Kršćanski koktel: Sljubljivanje različitosti za bolju budućnost?

Reakcijski bodovi
162
Bodovi
3
Ujedinjenje kršćanskih denominacija predstavlja intrigantan koncept koji je mnogo puta izazivao rasprave i razmišljanja. U kontekstu Rimokatoličke crkve, često se postavlja pitanje hoće li se jednog dana ostvariti ujedinjenje s protestantskim ili pravoslavnim kršćanima, ili čak s oba. Mnogi se pitaju postoje li veće šanse da se Rimokatolička crkva ujedini s jednom ili obje ove kršćanske zajednice.

Razmatranje mogućnosti ujedinjenja zahtijeva uzimanje u obzir različitih čimbenika:

1. Povijesne i teološke razlike: Razvoj Rimokatoličke crkve, protestantizma i pravoslavlja tijekom povijesti rezultirao je određenim razlikama u teologiji, obredima i crkvenoj strukturi. Ove razlike mogu predstavljati izazov pri postizanju jedinstva.
  2. Ekumenski napori: Unatoč tim razlikama, postoji kontinuirani rad na ekumenskom dijalogu između rimokatolika, protestanata i pravoslavaca. Ti napori uključuju teološke konferencije, zajedničke molitve, dokumente o zajedničkom nauku i druge oblike suradnje. Neki vide ove napore kao poticaj za budući napredak prema ujedinjenju.
  3. Kontekst suvremenog svijeta: Suvremeni svijet sve više naglašava potrebu za jedinstvom i suradnjom među kršćanskim zajednicama. Promjene u društvu, politici i globalnoj svijesti mogu potaknuti nastojanja za ujedinjenjem kako bi se suočili s zajedničkim izazovima i svjedočilo kršćanskoj vjeri.
  4. Praktični izazovi: Ujedinjenje Rimokatoličke crkve s protestantima i pravoslavcima suočava se s raznim praktičnim izazovima kao što su administrativne strukture, liturgijske razlike, kanonska pitanja i različiti naučni stavovi. Rješavanje ovih praktičnih prepreka zahtijeva temeljit dijalog i traženje održivih rješenja.

Osobno ne vjerujem u potpuno ujedinjenje između Rimokatoličke crkve, protestanata i pravoslavaca onako kako se često zamišlja. Međutim, smatram da će se s vremenom sigurno postići jedinstvo oko određenih pitanja koja će biti podržana snažno od strane različitih kršćanskih zajednica. Na kraju vremena, očekujem da će postojati zajednički stavovi i ciljevi koje će zagovarati ljudi iz različitih denominacija...

A što vi mislite?

Meni se cini da nema potrebe da se organizacijski ujedinjujete. Svi pripadate jednom krscanskom svjetonazoru, a svaka crkva ima svoje tumacenje i unutrasnje ustrojstvo kako god hoce.

Neće doći do bilo kakvog ujedinjenja. Svako vjeruje u svoje učenje a učenja nam se suštinski razlikuju po mnogim pitanjima. Ali moguća je dublja saradnja.

"Nisam molio samo za njih, nego i za one koji će po njihovoj riječi povjerovati u mene, da svi budu jedno kao ti, Oče, što si ti u meni i ja u tebi. Tako neka i oni budu u nama da svijet vjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima, da budu jedno kao što smo mi jedno: ja u njima, a ti u meni, da budu savršeno jedno, da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si ljubio mene." (Ivan 17:20-23)

Ovako razmisljam...

Kada bi neko posteno celjade uslo u neku vjersku zajednicu, bilo koju... posve svejedno.

I tamo nadje svoj du'ovni mir, spokoj i blazenstvo... cemu bi se ono moralo i sa kime sjedinjavati, razjedinjavati, dokazivati, prepirati, natezati?

Ja sam tu, meni je tu dobro. Nasao sam svoj du'ovni mir. Ostvario svoju vezu sa Kristom, Krshnom, Nirvanom... bilo čime, posve je svejedno... sto se ja imam s nekim sjedinjavati, razjedinjavati, dokazivati, prepirati ili natezati?

Meni je potpuno svejedno jer ja sam nasao svoj mir.

Da li bi se problem krscanske razjedinjenosti mogao mozda rijesiti na nacin kako su ga rijesili varjayana budisti u Tibetu? Naime, oni imaju 4 sekte koje su se u proslosti cak i fizicki sukobljavale. Onda su iznasili teoriju tolerancije po kojoj se ne smatra uceni budista koji ne slijedi vise od ucenja jedne sekte. Poglavari sekta su poceli izucavati i primjenjivati ucenja drugih sekta i tako dali primjer vjernicima. Dalai lamu, poglavara najvece sekte su izabrali za politickog vodju (to bi mogao biti recimo Papa), a dok se ceka njegova reinkarnacija, politicko vodstvo privremeno obnasa poglavar druge po velicini sekte (to bi mogao biti recimo carigradski partijarh), ostale manje sekte uzivaju tolaranciju (to bi mogli biti recimo protestanti). Cak ima i peta sekta za koju nije sigurno jesu li uopce budisti, ali i prema njima se primjenjuje tolerancija i smatra ih se dijelom budizma (to bi mogli biti recimo mormoni i Jehovi svjedoci i... Piramida).

+!

Sto je Bog razjedinio, da covek ne ujedinjava!

Pišeš gluposti i ostaneš živ.

* * *
Nejedinstvo 'kršćana' je zbog ljudske 'guzice', a jedinstvo može doći samo po Duhu Svetom.
Čak i bez savršenog jedinstva u Svetom Duhu i Blagovanju Euharistije, 'kršćani' mogu živjeti s poštivanjem drugih i empatijom,
te biti 'sol zemlje'.
Naivnost je očekivati bolju budućnost od 'kršćanskog koktela'.

Lk 18,8
Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?

Duh Sveti je nadahnuo Tibetance da se izmire pa bi mozda mogao i krscane.

+!
Mt 23,37-39
Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ one što su tebi poslani!
Koliko li puta htjedoh okupiti djecu tvoju kao što kvočka okuplja piliće pod krila, i ne htjedoste.
Evo, napuštena vam kuća.
Doista, kažem vam, odsada Me nećete vidjeti dok ne reknete: Blagoslovljen Onaj koji dolazi u Ime Gospodnje!

Ljubav nikoga ne može natjerati, da se slobodnom voljom odluči za Pravdu, Istinu, Život,...
Ljubav nikoga ne može natjerati, da bude iskrena, ponizna i poslušna 'ovca'.

Netko si uzima za pravo, da 'kršćane' iz drugih crkvenih zajednica smatra 'antikristima' i 'krivovjernicima',
pa im to čak 'kaže u lice' s uvjerenjem, da to rade u Božje Ime.

Ako su se neki posvađali, neka se izmire prije zalaska Sunca!

Što se tiče osobnog vjerovanja, sv. Thomas More je u 'Utopiji' napisao zanimljivo stajalište.

Netko si uzima za pravo, da 'kršćane' iz drugih crkvenih zajednica smatra 'antikristima' i 'krivovjernicima',
pa im to čak 'kaže u lice' s uvjerenjem, da to rade u Božje Ime.

Tit_3:10 Čovjeka jeretika po prvome i drugom svjetovanju kloni se,

Ne vidim ovde poziv za ujedinjenje sa onima koje smatramo jereticima.

+!

Jel to primerom ucis kako se tudje misljenje postuje?;)

Drugu osobu poštujem, ali izjave drugih 'seciram'.
Tvoja domišljatost nije dobra, jer 'optužuje' Ljubav, da je razjedinila 'kršćane'.
Ljubav jest odgovorna za ljude, ali nije kriva za nejedinstvo 'kršćana'.
Dapače, Ljubav želi savršeno jedinstvo 'kršćana'.

Ovakav stav je poželjan (barem kod 'pravoslavnih' i 'katolika'):
Lk 9,49-50
Prihvati Ivan i reče: "Učitelju, vidjesmo jednoga koji u Tvoje Ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili, jer ne ide za nama."
Reče mu Isus: "Ne branite! Ta tko nije protiv vas, za vas je!"

Pa hajde onda da se ujedinimo!

Ja sam za jedinstvo u organiziranju društvenog uređenja bez sustavne nepravde 'kidajući nepravedne okove'.
Upoznavanje Ljubavi vodi čovjeka između ostalog i do Mudrosti.
No, 'kršćani' mogu imati puna usta 'Evanđelja' i naslađivanja 'Biblijom', a da su daleko od Ljubavi.

Tit_3:10 Čovjeka jeretika po prvome i drugom svjetovanju kloni se,

Ne vidim ovde poziv za ujedinjenje sa onima koje smatramo jereticima.

Što se mene tiče, ti se možeš mene kloniti i na ovom forumu.

Poslanica je upućena Titu, koji je imao veoma odgovornu službu u Crkvi, od koje su mnogi 'krivovjernici' odlazili.
Osim njih trebao se kloniti i ludih raspra, svađa, rodoslovlja, zakonskih sukoba,...
Kao dobri pastir se treba skrbiti o dušama povjerenog stada,
a ne se natezati s 'buntovnicima' trošeći dragocjeno vrijeme i energiju.

Kada se krscanstvo prozme yogom, hinduizmom i budizmom; i kada se sve to dobro stisne u jedan pristojan New Age, svi cete se izmiriti i izljubiti jedni s drugima.

5819fcffa28dba244aefede6120b2ef8.jpg

Nazad
Vrh