Muhamed kao istorijska ličnost

• Pokretač teme Pokretač teme Maki
  • Datum početka Datum početka
Ne smatra ga ni danas nitko polubogom. Ako mislis da to cine nesvjesno onda se slazem jer zaista pretjeravaju. U Kuranu Allah kaze "Mi ne pravimo razliku nad njima (vjerovjesnicima)" mada neki imaju veci stepen od drugih ali u drugom smislu. Ima mnogo hadisa gdje je Muhamed salalahu alejhu weselam rekao da ga smatramo samo covjekom i upozoravao protiv toga da neko nebi pomislio da ga obozava u bilo kojem obliku.

Znam ali ljudi znaju pretjerati.

Zbilja? A kako je Omer predstavio priču o Muhamedu? "Vidiš dragi Alija, dragi Husejne, dragi Abu Bakr i svi ostali, ovo ovdje kraj mene je moj prijatelj Muhamed. To što ga ne vidite nije bitno." Čitavo more ljudi je slušalo i gledalo Poslanika, čovjek je sastavio Medinski Ustav, ugovarao odnose sa židovskim i kršćanskim zajednicama. Ili se njegova žena Hatidža oženila za nepostojećeg čovjeka? A potom i sve ostale? Tko je onda pobijedio mnogobošce u Bitki za Bedro (a i svim ostalima u tom međuarapskom sukobu), napostojeći lider?
Inače, Medinski Ustav se univerzalno od strane i nemuslimanskih i muslimanskih povjesničara uzima kao povijesni dokument.

I btw ima i kršćanskih (bizantskih) i drugih zapisa, naravno obično negativno obojenih zbog bitaka, a ima i biografija od strane Ibn Ishaqa, Ibn Hishama itd.

Kao sa svim militantnim revolucionarima koji silom osvoje vlast jedno je zajedničko , moraju izmisliti događaje da bi opravdali sebe i svoje nasilje.
Isti okvir laži je i sa komunistiičkim nasilnicima koji su izmislilii razne priče o Lenjinu,Staljinu,Titu,...., i svi kompanjonji pomenutih kao i direktni naslednici su znali da je sve laž , ali su tu laž i dalje furali jer za sve nasilničke revolucionare sva sredstva za ostvarenje cilja su dozvoljena.
Ja sam kao dete učio da je Tita u Drvaru spasio njegov pas Lux od pogibije a svi Titovi suborci su znali da je to laž , ali dok to služi za ispiranje dečijih mozgova neka ga nek služi svrsi , dok danas deca u severnoj Koreji uče da njihov pokojni vođa nije kenjo 2 godine.बाइबिल
Čuj medinski ustav? , pa to je konkretni primer tih laži revolucionara.
Inače nemoj koristiti taj srpskopravoslavni termin "ustav" , drži se svoje terminologije.

Ali svi ti navedeni su zapravo postojali. Nisu izmišljeni već su preuveličane priče oko njih.

Ali svi ti navedeni su zapravo postojali. Nisu izmišljeni već su preuveličane priče oko njih.

Pa fora je u tome što ime Muhamed zapravo predstavlja titulu(atribut) a ne stvarno ime čoveka , dakle on je postojao ali nikako kako nam to religija islam predstavlja.
I da ponovim , kao što je Muhamed fantazija naslednika vođe pljačkaša karavana , tako je i najveća laž glavno svetište islama , Mekka.

Pa fora je u tome što ime Muhamed zapravo predstavlja titulu(atribut) a ne stvarno ime čoveka , dakle on je postojao ali nikako kako nam to religija islam predstavlja.

Ne nužno. Nije prorok Muhamed prvi Muhamed u istoriji.

I da ponovim , kao što je Muhamed fantazija naslednika vođe pljačkaša karavana , tako je i najveća laž glavno svetište islama , Mekka.

Ako Mekka nije od početka bila sveti grad islama zašto bi iko kasnije prebacio najsvetije mjesto u mrtvu pustinju i još bitnije zašto bi druge grupe muslimana to prihvatile. Pa muslimani su se odmah poslije Muhamedove smrti krenuli sukobljavati oko vlasti a nekoliko decenija kasnije su i zaratili. Nema smisla da su npr. Omejadi mogli reći "e Mekka je novo svetilište" a svi ostali njihovi protivnici tipa haridžije ili šije to prihvatili bez pogovora.

Ne nužno. Nije prorok Muhamed prvi Muhamed u istoriji.

Ako Mekka nije od početka bila sveti grad islama zašto bi iko kasnije prebacio najsvetije mjesto u mrtvu pustinju i još bitnije zašto bi druge grupe muslimana to prihvatile. Pa muslimani su se odmah poslije Muhamedove smrti krenuli sukobljavati oko vlasti a nekoliko decenija kasnije su i zaratili. Nema smisla da su npr. Omejadi mogli reći "e Mekka je novo svetilište" a svi ostali njihovi protivnici tipa haridžije ili šije to prihvatili bez pogovora.

To je klasična revolucionarna komunistička priča , kad si vojno jak onda izmišljaš narativ koji svi moraju prihvatiti i ko ne prihvati ostane bez glave.
Rani hadisi kažu da muhamedovi naslednici nisu prihvatali Ćabu , ALI pošto je Muhamed rekao da treba oni su je ipak prihvatili , što znači da je jedne vojno-nasilnička klika(struja) pobedila.
Npr.kad vidiš današnje domaće moderne levičare fantazere , i da je ostala SFRJ ili možda obnovljena , narativ bi bio da je bio Tito gej a Koča Popović transgender.

To je klasična revolucionarna komunistička priča , kad si vojno jak onda izmišljaš narativ koji svi moraju prihvatiti i ko ne prihvati ostane bez glave.
Rani hadisi kažu da muhamedovi naslednici nisu prihvatali Ćabu ,

Muhamedovi nasljednici ili prvi sljedbenici za njegovog života?

Pa i sami muslimani su nakon cca 2 stoljeća shvatili da moraju reducirati zbirku navodnih ili stvarnih događaja koje su se ticale Poslanika baš zato da se stvari koliko-toliko urede. I nakon toga je ostajalo "repova", ali sama činjenica da Poslanik nije opisivan idealizirano nego kakav je bio i sa mnogo detalja govori da je Poslanik em postojao em (okvirno govoreći) ipak realno opisan. Recimo opis propisnog čišćenja sperme sa odjeće kojeg je ostavila sama Aiša je prilično i intimni i realni. Ili, Aišu je nerviralo Poslanikovo spominjanje njegove prve a tad već pokojne prve žene Hatidže. Bila je ljubomorna na mrtvu ženu, iako je znala da nju samu Poslanik itekako voli. Dakle uglavnom se ne priča o nekoj uzvišenoj teologiji (nemoj to shvatiti negativno) nego o praktičnim stvarima.

To što navodiš(praktične stvari) je upravo dokaz da je sve laž i konstrukcija naknadnih vladara i vladarčića da bi opravdali svoja ponašanja.
I sam kuran je takav , posebno sa sumanutom pričom oko ženidbe posinkove žene(kao jako važna stvar za čovečanstvo).
Dakle po tebi je realna priča i opis u vezi sperme , ali pretpostavljam da ti nije realno da je imao seks sa Ajšom u dobi od 6 ili 9 godina i da joj je kosa opala od stresa?

Pa da ali to opet znači da je do kraja Muhamedovog života uspostavljeno poštovanje Kabe. Dakle nije to nešto što je dodano nakon Muhameda.

Pa da ali to opet znači da je do kraja Muhamedovog života uspostavljeno poštovanje Kabe. Dakle nije to nešto što je dodano nakon Muhameda.

Hadis kaže da je Omar ljubio kamen samo zato je to Muhamed činio ali da to nije video ne bi ga ljubio.
I šta Omar zapravo radi? , pa kad je osvojio Jerusalim oni su se još uvek okretali ka njemu tokom molitve , ali kad je video da vrh crkve a i jevrejska elita ih ne prihvataju kao jednoverce onda dolazi do promene i Meka postaje centar , i zato Omar "obnavlja" džamiju u Meki i Medini i islamizuju pagansko hodočašće.
I po hadisima kasnije većina proroka je tamo živela od Adama preko Avrama,Ismaila,Hagare pa do Jovana Krstitelja.

Kuran je uređivan po Omarovoj novoj politici oko Meke.

2. Al-Baqara - Krava

1. Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Časnome hramu!* I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu. Oni kojima je data Knjiga* sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova - a Allah motri na ono što oni rade.
  2. I kada bi ti onima kojima je data Knjiga sve dokaze donio, oni opet ne bi prihvatili tvoju Kiblu, a ni ti nećeš prihvatiti njihovu Kiblu, niti će iko od njih prihvatiti ičiju Kiblu. A ako bi se ti za njihovim željama poveo, kada ti je već došla Objava, tada bi ti sigurno nepravedan bio.

U ovom ajetu Allah ispunjava želje Muhamedu , i svako ko imalo podrobnije uđe u kuran vidi se da je Allah zapravo Muhamedov alterego tj.Omarov alterego.

I tako Mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.

Ovo je čist dokaz da je islam fejk
space.gif
, komunizam i fašizam jedan kroz jedan u ime Boga , Musolini,Staljin,Hitler,Tito,Mao,......

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Danas sam pročitao zanimljiv članak koji prezentuje teoriju da je prorok Muhamed zasnovan na arapskom kralju/vojskovođi iz plemena Tayyaye, Iyasu ibn Qabisi. Iyas ibn Qabisa je bio guverner grada Hire u Lahmidskom kraljevstvu pod pokroviteljstvom Sasanidske Persije na čijoj strani se borio. Najpoznatija bitka koju je vodio je bitka kod Dhi Qara gdje su njegove snage doživjele poraz od ujedinjenih arapskih plemena 609. godine. Interesantno da islamska tradicija govori da je ova pobjeda rezultat samog Muhameda.

Zasniva se na određenim izvorima iz 7. vijeka o Muhamedu koji se hronološki ne poklapaju sa tradicionalnim islamskim datumima kao npr. da je Muhamed predvodio Arape protiv Vizantije 618. godine a Muhamed po islamu tada bio tek u Mekki i nije imao vlast plus se Muhamed u hadisima na jednom mjestu naziva Ibn abi Kabsha što zvuči slično kao Iyas ibn Qabisa. Takođe spisi Tomasa Prezvitera iz 7. vijeka govore da su se Vizantinci sukobili sa "tayyaye b. mhmt" što se prevodi kao "Muhamedovi Arapi" ali može označavati i posebno pleme Tayyaye. Teorija je da je "Muhamed" bila titula koju je Iyas ibn Qabisa imao i značila je "hvaljeni/blagosloveni".

Zapravo većina ranih neislamskih izvora o Muhamedu govori da je lično on vodio osvajanja Persije i Bliskog Istoka dok je po islamskom datiranju to uslijedilo nakon njegove smrti za vrijeme kalifa Ebu Bekra i Omera prije svega. To je nesklad sa islamskim izvorima koji su mahom dosta kasniji.

Ja ne mislim da je prorok Muhamed izmišljena ličnost. Vjerujem da je postojao prorok po imenu Muhamed u 7. vijeku u Mekki i Medini koji je prorokovao islam i sastavio prvi Kur'an. To je potvrđeno istorijskim izvorima koji govore da se među Arapima pojavio prorok a i samim islamskim izvorima. Teorije da u Kur'anu Muhamed nije ime već titula ne piju vode. Ali isto tako vjerujem da je moguće da su se neke priče kasnije pripisale Muhamedovom životu. Priča oko ibn Qabise su možda takva jedna priča. Određenih paralela ima, ne previše, i dosta je spekulacija. No interesantno za razmišljati.

Nazad
Vrh