Krštavanje djece ili odraslih?

Kao što sam napisao i robiveku, evo i ovdje sada mirine izjave : "Samo je tebi izgleda vazna, jer ti se rusi teologija......Vidi se da si ti mnogo ozbiljan!
"jako traljavo i neozbiljno"

Mire, i sa tvoje strane ove izjave nisu u redu, možda ih ima više. ali nisam ih išao tražiti....ruši ti se teologija, traljavo i neozbiljeno....ipak robivek daje argumente, a ti si se u ovim svojim izjavama dotakao pojedinca....poruku za robiveka sam izbrisao, tako ću i ovu kad pročitaš, poruku za robiveka sam ti kopirao i poslao da pročitaš u pp....u toj poruci sam napisao da se ne dotičemo pojedinca. Ruši teologija, traljavo itd....Time želimo reći ja sam bolji tumač, teolog, tvoje pisanje je traljavo, znači sebe uzvisuješ.....teologija ti se ruši...za robiveka sam isto napisao.....ponizite se obojica, ne pravite se superiorni, ne dotičite se pojedinca u rasrpavi, i sve će biti u redu....završite post sa riječima, Svaki pozdrav, svako dobro i slično.....

Kad sam ti potrazio konkretnog dokaza,ti si odgovorio u stilu da se on nalazi na prvim stranicama NZ-ta i zatim si citirao teksta koji nema NIKAKVE DODIRNE TACKE sa konkretnim pitanjem i ja sam to "protumacio" kao vrsta sprdanaja i analogno tome sam adaptirao svoj "ton"izlaganja

Ako tebi ovo nema dodirne tacke sa temom onda ti ne razumes sta je krstenje. Izvini, ali osnovni cilj krstenja jeste izlivanje Svetoga Duha i promena nacina zivota koji se tim cinom desava. Krstenje Svetim Duhom se desava i pre samoga krstenja vodom kod svakog coveka, jer bez uticaja Svetoga Duha covek se nikada ne bi ni obratio i pozeleo da se menja niti bi poverovao u Boga. A da se izlivanje Duha desava i pre samog krstenja vodom imas u delima apostolskim (neznabosci su krsteni Duhom pre nego sto ih je apostol krstio vodom). Ako to tebi sprdnja onda je to sprdnja sa biblijom a ne samnom..

Dakle krstenje je kao obred uspostavljen od strane Jovana

Krstenje Jovanovo je drugacije od Hristovog krstenja. Jovan sam svedoci da on krsti za pokajanje greha a Hristos je onaj koji ce "krstiti Svetim Duhom i Ognjem". To su dva razlicita krstenja. Ja o ovom drugom krstenju govorim, to je krstenje Duhom, kojim se i mi krstavamo. I njime su krsteni i Jovan i Hristos, to se iz teksta jasno vidi.

To tvoje insistiranje na "vodi" nema nikakve teoloske tezine, jer voda je samo simbol.

Dakle da bi ljudi uopste mogli postati svesni da su gresni oni pre svega moraju biti uzrasta kada se ta materija razume sasvim jasno i dovoljno da bi se mogli preduzeti bilo kakve

Ne moraju deca razumeti materiju! Bog u Bibliji predodredjuje ljude, i kad on odluci da neko dete postane prorok i sl, tada se to dete odgaja uz roditeljsku pomoc da bi ispunilo svoju svrhu, i Bog utice Svetim Duhom na njega. To sto ti pricas negira bibliju i kako Bog deluje sa pojedincima.

Tacno je da bi u vecini slucajeva odrasli trebali da se krste, ali je ovde rec o izuzetnim slucajevima. Crkva nije ni pocela da kratava decu zato sto je to ispravna forma, vec zato sto su deca u velikom broju umirala, i roditelji su insistirali da budu krstena. Danas se i mala deca se krste podrnjanjem u vodu a ne prskanjem. Tradicionalna crkva ne negira da je to ispravna forma.

Evo tebe opet - potrazio sam ti konkretnog dokaza i ti me jednostavno ignorises i nastavljas da iznosis istu tvrdnju bez ikakvog Bibliskog 'pokrica"...dobroj,jel moze konacno da nam prezentiras Bibliski tekst koji izricito kaze DA SU SE NJIH DVOJCA KRSTILI PRI RODJENJU ???

Nije biblija pisana tako da se uklopi u svaciji kalup. Biblija se razume po smislu, a taj smisao izbegavas trazeci "precizne reci." To je kao kada bi ja trazio od tebe da mi das tacne reci da u NZ pise "HRISCANI SVETKUJTE SUBOTU" ili "BOG JE TROJSTVO", ako te reci ne nadjes onda ne postoji ni subota ni Trojstvo. Ali te reci neces naci, pa ipak ti verujes u Trojstvo i da je subota neophodna. Znaci biblija se razume po smislu, a ja sam ti taj smisao ovde i izlozio. To sto ti ne zelis ovo priznati, to je tvoj problem a ne moj.

Odgovori Isus: zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije..."

Ovo je opet bukvalno shvatanje. Znaci propadose nekrsteni, nece uci u carstvo Bozje. Sta ce jadan busmanin negde u dzungli nikada nije cuo za Hrista niti se krstio, nece uci u carstvo Bozje..

To nije teologija, to je izvrtanje smisla..

Isus tu ne misli bukvalno jer kad bi mislio bukvalno , to bi znacilo da se covek BUKVALNO RADJA IZ VODE!

Radjas li se ti iz vode?

Kako to mislis nista kad ja uvek,dakle UVEK iznosim Bibliske dokaze u prilog svake teoloske tvrdnje koje iznopsim...!??

Mozda i iznosis ali meni nisi dao nijedan citat, evo sad si nesto citirao..

prvo ide VODA pa onda DUH pa sad ti to 'rascisti licno sa Isusom

Prvo ide Duh Sveti pa onda voda u delima apostolskim. Zato voda nije preduslov:

A dok još Petar govoraše ove riječi, siđe Duh sveti na sve koji slušahu riječ.... Jer ih slušahu gdje govorahu jezike, i veličahu Boga... Tada odgovori Petar: Eda može ko vodu zabraniti da se ne krste oni koji primiše Duha svetoga kao i mi?

sad ti to 'rascisti licno sa Isusom zasto je unapred "potopio"sva teoloska ucenja koja su se plasirala u toku istorije,ukljucujuci i tvoje.

Ti ovo rascisti sa Isusom, jer on je potopio tvoje ucenje kad je krstio neznabosce bez vode!

Dobro,a jel imas nekog koji se ikada realno,dakle ne simbolicki, KRSTIO prskanjem...???

Imas li ti nekoga u Novom Zavetu koji se krstio U IME OCA SINA I SVETOGA DUHA?

Jesu li apostoli sledili tu formu krstenja???

Dakle, nemas formu krstenja ni kod izgovaranja reci, a zelis odrzati formu sa vodom!

Radi se o tvom predubedjenju, ti si unapred ubedjen da treba voda i da treba tacna forma a ni apostoli ni Bog se ne drzi forme kada krsti!

Imas veliki problem, jer citas bibliju iz svog kalupa..

U redu.

...,kad ti tako kazes, e onda....kavica

Ti dokazi biblijom, pa cu procitati kad dodjem uvece, ali nisi me ubedio..

Ah, boldovao si moj lapsus sto sam pogresio u pisanju. Dobro eto ti budi u pravu kad hoces ☺

Pozdrav.

ovo je dovoljan dokaz
Jov.3,5;
"...Odgovori Isus: zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije..."

Krstenje to podrazumeva

kada osoba svesno svoje predanje Bogu simbolizuje tim cinom
dakle svesno osoba to radi a ne nesvesne bebe

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Ti dokazi biblijom, pa cu procitati kad dodjem uvece, ali nisi me ubedio..

Ja sam svoje vec rekao i dao ti konkretne Bibliske citate ali nije moje da te ubedjujem - ja samo iznosim Bibliske dokaze a tvoje je dali ces ih prihvatiti ili odbaciti.

Ono sto se moze videti jeste to da se uopste ne drzis konteksta,ne pravis razliku kada je rec o doslovnom obredu a kada samo simbolicka uporedba , svako delovanje Duha Svetoga tumacis kao krstenje ( sto je nonsence jer je Bozji Duh uvek delovao na ljude i o tome imamo jasne dokaze i u SZ-tu) i ignorises jasne Isusove poruke u odnosu na ovu materiju...ali to je ipak tvoje pravo,zar ne, jednostavno tako ti se hoce i to je to...

ovo je dovoljan dokaz
Jov.3,5;
"...Odgovori Isus: zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije..."

Krstenje to podrazumeva

Nije to dokaz, Isus ne misli bukvalno da se ti RADJAS IZ VODE!

Reci mi da li se ti RADJAS IZ VODE?

Dakle, voda je samo simbol umiranja i ponovnog radjanja, a to se desava i pre obreda krstenja. Covek se obrati Bogu i pocinje da zivi bogougodnim zivotom. Tako je vec presao iz smrti u zivot! Inace bi morali da tvrdimo kako zlocinac osudjen na elektricnu stolicu u zatvoru nece uci u Bozje carstvo jer nije krsten. Pa iako se obratio pre smrti i doziveo duhovno novorodjenje nece uci u zivot! Jer, nema vode, nema spasenja! To je teologija koju niko ozbiljan nece podrzati! Pa ni zlocinac na krstu pored Hrista nije krsten!

Ja sam svoje vec rekao i dao ti konkretne Bibliske citate ali nije moje da te ubedjujem - ja samo iznosim Bibliske dokaze a tvoje je dali ces ih prihvatiti ili odbaciti.

Vazi brate, i ja sam tebi rekao svoje misljenje, ne moramo mi da se slozimo.

ne pravis razliku kada je rec o doslovnom obredu a kada samo simbolicka uporedba

Rekao sam da nije bitno da li je to samo usporedba.. Recimo da si pravu, ali ja sam govorio o reci koja se tu koristi a ne usporedbi. U ovom kontekstu rec BAPTIZO ne moze da znaci doslovno PODRONITI, jer oni nisu bili pod vodom. Dakle u odnosu na kontekst, pogresno je tvrditi da ta rec uvek znaci PODRONITI. Ne znaci, i to je ono na sta sam ukazivao, a ti si skrenuo temu.. Naime u grckom poreklo reci nema veze sa njenim znacenjem u kontekstu. Poreklo ukazuje samo na to "kako je rec nastala". A to kako je nastala, cesto nema nikakve veze sa njenim znacenjem u kontekstu. Aii ipak vi uzimate poreklo reci i tvrdite da zato kontekst ima smisao "potapanja u vodu", uopste ne mora da ima taj smisao! I vidimo da u tekstu koji sam naveo nema taj smisao! Znacenje zavisi od konteksta u kojem se rec pojavljuje!

svako delovanje Duha Svetoga tumacis kao krstenje ( sto je nonsence jer je Bozji Duh uvek delovao na ljude i o tome imamo jasne dokaze i u SZ-tu)

Krstenje je stari obred poznat jevrejima. Na koga je god izliven Sveti Duh on je krsten. Nekada se pomazivalo uljem i to je bio znak izlivanja Svetog Duha kao sto svestenici i danas blagosiljaju ili prskaju vodom i prave krst na celu. Simbolizam je u pitanju. Bas to sto ti navodis u Starom Zavetu je krstenje, iako se ta rec ne pojavljuje tamo..

i ignorises jasne Isusove poruke u odnosu na ovu materiju

Nista ja ne ignorisem, da si mi ti osporio biblijom, ja bih rekao ok, i potvrdio bih da si u pravu.

Ti tvrdis da mora da se krsti vodom i da je bitna forma, a ja kazem da ne mora! Biblija potvrdjuje da se Duh izliva bez vode i da Bog krstava bez vode. I ne samo to, nego se apostoli ne pridrzavaju forme ni kada izgovaraju obredne reci. Isus je rekao "IDITE I NACINITE SVE NARODE MOJIM UCENICIMA KRSTECI IH U IME OCA SINA I SVETOGA DUHA" A apostoli se ne pridrzavaju te forme i krste samo U IME ISUSA HRISTA.

Ti hoces formu, hoces podronjavanje, a apostoli se ne pridrzavaju forme ni kada izgovaraju obredne reci , dok Bog krsti ljude i izliva Duh na njih i pre nego sto su podronjeni pod vodu.

Dakle, ja nisam izneo nista van biblije, nego vi ne razumete. Ne razumete da forma nije toliko vazna kao sto ste sebe ubedili...

Da popricas sa nekim adventistickim teologom isto bi ti rekao. Svako od njih bi u ekstremnim slucajevima ignorisao formu.

Ali ako bas hoces da ispostujes formu, zasto se onda krstavas u bazenu "mrtvom vodom", umesto "zivom tekucom vodom" u reci kao sto su Jovan i Hristos radili? Hoces reci da je taj deo nebitan?

Pozdrav..

Nije to dokaz, Isus ne misli bukvalno da se ti RADJAS IZ VODE!

Reci mi da li se ti RADJAS IZ VODE?

A jeli zaista umires grehu, u smislu da ti srce zaista prestaje kucati...?
Pa naravno da ne...
Sve je to simbolika isto kao sto je simbolika recimo i pricest - ...ili mozda ipak smatras da je to bukvalna krv Isusa Hrista pa je mozes cak ponuditi u transfuziologiju da bi nekom spasao zivot ???
Dakle to jeste simbolika ALI IZUZETNO BITNA SIMBOLIKA jer je to rekao licno Isus Hristos stoga vernici na to trrebaju reci samo AMIN !!!

Dakle, voda je samo simbol umiranja i ponovnog radjanja, a to se desava i pre obreda krstenja. Covek se obrati Bogu i pocinje da zivi bogougodnim zivotom. Tako je vec presao iz smrti u zivot!

...i jos jednom - jel bukvalno umro pa oziveo ili je i to simbolika, i to izuzetno bitna...!??

Vazi brate, i ja sam tebi rekao svoje misljenje, ne moramo mi da se slozimo.

Tako je.

Krstenje je stari obred poznat jevrejima. Na koga je god izliven Sveti Duh on je krsten.

Evo tebe opet sa tumacenjem, i to ,po meni,opet pogresnim nego hajde da ne prejudiciram,daj nam molim te Bibliski dokaz da bi potvrdio ovu tvoju tvrdnju.

Nekada se pomazivalo uljem i to je bio znak izlivanja Svetog Duha

...hmmmm, to zaista jeste u nekim slucajevima bio slucaj ali nit je uvek svako izlivanje Bozjeg Duha bilo propraceno pomazivanjem uljem a nit je samo to bio jedini razlog stoga te molim nemojmo opet ono sa babama i zabama...

kao sto svestenici i danas blagosiljaju ili prskaju vodom i prave krst na celu. Simbolizam je u pitanju. Bas to sto ti navodis u Starom Zavetu je krstenje, iako se ta rec ne pojavljuje tamo..

...kao prvo,danas uopste ne postoje svestenici u smislu zasebne sluzbe nego smo svi mi carsko svestenstvo - dakle svi a ne samo neki od nas ... i naravno,u simbolickom smislu !!!

Ti tvrdis da mora da se krsti vodom i da je bitna forma, a ja kazem da ne mora! Biblija potvrdjuje da se Duh izliva bez vode i da Bog krstava bez vode. I ne samo to, nego se apostoli ne pridrzavaju forme ni kada izgovaraju obredne reci.

...ne tvrdim ja nego licno Isus Hristos,ja sam Ga samo citirao i poverovao...

Isus je rekao "IDITE I NACINITE SVE NARODE MOJIM UCENICIMA KRSTECI IH U IME OCA SINA I SVETOGA DUHA" A apostoli se ne pridrzavaju te forme i krste samo U IME ISUSA HRISTA.

Ti hoces formu, hoces podronjavanje, a apostoli se ne pridrzavaju forme ni kada izgovaraju obredne reci , dok Bog krsti ljude i izliva Duh na njih i pre nego sto su podronjeni pod vodu.

...a nisi si se setio da je to mozda bilo iz razloga sto je upravo Isus rekao svojim ucenicima da koji vide Sina video je Oca i da su ONI JEDNO...!??
Dakle ako je to tako a jeste onda su apostoli radili bukvalno u skladu sa onim sto im je govorio Isus.

Dakle, ja nisam izneo nista van biblije, nego vi ne razumete. Ne razumete da forma nije toliko vazna kao sto ste sebe ubedili...

Da popricas sa nekim adventistickim teologom isto bi ti rekao. Svako od njih bi u ekstremnim slucajevima ignorisao formu.

...hmmmm,nista osim svestenike u NZ-u, da je krstenje Vodom u kontekst Isusove jasne poruke po tebi samo obicna forma koja navodno nije toliko bitna pa se moze improvizirati sa nekakvim prskanjem, i t.d.

Ali ako bas hoces da ispostujes formu, zasto se onda krstavas u bazenu "mrtvom vodom", umesto "zivom tekucom vodom" u reci kao sto su Jovan i Hristos radili? Hoces reci da je taj deo nebitan?

Hmmmm,nisam se setio da je u ono vreme "bilo" javnih bazena za kupanje pa je Jovan mogao i tamo krstavati ali eto nije... ☺
...i ujedno se pitam dali je mozda tamo u nekom godisnom dobu bilo minusnih temperatura pa su i pored toga ljudi dolazali u reku da se krste i popiju pneumoniju ???
...i ne samo to nego cinjenica jeste da ne ppostoji nikakav problem u tom smislu je kljucni tehnicki preduslov bio onaj koji je definisao uslove za krstenje - da je Jovan krstavao GDE JE BILO PUNO VODE !!!
E sad ako li se ti krstis u nekom bazenu gde takodje ima PUNO VODE onda je to vec zaista Biblisko krstenje !!!
...nego kad si vec pomenuo,zasto mislis da se hriscani danas ne krstavaju i u rekama,a neki cak i u Jordanu ?
Evo ti jednog primera za Biblisko krstenje,da se malo obrazujes:

https://www.youtube.com/watch?v=Hx6GtyKdwik:3

Ovo je tema krštenje odraslih ili beba. Recimo da je i Isus kršten Sv. Duhom u utrobi. Ali ljudi danas ima 8 milijardi, i to su većinom bezbožnici, znači oni sigurno neće krstiti bebe, tako da taj nauk pada u vodu. Čak 90% katolika i pravoslavaca koji krste bebe, nisu predani vjernici, znači žive kao i ostali svjetski ljudi, krste bebe radi običaja. I ta krštena djeca budu većinom svjetovna na kraju. Znači uslov za krštenje je vjera, a vjerovati samo mogu odrasle osobe. I ti kršteni kumovi su veće grešine, ne može on ničim pomoći da beba bude krštena Sv. Duhom i da dijete bude sveto. Nisu svi Isus i Ivan Krstitelj, niti nazirej.

Krštenje je čin koji slijedi nakon pokajanja. Znači bebe i mala djeca otpadaju. Samo odrasli kad se pokaju.

Ne bih htio da ispa'nem brezobrazan u ovako poboznom drustvu, ali djeca i odrasli podjednako bi mogli da se krste, a onda k meni na meditaciju.

Za meditaciju niti smeta, niti koristi ako si krsten, obrezan ili sta li vec...

Zato narod na selu i kaze da je nesto - ko' sveta voda, niti pomaze, niti odmaze.

A jeli zaista umires grehu, u smislu da ti srce zaista prestaje kucati...?
Pa naravno da ne...
Sve je to simbolika isto kao sto je simbolika recimo i pricest - ...ili mozda ipak smatras da je to bukvalna krv Isusa Hrista pa je mozes cak ponuditi u transfuziologiju da bi nekom spasao zivot ???
Dakle to jeste simbolika ALI IZUZETNO BITNA SIMBOLIKA jer je to rekao licno Isus Hristos stoga vernici na to trrebaju reci samo AMIN !!!

Brate, ja nisam ni rekao da je to nebitno, i da simbologija nije vazna. Naravno da jeste, i naravno da je krstenje vodom neophodno u uobicajenim slucajevima. Ne bi trebalo izbegavati formu. Ali sam takodje pokazao biblijom da apostoli ne postuju formu kada krste u IME ISUSA umesto u IME OCA SINA I SVETOGA DUHA. Bog takdoje ne postuje formu kada krsti Svetim Duhom pre vode.

Da je Bogu toliko bitna forma, onda on ne bi prethodno izlio Svetog Duha na neznabosce, i ne bi apostoli krsili formu da je to nesto toliko vazno da se bez toga ne moze..
Znaci, stav biblije jeste, da forma nije toliko vazna, i da se u izuzetnim slucajevima moze i prekrsiti, ako recimo nema dovoljno vode, onda je dovoljno i prskanje. Naime, to nije nesto od cega zavisi Bozja volja, jer on je taj koji krsti a ne covek i voda..
I ovo je najzdraviji moguci pristup..
Jos da dodam, kako smatram da u bibliji nije ni data striktna FORMA, ni po pitanju krstenja ni po pitanju Euharistije. Zato apostoli i ne krste na uobicajeni nacin - U IME OCA SINA I SVETOG DUHA vec U IME ISUSA. A ti formu izvlacis "analizom" biblije, ali dok moras nesto da analiziras, onda ti nemas precizno definisane smernice i formulaciju obreda u bibliji, vec isisavas analizom teksta.

U Starom Zavetu npr. obredi su striktno definisani, dok u Novom Zavetu mi nemamo detaljnu formulaciju. Zato i postoje razlike u shvatanju obreda Euharistije izmedju crkava - istocne i zapadne izmedju protestanata i tradicionalnih.. A isto je i sa kratenjem.
Kada mi ti budes dao preciznu formulaciju iz Biblije, da pise za krstenje, recimo nesto slicno ovome:

"ULAZECI U VODU, GOVORITE U IME OCA SINA I SVETOGA DUHA, PODRONITE ODRASLOG COVEKA U VODU STAVLJAJUCI MU RUKU NA GLAVU, A POTOM KAD IZLAZI, POLOZITE RUKE NA NJEGA DA PRIMI SVETOGA DUHA (KAO STO SU APOSTOLI RADILI). KORISTITE SAMO VODU IZ REKE. COVEK TREBA DA BUDE ODRASTAO I PUNOLETAN, NIKAKO DETE. OBUCEN U BELE HALJINE DA SE NE OTKRIVA NJEGOVA GOLOTINJA. PAZITE DA TO RADITE PROPISNO.. " I sl..,

Tada cu priznati da postoji FORMA!

Isto i kod Euharistije, treba da pise, recimo: "OBRED VECERE GOSPODNJE DRZITE, JEDNOM GODISNJE (ILI SVAKE NEDELJE). KADA SE SASTAJETE, SVAKI DA PRETHODNO JEDE DA NE BI ISKUSAVALI BOGA SVOJOM NEUZDRZANOSCU. SVAKO NEKA UZME JEDAN ZALOGAJ HLEBA I VINA. A STARESINA DA IZGOVARA SLEDECE RECI: 'ZAHVALJUJEMO BOGU ZA ZRTVU SINA NJEGOVOG ISUSA HRISTA. POSVECUJEMO OVAJ HLEB I VINO KOJI PREDSTAVLJAJU NJEGOVO TELO I KRV'.. ITD.. KORISTITE SAMO BESKVASNI HLEB, JER HRISTOS JE JAGNJE BOZJE BEZ MANE. DOZVOLJENO JE SAMO CRVENO VINO (ILI GROZDJANI SOK). POSTO JE VINO HRISTOVA KRV, NE KORISITE BELO VINO. DA SVAKI OD VAS BUDE UMIVEN I PRIKLADNO OBUCEN. VODITE RACUNA DA PRETHODNO BOGU ISPOVEDITE GREHE, JER KO NEDOSTOJAN JEDE I PIJE, PRIMA NA SEBE OSUDU.. "
Kada mi dakle budes dao ovakve precizne smernice u Novom Zavetu (a koje su karakteristicne za Stari Zavet), ja cu priznati da je Bog dao STRIKTNU FORMU, i da nece priznati nijedno odustupanje..
Toga nema!
Dakle, ja razumem da Bog ne insistira na formi, a posto vi insistirate dajte nam precizne smernice iz biblije.. Ne mozete, jer nisu ni zapisane u obliku FORME.

Evo tebe opet sa tumacenjem, i to ,po meni,opet pogresnim nego hajde da ne prejudiciram,daj nam molim te Bibliski dokaz da bi potvrdio ovu tvoju tvrdnju.

Daj ti meni tekst iz biblije tj. PRECIZNU FORMU za krstenje i Euharistiju? Kada mi to budes dao, ja cu priznati da od toga ne sme da bude odstupanja!

Dotle, ne mozes ti meni reci "evo tebe opet sa tvojim tumacenjem"! Jer tumaci se upravo zato, sto to nije precizno ni dato! Zato mi moramo "analizom" da isisavamo znacenje iz teksta, odnosno da "rekonstrusiemo" apostolsku praksu, Ali vidimo potpuno suprotno, da njihova praksa nije u skladu sa formom, bar u jednom - NISU KRSTAVALI U IME OCA SINA I SVETOGA DUHA, kao sto je Isus zapovedio, i kao sto mi shvatamo da treba!

Ako dakle nisu postovali tu formu, zasto ti insisitiras da se krstava striktno podranjanjem ili striktno da se sledi redosled prvo vodom? Zasto insistiras kada ni Bog ne insistira na tome (on krsti prvo Svetim Duhom).

Dakle, to insistiranje na FORMI, je ucenje suprotno bibliji! Bog ne trazi od nas striktnu formu, on trazi cisto srce. Dok covek gleda na spoljasnjost - ocima, i insistira na formi, jer je telesan, on ne vidi unutrasnjost, i lepotu duhovnog zivota, kao ni Bozje delovanje.

Dakle, fizicki covek, on gleda samo na oci, i zato mu je potrebna FORMA. A Novi Zavet se vise ne fokusira na spoljasnjost kao Stari Zavet, vec na unutrasnjost i duhovnost. Zakon je duhovan! Zbog toga nemas vise detaljne propise kako da vrsis obrede u Novom Zavetu! Jer Bog ne zeli da mu ljudi sluze spoljasnje, nu nekakvim striktnim obredima i propisima - 'ne dohvati se, ne okusi' kao u Starom, vec zeli da mu sluze iz srca!

Kada to budes shvatio, biblija ce ti postati otvorena knjiga.

a nisi si se setio da je to mozda bilo iz razloga sto je upravo Isus rekao svojim ucenicima da koji vide Sina video je Oca i da su ONI JEDNO...!??

To sam rekao na drugoj temi, ponavljas moje reci. To nema veze sa ovim o cemu mi pricamo. Ako je data FORMA krstenja, onda se ta forma mora postovati, nevezano za razlog! A apostoli je ne postuju!

...hmmmm, to zaista jeste u nekim slucajevima bio slucaj ali nit je uvek svako izlivanje Bozjeg Duha bilo propraceno pomazivanjem uljem a nit je samo to bio jedini razlog stoga te molim nemojmo opet ono sa babama i zabama...

Nije svako izlivanje Svetog Duha u SZ, bilo propraceno pomazivanjem, kao sto ni svako krstenje danas nije propraceno izlivanjem Duha!

Bog nije ogranicen ljudskim obredima, da mora da pusti Duh kada ti nekog potpis u vodu. Bog radi kako on hoce!

Zato sam i rekao, da js Isusa je Bog licno krstio. Ti mozes ovo negirati, ali sam ja biblijom dokazao da Isusu krstenje nije ni trebalo kada je dosao Jovanu! Ako mu nije trebalo, onda je vec bio krsten!

Sto se tice "pomazivanja" u SZ, kralj se pomazivao tako sto mu se ulje "izlije" na gkavu, sto je bio simbol izlivanja Svetoga Duha! To je samo po sebi krstenje pre krstenja! A odatle i crkvi pravilo da krstava izlivanjem vode na glavu.

Vi koji ste optereceni "formom" i spoljaanjoscu, tvrdite da ovo nije pravilno. Ali ne postoji pravilno i nepravilno, jer Bog nije vezan za formu. A to vidis po tome sto se forma vremenom menja. Forma krstenja je danas drugacija nego sto je bila u SZ (ovo je forma krstenja, pomazivanje kraljeva, ne mozes negirati), a isto tako i forma praznovanja pashe je zamenjena euharistijom.

Hmmmm,nisam se setio da je u ono vreme "bilo" javnih bazena za kupanje pa je Jovan mogao i tamo krstavati ali eto nije... ☺

Zar nisu postojale banje i bazeni i u ono vreme? Dakle, zasto Jovan nije krstio u bazenu, i zasto apostoli nisu? Znaci, ako vec insistiras na "formi", onda sledi pravilnu formu. Inace je to vase insistiranje samo zbog dogme crkve, a ne iz ubedjenja!

ujedno se pitam dali je mozda tamo u nekom godisnom dobu bilo minusnih temperatura pa su i pored toga ljudi dolazali u reku da se krste i popiju pneumoniju ???

Mislim da klima u Izraelu nikada nije u minusu! Njihove zime su blage i kisovite!

preduslov bio onaj koji je definisao uslove za krstenje - da je Jovan krstavao GDE JE BILO PUNO VODE !!!

Izvini molim te! Ali taj izraz "gde je bilo puno vode", nista ne dokazuje, i moja baba u kuci ima PUNO VODE u balonima, prikupila je za ne daj Boze ☺

Evo ti jednog primera za Biblisko krstenje,da se malo obrazujes

Ja nisam sporio podronjavanje u vodu kao pravilnu formu, ja sam osporavao vase insistiranje da se ona nikada ne sme prekrsiti! Sme u izuzetnim slucajevima!

U Svetom Pismu se na više mjesta navodi da su apostoli kršatavali čitave domove. Nigdje se ne izdvajaju djeca kao osobe koje nisu krštene.

U Svetom Pismu se na više mjesta navodi da su apostoli kršatavali čitave domove. Nigdje se ne izdvajaju djeca kao osobe koje nisu krštene.

..aha,dakle krstavali su i psa,i macku jel to to ?
...uporedba je potpuno adekvatna jer je normalno pretpostaviti da su te zivotinje bile deo gotovo svakog doma a ni za psa ni za macku bi taj obred imao smisla, isto kao ni za bebu... हिन्दी

Nigdje se ne izdvajaju djeca kao osobe koje nisu krštene.

...a nisi primetio da je pokajanje sastavni deo krstenja ???
... to NIGDE si mozda video u nekim stripovima za malu decu ili zutu stampu ali u Bibliji su veoma jasno navedeni preduslovi za krstenje kao i znacaj tog svetog obreda.

..aha,dakle krstavali su i psa,i macku jel to to ?

Joj daj molim te. Praviš apsurde jer ti se ne sviđa što piše. Nigdje ne piše da su apostoli rekli tim ljudima da ne krste odmah i svoju djecu. Upravo suprotno. Uzmimo 1 Korinćanima 1:16:
"A krstih i Stefanin dom"
Riječ koja se koristi za dom u grčkom je "οἶκον"
Šta se sve ubraja u "dom" nam odgovara Knjiga Postanja 17:23 gdje se kaže:
"I Avram uze Ismaila sina svojega i sve koji se rodiše u domu njegovu i koje god bješe kupio za svoje novce, sve muškinje od domaćih svojih; i obreza okrajak tijela njihova u isti dan, kao što mu kaza Bog."
U Septuaginti to ide ovako:
"καὶ ἔλαβεν Αβρααμ Ισμαηλ τὸν υἱὸν αὐτοῦ καὶ πάντας τοὺς οἰκογενεῗς αὐτοῦ καὶ πάντας τοὺς ἀργυρωνήτους καὶ πᾶν ἄρσεν τῶν ἀνδρῶν τῶν ἐν τῷ οἴκῳ Αβρααμ καὶ περιέτεμεν τὰς ἀκροβυστίας αὐτῶν ἐν τῷ καιρῷ τῆς ἡμέρας ἐκείνης καθὰ ἐλάλησεν αὐτῷ ὁ θεός"
Koristi se ista riječ za opisati dom. Knjiga Postanja nam govori da je Avram obrezao Isaka kad je imao 8 dana. Dakle jasno je da u pojam "οἴκῳ" ulaze i djeca i to djeca tako mlada sa 8 dana.
Primjenimo taj zaključak na Novi zavjet gdje sv. ap. Pavle krsti Stefanin "οἴκῳ" i vidjećemo da u domove koje su apostoli krštavali ulaze i djeca.

...a nisi primetio da je pokajanje sastavni deo krstenja ???

A nisi primjetio da postoje porodica i kum koji su tu da usmjeravaju dijete na pravi put?

... to NIGDE si mozda video u nekim stripovima za malu decu ili zutu stampu ali u Bibliji su veoma jasno navedeni preduslovi za krstenje kao i znacaj tog svetog obreda.

Slažem se. U Bibliji je sve jasno.

Joj daj molim te. Praviš apsurde jer ti se ne sviđa što piše. Nigdje ne piše da su apostoli rekli tim ljudima da ne krste odmah i svoju djecu. Upravo suprotno. Uzmimo 1 Korinćanima 1:16:
"A krstih i Stefanin dom"
Riječ koja se koristi za dom u grčkom je "οἶκον"
Šta se sve ubraja u "dom" nam odgovara Knjiga Postanja 17:23 gdje se kaže:
"I Avram uze Ismaila sina svojega i sve koji se rodiše u domu njegovu i koje god bješe kupio za svoje novce, sve muškinje od domaćih svojih; i obreza okrajak tijela njihova u isti dan, kao što mu kaza Bog."
U Septuaginti to ide ovako:
"καὶ ἔλαβεν Αβρααμ Ισμαηλ τὸν υἱὸν αὐτοῦ καὶ πάντας τοὺς οἰκογενεῗς αὐτοῦ καὶ πάντας τοὺς ἀργυρωνήτους καὶ πᾶν ἄρσεν τῶν ἀνδρῶν τῶν ἐν τῷ οἴκῳ Αβρααμ

Dakle babe su pripadnici zenskog ljudskog roda u naprednim godinama dok su zabe bezrepi vodozemci koji veoma cesto krekecu i zive u vodenim sredinama... ☺
Kad ovu stvar utvrdis molim te daj se vrati kako bi produzili temu sa tacke gde si uporedio dogadjaja od kad se obrzanje uspostavilo sa krstenjem ukucana...
...razlika je nesto veca nego sto je to slucaj sa babama i zabama - imas fizicke faktore kao sto je recimo pol doticnog ( iskljucivo muski) , pa imas fizicke simbolike i ono najbitnije - trebali su se obrezivati i male muske bebe sto je kasnije regulisano preciznim uredbama u odnosu na uzrast sto ce reci da se za taj obred nije trazila svesnost doticnog dok je u obredu krstenje kljucni preduslov POKAJANJE sto ce reci trazi se svesnost doticnog !!!

A nisi primjetio da postoje porodica i kum koji su tu da usmjeravaju dijete na pravi put?

Ne nisam ... a nisam jer u Svetom Pismu takodje nisam primetio da toga ima sto ce reci da je to samo jos jedna "teoloska improvizacija na svoju ruku" koja je van sadrzine Biblije. हिन्दी

Jasno sam gore pokazao da riječ "dom" u Sv. Pismu označava i malu djecu. Apostoli su krštavali domove i nigdje se ne navodi da su izdvajali djecu. Ti vjeruješ tekstu Sv. Pisma kad tebi paše.

Jasno sam gore pokazao da riječ "dom" u Sv. Pismu označava i malu djecu. Apostoli su krštavali domove i nigdje se ne navodi da su izdvajali djecu. Ti vjeruješ tekstu Sv. Pisma kad tebi paše.

Iskreno,mislio sam da se samo salis...pa jel ti razumes uopste sta pises ???
Kao prvo,bili su navedeni par Bibliskih primera da je bio krscavan sav dom neke osobe ali odkud tebi prava pretpostaviti da je konkretno u tim kucama moralo biti beba ???
...i ne samo da pretpostavis nego cak i da na osnovu pretpostavke uspostavljas novu versku praksu suprotnu onoj iz Biblije ???

Evo jedno pitanje kako bi ti pomoglo da sam sebi odgovoris dali trebas razmisljati kad citas Bibliske izvestaje ili tu materiju trebas i dalje prolaziti kao sto to trenutno cinis ( prekotrupa) - dali kad se kaze "sinovi izrailjevi"to se uvek odnosi iskljucivo na te sinove i dali iskljucivo na muske osobe ...?

Evo jednog teksta koji sadrzi konkretan Bozji poziv za duhovnu reformu:
Isa.31,5.6:

"..Kao ptice krilima Gospod će nad vojskama zaklanjati Jerusalim, i zaklanjajući izbaviće, i oblazeći sačuvaće..
Vratite se k njemu, od kojega se sasvijem odvrgoste, sinovi Izrailjevi!.."

Hajde mi reci brale jel se ovo odnosi samo na muskarce,samo na realnih sinova izrailjevih ili se to mozda odnosilo na sav izrailjski narod ukljucujuci i zene ???... i sta znaci to da se trebaju vratiti ujedno dali je za takvu odluku potrevno svesno stanje pojedinca ili ce tu odluku doneti neko drugi umesto njega ???
Dakle razmisljas,pa razmisljas i pitas se: dobro a jesu li Bogu gresili samo muskarci ili i zene,jesu li se samo muskarci trebali pokajati ili i njihove zene ?
I onda opet razmisljas,pa razmisljas, pa se onda pitas - dobro a jesuli i zene gresne kao i muskarcu ? Jesu !!!
Dali i njima treba pokajanje ? Treba !!!
... i opet stavis prs na celo i pitas se - dobro a kako ce mala deca biti spremna da se vrate sa zlih puteva kad tamo uopste nisu ni zakoracali,dakle nemaju pojma sta je greh i ne mogu se kajati stoga nece moci biti u stanju da se vrate tamo gde nas Bog poziva...!? Ili im je tamo mesto po automatizmu...!!?

...i mislis,pa mislis,i jos jednom razmislis i konacno kazes EUREKA i sednes i napises odgovora na ovu temu,nesto u stlu : " da,ponekad se u Pismu zaista koriste opisne formulacije koje se ne trebaju doslovno shvatati nego se treba dobro razmisliti i doneti konacan stav " !!! हिन्दी

Iskreno,mislio sam da se samo salis...pa jel ti razumes uopste sta pises ???
Kao prvo,bili su navedeni par Bibliskih primera da je bio krscavan sav dom neke osobe ali odkud tebi prava pretpostaviti da je konkretno u tim kucama moralo biti malih beba ???

Čitaš li ti uopšte moje poruke? Jasno sam naveo da se pod domom u Sv. Pismu računaju i mala djeca. U Avramov dom koji se morao obrezati ulazio je i njegov osmodnevni sin Isak. Prilično je smiješno tvrditi da ni u jednom od domova koje su apostoli krštavali nije bilo djece. To bi bilo baš prikladno. Čudno kako nam biblijski pisci nikada ne napominju tako nešto.

...i ne samo da pretpostavis nego cak i da na osnovu pretpostavke uspostavljas novu versku praksu suprotnu onoj iz Biblije ???

Zato što praksa nije suprotna Sv. Pismu. Krštenje djece niko nije osporio do Tertulijana u 3. vijeku. Nikome od ranih hrišćana prvih vijekova nije smetala praksa krštavanja djece ali evo sad moderni "hrišćani" idu protiv cijele uspostavljene tradicije i negiraju validnost učenja koje postoji od apostolskih vremena. Prije ću vjerovati učenicima samih apostola koji su sa apostolima hodali i od njih učili.

Krštenje Novog zavjeta je ono što je obrezanje bilo u Starom. Sv. ap. Pavle krštenje i naziva "obrezanjem nerukotvorenijem" (Kol 2:11). Jevreji se obrezuju čim napune 8 dana života ali eto krštenje se izgleda mora čekati. Do kada? Smiju li se po vama krstiti osobe sa Daunovim sindromom pošto ni one ne znaju šta je grijeh i ne mogu se kajati jer su mentalno zaostali i ne shvataju te koncepte? Izgleda da je po vama odgovor ne.

Nazad
Vrh