Krštenje mrtvih!

"Jer gle, budete li odlagali dan pokajanja svojega sve do smrti, gle, postat ćete podvrgnuti duhu đavlovom, i on vas pečati kao svoje; dakle, Duh se Gospodnji povlači od vas, i nema mjesta u vama, a đavao ima svu moć nad vama; i ovo je konačno stanje opakih." (Alma 34:35).
Šta je onda svrha krstiti mrtve?

Svrha je jednostavna. Mnogi ne odlažu dan pokajanja jer neznaju da se treba pokajati jer neznaju za Boga i za Isusa Hrista.
Moramo shvatiti da su milijarde umrli ne poznavajući jevanđelje Isusa Hrista, niti su ga čuli niti su se krstili niti imali šansu za to.

Ali Bog nije nepravedan i zato je pripremio put da se i mrtvima propoveda u Duhu:

"Jer je i Hrist jedanput za grehe naše umro, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu, ubijen doduše telom, ali oživljen Duhom. U njemu je sišao i propovijedao duhovima, koji su bili u tamnici, Koji su nekada bili neverni, kad su se u dane Noine oslanjali na dugotrpnost Božju, dok se je gradio kovčeg, u kojem se malo, to jest, osam duša, spasilo vodom." (1. Petrova 3:18-20)

„Zato se i mrtvima propoveda jevanđelje, da prime sud po čoveku telom, a po Bogu da žive duhom.“ (1 Pet 4:6)​

Milijarde umrlih ne poznavajući jevanđelje Isusa Hrista dobijaju šansu da veruju u Hrista da bi mogli biti spašeni a kako se to može drugačije ostvariti ako ne na taj način, da im se propoveda tamo gde su sada. Inače bi Bog bio nepravedan koji jedne povlašćuje a druge proklinje.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
I Hristos je sišao u ad i propovijedao mrtvima to stoji ali nema potrebe da ih se zbog toga krštava.

Tako je,upravo sam ja ( i jos par njih ) to govorio sve vreme...

Tako je,do ove tacke se potpuno slazem...ali onda ti kazes ovo:

Zapravo ovo sto si naveo jeste krstenje,onaj koji se krsteva sam sebi cini uslugu...

Kad ljudi umru sve njihove pomisli i sva njihova osecanja jednostavno prestaju,njihov je zivot zavrsen i oni cekaju vaskrsenje...dali ce biti deo prvog ili drugog vaskrsenja zavisi iskljucivo od toga kako su ziveli i sta su verovali dok su bili zivi. Naime,Boga mogu slaviti samo zivi ljudi,oni mogu nadati Njegovoj istini i prihvatiti je dok mrtvima je to vec zavrsena prica,oni ne mogu nista od toga.
Evo Biblijskih dokaza u prilog ovome:

Prop.9,5.6:
"...Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dijela nigda ni u čemu što biva pod suncem..."

Isa.38,18.19:
"...Jer neće grob tebe slaviti, neće te smrt hvaliti, i koji siđu u grob ne nadaju se tvojoj istini.
Živi, živi, oni će te slaviti kao ja danas: otac će sinovima javljati istinu tvoju..."

Molim te iznesi konkretnog citata pa da onda uradimo jednu analizu da vidimo kakav je kontekst i koja je poruka tog teksta.

A kakve sad veze ima ovo sto si citirao sa tvojom teoloskom tvrdnjom o krstenju mrtvih...!?

To protestantsko učenje mi je poznato, ali ono se ne slaže sa učenjem Mormonove knjige. Meni je poznato da među Hrišćanskim denominacija postoje dve grupe i to ono koji veruju da su dohovi posle smrti svesni gde čekaju svoje vaskrsenje i da im se tamo propoveda:

„Zato se i mrtvima propoveda jevanđelje, da prime sud po čoveku telom, a po Bogu da žive duhom.“ (1 Pet 4:6)

Ili da nisu svesni i da "neznaju ništa". Za jedno i za drugo učenje postoje stihovi.

Mi verujemo da je Bog pripremio plan za naše spasenje. Kao deo svojeg plana poslao nas je da živimo na zemlji i primimo smrtna tela od krvi i mesa. Na kraju će naša smrtna tela umreti, a naši će duhovi otići u svet duhova. Svet duhova je mesto čekanja, rada, učenja te, za pravedne, mesto odmora od briga i tuge. Taj svet duhova je podeljen na Raj i Tamnicu. U Raju će prebivati duhovi pravednika a u tamnici će prebivati duhovi opakih i neposlušnih.

Naši će duhovi boraviti tamo sve dok ne budemo spremni za vaskrsenje. Tad će se naša smrtna tela ponovno ujediniti s našim duhovima i primit ćemo stepen slave za koji smo se pripremili i za koji smo dostojni.

»Dusi onih koji su pravedni primaju se u stanje sreće što se naziva raj, stanje pokoja, stanje mira, gde će otpočinuti od svih tegoba svojih, i od svake brige i žalosti. I tad će se dogoditi: Dusi opakih, da, koji su zli – jer, eto, nemaju oni dela ni udela u Duhu Gospodnjem, jer, gle, odabiru oni zla dela radije nego dobra. Zato đavolski duh ulazi u njih i zaposeda kuću njihovu – i oni će biti izbačeni u tamu najkrajnju. Onde će biti plač, i lelek, i škrgut zubi, a sve to zbog bezakonja njihova, jer ih vodi zasužnjene volja đavolska. Evo takvo je stanje duša opakih, da u tami, stanje strašnog jezivog iščekivanja ognjenoga izliva srdžbe Božje na njih. I tako oni ostaju u tom stanju, kao i pravednici u raju, sve do trenutka vaskrsenja svojega« (Alma 40:12–14).

Duhovi su raspoređeni prema čistoći svojeg života i svojoj poslušnosti volji Gospodnjoj dok su bili na zemlji. Pravedni i opaki su razdvojeni. "I rekoh im da to beše strašni bezdan, koji odvajaše opake od svetaca Božjih. I rekoh im da to predstavljaše onaj strašni pakao, za koga mi anđeo reče da beše pripravljen za opake. I rekoh im kako otac naš uz to vide da pravda Božja takođe odvajaše opake od pravednih; a sjaj njezin beše poput sjaja rasplamsale vatre, koja se uzdiže sve do Boga u veke vekova, i nema kraja." (1 Nefi 15:28–30)

Svi opaki u tamnici koji nisu čuli za Božji plan dobijaju šansu da čuju o Hristu: „Zato se i mrtvima propoveda jevanđelje, da prime sud po čoveku telom, a po Bogu da žive duhom.“ (1 Pet 4:6)

Ali i onima koji nisu prihvatili Isusa radi nevere na zemlji, daje se šansa da se ipak pokaju. Oni neće radi svoje nevere na zemlji dobiti sve blagoslove, ali će im biti lakše ako se makar i tada pokaju:

"Jer je i Hrist ... sišao i propovijedao duhovima, koji su bili u tamnici, Koji su nekada bili neverni, kad su se u dane Noine oslanjali na dugotrpnost Božju, dok se je gradio kovčeg, u kojem se malo, to jest, osam duša, spasilo vodom." (1. Petrova 3:18-20)​

Kao prvo da bi se neko pokajao mora poznavati jevanđelje Isusa Hrista Mnogi ne odlažu taj dan pokajanja jer neznaju da se treba pokajati jer neznaju za Boga i za Isusa Hrista, niti su ikad čuli za Jevanđelje. Ovaj stih u Mormonovoj knjizi je upućen samo onima koji znaju za Hrista ili su makar nešto čuli o njemu i njegovim Jevanđelju. Ali većina ljudi nikada nije čula o njemu niti bilo šta o njegovom jevanđelju.
Moramo shvatiti da su milijarde umrli ne poznavajući jevanđelje Isusa Hrista, niti su ga čuli niti su se krstili niti imali šansu za to.

Ali Bog nije nepravedan i zato je pripremio put da se i mrtvima propoveda u Duhu:

"Jer je i Hrist jedanput za grehe naše umro, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu, ubijen doduše telom, ali oživljen Duhom. U njemu je sišao i propovijedao duhovima, koji su bili u tamnici, Koji su nekada bili neverni, kad su se u dane Noine oslanjali na dugotrpnost Božju, dok se je gradio kovčeg, u kojem se malo, to jest, osam duša, spasilo vodom." (1. Petrova 3:18-20)

„Zato se i mrtvima propoveda jevanđelje, da prime sud po čoveku telom, a po Bogu da žive duhom.“ (1 Pet 4:6)​

Milijarde umrlih ne poznavajući jevanđelje Isusa Hrista dobijaju šansu da veruju u Hrista da bi mogli biti spašeni a kako se to može drugačije ostvariti ako ne na taj način, da im se propoveda tamo gde su sada. Inače bi Bog bio nepravedan koji jedne povlašćuje a druge proklinje. Zato je Bog omogućio onima koji nisu poznavali jevanđelje Isusa Hrista da se pokaju i da se krste, da bi i oni primili Dar Duha svetoga.

Svrha je jednostavna. Mnogi ne odlažu dan pokajanja jer neznaju da se treba pokajati jer neznaju za Boga i za Isusa Hrista.

Milijarde umrlih ne poznavajući jevanđelje Isusa Hrista dobijaju šansu da veruju u Hrista da bi mogli biti spašeni a kako se to može drugačije ostvariti ako ne na taj način, da im se propoveda tamo gde su sada. Inače bi Bog bio nepravedan koji jedne povlašćuje a druge proklinje.

Oprosti prijatelju, ali mi se čini da imaš potpuno pogrešnu predstavu o Bogu i onom što On radi.
Pravednost Njegova je odraz Njegovog karaktera i on ne treba neku naknadnu radnju, već je sve osigurao po milosti za ovozemaljski život.
Ne slažem se s konstatacijom da mnogi ne znaju, to ne uči Pismo!
Svi ljudi imaju pristup Božjem općem otkrivenju, koje ih ostavlja bez isprike da nisu znali.
Rim 1:19,20 - Jer što se može doznati o Bogu, očito je u njima; jer im je Bog objavio. Jer što se na njemu ne može vidjeti, od postanja svijeta moglo se je spoznati i vidjeti na stvorenjima, i njegova vječna sila i božanstvo, te nemaju izgovora.
Budući da su mogli razumjeti Njegovu vječnu moć i božansku bit putem stvaranja svijeta, kao i Njegove vidljive osobine, od početka vremena, nemaju izgovora (Rimljanima 1:20).

Dakle, ako netko i nije čuo evanđelje, odgovoran je pred Bogom.
Rim 2:12-17 - Kojigod bez zakona sagriješiše, bez zakona će i propasti, i kojigod sagriješiše pod zakonom, po zakonu će se suditi. Jer pred Bogom nijesu pravedni oni, koji slušaju zakon, nego će se oni proglasiti pravedni, koji vrše zakon. Jer kad neznabošci, koji nemaju zakona, po naravi čine ono, što je po zakonu, onda su oni, koji nemaju zakona, sami sebi zakon. Oni dokazuju, da je ono, što zakon zapovijeda, napisano u srcima njihovim. Savjest njihova svjedoči im, i misli, koje se među sobom tuže ili i brane, Na dan, kad Bog bude sudio tajne ljudske prema evanđelju mojemu po Isusu Kristu.
Nisam siguran koliko vam tekstovi iz Petrove poslanice mogu koristiti za samo učenje koje zastupate.
Većina onih koji vjeruju da je Isus Krist odlazio kod nekih „duhova“ ne tumače to kao da je propovijedao, već navijestio svoju pobjedu. Inače, u grč. Riječ „kérussó“ može se u tom kontekstu prevesti kao navijestiti.
Također, dodatno komplicira čitavu stvar sam prijevod stiha: da li prevesti kao oživljen u duhu ili oživljen od Duha? Također, što ako tekst jasno govori da je Krist preko Duha Svetog govorio pretpotopnim ljudima, za one koji su živjeli kad i Noa?

„Zato se evanđelje propovijedalo onima koji su sada mrtvi, da budu suđeni kao ljudi s obzirom na tijelo, a da žive kao Bog s obzirom na duh“ (NIV prijevod) Apostol Petar u ovom tekstu govori o vjernicima koji su s nadom (uskrsnuća njihovog) usnuli u Kristu. Dakle, propovijedanje o kojem govori Petar već se dogodilo. Propovijedalo se živima koji su sada mrtvi i na temelju onoga kako su prihvatili tu poruku, kako su živjeli tako će im i biti suđeno.

Što znači: „suđeni kao ljudi s obzirom na tijelo,“? To znači da ćemo biti suđeni kao živa ljudska bića. Jer ćemo uskrsnuti po primjeru Isusa Krista. Nećemo biti duhovi kao što neki misle.
Što znači: „a da žive kao Bog s obzirom na duh“? Kada se kaže „kao Bog s obzirom na duh“, misli se na besmrtnost koju će čovjek primiti. Jer je samo Bog besmrtan, a tijela koja će nam dati Krist više ne robuju grijehu i ona su besmrtna tijela.“ Tako i uskrsnuće mrtvih. Sije se u raspadljivosti, ustaje u neraspadljivosti.“(1.Korinćanima 15:42) „Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.“ (1.Korinćanima 15:53), vidi još: (2.Timoteju 1:10)

Vjerovali u šta god ali NIV prevod 1 Petrove 4:6 je potpuno pogrešan. Nigdje nema riječi "sada" u originalnom tekstu.

To protestantsko učenje mi je poznato, ali ono se ne slaže sa učenjem Mormonove knjige.

Moguce je ali je to za hriscane irelevantno,jer je za njih generalno bitno ono sto pise u Bibliji

Zato se i mrtvima propoveda jevanđelje, da prime sud po čoveku telom, a po Bogu da žive duhom.“ (1 Pet 4:6)

Ili da nisu svesni i da "neznaju ništa". Za jedno i za drugo učenje postoje stihovi.

Ovo nisu kontradiktorne pozicije iz prostog razloga sto je prvi tekst simbolickog znacaja dok onaj drugi kojeg sam ja citirao jeste opis doslovnog realnog stanja mrtvih nakon smrti.
Da bi mogli potvrdili da je pomenuti tekst zaista simbolican trebamo prvo utvrditi kako to mrtvu mogu primiti sud po coveku telom...???
A ukoliko to ne mozemo odgovoriti onda trebamo utvrditi o kojim se to mrtvima govori u pomenutom tekstu - dali su to realni mrtvaci ,dakle ljudi koji su prestali disati i poceli su se raspadati u prahu zemaljskome ili su to zivi ljudi koji su u nekom smislu simbolicki mrtvi i u tom smeru trebamo uzeti u obzir sledecu Isusovu izjavu:

Luka 9,60:
"...A Isus reče mu: ostavi neka mrtvi ukopavaju svoje mrtvace; a ti hajde te javljaj carstvo Božije..."

Dakle jesi li ikada cuo da su mrtvaci,sta ja znam,neki zombi mozda,poceli izvoditi pogrebalne usluge...,???
...naravno,mislim na realne prilike a ne na nekog hororoa iz Holivudske produkcije...!??
Iskreno ja nisam a ti ???

Ako li se slazes sa ovim onda je logicki zakljuciti da Isus realno nije govorio o pravim,doslovnim mrtvacima koji su trebali ukopavati svoje mrtve nego su to bili zivi ljudi koji ocito nisu bili zainteresovani za bilo kakvu duhovnu reformu nit za Hristovog jevandjelja ili jos preciznije - koji su izabrali ziveti svoj grehovni zivot umesto da se pokaju i predju iz duhovno mrtve u duhovno zive...!!!
Ako je ovo jasno onda se mozemo vratiti tekstu iz 1 Petr. i tek onda sve se lako uklapa i dobija svoj smisao - Hristos je sisao sa neba na zemlju da bi zivim ljudima dakle koji disu stoga su zivi su ali su ujedno u simbolickom smislu bili duhovno mrtvi - propovedao jevandjelje a takvi zivi ljudi realno mogu primiti sud od coveka telom isto kao sto mogu i po Bogu da zive duhom !!!

Vidis kako je lako kada dopustimo Bibliji da tumaci samu sebe ?

Vjerovali u šta god ali NIV prevod 1 Petrove 4:6 je potpuno pogrešan. Nigdje nema riječi "sada" u originalnom tekstu.

Prvo, mislim da sam bio korektan i naveo koji je prijevod, tako da svatko može biti upoznat, kome ne odgovara, ne mora ga koristiti :-).
Nadalje, NIV nije jedini koji prevodi na takav način, i u ovim prijevodima vidimo isto to: NLT, NIRV, NETO, NCV, NOG, HCSB, GW, CSB,.
Naravno, to samo po sebi ništa ne znači, ima jako puno prijevoda u kojima nema toga.
Ne znam napamet, možda da bacite oko još u Strongov leksikon, eventualno za širi uvid.

Također, nije vezano za temu, ali sa svojim komentarom tjerate me da se osvrnem i na to :-),
Koristiti formalnu ili dinamičku ekvivalenciju?, odnosno prevoditi riječ po riječ, ili misao po misao, frazu za frazu?
Kome dati prednost, prvom ili drugom? Kada jedno, a kada drugo? Sve to je samo manji izazov kod prevođenja, postoji još jako puno izazova s kojima se nose prevodioci. Ne tražim od vas odgovore na ova pitanja jer je za ovu temu irelevantno. Samo sam vam želio s ovim pitanjima skrenuti pažnju da prevodioci ponekad ne prevode doslovno. Štoviše, neki stihovi se ni ne mogu doslovno prevoditi.

Ja osobno koristim uvijek više različitih prijevoda i nemam problema s razumijevanjem spomenutog teksta ako se i radi o nekom drugom prijevodu...

Kako evoluira jezik, tako se rađa potreba za novim i novim prijevodima. Ima ih već sada jako puno, a bit će ih još dosta. Zato j e moja preporuka koristiti što više prijevoda i što više možemo dostupnih alata koji nam mogu pomoći u razumijevanju teksta na kojeg smo se namjerili.

Uvijek ste korektni to nema šta.

Pa smatram da ovo sad nije neko dogmatsko pitanje oko toga šta taj stih znači već lingvističko. Riječi "sada" nema u originalnom tekstu a NIV je poznat kao prevod koji nije uvijek najobjektivniji iako je i meni jedan od glavnih engleskih prevoda koji koristim uz NKJV.

Pustite ih da krste mrtve. Stara izreka kaze, dokon pop jarice krsti. Pa neka oni krste i mrtve, sta fali?!

Uvijek ste korektni to nema šta.

Pa smatram da ovo sad nije neko dogmatsko pitanje oko toga šta taj stih znači već lingvističko. Riječi "sada" nema u originalnom tekstu a NIV je poznat kao prevod koji nije uvijek najobjektivniji iako je i meni jedan od glavnih engleskih prevoda koji koristim uz NKJV.

Nije ni prvi, ni zadnji slučaj da se tako nešto radi kod prevođenja tekstova.
Mogu uzetu u obzir vašu kritiku i svjestan sam da dosta prijevoda prevode po svom nahođenju, isto je i s tradicionalnijim prevodiocima.
Meni osobno za Nz od naših je Jeruzalemska najobjektivnija...

Nije ni prvi, ni zadnji slučaj da se tako nešto radi kod prevođenja tekstova.
Mogu uzetu u obzir vašu kritiku i svjestan sam da dosta prijevoda prevode po svom nahođenju, isto je i s tradicionalnijim prevodiocima.
Meni osobno za Nz od naših je Jeruzalemska najobjektivnija...

Pa na srpskom je za Stari zavjet najrasprostranjeniji Daničićev prevod. Njega koriste i pravoslavni a i adventisti. Novi zavjet ima više prevoda. Generalno ako je prevod tačan nije bitno koji je u pitanju.

Oprosti prijatelju, ali mi se čini da imaš potpuno pogrešnu predstavu o Bogu i onom što On radi.
Pravednost Njegova je odraz Njegovog karaktera i on ne treba neku naknadnu radnju, već je sve osigurao po milosti za ovozemaljski život.
Svi ljudi imaju pristup Božjem općem otkrivenju, koje ih ostavlja bez isprike da nisu znali.
Rim 1:19,20 - Jer što se može doznati o Bogu, očito je u njima; jer im je Bog objavio. Jer što se na njemu ne može vidjeti, od postanja svijeta moglo se je spoznati i vidjeti na stvorenjima, i njegova vječna sila i božanstvo, te nemaju izgovora.
Budući da su mogli razumjeti Njegovu vječnu moć i božansku bit putem stvaranja svijeta, kao i Njegove vidljive osobine, od početka vremena, nemaju izgovora (Rimljanima 1:20).

Rim 2:12-17 - Kojigod bez zakona sagriješiše, bez zakona će i propasti, i kojigod sagriješiše pod zakonom, po zakonu će se suditi. Jer pred Bogom nijesu pravedni oni, koji slušaju zakon, nego će se oni proglasiti pravedni, koji vrše zakon. Jer kad neznabošci, koji nemaju zakona, po naravi čine ono, što je po zakonu, onda su oni, koji nemaju zakona, sami sebi zakon. Oni dokazuju, da je ono, što zakon zapovijeda, napisano u srcima njihovim. Savjest njihova svjedoči im, i misli, koje se među sobom tuže ili i brane, Na dan, kad Bog bude sudio tajne ljudske prema evanđelju mojemu po Isusu Kristu.
Nisam siguran koliko vam tekstovi iz Petrove poslanice mogu koristiti za samo učenje koje zastupate.
Većina onih koji vjeruju da je Isus Krist odlazio kod nekih „duhova“ ne tumače to kao da je propovijedao, već navijestio svoju pobjedu. Inače, u grč. Riječ „kérussó“ može se u tom kontekstu prevesti kao navijestiti.
Također, dodatno komplicira čitavu stvar sam prijevod stiha: da li prevesti kao oživljen u duhu ili oživljen od Duha? Također, što ako tekst jasno govori da je Krist preko Duha Svetog govorio pretpotopnim ljudima, za one koji su živjeli kad i Noa?

„Zato se evanđelje propovijedalo onima koji su sada mrtvi, da budu suđeni kao ljudi s obzirom na tijelo, a da žive kao Bog s obzirom na duh“ (NIV prijevod) Apostol Petar u ovom tekstu govori o vjernicima koji su s nadom (uskrsnuća njihovog) usnuli u Kristu. Dakle, propovijedanje o kojem govori Petar već se dogodilo. Propovijedalo se živima koji su sada mrtvi i na temelju onoga kako su prihvatili tu poruku, kako su živjeli tako će im i biti suđeno.

Što znači: „suđeni kao ljudi s obzirom na tijelo,“? To znači da ćemo biti suđeni kao živa ljudska bića. Jer ćemo uskrsnuti po primjeru Isusa Krista. Nećemo biti duhovi kao što neki misle.
Što znači: „a da žive kao Bog s obzirom na duh“? Kada se kaže „kao Bog s obzirom na duh“, misli se na besmrtnost koju će čovjek primiti. Jer je samo Bog besmrtan, a tijela koja će nam dati Krist više ne robuju grijehu i ona su besmrtna tijela.“ Tako i uskrsnuće mrtvih. Sije se u raspadljivosti, ustaje u neraspadljivosti.“(1.Korinćanima 15:42) „Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.“ (1.Korinćanima 15:53), vidi još: (2.Timoteju 1:10)

Bez obzira kako vi gledate na ovu temu, mi verujemo da je Bog 1840 godine objavio Josephu Smithu da On zahteva ono što je Isus učio

"Odgovori Isus: zaista, zaista, kažem ti, ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije (Jovan 3:5)

"Ko veruje i krsti se, biće spasen, a ko ne veruje, biće osuđen." (Marko 16:16)
Dalje, mi verujemo da je Joseph F. Smithu, jednom potomku brata Josepha Smitha, objavljeno 1918 godine da je Bog organizovao spasenje svih koji nisu nikada čuli za Isusa i njegovo Jevanđelje.

Iako je danas mnogima jevanđelje dostupno, znamo da to nije uvek nilo tako i da znamo da su milijarde umrli a da nikad nisu čuli o jevanđelju Isusa Hrista, a Bog nemože da povuče svoju reč jer je zapovedio za svakoga da mora da veruje i da se krsti da bi bi spašen.

Ja lično mislim da iskrivljujete stihove koje je Petar napisao i da se tu zaista odnosi na mrtve koji me je Isus zaista propovedao i da se takvima i danas propoveda, to potvrđuje vizija Josepha F. Smitha iz 1918 godine:

Viđenje dano Josephu F. Smithu u Salt Lake Cityju, Utah, 1918g.

"Dok promišljah o onome što je zapisano, oči razumevanja mi se otvoriše, i Duh Gospodnji počinu na meni, i videh mnoštvo mrtvih, i malih i velikih. I beše skupljeno na jednom mestu bezbrojno društvo duhova pravednika, koji behu verni u svedočanstvu o Isusu dok življahu u smrtnosti; I koji prinosiše žrtvu sličnu velikoj žrtvi Sina Božjeg, i trpeše stradanje u ime svog Otkupitelja. Svi oni napustiše ovaj smrtni život, čvrsti u nadi u slavno vaskrsenje, preko blagodati Boga Oca i Njegovog Jedinorodnog Sina, Isusa Hrista.

I dok se čuđah, oči mi se otvoriše, i razumevanje moje ožive, i opazih da Gospod ne pođe lično među opake i neposlušne koji behu odbacili istinu, da ih pouči; Ali gle, među pravednima, On organizova svoje snage i odredi glasnike, odevene moću i vlašću, i poveri im da pođu i ponesu svetlost jevanđelja onima koji su u tami, i to svim duhovima čovečjim; i tako se jevanđelje propovedalo mrtvima.

I izabrani glasnici pođoše da proglašavaju Gospodnji dan milosti i objavljuju slobodu zarobljenima koji su svezani, i to svima onima koji bi se pokajali za svoje grehe i primili jevanđelje. Ovako se jevanđelje propovedalo onima koji umreše u svojim gresima, bez znanja istine, ili u prestupu, jer odbaciše proroke." (UiZ 138:10-32)

Moguce je ali je to za hriscane irelevantno,jer je za njih generalno bitno ono sto pise u Bibliji

Ovo nisu kontradiktorne pozicije iz prostog razloga sto je prvi tekst simbolickog znacaja dok onaj drugi kojeg sam ja citirao jeste opis doslovnog realnog stanja mrtvih nakon smrti.
Da bi mogli potvrdili da je pomenuti tekst zaista simbolican trebamo prvo utvrditi kako to mrtvu mogu primiti sud po coveku telom...???
A ukoliko to ne mozemo odgovoriti onda trebamo utvrditi o kojim se to mrtvima govori u pomenutom tekstu - dali su to realni mrtvaci ,dakle ljudi koji su prestali disati i poceli su se raspadati u prahu zemaljskome ili su to zivi ljudi koji su u nekom smislu simbolicki mrtvi i u tom smeru trebamo uzeti u obzir sledecu Isusovu izjavu:

Luka 9,60:
"...A Isus reče mu: ostavi neka mrtvi ukopavaju svoje mrtvace; a ti hajde te javljaj carstvo Božije..."

Dakle jesi li ikada cuo da su mrtvaci,sta ja znam,neki zombi mozda,poceli izvoditi pogrebalne usluge...,???
...naravno,mislim na realne prilike a ne na nekog hororoa iz Holivudske produkcije...!??
Iskreno ja nisam a ti ???

Ako li se slazes sa ovim onda je logicki zakljuciti da Isus realno nije govorio o pravim,doslovnim mrtvacima koji su trebali ukopavati svoje mrtve nego su to bili zivi ljudi koji ocito nisu bili zainteresovani za bilo kakvu duhovnu reformu nit za Hristovog jevandjelja ili jos preciznije - koji su izabrali ziveti svoj grehovni zivot umesto da se pokaju i predju iz duhovno mrtve u duhovno zive...!!!
Ako je ovo jasno onda se mozemo vratiti tekstu iz 1 Petr. i tek onda sve se lako uklapa i dobija svoj smisao - Hristos je sisao sa neba na zemlju da bi zivim ljudima dakle koji disu stoga su zivi su ali su ujedno u simbolickom smislu bili duhovno mrtvi - propovedao jevandjelje a takvi zivi ljudi realno mogu primiti sud od coveka telom isto kao sto mogu i po Bogu da zive duhom !!!

Vidis kako je lako kada dopustimo Bibliji da tumaci samu sebe ?

Ipak je Bog, Bog živih a ne Bog mrtvih, jer One koje mi nazivamo mrtvimi nisu zaista mrtvi, nego su samo za nas mrtvi , a ne za Boga. Naravno ko ne poznaje celo naše učenje, za njega ovo zvuči čudno, ali ma koliko čudno zvuči, Bog je napravio plan spasenja svih ljudi a ne samo par onih koji su došli do vere. Takođe mi je poznato da većina Hrišćana veruje da postoji samo nebo ili pakao ali mi verujemo da postoje i niža carstva i da je samo nebo podeljeno na tri stepena. Što znači da je Bog pripremio spas i za one koji nisu bili poslušni u nekom nižem carsvu odvojenom od Boga i njegovog Nebeskog carastva. Ali i da postoje Oni koji neće biti spašeni jer vole Sotonu a ne Boga, oni će biti bačeni zauvek u krajnju tamu. Ipak najveći deo ljudi biće u tim najnižim carstvima spašeni. Eto tako mi verujemo.

"Isus reče: Mnogo je stanova u kući oca mojega" (Jovan 14:2)

"Ali neko će reći: kako mrtvi vaskrsavaju? i u kakvom će telu doći? Ima i nebeskih tela, i zemaljskih tela, ali je drugi sjaj nebeskih tela, a drugi zemaljskih. Drugi je sjaj sunca, i drugi je sjaj meseca, i drugi je sjaj zvezda; jer se zvezda razlikuje od zvezde po sjaju. Tako je i sa vaskrsenjem mrtvih. Seje se u raspadljivosti, vaskrsava u neraspadljivosti. Seje se bez časti, vaskrsava u slavi. Seje se u slabosti vaskrsava u sili. Seje se prirodno telo. vaskrsava duhovno telo. Ali nije prvo duhovno, nego prirodno, pa zatim duhovno. Prvi čovek je od zemlje, zemljan; drugi čovek je sa neba. Kakav je zemljani, takvi su i zemljani, a kakav je nebeski, takvi su i nebeski. I kao što smo poneli sliku zemljanoga, tako ćemo nositi i sliku nebeskoga. A ovo, braćo, kažem da meso i krv ne mogu da naslede carstvo Božije, niti raspadljivost nasleđuje neraspadljivost. Evo kazujem vam tajnu: nećemo svi pomreti, ali ćemo se svi izmeniti, u momentu, u tren oka, kad zatrubi poslednja truba. Truba će, naime, zatrubiti, i mrtvi će biti vaskrsnuti neraspadljivi, a mi ćemo se izmeniti. Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost." (1 Kor 15:36,39-53)

Slažem se da je Bog absolutno pravedan i baš zato verujemo da je pripremio spasenje za svakoga ko poveruje i želi, a ne samo onima koji su imali šansu na zemlji da čuju njegovu reč. Naše učenje o toj temi Objavljeno je 1844g. i 1918g. Bog je tada zapovedio da mu naprave Hram kao razlog tog hrama bile su svete uredbe i obredi za mrtve:
"I opet, zaista ovako govori Gospod: Neka se delo izgradnje hrama moga, i sva druga dela koja vam odredih, nastave i ne prestaju; i neka se marljivost vaša, i postojanost vaša, i strpljivost, i dela vaša udvostruče, i nipošto nećete izgubiti nagradu svoju, govori Gospod nad vojskama. A ako vas progone, tako proganjahu proroke i pravednike koji behu pre vas. Za sve ovo postoji nagrada na nebu.

I opet, dajem vam reč koja se odnosi na krštenje za mrtve vaše.

Zaista, ovako vam govori Gospod o mrtvima vašim: Kada se neko od vas krsti za svoje mrtve, neka tu bude zapisničar, i neka on bude očevidac krštenja vaših; neka čuje ušima svojim, kako bi posvedočio o istini, govori Gospod;

Kako bi ono što je u svim zapisima vašim moglo biti zapisano na nebu; da bi šta god svežete na zemlji, moglo biti svezano na nebu; da bi šta god razrešite na zemlji, moglo biti razrešeno na nebu." (UiZ 127:4-7) 1842. god

"Tećeg oktobra godine hiljadu devetsto osamnaeste, sedeh u svojoj sobi promišljajući o Svetim pismima; I razmišljah o velikoj pomirbenoj žrtvi koju učini Sin Božji, za otkupljenje sveta; I velikoj i divnoj ljubavi koju su Otac i Sin pokazali dolaskom Otkupitelja na svet; Kako bi se preko pomirenja Njegovog, i poslušnošću načelima jevanđelja, ljudski rod mogao spasiti. Dok bejah tako okupiran, misli mi zaokupiše zapisi apostola Petra, prvobitnim svecima rasejanim širom Ponta, Galatije, Kapadokije, i drugih delova Azije, gde jevanđelje beše propovedano nakon raspeća Hristovog. Otvorih Bibliju i čitah treće i četvrto poglavlje prve poslanice Petrove, i dok čitah bejah veoma ganut, više nego ikada ranije, sledećim odlomcima:„Jer i Hrist jednom za grehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen u telu, ali oživljen Duhom: „Kojim ode i propoveda duhovima u tamnici; „Koji nekada behu neposlušni, kada ih jednom Bog trpeljivo čekaše u vreme Nojevo, kada kovčeg beše pripreman, u kome malo, to jest, osam duša beše spaseno od vode.“ (1 Pet 3:18–20.) „Zato se i mrtvima propoveda jevanđelje, da prime sud po čoveku telom, a po Bogu da žive duhom.“ (1 Pet 4:6.) Dok promišljah o onome što je zapisano, oči razumevanja mi se otvoriše, i Duh Gospodnji počinu na meni, i videh mnoštvo mrtvih, i malih i velikih.

I beše skupljeno na jednom mestu bezbrojno društvo duhova pravednika, koji behu verni u svedočanstvu o Isusu dok življahu u smrtnosti; I koji prinosiše žrtvu sličnu velikoj žrtvi Sina Božjeg, i trpeše stradanje u ime svog Otkupitelja. Svi oni napustiše ovaj smrtni život, čvrsti u nadi u slavno vaskrsenje, preko blagodati Boga Oca i Njegovog Jedinorodnog Sina, Isusa Hrista. Videh da behu ispunjeni radošću i veseljem, i radovaše se zajedno jer dan izbavljenja njihovog beše blizu. Behu okupljeni čekajući dolazak Sina Božjeg u duhovni svet, da proglasi otkupljenje njihovo iz okova smrti. Njihov usnuli prah će se obnoviti u savršenoj građi, kost u kosti svojoj, i tetive i meso na njima, duh i telo će se sjediniti da se nikada ne rastave, kako bi primili puninu radosti. Dok je ovo ogromno mnoštvo čekalo i razgovaralo, radujući se času svog izbavljenja iz okova smrti, Sin Božji se pojavi, proglašavajući slobodu zarobljenima koji behu verni; I tamo im On propovedaše večno jevanđelje, učenje vaskrsenja i otkupljenja ljudskog roda od pada, i od pojedinačnih grehova, uz uslov pokajanja. Ali nije otišao opakima, niti je među bezbožnima i neraskajanima koji se ukaljaše dok behu u telu glas Njegov bio podignut; Ni pobunjeni koji odbaciše svedočanstva i upozorenja drevnih proroka ne videše prisustvo Njegovo, niti videše lice Njegovo. Gde oni behu, tama vladaše, ali među pravednima beše mir; A sveci se radovahu u svom otkupljenju, i poviše kolena i priznaše Sina Božjeg kao svog Otkupitelja i Izbavitelja iz mrtvih i iz lanaca paklenih. Njihova lica sijaše, i sjaj iz prisustva Gospodnjeg počinu na njima, i oni pevahu hvale svetom imenu Njegovom.

Začudih se, jer sam razumeo da je Gospod proveo oko tri godine u služenju među Jevrejima i među onima iz doma Izraelovog, nastojeći da ih pouči večnom jevanđelju i da ih pozove na pokajanje; A onda, uprkos Njegovom moćnom delu, i čudima, i proglašavanju istine, velikom moću i vlašću, behu samo nekolicina onih koji poslušaše glas Njegov, i radovahu se u Njegovom prisustvu, i primiše spasenje iz ruku Njegovih. Ali je Njegova služba među onima koji su mrtvi bila ograničena na kratko vreme između raspeća i Njegovog vaskrsenja;

I čuđah se rečima Petrovim – gde on reče da je Sin Božji propovedao duhovima u tamnici, koji nekad behu neposlušni, kada ih je jednom Bog trpeljivo čekao u vreme Nojevo – i kako sada beše moguće za Njega da propoveda ovim duhovima i izvede neophodno delo među njima za tako kratko vreme. I dok se čuđah, oči mi se otvoriše, i razumevanje moje ožive, i opazih da Gospod ne pođe lično među opake i neposlušne koji behu odbacili istinu, da ih pouči; Ali gle, među pravednima, On organizova svoje snage i odredi glasnike, odevene moću i vlašću, i poveri im da pođu i ponesu svetlost jevanđelja onima koji su u tami, i to svim duhovima čovečjim; i tako se jevanđelje propovedalo mrtvima. I izabrani glasnici pođoše da proglašavaju Gospodnji dan milosti i objavljuju slobodu zarobljenima koji su svezani, i to svima onima koji bi se pokajali za svoje grehe i primili jevanđelje.

Ovako se jevanđelje propovedalo onima koji umreše u svojim gresima, bez znanja istine, ili u prestupu, jer odbaciše proroke. Ovi behu poučeni veri u Boga, pokajanju za grehe, zastupničkom krštenju za oprost greha, daru Svetoga Duha polaganjem ruku, I svim drugim načelima jevanđelja koja je neophodno da poznaju da bi se osposobili kako bi primili sud po čoveku telom, a po Bogu da žive Duhom. I tako je obznanjeno među mrtvima, i malima i velikima, nepravednima kao i vernima, da otkupljenje beše izvedeno kroz žrtvu Sina Božjeg na krstu. Tako je obznanjeno da je naš Spasitelj prilikom svog boravka u svetu duhova provodio svoje vreme poučavajući i pripremajući verne duhove proroka koji su u telu svedočili o Njemu; Kako bi mogli poneti poruku o otkupljenju svim mrtvima, kojima ne bi mogao da ode lično, zbog njihove pobune i prestupa, da bi preko služenja slugu Njegovih i oni mogli čuti reči Njegove. Tako mi viđenje o otkupljenju mrtvih beše otkriveno, i svedočim, i znam da je ovaj zapis istinit, preko blagoslova Gospoda našega i Spasitelja, Isusa Hrista, baš tako. Amen." (UiZ 138 Vizija Joseph F. Smitha 1918)

Bez obzira kako vi gledate na ovu temu, mi verujemo da je Bog 1840 godine objavio Josephu Smithu da On zahteva ono što je Isus učio

"Odgovori Isus: zaista, zaista, kažem ti, ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije (Jovan 3:5)

"Ko veruje i krsti se, biće spasen, a ko ne veruje, biće osuđen." (Marko 16:16)
Dalje, mi verujemo da je Joseph F. Smithu, jednom potomku brata Josepha Smitha, objavljeno 1918 godine da je Bog organizovao spasenje svih koji nisu nikada čuli za Isusa i njegovo Jevanđelje.

Iako je danas mnogima jevanđelje dostupno, znamo da to nije uvek nilo tako i da znamo da su milijarde umrli a da nikad nisu čuli o jevanđelju Isusa Hrista, a Bog nemože da povuče svoju reč jer je zapovedio za svakoga da mora da veruje i da se krsti da bi bi spašen.

Ja lično mislim da iskrivljujete stihove koje je Petar napisao i da se tu zaista odnosi na mrtve koji me je Isus zaista propovedao i da se takvima i danas propoveda, to potvrđuje vizija Josepha F. Smitha iz 1918 godine:

Viđenje dano Josephu F. Smithu u Salt Lake Cityju, Utah, 1918g.

"Dok promišljah o onome što je zapisano, oči razumevanja mi se otvoriše, i Duh Gospodnji počinu na meni, i videh mnoštvo mrtvih, i malih i velikih. I beše skupljeno na jednom mestu bezbrojno društvo duhova pravednika, koji behu verni u svedočanstvu o Isusu dok življahu u smrtnosti; I koji prinosiše žrtvu sličnu velikoj žrtvi Sina Božjeg, i trpeše stradanje u ime svog Otkupitelja. Svi oni napustiše ovaj smrtni život, čvrsti u nadi u slavno vaskrsenje, preko blagodati Boga Oca i Njegovog Jedinorodnog Sina, Isusa Hrista.

I dok se čuđah, oči mi se otvoriše, i razumevanje moje ožive, i opazih da Gospod ne pođe lično među opake i neposlušne koji behu odbacili istinu, da ih pouči; Ali gle, među pravednima, On organizova svoje snage i odredi glasnike, odevene moću i vlašću, i poveri im da pođu i ponesu svetlost jevanđelja onima koji su u tami, i to svim duhovima čovečjim; i tako se jevanđelje propovedalo mrtvima.

I izabrani glasnici pođoše da proglašavaju Gospodnji dan milosti i objavljuju slobodu zarobljenima koji su svezani, i to svima onima koji bi se pokajali za svoje grehe i primili jevanđelje. Ovako se jevanđelje propovedalo onima koji umreše u svojim gresima, bez znanja istine, ili u prestupu, jer odbaciše proroke." (UiZ 138:10-32)

Nemam ovdje što previše komentirati, to su sve izjave i vaše vjerovanje. Bez obzira slagao se ili ne, poštujem svačije pravo da vjeruje kako misli da treba. Meni osobno nema nikakvog smisla krštenje za mrtve...

Nemam ovdje što previše komentirati, to su sve izjave i vaše vjerovanje. Bez obzira slagao se ili ne, poštujem svačije pravo da vjeruje kako misli da treba. Meni osobno nema nikakvog smisla krštenje za mrtve...

Uvijek najbolji član foruma!

Ipak je Bog, Bog živih a ne Bog mrtvih, jer One koje mi nazivamo mrtvimi nisu zaista mrtvi, nego su samo za nas mrtvi , a ne za Boga. Naravno ko ne poznaje celo naše učenje, za njega ovo zvuči čudno, ali ma koliko čudno zvuči, Bog je napravio plan spasenja svih ljudi a ne samo par onih koji su došli do vere. Takođe mi je poznato da većina Hrišćana veruje da postoji samo nebo ili pakao ali mi verujemo da postoje i niža carstva i da je samo nebo podeljeno na tri stepena. Što znači da je Bog pripremio spas i za one koji nisu bili poslušni u nekom nižem carsvu odvojenom od Boga i njegovog Nebeskog carastva. Ali i da postoje Oni koji neće biti spašeni jer vole Sotonu a ne Boga, oni će biti bačeni zauvek u krajnju tamu. Ipak najveći deo ljudi biće u tim najnižim carstvima spašeni. Eto tako mi verujemo.

To sto ponavljas kao mantru ne menja cinjenicu da sam Bog pravi razliku izmedju zivih i mrtvig i da upravo On preporucuje ljudima da izaberu zivot i da zive umesto da umiru...
I pored toga evo vas koji kazete "ma pusti ti Boga sta On prica,slusaj ti nas sta kazemo i radimo...!?? 😄

"Isus reče: Mnogo je stanova u kući oca mojega" (Jovan 14:2)

"Ali neko će reći: kako mrtvi vaskrsavaju? i u kakvom će telu doći? Ima i nebeskih tela, i zemaljskih tela, ali je drugi sjaj nebeskih tela, a drugi zemaljskih.

Irelevantno za temu,idemo dalje:

Drugi je sjaj sunca, i drugi je sjaj meseca, i drugi je sjaj zvezda; jer se zvezda razlikuje od zvezde po sjaju. Tako je i sa vaskrsenjem mrtvih. Seje se u raspadljivosti, vaskrsava u neraspadljivosti.

...a leptirici letaju ,pcele ide sa cveta na cvet,sunce ponekad sija jako i izaziva suse i t.d. ali kakve sad to veze ima sve ovo sa nasom temom ???

Seje se bez časti, vaskrsava u slavi. Seje se u slabosti vaskrsava u sili. Seje se prirodno telo. vaskrsava duhovno telo. Ali nije prvo duhovno, nego prirodno, pa zatim duhovno. Prvi čovek je od zemlje, zemljan; drugi čovek je sa neba. Kakav je zemljani, takvi su i zemljani, a kakav je nebeski, takvi su i nebeski. I kao što smo poneli sliku zemljanoga, tako ćemo nositi i sliku nebeskoga. A ovo, braćo, kažem da meso i krv ne mogu da naslede carstvo Božije, niti raspadljivost nasleđuje neraspadljivost. Evo kazujem vam tajnu: nećemo svi pomreti, ali ćemo se svi izmeniti, u momentu, u tren oka, kad zatrubi poslednja truba. Truba će, naime, zatrubiti, i mrtvi će biti vaskrsnuti neraspadljivi, a mi ćemo se izmeniti. Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost." (1 Kor 15:36,39-53)

Tako je,amin...
...i kakve sad to veze ima sa vasom tvrdnjom ??

Nazad
Vrh