Posljednja vremena

Tu dolazimo do multi-univerzuma, tj postoji mnostvo svjetova i upravo u svakom od njih , kao sto je Fazla negdje rekao, se desavaju svi oni dogadjaji i licnosti koji su iz nase perspektive proslost ili buducnost.

A gdje je sada Isus?
Ja nisam rekao da tamo vreme stoji nego tamo nema vremena kao ovde. Bogu Ocu je sve prisutno, On vlada celim svemirom. On nije ograničen. Isus je tamo gde je Bog Otac. Za Boga je 1000g. kao jedan dan. "Jedan dan kod Gospoda je kao hiljada godina i hiljada godina kao jedan dan" (2 Petr 3:8)
Ipak mislim da mi to nemožemo razumeti dok smo ovde u vremenu i u smrtnosti.

Ja nisam rekao da tamo vreme stoji nego tamo nema vremena kao ovde. Bogu Ocu je sve prisutno, On vlada celim svemirom. On nije ograničen. Isus je tamo gde je Bog Otac. Za Boga je 1000g. kao jedan dan. "Jedan dan kod Gospoda je kao hiljada godina i hiljada godina kao jedan dan" (2 Petr 3:8)
Ipak mislim da mi to nemožemo razumeti dok smo ovde u vremenu i u smrtnosti.
Ok, sad si malo jasniji, vrijeme je relativno...kao i mjesto. No ako je Bog Otac neogranicen onda svojim Apslutom obhvata sve u potencijalitetu, ergo On ne moze biti smjesten 'iskljucivo' na nebu, kao ni Isus.

Ako kazes na nebesima ogranicavas ga
"Svetlost koja se širi iz prisustva Božjeg da ispuni beskrajnost prostora – Svetlost koja je u svemu, koja daje život svemu, koja je zakon po kome se sve upravlja, i to moć Boga koji sedi na svom prestolu, koji je u grudima večnosti, koji je posred svega." (Učenje i Zaveti 88:12-13)

Po ovom stihu Bog vlada kroz svetlost koja se širi iz prisustva Božjeg da ispuni beskrajnost prostora. On ne mora da bude svuda fizički prisutan jer je njemu sve prisutno, ma koliko daleko On sedi na prestolu svoje moći.

"Svetlost koja se širi iz prisustva Božjeg da ispuni beskrajnost prostora – Svetlost koja je u svemu, koja daje život svemu, koja je zakon po kome se sve upravlja, i to moć Boga koji sedi na svom prestolu, koji je u grudima večnosti, koji je posred svega." (Učenje i Zaveti 88:12-13)

Po ovom stihu Bog vlada kroz svetlost koja se širi iz prisustva Božjeg da ispuni beskrajnost prostora. On ne mora da bude svuda fizički prisutan jer je njemu sve prisutno, ma koliko daleko On sedi na prestolu svoje moći.
Sa prijestolja vladari izdaju svoje naredbe, ono je simbol vlasti. Smjestati iskljucivo Boga na prijesto Ga se ogranicava.

Smjestati iskljucivo Boga na prijesto Ga se ogranicava.
Presto je simbol moći i vlasti, a ne samo neko mesto gde Bog sedi. Znači to trebamo simbolično razumeti. Bog je vladar svega stvorenog i naravno ima moć nad tim stvorenim. Ipak Bog ne radi sve sam nego ima svoje sluge, i ne zato što On nebi mogao sve da radi, nego što voli da i drugi imaju udela u njegovom delu. Tu imamu razliku između Islamskog i Hrišćansko - Jevrejskog Boga.

Vjerovanje da ce Isus doci moze proci kod ljudi koji su razocarani u ovaj svijet, kao i to da 'omrznu' svijet te postanu fatalisti, lijeni, bez nadahnuca.
Presto je simbol moći i vlasti, a ne samo neko mesto gde Bog sedi. Znači to trebamo simbolično razumeti. Bog je vladar svega stvorenog i naravno ima moć nad tim stvorenim. Ipak Bog ne radi sve sam nego ima svoje sluge, i ne zato što On nebi mogao sve da radi, nego što voli da i drugi imaju udela u njegovom delu. Tu imamu razliku između Islamskog i Hrišćansko - Jevrejskog Boga.
Ustvari nemamo razliku, i u Islamu anđeli potpomazu Boga vrseci Njegove zapovjedi...Moderniam jezikom receno anđeli su mahom oni koji upravljaju prrodnim zakonma.

Gospodin Isus Krist sigurno dolazi.
Čovječanstvo je gladno Božje Riječi.

Gospodin Isus Krist kad je nahranio tisuće ljudi, prvenstveno ih je nahranio Božjom Riječju, a onda i kruhom i ribom.

Sam Gospodin Isus Krist reče za sebe da je "Kruh živi koji dolazi s neba".

Iv 6:68 Odgovori mu nato Šimun Petar: »Gospodine, komu ćemo otići? [Ti] imaš riječi života vječnoga.

Postavlja se pitanje, koji su najstariji krscanski spisi? Evandjelja sigurno ne. Prvi i najstariji novozavjetni spisi su Pavlove poslanice.
Tanak - Torah:Nevim:Ketuvim. LXX. Spisi koje je Isus Krist ispunjavao i ispunio, sukladno kojima je objavio svijetu Boga kojega nitko prije njega nije razaznao.
Na kraju krajeva, prvi kršćani i jesu bili Judejci i koristili su svoje vlastite spise, koje i rečeni Pavle neprekidno ili citira ili parafrazira.

Vjerovanje da ce Isus doci moze proci kod ljudi koji su razocarani u ovaj svijet, kao i to da 'omrznu' svijet te postanu fatalisti, lijeni, bez nadahnuca.
Razočaranju u, kako kažeš "ovaj svijet" morala je prethoditi očaranost njime. A očaranost ne dopušta objektivno viđenje realnosti, pa ni svoje vlastito stanje. Nije li dobro za čovjeka da bude raz opčaran? Da se otrijezni i sabere? Prag triježnjenja zove se Metanoia. Jer očaranost je kao stanje opčaranosti, začaranosti. Začaranost je okovanost, a okove Istina rastače. Istina ne opčarava, ona itekako otriježnjuje i sabire biće: Poznavat ćete Istinu i Istina će vas osloboditi.

Ne mora čovjek svijet "omrznuti" da bi bio u stanju realno ga sagledati iz mnoštva dostupnih mu aspekata pred kojima jedino ne treba zatvarati oči, naumice ignorirati. Ne? Daniel je otvorio silnu temu i jedino pojedinac s makar mamurlukom (od one očaranosti i opijenosti koja magli percepciju) se može uhvatiti za glavu i zamisliti nad sobom: što je meni ovo trebalo? Stvari se u svijetu dešavaju, o njima se može iz ovog ili onog gledišta, to ne negira činjenicu da se stvari događaju. To što je nečega bilo i prije, jeste, bilo je, bit će opet, svako novo pokoljenje prolazi kroz istu očaranost, period mamurluka. Da se bar svakome dogodi otrežnjenje dok su još decenije pred njim...

Ne mora čovjek vjerovati da će kiša pasti, kiši da padne ne treba čovjekovo vjerovanje.
Isus je došao i prvi puta, tko vjerovao, tko ne vjerovao.
A Isus i po drugi puta dolazi, tko vjerovao, tko ne vjerovao. Mnogima i dan danas, nekima baš u ovaj čas.
Dakako, mnogi danas kad kažu "Posljednja vremena" na njih gledaju svakako samo ne kroz prizmu: posljednji čas za mene? Jer vrijeme... leti.

Kakvi su bili dani Noe tako će biti i u vrijeme dolaska Sina čovječjeg. Kao što su i u danima koji su bili prije Potopa jeli i pili, ženili se i udavali, sve do časa dok Noa nije ušao u arku, došao potop i sve ih uništio. Mat 24,37-38

Vjerovao tko u gornje ili ne (a nije sve vjera, nadgradnja na vjeru je saznanje), a i da ne vjeruje, svakome je jasno kao dan: sve u ovom svijetu ima rok trajanja i smrtno je. A odsudni čas se bliži i svakim dahom je sve bliži. Ne mora sutra, pa ni preksutra doći potop niti smak svijeta, za stotinu godina nitko od nas koji smo danas više neće biti ovdje, neće nas biti tu. Sve u svoje vrijeme, u svoj čas, ima doba za sjetvu, ima doba za žetvu......

Qala Davidov,​

Lijepo si primjetila da razocarenju u ovaj svijet prethodi opijenost, i da je vrijeme treznjenja. Kod nas se 'nizak' svijet zove dunjaluk. No Univerzum se zove alem i svakako da nije isto sto i dunjaluk. U Univezumu(Univezumima) su znaci, istina sifrovani (jer sve sto vrijedi je zasticeno)...a znaci ukazuju na Boga, Stvoritelja. Znaci su i Sunce, Mjesec...zvjezdano nebo, zivotinjski i nezivotinjski svjet, naposljetku Covjek kao kruna stvaranja.
Svakako da ce jednom doci kraj ovom Univerzumu, no ja bi da uzivam(i naravno ucim i nadahnjujem se) u islasku sunca, sarenolikom cvijecu, tajanstvenom Mjesecu i sl.
Muhamed s.a.v.s. je rekao 'ako vidite jasne znake Sudnjeg dana posadite drvo'

Muhamed s.a.v.s. je rekao 'ako vidite jasne znake Sudnjeg dana posadite drvo'
Da li ovo znači, ako stotine miliona odraslih muslimana vide jasne znake Sudnjeg dana da treba svako od njih doslovno posaditi drvo? Pitam, jer si tako napisao - nisam još čuo ovakvu tvrdnju. Ako je to doslovno, zašto posaditi, ako će ionako Sudnji dan spržiti sve na zemlji, pa i to drveće.

Da li ovo znači, ako stotine miliona odraslih muslimana vide jasne znake Sudnjeg dana da treba svako od njih doslovno posaditi drvo? Pitam, jer si tako napisao - nisam još čuo ovakvu tvrdnju. Ako je to doslovno, zašto posaditi, ako će ionako Sudnji dan spržiti sve na zemlji, pa i to drveće.
To je poruka nade, da i onda kada je ocigledno nesto na putu da propadne da i tada cinimo dobra djela (makar bilo i sadnja drveta) jer dobra djela ce nam biti zagovornici kada budmo polagali racune za ono sto smo cinili.

Trebamo gledati tu i sada kako mozemo postati bolji ljudi, a ne zamisljati neku izmisljenu buducnost. Sanjariti o dolasku nekog Spasitelja. Ili biti zaglavljeni u drevnim prorocanstvima naludih proroka, koja se nikada nisu ostvarila. Dok fantaziramo o spisima ljudi koji su pisali prije 2.000 i vise godina i dok ocekujemo dolazak cudesnog spasenja u skorijoj ili daljoj buducnosti... promice nam sadasnji trenutak. Prostor u kojem jedino mozemo djelovati.

Ako sam ispravan covjek tu i sada, moralno i duhovno cist u svakom trenutku, sta me briga da li Isus dolazi ili ne. Ako dodje, odlicno! Ako ne dodje, opet mi je isto. U svakom trenutku uzivam blagoslov ispravnog ponasanja, u svakom trenutku boravim zadovoljan u sadasnjosti, neometen zamisljanjem proslosti i buducnosti.

Jednom rijecju, posljednje vrijeme ne postoji. Postoji uvijek samo sadasnji trenutak, koji propustamo jer smo zaokupljeni mastanjem o proslosti i buducnosti.

Sanjariti o dolasku nekog Spasitelja
NIKO TU NE SANJA tako stoji napisano, a ako sve napisano stavljamo pod pitanje, onda je svako verovanje uzludno.
Kada su proroci proricali prvi dolazak mesije i spasitelja, nisu to oni sanjali nego im je Bog to tako obajvio.

Dokaz da će mesija ponovo doći, veruju svi Hrišćani, svi Jevreji i svi Muslimani.

Razna pisma ne govore tačno kada će On foći ali govore o znacima koji će se prethodno ispuniti, pre nego što On bude došao.

Poslednji veliki znak je poslednji veliki rat. U tom ratu će mnoge Evropske zemlje biti zajedno u savezu sa Rusijom. Tu se pominju i druge zemlje.

Prorok Zaharija koristi antička imena da bi objasio koje će zemlje biti u ratu protiv Izraela i koje su to današnja teritorije (vidi Zaharije 11-14)

Magog

Područja severno i istočno od Crnog mora i Krima

Mešeh

Narodi koji su živeli na tom području danas se nalaze na teritoriji bivšeg Sovjetskog zaveza.

Tubal

U području oko Crnog mora, u današnjoj Gruziji i u Turskoj.

Paras

Paras je Iran.

Kuš

Kuš je Afrika. Kuš su obično sve afričke zemlje južno od Egipta, kao i severnoafričke Primorske zemlje.

Put

Put je severna Afrika. Područja koja su sada na teritoriji Libije, Tunisa, Maroka i Alžira.

Gomer

Najveći deo današnje Evrope kao i delovi male Azije.

Bet-Togarma

Bet-Togarma je mala Azija. Čini veći deo teritorije današnje Armenije.

Danas primećujemo razne promene u svetu koje donose takvu konstelaciju zemalja.

Turska i Iran su već prijatelji sa Rusima. SAD se povlači iz Evrope, što znači da je sve moguće. Trebamo dobro pratiti te događaje u svetu. Piše da će se pojaviti dvoje vođe Izaela, dva proroka, koji će uspešno odbraniti Izrael, koji će biti ubijeni i ležati na ulici tri dana. Posle tri dana će vaskrsnuti i Bog će uništiti okupatorske vojske. Tada će se Isus javiti i svi će ga videti. Biće toliko mrtvih da će biti sedam meseci potrebno da se svi sahrane.

Kada vidimo da su gore pomenute zemlje u nekom savezu, znaćemo da Isus dolazi na kraju sukoba sa Izraelom.

Nemora to niko da veruje, živi bili pa videli.

Nemora to niko da veruje, živi bili pa videli.
Dok razmisljas o Gogu i Magogu, propustas biti u sadasnjem trenutku. Dok mastas o znacenju drevnih spisa i zamisljas sto bi to trebalo biti i kada bi se imalo ispuniti... propustas biti u sadasnjem trenutku.

I upravo onako kako si rekao. Zivi bili pa vidjeli. Ljudi potrose cijele zivote cekajuci da vide nesto sto se tek treba desiti... a za to vrijeme propuste biti tu i sada u svakom trenutku.

propustas biti u sadasnjem trenutku.
To nije tačno, mi ne živimo u budućnosti nego sada. Glavna naša učenja i naši spisi odnose se na prošlost i sadašnjost. Mogu čak reći da se. 99% našeg učenja se odnosi na sadašnjost. Živeti jevanđelje i imati radost Duha svetoga nije nešto iz budućnosti ngo u sadašnjosti.
Isto tako je i sa našim spisima. Nisu svi drevni, jer mi imamo i danas živog proroka i 12 apostola i oni dobijaju nadahnute objave za nas danas i za današnje vreme. Ipak su nam proročanastva poznata, ona koja su se ispunila i ona koja treba da se ispune. Iako mi živimo danas i trudimo se da služimo drugima danas, cilj nam je da istrajemo do kraju u našem svedočanstvu koje smo dobili moći Duha svetoga.

Ako samo izčekujemo nešto što treba doći i ništa drugo ne radimo, nećemo biti tako dostojni za taj dan, nego samo ako danas živimo po principima pravednosti koje nam je Isus objavio.

Ipak svako ima slobodni volju da poveruje i da dobije takvo svedočanastvo ili ne.

cilj nam je da istrajemo do kraju u našem svedočanstvu
Ovo sto si napisao samo svjedoci o tome da imate neku ideju, neki zamisljaj, neki ideal (ne mora nuzno uopce biti los taj ideal, ali je jos uvijek samo ideja, samo zamisljaj uma) koji ocekujete da se ima desiti u buducnosti (jer stvarnost, sadasnjost onakva kakva jeste, nije kao taj ideal, kao taj zamisljaj) pa morate trpjeti i istrajavati sve dok se to ne desi... Dakle, niste u sadasnjosti. Na osnovu proslosti (nekog zamisljenog ideala) mastate o buducnosti i... propustate biti potpuno u sadasnjosti. Za vas je sadasnjost u sustini opterecenje, nesto sto morate istrpjeti, istrajati, jer ste potpuno usmjereni na buducnost i zamisljena ocekivanja koja se imaju desiti u buducnosti. Barem ja to nekako tako vidim kada gledam sa strane.

Ovo sto si napisao samo svjedoci o tome da imate neku ideju, neki zamisljaj
Samo što ta "ideja" čini čoveka srećnim. Bog je objavio svoj plan za spas čoveka, a taj plan ima svrhu da čoveka sada ovde na zemlji učini srećnim, i posle ovog života odene slavu i večnu radost. Znači mi već živimo "ideal". Mnoge ljudske ideje su planule i brzo se ugasile, ali ono što je od Boga to je perfektno i čini čoveka najsrećnijim.

Razgovor izmedju nas dvojice ocrtava sustinsku razliku izmedju budizma i krscanstva. Bio bih cak sklon reci, izmedju budizma i drugih religija.

Nazad
Vrh