Krštenje za mrtve

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka
samo posebi to ne znači ništa nego samo u kombinaciji sa verom u Hrista i pokajanjem. Velike crkve krste i male bebe, kao da im to nešto koristi bez vere i pokajanja.
Ipak to ne vaći za one koji su svesno odbacili tako nešto, jer se oni neće promeniti. Isto tako je i sa ubicama, lažovima i drigim teškim zločoncima, njima je veoma teško da uđu u carstvo nebesko, a krštenje je samo za takve koji že naslediti carstvo nebesko.
A kako znamo da se mrtva osoba pokajala i da zeli krstenje?

Znači možemo reći da se krstimo samo za one, koji budu umrli od sada pa na dalje bez znanja o jevanđelju i Hristu ali koji bi ga primili svim svojim srcem, da su imali šansu da ga čuju.
A tako... pa sta ne rece ranije. Vi krstite mrtve unaprijed, a ne unazad.

Dakle, ne krstite recimo Aristotela, koji je vec umro, nego neke anonimne, koji su sada zivi, ali ce ubuduce umrijeti, a da se nisu krstili.

samo posebi to ne znači ništa nego samo u kombinaciji sa verom u Hrista i pokajanjem. Velike crkve krste i male bebe, kao da im to nešto koristi bez vere i pokajanja.
Ipak to ne vaći za one koji su svesno odbacili tako nešto, jer se oni neće promeniti. Isto tako je i sa ubicama, lažovima i drigim teškim zločoncima, njima je veoma teško da uđu u carstvo nebesko, a krštenje je samo za takve koji že naslediti carstvo nebesko.

Mi se tako za mnoge krstimo uzalud, ali pošto neznamo njihova dela krstimo se za sve naše prece, a Bog će suditi svakom pravedno.

Znači možemo reći da se krstimo samo za one, koji budu umrli od sada pa na dalje bez znanja o jevanđelju i Hristu ali koji bi ga primili svim svojim srcem, da su imali šansu da ga čuju.

Jer će Bog suditi svima prema delima njihovim, prema željama srca njihovih.

Maloj deci nije potrebno krštenje i sva će mala deca biti spašena u Hristu. Znači sva mala deca koja umru pre nego što dođu u doba uračunljivosti spašena u celestijalnom carstvu nebeskom." (Učenje i Zaveti 137)
Mala djeca se krste radi spiranja praroditeljskog grijeha.

Dakle, ne krstite recimo Aristotela, koji je vec umro, nego neke anonimne, koji su sada zivi, ali ce ubuduce umrijeti, a da se nisu krstili.
živi se sami krste, a za mrtve se krstimo jer oni to nemogu više da učine. Ali isključivo za one koji su naši preci, što moramo i da dokažemo i da priložimo njihova imena. To se obavlja samo u hramovima. (vidi slike)

Prilozi

• Hram Krstenje Fridrichsdorf.jpg
    Hram Krstenje Fridrichsdorf.jpg
    648.2 KB · Pogledi: 1
  • Hram krstenje.jpg
    Hram krstenje.jpg
    546.1 KB · Pogledi: 1
Aha dakle, ja se moram krstiti za svojeg pramđeda Miloša, recimo. I donijeti dokaz da sam mu ja praunuk.

A kako znamo da se moj Miloš pokajao i da želi krštenje?

Inače, jako su vam lijepi ovi bazenčići.

Q: Zašto mormoni krste mrtve

A: Mormoni, pripadnici Crkve Isusa Krista svetaca poslednjih dana (poznate kao mormoni), praktikuju krštenje mrtvih kao deo svoje verovanja u postojanje posle smrti i mogućnost spasenja. Ova praksa se temelji na nekoliko ključnih verskih učenja:

1. *Verovanje u spasenje za sve*: Mormoni veruju da su svi ljudi Božija deca i da je spasenje dostupno svima, čak i onima koji nisu imali priliku da čuju Evanđelje tokom svog zemaljskog života. Krštenje mrtvih predstavlja način da se pruži ova prilika onima koji su umrli bez poznanja ili prihvatanja Evanđelja.

2. *Krštenje za mrtve*: Ova praksa se zasniva na biblijskim stihovima, posebno u 1. Korinćanima 15:29, gde apostol Pavle govori o krštenju u ime mrtvih. Mormoni veruju da ovo krštenje može doneti blagoslov i mogućnost spasenja dušama umrlih, koje mogu da prihvate ili odbiju tu ponudu u svojoj postojbini.

3. *Povezivanje s precima*: Mormoni smatraju važnim da se povežu sa svojim precima, što podrazumeva istraživanje porodičnog stabla i traženje svojih predaka da bi im omogućili krštenje. Ova praksa je takođe deo šireg koncepta o porodici i večnom životu, gde se smatra da se porodične veze nastavljaju i u večnosti.

4. *Sveštenstvo i ceremonije*: Krštenje mrtvih obavlja se u hramovima, gde članovi Crkve, uz odobrenje i ordinaciju, obavljaju obrede u ime umrlih. Ove ceremonije podrazumevaju posebne svečane rituale koji su deo mormonskog verovanja.
Ukratko, mormoni krste mrtve kao deo svoje teološke misije da pruže svima mogućnost spasenja i da čuvaju veze s predcima, s verovanjem da time omogućavaju dušama mrtvih da prihvate Evanđelje.

Da li krstite i mrtve koji su bili krsteni?
mi verujemo, da bi krštenje bilo na nebu priznato, mora se sprovesti kroz ovlašćeno lice koje nosi određenu svešteniöku vlast. Krštenje tako bez vlasti i autoriteta sveštenstva neće biti kod Boga priznato, ma koliko je namera ispravna. Da je paravoslavno krštenje učinjeno takvom vlašću, onda ne bi bilo potrebe da se izvrši krštenje naknadno za naše pretke.

Da je paravoslavno krštenje učinjeno takvom vlašću, onda ne bi bilo potrebe da se izvrši krštenje naknadno za naše pretke.
Pa... koliko ja znam, ovlasteni svestenik, koji moze da dokaze da je u izravnoj liniji apostolskog nasljedja od Petra i Pavla je izvrsio krstenje i ono je pravovaljano. Milos se nikada nije zalio da mu nesto ne valja s krstenjem. Bio je jako zadovoljan.

Jedini koji se nesto stalno zalio na to krstenje i crkvu opcenito je bio njegov najmladji sin, moj pokojni djed Milutin, koji je bio prvoborac Seste licke divizije, clan Partije i pukovnik JNA. Njemu nesto to krstenje nikako nije sjelo i cijeli je zivot rogoborio protiv popova i crkve... pogotovo pravoslavnih. Ako je ikome u familiji nesto bilo krivo s krstenjem, to bi mogao biti on.

Mozda bi smo đeda Milutina mogli krstiti kao pokojnika? Ne vidim koga bi smo drugoga.

se nikada nije zalio da mu nesto ne valja s krstenjem. Bio je jako zadovoljan.
Mislim da je bitno posle krštenja vodom primiti i krštenje duhom. Lična osećanja nisu dokaz da je nešto prihvaćeno od Boga, nego samo svedočanastvo Duha svetoga.
koliko ja znam, ovlasteni svestenik, koji moze da dokaze da je u izravnoj liniji apostolskog nasljedja od Petra i Pavla je izvrsio krstenje i ono je pravovaljano
Samo ko može to da dokaže? Prvo treba postojati pismena linija, pa onda to krštenje mora biti pravilno sprovedeno i to uranjanjem u vodi a ne prskanjem po glavi, onda to krštenje mora biti u dobi uračunjivosti, a ne kao mala beba i na kraju da bi se krštenje priznalo mora ta crkva i ti sveštenici imati božansku objavu da je to krštenje pravilno sprovedeno.

Nazad
Vrh