Profesionalno hrvanje

• Pokretač teme Pokretač teme Maki
  • Datum početka Datum početka

Maki

Pravoslavac
Član
Reakcijski bodovi
361
Bodovi
83
AAAAAA kainose hvala ti.

Vjerujem da ste svi čuli za profesionalno hrvanje tj. kečeri. Miks sporta i zabave kroz tučnjave u ringu. Najpoznatija promocija je američki WWE koji se emitovao u više navrata na Balkanu, 2007-08. na FOXu u Srbiji, 2009-11 na OBNu u BiH i 2018. na RTL 2 u Hrvatskoj. Ja sam na ovaj forum došao sa foruma ProHrvanje upravo o ovoj materiji jer je kainos lutajući internetom naletio na Lovčeve i moje diskusije o Trojici i pozvao nas. Od tada ga ubjeđujem da počne gledati wrestling. Nije baš popularno na Balkanu ali wrestling zajednica postoji i dosta je aktivna. Pogotovo otkako je WWE dobio konkurenciju u vidu kompanije All Elite Wrestling. Ja lično najviše volim japansko žensko hrvanje oličeno u promociji Stardom.

Evo jedan video kojeg sam davno gledao, zanimljiv mi je zato što tada nisam znao da je nehotice hrvač zadobio pravi udarac u glavu:
https://www.youtube.com/watch?v=cGWGXlx4qr8
Nisu žene, ali neki se kostimiraju kao da jesu :-).

Jeste to žena. Aja Kong, jedna od najpoznatijih ženskih kečerki ikada.

Uh, Mirko je stvarno onog jadnog klauna nokautirao udarcem u glavu. Nije se vise digao.

Meni je ovaj "sport" uvijek bio uzasno dosadan za gledanje, jer je sve namjesteno kao u predstavi. Naravno da u fizickom pogledu oni moraju biti spremni, imaju i snage i sposbnosti sva ona bacanja izvesti... ali u osnovi sve je namjesteno i dogovoreno.

Ali to se zna. Niko od fanova wrestlinga ne vjeruje da je to prava tuča.

Ali to se zna. Niko od fanova wrestlinga ne vjeruje da je to prava tuča.

Pa sta se onda toliko odusevljavaju i navijaju :unsure: Nikada mi ti navijaci namjestanih teatarskih meceva nisu bili posve jasni.

Kad odem u pozoriste, znam unaprijed radnju, znam unaprijed sto ce se tamo dogoditi. Gledam samo kvalitetu izvedbe, zapljescem pokoji put... Kada u zavrsnoj sceni Hamleta gledam macevanje, ne navijam ni za koga, jer znam unaprijed kako ce sve zavrsiti.

Pa sta se onda toliko odusevljavaju i navijaju :unsure: Nikada mi ti navijaci namjestanih teatarskih meceva nisu bili posve jasni.

Kad odem u pozoriste, znam unaprijed radnju, znam unaprijed sto ce se tamo dogoditi. Gledam samo kvalitetu izvedbe, zapljescem pokoji put... Kada u zavrsnoj sceni Hamleta gledam macevanje, ne navijam ni za koga, jer znam unaprijed kako ce sve zavrsiti.

Jer je zabavno. Kao kad film gledaš pa navijaš za glavnog junaka. Plus navijači ne znaju kako će meč završiti.

Dobro, ako je tako, ako to njih veseli... 🙄

Ja sam prvi za sve vrste neskodljivih zabava :giggle:

Shaolinska kung fu skola i ostali borilacki sportovi (MMA, TKD, karate, boks i sl.) nisu teatar, to je za pravo.

Taj monah koji se okušao u svijetu borilačkih vještina, sigurno je sagriješio protiv monaškog kodeksa ili su ga ovi podržali - ne znam.

Rekao sam da sam za sve vrste neskodljivih zabava. Dakle, covjece ne ljuti se, domino, snaps, tablici, maskare, djecji rodjendani, gledanje namjestenih hrvackih meceva... sve to moze ako nekoga veseli.

A sportovi nije da su samo neskodljiva zabava, nego i vrlo korisna praksa za razvoj tijela i duha. Barem ja na to nekako tako gledam.

Taj monah koji se okušao u svijetu borilačkih vještina, sigurno je sagriješio protiv monaškog kodeksa ili su ga ovi podržali - ne znam.

Nije, jer su Shaolinci mahayana budisti, a oni imaju dosta ublazenu disciplinu.

A osim toga, znajuci stanje u Kini, pitanje je jesu li svi oni monasi u Shaolinu ustvari pitomci vojnih i policijskih skola koji glume monahe.

Dakle, ako si vojni pitomac na zadatku u manastiru... sta te briga, ne krsis nista.

LOL, da, tako je. Mirko mi djeluje ženstvenije :).

Zato što klasično japansko žensko hrvanje nije polagalo puno značaja na fizički izgled takmičarki. Neke od najpopularnijih i najboljih ikad su bile muškarace. Lioness Asuka, Chigusa Nagayo, Toshiyo Yamada, Yumiko Hotta, Combat Toyoda itd.

Ako neko kaže da wrestling nije zanimljiv jer je sve gluma, hajde onda da odbacimo sve filmove i serije.
U pitanju su profesionalci, koji moraju da glume,da izvode zahtevne poteze i prave velike mečeve.

Što se tiče realnih borbi, postoje wrestleri koji su se pokazali kao dobri u MMA. Brock Lesnar je bio UFC šampion, a i Lashley se pokazao kao dobar borac.
Mada je u wrestling bitno kakav je neko u ringu i koliko je sposoban da meč učini interesantnim.

Da li je prema budizmu moralno trenirati sport u kojem nanosiš bol svom protivniku?

Monasi mogu trenirati bilo koji sport, isto kao i nezaredjeni ljudi. A svakog sportasa je u svakom klubu odgaja da je to za samoobranu, a ne za napadanje na druge ljude. Ako se bol izazove u natjecanju ili treningu, ona nije namjerna i treba se paziti na kolege s kojima se trenira ili natjece.

Ako neko kaže da wrestling nije zanimljiv jer je sve gluma, hajde onda da odbacimo sve filmove i serije.
U pitanju su profesionalci, koji moraju da glume,da izvode zahtevne poteze i prave velike mečeve.

To je sasvim OK, ako nekoga zabavlja i veseli. Meni je licno to pomalo dosadno.

Nazad
Vrh