Smrtna kazna

utopija

vjera+ljubav
Član
Reakcijski bodovi
41
Bodovi
28
+!
Post 4,13-15
A Kajin reče Jahvi: "Kazna je moja odviše teška da se snosi. Evo me tjeraš danas s plodnoga tla;
moram se skrivati od Tvoga Lica i biti vječni lutalac na zemlji - tko me god nađe, može me ubiti
."

A Jahve mu reče: "Ne! Nego tko ubije Kajina, sedmerostruka osveta na njemu će se izvršiti!"
I Jahve stavi znak na Kajina, da ga tko, našavši ga, ne ubije.

Mt 5,21-22
"Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.
A Ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu.
A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću.
A tko reče: 'Luđače!' ('Ludjače'), bit će podvrgnut ognju paklenomu."

https://balkans.aljazeera.net/inter...ika-koje-drzave-jos-uvijek-imaju-smrtnu-kaznu
U mnogim državama postoje smrtne kazne.

- Odobravate li smrtnu kaznu?
- Ako da, možete li biti izvršitelj smrtne kazne?

+!
Post 4,13-15
A Kajin reče Jahvi: "Kazna je moja odviše teška da se snosi. Evo me tjeraš danas s plodnoga tla;
moram se skrivati od Tvoga Lica i biti vječni lutalac na zemlji - tko me god nađe, može me ubiti
."

A Jahve mu reče: "Ne! Nego tko ubije Kajina, sedmerostruka osveta na njemu će se izvršiti!"
I Jahve stavi znak na Kajina, da ga tko, našavši ga, ne ubije.

Mt 5,21-22
"Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.
A Ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu.
A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću.
A tko reče: '******!' ('Ludjače'), bit će podvrgnut ognju paklenomu."

https://balkans.aljazeera.net/inter...ika-koje-drzave-jos-uvijek-imaju-smrtnu-kaznu
U mnogim državama postoje smrtne kazne.

Kao umjetna inteligencija, nemam osobne stavove ili emocije, pa stoga ne mogu izražavati osobno odobravanje ili osudu za određeno pitanje kao što je smrtna kazna. Međutim, mogu pružiti neke relevantne informacije o toj temi. Pitanje smrtne kazne je izuzetno kontroverzno i podložno intenzivnoj raspravi diljem svijeta. Postoje podjeljena mišljenja o njezinoj pravednosti, učinkovitosti i moralnoj opravdanosti. Neki od argumenata koji se koriste u prilog smrtnoj kazni uključuju osvetu, odvraćanje od zločina, pružanje zadovoljštine žrtvi i njezinim obiteljima, te smanjenje mogućnosti ponovnog počinjenja zločina. Međutim, protivnici smrtne kazne ističu da je nepovratna, da postoji mogućnost pogreške u presudi, da krši ljudska prava i dostojanstvo te da ne postoji znanstveni dokaz o njezinoj odvraćajućoj funkciji.

Važno je napomenuti da mnoge zemlje diljem svijeta ukinule su smrtnu kaznu, dok u nekima i dalje ostaje zakonski instrument. Također, trend globalne zajednice je smanjenje upotrebe smrtne kazne. Što se tiče pitanja izvršitelja smrtne kazne, to je specifičan aspekt pravosudnog sustava koji se povjerava obučenim osobama. Međutim, treba naglasiti da je rad izvršitelja smrtne kazne kontroverzan i može imati dugotrajne emocionalne i psihološke posljedice za izvršitelje. Konačno, smrtna kazna je pravno i moralno pitanje koje zahtijeva duboku refleksiju i analizu različitih čimbenika uključenih u nju. To je tema o kojoj se raspravlja na mnogim razinama društva, a konačne odluke o smrtnoj kazni donose se na temelju političke volje i vrijednosti pojedinog društva.

Ukoliko neko ubije nekoga, na porodici ubijenog je odluka dali da se uzvrati istom mjerom(kizas, poravnanje) ili da mu se oprosti.Izuzetak ovom pravilu jeste da neko nekoga nenamjerno ubije...

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Ukoliko neko ubije nekoga, na porodici ubijenog je odluka dali da se uzvrati istom mjerom(kizas, poravnanje) ili da mu se oprosti.Izuzetak ovom pravilu jeste da neko nekoga nenamjerno ubije...

Oprosti Bostane, ali ovo je vrlo upitan stav.

Prvo, ne moze porodica odlucivati. Valjda u drzavi sud treba odluciti. Zaobilazenje suda je ponistenje drzave i povratak u plemensku zajednicu, krvnu osvetu i lincovanje.

Drugo, cak i da sud sudi, ali da se u tome ravna po zeljama porodice, to ne bi bilo sudjenje, nego pristrano zastupanje interesa ostecene strane i tek pokrice za lincovanje.

Trece, cak i da sud sudi nezavisno od zelja porodice, poravnavanje ne moze biti tako da se i ubojica ubije. To nije poravnavanje, to je osveta koja vodi do toga da umjesto 1 covjeka mi na koncu izgubimo 2.

Oprosti Bostane, ali ovo je vrlo upitan stav.

Prvo, ne moze porodica odlucivati. Valjda u drzavi sud treba odluciti. Zaobilazenje suda je ponistenje drzave i povratak u plemensku zajednicu, krvnu osvetu i lincovanje.

Drugo, cak i da sud sudi, ali da se u tome ravna po zeljama porodice, to ne bi bilo sudjenje, nego pristrano zastupanje interesa ostecene strane i tek pokrice za lincovanje.

Trece, cak i da sud sudi nezavisno od zelja porodice, poravnavanje ne moze biti tako da se i ubojica ubije. To nije poravnavanje, to je osveta koja vodi do toga da umjesto 1 covjeka mi na koncu izgubimo 2.

Naravno da ima sud, ali pita se porodice da li da se poravna ili oprosti. Ibn Arabi je na misljenju da je poravnanje takodje jedna vrsta nasilja te preporucuje oprost.

Kur'an kaze

Zbog tog smo propisali sinovima Israilovim, da onaj ko ubije dušu sem zbog ubojstva ili fesada na Zemlji pa kao da je pobio sve ljude. A ko je poživi, pa kao da je poživio ljude sve. A doista su im donosili poslanici Naši dokaze jasne, zatim su uistinu mnogi od njih, poslije toga, na Zemlji bili prekršitelji.5:32

Fasad
Na dalje veli
U odmazdi vam je – opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili!

Onaj koji namjerno zeli nekoga da ubije , tri put ce razmisliti na to jerbo po zakonu i sam ce izgubiti zivot, ako mu ne oprosti porodica...zato se i veli 'u odmazdi je opstanak.Tako reci odmazda je preventivna.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
To mi se cini vrlo neprosvjeceno i prevazidjeno. Zato danas sve vise drustava napusta smrtnu kaznu.

To mi se cini vrlo neprosvjeceno i prevazidjeno. Zato danas sve vise drustava napusta smrtnu kaznu.

U preislamskom periodu odmazda za ubijanje jednog covjeka cesto je povlacila odmazdu prema cijelom plemenu , ili nekog...bilo kog iz tog plemena. Predislamko vrijeme je bilo prilicno barbarsko , ratovi su se medju plemenima vodili zbog trivijalnih razloga.

Islamski zakon dokida odmzdu plemenu, i ostavlja starozavjetnu kaznu...oko za oko zub za zub. U krscanstvu pak se veli da se oprosti (koliko je meni poznato), i tu islam daje priliku za oprost.

Mi smo im u njemu(Tevratu) propisali: glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti. A onome ko od odmazde odustane, biće mu to od grijeha iskupljenje. Oni koji ne sude prema onom što je Allah objavio pravi su nasilnici.

Dakle islam je na sredisnjoj poziciji između judaizma i krscanstva po ovom pitanju.

I tako smo vas učinili zajednicom srednjom, da budete svjedoci protiv ljudi i bude Poslanik protiv vas svjedok...2:143

U plemenskoj zajednici je to jedini nacin da se utjera red u drustvu. Ne prigovaram tome, ali u visoj civilizaciji stvarno nema smisla ubijati ubojicu samo zbog odmazde i osvete. To je doista primitivno, jer mu se time oduzima mogucnost da se popravi. U osnovi, drustvo tako gubi dvoje ljudi, a ne samo jednoga.

+!

U plemenskoj zajednici je to jedini nacin da se utjera red u drustvu. Ne prigovaram tome, ali u visoj civilizaciji stvarno nema smisla ubijati ubojicu samo zbog odmazde i osvete. To je doista primitivno, jer mu se time oduzima mogucnost da se popravi. U osnovi, drustvo tako gubi dvoje ljudi, a ne samo jednoga.

Za mene je samo jedna dobra civilizacija, a sve ove naše ljudske civilizacije su 'niže'.
Dovoljno je samo znati za ubojstva nerođenih, da ne moram nabrajati ostale nepravde.

Ne podržavam ni zatvorski sustav, a smrtnu kaznu osobito ne odobravam.
Za mene je svaka osoba 'kralj', a Krist je 'Kralj nad kraljevima'.
"Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone." (Regnum regno non praescribit leges!)

Ako neki 'kršćanin' podržava smrtnu kaznu, onda bi trebao biti spreman i usmrtiti 'osuđenika'.

+!
@three angels
Prije svega bih trebao objasniti širi sustav društvenog uređenja ili barem samo pravosuđe.
Veoma sam spor u pismenom objašnjavanju, pa makar pisao sažeto u kratkim crtama.

Više bih volio biti 'branitelj' nego 'sudac', a osobito ne bih volio biti 'tužitelj'.
Sv. Thomas More je volio obavljati sudačku službu. Čak je riješio sudske parnice, koje su 20 godina bile neriješene.
Takvo kvalitetno rješavanje sudskih parnica se nikad nije dogodilo prije njege ni poslije njega.

Prvo ću malo okolišati.
- Koji je smisao, da netko dobije zatvorsku kaznu, jer je u prometu ubio muškarca, koji ima suprugu i djecu?

Kada bi društvo bili pravedno uređeno, mnogo lošeg bi 'izumrlo'.
Ali što se tiče težih slučajeva, osobito kada netko ima veoma bolesnu dušu i izopačen duh, onda svakako teško može proći bez 'zatvora' i 'smrtne kazne'.

'Zatvor' je samostan.
'Smrtna kazna' je izopćenje (ekskomunikacija).

...
6. Božja Očeva JAHVINA Zapovjest
jasno kaže -

IZLAZAK 20,13

NE UBIJ!

A svak onaj koji ubije – neće do Raja doč -

OTKRIVENJE 21,8

Kukavicama pak, nevjernima i okaljanima, UBOJICAMA,

bludnicima, vračarima i idolopoklonicima i svim lažljivcima

UDIO JE U JEZERU ŠTO GORI OGNJEM I SUMPOROM.

To je druga smrt.

Kazna je vječna muka u vječnom ognjenom jezeru vječnih muka.

Potpunoma ista stvar je i NAGOVARATI nekoga drugoga,
da izvrši ubojstvo! (npr. Krivica Kralja Davida)

U ubojice spadaju i svi oni koji potiču druge na ubistvo.
SamoUbojstvo je isto = ubojstvo.
----------
H7523

רָצַח

râtsach

raw-tsakh'

A primitive root; properly to dash in pieces, that is, kill (a human being), especially to murder: - put to death, kill, (man-) slay (-er), murder (-er).

Total KJV occurrences: 47
--------
Primitivni korijen; pravilno razbiti, odnosno ubiti (čovjeka), osobito ubiti: - pogubiti, ubiti, (čovjeka) ubiti (-er), ubiti (-er).

---------
LUKA 3,14
Pitahu ga i VOJNICI: "A nama, što je nama činiti?"

I reče im: "NIKOME NE ČINITE NASILJA, nikoga krivo ne prijavljujte

i budite zadovoljni svojom plaćom.
............
Dal u NASILJE spada i ubiti nekoga?
----------

'Zatvor' je samostan.
da - otprilike
4 obroka dnevno
medicinska skrb
pregledi bez čekanja
može se studirati
sportom baviti
....
-----------

TO nije kazna !!!
PRVO

trebalo bi npr
nekoga tko ukrade i to potroši unovči izgubi...
natjerati da radi nešto
gdje bi se stvarala zarada
da PRVO - vrati oštećenome
a onda da i plati svoj smještaj

ako neće radit - onda ga kršćanski staviti
na Goli Otok - pa nek se sam snađe

DRUGO

ubojica !?!?!
samo Bog Jedini Otac YHVH
je SVEVID Bog i sve vidi
i samo ON more pravedno presuditi

ako se ubojica iskreno pokaje - spašen je