Mariologija

Plave Lestvice

Kada Sveti apostol Petar završi svoj zemaljski život i bi pozvan na Nebo, Gospod mu predade nebeske ključeve od rajskih vrata.

Sa svesrdnom sveštenom revnošću Sveti apostol je obavljao svoju uzvišenu službu otključavajući vrata raja za duše onih ljudi koji svojim zemaljskim životom i rešenjem Svevišnjeg Pravednog Sudije zaslužuju nebeska blaženstva.

I tako je to mnogo godina išlo svojim ustaljenim i uobičajenim tokom.

Ali jednom apostol Petar sav uznemiren dolazi Gospodu Bogu, celivajući skute Njegove svetlosne haljine, govori: “Gospode, neka me mimoiđe gnjev Tvoj! Moram Ti objasniti svoju uznemirenost. Evo ima već mnogo dana kako u presvetlom raju Tvom primećujem neke ljude koje ja nisam pustio unutra na rajska vrata. Ne mogu sebi da objasnim na koji su se način oni uvukli tamo. I lica njihova nikako ne liče mnogo na lica pravednika. Bojim se, da nisu posredi neke đavolove podvale. On i sluge njegove sposobni su za sva moguća lukavstva. No znajući da su ključevi svagda kod mene i da drugog ulaza nema, ja sam neprestano u nedoumici pa čak i tuzi.”

Gospod odgovori: “Tvoja je služba i tvoja odgovornost. Motri pažljivo na one što ulaze u raj, pa neće biti nezvanih gostiju.”

Prođe nekoliko dana, kad eto opet apostola k Savaotu: “Bože veliki i milosrdni, ta svakog dana se sve više i više tuđih ljudi prokrada, ne znam kojim putem, preko rajske ograde. Obraćam se Tvojoj mudrosti i vlasti. Ja sam nemoćan, i mudrost je moja ništavna. Ti si jedini Sveznajući.”

Tada Bog reče: “Hajde za Mnom, Sveti Petre. Obiđimo zajedno sve krajeve raja, i sami ispitajmo šta je uzrok tim pojavama, koje su izazvale u tebi tako mnogo opravdane i pohvalne uznemirenosti. Hajdemo!”

I tako oni krenuše. Napred Gospod, za Njim apostol. Dugo su išli, čak sustadoše. Najzad stigoše do narandžaste šumice, i kroz njene grane primetiše nečiju plavu rizu. Oprezno se privukoše bliže, i šta ugledaše? Pod gorom, na zelenom proplanku, zasutom belim radama, stoji Presveta Djeva i gleda dole sa ivice duboke provalije, odakle se vidi zemlja i svi ljudi. A u rukama Prečiste tanane, jedva vidljive lestvice, izatkane od najtanje plave svile.

Iz provalije čuju se žudni jauci, čuju se paćeničke, plamene molbe. I gle odjednom Prečista spušta svoje paučinaste lestvice. One se odmotavaju, padaju dole, i jedan za drugim ulaze po njima na proplanak jadni, izmučeni, premoreni, zaboravljeni ljudi, muškarci i žene, i bojažljivo iščezavaju u rajske bašte, cvećarnike i šume.

I posle svakog spasenog Presveta Vladičica podiže uvis svoje prekrasne ruke i govori umiljato: “Gospode moj i Bože, Ti sve vidiš, čuješ i znaš. Po neizrecivom milosrđu Svom oprosti mi što narušavam mudri poredak Tvog presvetog raja. Ali ja sam živela na zemlji, i sama sam majka. Mogu li da odbijem majku koja moli za sina? I nisam li ja majka vascelog slabog, stradalnog čovečanstva? Oprosti meni greh moj.”

Tada Gospod spusti svemoćnu ruku Svoju na rame apostola Petra i reče: “Povucimo se odavde tiho. Nemamo ovde nikakva posla…”

Nikolaj Ljeskov

Ovo je inače priča koju propagira Pravoslavna crkva.
Ista ova priča se ne bi smela poklapati ni sa njihovim učenjem.

Bajka za decu.
Tu su čuveni ključevi i Petar.
Petar kojem se molimo ipak ne zna mnogo toga u ovoj priči.
Bog Isus ne zna šta se dešava ne nebu?
Bog Isus i Petar sustadoše?
Marija ipak govori kako Bog sve zna, ali nije znao šta ona radi.
Marija svojim voljom može da izbavi ljude?

Ova priča je hula na Boga.

..niti jedan protestant ne moze objasniti zašto čak i BIBLIJA kaže za DJEVICU MARIJU - '..od sada pa nadalje će me svi narodi zvati BLAŽENOM' ...sve je crno na bijelo, tko ima oči nek vidi...

..ovdje imate primjer jednog od vodećih protestanata eksperta koji je presao na katoličanstvo nakon što je shvatio dubinu vjere i krenuo stopama J.K, CHESTERTONA ...također je rekao da mu je MARIJA bila kamen spoticanja kao protestantu sve dok nije otisao u FRANCUSKU...

https://www.youtube.com/watch?v=iVDNH6hPQZc:1

..niti jedan protestant ne moze objasniti zašto čak i BIBLIJA kaže za DJEVICU MARIJU - '..od sada pa nadalje će me svi narodi zvati BLAŽENOM' ...sve je crno na bijelo, tko ima oči nek vidi...

..ovdje imate primjer jednog od vodećih protestanata eksperta koji je presao na katoličanstvo nakon što je shvatio dubinu vjere i krenuo stopama J.K, CHESTERTONA ...također je rekao da mu je MARIJA bila kamen spoticanja kao protestantu sve dok nije otisao u FRANCUSKU...

https://www.youtube.com/watch?v=iVDNH6hPQZc:1

Isto ovdje bi protestanti mogli postaviti 100 videa, gdje su katolici postali protestanti - stoga mislim da ovakvi argumenti ne pomažu ni jednima ni drugima u zdravoj diskusiji. Bitte biblijske citate pa da raspravljamo.....

pregršt je dokaza i citata da je MARIJA MAJKA BOŽJA VAZDA DJEVICA i da se s razlogom slavi ...

U prvom poglavlju Lukina evanđelja, nakon što anđeo Gabrijel kaže Mariji da će biti majka Mesije, ona odlazi u posjet svojoj rođakinji Elizabeti. Ovo je prilično poznata priča, i iako je relativno kratka, sadrži obilje pouka za nas. Na primjer, evo što Elizabeta kaže kada prvi put vidi svoju rođakinju:

„Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga. i povika iz svega glasa: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi.” (Lk 1,41-45)

Svaki put kad molimo Zdravo Marijo, ponavljamo Elizabetinu rečenicu: Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje. Slavimo Mariju kao najblaženiju ženu u povijesti, a to činimo jer tako kaže samo Sveto pismo. Novi zavjet tako naziva Mariju, a mi samo slijedimo svetopisamski trag.

“I reče Marija: ‘Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu, Spasitelju mojemu, jer pogleda na neznatnost službenice svoje. Jer evo, od sada će me svi naraštaji zvati blaženim.’” (Lk 1,46-48)

Nije slučajno što Marija kaže da će je svi naraštaji zvati blaženom odmah nakon što je njezina rođakinja dvaput u rasponu od nekoliko redaka nazove blaženom, tako da osim ako niste protiv toga, implikacija je jasna: mi bismo zapravo trebali slijediti Elizabetin primjer u štovanju Marije.

Marijin odgovor na Elizabetine riječi hvale znači da te riječi trebamo ponavljati kroz povijest, a upravo to činimo kad molimo Zdravo Marijo.

I iz toga možemo i reći da je sva čast i hvala koju joj pridajemo, kako u Zdravo Marijo, tako i u bilo kojoj drugoj molitvi koju odlučimo moliti, ispunjenje njezinih proročkih riječi da će je svi naraštaji nazivati blaženom. Sve proizlazi iz ove jedne biblijske priče, tako da sljedeći put kad netko ospori vašu odanost Mariji, znate što ćete reći. Njeno štovanje nije pogansko iskrivljenje prave kršćanske vjere niti njezin srednjovjekovni dodatak. Ne, nalazi se upravo tamo u Novom zavjetu, pa ako želimo slijediti učenja Pisma, Marija bi trebala igrati ključnu ulogu u našim duhovnim životima.

fapstronauut, ako može u budućnosti da sva tri teksta stavite u jednu poruku, forum podržava više teksta u jednoj poruci.

DJEVICU MARIJU

...

Blažena DJEVICA MARIJA –

DRUGA DJECA

====

Svak bi trebo znati da kad djevica – RODI, prestaje biti djevica.

Ako ti nešto nije jasno – pitaj bilo kojega ginokologa.

------
MATEJ 1,18
A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako.

Njegova majka Marija, zaručena s Josipom,

PRIJE NEGO SE SASTADOŠE,

nađe se trudna po Duhu Svetom.

,,,,,,,,,,,,,,,,,

Dok je Marija bila trudna,
Josip se nije „SASTAO“ sa Marijom,
nije spavao sa njom.

-------------

Matej 1,25

I NE UPOZNA JE DOK ne rodi sina.

I nadjenu mu ime Isus.
,,,,,,,,,,,,,,,,

Josip NIJE UPOZNAO Mariju,
sve dok Marija nije rodila.
Josip je "UPOZNAO" Blaženu Mariju,
što Biblijski znači - spavao sa njom,
nakon što je rodila.

---------------

Josip je sa Blaženom Marijom imao još djece;

,,,,,,,,,,,,,,,,

Matej 12,46

Dok on još govoraše mnoštvu,

eto majke i BRAĆE NJEGOVE.

Stajahu vani tražeći da s njime govore.

Matej 12,47

Reče mu netko:

"Evo majke tvoje i BRAĆE TVOJE,

vani stoje i traže da s tobom govore.

,,,,,,,,,,,,,,,,,

Marko 3,31

I dođu majka njegova i BRAĆA NJEGOVA.

Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu.

Marko 3,32

Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu:

"Eno vani majke tvoje i BRAĆE TVOJE, traže te!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Luka 8,19

A majka i BRAĆA NJEGOVA htjedoše k njemu,

ali ne mogoše do njega zbog mnoštva.

Luka 8,20

Javiše mu: "Majka tvoja i BRAĆA TVOJA

stoje vani i žele te vidjeti.

,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ivan 2,12

Nakon toga siđe sa svojom majkom, S BRAĆOM i

sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.

-------------

Kako su se zvala druga djeca Blažene Marije?

,,,,,,,,,,,,,,,,,

Matej 13,55

Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija,

a BRAĆA JAKOV, I JOSIP, I ŠIMUN, I JUDA?

Matej 13,56

I SESTRE mu nisu li sve među nama? Odakle mu sve to?

od sada pa nadalje će me svi narodi zvati BLAŽENOM

...

BLAŽENA MARIJA = SRETNA
=======

LUKA 1,45

BLAŽENA TI ŠTO POVJEROVA

da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!

LUKA 1,48

što pogleda na neznatnost službenice svoje:

odsad će me, evo, SVI NARAŠTAJI ZVATI BLAŽENOM.

LUKA 11,27

Dok je on to govorio, povika neka žena iz mnoštva:

"BLAŽENA UTROBA KOJA TE NOSILA I PRSI KOJE SI SISAO!

+++++++++

LUKA 11,28

On odgovori: "JOŠ BLAŽENIJI ONI

KOJI SLUŠAJU RIJEČ BOŽJU I ČUVAJU JE!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ŠTO sam SIN G Jehoshua naučava o BLAŽENSTVU?

TKO je još više blaženiji od Marije?
SVI oni koji slušaju Riječ Boga Jedinoga Oca YHVH.

---------------
ŠTO je tako posebno TO – što je Marija – blažena?
NIŠTA POSEBNO!

I druge žene su blažene,
ko npr. – LEA!
.................
POSTANAK 30,13

i LEA opet uskliknu:

"Blago meni! Žene će me zvati BLAŽENOM!"

Tako mu nadjenu ime Ašer.

,,,,,,,,,,,,,
Lea je BLAŽENA!
----------

1. KORINĆANIMA 7,40

Bit će ipak BLAŽENIJA ostane li onako, po mojem savjetu.

A mislim da i ja imam Duha Božjega.
,,,,,,,,,,,,,,,

Blažena je svaka žena udovica
koja se opet NE uda za drugoga.
------------
ŠTO znači riječ
BLAŽEN?
blažen = SRETAN!

======

SZSZSZSZSZSZSZSZ

H833

אשׁר אשׁר

'âshar 'âshêr

aw-shar', aw-share'

-----------------

A primitive root; to be straight (used in the widest sense, especially to be level, right, happy); figuratively to go forward, be honest, prosper: - (call, be) bless (-ed, happy), go, guide, lead, relieve.

-----------------

Primitivni korijen; biti ravno (koristi se u najširem smislu, a posebno se razini, u redu, SRETNA); figurativno ići naprijed, biti iskren, uspjet: - (poziv, biti) blagoslovi (upotrijebio, sretan), idite, vodič, olovo, osloboditi.

=========

NZNZ

G3107

μακάριος

makarios

mak-ar'-ee-os

------------

A prolonged form of the poetical μάκαρ makar (meaning the same); supremely blest; by extension fortunate, well off: - blessed, happy (X -ier).

------------

Produljena oblik poetski μάκαρ Makar (što znači isto); iznimno blažen; proširenjem SRETAN, dobrostojeći: - blaženu, SRETAN (X -ier).

=======
Blažen = SRETAN

..........

MARIJA MAJKA BOŽJA

...

BOGO-RODICA = MAJKA BOŽJA

=============
Blažena Djevica Marija rodila je Boga = SINA G Yehoshuu.

TIME je sasvim jasno da je Blažena Marija
PUNO PUNO PUNO VIŠE od Boga
jer – je RODILA BOGA!

Jer – da Marija NIJE rodila Boga,
BOGA NE BI BILO!

-----------
Bog Jedini Otac YHVH je DUH,
a duhovna bića se
NE RAZMNOŽAVAJU
NE RAĐAJU!

Bog Jedini Otac YHVH

jasno kaže na mnogo mjesta u Bibliji

NE DODAJI NE ODUZIMAJ mojim riječima!

BOGORODICA?!??!

Odakle TO?
Znaš kaznu za DODAVANJE i oduzimanje?

...

Slavimo Mariju

daj mi taj Biblijski stih
TREBA SLAVITI MARIJU

a to činimo jer tako kaže samo Sveto pismo

da?
a zašto ne činiš ono što kaže 1.BZ?

1. Božja Zapovjest –

ZAŠTO JE NE POŠTUJEŠ?

===========
IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
YHVH JE BOG Otac, A NE Sin Gospodin Yehoshua
YHVH je izveo iz Egipta, a NE Sin Gospodin Yehoshua

-------------------

IZLAZAK 20,3

Nemoj imati drugih bogova uz mene.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
NEMOJ IMATI Sina Gospodina Yehoshuu
KAO BOGA - UZ BOGA Oca YHVH

-------------------
Svak onaj koji NE poštuje 10BZ,
a naročito NE poštuje 1.BZ
neće do Raja doč!

+!
Lk 1,28
Anđeo uđe k njoj i reče:
"Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!"
Lk 1,42
i povika iz svega glasa:
"Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen Plod utrobe tvoje!"

https://www.youtube.com/watch?v=_lMVX2eDIfI

+!
Lk 1,28
Anđeo uđe k njoj i reče:
"Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!"
Lk 1,42
i povika iz svega glasa:
"Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen Plod utrobe tvoje!"

https://www.youtube.com/watch?v=_lMVX2eDIfI

BLAGOSLOVLJEN
SZ
H1288

בָּרַךְ

bârak

baw-rak'

..........

A primitive root; to kneel; by implication to bless God (as an act of adoration), and (vice-versa) man (as a benefit); also (by euphemism) to curse (God or the king, as treason): - X abundantly, X altogether, X at all, blaspheme, bless, congratulate, curse, X greatly, X indeed, kneel (down), praise, salute, X still, thank.

..........
Primitivni korijen; kleknuti; implicirano blagoslivljati Boga (kao čin obožavanja), i (obrnuto) čovjeka (kao korist); također (eufemizmom) proklinjati (Boga ili kralja, kao izdaju): - X obilno, X sveukupno, X uopće, huliti, blagoslivljati, čestitati, proklinjati, X jako, X doista, kleknuti (dolje), hvaliti, pozdravljati , X i dalje, hvala

...........

Total KJV occurrences: 330
---------------

1. Samuelova 25,32David odgovori Abigajili: "Neka je blagoslovljen Jahve, Bog Izraelov, koji te danas poslao meni u susret!
1. Samuelova 25,33Neka je blagoslovljena tvoja mudrost i blagoslovljena bila ti što si me danas zadržala da ne svalim na se krvnu krivicu i da ne pribavim sebi pravdu svojom rukom.

ŠTO je Abigalijla, zato što je BLAGOSLOVLJENA?

Evo katoličkog izvora, naravno oni traže najranije dokaze da se Marija štovala, što kažu protestanti na ovo?

Sveti Irenej i sveti Justin: Dokaz da su se i najraniji kršćani utjecali Mariji​

Ovdje nailazimo u II. i III. st. na najranija teološka promišljanja o ulozi Djevice Marije u misteriju spasenja, kao i najranije zagovorne molitve upućene njoj. Teško je ponekad odvojiti teološko promišljnje i molitvu jer tragove teološkog nalazimo u samoj molitvi, a teološka promišljanja Justina i Ireneja se često pretvaraju u molitvu​

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Sub tuum praesidium confugimus, sancta Dei Genetrix. Nostras deprecationes ne despicias in necessitatibus, sed a periculis cunctis libera nos semper. Virgo beata et gloriosa. Amen.*

Ovo je latinski prijevod najstarije poznate zagovorne molitve upućene Blaženoj Djevici Mariji. Najstariji zapis koji danas posjedujemo iz sredine je III. stoljeća. Nađen je 1917. godine među brojnim papirusima koje je tada otkupila knjižnica iz Manchestera. Molitva je na tom papirusu napisana na grčkom. Papirus je pripadao zajednici egipatskih kršćana. Iako su neki pokušavali datirati molitvu u IV., pa čak i V. stoljeće, paleografska je analiza pokazala da je tekst nastao u razdoblju između 250. i 280. godine.

Prije otkrića ovog fragmenta, molitva je već bila poznata i koristila se u Crkvi i na istoku i na zapadu. Poznata je njezina upotreba u bizantskoj, ambrozijanskoj i rimskoj liturgiji. Već je bila prevedena na staroslavenski, aramejski, latinski itd. Sama molitva je himnički zaziv Djevici.

Velika vrijednost molitve krije se i u njezinoj teološkoj važnosti. U grčkom originalu Marija se naziva Theotokos, tj. Bogorodica. Time nam ovo postaje dokaz da je već sredinom III. st. bilo sasvim uobičajeno koristiti ovaj uzvišeni naziv za Djevicu Mariju. Latinska verzija molitve prevest će to s Dei Genetrix, što bi u doslovnom prijevodu na hrvatski značilo Roditeljica Boga, odnosno Majka Božja. Izrazita raširenost u brojnim liturgijama dokazuje da je prva kršćanska zajednica imala veliko poštovanje spram Marije te pokazuje izrazitu teološku usmjerenost na shvaćanje uloge Djevice u Božjem planu spasenja. O njezinoj su ulozi teolozi počeli razmišljati već tijekom II. st. Ova molitva nam se tako otkriva kao vrhunac marioloških razmišljanja II. st.

Neki teolozi II. stoljeća o Mariji​

Ovdje ćemo samo naznačiti dvojicu važnih kršćanskih autora koji su unutar svojih spisa promišljali o ulozi Djevice. Prvi je o njoj razmišljao prilikom razgovora sa Židovom kojemu je pokušao objasniti zašto je kršćanstvo ispunjenje židovskih očekivanja. Drugi je o Mariji promišljao u djelu koje je bilo usmjereno na pobijanje brojnih heretičkih grupa u II. st.

Sv. Justin Mučenik sredinom II. st. piše djelo u kojem rekonstruira raspravu koju je vodio s jednim Židovom po imenu Trifun. Veći dio rasprave se svodi na njegovo objašnjavanje zašto je kršćanstvo ispunjenje židovskih proročanstava. Unutar tog spisa on se dotiče i uloge Djevice Marije u planu spasenja. Justin povlači paralele između dvije žene, između Eve i Marije: „Naime, Eva, koja bijaše djevica i neporočna, prihvativši zmijinu riječ, rodi neposluh i smrt. Djevica Marija, naprotiv, zače vjeru i radost kada joj anđeo Gabrijel donije veselu vijest da će Duh Gospodnji na nju sići i sila je Svevišnjega osjeniti, zbog čega će dijete koje rodi biti sveto i Božji Sin; na to je odgovorila: Neka mi bude po tvojoj riječi. Po njoj je rođen onaj (podebljano A.V.) na koga se, kao što sam pokazao, odnose sva Pisma, po kojemu Bog pobjeđuje zmiju (…)“ (Razgovor s Trifunom 100, 4-5.)

Nekoliko desetljeća kasnije lyonski biskup sv. Irenej nastavit će daljnji teološki razvoj ove misli. Naglašava „baš kao što je ljudska rasa bila podložena smrti zbog djevice, bila i oslobođena od te iste smrti zbog Djevice“ (Protiv hereza V, 19, 1.). Malo ranije u istom tom djelu on naziva Djevicu Mariju „uzrokom spasenja zbog svoje poslušnosti“ (Protiv hereza III, 22., 4.). I još jednom naglašava koliko je važna bila Marijina poslušnost: „Tako je čvor Evine neposlušnosti bio raspetljan Marijinom poslušnošću, jer što je djevica Eva bila svezala svojom nevjerom, Djevica Marija je raspetljala svojom vjerom“ (Protiv Hereza III, 21, 9).

Stoga ovdje nailazimo u II. i III. st. na najranija teološka promišljanja o ulozi Djevice Marije u misteriju spasenja, kao i najranije zagovorne molitve upućene njoj. Teško je ponekad odvojiti teološko promišljnje i molitvu jer tragove teološkog nalazimo u samoj molitvi, a teološka promišljanja Justina i Ireneja se često pretvaraju u molitvu. No iz ovih nekoliko ulomaka možemo primijetiti da je Djevica Marija od samih početaka Crkve zauzimala posebno mjesto u njezinom životu. Zaokupljala je rane kršćane svojom ulogom u planu spasenja tako da su joj odmah bila posvećena i teološka promišljanja, ali i zagovorne molitve. Vidimo iz molitve Sub tuum praesidium da je vrlo rano bila nazivana Majkom Božjom (tj. Bogorodicom), a isto razmišljanje, iako ne eksplicitno izrečeno, možemo zamijetiti i kod Justina i Ireneja. Također, vrlo važno mjesto zauzima njezino fiat, tj. poslušnost koju je iskazala Gospodinu. Ovo su bili začeci teološke grane mariologije, kao i začetci pobožnosti spram Djevice.

Nazad
Vrh