- Reakcijski bodovi
- 137
- Bodovi
- 43
Bog ima tisuce imena. Samo u Kuranu se navodi mislim... 100 ili 500 (Bostan ce tocno znati), a u hinduizmu ima i do 1.000 bozjih imena.
Bog ima bezbroj imena...nama u islamu je obznanjeno 99.
Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Bog ima tisuce imena. Samo u Kuranu se navodi mislim... 100 ili 500 (Bostan ce tocno znati), a u hinduizmu ima i do 1.000 bozjih imena.
To dođe kao dupli nalozi na fejsbuku. Ja se ne razumem puno u mnogoboštvo.. ali me zanima čisto informativne prirode...
To je kao u slucaju covjeka...ako je lijep time ga opisujemo, no njegovu bit ne dosezemo...
U Svetom Pismu ne postoji opcija sveti vikend nego je jedina ona 6+1 radnih/neradni dani i to je tako jer je sustina 4-te Bozje zapovesti da se ljudi secaju Bozjeg stvaranja !!!Ja ne znam da su zamenjene? Misliš na subotu ili?
Mislim, praktično mi sad imamo sveti vikend.
Zaspravo nistre pomirili nego ste odbacili jasnu ,izricitu Bozju zapovest i to je veoma,veoma lose !!!Tako da, mislim da smo pomirili sve.
Zato što je na početku 20. vijeka pod vođstvom Carigradske patrijaršije izvedena reforma kalendara i julijanski kalendar je zamijenjen reformisanim julijanskim tj. Milankovićevim kalendarom. Neke pomjesne Crkve su to prihvatile a neke nisu. One koje jesu slave 25.12. Božić.
Zato što je SPC zauzela stav da neće mijenjati kalendar dok tu promjenu ne uvedu sve ostale autokefalne pravoslavne crkve. To se još nije dogodilo pa ni SPC nije usvojila promjenu kalendara.Maki, daj ti nama objasni, zasto ova reakcionarna popovska banda, koja je svojim cetnickim podrivanjem i velikosrpskom politikom razbila vec dvije Jugoslavije, nece da imaju isti kalendar sa drugim hriscanima u nasoj lijepoj Jugoslaviji i zasto nisu htjeli da slusaju kralja Aleksandra?
Jugoslovenski partizani su pobili više pravoslavnih sveštenika više od ustaša.Aleksandar se nije htio zamjerati SPC, a nije ih htio dirati niti Tito, koji se kao Hrvat zestoko osvetio ustasama za izdaju Hrvata i zlocine nad Srbima te vise gnjavio Katolicku crkvu oko nekih posve nebitnih i neizvedivih stvari (da se osamostale od Rima, sto je za jugoslavensku drzavu bilo posve nepotrebno, pa cak i stetno). Ali za jednu federalnu drzavu kakva je Jugoslavija (prva malo manje, druga malo vise) pitanje kalendara je od iznimne vaznosti. Morat cemo ta pitanja ispraviti u nekoj trecoj Jugoslaviji, a do tada nam odgovori, Maki, zasto ste vi pravoslavci toliki protunarodni rekacionari i anti-jugoslaveni? Nije cudno da je moj đed, licki Srbin i partizan toliko mrzio pravoslavne popove, a obozavao Tita. A moja baba, licka Srpkinja, kojoj su ustase ubile 3 sestre, uvijek govorila da je od ustaskog noza nisu spasili ni kralj ni pravoslavni popovi, nego Hrvati - dalmatinski partizani!
Pa naravno, kada su suradjivali s cetnicima i ustasama zajedno protiv partizana i vlastitog naroda!Jugoslovenski partizani su pobili više pravoslavnih sveštenika više od ustaša.
Sa ovim političkim se uopšte ne slažem, stvarno paušalne ocene o Srbiji i Srbima.Maki, daj ti nama objasni, zasto ova reakcionarna popovska banda, koja je svojim cetnickim podrivanjem i velikosrpskom politikom razbila vec dvije Jugoslavije, nece da imaju isti kalendar sa drugim hriscanima u nasoj lijepoj Jugoslaviji i zasto nisu htjeli da slusaju kralja Aleksandra?
Aleksandar je ovdje prikazan prilicno romanticno. I sam je bio velikosrpski hegemon. Ubijao je hrvatske vodje i trpao Hrvate u zatvore. I ne samo Hrvate, nego i Svetozara Pribicevica, tadasnjeg vodju hrvatskih i bosanskih Srba i Radicevog saveznika. Kakva je to Jugoslavija u kojoj Hrvati came u zatvorima i leze na grobljima... a i oni Srbi koji su njihovi saveznici protiv velikosrpske diktature? Partija se s pravom borila protiv njegove velikosrpske diktature i u drugoj, socijalistickoj Jugoslaviji je nastojala provesti nacela republikanstva i federalizma za koja se zalagao Stjepan Radic (i koja je podupirao Svetozar Pribicevic). Jugoslavenski komunisti su vec u Spaniji imali svoj bataljun Stjepan Radic, a u NOB-u i udarnu brigadu Braca Radic (obojica ubijena uz blagoslov ovog istog Aleksandra). Kasnije je cetnicka banda ponovno u '80. godinama proslog vijeka digla glavu s Milosevicem i uz pomoc SPC, SANU i drugih reakcionarnih snaga razbila drugu Jugoslaviju i nanijela veliko zlo svim jugoslavenskim narodima.
Aleksandar se nije htio zamjerati SPC, a nije ih htio dirati niti Tito, koji se kao Hrvat zestoko osvetio ustasama za izdaju Hrvata i zlocine nad Srbima te vise gnjavio Katolicku crkvu oko nekih posve nebitnih i neizvedivih stvari (da se osamostale od Rima, sto je za jugoslavensku drzavu bilo posve nepotrebno, pa cak i stetno). Ali za jednu federalnu drzavu kakva je Jugoslavija (prva malo manje, druga malo vise) pitanje kalendara je od iznimne vaznosti. Morat cemo ta pitanja ispraviti u nekoj trecoj Jugoslaviji, a do tada nam odgovori, Maki, zasto ste vi pravoslavci toliki protunarodni rekacionari i anti-jugoslaveni? Nije cudno da je moj đed, licki Srbin i partizan toliko mrzio pravoslavne popove, a obozavao Tita. A moja baba, licka Srpkinja, kojoj su ustase ubile 3 sestre, uvijek govorila da je od ustaskog noza nisu spasili ni kralj ni pravoslavni popovi, nego Hrvati - dalmatinski partizani!
Od strane jednog Srbina.Sa ovim političkim se uopšte ne slažem, stvarno paušalne ocene o Srbiji i Srbima.
Nasa reakcionarna srpska popovska banda nalazi izgovore da ne uvede promjene i ceka da bude zadnja na svijetu da uvede kalandar srpskog naucnika Milankovica. Pa onda neka iskljuce i Teslinu struju i zapale vostanice, kada vec cijeli narod vuku sa sobom u srednji vijek.Ta vremenska promena u crkvenom kalendaru stvorila je određene probleme u crkvama koje su uvele promenu i neki episkopi i sveštenici i vernici nisu to hteli da prihvate i nastao je raskol u tim crkvama, ali su ipak sve Pravoslavne crkve ostale u međusobnoj zajednici, jer promena kalendara nije verski i dogmatski toliko veliko i bitno crkveno pitanje da bi bio raskol u PC.
Baš svi su bili saradnici okupatora? Teško mi je u to povjerovati. Daleko vjerovatnije je da partizani nisu bili takvi heroji kakvima ih je predstavljala poslijeratna Jugoslavija.Pa naravno, kada su suradjivali s cetnicima i ustasama zajedno protiv partizana i vlastitog naroda!
Sustigla ih je ruka revolucionarne pravde!
https://www.portalnovosti.com/milan...suradivali-s-ustasama-talijanima-i-nijemcima/
![]()
Na današnji dan su četnici, ustašama pred očima, počinili jedan od većih pokolja
NA DANAŠNJI dan 1942. godine, prije 79 godina, združene snage talijanske vojske i četnika popa Momčila Đujića izvršile su pokolj nad hrvatskim pučanstvom Gata u zaleđu Omiša, gdje je 1. listopada 1942. godine ubijeno 96 osoba, od kojih osmero djece, a selo je spaljeno.www.index.hr
To nije pitanje nacionalizma, već pitanje vjere. Nameće se pitanje zašto nam treba novi kalendar kada je stari funkcionisao sasvim dobro.Od strane jednog Srbina.
Nasa reakcionarna srpska popovska banda nalazi izgovore da ne uvede promjene i ceka da bude zadnja na svijetu da uvede kalandar srpskog naucnika Milankovica. Pa onda neka iskljuce i Teslinu struju i zapale vostanice, kada vec cijeli narod vuku sa sobom u srednji vijek.
Pa, dobro, ali, nema veze koje si nacionalnosti, gledaju se stavovi koje imaš i zastupaš.Od strane jednog Srbina.
Nasa reakcionarna srpska popovska banda nalazi izgovore da ne uvede promjene i ceka da bude zadnja na svijetu da uvede kalandar srpskog naucnika Milankovica. Pa onda neka iskljuce i Teslinu struju i zapale vostanice, kada vec cijeli narod vuku sa sobom u srednji vijek.
Naravno da nisu svi bili narodni izdajnici, ali su u najvecem broju podrzavali cetnike i u onom i u ovom zadnjem ratu, posve jednkao kao i vecina katolickog klera ustase. A partizani su bili boljesevici, vrlo laki na okidacu. Ne treba niti sve njihove greske zanemariti. Ali kao takvi su spasili bosanske i hrvatske Srbe od ustaskog terora.Baš svi su bili saradnici okupatora? Teško mi je u to povjerovati. Daleko vjerovatnije je da partizani nisu bili takvi heroji kakvima ih je predstavljala poslijeratna Jugoslavija.
To nije samo pitanje vjere, nego i drzavno pitanje u federalnim drzavama poput Jugoslavije. Zato ih je i kralj Aleksandar, uza sve njegove mane i slabosti, tjerao da to promijene. A njihov je jedini argument bio da zele biti sto razlicitiji od katolika. Nije ih zanimalo pitanje narodnog jedinstva i visi drzavni interes, nego su ga na svaki nacin podkopavali. Ne samo kraljevinu, nego i soc. Jugoslaviju.To nije pitanje nacionalizma, već pitanje vjere. Nameće se pitanje zašto nam treba novi kalendar kada je stari funkcionisao sasvim dobro.
Kao sto kr. Aleksandar kaze u onoj seriji... to nisu odgovori, nego izgovori. Umjesto da rijese te probleme, oni ne poduzimaju nista, aktivno sabotiraju rjesenje tog pitanja i cekaju da budu zadnji koji ce uvesti Milankovicev kalendar.sve je to trebalo rešiti i zato naša SPC nije odmah uvela novi kalendar i čeka da se to sve usaglasi na Saboru svih PC.
Da ne ulazimo u politička prepucavanja, odgovoriću na ovaj dio. Za Crkvu je vjerski aspekt daleko bitniji od bilo kakvog političkog aspekta. I tako i treba da bude. Uzimajući u obzir da najveća pravoslavna crkva, ona u Rusiji, nije prešla na novi kalendar, možemo reći da većina pravoslavaca danas ipak koristi julijanski kalendar. To ti govori da pitanje kalendara još uvijek nije ni blizu konačnog rješenja i SPC ne treba da leti za tom promjenom.To nije samo pitanje vjere, nego i drzavno pitanje u federalnim drzavama poput Jugoslavije.
ti si predstavnik PC