Kako tumačite Matej 16, 28 ?

3.14

Član
Reakcijski bodovi
52
Bodovi
28
Mt 16:28 Zaista, kažem vam, ima nekih od ovdje nazočnih koji neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi s kraljevstvom svojim.«

Ako tekst doslovno uzmemo, to znači da su neki od apostola i dan danas živi - ili?

Ne bih znao. Možda je to njihov duh koji je bio u apostolima kad im je rečeno. Neki taj tekst tumače kao reinkarnaciju. Neki tumače 12 apostola kao 12 znakova zodiaka.

Zato sam i postavio pitanje da pročitam vaša mišljenja.

Ja to tumacim kao Isusov potpuni promasaj. Znam da vam je ovakva izjava sablazna, ali... sta mogu. Tako to tumacim.

Mt 16:28 Zaista, kažem vam, ima nekih od ovdje nazočnih koji neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi s kraljevstvom svojim.«
Ono što je rekao njima, vrijedi za mnoge druge poslije njih - koji su posvjedočili i imaju svjedočanstvo Sina Čovječjega u njegovoj slavi i prije nego što su umrli. Mnogi su, kao što se zna, posvjedočili uskrslog Krista. Mnogi svjedoče i dan danas, na ovaj ili onaj način - kroz viđenje, čujenje, prisustvo. Ima nas...
I u tom smislu čitam i taj stih.

Apostol Jovan je još uvek na zemlji i još uvek živ.

"Videvši ovoga Petar reče Isusu: Gospode, a šta će ovaj? Reče mu Isus: ako hoću da on ostane dok ne dođem, šta je tebi do toga? Ti pođi za mnom. Tako se raširi ova reč među braćom, da onaj učenik neće umreti; no, Isus mu nije rekao da neće umreti, nego: ako hoću da on ostane dok ne dođem, šta je tebi do toga? Ovo je učenik koji svedoči za ovo i koji je napisao ovo, i znamo da je njegovo svedočanstvo istinito" (Jovan 21:21-23)

Zadnje uređeno od strane moderatora:
To se odnosi na početak toga kraljevstva koje je započelo Isusovim uskrsnućem, a završiti će se sveopćim uskrsnućem, eto.

Nazad
Vrh