Solarna Joga: uspostavljanje ravnoteže između tijela, uma i duše

Reakcijski bodovi
162
Bodovi
3
Solarna joga, tako tvrde njeni praktikanti, predstavlja intrigantnu granu joge koja izaziva razmišljanje i propitkivanje u pogledu naše povezanosti s prirodom, svemirom i energijom sunca. Ova praksa joge ima svoje duboke korijene u drevnoj indijskoj filozofiji, ali može biti izvor inspiracije i refleksije za ljude svih vjerskih ili duhovnih uvjerenja.

Prema onima koji se bave solarnom jogom, ključna ideja leži u naglašavanju sunca kao izvora života i svjetla, kako doslovno, tako i simbolički. Ona potiče na razmišljanje o prirodnom ciklusu dana i noći, te o našem položaju u svemiru. Postavlja pitanja o našoj svakodnevnoj interakciji s prirodom, ovisnosti o suncu za toplinu i svjetlo te dubljem značenju koje sunce ima u mnogim kulturama i vjerovanjima.

Praktikanti solarne joge tvrde da kroz fizičke vježbe, tehniku disanja i meditaciju, pokušavaju postići ravnotežu tijela i uma, što ih vodi do pitanja o prirodi njihove unutarnje svjetlosti i kako je mogu poboljšati.

Solarna joga, prema onima koji je prakticiraju, često se izvodi u ranim jutarnjim satima, kada sunce izlazi iznad horizonta. Ovaj ritualni trenutak povezanosti s prirodom i energijom sunca, kako tvrde, može potaknuti razmišljanje o važnosti svakog novog dana i prilici za rast i promjenu.

U konačnici, solarna joga, prema tvrdnjama njenih praktikanata, potiče na propitivanje naše povezanosti s prirodom, svemirom i vlastitim duhom. Ona nudi priliku za introspekciju i razmišljanje o našem mjestu u univerzumu te o dubokim pitanjima o svjetlu, životu i duhovnosti. Bez obzira na vlastita vjerska ili duhovna uvjerenja, solarna joga, kako je opisana od strane onih koji je prakticiraju, može inspirirati na putu samoproučavanja i traženja dubljeg značenja u svakodnevnom životu.

Tehnika je vrlo jednostavna, gledas u Sunce i punis se energijom. Tehnika nema nikakve misticne ili vjerske elemente, samo gledas u Sunce.

Nadam se da krscani nece razviti neku paranoju od Sunca, kakvu obicno razviju od bilo cega sto se naziva yoga. Nadam se da se ne boje dvije najprostije i najprirodnije stvari na svijetu, vlastitog vida i sunceve svjetlosti. Jer ova tehnika ustvari i nije yoga u pravom smislu te rijeci. Pod yogom se obicno podrazumijeva nesto sto ima 8 (ili barem neki od) dijelova klasicne yoge.

yama i niyama kao moralnost, ovdje se ne trezai nikakvo slijedjenje ikakvih moralnih pravila
pranayama ili kontrola daha - ovdje nema nikakve pranayame, nikavih vjezbi disanja
asana ili polozaj - ovdje polozaj nije bitan,
pratyahara ili povlacenje cula - ovdje se radi upravo suprotno, gleda se u Sunce
dharana ili sabranost - ovdje nije potrebna nikakva posebna sabranost, samo se gleda u Sunce
dhyana - meditacija... ovdje se ni na sto ne meditira, samo se gleda u Sunce
samadhi ili sabranost - ovo je donekle prisutno prilikom zurenja u bilo sto pa tako i u Sunce

Moja iskustva s tom tehnikom nisu pozitivna. Poceo sam gledati u Sunce po uputama (prvo tek par sekundi uz postepeno povecavanje) i primjetio u narednih par dana da mi vid slabi. Preko web stranice sam se obratio Hiri. Ocekivao sam da ce mi odgovoriti ili neki volonter organizacije i to za par dana, ili mozda nikada. Zacudo, odgovorio mi je sam Hira i to za dvadesetak minuta?! Dao mi je par savjeta i jos smo se koji put dopisivali. Svaki put je odgovorio u narednih 10-20 minuta, kao da sjedi za racunalom. Tko zna gdje je bio, u Indiji ili bilo gdje na svijetu. Uzimajuci u obzir vremensku razliku... vjerovatno niti ne spava, dobio sam dojam da sjedi za racunalom i odgovara ljudima. Dao mi je uputu da narednih godinu dana samo suncam oci i zatvorenim kapcima budem okrenut prema Suncu 2 x dnevno. Nije mi se dalo to izvoditi godinu dana i zanemario sam ovu praksu.

Mom prijatelju pomaze Solarna Joga.Meni bash ne.

Nije sve za svakoga. U Indiji, Kini, Tibetu i tim istocnim zemljama postoji obicaj da se ide od ucitelja do ucitelja sve dok ne nadjes onu tradiciju koja ti najvise odgovara. Inace, ovi koji se nadju u ovoj solarnoj yogi imaju navodno vrlo jaka iskustva. Ne jedu, ne piju, ne spavaju... puni su energije. Drago mi je da ljudi imaju takva isksutva, ja se bas nisam nasao u tome.

Nije sve za svakoga. U Indiji, Kini, Tibetu i tim istocnim zemljama postoji obicaj da se ide od ucitelja do ucitelja sve dok ne nadjes onu tradiciju koja ti najvise odgovara.

Dok sam bio mlađi odgovarala mi je joga sa nakoliko uobicajenih pozicija. Kasnije sam sve nasao u klanjanju(salatu) gdje se izmjenjuju sve one neophodne pozicije za vitalnost .

Eto vidis, nasao si se lijepo u necemu sto ti odgovara, sto je tvoj put.

Eto vidis, nasao si se lijepo u necemu sto ti odgovara, sto je tvoj put.

Ima nekoliko nivoa namaza, jedan od njih je fizicki ...drugi je komlementarni.Za ovo drugo manje ljudi zna i klanjanje im biva puka filskultura.

Tehnika je vrlo jednostavna, gledas u Sunce i punis se energijom. Tehnika nema nikakve misticne ili vjerske elemente, samo gledas u Sunce.

Nadam se da krscani nece razviti neku paranoju od Sunca, kakvu obicno razviju od bilo cega sto se naziva yoga. Nadam se da se ne boje dvije najprostije i najprirodnije stvari na svijetu, vlastitog vida i sunceve svjetlosti. Jer ova tehnika ustvari i nije yoga u pravom smislu te rijeci. Pod yogom se obicno podrazumijeva nesto sto ima 8 (ili barem neki od) dijelova klasicne yoge.

yama i niyama kao moralnost, ovdje se ne trezai nikakvo slijedjenje ikakvih moralnih pravila
pranayama ili kontrola daha - ovdje nema nikakve pranayame, nikavih vjezbi disanja
asana ili polozaj - ovdje polozaj nije bitan,
pratyahara ili povlacenje cula - ovdje se radi upravo suprotno, gleda se u Sunce
dharana ili sabranost - ovdje nije potrebna nikakva posebna sabranost, samo se gleda u Sunce
dhyana - meditacija... ovdje se ni na sto ne meditira, samo se gleda u Sunce
samadhi ili sabranost - ovo je donekle prisutno prilikom zurenja u bilo sto pa tako i u Sunce

Moja iskustva s tom tehnikom nisu pozitivna. Poceo sam gledati u Sunce po uputama (prvo tek par sekundi uz postepeno povecavanje) i primjetio u narednih par dana da mi vid slabi. Preko web stranice sam se obratio Hiri. Ocekivao sam da ce mi odgovoriti ili neki volonter organizacije i to za par dana, ili mozda nikada. Zacudo, odgovorio mi je sam Hira i to za dvadesetak minuta?! Dao mi je par savjeta i jos smo se koji put dopisivali. Svaki put je odgovorio u narednih 10-20 minuta, kao da sjedi za racunalom. Tko zna gdje je bio, u Indiji ili bilo gdje na svijetu. Uzimajuci u obzir vremensku razliku... vjerovatno niti ne spava, dobio sam dojam da sjedi za racunalom i odgovara ljudima. Dao mi je uputu da narednih godinu dana samo suncam oci i zatvorenim kapcima budem okrenut prema Suncu 2 x dnevno. Nije mi se dalo to izvoditi godinu dana i zanemario sam ovu praksu.

Hvala što si se osvrnuo na temu i podijelio svoja iskustva.

Razumijem da mnogi kršćani imaju rezerviran stav prema pojmu joge, pa vjerujem da bi isti taj oprez bio prisutan i kad je riječ o solarnoj jogi. S druge strane, također primjećujem da postoji skupina vjernika koji se bez dubljeg propitkivanja upuštaju u ovakve prakse.

U svakom slučaju, bitno je zadržati otvoren um i pažljivo proučiti filozofske koncepte kako bismo utvrdili postoje li bilo kakvi nesporazumi ili konflikti s vlastitim vjerskim uvjerenjima, jer nije svaki aspekt ovih praksi nužno u sukobu s vjerom.

Što se mene tiče, nikada nisam osobno prakticirao ovu vrstu joge, no iskreno sam zainteresiran za temu. Želim čuti autentična iskustva ljudi koji su se upuštali u ovu praksu i saznati više o potencijalnim koristima koje donosi, ako ih ima.

Treba biti otvorenog uma i ne robovati bezrazloznim strahovima. Da netko pijenje vode nazove vodena yoga, krscani bi vjerovatno podozrivo gledali i na vodu. Tako i u gledanju u Sunce nema nikakve misticne ili vjerske prakse. Pretpostavka je da sva energija dolazi od Sunca i da nase tijelo prima suncevu svjetlost preko cula vida. Navodno, nakon nekog vremena aktiviraju se uspavani centri u mozgu koji potom iz svjetlosti primaju izravno energiju. Yogini su istrazivali su sta bi se desilo da gledaju izravno u Sunce (u osvit ili sumrak kada je najslabije) i otkrili da se navodno covjekovo tijelo na taj nacin moze silno napuniti energijom. Cak do te mjere da ne treba jesti, piti, spavati i sl.

Nazad
Vrh