- Reakcijski bodovi
- 361
- Bodovi
- 83
Krst je od samih početaka simbol hrišćanstva. Apostol Pavle kaže da on propovijeda Isusa Hrista i to raspetoga. A što se tiče krsta kao simbola krst je slikan po ranim hrišćanskim katakombama, a ranohrišćanski autori poput Tertulijana i sv. Ipolita Rimskog svjedoče da su se već u prvim vijekovima hrišćanstva ljudi krstili tj. pravili znak krsta.- Uvodi se krst kao simbol Hrišćanstva, posle 375.g
Hristos je rekao da pustimo djecu da dolaze Njemu, a u Novom zavjetu piše da su apostoli krštavali čitave domove. Jako mi je čudno da u tim domovima nije bilo male djece. Takođe hronologija je opet pogrešna. Sv. Kliment Rimski koji je živio u apostolsko doba tj. u prvom vijeku piše sljedeće:- Uvodi se krštenje male dece posle sabora u Kartagu 418.g
"4. Pa (ipak) on sam sebe osuđuje, govoreći: „Niko nije čist od prljavštine, makar i jedan dan (potrajao) život njegov“ (1 Klimentova Korinćanima 17:4).
Ovo govori da su hrišćani već u prvom vijeku imali jasno učenje o prvorodnom grijehu koji postoji čak i kod novorođenčadi što dalje implicira da su se i novorođenčad morala krštavati kako bi se oprao prvorodni grijeh.
Krštenje za mrtve je bila vjerska praksa marginalnih grupa. Sam koncept je prilično besmislen. Koja je svrha krstiti mrtvog čovjeka koji je svakako izašao pred Boga? Krštenje sa sobom vuče i obaveze za krštenog kao što su život po Bogu, pokajanje za grijehe, ispunjavanje Božijih zapovijesti, učešće u svetotajinskom životu Crkve. To mogu raditi živi ljudi.- Zabrana krštenja za mrtve, 397g. na Saboru u Kartagu.
Da, takva doktrina je protivna ideji o vaskrsenju tijela i predstavlja gnostičko negiranje značaja materijalnog. Ako su duše postojale prije tijela to znači da je bestjelesnost duše njeno prirodno stanje što pak znači da smrt nije ništa drugo nego vraćanje duše u njeno prirodno stanje i kao takva smrt ne može biti negativna pojava, a ako smrt nije negativna pojava onda nam nije ni trebao Spasitelj od smrti. Nema dokaza da su rani hrišćani vjerovali u takvo učenje, sem izuzetaka poput Origena ali oni se pojavljuju kasnije.- Zabrana doktrine o preegzistenciji duše, na saboru u Konstantinopelu u 553.g.
U 2 Makavejskoj imamo molitve za mrtve. To je nasljeđeno iz starozavjetnog judaizma. Ne samo to, već opet imamo ranohrišćanske dokaze da je molitva za mrtve drevna praksa:-Uvedena molitva za mrtve 300.g.

Inscription of Abercius - Wikipedia
Kako se uvode te godine?-Uvodi se molitva svecima i anđelima 375.g
Na Trećem vaseljenskom saboru je POTVRĐENO već ranije uspostavljeno poštovanje (a ne obožavanje) Bogomajke. A da je to tako pokazuje i to da izraz "Majka Božija" nije izmišljen 431. godine. Sv. Dionisije Aleksandrijski, sv. Atanasije Veliki, sv. Kiril Jerusalimski, sv. Grigorije Bogoslov, sv. Jefrem Sirin, sv. Vasilije Veliki i drugi su prije 431. godine nazivali Bogorodicu Bogorodicom.-Uvedeno obožavanje Marije kao Bogorodice 431.g.
Još u Starom zavjetu su sveštenici imali posebne odežde po kojima bi se razlikovali od ostalih vjernika i to se prenijelo u hrišćanstvo. Naravno da se tokom vijekova sam izgled odeždi mijenjao uslijed drugačijih prilika npr. nisu mogle postojati previše komplikovane i skupe odežde u vrijeme kada su hrišćani bili gonjeni, ali sam koncept nije protivan bilo čemu što nam je predano od Boga.-Sveštenici se počeli oblačiti drugačije od drugih vernika 500.g.