48
Verski lideri jevreja u vreme kada je Isus Hristos bio u ljudskom telu bili su izmedju ostalog, poznati i po tome sto su narodu namecivali neka njihova,verska pravila , koja su jako cesto otstupala od onog sto realno Bog trazi od ljude a stoji zapisano u Svetom Pismu.
...ujedno njihov tipican nastup bio je spremnost da ta njihova verska pravila brane njihovim argumentima a narocito kada je bilo slucajeva da nekog ukore ili sankcionisu zbog nekog prerstupa TIH NJIHOVIH pravila.
U ovom smislu je Isus veoma cesto bio predmet Njihvih napada dok im je On jasno i direktno odgovarao na svake njihove optuzbe i izazove ujedno ih ukoravao zbog onog sto su cinili.
Medjutim ono sto je takodje bilo primetljivo jeste njihova cesta reakcija na direktna teoloska pitanja koja im je Isus javno upucivao kada je hteo da sve prisutne pouci o tome kako neke bitne teoloske stvari zaista stoje .
Evo jednog takvog primera:

Luka 14,3.4:
"...I odgovarajući Isus reče zakonicima i farisejima govoreći: je li slobodno u subotu iscjeljivati?
A oni oćutješe...."

Sta mislite dragi forumasi,zasto su fariseji cutali za jedno toliko bitno teolosko pitanje u vezi koje su bili spremni da pokrecu optuznice ???
Sta je TADA znacilo to nihovo cutanje ???

... i ako cemo ovim putem,zasto danas neki cute kada dobiju ovo pitanje ???

... i ako cemo ovim putem,zasto danas neki cute kada dobiju ovo pitanje ???
a sta je jos slobodno u subotu raditi, osim isceljivanja? - to hoces da kazes? eto slusamo te, navedi nam sve da znamo da ne sagresimo
jel smemo da trgamo klasje?
Luka 14,5 Onda im reče: "Jednome od vas padne njegov sin ili vol u jamu. Ne izvadi li ga odmah, i u subotu?"

sta je poanta, samo hitni slucajevi mogu da se rade subotom? ovaj sa vodenom bolescu nije bio hitan slucaj, pa ga je opet iscelio ISUS

Pa ja mislim da su saduceji i farizeji bili dogmaticni, dok je Isus bio realan i praktican. Subota jeste dan za odmor od rada, ali nije zabranjeno u subotu ciniti dobra djela. Niti je zabranjeno ciniti nuzna djela (npr. gori ti kuca u subotu, a ti neces da je gasis jer je subotom zabranjen svaki rad pa tako i gasenje kuce).

E sada, zasto su cutali... pa zato jer ih je uhvatio u njihovoj zatucanosti. Sta da mu kazu, da mi smo zatucani kreteni?!

a sta je jos slobodno u subotu raditi, osim isceljivanja? - to hoces da kazes? eto slusamo te, navedi nam sve da znamo da ne sagresimo
jel smemo da trgamo klasje?
Da ukoliko si se negde zatekao u prirodi a gladan si stoga bi hteo utoliti glad...ali definitivno ne smes brati njivu da bi zavrsio svoje bashtovanske poslove...
Luka 14,5 Onda im reče: "Jednome od vas padne njegov sin ili vol u jamu. Ne izvadi li ga odmah, i u subotu?"

sta je poanta, samo hitni slucajevi mogu da se rade subotom? ovaj sa vodenom bolescu nije bio hitan slucaj, pa ga je opet iscelio ISUS
Tako je,SAMO HGITNI slucajevi kada se treba spasavati zivot ili kada se zivot treba olaksavati od zdravstvenih problema koji bi i te kako smanjili pravi blagoslov i dobro raspolozenje coveka u toku subote...

Nego daj mi reci dali je po tebi pomenuta bolest za koju pitas bila tipa "ujeo me komarac pa me malo svrbi'...!????????

Nego daj mi reci dali je po tebi pomenuta bolest za koju pitas bila tipa "ujeo me komarac pa me malo svrbi'...!????????
ja ne isceljujem, a ako bas moras da znas pcele ili tako nesto, mozda ose, sta ja znam sta me izujedalo dok sam kosio travu... i ko je onda kriv doktor/sestra gde trazim pomoc ili ja, sto sam trazio pomoc? ah, da, nisam trebao ni da kosim u subotu, nego kao sad u nedelju, pa me nista nije izujedalo

ja ne isceljujem, a ako bas moras da znas pcele ili tako nesto, mozda ose, sta ja znam sta me izujedalo dok sam kosio travu... i ko je onda kriv doktor/sestra gde trazim pomoc ili ja, sto sam trazio pomoc? ah, da, nisam trebao ni da kosim u subotu, nego kao sad u nedelju, pa me nista nije izujedalo
Tako je kosenje i svi ostali poslovi se trebaju obavljati u toku radnih dana.

nas hriscane subota ne obavezuje, nismo pod starozavetnim zakonom, slovom koje ubija, a vi ste nam smesni, znajuci da niste judaisti, ali niste ni hriscani
procitaj celo to poglavlje, pa vidi koliko gresis, sta sve ISUS trazi, a ne subotu
Sta mislite dragi forumasi,zasto su fariseji cutali za jedno toliko bitno teolosko pitanje u vezi koje su bili spremni da pokrecu optuznice ???
bitno njima, a ti vidi celo 14. poglavlje sta je sve ISUSU bitno, ili cemo da se drzimo onoga sto je farisejima bitno?

Zadnje uređeno:
a dal mogu govedo da odvedem do potoka da se napije i da mu dam sijena?
a dal mogu upaliti vatru u zimsku subotu?
a dal mogu promijeniti pelene ukakanom djetetu?
a dal mogu i nahraniti dijete - spremiti mu obrok?

sta sve ISUS trazi, a ne subotu
MATEJ 5,19

TKO DAKLE UKINE JEDNU OD TIH,

PA I NAJMANJIH ZAPOVIJEDI

I TAKO NAUČI LJUDE,

NAJMANJI ĆE BITI U KRALJEVSTVU NEBESKOM.

A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.
,,,,,,,,,,,

SIN G Yehoshua jasno kaže
da ako ukineš neku od 10BZ
da ti se ne piše dobro.
=====

----------

10 Božjih JAHVINIH zapovjedi nije ukinuto.
---------------

MATEJ 19,16

I gle, pristupi mu netko i reče:

"Učitelju, KOJE MI JE DOBRO ČINITI DA IMAM ŽIVOT VJEČNI?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ŠTO treba raditi – da bi se došlo do Raja?
------------

MATEJ 19,17

A on mu reče: "Što me pitaš o DOBROME?
JEDAN JE SAMO DOBAR!

ALI AKO HOĆEŠ U ŽIVOT UĆI, ČUVAJ ZAPOVIJEDI.
,,,,,,,,,,,,,,,

Sam SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH – G Yehohsua,
ti jasno kaže -
ako želiš do RAJA doči -
MORAŠ poštovati SVIH 10BZ.

-------------

Da su u pitanju 10 BZ – kaže se u nastavku:

MATEJ 19,18

Upita ga: "Koje?" A Isus reče: Ne ubij!

Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno!

MATEJ 19,19

Poštuj oca i majku! I ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!

SIN počinje nabrajati 10BZ.

................

=====

10 Božjih Jahvinih zapovjedi nije ukinuto.
---------

1. KORINĆANIMA 7,19

OBREZANJE nije ništa i NEOBREZANJE nije ništa,

nego - DRŽANJE BOŽJIH ZAPOVIJEDI.

,,,,,,,,,,,

Držanje 10BZ je najvažnije za spasenje.
10BZ su vječne!
---------

=====

--------

1. IVANOVA 2,3

I po ovom znamo da ga poznajemo:

AKO ZAPOVIJEDI NJEGOVE ČUVAMO.

...........

1. IVANOVA 2,4

Tko veli: "Poznajem ga",

A ZAPOVIJEDI NJEGOVIH NE ČUVA, LAŽAC JE,

U NJEMU NEMA ISTINE.

,,,,,,,,,,,,,

Kako možeš poznati Boga Jedinoga Oca YHVH?
Tako što ćeš poštovati SVIH 10BZ.

Ako ne poštuješ SVIH 10BZ
lažac si i u tebi nema istine.

A samo istiniti će do Raja doč.

-----------
=====

---------
1. IVANOVA 3,4

Tko god čini grijeh, čini i BEZAKONJE;
ta grijeh je BEZAKONJE.
,,,,,,,,,,

Bezakonici su oni koji ne poštuju Zakon,
koji ne poštuju 10BZ.
=======

-----------
RIMLJANIMA 2,12

Uistinu koji BEZ ZAKONA SAGRIJEŠIŠE, BEZ ZAKONA ĆE I PROPASTI;

i koji POD ZAKONOM SAGRIJEŠIŠE, PO ZAKONU ĆE BITI SUĐENI.

................

RIMLJANIMA 2,13

Ne, pred Bogom nisu pravedni slušatelji Zakona,

nego - IZVRŠITELJI ĆE ZAKONA BITI OPRAVDANI.

------------

Pred Bogom Jedinim Ocem YHVH
pravedan je samo onaj koji poštuje
SVIH 10BZ.

Samo takvi će do Raja doč.

-------------

sta sve ISUS trazi, a ne subotu
10 Božjih Očevih Jahvinih zapovjedi nije ukinuto.
--------------

MARKO 12,28

Tada pristupi jedan od pismoznanaca koji je slušao njihovu raspravu.

Vidjevši da im je dobro odgovorio, upita ga:

"KOJA JE ZAPOVIJED PRVA OD SVIJU?
,,,,,,,,,,,,,,
Od svih zapovjedi – KOJA je PRVA?
Prva je – 1. Božja Zapovijest –

-----------

MARKO 12,29

Isus odgovori:

"PRVA JE: SLUŠAJ, IZRAELE!

GOSPODIN BOG NAŠ GOSPODIN JE JEDINI
.
,,,,,,,,,,,,
SIN od Boga Oca YHVH – G Yehoshua CITIRA SZ stih:
PONOVLJENI ZAKON 6,4

Čuj, Izraele! JAHVE je Bog naš, JAHVE je jedan!

-----------
1. Božja Zapovijest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?

...............
IZLAZAK 20,2

"Ja sam YHWH, BOG tvoj,
koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
,,,,,,,,,,,,,,

YHWH JE BOG Otac, A NE Sin Gospodin Yehoshua
YHWH je izveo iz Egipta, a NE Sin Gospodin Yehoshua

------------

IZLAZAK 20,3

Nemoj imati drugih bogova uz mene.
,,,,,,,,,,,,,,,
NEMOJ IMATI Sina Gospodina Yehoshuu
KAO BOGA UZ BOGA Oca YHWH

--------------

a dal mogu govedo da odvedem do potoka da se napije i da mu dam sijena?
a dal mogu upaliti vatru u zimsku subotu?
a dal mogu promijeniti pelene ukakanom djetetu?
a dal mogu i nahraniti dijete - spremiti mu obrok?
Naravno da mozes,ukoliko mu pre toga nisi obezbedio vodu,naravno da mozes upaliti vatru da se ugrejes i ne premrznes od zime,naravno da mozes sam ici po nuzdi i promeniti pelene detetu ili starijoj bolesnoj osobi i svakako mozes dati jelosebi i porodici ukljucujuci i gladnom detetu jer je sve to i kategoriji "pomoci zivincetu u krizi nakon pada i bunaru" i olaksavati muke bolesnom u suboti !

Naravno da mozes,ukoliko mu pre toga nisi obezbedio vodu,naravno da mozes upaliti vatru da se ugrejes i ne premrznes od zime,naravno da mozes sam ici po nuzdi i promeniti pelene detetu ili starijoj bolesnoj osobi i svakako mozes dati jelosebi i porodici ukljucujuci i gladnom detetu jer je sve to i kategoriji "pomoci zivincetu u krizi nakon pada i bunaru" i olaksavati muke bolesnom u suboti !
šta sad?
malo nešto more - a malo nešto ne more???
1757691906069.png
!?!?

naravno da mozes upaliti vatru da se ugrejes i ne premrznes od zime,

a ovo?
1757691957321.png

1. Božja Zapovijest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?

...............
IZLAZAK 20,2

"Ja sam YHWH, BOG tvoj,
koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
mene nije izveo, ja nisam bio u egiptu uopste
,,,,,,,,,,,,,,

YHWH JE BOG Otac,
ma kakvi, to jhvh je ubaceno, ja njega ne fermam, meni nije otac ni BOG
vec je Bog Svevisnji EL ELION, a jahvi je zapao samo izrael kada je Svevisnji postavljao medje narodima, znas i sam da je svet ogroman

i sad jahva vrslja tamo na bliskom istoku, ali to mu je sve, ta mala teritorija

mene nije izveo, ja nisam bio u egiptu uopste

ma kakvi, to jhvh je ubaceno, ja njega ne fermam, meni nije otac ni BOG
vec je Bog Svevisnji EL ELION, a jahvi je zapao samo izrael kada je Svevisnji postavljao medje narodima, znas i sam da je svet ogroman

i sad jahva vrslja tamo na bliskom istoku, ali to mu je sve, ta mala teritorija
...sto ce reci da posto nisi bio u Egiptu onda ne trebas postovati ni ostale 9 zapovesti jel tako ?
...konacno si "nadmudrio"Boga stoga mozes slobodno uskociti onoj zgodnoj komsinici dok joj je muz na sluzbenom putu ??? 😄

A zasto se TADA koristla vatra,jel imas pojma ???
...ili si namerno preskocio tekstove koji ide pre toga i u produzetku...!??
Vatra se koristla za pripremanje jela a ne da bi se zastitio od smrzavanja !
koji si ti muljator muljevita mulja!!
sad ti paše sad ti ne paše !!!
--------
nisi odgovorio na pitanja
--------
ajmo dalje

1757760819823.png
dal u Svetu Subotu ideš u svoju COZ - ASD na molitvu Bogu Isuseku?

koji si ti muljator muljevita mulja!!
sad ti paše sad ti ne paše !!!
--------
nisi odgovorio na pitanja
--------
ajmo dalje

Prikaz privitka 757
dal u Svetu Subotu ideš u svoju COZ - ASD na molitvu Bogu Isuseku?
2 Mojs.16,4.5.23-29:
"...A Gospod reče Mojsiju: evo učiniću da vam daždi iz neba hljeb, a narod neka izlazi i kupi svaki dan koliko treba na dan, da ga okušam hoće li hoditi po mome zakonu ili neće.
A šestoga dana neka zgotove što donesu, a neka bude dvojinom onoliko koliko nakupe svaki dan...
...A on im reče: ovo kaza Gospod: sjutra je subota, odmor svet Gospodu; što ćete peći, pecite, i što ćete kuhati, kuhajte danas; a što preteče, ostavite i čuvajte za sjutra.
I ostaviše za sjutra, kao što zapovjedi Mojsije, i ne usmrdje se niti bješe crva u njemu. I reče Mojsije: jedite to danas, jer je danas subota Gospodnja, danas nećete naći u polju.
Šest ćete dana kupiti, a sedmi je dan subota, tada ga neće biti.
I u sedmi dan izidoše neki od naroda da kupe, ali ne nađoše.

A Gospod reče Mojsiju: dokle ćete se protiviti zapovjestima mojim i zakonima mojim?
Vidite, Gospod vam je dao subotu, zato vam daje šestoga dana hljeba na dva dana. Stojte svaki na svom mjestu, i neka ne odlazi niko sa svojega mjesta u sedmi dan...'

Kao sto se jasno vidi,predmet te poruke bilo je nelegitimno izlazenje nekih pojedinaca da skupljaju manu i u toku sedmog dana stoga je poruka bila NE IZLAZITE TAJ DAN jer tada mane nece biti !!!
Ili drugim recima,ne izlazite subotom da trazite hranu ili posao da bi zaradjivali za hljeba jer ce toga biti u toku sest radnih dana.
...uostalom, Bog je nalagao izlazak jevreja iz njihovih kuca upravo u subotu kako bi ispunjavali neke verske duznosti stoga se nadam da neces Boga proglasiti lazovom i prevarantom jer je navodno,po tebi, prevario jevreje da otvoreno grese...!??

...nego,kako vidim,lepu si rec odabrao, MULJATOR, ali stani molim te pred ogledalu i priznaj kome vise ta rec pashe !??

Zadnje uređeno:
MATEJ 5,19

TKO DAKLE UKINE JEDNU OD TIH,

PA I NAJMANJIH ZAPOVIJEDI

I TAKO NAUČI LJUDE,

NAJMANJI ĆE BITI U KRALJEVSTVU NEBESKOM.

A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.
,,,,,,,,,,,

SIN G Yehoshua jasno kaže
da ako ukineš neku od 10BZ
ti ovde gresis, vidi
Matej 5,18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.

on zakonom naziva proroke koji se izvrsavaju postepeno, iz njih nece nestati ni title, dok se sve ne ispuni tj,. izvrsi, a to shvatanje su svi utuvili, osim vas, vidi, obradio sam vec tu temu, kada kaze zakon misli na proroka 1. KORINĆANIMA 14,21 U Zakonu je napisano: tudjim jezicima i tudjim usnama govoriću ovome narodu, i ni tako me neće poslušati, govori Gospod, POSLANICI KOJA REFERIŠE NA ISAIJU 28,11).

zakon, jel misli na proroka ili na dekalog? na proroka! proroci se imaju ispuniti, kako zakon moze da se ispuni? ne moze, nego su zakonom nazivali proroke i psalme, ceo stari zavet kako ga mi zovemo
GOSPOD REČE DA NEĆE NESTATI NI NAJMANJEG SLOVCA ILI TITLE DOK SE SVE NE ISPUNI (IZ ZAKONA KOJI ČINE PROROCI), A JA SE TRUDIM ŠTO VIŠE MOGU.
MATEJ 5,18 ... neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne crte iz Zakona, dok se sve ne zbude.
PO BILO KOM BIBLIJSKOM LEKSIKONU, PRAVOSLAVNOM, ILI KATOLIČKOM, TORA, TJ. ZAKON OZNAČAVA CEO STARI ZAVET, A NE SAMO PETOKNJIŽJE, A TO SHVATANJE JE, NARAVNO, NASLEDJENO OD JEVREJA.
TAJ KONTEKST HRISTOVIH REČI SU RAZUMELI HRIŠĆANI I U 1. VEKU (KAO NPR. 4. JEVANDJELJE 10,34 KOJE REFERIŠE NA PSALAM 82,6, ILI RIMLJANIMA 3,21 A sada se bez zakona javila pravda Božija, posvedočena od Zakona i Proroka, ILI PAK, 1. KORINĆANIMA 14,21 U Zakonu je napisano: tudjim jezicima i tudjim usnama govoriću ovome narodu, i ni tako me neće poslušati, govori Gospod, POSLANICI KOJA REFERIŠE NA ISAIJU 28,11).
  1. Dopuna: Zaharija 13 i paralele u Novom Zavetu sa uklanjanjem proroka i nečistog duha
Rastumaci samo stih
A sada se bez zakona javila pravda Božija, posvedočena od Zakona i Proroka,
a treba da pise
A sada se bez zakona javila pravda Božija, posvedočena od Zakona TO JEST Proroka,

jel razumes da su Zakonom nazivali Proroke? da se oni imaju ispuniti do poslednje title a ne mojsijev zakon, sta tu ima da se ispunjava, ako ionako ne ubijam nikoga, pa ne mislis valjda da bih bio ubica da ne pisa mojsije prstom, bozijim da se ne ubija? ja ne mislim da bi iko od vas bio ubica da ne zna dekalog, jel tako @Fazlija ? ovi zaista imaju fiks ideje da bi svi mi bili ubice da ne pise NE UBIJ

Zadnje uređeno:
...sto ce reci da posto nisi bio u Egiptu onda ne trebas postovati ni ostale 9 zapovesti jel tako ?
...konacno si "nadmudrio"Boga stoga mozes slobodno uskociti onoj zgodnoj komsinici dok joj je muz na sluzbenom putu ??? 😄
sta je problem? jel rece da se na prave likovi, figure?> jel su jevreji napravili heruvim, dva komada na kovcegu zaveta? molim lepo, dekalog ne vazi vise, mojsije je ionako originalne tablice razbio, posle je pravio duplikat

mi hriscani ionako imamo visi standard od mojsijevog, ne samo da ne ubijamo, nego ni ne mrzimo svoje neprijatelje, daleko im lepa kuca
komsinice cu da preskocim ovoga puta, na provokacije ne odgovaram

ja Bogu posvecujem svaki dan, subota mi nista ne znaci, sto znaci da sam sedam puta bolji od subotara koji mu samo 1 dan posvecuju, a ko pazi svaki sat taj je 24 puta bolji od mene

Pismo kaze, "danas ako njegov glas cujete", a vi kazete danas nije subota, sta ima da slusam, neka nas doziva u subotu?
Jos Isus rece da se strazi, jer ne znamo ni dan ni cas

ALI @robivek kada me vec vuces za jezik,
da te poklopim sa genijalnim apostolom Pavlom
Prva poslanica Timotiju - 1. poglavlje
A znamo da je zakon dobar ako ga ko drži kao što treba.
Znajući ovo da pravedniku zakon nije postavljen, nego bezakonicima i nepokornima i bezbožnicima i grješnicima, nepravednima i poganima, krvnicima oca i matere, krvnicima ljudskima,
Kurvarima, muželožnicima, ljudokradicama, lažljivcima, kletvoprestupnicima, i ako što drugo ima protivno zdravoj nauci,
Po jevanđelju slave blaženoga Boga, koje je meni povjereno.

znaci vama je postavljen zakon jer biste se svalerisali da nema zakona, a meni nije postavljen zakon, jer meni ne pada na pamet da uskacem tudjim zenama u krevet

Zadnje uređeno:
Nazad
Vrh