Kolika je mudrost u budizmu?

Slap888

Član
Reakcijski bodovi
14
Bodovi
18
Mudrost kao "dar Božji" je nezavisna kategorija ili isto ono što nazivamo inteligencija ili snalaženje u nepoznatoj sitoaciji. Jednostavno onaj koji je mudar brzo savlađuje kvalitetu nekog raligijskog sustava ili učenja. Tako jedan mudar budista može sagledavati učenje kršćanstva i ubrzo reći - ovo vam je pametno u naukovanju a ovo nije, ove Isusove riječu su super a ove nisu. Tako stvari funkcioniraju kad neko ima mudrost.

Budista ovog foruma je jedan hvalisavac /poput mene/ koji se jučer u jednom razgovoru sa svojom sugovornicom hvali kako je jednom prilikom lako sredio jednog jehovinog svjedoka, i kako su to onda bila "lijepa vremena". Ajde budista dođi ovdje da ti postavim nekoliko problemskih pitanja o Bogu i mudrosti, a pošto sam ja najmudriji na svijetu i mjerna jednica, vidjet ćemo jesi li i ti u mudrosti tu blizu mene. Ako zanemariš ovo moje hvalisanje i nadimanje onda će nešto biti od našeg razgovora, a ako ne zanemariš onda ćeš pokazivati neke slavosti, pa idemo na pitanja koja drmaju teološki svijet;

Još od davnih naših vremena bilo je pitanje više u ateističkom miljeu "MOŽE LI BOG STVORITI TOLIKO TEŽAK KAMEN DA GA NE MOŽE PODIĆI" sa ciljem da se omalovaže vjernici jer niti jedan odgovor sa DA ili NE na ovo pitanje nije popularan i dovodi u pitanje moćnog Boga.

Stoga se postavlja pitanje - kako solomonski odgovoriti na gornje boldano pitanje da bi se dokazalo da ona koji tako pita ne poznaje Boga, a ne voditi jadikovke kako je pitanje glupo formulirano i nije temelj za ikakvu raspravu o Bogu.

Kako se odgovara na gornje pitanje, to će nam reći budista !?

Ajde budista dođi ovdje da ti postavim nekoliko problemskih pitanja o Bogu i mudrosti, a pošto sam ja najmudriji na svijetu i mjerna jednica, vidjet ćemo jesi li i ti u mudrosti tu blizu mene.
Prije svega, velika isprika sto sa zakasnjenjem odgovaram, ali nisam vidio ovo pitanje i temu koju si odgovorio. Izgubila se u prilozima i temama foruma pa je nekoliko dana uopce nisam primjetio. Gubim vrijeme tamo sa krscanima oko budalastina, a ovdje jedan pravi mudrac, kao Nietzscheov (doduse izmisljeni) Zarathustra dolazi sa planine i postavlja ozbiljna pitanja.

Ako zanemariš ovo moje hvalisanje i nadimanje onda će nešto biti od našeg razgovora, a ako ne zanemariš onda ćeš pokazivati neke slavosti, pa idemo na pitanja koja drmaju teološki svijet;
Sa blagonaklonoscu gledam na tvoje hvalisanje.

Još od davnih naših vremena bilo je pitanje više u ateističkom miljeu "MOŽE LI BOG STVORITI TOLIKO TEŽAK KAMEN DA GA NE MOŽE PODIĆI" sa ciljem da se omalovaže vjernici jer niti jedan odgovor sa DA ili NE na ovo pitanje nije popularan i dovodi u pitanje moćnog Boga.
Uh, Nadcovjece, bas si nasao pitanje iz palete viceva kojima su partijski aktivisti zafrkavali popove.

Ovo pitanje nema smisla, jer podrazumijeva i razotkriva ogranicenosti i proturijecja (paradoks) uma i umovanja. Paradoks koji um ne moze rijesiti, ali nam ta zapetljanost uma u svoja vlastita ogranicenja ipak ne kazuje nista o Bogu (ili o nirvani, potpuno svejedno).

Bog (ili nirvana) je izvan domasaja i obuhvata uma. Um ne moze doista misliti Boga. Naravno, moze tome necemu (sto doista ne moze u cijelosti niti razumjeti, niti shvatiti, niti obuhvatititi, niti zamisliti) dati dati neko ime, odrediti neki pojam. Ali taj pojam "bog", kojim se um sluzi za svoje umovanje, nije isto kao i Bog koji i dalje ostaje potpuno izvan domasaja uma. Tako ograniceni pojam ili ime "bog" sluzi samo um (u nemogucnosti da doista shvati Boga) za razmisljanje, za umovanje.

Stoga su pojamovi "bog" i "kamen" samo proizvodi uma. Pojam "kamen" um moze prilicno lako i dobro obuhvatiti, razumjeti (a i to je upitno uzimajuci u obzir Kantov prigovor da mi ustvari nikada ne mozemo spoznati pravu prirodu stvari). Dok pojam "bog" ostaje za um uglavnom prazan, tek ime za nesto sto ne moze doista shvatiti.

Radeci tako sa jednim pojmom koji razumije (koji se moze misliti) i jednim pojmom koji ne razumije (koji ne moze misliti) - ne cudi da se unutar ogranicenosti umovanja tako zamisljeni pojmovi iskljucuju i nastaju proturijecja umovanja.

Ali to nam svejedno jos uvijek nista ne govori o pravoj prirodi sustine za koju je um samo izmislio jedan ograniceni pojam da bi ga mogao pokusati promisljati, zamisljati.

To je ono sto bi Buddha nazvao Brahminom mrezom. Cijeli svijet je u toj Brahminoj mrezi uma i umovanja. Kao sto se i ribe unutar mreze mogu malo pomicati tamo-ovamo, sve dok ih ribar ne izvuce na suho, tako mudraci, svecenici i isposnici unutar svoje mreze uma i umovanja mogu malo tamo-ovamo manevrirati sa svojim zamisljajima i umisljajima, sve dok ih smrt ne istrgne iz ovog svijeta. Sustina Buddhinog puta je u napustanju mreze umovanja. Zato na ovo pitanje nema odgovora, jer bi svaki odgovor bio odgovor uma, a time pogresan.

Gubim vrijeme tamo sa krscanima oko budalastina
Stoga su pojamovi "bog" i "kamen" samo proizvodi uma.
za nas je Bog Kamen, bezveze samoga sebe da iko podize, a ti si iskljuciv covek, da ti ne precutim, delujes razborito, shvatices
  • KAMEN
  • 1. Mojsijeva 28,18-22 A kamen ovaj koji utvrdih biće dom Božiji;...
  • Knjiga Isusa Navina 4,3-5-8-9-20 ...i uzeše 12 kamena isred Jordana, kako beše rekao Gospod Isusu, prema broju plemena Izrailjevih; ...
  • Knjiga Isusa Navina 24,26-27 ...evo, kamen ovaj neka vam bude svedočanstvo, jer je čuo sve reči Gospodnje koje nam je govorio; ...
  • Isaija 28,...16... kamen izabran, kamen od ugla, skupocen, temelj tvrd;...
  • Psalam 118, ""...22... Kamen koji odbaciše zidari, posta glava od ugla (Matej 21,42; Marko 12,10; Luka 20,17) ...
  • Matej 21,44 I ko padne na ovaj kamen, razbiće se, a na koga on padne satrće ga (Luka 20,18).
  • Dela 4,11 ... i nema ni u jednome drugome spasenja.
  • Efescima 2,20-22 Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je ugaoni kamen sam Isus Hristos, na kome sva gradjevina, skladno spojena, raste u hram sveti u Gospodu, u koga se i vi zajedno ugradjujete u obitalište Božije u Duhu.

Zadnje uređeno:
To je ono sto bi Buddha nazvao Brahminom mrezom. Cijeli svijet je u toj Brahminoj mrezi uma i umovanja. Kao sto se i ribe unutar mreze mogu malo pomicati tamo-ovamo, sve dok ih ribar ne izvuce na suho, tako mudraci, svecenici i isposnici unutar svoje mreze uma i umovanja mogu malo tamo-ovamo manevrirati sa svojim zamisljajima i umisljajima, sve dok ih smrt ne istrgne iz ovog svijeta.
13:47 Nadalje, kraljevstvo je nebesko slično mreži, koja je bačena u more, i skupila od svake vrste; 13:48 koju su, kad se napunila, izvukli na obalu i sjeli te sabrali dobre u posude, a loše izbacili van. 13:49 Tako će biti na kraju svijeta: izaći će anđeli i odijeliti opake od pravednih,

Rekao bih da su ovo slucajne slicnosti u kojima se metafore kamena i mreze koriste, ali u posve drugacijem znacenju.

Rekao bih da su ovo slucajne slicnosti u kojima se metafore kamena i mreze koriste, ali u posve drugacijem znacenju.
ja ne mislim da su metafora, a tek ne mislim da je slucajnost., pa sam jos ranije izvadio iz recnika, a izvinjavam se ako skrecem, sa teme
  • concrete - not abstract, KONKRETNO SHVATANJE, real, for building (za gradjenje), solidify (udružiti se, zgusnuti se), form into a mass
  • concretion - stone (kamen, stena), SRAŠTEN, coalescence (srašćivanje), concrete mass
  • abstract - not concrete, IZVADAK, UKLONITI, deduct (odbijati, oduzeti), abstruse (nerazumljiv, taman)
  • abstraction - oduzimanje, kradja; process of stripping an idea of its concrete accompaniments (proces lišavanja ideje njenog konkretnog dodatka), absence of mind (bezumlje), something visionary

Nazad
Vrh