Krštenje - u čije ime?

Dela apostolska 8,37:
A Filip mu reče: „Ako veruješ svim svojim srcem, možeš.” A on reče: „Verujem da je Isus Hrist Sin Božji.”
Dela apostolska 8,38:
Tada je zapovedio da kola stanu, pa su obojica sišli u vodu, i Filip i dvoranin, i Filip ga je krstio.

Ovde takodjer vidimo da nema trojičnog verovanja.

Sve ovo što si naveo govori i više nego dovoljno. Da je trebalo da se krštava kako ti navodiš, apostoli bi tako nešto i činili.
Sad što po stavu trinitarce ti stihovi ne govore o krštenju u Hristovo ima, to već nije moj problem.

Svaki trinitarce bi se potrudio da kroz pismo objasni svoje verovanje, apostoli to nisu činili, da su imali takav stav, izneli bi ga.

Zaboravio sam da napišem drugi post. 😁

Dela apostolska 2,36:
Zato neka sav Izraelov dom pouzdano zna da ga je Bog učinio i Gospodom i Hristom, tog Isusa koga ste vi razapeli.”
Dela apostolska 2,37:
Kad su to čuli, to ih je pogodilo u srce, pa su rekli Petru i ostalim apostolima: „Ljudi, braćo, šta treba da činimo?”
Dela apostolska 2,38:
A Petar im reče: „Pokajte se i neka se svako od vas krstiu ime Isusa Hrista za oproštenje svojih greha, i primićete dar Svetog Duha.

Prva poslanica Korinćanima 12,12:
Jer kao što je telo jedno, a ima mnogo udova, i svi udovi tog tela, iako ih je mnogo, čine jedno telo - tako je i Hrist.
Prva poslanica Korinćanima 12,13:
Zaista, jednim Duhom svi smo kršteni u jedno telo - bili Judejci ili Grci, bili robovi ili slobodni - i svi smo jednim Duhom napojeni.

Galatima poslanica 3,26:
Zaista, svi ste vi Božji sinovi verom u Hrista Isusa.
Galatima poslanica 3,27:
Jer koji se god u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste.

Dela apostolska 19,5:
Kad su to čuli, krstili su se u ime Gospoda Isusa.

Imamo taj stih iz Mateja i još svega par takvih stihova od otaca rane crkve.
A opet imamo daleko više dokaza o krštavanju u ime Isusa Hrista.

Svakako se treba zapitati zašto krštenje u Ime Oca, Sina i Svetoga Duha nemamo u ostalim knjigama biblije. Niti u delima apostolskim, niti u Pavlović poslanicama, što ipak mnogo govori.

Dela apostolska 19,5:
Kad su to čuli, krstili su se u ime Gospoda Isusa.
Dela apostolska 19,6:
A kad je Pavle položio ruke na njih, Sveti Duh je došao na njih, pa su govorili jezicima i proricali.

Dela apostolska 8,12:
Ali kad su poverovali Filipu, koji je objavljivao dobru vest o Božjem kraljevstvu i o imenu Isusa Hrista, krštavali su se i muškarci i žene.

Dela apostolska 10,48:
Tako ih je uputio da se krste u ime Isusa Hrista. Tada su ga zamolili da ostane nekoliko dana.

Galatima poslanica 3,27:
Jer koji se god u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste.

Prva poslanica Korinćanima 1,13:
Dakle, Hrist je podeljen. Zar je Pavle bio razapet za vas? Ili ste u Pavlovo ime kršteni?

Zašto ipak dolaze tvrdnje da se krštenje ne dešava samo u Isusovo ime? U stvari, krštenje i potapanje u vodu je simbol samo Njegove, a ne trojstvene smrti, Njegovog ležanja u grobu i Njegovog vaskrsenja. Samo Isus je umro za nas, a ne Trojstvo.

Krštenjem mi pokazujemo prihvatanje Njegove žrtve za nas, i time postajemo Hrišćani. Apostol Pavle naglašava jasno, da se krštavamo samo u Isusovo ime, i da je to povezano sa Isusovom žrtvom za nas

Rimljanima poslanica 6,3:
Ili ne znate da su svi koji su kršteni u Hrista Isusa, kršteni u njegovu smrt?
Rimljanima poslanica 6,4:
Dakle, s njim smo sahranjeni svojim krštenjem u njegovu smrt, kako bismo, kao što je Hrist vaskrsnut iz mrtvih slavom Očevom, i mi isto tako hodili u novini života.

Kološanima poslanica 2,12:
Jer ste s njim sahranjeni krštenjem, u kome s njim i ustaste kroz veru delovanjem Božjim koji ga je vaskrsnuo iz mrtvih.

Pismo je svakako jasno.

Isus je rekao učenicima da krste ljude "u ime Oca, Sina i Duha Svetoga" iako postoje neki spisi koji se odnose na krštenje samo u Isusovo ime. Međutim, ti stihovi ne osporavaju Isusovu uputu o krštenju u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. "Ime" u Bibliji znači ne samo ime osobe, već i njezin ugled i cjelokupno biće, pa kad se spominje "Isusovo ime", to uključuje i Oca i Duha Svetoga.

Izjave o krštenju u "Isusovo ime" ne negiraju Isusovu uputu o krštenju u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. Krštenje nam omogućuje da uđemo u saveznički odnos s Bogom Ocem, omogućen žrtvom Isusa Krista i darom Duha Svetoga koji je preobražavajuća snaga Božja koja prebiva u nama. Krštenje u ime Oca, Sina i Duha Svetoga predstavlja pomirenje s Bogom Ocem kroz žrtvu Isusa Krista, koja nam omogućava da postanemo nova, duhovna tvorevina. Svi stihovi koji se odnose na krštenje u Isusovo ime ne osporavaju autentičnost Isusove upute o krštenju u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.
U konačnici, Isus je jednostavno mogao reći svojim učenicima: krstite u moje ime, i gotovo... ali nije. I zato tražimo dublji smisao u krštenju u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

Isus je rekao učenicima da krste ljude "u ime Oca, Sina i Duha Svetoga" iako postoje neki spisi koji se odnose na krštenje samo u Isusovo ime. Međutim, ti stihovi ne osporavaju Isusovu uputu o krštenju u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. "Ime" u Bibliji znači ne samo ime osobe, već i njezin ugled i cjelokupno biće, pa kad se spominje "Isusovo ime", to uključuje i Oca i Duha Svetoga.

Izjave o krštenju u "Isusovo ime" ne negiraju Isusovu uputu o krštenju u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. Krštenje nam omogućuje da uđemo u saveznički odnos s Bogom Ocem, omogućen žrtvom Isusa Krista i darom Duha Svetoga koji je preobražavajuća snaga Božja koja prebiva u nama. Krštenje u ime Oca, Sina i Duha Svetoga predstavlja pomirenje s Bogom Ocem kroz žrtvu Isusa Krista, koja nam omogućava da postanemo nova, duhovna tvorevina. Svi stihovi koji se odnose na krštenje u Isusovo ime ne osporavaju autentičnost Isusove upute o krštenju u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.
U konačnici, Isus je jednostavno mogao reći svojim učenicima: krstite u moje ime, i gotovo... ali nije. I zato tražimo dublji smisao u krštenju u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

Slažem se da Isusovo ime podrazumeva Oca, Sina i Svetoga Duha. Ali nikako ne kao jednog Boga, jer Otac je jedini i istiniti Bog, Sin je naslednik, Sveti Duh je Očev Duh koji je dao i Sinu.

Tako da smo svi jedno u tom Duhu. Ako neko gleda na Duha kao na treću ličnost, onda ima logike da razmišlja drugačije.

+!
1 Kor 1,10-16
Zaklinjem vas, braćo, Imenom Gospodina našega Isusa Krista: svi budite iste misli;
neka ne bude među vama razdora, nego budite savršeno istog osjećanja i istog mišljenja.
Jer Klojini mi, braćo moja, o vama rekoše da među vama ima svađa.
Mislim to što svaki od vas govori: "Ja sam Pavlov", "A ja Apolonov", "A ja Kefin", "A ja Kristov".
Zar je Krist razdijeljen? Zar je Pavao raspet za vas? Ili ste u Pavlovo ime kršteni?
Hvala Bogu što ne krstih nikoga od vas, osim Krispa i Gaja; da ne bi tko rekao da ste u moje ime kršteni.
A da, krstih i Stefanin dom. Inače ne znam krstih li koga drugoga.

Gdje god dođu Apostoli, dolaze u Ime Isusovo propovijedati i krstiti.
- Kako glasi obred sv. Krštenja?

Mt 28,19
Pođite dakle i učinite Mojim učenicima sve narode krsteći ih u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga...

Ime (Oca i Sina i Duha Svetoga) nije u množini nego u jednini.

Rimljanima poslanica 6,1:
Dakle, šta ćemo reći? Hoćemo li ostati u grehu da bi se blagodat pokazala u još većoj meri?

Rimljanima poslanica 6,2:
Nipošto! Mi koji smo umrli grehu, kako ćemo i dalje živeti u njemu?

Rimljanima poslanica 6,3:
Ili ne znate da su svi koji su kršteni u Hrista Isusa, kršteni u njegovu smrt?

Rimljanima poslanica 6,4:
Dakle, s njim smo sahranjeni svojim krštenjem u njegovu smrt, kako bismo, kao što je Hrist vaskrsnut iz mrtvih slavom Očevom, i mi isto tako hodili u novini života.

Rimljanima poslanica 6,5:
Jer kad smo zasađeni s njime u obličju njegove smrti, bićemo tako i ustajanjem;

Rimljanima poslanica 6,6:
znajući ovo, da je naš stari čovek bio razapet zajedno s njim, kako bi se naše grešno telo onemogućilo, da više ni u kom slučaju ne robujemo grehu,

Rimljanima poslanica 6,7:
jer onaj ko je umro, oslobođen je greha.

Rimljanima poslanica 6,8:
A ako smo umrli s Hristom, verujemo da ćemo i živeti s njim.

Rimljanima poslanica 6,9:
Jer znamo da Hrist, nakon što je ustao iz mrtvih, više ne umire; smrt više nema vlast nad njim.

Rimljanima poslanica 6,10:
Jer smrću kojom je umro, umro je grehu jedanput, a što živi, Bogu živi.

Rimljanima poslanica 6,11:
Tako i vi, smatrajte sebe zaista mrtvima grehu, a živima Bogu u Hristu Isusu Gospodu našem.

Krštenje predstavlja vidljivi čin čovekove odluke da napusti službu grehu, da se okrene ka Bogu, i da od tog trenutka živi jednim novim životom u zajednici sa njim.

Ono simbolično predstavlja pranje od greha, i smrt starom grešnom čoveku i životu koji je čovek do tada vodio u grehu - i vaskrsenje u novom životu, koji čovek prima od Hrista koji se putem vere nastanjuje u ljudskom srcu.

Da bi neko bio kršten on mora ispuniti uslove koji su u bibliji precizno definisani.

Na prvom mestu on mora biti upoznat sa Božjom rečju i planom spasenja koji je u njoj otkriven, kao i uslovima pod kojima može dobiti večno spasenje koje Bog daje svima koji ove uslove ispune, da prihvati ovaj plan spasenja u svim tačkama, i da počne praktično da primenjuju principe Božje reči u svom životu.

Ovo obuhvata veru u Isusa Hrista kao ličnog spasitelja i prihvatanje njegove žrtve kao otkup za lične grehe - koje ne podrazumeva samo formalno ispovedanje, već potpuno predanje sebe Bogu i napuštanje svega što nije u skladu sa njegovom voljom, dopuštanje da on svojim Svetim Duhom u čoveku izvrši duboku unutrašnju promenu, i da mu da silu da od tog trenutka živi jednim novim posvećenim životom bez greha i u stalnoj neprekidnoj zajednici sa Bogom, u kojoj čovek raste i rađa duhovne rodove.

Ovi biblijski uslovi su sledeći:

1. upoznavanje sa rečju Božjom i planom spasenja i sprovođenje u lični život.

2.vera u Hrista

3. pokajanje i napuštanje greha i svega što nije u skladu sa Božjom voljom i život u zajednici sa Bogom.

Ovi navedeni uslovi pokazuju - da kandidati koji žele da obave ovaj čin krštenja moraju biti odrasle osobe koje imaju slobodnu volju da ove navedene uslove prihvate, i primene ih iskustveno u svom životu.

ISUSOVA ZAPOVEST O POUČAVANJU I KRŠTAVANJU SVIH NARODA - VERA I POKAJANJE KAO USLOV ZA PRIMANJE SVETOG DUHA:

"Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin!"
( jevanđelje po Mateju 28. 19 - 20 )

"I reče im: idite po svemu svijetu i propovjedite jevanđelje svakome stvorenju.
Koji uzvjeruje i pokrsti se, spašće se; a ko ne vjeruje osudiće se"
( jevanđelje po Marku 16. 15 - 16 )

"A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš"
( dela apostolska 2. 37 - 39 )

"A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovog, pripovedi mu jevanđelje Isusovo.
Kako iđahu putem dođoše na nekakvu vodu; i reče uškopljenik: Evo vode, šta brani meni da se krstim?
A Filip mu reče: Ako veruješ od svega srca svog, možeš. A on odgovarajući reče: Verujem da je Isus Hristos Sin Božji.
I zapovedi da stanu kola, i siđoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga.
A kad iziđoše iz vode, Duh Sveti pade na uškopljenika, a anđeo Gospodnji uze Filipa, i više ga ne vide uškopljenik; nego otide putem svojim radujući se"
( dela apostolska 8. 35 - 39 )

KRŠTENJE - DUHOVNO NOVOROĐENJE VODOM I DUHOM:

"Bijaše pak čovjek među farisejima, po imenu Nikodim, knez Jevrejski.
Ovaj dođe k Isusu noću i reče mu: Ravi! znamo da si ti učitelj od Boga došao; jer niko ne može čudesa ovijeh činiti koja ti činiš ako nije Bog s njim.
Odgovori Isus i reče mu: zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može vidjeti carstva Božijega.
Reče Nikodim njemu: kako se može čovjek roditi kad je star? eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Odgovori Isus: zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh diše gdje hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovjek koji je rođen od Duha"
( jevanđelje po Jovanu 3. 1 - 8 )

ISUSOV PRIMER - POKAJANJE KAO USLOV, ISUS KRŠTAVA DUHOM SVETIM I OGNJEM:

"У оно пак доба дође Јован крститељ, и учаше у пустињи Јудејској.
И говораше: покајте се, јер се приближи царство небеско...
Тада излажаше к њему Јерусалим и сва Јудеја, и сва околина Јорданска.
И он их кршћаваше у Јордану, и исповиједаху гријехе своје.
А кад видје (Јован) многе фарисеје и садукеје гдје иду да их крсти, рече им: породи аспидини! ко каза вама да бјежите од гњева који иде?
Родите дакле род достојан покајања...
Ја дакле кршћавам вас водом за покајање; а онај који иде за мном, јачи је од мене; ја нијесам достојан њему обуће понијети; он ће вас крстити Духом светијем и огњем...
Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти.
А Јован брањаше му говорећи: ти треба мене да крстиш, а ти ли долазиш к мени?
А Исус одговори и рече му: остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави га.
И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише му се небеса, и видје Духа Божијега гдје силази као голуб и дође на њега.
И гле, глас с неба који говори: ово је син мој љубазни који је по мојој вољи"
( jevanđelje po Jovanu 3 poglavlje )

.
KRŠTENJE

=========

MATEJ 28,19

Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode
KRSTEĆI IH U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA

????????

Zašto NITKO NIKAD NIJE u Bibliji TAKO krstio?
Zašto NITI jedan od apostola NIJE poslušao

NAREDBU SINA G Yehoshue,
i NIJE NIKAD NIKOGA tako krstio?

Zašto ima samo zapisa
da su apostoli krštavali u ime SINA G Yehoshue????

ZATO jer je OČITO da je TO nadodano!
_________
Stih kaže - ... U IME OCA I SINA I SD...
TU se spominje JEDNO IME,
a Biblija jasno kaže kako je kome ime.

Da je TO nadodano dokazuje i Biblijska donja istina.

SVAKA OSOBA IMA SVOJE OSOBNO IME
ne postoji ZAJEDNIČKO ime za Oca Sina SD!
========
1.

Ime Boga Oca je YHVH
,,,,,,,,,,,,,,,,,
IZLAZAK 3,15

Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:

JAHVE,

Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` TO MI JE IME DOVIJEKA,

TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..

========
2.

Ime Božjeg Sina je Yehoshua
Božjem Sinu je Bog Otac YHVH dao Ime Yehoshua
,,,,,,,,,,,,,,,,

MATEJ 1,21

Rodit će sina, a ti ćeš mu NADJENUTI IME ISUS

jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.

MATEJ 1,25

I ne upozna je dok ne rodi sina. I NADJENU MU IME ISUS.
.................
Yehoshua = OD YHVH dolazi spasenje
OD Koga?
OD SINA G Yehoshue?
NEEEEEEEEEEEEEEE!
Nego OD Boga Oca Jedinoga YHVH!
========
3.

Sveti Duh NEMA Ime jer NIJE OSOBA
nego „OSOBNOST“ Boga Oca YHVH

=========
Catholic Cardinal Joseph Ratzinger (pope Benedict XVI)

„The basic form of our (Matthew 28:19 Trinitarian)

profession of faith took shape during the course of

the second and third centuries in connection with

the ceremony od baptism.
So far as its place of
origin is concerned, the text (Matthew 28:19)
came from the city of Rome.“

Source: Ratzinger, Joseph (1968. Introduction to
Christianity, Munich, pp. 82,83.
--------------

Krštenje predstavlja vidljivi čin čovekove odluke da napusti službu grehu, da se okrene ka Bogu, i da od tog trenutka živi jednim novim životom u zajednici sa njim.

Ono simbolično predstavlja pranje od greha, i smrt starom grešnom čoveku i životu koji je čovek do tada vodio u grehu - i vaskrsenje u novom životu, koji čovek prima od Hrista koji se putem vere nastanjuje u ljudskom srcu.

Da bi neko bio kršten on mora ispuniti uslove koji su u bibliji precizno definisani.

Na prvom mestu on mora biti upoznat sa Božjom rečju i planom spasenja koji je u njoj otkriven, kao i uslovima pod kojima može dobiti večno spasenje koje Bog daje svima koji ove uslove ispune, da prihvati ovaj plan spasenja u svim tačkama, i da počne praktično da primenjuju principe Božje reči u svom životu.

Ovo obuhvata veru u Isusa Hrista kao ličnog spasitelja i prihvatanje njegove žrtve kao otkup za lične grehe - koje ne podrazumeva samo formalno ispovedanje, već potpuno predanje sebe Bogu i napuštanje svega što nije u skladu sa njegovom voljom, dopuštanje da on svojim Svetim Duhom u čoveku izvrši duboku unutrašnju promenu, i da mu da silu da od tog trenutka živi jednim novim posvećenim životom bez greha i u stalnoj neprekidnoj zajednici sa Bogom, u kojoj čovek raste i rađa duhovne rodove.

Ovi biblijski uslovi su sledeći:

1. upoznavanje sa rečju Božjom i planom spasenja i sprovođenje u lični život.

2.vera u Hrista

3. pokajanje i napuštanje greha i svega što nije u skladu sa Božjom voljom i život u zajednici sa Bogom.

Ovi navedeni uslovi pokazuju - da kandidati koji žele da obave ovaj čin krštenja moraju biti odrasle osobe koje imaju slobodnu volju da ove navedene uslove prihvate, i primene ih iskustveno u svom životu.

ISUSOVA ZAPOVEST O POUČAVANJU I KRŠTAVANJU SVIH NARODA - VERA I POKAJANJE KAO USLOV ZA PRIMANJE SVETOG DUHA:

"Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin!"
( jevanđelje po Mateju 28. 19 - 20 )

"I reče im: idite po svemu svijetu i propovjedite jevanđelje svakome stvorenju.
Koji uzvjeruje i pokrsti se, spašće se; a ko ne vjeruje osudiće se"
( jevanđelje po Marku 16. 15 - 16 )

"A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš"
( dela apostolska 2. 37 - 39 )

"A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovog, pripovedi mu jevanđelje Isusovo.
Kako iđahu putem dođoše na nekakvu vodu; i reče uškopljenik: Evo vode, šta brani meni da se krstim?
A Filip mu reče: Ako veruješ od svega srca svog, možeš. A on odgovarajući reče: Verujem da je Isus Hristos Sin Božji.
I zapovedi da stanu kola, i siđoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga.
A kad iziđoše iz vode, Duh Sveti pade na uškopljenika, a anđeo Gospodnji uze Filipa, i više ga ne vide uškopljenik; nego otide putem svojim radujući se"
( dela apostolska 8. 35 - 39 )

KRŠTENJE - DUHOVNO NOVOROĐENJE VODOM I DUHOM:

"Bijaše pak čovjek među farisejima, po imenu Nikodim, knez Jevrejski.
Ovaj dođe k Isusu noću i reče mu: Ravi! znamo da si ti učitelj od Boga došao; jer niko ne može čudesa ovijeh činiti koja ti činiš ako nije Bog s njim.
Odgovori Isus i reče mu: zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može vidjeti carstva Božijega.
Reče Nikodim njemu: kako se može čovjek roditi kad je star? eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Odgovori Isus: zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh diše gdje hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovjek koji je rođen od Duha"
( jevanđelje po Jovanu 3. 1 - 8 )

ISUSOV PRIMER - POKAJANJE KAO USLOV, ISUS KRŠTAVA DUHOM SVETIM I OGNJEM:

"У оно пак доба дође Јован крститељ, и учаше у пустињи Јудејској.
И говораше: покајте се, јер се приближи царство небеско...
Тада излажаше к њему Јерусалим и сва Јудеја, и сва околина Јорданска.
И он их кршћаваше у Јордану, и исповиједаху гријехе своје.
А кад видје (Јован) многе фарисеје и садукеје гдје иду да их крсти, рече им: породи аспидини! ко каза вама да бјежите од гњева који иде?
Родите дакле род достојан покајања...
Ја дакле кршћавам вас водом за покајање; а онај који иде за мном, јачи је од мене; ја нијесам достојан њему обуће понијети; он ће вас крстити Духом светијем и огњем...
Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти.
А Јован брањаше му говорећи: ти треба мене да крстиш, а ти ли долазиш к мени?
А Исус одговори и рече му: остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави га.
И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише му се небеса, и видје Духа Божијега гдје силази као голуб и дође на њега.
И гле, глас с неба који говори: ово је син мој љубазни који је по мојој вољи"
( jevanđelje po Jovanu 3 poglavlje )

Isus je u Novom zavjetu rekao da je krštenje u ime Oca i Sina I Svetog Duha. To u ime Isusa Krista je došlo kasnije od onoga koji je promijenio simboliku krštenja da znači ulazak u grob umjesto novorođenje vodom.

Isus je u Novom zavjetu rekao da je krštenje u ime Oca i Sina I Svetog Duha. To u ime Isusa Krista je došlo kasnije od onoga koji je promijenio simboliku krštenja da znači ulazak u grob umjesto novorođenje vodom.

MATEJ 28,19

????????

NAREDBU SINA G Yehoshue,

Zašto ima samo zapisa

_________

========
1.

Ime Boga Oca je YHVH
,,,,,,,,,,,,,,,,,
IZLAZAK 3,15

JAHVE,

Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` TO MI JE IME DOVIJEKA,

========
2.

,,,,,,,,,,,,,,,,

MATEJ 1,21

MATEJ 1,25

.................
OD Koga?
OD SINA G Yehoshue?
NEEEEEEEEEEEEEEE!
========
3.

MATEJ 28,19

????????

NAREDBU SINA G Yehoshue,

Zašto ima samo zapisa

_________

========
1.

Ime Boga Oca je YHVH
,,,,,,,,,,,,,,,,,
IZLAZAK 3,15

JAHVE,

========
2.

,,,,,,,,,,,,,,,,

MATEJ 1,21

MATEJ 1,25

.................
OD Koga?
OD SINA G Yehoshue?
NEEEEEEEEEEEEEEE!
========
3.

Do skoro sam vjerovala kao i ti ali nije tako. Evo da ti odgovorim na pitanja. Zašto NITKO NIKAD NIJE u Bibliji TAKO krstio? Nije točno da nije krstio tako. Mesija je prvi krštavao tako ali to nećeš naći u Novom zavjetu jer je on nastao mnogo kasnije kada su podjele već nastupile. Čitaj Petrove propovjedi pa ćeš vidjeti da je tako krštavao, ali one kojih nema u Bibliji.
Zašto ima samo zapisa
Odgovor je isti. Nedostaju knjige koje o tome govore u Bibliji. Nadalje, kad piše u ime Oca i Sina i Svetoga Duha to ne podrazumijeva da su oni jedan Bog kako se nakardno sada to danas tumači. Samo je jedan Bog, onaj koji nema početka a Sin I Sveti duh imaju svoj početak kroz Njega. Tako eto kaže Simon prozvani imenom Kefa a kojeg kršćani zovu Petar. Nadalje, Kefa kaže da jedan jedini Bog koji nema početka nije sebi odredio uobičajeno ime kao što to daje drugima. On je Onaj koji je stvorio Nebo i zemlju.... On je Onaj koji bijaše, koji jest , koji će doći. On je Početak i Svršetak. On je Onaj koji jedini postoji od vječnosti. Kako su nastala imena koja koriste Jevreji ne znam točno kao što ne znam točno tko je prvi od njihovih svećenika prevaranata napisao da je Onaj koji je stvorio životinje naredio da ih ljudi ubijaju jer navodno uživa u paljevini njihovih mrtvih tjelesa.

Problem prave oni koji ne razumeju izraz "krstiti u ime Isusa Hrista"

Taj izraz znači "verom u Isusa Hrista ili prihvatanjem njega za spasitelja"

A sama forma ili reči koje onaj koji krsti izgovara glase "Krštavam te u ime Oca, Sina, i Svetoga Duha"

Smatram da prilikom krštenja to ne treba ni izgovarati, već da se to podrazumeva.

Ne piše u bibliji da je iko od apostola izgovarao tu frazu.

Problem prave oni koji ne razumeju izraz "krstiti u ime Isusa Hrista"

Taj izraz znači "verom u Isusa Hrista ili prihvatanjem njega za spasitelja"

A sama forma ili reči koje onaj koji krsti izgovara glase "Krštavam te u ime Oca, Sina, i Svetoga Duha"

Smatram da prilikom krštenja to ne treba ni izgovarati, već da se to podrazumeva.

Ne piše u bibliji da je iko od apostola izgovarao tu frazu.

Krštenje jest novorođenje a ne smrt. Zato insistiraš na smrti jer držiš da je točno što kaže Pavle a da nije točno što sam mesija kaže. "Moraš se nanovoroditi vodom i duhom..."

T

Krštenje jest novorođenje a ne smrt. Zato insistiraš na smrti jer držiš da je točno što kaže Pavle a da nije točno što sam mesija kaže. "Moraš se nanovoroditi vodom i duhom..."

To je smrt starom način života u vodenom grobu, i vaskrsenje u novom životu.

Sama forma to pokazuje.
Potapanje pod vodu, i izlazak iz vode.

Vaskrsenje je nanovorođenje, ne iz tela majke, nego iz vode Duhom Svetim.

Jeste.

Pogledajte šta biblija kaže o krštenju i njegovoj simbolici Hristove smrti i njegovog vaskrsenja, i naše smrti grehu i vaskrsenja u novom životu:

"Šta ćemo dakle reći? Hoćemo li ostati u grijehu da se blagodat umnoži? Bože sačuvaj!
Jer koji umrijesmo grijehu kako ćemo još življeti u njemu?
Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt njegovu krstismo se?
Tako se s njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz mrtvijeh slavom očinom, tako i mi u novom životu da hodimo.
Jer kad smo jednaki s njim jednakom smrću, bićemo i vaskrsenijem;
Znajući ovo da se stari naš čovjek razape s njime, da bi se tijelo grješno pokvarilo, da više ne bismo služili grijehu.
Jer koji umrije oprosti se od grijeha.
A ako umrijesmo s Hristom, vjerujemo da ćemo i življeti s njim,
Znajući da Hristos usta iz mrtvijeh, već više ne umire; smrt više neće obladati njime.
Jer što umrije, grijehu umrije jedanput; a što živi, Bogu živi.
Tako i vi dakle držite sebe da ste mrtvi grijehu a živi Bogu u Hristu Isusu Gospodu našemu" ( Rimljanima poslanica 6. 1 - 11 ).

Jeste.

Pogledajte šta biblija kaže o krštenju i njegovoj simbolici Hristove smrti i njegovog vaskrsenja, i naše smrti grehu i vaskrsenja u novom životu:

"Šta ćemo dakle reći? Hoćemo li ostati u grijehu da se blagodat umnoži? Bože sačuvaj!
Jer koji umrijesmo grijehu kako ćemo još življeti u njemu?
Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt njegovu krstismo se?
Tako se s njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz mrtvijeh slavom očinom, tako i mi u novom životu da hodimo.
Jer kad smo jednaki s njim jednakom smrću, bićemo i vaskrsenijem;
Znajući ovo da se stari naš čovjek razape s njime, da bi se tijelo grješno pokvarilo, da više ne bismo služili grijehu.
Jer koji umrije oprosti se od grijeha.
A ako umrijesmo s Hristom, vjerujemo da ćemo i življeti s njim,
Znajući da Hristos usta iz mrtvijeh, već više ne umire; smrt više neće obladati njime.
Jer što umrije, grijehu umrije jedanput; a što živi, Bogu živi.
Tako i vi dakle držite sebe da ste mrtvi grijehu a živi Bogu u Hristu Isusu Gospodu našemu" ( Rimljanima poslanica 6. 1 - 11 ).

Ne kaže Biblija, kaže Pavle. On nije moj mesija.

Ne kaže Biblija, kaže Pavle. On nije moj mesija.

Naravno da Pavle nije Mesija, ali je bio verni Božji čovek koji se obratio susrevši Isusa koji mu se objavio na putu za Damask.

I ono što je on propovedao je reč Božja.

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, kao na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 Petrova poslanica 1.19 - 21 ).

Naravno da Pavle nije Mesija, ali je bio verni Božji čovek koji se obratio susrevši Isusa koji mu se objavio na putu za Damask.

I ono što je on propovedao je reč Božja.

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, kao na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 Petrova poslanica 1.19 - 21 ).

Nijedno proroštvo književno ne biva po svom kazivanju...? Znači nema lažnih proroka ni proroštava??
Pavle verni Božji čovek kažeš?

2. Korincanima 12,16Ali neka bude, ja ne dosadih vama, nego lukav budući dobih vas prijevarom.

Jeremija 6,13"Jer od najmanjega do najvećega sve misli samo na vlastitu korist; proroci i svećenici, svi varaju.

Nije točno da nije krstio tako.

imaš tvrdnju - bez dokaza

ne znam točno tko je prvi od njihovih svećenika prevaranata napisao da je Onaj koji je stvorio životinje naredio da ih ljudi ubijaju jer navodno uživa u paljevini njihovih mrtvih tjelesa

POSTANAK 9,3

SVE ŠTO SE KREĆE I ŽIVI NEKA VAM BUDE ZA HRANU:

sve vam dajem, kao što vam dadoh zeleno bilje.
-----------
Bog Jedini Otac YHVH
PRVO I OSNOVNO - dao je SVE ŽIVO - ljudima ZA HRANU

a samo nešto malo - za žrtvovanje za oprost grijeha -
posvećeno je Bogu Jedinome Ocu YHVH

Nazad
Vrh