Petar Stijena vs. Petar kamen

Plan Božji u cjelini? Gdje se toga u našoj maloj razmjeni iznad dotaklo? Ne zamjeri, ali promaklo mi je.
Pa nismo mnogo o tom planu govorili. Božji plan je plan spasenja. Isus Hrist je centralana figura u tom planu.

Taj plan ukratko ovako izgeda (vidi sliku)

plan spasenja SRB.jpg

Hvala ti na slikovitom opisu. Ja ću to radije nazvati Projekt koji je ovdje u odvijanju ili provedbi. Jer "plan" koji je zamisao prethodi "provedbi" koja je odvijanje (plana).

Što podrazumijevaš pod one tri slave zdesna?

Što podrazumijevaš pod one tri slave zdesna?
To su različita carstva koja se razlikuju u slavi. Na poslednjem sudu, svi će baštiniti jedno večno boravište u jednom od takog posebnog carstva slave, osim onih koji su sinovi propasti, koji će otoći u krajnju tamu.

Pavle je govorio o tome kada je rekao:

"
Ima i nebeskih tela, i zemaljskih tela, ali je drugi sjaj nebeskih tela, a drugi zemaljskih. Drugi je sjaj sunca, i drugi je sjaj meseca, i drugi je sjaj zvezda; jer se zvezda razlikuje od zvezde po sjaju. Tako je i sa vaskrsenjem mrtvih." (1 Kor 15:40–42)

"Isus reče: Mnogo je stanova u kući oca mojega" (Jovan 14:2)

"I sećam se takođe kako reče da pripremi mesto za čoveka, da, i to među stanovima Oca Tvoga, zbog čega čovek može imati izvrsniju nadu. Stoga se čovek mora nadati, inače ne može primiti baštinu u mestu koje Ti pripremi." (Eter 12:32).

Pa nismo mnogo o tom planu govorili. Božji plan je plan spasenja. Isus Hrist je centralana figura u tom planu.

Taj plan ukratko ovako izgeda (vidi sliku)

Prikaz privitka 515
odakle ti TO?
iz Biblije - NIJE !!!
.

SMRT ČOVJEKA – USKRS
=========

1.

kad čovjek umre - umre zato jer mu je Bog Otac YHVH

oduzeo svoj DAH-DUH ŽIVOTA

2.

TIJELO čovječje se raspadne

3.

DUH čovjeka je ono što je vječno i čeka uskrs
DUH čovjeka počinje egzistirati činom rođenja

DUH čovjeka je čovječja osobnost, memorija, soft ware, inetelekt,…
DUH čovjeka se počinje „puniti“ od rođenja

4.

DUH mrtvoga je u stanju spavanja - nesvjesnoti

i čeka uskrs
gdje je mjesto gdje su uspavani duhovi mrtvih -

ne kaže se točno u Bibliji - ali su svi zajedno - i spašenici i ne-spašenici

5.

na PRVI uskrs svi DUHOVI spašenih mrtvih

bit će probuđeni i spojeni sa novim NEraspadljivim tijelom

i sa tada živima spašenicima - kojima će se tijela isto promijeniti

u NEraspadljiva - biti UZNESENI na Nebo

na 1.000 godina
--------------------

za veliku većinu NEodabranih NEspašenika je ZATOR –

većina će biti istrebljena,
ubijena, smaknuta od SINA Gospodina Yehoshue i anđela,
ALI – neće SVI biti ubijeni.

NEKI će ostati na Zemlji živjeti i razmnožavati se u sljedećem 1.000 ljeću.

TI preživjeli će na kraju T-ljeća biti zavedeni i krenut će na
Kraljevski Nebeski Jeruzalem koji se spustio sa Neba sa svim spašenicima.

TADA – Bog Jedini Otac YHVH – spaljuje – ubija SVE NEspašenike
i nema više niti jednog NEspašenika živog
NAKON TOGA:

6.

na DRUGI uskrs za uspavane DUHOVE NEspašenih mrtvih

bit će probuđeni i spojeni sa novim NEraspadljivim tijelom

ići će na sud i na izvršenje kazne

u vječnu muku u vječno ognjeno jezero vječne muke

koje će TADA Bog Otac YHVH stvoriti daleko od oka svoga.

7.

spašenicima će Bog Otac YHVH

stvoriti Novu Zemlju na kojoj će svi dobri

vječno biti u Raju

-----------
Božji plan je plan spasenja
...

TKO JE JEDINI BOG, KOJI JE SPASIO

MRTVOGA spasitelja -
SINA - G YEHOSHUU,
lažno nazvanoga ISUSEK?

Koliko Pravih Bogova postoji?

=====
1.
TKO je JEDINI BOG Spasitelj?

2.
TKO je JEDINI BOG koji je
UZVISIO

IZVEO

POSLAO

kao spasitelja SINA - Gospodina Yehoshuu?

3.
TKO je JEDINI BOG koji je spasio MRTVOGA spasitelja
SINA Gospodina Yehoshuu?
========
1.
SPASITELJ JEDINI = JEDINI BOG OTAC YHVH

========

IZAIJA 43,11

Ja, ja sam JAHVE,
OSIM MENE NEMA SPASITELJA.

IZAIJA 45,21

Objavite, iznesite svoje dokaze, svjetujte se zajedno: tko je to od davnine navijestio i od tada prorekao? Nisam li ja, JAHVE?
NEMA DRUGOGA BOGA DO MENE; BOGA PRAVEDNOG I
SPASITELJA OSIM MENE NEMA.

HOŠEA 13,4

A ja sam JAHVE, BOG tvoj sve od zemlje egipatske:
DRUGOG BOGA OSIM MENE NE LJUBI!
OSIM MENE NEMA SPASITELJA.

=======
2.
Bog Jedini Otac YHVH je:

=======
UZVISIO

IZVEO

POSLAO

kao spasitelja G Yehoshuu
-------------
DJELA APOSTOLSKA 5,31

NJEGA BOG DESNICOM SVOJOM

UZVISI ZA ZAČETNIKA I SPASITELJA

da obraćenjem podari Izraela i oproštenjem grijeha.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

DJELA APOSTOLSKA 13,23

Iz njegova potomstva

IZVEDE BOG PO SVOM OBEĆANJU IZRAELU

SPASITELJA, ISUSA.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

1. IVANOVA 4,14

I mi smo vidjeli i svjedočimo da je

OTAC POSLAO SINA KAO SPASITELJA SVIJETA.

========
3.
Bog Jedini Otac YHVH - Jedini Spasitelj
je spasio MRTVOGA Sina G Yehoshuu
kad je SIN umro - USKRSNUVŠI ga
========

PSALAM 28,8

JAHVE je jakost narodu svome,

tvrđava SPASA SVOM POMAZANIKU.

Jasno rečeno:
==========
DVIJE OSOBE ! !
-----------------
1,
JEDNA JE BOG OTAC YHVH
2,
druga je SIN
od Boga Oca YHVH =

Gospodin Yehoshua,
koji NIJE i NEĆE NIKAD biti Bog,
jer je BOG - SAMO JEDAN - OTAC – YHVH

....................
Bog Jedini Otac YHVH – NE MORE UMRIT!
Samo čovjek može umrijeti – SIN UMRO -
SIN NIJE BOG!

-----------

Isus Hrist je centralana figura
...
Postoji BIBLIJA - CJELOKUPNA -
a NE odvojeno Stari Zavjet od Novog Zavjeta.

Stari Zavjet SZ je 4/5 Biblije
Novi Zavjet NZ je samo 1/5 Biblije
------------
Osnova, temelj je SZ.
U NZ čitamo samo citiranja SZ.
SIN G Yehoshua stalno citira samo SZ.
Apostoli samo citiraju SZ.
-----------
Onaj koji dobro ne prouči SZ
ne razumije niti NZ.

Onaj koji je samo na NZ
taj niti ne zna kojih su 10 Božjih zapovijedi.
======
Cijela Biblija govori samo o Bogu Ocu YHVH!
U SZ koji je 4/5 Biblije nema ništa o SINU G Yehoshui (zanemari proroštva)
u SZ na 7.000 mjesta YHVH

U NZ koji je jedva 1/5 Biblije
na manje od 1.000 mjesta – Yehoshua!

7.000 : 1.000
YHVH: Yehoshua
Bog : Sin
----------
Sam SIN G Yehoshua stalno priča o svome Bogu Ocu YHVH!
Apostoli stalno govore o svom Bogu Jedinome Ocu YHVH!
---------
Osnova spasenja je Bog Otac YHVH!
SIN G Yehoshua je važna ALI – „sporedna osoba“

ČOVJEK – posrednik DO BOGA Jedinoga Oca YHVH.

...

Prijatelju, ne bavim se debatama niti debatiranjima. Što sam ti imala prenijeti sam ti rekla. Ti čini kako možeš.
na forumu se debatira
znači da si na krivom mjestu
jer - ne znajući - debatiraš
a kad ti netko pobije izjave
i nemaš odgovora - onda ne debatiraš

Ovdje je tema "Petar Stijena", svi ostali postovi od sada koji se ne tiču teme će biti obrisani.

Ovdje je tema "Petar Stijena", svi ostali postovi od sada koji se ne tiču teme će biti obrisani.
Zašto je Simon nazvan Petar=Stena.

Simon je saznao otkrivenjem sa neba de je Isus Sin Božji.

Isus ga je zato postavio kao prezidirajućeg apostola, koji je vodio Crkvu otkrivenjem, što znači da je On dobijao objave sa neba za crkvu.

Zato je dobio nadimak stena, jer će na toj steni = otkrivenje biti izgrađena Hristova Crkva.

Zato je Petar dobio ključeve sveštenstva koje otvaraju kraljevstvo Nebesko da sve što sveže na zemlji bude svezano i na nebu.

Što znači ko bude kršten u crkvi, biće priznato i na Nebu. Ko primi Duha svetoga priznaće se i na Nebu itd.

Isus je dao obećanje da koliko dugo njegova crkva stoji na otkrivenje sa Neba, neće je pakao savladati.

Prvi Papa nije niti će ikada biti Petar. Ko je bio glavar Jeruzalemske Crkve? - Naravno, prvi Papa je bio Jakov brat Gospodnji.

Da postojao papinsko prvenstvo ne pokazuje samo Biblija već Ekumenski sabori kao i događaji u prvih 1000 godina krščanstva.

Prvi Papa nije niti će ikada biti Petar. Ko je bio glavar Jeruzalemske Crkve? - Naravno, prvi Papa je bio Jakov brat Gospodnji.
Jedan papa je bio samo biskup (episkop) koji poziv pripada sveštenstvu po redu Arona ili nižem sveštenstvu, zato jedan biskup ili episkop koji je bio pastir samo nad jednom crkvenom zajednicom nemože nikad nasladiti jednog apostola, koji su imali vlast melhisedekovog ili višeg sveštenstva. Apostolstvo se nasleđuje samo apostolstvom.

Da postojao papinsko prvenstvo ne pokazuje samo Biblija već Ekumenski sabori kao i događaji u prvih 1000 godina krščanstva.
Naravno da ne pokazuje. Svi episkopi pa i rimske pape su bili potčinjeni autoritetu vaseljenskih sabora.

Naravno da ne pokazuje. Svi episkopi pa i rimske pape su bili potčinjeni autoritetu vaseljenskih sabora.
To pitanje je jedino bilo aktualno tijekom Velikog zapadnog raskola. Sabor u Konstanci je donio dokument Haec Sancta koji kažu da Sabori imaju vlast iznad pape samo u izvanrednim situacijama.

Inače da bi neki ekumenski sabor bio prihvaćen nužno je da rimski pontif prihvati odluke. Tako da i to pitanje da li je papa bio iznad ili ispod nekog sabora je bespredmetno. Ta dva uvijek moraju biti u harmoniji.

To pitanje je jedino bilo aktualno tijekom Velikog zapadnog raskola. Sabor u Konstanci je donio dokument Haec Sancta koji kažu da Sabori imaju vlast iznad pape samo u izvanrednim situacijama.

Inače da bi neki ekumenski sabor bio prihvaćen nužno je da rimski pontif prihvati odluke. Tako da i to pitanje da li je papa bio iznad ili ispod nekog sabora je bespredmetno. Ta dva uvijek moraju biti u harmoniji.
Šesti vaseljenski sabor je papu Honorija osudio kao jeretika.

Šesti vaseljenski sabor je papu Honorija osudio kao jeretika.
Tako je, međutim njegov slučaj ne kontradicira niti jedni stavku o papinstvu posebno one koje su definirane na Prvom (u biti jedinom) vatikanskom Saboru.

Honorije se osuđen 40ak godina nakon njegove smrti od strane 6. Sabora na temelju privatnih pisama koje je dao patrijarh Sergije. Sergije se branio od optužbi da je krivovjerac kao da je to čuo od Honorija, pa stoga ako je on sam monothelist onda je Honorije isto kriv.

Vatikan I govori kako papu nitko ne može suditi. Honorije u trenutku osude nije bio više papa jer se papom prestaje biti smrću.

Nadalje, papinska nepogrešivost se odnosi samo na ex cathedra izjave. Ex cathedra su javni proglasi koje rimski pontif izdaje kao vođa svih kršćana. Honorije se privatno širio herezu i nema nikakvih dokumenata ili proglsava gdje je je javno promovirao monoelitizam.

Nadalje, Honorijevi nasljednici su ga pokušali rehabilitari tako što su tvrdili da on osobno nije bio krivovjervac ali je svojom nepažnjom pripomogao i nespretnim riječnikom u dopisivanju sa Sergijem pripomogao širenju monotelitizma. Ovo zadnje u zadnje konačnici nije bitno ali eto ipak se napomene pošto mnogi će to često navoditi.

Papinska nepogrešivost i papinstvo prvenstvo ne isključuje mogučnost da neki papa može biti krivojerac. Honorijev primjer je u biti dobar presedan kako pravno delegitimirati Drugi vatikanski koncil. Ako se dokaže da su svi post-vatikanske antipape bili heretici, time pada i taj koncil.

Zadnje uređeno:
Tako je, međutim njegov slučaj ne kontradicira niti jedni stavku o papinstvu posebno one koje su definirane na Prvom (u biti jedinom) vatikanskom Saboru.

Honorije se osuđen 40ak godina nakon njegove smrti od strane 6. Sabora na temelju privatnih pisama koje je dao patrijarh Sergije. Sergije se branio od optužbi da je krivovjerac kao da je to čuo od Honorija, pa stoga ako je on sam monothelist onda je Honorije isto kriv.

Vatikan I govori kako papu nitko ne može suditi. Honorije u trenutku osude nije bio više papa jer se papom prestaje biti smrću.

Nadalje, papinska nepogrešivost se odnosi samo na ex cathedra izjave. Ex cathedra su javni proglasi koje rimski pontif izdaje kao vođa svih kršćana. Honorije se privatno širio herezu i nema nikakvih dokumenata ili proglsava gdje je je javno promovirao monoelitizam.

Nadalje, Honorijevi nasljednici su ga pokušali rehabilitari tako što su tvrdili da on osobno nije bio krivovjervac ali je svojom nepažnjom pripomogao i nespretnim riječnikom u dopisivanju sa Sergijem pripomogao širenju monotelitizma. Ovo zadnje u zadnje konačnici nije bitno ali eto ipak se napomene pošto mnogi će to često navoditi.

Papinska nepogrešivost i papinstvo prvenstvo ne isključuje mogučnost da neki papa može biti krivojerac. Honorijev primjer je u biti dobar presedan kako pravno delegitimirati Drugi vatikanski koncil. Ako se dokaže da su svi post-vatikanske antipape bili heretici, time pada i taj koncil.
Ti si neki staro katolik ili lefebrovac a oni nisu u KC.

To je jako arbitrarno. To je bio papa jeretik. Samim tim teško mi je povjerovati u dogmu o papskoj nepogrešivosti. Kako uopšte definisati šta je ex cathedra a šta nije i gdje je granica?

Nazad
Vrh