Sufizam

Evo malo se vratio pisanju. Sta ima novo Fazlija?

Eto, narucih knjige o sufizmu iz Inst. Ibn Sina. Prijatelj iz Sarajeva ce mi ih donesti ovijeh dana.

Sta ima kod tebe, ides li u tekiju? Opijas li se predivnim imenima Allaha?

Eto, narucih knjige o sufizmu iz Inst. Ibn Sina. Prijatelj iz Sarajeva ce mi ih donesti ovijeh dana.

Sta ima kod tebe, ides li u tekiju? Opijas li se predivnim imenima Allaha?

Koje knjige si porucio?
Kod mene nema mnogo sto sta novo, u tekiju nisam otisao ne pamtim...nemam s kime. Doduse planiram otici malo do Sarajeva da popijem kafu sa prijateljima i da ako Bog da odemo do tekije.

Treba da ides u tekiju. Ne stedi vremena i napora da se druzis s du'ovnim ljudima i da slavis Boga.

A od knjiga narucio sam:

1) Divan od Hafiza
2) Ilahinamu od Attara
- ta 2 naslova mi se cine klasicnim djelima

3-4) obe knjige od Chitticka (Put spoznaje i Put ljubavi)
- te mi se knjige cine dobrim prikazima sufizma

5) O sufizmu: https://www.ibn-sina.net/o-sufizmu-bosanski-tasavvuf/

Ta mi se knjiga cini dobrim prikazom bosanskog sufizma.

Da li ti se moj izbor cini kvalitetnim? Pokusao sam uzeti studije koje bi mi dale osnovne informacije + 2 klasicna djela. Imaju jos par dobrih naslova koje bih naknadno uzeo. Ova knjiga mi se isto ucinila jako dobrom, ali je nisam sada uzeo: https://www.ibn-sina.net/sejh-hasan-kaimija-sin-vremena/

Dok je Mubina to pisala, mora da je dobra knjiga. Mubina Moker mi se cini da je jedna od najucenijih osoba o sufizmu na nasem prostoru.

Nisam citao neke od knjiga koje si porucio, javi mi kakav je utisak na tebe ostavila pokoja knjiga.
Za Mubinu prvi put cujem .)
Nejse, ja u zadnje vrijeme citam pomalo Ahmeda Boshnjaka i njegov komentar Ibn Arabija... Fusus al hikem(dragulji mudrosti).

Nejse, ja u zadnje vrijeme citam pomalo Ahmeda Boshnjaka i njegov komentar Ibn Arabija... Fusus al hikem(dragulji mudrosti).

Bas sam razmisljao da narucim i te knjige. Posebno potaknut tvojom poreporukom, ali sam na koncu odustao. Prvo cu prouciti ove za uvod.

Bas sam razmisljao da narucim i te knjige. Posebno potaknut tvojom poreporukom, ali sam na koncu odustao. Prvo cu prouciti ove za uvod.

Istina, za citanje Ibn Arabija pa i komentara na njegova djela nuzno je znati islamsku teologiju, filozofiju i druge discipline.
Kada dodje vrijeme knjiga ce tebe naci, ako budes nagodan za nju.

Da, zato sam narucio knjige koje bi mi mogle dati osnovne informacije pa cemo vidjeti za dalje.

Učitelj svijeta Muhammed, s.a.v.s., u jednom hadisu rekao: – Budite milostivi prema stanovicima Zemlje, prema vama će biti milostivi stanovnici nebesa.

Odlican ti je blog! Puno dobrih clanaka!

Odlican mi je onaj clanak o duhovnom putovanju (sejr-i-suluk).

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nemam gdje drugo ...
Preselio na onaj svijet Dževad Karahasan
Inna lillahi we inna ilejhi radži'un

Nisam ni ja procitao nista, znam ga preko jedne prijateljice kojoj je bio kao otac. Evo nasao sam knjigu jednu pa cu vidjeti da procitam aBd.

Evo jednog zapazanja od rahmetli Dzevada
"Nemojte se bojati. Strah je temeljni ljudski grijeh, iz straha potječe sve, svi problemi. Nemoj se bojati. Imaj povjerenja u život, imaj povjerenja u Boga, imaj povjerenja u nauku... Ako ne vjeruješ, imaj povjerenja u auto, u saobraćajni znak. Ali bez povjerenja živjeti, to je strašno, a strah vam oduzima povjerenje. Hajde, oslobodi se straha, blago tebi. Strah ti oduzima slobodu!"
Dževad Karahasan

Nazad
Vrh