Opšte diskusije

Je li ovo idolopoklonstvo?

331798298_557108216180146_6351573509527751408_n.jpg

Je li ovo idolopoklonstvo?

Prenosi se od Omera b. el-Hattaba, radijallahu anhu, da je prišao Crnom kamenu, poljubio ga i rekao: "Ja znam da si ti samo kamen i da ne donosiš ni korist ni štetu. Da nisam vidio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako te ljubi, ni ja te ne bih poljubio.“
Crni kamen simbolizira Allahovu desnu ruku koja kod se kod sufija shvata kao Allahova milost, ljepota, blizina.

Prenosi se od Omera b. el-Hattaba, radijallahu anhu, da je prišao Crnom kamenu, poljubio ga i rekao: "Ja znam da si ti samo kamen i da ne donosiš ni korist ni štetu. Da nisam vidio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako te ljubi, ni ja te ne bih poljubio.“
Crni kamen simbolizira Allahovu desnu ruku koja kod se kod sufija shvata kao Allahova milost, ljepota, blizina.

"Pa zašto se onda, umjesto Allahu, klanjate onima koji vam ne mogu ni koristiti niti od vas kakvu štetu otkloniti?' – upita on." (El-Enbija 66).
Doduše postoje hadisi koji govore da ipak kamen pomaže.
"Ibn Abbas prenosi da je Allahov Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) rekao o Crnom Kamenu: Kunem se Allahom da će ga Allah podići na Dan Vaskrsenja sa dva oka sa kojima će vidjeti i jezikom sa kojim će govoriti i da će svjedočiti o onima koji su ga dotaknuli sa istinom." (Jami' at-Tirmidhi 961, ocjenjen kao hasan tj. dobar hadis).

"Pa zašto se onda, umjesto Allahu, klanjate onima koji vam ne mogu ni koristiti niti od vas kakvu štetu otkloniti?' – upita on." (El-Enbija 66).
"Ibn Abbas prenosi da je Allahov Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) rekao o Crnom Kamenu: Kunem se Allahom da će ga Allah podići na Dan Vaskrsenja sa dva oka sa kojima će vidjeti i jezikom sa kojim će govoriti i da će svjedočiti o onima koji su ga dotaknuli sa istinom." (Jami' at-Tirmidhi 961, ocjenjen kao hasan tj. dobar hadis).

To se odnosi na sudnji dan.Na sudnjem danu, tj na onom svijetu znacenja dobijaju svoje oblike...

Pa da. I piše na Dan Vaskrsenja. Ali znači i da kamen ima neku ulogu.

Da, ali nasudnjem danu, cak i na ovo svijetu on simbolizira desnu Allahovu ruku.Na sudnjem danu djela ce dobiti svoje oblike pa ako je neko umro kao grijesnik njegova ce se djela vidjeti kao zastrasujuca vatra, kao skorpije itd.Ako su pak djela bila dobra vidjet ce se kao basce, rijeke itd.

Koliko se te sufističke interpretacije razlikuju od recimo konzervativnijih selefističkih tumačenja?

Koliko se te sufističke interpretacije razlikuju od recimo konzervativnijih selefističkih tumačenja?

Ah ko nebo i zemlja.
Oni npr. vjeruju da Allah ima ruku, ali ne uleze u kakvocu. Sve druge skole , esharije i maturidije, koje pripadaju tradicionalnom islamu ruku tumace simbolicki...kako bi se izbjegao antropomorfizam.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Šta bi naveo kao prednosti sufijskih tumačenja u odnosu na selefijske?

Šta bi naveo kao prednosti sufijskih tumačenja u odnosu na selefijske?

Sufijska ucenja spajaju ljude, ukljucive su, zblizavaju ljude i prihvataju i druge(religijske) tradicije, selefije su iskljucive oni samo za sebe vele da su na pravom putu.

Mi i za sahih hadise moramo dobro da pazimo lance prenosioca nemoj jos i hasena.

Umjereno-sufijske ili kufi-sufi. Mi nevjerujemo da je kamen Alahova (cuj desna) ruka. slazem se sa @Bostan da sufije imaju lijepih ucenja ali mi, barem govorim za sebe, ne prilazimo nicemu sto uzdize ljude ma ko oni bili, a na drugu ruku neidemo na bukvalno kao selefije. Mi vjerujemo da Alah postoji bez mjesta i da nema oblika jer ako ima oblik i mjesto onda je dependent na nesto jer mu je potrebno to mjesto a ako ima oblik znaci moze se vidjeti, izmjeriti mozda i vagati....

Znam za sure i hadise koji govore da u Dzenetu cemo vidjeti Njegovo lice ali to nije bukvalno kao ni onaj ajet gdje kaze "sve ce nestati (ili izgorjeti) tog dana osim lica Alahova. Ne misli se fizicki na lice.

Kamen je samo simbolika. Imaju hadisi da je pao iz Dzeneta i da je bio bijel neznam nisam gledao u chain of narrations. Ako covjek nosi krst na lancu oko vrata i poljubi ga ne znaci da ga obozava.

kamen Alahova (cuj desna) ruka

Vjerodostojnim putem preneseno je da je Ibn Abbas govorio: “Crni je kamen Allahova desnica na Zemlji kojom se rukuje sa Svojim robovima kao što se čovjek rukuje sa svojim bratom.” (Abdurrezzak, 5/39/8919; El-Fakihi, Ahbaru Mekke, 1/89/20; El-Ezreki, Ahbaru Mekke, 1/450/428; i Ibn Ebu Omer, El-Musned, 3/326/1295 /El-Metalibul-alije/). Imam El-Busiri i El-Adžluni ovu predaju smatraju vjerodostojnom, a Ibn Hadžer dobrom. Vidjeti: El-Metalibul-alije, 3/326, Ithaful-hajeretil-mehere, 4/74–75; Kešful-hafa, 1/417.)

Nisam to nikad cuo ali ako je tacan ocigledno je da nije doslovno.

Mnoge selefije tvrde da Alah ima ruke ali neznaju kako i da je na tronu ali naravno i to zaobilaze a neki kazu da sjedi na njemu ☹

Mnoge selefije tvrde da Alah ima ruke ali neznaju kako i da je na tronu ali naravno i to zaobilaze a neki kazu da sjedi na njemu ☹

Da , to je vjerovanje jednog dijela selefija koje je antropomorfizam. Postojala je jedna sekta, ne mogu se sjetiti imena, koja je tako vjerovala.Doduse nisu sve selefije na istom misljenju.

Sta mislis o ovome videu?
Ovaj lik, Avi Lipkin, kao sto ces vidjeti na kraj videa je veliki mrzitelj Islama. Osnovao je stranku Judo-Krscansku sa nadom da se Jevreji i Krscani udruze i pokore Islamski svijet. Nevjerujem da voli niti Krscane samo trazi alijansu. Medjutim ovo je zanimljivo sto kaze za Musu i bijeg iz Egipta. 15-ak minuta traje.

https://www.youtube.com/watch?v=IW0FrgSd80k

Sufijska ucenja spajaju ljude, ukljucive su, zblizavaju ljude i prihvataju i druge(religijske) tradicije, selefije su iskljucive oni samo za sebe vele da su na pravom putu.

Pa je l' onda nas Jake mozda selefija?!

A ovaj crni kamen... da to nije Shiva linga iz predislamskih vremena koju su samo preuzeli u novu religiju?

Nazad
Vrh