Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Čisto sumnjam da su mogli izmisliti Muhameda.
Gledaj , neki vođa sa početka semitske socijalne oružane revolucije u ime Boga u Arabiji je postojao ali to nije bio Muhamed kojeg mi poznajemo , jer kad je osvojen Damask i Jerusalim nezavisni hrišćanski spisi ga ne pominju , a svakako bi morala biti pomenuta tako značajna ličnost i prorok , a da ne govorim o prvim novčićima sa krstom koje su kovale nove vlasti.
Gledaj , neki vođa sa početka semitske socijalne oružane revolucije u ime Boga u Arabiji je postojao ali to nije bio Muhamed kojeg mi poznajemo , jer kad je osvojen Damask i Jerusalim nezavisni hrišćanski spisi ga ne pominju , a svakako bi morala biti pomenuta tako značajna ličnost i prorok , a da ne govorim o prvim novčićima sa krstom koje su kovale nove vlasti.
To je druga priča koliko je Muhamed iz hadisa prikaz stvarnog Muhameda ali prorok Muhamed koji je u 620im djelovao u Meki i Medini, koji se proglasio prorokom i koji je sastavio Kuran je po meni sigurno postojao.
Nisu muslimani izmislili novcice, vec su u pocetku (sve do vladavine Osmana) koristili krscansku kovanicu (zlatnu, solidus) i Perzijsku kovanicu (srebrnu, drachm) .Obje ove kovanice su i prije islama bile u opticaju.
Originalni islamski novcici se krenuli u 77 godini po hidzri u vrijeme vladavine petog kalife Abd Al Malika ibn Marvana.
On je postavio i novi standard , obje prijasnje kovanice su preimenovane....zlatna je bila dinar, a srebrena dirhem.
Da , ali u nepotpunom kvazi šahadetu na Malikovom novčiću još uvek nema Muhameda , dakle to nešto znači.
Ali kako znaš? , prosto nema nikakvih izvora sem islamskih i to 90 kasnije kao najraniji izvor.
Nezavisni hrišćanski izvori pominju Valida,Malika i Omara ali centralnu versku figuru i tzv.pokretača revolucije ne pominju.
Zašto?
Ako govorimo o istoriji onda hadisi ne mogu biti dokaz , već su uvek dokazi pre svega nezavisni spisi , a njih svakako nema.
Muhameda je izmislio Omar , jer prvobitne militantne skupine Arapa i ostalih su bile hrišćanske(o čemu svedoče prvi novčići sa krstom) , ali osvojivši teritorije i došavši u dodir sa hrišćanskimteolozima i dojtrinom , militanti su uvideli da im hrišćanska pozicija ne pije vode , i zato su okrenuli priču izmislivši Muhameda i njegovo prorštvo uz to da optužuju hrišćane i jevreje da su nevernici i da su izokrenuli svete spise.
Kuran je neverovatno štivo ,ali pre je antihrišćansko , jer kad ga čovek čita odmah što se vidi jeste da tzv.svemoćni alah dokazuje premoć nove vere tako što negira hrišćanstvo i judaizam iliti u prevodo:"Moja vera je istinita a dokazi za to su što ja kažem da je hrišćanstvo laž".
Kad je neki tzv.sveti ovako postavljen svakako su sumnje jako velike u njegovu istinitost.
To je druga priča koliko je Muhamed iz hadisa prikaz stvarnog Muhameda ali prorok Muhamed koji je u 620im djelovao u Meki i Medini, koji se proglasio prorokom i koji je sastavio Kuran je po meni sigurno postojao.
Pa i sami muslimani su nakon cca 2 stoljeća shvatili da moraju reducirati zbirku navodnih ili stvarnih događaja koje su se ticale Poslanika baš zato da se stvari koliko-toliko urede. I nakon toga je ostajalo "repova", ali sama činjenica da Poslanik nije opisivan idealizirano nego kakav je bio i sa mnogo detalja govori da je Poslanik em postojao em (okvirno govoreći) ipak realno opisan. Recimo opis propisnog čišćenja sperme sa odjeće kojeg je ostavila sama Aiša je prilično i intimni i realni. Ili, Aišu je nerviralo Poslanikovo spominjanje njegove prve a tad već pokojne prve žene Hatidže. Bila je ljubomorna na mrtvu ženu, iako je znala da nju samu Poslanik itekako voli. Dakle uglavnom se ne priča o nekoj uzvišenoj teologiji (nemoj to shvatiti negativno) nego o praktičnim stvarima.
Što nam govori interesantnu stvar da rani muslimani vjerovatno nisu imali tako visoko mišljenje o Muhamedu kao današnji muslimani.
Imali su čak i više mišljenje ali nisu pokušavali "frizirati" ni poljepšavati priču o njemu.
Moj forum nije Charlie Lebdo, tako da i ja zelim mir i sigurnost na forumu, a ne da me neko trazi zbog pisanja ovdje, stoga se slazem sa Bostanom.
Fazlija Bio je mnogo fin co'ek... ali se o tome ne moze otvoreno govoriti, jer se svaka kritika njegovog lika i djela smatra neoprostivom uvredom i svaka rasprava na tu temu jednostavno prestaje.
To i jeste moja poenta. Nisu ga smatrali polubogom kao mnogi današnji muslimani.