Sveštenstvo

@Maki Reći mi gde u pismu piše ili gde je Isus rekao da su deca u obavezi da se krste?

I da ne izlazim iz teme sad. Kažeš da je crkva sledila SVOJA PRAVILA, ne Božja.

Naravno da je bitno šta je učenje Pravoslavne Crkve kad se priča o Pravoslavnoj Crkvi. Vi karikirate naša vjerovanja i onda to koristite kao argumente protiv nas.

Kako to mislis karikiramo kada ja recimo navedem koji je po meni problem i dam konkretnog citata ...???

Odgovor za 93: ne prinosima janje jer nemamo potreba za krvnim žrtvama. Kađenje nisu krvne žrtve.

...pa jesi li pratio moj komentar od kojeg proizlazi pitanje ???
Dakle pravio sam parelelu NA OSNOVU TVOG IZLAGANJA i tvoje argumentacije...
Evo sta si rekao:

Ček ček ček. Polako. Znači simbolički kadimo pred Bogom. A zašto je problem da onda to simboličko kađenje jednostavno predstavimo i realnim kađenjem ...

I ja ti na ovo odgovaram i pitam:

Odlicno pitanje a smatram da je takv i odgovor - danas svi mi prinosimo zrtve Bogu i to su nasa tela koja posvecujemo Bogu nasim bogomoljstvom.
Evo Bibliskog dokaza:

Rim.12,1:
" Molim vas dakle, braćo, milosti Božije radi, da date tjelesa svoja u žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu; to da bude vaše duhovno bogomoljstvo..."

E sad mi reci, u tvom stilu ,posto vec prinosimo zrtve u simbolickom smislu,sto ne bismo zaklali i neko jagnje da prinesemo realnu krvnu zrtvu sto ce reci,po tvojoj logici - zasto je problem da to simbolicko zrtvovanje pretstavimo i realnim zrtvovanjem krvne zrtve ...!??

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Oduzimanje Hristovog sveštenstva bi bilo da mi kažemo da ta žrtva nije Hristova već tog i tog sveštenika. Ali niko to ne govori. Žrtva je uvijek Hristova.

Evharistija je beskrvna žrtva ali to nije nikakva nova žrtva već idalje ona Hristova od prije 2000 godina. Šta je žrtva? Žrtva je kada ono što nije žrtvovano postane ono što je žrtvovano. Isti taj proces nežrtvovano u žrtvovano imamo u Evharistiji gdje hljeb i vino postaju žrtvovano tijelo i krv Isusa Hrista.

Naravno da je svestenstvo oduzimanje Hristove sluzbe. Kroz Isusa Hrista mi imamo slobodan pristup ka Bogu. Drugim recima, mi vise ne trebamo ljude da nam posreduju kao u Starom zavetu. Svestenik je posrednik a mi imamo jednog posrednika, Prvosvestenika Isusa Hrista.

Zasto se ljudi moraju ispovedati svesteniku? Sta svestenik ima sa ljudskim gresima. Mi se trebamo kroz Isusa Hrista ispovedati Bogu a ne ljudima. Onima kojima smo zgresili, od njih isto trazimo oprostaj. Ali nemamo nikakve potrebe da se svesteniku ispovedamo. Sta ce svestenik da ucini za nas ako se njemu ispovedimo? Nista!

Drugim recima, ljudi se oslanjaju na ljude, danas sam sagresio, ispovedio sam se svesteniku i idem dalje, kao da je svestenik neko ko ce nesto da ucini sa mojim gresima. Ljudi su potpuno ignoramus da se nikakvo oprostenje greha nije desilo time sto su se ispovedili svesteniku.

I jos se ispovedanje zove "Sveta tajna ispovesti". Gde je opisana u Bibliji ta "sveta tajna"?

Druga i četvrta zapovest nisu obavezne.

Ali su zakoni crkve obavezni.
Moraš da se moliš kako ti sveštenik kaže. 12x kada ustaneš treba da ponoviš neku molitvu, ikone obavezno moraju biti ispred tebe, uveče čitaš Akatist.

Moraš da odeš na ispovest kod sveštenika, ništa ti ne vredi da se Ispovedaš Isusu.

Bez liturgije nema spasenja.

Moraš i bebu da krstiš u crkvi kod svog sveštenika.

I još gomila sličnih zakona, zasnovanih na tradiciji.

Inače ako vam sveta Evharistija kao beskrvna žrtva onda bih vas uputio na Didahi, spis iz 1. vijeka dakle iz apostolskih vremena u kojem nam piše:
"A u nedelju Gospodnju, sabravši se zajedno, lomite hleb i vršite Evharistiju (=Liturgiju), ispovedajući prethodno grehe svoje, da bi žrtva vaša bila čista."
Jasan dokaz da su hrišćani od 1. vijeka smatrali Evharistiju žrtvom.

Naravno da je svestenstvo oduzimanje Hristove sluzbe. Kroz Isusa Hrista mi imamo slobodan pristup ka Bogu. Drugim recima, mi vise ne trebamo ljude da nam posreduju kao u Starom zavetu. Svestenik je posrednik a mi imamo jednog posrednika, Prvosvestenika Isusa Hrista.

Zasto se ljudi moraju ispovedati svesteniku? Sta svestenik ima sa ljudskim gresima. Mi se trebamo kroz Isusa Hrista ispovedati Bogu a ne ljudima. Onima kojima smo zgresili, od njih isto trazimo oprostaj. Ali nemamo nikakve potrebe da se svesteniku ispovedamo. Sta ce svestenik da ucini za nas ako se njemu ispovedimo? Nista!

Drugim recima, ljudi se oslanjaju na ljude, danas sam sagresio, ispovedio sam se svesteniku i idem dalje, kao da je svestenik neko ko ce nesto da ucini sa mojim gresima. Ljudi su potpuno ignoramus da se nikakvo oprostenje greha nije desilo time sto su se ispovedili svesteniku.

I jos se ispovedanje zove "Sveta tajna ispovesti". Gde je opisana u Bibliji ta "sveta tajna"?

Ispovijedamo se svešteniku jer su sveštenici nasljednici apostola kojima je data vlast da razrješavaju grijehe što je opisano u Novom zavjetu kad im Hristos kaže "Kojima oprostite grijehe, oprostiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se."
Isto tako ispovijest pred sveštenikom je i jak dokaz da je ta osoba stvarno spremna da se pokaje jer treba hrabrosti da se neko javno ispovijedi i nekom kaže šta je zgriješio. Pod uslovom da se sv. tajna zaista sprovodi kako i treba. U ranim vijekovima Crkve postojale su javne ispovijesti.
Jakovljeva poslanica nam o tome svjedoči:
"Ispovijedajte dakle jedan drugome grijehe, i molite se Bogu jedan za drugoga, da ozdravljate; jer neprestana molitva pravednoga mnogo može pomoći."
Inače ti kad se ispovijedaš svešteniku ispovijedaš se istovremeno i Bogu. Sveštenik takođe može da ti da savjete, da te pouči i da ti odredi šta trebaš uraditi.

Kako to mislis karikiramo kada ja recimo navedem koji je po meni problem i dam konkretnog citata ...???

Zato što vi izokrenete značenje tih citata. Ali dobro ajde ti to isto misliš i za mene pa ćemo se složiti da se ne slažemo.

E sad mi reci, u tvom stilu ,posto vec prinosimo zrtve u simbolickom smislu,sto ne bismo zaklali i neko jagnje da prinesemo realnu krvnu zrtvu sto ce reci,po tvojoj logici - zasto je problem da to simbolicko zrtvovanje pretstavimo i realnim zrtvovanjem krvne zrtve ...!??

Vrlo jednostavno. Krvne žrtve su praslika Hristove žrtve koja je jedna jedina i više nema novih žrtvi dok je kađenje praslika uzdizanja molitva ljudi ka Bogu što se dešava i dan danas. Samim tim krvne žrtve fuj to kađenje jej. Isto tako primjetićeš da se u poslanici Rimljanima navodi da prinosimo žrtvu ŽIVU tako da se žrtva ŽIVA nikako ne može predstaviti realnim žrtvovanjem žrtve MRTVE tj. mrtvih životinja.

Malo odmaram od ove teme.

Inače ako vam sveta Evharistija kao beskrvna žrtva onda bih vas uputio na Didahi, spis iz 1. vijeka dakle iz apostolskih vremena u kojem nam piše:
"A u nedelju Gospodnju, sabravši se zajedno, lomite hleb i vršite Evharistiju (=Liturgiju), ispovedajući prethodno grehe svoje, da bi žrtva vaša bila čista."
Jasan dokaz da su hrišćani od 1. vijeka smatrali Evharistiju žrtvom.

Ispovijedamo se svešteniku jer su sveštenici nasljednici apostola kojima je data vlast da razrješavaju grijehe što je opisano u Novom zavjetu kad im Hristos kaže "Kojima oprostite grijehe, oprostiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se."
Isto tako ispovijest pred sveštenikom je i jak dokaz da je ta osoba stvarno spremna da se pokaje jer treba hrabrosti da se neko javno ispovijedi i nekom kaže šta je zgriješio. Pod uslovom da se sv. tajna zaista sprovodi kako i treba. U ranim vijekovima Crkve postojale su javne ispovijesti.
"Ispovijedajte dakle jedan drugome grijehe, i molite se Bogu jedan za drugoga, da ozdravljate; jer neprestana molitva pravednoga mnogo može pomoći."
Inače ti kad se ispovijedaš svešteniku ispovijedaš se istovremeno i Bogu. Sveštenik takođe može da ti da savjete, da te pouči i da ti odredi šta trebaš uraditi.

Mislim da spis koji spominješ nije bio poznat do 19-tog veka.
U tim zapisima nema ni dokaza o kom se vremenu radi.
Navodno je utvrđeno da je iz prvog veka.

Vernici se mogu ispovedati jedni drugima. Jakov ne govori o nekoj posebnoj osobi. To je kao kada dva Hrišćanina započnu razgovor o svojim grešnim životima.

Zato što vi izokrenete značenje tih citata. Ali dobro ajde ti to isto misliš i za mene pa ćemo se složiti da se ne slažemo.

Molim te navedi citata kojeg sam , po tebi,pogresno naveo u smislu pogresan kontekst ili mozda pokusao pogresno tumaciti pa onda iza njega navedi koji je po tebi PRAVI ZNACAJ predmetnog teksta.

Vrlo jednostavno. Krvne žrtve su praslika Hristove žrtve koja je jedna jedina i više nema novih žrtvi dok je kađenje praslika uzdizanja molitva ljudi ka Bogu što se dešava i dan danas.

Hajdemo malo dublje u teologiji... kao prvo,koristis pogresan termin jer kad kazes PRESLIKA sto znaci da se radi o nekom dogadjaju ili o necemu koje se treba desiti u buducnosti...e sad u tom smsilu,kadjenje ne moze biti preslika jer ono simbolizira molitve upucene Bogu a kao sto i sam znas,ljudi su se molili od samog pocetka,dakle i u vreme SZ-ta...
E sad,daj se molim te vrati kadjenju kao forma SZ-og Bogosluzenja...dakle nikad,bukvalno nikad se kadjenje nije izvodilo bez propratne krvne zrtve i to niko osim Bogom odredjenih svestenika nije smeo raditi !!!
U vreme NZ-ta,vise nemamo zakona o prinoisenju krvnih zrtava jer se on ispunio zrtvom Bozjeg Jagnjeta stoga nemamo vise svestenika nit razloga za realno prinosenje krvnih zrtava a nit realno kadjenje...
U simbolickom smislu,hriscani priniose svoja tela kao ugvodnu zrtvu Bogu a njihove molitve su kad pred Bogom !!!
I to je to ,kraj price !!!

Samim tim krvne žrtve fuj to kađenje jej. Isto tako primjetićeš da se u poslanici Rimljanima navodi da prinosimo žrtvu ŽIVU tako da se žrtva ŽIVA nikako ne može predstaviti realnim žrtvovanjem žrtve MRTVE tj. mrtvih životinja.

A po tebi kadjenjem se realno moze pretstaviti molitva...!?
Daj molim te uozbilji se i fokusiraj malo bolje,ovo ne dolikuje tvom formatu diskutanta...
Koja je logika,analogija,imas tamjana,i dima kako to povezati sa molitvom...!?

Da rezimiram - nije nase da tumacimo Bozje razloge zasto je nesto definisao ili regulisao da bude tako kao sto On smatra da zaista treba,nase je da sve to sprovidimo u praksu onako kako se to trazi bez ikakvih otstupaka,drzeci se principa TAKO RECE GOSPOD !!!

Malo odmaram od ove teme.

...i vidi se da ti treba odmora, "procesor"ti je malo podigao radnu temperaturu i desava se "laganje"u zahtjevnijim temama... ☺

Zadnje uređeno od strane moderatora:
@robivek5 Ma nema potrebe za tim. Rasprava vam je trajala nekoliko dana, a dalja rasprava nema smisla, jer svako ima svoj stav i način na koji će tražiti Boga.
Hladjenje može biti dobra stvar i ne znači da je neko pobegao.

Legendo u manje od 48 sati sam napisao 38 poruka u ovoj temi. Mislim da je to sasvim dovoljno.

@robivek5 Ma nema potrebe za tim. Rasprava vam je trajala nekoliko dana, a dalja rasprava nema smisla, jer svako ima svoj stav i način na koji će tražiti Boga.
Hladjenje može biti dobra stvar i ne znači da je neko pobegao.

...samo bih te dopunio da "svako ima prava da misli da moze imati svoj stav i nacin na koji ce traziti Boga"ali nam to Biblija ne kaze tako...
...taman posla kada bi svi sluzili Bogu kako im padne na pamet i da Bog prihvaca sve te sluzbe...

Slažem se ali smatram da sam iznio argumente koje sam imao na najbolji način na koji sam mogao. Naravno svako se može složiti ili ne složiti. A rasprava bi nam se dalje samo vrtila u krug.

Slažem se ali smatram da sam iznio argumente koje sam imao na najbolji način na koji sam mogao. Naravno svako se može složiti ili ne složiti. A rasprava bi nam se dalje samo vrtila u krug.

Slazem se da jesi,cak si to uradio mnogo bolje nego sto su radili neki iz pravoslavlja koji imaju veceg teoloskog znanja od tebe...
Dakle rekli smo sto smi imali i sad je mozda korisno da pokusas da nekad procitas ovu nasu temeljnu diskusiju ali kao "igraca sa strane"a ne kao direktnog ucesnika i da izvagas sve cinjenice koje smo iznosili pa da onda pokusas sklopiti mozaik prave Bibliske istine po ovom pitanju.
Nek te Bog vodi na tom putu,kao i sve nas.

Nigde ne nalazimo neku ideju o apostolskim naslednicima, ali smo mi svi hriscani nazvani naslednici i Hristova braca. Ko je dao vlast svestenicima vecu od obicnih vernika.

Sigurno ti je poznat stih da smo mi svi "carsko svestenstvo, sveti narod". Ako smo svi svestenci i sveti, koji svestenik nam treba?

Interesantno je da kao argumenant ispovedanja svesteniku uzimas stih "ispovedajte grehe jedan drugome". Da li svestenik ispoveda svoje grehe onome koji ispovda njemu? Ne! Tako da taj stih nema veze sa time.

Taj stih kaze, ono sto sam ja gore rekao, ako smo nekom zgresili, osim sto se molimo Bogu posredstvom Isusa Hrista, moramo da trazimo oprostenje i od doticne osobe kojoj smo zgresili.

Razmisli dobro. Postoje gresi koji se nikoga ne ticu osim nas i Boga. Zasto bi mi to trebali da ikome ispovedamo? Za one koji se ticu drugih ljudi, njima se ispovedamo u smisli da priznajemo da smo se ogresili o njih i da trazimo oprostaj.

...

SVEĆENSTA VIŠE NEMA !!!
=========

ŠTO je bila dužnost SVEĆENSTVA?
..........................
HEBREJIMA 2,17

Stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan,

da milosrdan bude i ovjerovljen

VELIKI SVEĆENIK U ODNOSU PREMA BOGU

KAKO BI OKAJAVAO GRIJEHE NARODA
.

HEBREJIMA 5,1

Svaki veliki svećenik, zaista,

OD LJUDI UZET, ZA LJUDE SE POSTAVLJA

U ODNOSU PREMA BOGU

DA PRINOSI DAROVE I ŽRTVE ZA GRIJEHE.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Svećenici su posredovali između
Boga Jedinoga Oca YHVH i ljudi.

Svećenici su bili SLUGE
Bogu Jedinome Ocu YHVH!

Svećenici su prinosili KRVNE žrtve za oprost grijeha!
Koji svećenik gdje TO danas radi?
-------------
Od kada je Hram Boga Oca YHVH u Jeruzalemu – SRUŠEN,
NEMA više svećenstva,
jer nema se više gdje vršiti obredni postupci pomirenja
prema Bogu Jedinome Ocu YHVH.

Bog Otac YHVH je postavio JEDNOG JEDINOG
Velikog Svećenika – a taj je SIN G Yehoshua.

SIN je SLUGA svome Bogu Ocu YHVH.
.............
Bog Jedini Otac YHVH odredio je da su SVEĆENICI
SAMO iz roda LEVIJEVA - ARONA !!!

Koji današnji samo-zvani svećenik zadovoljava TU odredbu?

----

...

SVEĆENSTA VIŠE NEMA !!!
=========

ŠTO je bila dužnost SVEĆENSTVA?
..........................
HEBREJIMA 2,17

Stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan,

da milosrdan bude i ovjerovljen

VELIKI SVEĆENIK U ODNOSU PREMA BOGU

KAKO BI OKAJAVAO GRIJEHE NARODA
.

HEBREJIMA 5,1

Svaki veliki svećenik, zaista,

OD LJUDI UZET, ZA LJUDE SE POSTAVLJA

U ODNOSU PREMA BOGU

DA PRINOSI DAROVE I ŽRTVE ZA GRIJEHE
.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Svećenici su posredovali između
Boga Jedinoga Oca YHVH i ljudi.

Svećenici su bili SLUGE
Bogu Jedinome Ocu YHVH!

Svećenici su prinosili KRVNE žrtve za oprost grijeha!
Koji svećenik gdje TO danas radi?
-------------
Od kada je Hram Boga Oca YHVH u Jeruzalemu – SRUŠEN,
NEMA više svećenstva,
jer nema se više gdje vršiti obredni postupci pomirenja
prema Bogu Jedinome Ocu YHVH.

Bog Otac YHVH je postavio JEDNOG JEDINOG
Velikog Svećenika – a taj je SIN G Yehoshua.

SIN je SLUGA svome Bogu Ocu YHVH.
.............
Bog Jedini Otac YHVH odredio je da su SVEĆENICI
SAMO iz roda LEVIJEVA - ARONA !!!

Koji današnji samo-zvani svećenik zadovoljava TU odredbu?

----

data vlast da razrješavaju grijehe što je opisano u Novom zavjetu kad im Hristos kaže "Kojima oprostite grijehe, oprostiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se."
cekaj, a jel moze svestenik da izgubi tu vlast, i kako mi da znamo da ju je izgubio?

Nazad
Vrh