Opšte diskusije

thebesir1

Član
Reakcijski bodovi
17
Bodovi
0
Ako neko ima neka kraća pitanja o Islamu (npr neko pitanje koje nije za otvaranje posebne teme) moze postaviti ovdje a mi cemo o tome prodiskutovati.

Kada je uspostavljeno prvo slavljenje Bajrama, i možeš li ukratko objasniti o Bajramu, kako sam razumio ima ih dva, jedan je kurban, kad se dariva meso. Ja kao vrlo mlad sam sa prijateljima različite vjeroispovijesti tada išao od kuće do kuće i govorio Bajram barčula i dobivao sam nešto novaca ili slatkiša.

Prema tvrdnjama počelo je nakon Hidžre, 622. godine.
Sad ponešto o Bajramu (preuzeto)

Kako je islam, kao prirodna vjera čovjekova, kroz historiju poprimao različite forme, shodno konkretno objavljenom Zakonu (Šerijatu) dotičnog vremena, tako se mijenjao i formalni oblik obilježavanja vjerskog praznika. Prema posljednoj Allahovoj Knjizi objavljenoj čovječanstvu, Kur'anu Časnom i Šerijatu Resulullaha Muhammeda, alejhisselam, vjerski praznik islama imenovan je arapskom riječju 'Îd. Ovaj naziv potiče od imenice 'Avd u značenju povratak, što upućuje da je vjerski praznik trajna blagodat, odnosno vrijednost koja se svake godine, uvijek iznova, vraća. U tradiciji našeg naroda se uobičajilo da se vjerski praznik islama imenuje turskom riječju Bajram.

Prema propisima islama u jednoj godini lunarnog islamskog kalendara praznuju se dva Bajrama, prvi u trajanju od tri dana (1., 2., i 3. ševal) kojim se obilježava završetak mubarek mjeseca ramazana (Ramazanski Bajram); i drugi u trajanju od četiri dana (10., 11., 12., i 13. zulhidže) koji je vezan za obrede Hadža (Kurban Bajram).

Oba ova Bajrama obilježena su klanjanjem posebnog namaza (Bajram namaz), i tekbirima, a Kurban Bajram još i klanjem kurbana, kao podsjetnik na poslušnost Allahovog prijatelja Ibrahima, alejhisselam, Allahovoj naredbi.

Ono što je posebno interesantno jeste to da taj ''duh svečanosti'', koji Bajrami baštine poput svih praznika općenito, u njihovom slučaju poprima oblik ibadeta (Bogoslužja). Naime radovati se za Bajrame i tu radost iskazivati javno, dio je ibadeta dragom Allahu, baš kao što su i namaz, post i ostalo. Zbog toga nam je Resulullah, Muhammed, alejhisselam, kazao da se za Bajrame treba okupati, obući najljepše odijelo, Allaha dragog spominjati i zahvaljivati Mu na toj blagodati. Iz istih razloga je tolerisao pjesmu i ples hazreti Aiše sa svojim drugaricama u njegovoj sobi na dan Bajrama, pa i njezinog oca, hazreti Ebu Bekra, koji ih je tada kritikovao zbog toga, umirio riječima: ''Pusti ih, ovo je njihov dan.''

Zbog ovoga je i zabranjeno postiti za vrijeme Bajrama.

Prema tome, za Bajrame je karakteristično i to da tada veselje, svečanost, igra i zabava postaju ibadet dragom Allahu. Obično ibadeti zahtijevaju mirnoću, koncentraciju, kontrolu i ograničavanje strasti, okretanje od dunjaluka ka ahiretu i konačno, žrtvovanje. Ali kod Bajrama je drugačije: tu je ibadet veselje, gozba, pjesma i igra, naravno samo u granicama uzvišenoga Šerijata. Radost koju Allah spušta na robove Svoje ujedno je i njihov ibadet Njemu, Jednom, Jedinom.

Bezalkoholno pivo kod muslimana zabranjeno ili ne?!

https://www.youtube.com/watch?v=H3tl78MC1b8

Zašto dr. Zakir Naik misli da je Sv. Duh Muhamed?

https://www.youtube.com/watch?v=YjoRkLUtA-M

Ponajvise su to govorili Ahmed Deedat i njegov ucenik Zakir Naik. Da Muhammeda mozemo naci u Bibliji u odredjenim stihovima. Eh sad se o tome moze diskutovati koliko oces, a meni se ne da jer sam se sa Makijem ispisao o tome podobro.

Ponajvise su to govorili Ahmed Deedat i njegov ucenik Zakir Naik. Da Muhammeda mozemo naci u Bibliji u odredjenim stihovima. Eh sad se o tome moze diskutovati koliko oces, a meni se ne da jer sam se sa Makijem ispisao o tome podobro.

Nije fer, mi na ovom forumu nemamo vaše spise, pa krenite ispočetka :)....otvorite temu, Muhamed prorečen u Bibliji

I ja bih volio da ovdje imamo te poruke, dobro smo se ispisali. Prosli smo i Stari Zavjet i Novi Zavjet.
Zao mi je ali ja stvarno nemam vremena za tu diskusiju trenutno, u poslu sam, uskoro mi krece i skola.
@καιnos preporucio bih ti da odslusas Ahmeda Deedata na tu temu. Imas neke kratke videe oko 10tak
minuta a imas i duga predavanja od 2h. Vjeruj mi sve što bih ti ja napisao u toj temi dolazi od njega.
Dosta rasprava koju sam vodio sa Makijem sam pisao pomocu Deedata i njegovih predavanja.

Evo da i ja malo koristim ako besir1 neke apologete.

Ako je Kuran kompletna knjiga i sadrži sve pojedinosti koje nam ikada trebaju zatrebati - onda jedno pitanje, ali prije toga dva ajeta

Kuran 10,37: "Ovaj Kuran nije izmišljen, od Allaha je - on potvđuje istinitos pređašnjih objava i objašnjava propise; u njega nema sumnje, od Gospodara svjetova je".
Kuran 16,89: "A šta će biti onog dana kad protiv svakog naroda dovedemo pred jednog svjedoka, od njega samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv ovih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega vjeruju"

Koliko je proroka i glasnika Allah poslao? Prema Islamu ima 124000 proroka koji su ishodili iz Allaha.

Možeš li Beshire1 naći u Kuranu ili Hadisima imena ovih proroka ili glasnika?

Drugo pitanje: Od kog je pretka potekao Muhamed - Od Izaka ili Ismaila?

1.

Oko 125 hiljada. Allah nam je u Kur'anu spomenuo 25.
Zašto nisu svi spomenuti ? Pa kada bi bili spomenuti mozes misliti koliko bi to stranica sadrzavalo.
Kur'an ovako ima 604 stranice. Bog je obznanio šta je želio da obznani.

Ne bih znao objasniti šta znači Kur'an sadrži sve.
“Ibn Mas`ud says that the Qur’an provides information on everything but we may not be able to see everything in it. Ibn `Abbas, known as the Interpreter of the Qur’an and the Scholar of the Ummah, asserts that if he loses the rein of his camel, he can find it by means of the Qur’an.
To je što Ibn Mesud kaze.
https://questionsonislam.com/article/does-quran-contain-everything
To je jedan link sa sirim odgovorom
Ovo je drugi:
[/URL]

2. Od Ismaila

thebesir1 veli da je Muhamed potekao od Ismaila, da vidimo što kaže Kuran

Kuran 29,27: "I Mi smo mu Ishaka i Jakuba poklonili i potomcima njegovim verovesništvo i Knjigu dali, a njemu na ovom svijetu lijep spomen sačuvali, a na onome će, doista, jedan od dobrih biti".

Znači ovdje se ne spominje ni Ibrahim ni Ismail. Znači iz ovog ajeta se veli da svi proroci i sve knjige potiču od Ishaka i Jakuba.

Taj ajet i ajet prije govore o Ibrahimu.

[/URL]
Stablo Poslanika

Uzvišeni rekao je: "i potomcima njegovim vjerovjesništvo i Knjigu dali." Ovo je velika životna nagrada; pored toga što ga je Allah uzeo za prijatelja, učinio ga je predvodnikom ljudima tako što je njegovim potomcima dao vjerovjesništvo i Knjigu, pa nije bilo ni jednog poslanika poslije Ibrahima, a.s., a da nije bio od njegovog potomstva.

Taj ajet i ajet prije govore o Ibrahimu.

[/URL]
Stablo Poslanika

Uzvišeni rekao je: "i potomcima njegovim vjerovjesništvo i Knjigu dali." Ovo je velika životna nagrada; pored toga što ga je Allah uzeo za prijatelja, učinio ga je predvodnikom ljudima tako što je njegovim potomcima dao vjerovjesništvo i Knjigu, pa nije bilo ni jednog poslanika poslije Ibrahima, a.s., a da nije bio od njegovog potomstva.

Ali ja ne vidim da je tu Ibrahim napisan niti Ismail, fino piše Ishaka i Jakuba, mislim na ajet - ne na tvoju skicu.

O Ibrahimu se i govori u tom ajetu. I o njegovim potomcima.
Nigdje se ne kaze da je Jakub sin ali razumijem tvoje pitanje.
Zašto Kur'an spominje Isaka i Jakuba a ne Isaka i Ismaila ne bih znao reći.
Kur'an spominje sledeće u suri Ibrahim: "Hvala Allahu, Koji mi je u starosti podario Ismaila i Ishaka; Gospodar moj, uistinu, uslišava molbe."
U Kur'anu se kaze da je Allah poklonio Ibrahimu Ismaila, Ishaka i Jakuba. Taj ajet koji si ti naveo kaze da je Allah poklonio Ishaka i Jakuba, a ovdje se kaze da je poklonio Ismaila i Ishaka. I nije nikakva kontradikcija. Poklonio mu je sinove Ismaila i Ishaka i unuka Jakuba.

Pitao si me za Poslanika, dao sam ti skicu da vidis
kako tacno Poslanik dolazi od Ismaila.

Ismail se zajedno sa Ibrahimom spominje u 2:127 kako su podizali temelje Hrama.
Takodjer pogledaj 2:128-129. 129. ajet govori o Poslaniku Muhammedu
Tskodjer imas i 2: 136: Recite: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dano Musau i Isau, i u ono što je dano vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima i mi se Njemu predajemo.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nazad
Vrh