Lovac Istine
Član
- Reakcijski bodovi
- 152
- Bodovi
- 0
Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Naravno da je bitno šta je učenje Pravoslavne Crkve kad se priča o Pravoslavnoj Crkvi. Vi karikirate naša vjerovanja i onda to koristite kao argumente protiv nas.
Odgovor za 93: ne prinosima janje jer nemamo potreba za krvnim žrtvama. Kađenje nisu krvne žrtve.
Ček ček ček. Polako. Znači simbolički kadimo pred Bogom. A zašto je problem da onda to simboličko kađenje jednostavno predstavimo i realnim kađenjem ...
Oduzimanje Hristovog sveštenstva bi bilo da mi kažemo da ta žrtva nije Hristova već tog i tog sveštenika. Ali niko to ne govori. Žrtva je uvijek Hristova.
Evharistija je beskrvna žrtva ali to nije nikakva nova žrtva već idalje ona Hristova od prije 2000 godina. Šta je žrtva? Žrtva je kada ono što nije žrtvovano postane ono što je žrtvovano. Isti taj proces nežrtvovano u žrtvovano imamo u Evharistiji gdje hljeb i vino postaju žrtvovano tijelo i krv Isusa Hrista.
Naravno da je svestenstvo oduzimanje Hristove sluzbe. Kroz Isusa Hrista mi imamo slobodan pristup ka Bogu. Drugim recima, mi vise ne trebamo ljude da nam posreduju kao u Starom zavetu. Svestenik je posrednik a mi imamo jednog posrednika, Prvosvestenika Isusa Hrista.
Zasto se ljudi moraju ispovedati svesteniku? Sta svestenik ima sa ljudskim gresima. Mi se trebamo kroz Isusa Hrista ispovedati Bogu a ne ljudima. Onima kojima smo zgresili, od njih isto trazimo oprostaj. Ali nemamo nikakve potrebe da se svesteniku ispovedamo. Sta ce svestenik da ucini za nas ako se njemu ispovedimo? Nista!
Drugim recima, ljudi se oslanjaju na ljude, danas sam sagresio, ispovedio sam se svesteniku i idem dalje, kao da je svestenik neko ko ce nesto da ucini sa mojim gresima. Ljudi su potpuno ignoramus da se nikakvo oprostenje greha nije desilo time sto su se ispovedili svesteniku.
I jos se ispovedanje zove "Sveta tajna ispovesti". Gde je opisana u Bibliji ta "sveta tajna"?
Kako to mislis karikiramo kada ja recimo navedem koji je po meni problem i dam konkretnog citata ...???
E sad mi reci, u tvom stilu ,posto vec prinosimo zrtve u simbolickom smislu,sto ne bismo zaklali i neko jagnje da prinesemo realnu krvnu zrtvu sto ce reci,po tvojoj logici - zasto je problem da to simbolicko zrtvovanje pretstavimo i realnim zrtvovanjem krvne zrtve ...!??
Inače ako vam sveta Evharistija kao beskrvna žrtva onda bih vas uputio na Didahi, spis iz 1. vijeka dakle iz apostolskih vremena u kojem nam piše:
"A u nedelju Gospodnju, sabravši se zajedno, lomite hleb i vršite Evharistiju (=Liturgiju), ispovedajući prethodno grehe svoje, da bi žrtva vaša bila čista."
Jasan dokaz da su hrišćani od 1. vijeka smatrali Evharistiju žrtvom.
Ispovijedamo se svešteniku jer su sveštenici nasljednici apostola kojima je data vlast da razrješavaju grijehe što je opisano u Novom zavjetu kad im Hristos kaže "Kojima oprostite grijehe, oprostiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se."
Isto tako ispovijest pred sveštenikom je i jak dokaz da je ta osoba stvarno spremna da se pokaje jer treba hrabrosti da se neko javno ispovijedi i nekom kaže šta je zgriješio. Pod uslovom da se sv. tajna zaista sprovodi kako i treba. U ranim vijekovima Crkve postojale su javne ispovijesti.
Jakovljeva poslanica nam o tome svjedoči:
"Ispovijedajte dakle jedan drugome grijehe, i molite se Bogu jedan za drugoga, da ozdravljate; jer neprestana molitva pravednoga mnogo može pomoći."
Inače ti kad se ispovijedaš svešteniku ispovijedaš se istovremeno i Bogu. Sveštenik takođe može da ti da savjete, da te pouči i da ti odredi šta trebaš uraditi.
Zato što vi izokrenete značenje tih citata. Ali dobro ajde ti to isto misliš i za mene pa ćemo se složiti da se ne slažemo.
Vrlo jednostavno. Krvne žrtve su praslika Hristove žrtve koja je jedna jedina i više nema novih žrtvi dok je kađenje praslika uzdizanja molitva ljudi ka Bogu što se dešava i dan danas.
Samim tim krvne žrtve fuj to kađenje jej. Isto tako primjetićeš da se u poslanici Rimljanima navodi da prinosimo žrtvu ŽIVU tako da se žrtva ŽIVA nikako ne može predstaviti realnim žrtvovanjem žrtve MRTVE tj. mrtvih životinja.
Malo odmaram od ove teme.
@robivek5 Ma nema potrebe za tim. Rasprava vam je trajala nekoliko dana, a dalja rasprava nema smisla, jer svako ima svoj stav i način na koji će tražiti Boga.
Hladjenje može biti dobra stvar i ne znači da je neko pobegao.
Legendo u manje od 48 sati sam napisao 38 poruka u ovoj temi. Mislim da je to sasvim dovoljno.
Slažem se ali smatram da sam iznio argumente koje sam imao na najbolji način na koji sam mogao. Naravno svako se može složiti ili ne složiti. A rasprava bi nam se dalje samo vrtila u krug.
Ispovijedamo se svešteniku jer su sveštenici nasljednici apostola kojima je data vlast da razrješavaju grijehe što je opisano u Novom zavjetu kad im Hristos kaže "Kojima oprostite grijehe, oprostiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se."
Isto tako ispovijest pred sveštenikom je i jak dokaz da je ta osoba stvarno spremna da se pokaje jer treba hrabrosti da se neko javno ispovijedi i nekom kaže šta je zgriješio. Pod uslovom da se sv. tajna zaista sprovodi kako i treba. U ranim vijekovima Crkve postojale su javne ispovijesti.
Jakovljeva poslanica nam o tome svjedoči:
"Ispovijedajte dakle jedan drugome grijehe, i molite se Bogu jedan za drugoga, da ozdravljate; jer neprestana molitva pravednoga mnogo može pomoći."
Inače ti kad se ispovijedaš svešteniku ispovijedaš se istovremeno i Bogu. Sveštenik takođe može da ti da savjete, da te pouči i da ti odredi šta trebaš uraditi.
...sveštenici
cekaj, a jel moze svestenik da izgubi tu vlast, i kako mi da znamo da ju je izgubio?data vlast da razrješavaju grijehe što je opisano u Novom zavjetu kad im Hristos kaže "Kojima oprostite grijehe, oprostiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se."
Može ako bude raščinjen.cekaj, a jel moze svestenik da izgubi tu vlast, i kako mi da znamo da ju je izgubio?
a sta ako nije, ili nema ko da ga rascini?Može ako bude raščinjen.