Tko je Duh Sveti?

Reakcijski bodovi
23
Bodovi
0
Duh Sveti je osoba. Krštenici se krštavaju u ime triju osoba: Matej 28,19.20 „…krstite ih u ime Oca, Sina i Duha svetoga. Ako bi Duh Sveti bio samo bezlična sila onda bi bilo bez smisla spominjati ga u nizu imena Oca i Sina.
Djela 15,28„ Jer nađe za dobro Duh Sveti i mi, da ne mećemo više nikakva tereta na vas osim ovoga potrebnoga.“
Otkrivenje 22,17 „ „ I Duh i zaručnica govore: "Dođi !" I tko čuje, neka govori: "Dođi!" A tko je žedan, neka dođe; i tko hoće, neka uzme vodu života zabadava!"
Ivan 14,16„ I ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Utješitelja, da ostane s vama dovijeka“
Duh Sveti ima sljedeće osobine koje posjeduju samo osobe:
Ima razum, poučava, svjedoči: Ivan 14,26;15,26; Luka 12,12; 1. Korinćanima 3,13
Živi s ljudima: Ivan 14,17
Vodi, govori, proriče, proslavlja: Ivan 16,13.14
Svjedoči: Djela 5,32
Govori: Djela 8,29; 10,19.20; 28,25; Hebrejima 3,7
Odvaja ljude za službu: Djela 13.2
Šalje ljude na put: Djela 13,4
Zapovijeda i brani: Djela 8,29; 16,6.7
Posreduje: Rimljanima 8,26
Čini čuda: Djela 2,4; 8,39
Voli: Rimljanima 15,30
Ima razum, um: Rimljanima 8,27
Ima volju: 1. Korinćanima 12,11
Imenuje: Djela 20,28
Može Ga se razočarati i ožalostiti: Efežanima 4,30; usporedite Izaija 63,10
Može Ga se uvrijediti: Hebrejima 10,29
Može Mu se lagati: Djela 5,3
Duh Sveti je Bog: Djela 5,3.4: „Petar mu reče: ‘Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja? Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti? Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu !’“
Ovdje se iznosi činjenica da je lagati Duhu Svetome isto što i lagati Bogu. Duh Sveti je Bog.
Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi.“ (1. Korinćanima 3,16.17)
„Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate
od Boga.“ (1. Korinćanima 6,19)
„Jer mi smo hram Boga živoga.“ (2. Korinćanima 6,16)
Govoriti o Duhu Svetome znači govoriti o Bogu.
U 1. Korinćanima 12,11 stoji da jeDuh Sveti davatelj duhovnih darova. „On ih daje svakome, ali onako kako on odluči.“ U retku 28 istog poglavlja rečeno nam je da to čini Bog. Duh Sveti je Bog!
U Hebrejima 9,14 stoji da je Duh Sveti vječan. Koliko ima vječnih? Duh Sveti je vječni Bog.
Na Duha Svetoga može se pohuliti : „Ali hula na Duha neće se oprostiti.“ (Matej 12,31)
Duh Sveti je sveznajuć, sveprisutan i svemoguć
Sveznajuć: 1. Korinćanima 2,10.11: „A nama to Bog objavi po Duhu jer Duh sve proniče, i dubine Božje. Jer tko od ljudi zna što je u čovjeku osim duha čovječjega u njemu? Tako i što je u Bogu, nitko ne zna osim Duha Božjega.“
Sveprisutan: Psalam 139,7: „Kamo da odem od Duha tvojega i kamo da od lica
tvojega pobjegnem?“ Hula je nešto što se može učiniti samo protiv Boga. Duh Sveti je Bog.

Duh Sveti jeste osoba ali ne samo jedna, nego mnoštvo, koje daju život svima u svemiru, e da!

Po istocnjackom ucenju, Duh sveti je Brahman, kozmicka svijest iz koje sve nastaje i koji je jednak Atmanu, osobnoj svijesti u svakom bicu. Iz njega nastaju svi bezbrojni buddhe i bodhisattve, avatari, arahanti i yogini, sve nebrojene milijarde prosvjetljenih bica u svemiru.

Po istocnjackom ucenju, Duh sveti je Brahman, kozmicka svijest iz koje sve nastaje i koji je jednak Atmanu, osobnoj svijesti u svakom bicu. Iz njega nastaju svi bezbrojni buddhe i bodhisattve, avatari, arahanti i yogini, sve nebrojene milijarde prosvjetljenih bica u svemiru.

A dali je budizam vjera ili je to filozofski pravac?

A dali je budizam vjera ili je to filozofski pravac?

Svaki istocnjacki sistem je na prvom mjestu filozofski pravac. Niti jedan nije tek puka vjera, kao abrahamske religije. Osim "vjere" ili bolje receno povjeranja u osnovne postavke svakog od tih sustava, od sljedbenika se zahtjeva i praktican rad na samospoznaji.

Temeljno ucenje budizma je da ne postoji nista trajno i vjecno. Besmisleno bi bilo samo vjerovati u to kao u neku filozofsku hipotezu, a bez se covjek osobno ne uvjeri u to. Kako je Buddha obicavao reci, da vidi sam za sebe. I sto je jos vaznije, da se sam ne uvjeri u mir koji nastaje uslijed nevezanosti za pojavno.

Svaki istocnjacki sistem je na prvom mjestu filozofski pravac. Niti jedan nije tek puka vjera, kao abrahamske religije. Osim "vjere" ili bolje receno povjeranja u osnovne postavke svakog od tih sustava, od sljedbenika se zahtjeva i praktican rad na samospoznaji.

Temeljno ucenje budizma je da ne postoji nista trajno i vjecno. Besmisleno bi bilo samo vjerovati u to kao u neku filozofsku hipotezu, a bez se covjek osobno ne uvjeri u to. Kako je Buddha obicavao reci, da vidi sam za sebe. I sto je jos vaznije, da se sam ne uvjeri u mir koji nastaje uslijed nevezanosti za pojavno.

No i mi kršćani temeljimo svoju vjeru na živom susretu sa Isusom premda ga ja nisam imao, vjerujem i nadam se da ću ga imat.

Rijec "Duh" se u Kur'anu pojavljuje na više mjesta i sa razlicitim znacenjima. Pokušajmo se barem donekle približiti znacenju ove rijeci u Kur'anu.
- Duh koji donosi Objavu od Allaha. To je melek Džibril koji je svim poslanicima dostavljao objavu. Ajeti koji govore o tome su slijedeci: 26:193, 16:102.
- Duh koji je pomagao poslanike. Melek Džibril, mocni melek, kod Gospodara svjetova cijenjen, tamo pouzdan. Ajeti 2:87, 2:253.
- Duh koji se pominje paralelno uz meleke. Ajeti 70:4, 78:38, 97:4.
- Isa a.s. kao Duh. Ajet 4:171.
- Duh koji je udahnut u covjeka. Ajeti 15:29, 21:91, 32:9, 38:72, 66:12.
Allah se u Kur'anu obraca Poslaniku Svom i kaže: "Ti ceš biti mrtav, i uistinu, oni ce biti mrtvi", (Ez-Zumer, 30). Ti živiš pomocu Mene, cuješ pomocu Mene, govoriš pomocu Mene. Ovo je osobenost svakog covjeka, živi pomocu Allaha, cuje i vidi pomocu Allaha - jer je covjek u svom bicu mrtav. On ne živi pomocu svog bica.
Svi se u svom egzistiranju oslanjaju na Jednog i Jedinog koji je sve stvorio, koji je u svojoj jednoci neovisan od bilo cega. U ajetu "Ti ceš biti mrtav" ima oštrine koja budi osjecaje. Covjek se upozorava na stanje u kojem se nalazi, i na stanje koje ga ocekuje.
- Materijalizacija Duha. O tome nam govori ajet 19:17, o prelasku Duha u materiju, u tijelo. Ovdje se radi o meleku poslanom Merjemi u liku pravog covjeka.
- Duh kao medij koji prenosi i izvršava naredbu Allahovu. Ajeti 16:2, 17:85, 40:15, 42:52, 58:22.
Postoje dva svijeta. Prvi je 'Alem el-emr (svijet zapovijedi), a drugi je 'Alem el-halk (svijet stvaranja). Veza izmedu svijeta zapovijedi i svijeta stvaranja je Duh (Ruh).Duh pripada svijetu naredbe, ali on po nalogu Allahovom proizvodi dejstvo u materijalnom svijetu. Duh (ruh) i naredba (emr) su nerazdvojni. Dok se pojavio emr, odmah postoji i ruh koji realizira emr; a Allah najbolje zna.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Mnogi krscani se naprosto preplase ovakve izjave, ali moguce je biti krscanin ili pripadniik bilo koje druge religije, i prakticirati budisticku meditaciju. Budisticka meditacija ne iziskuje nikakvu vjeru. Buddha je govorio, prihvati nesto tek kada se uvjeris sam za sebe da je to ispravno.

U tom slucaju vjera ostaje neki ideoloski okvir u koji covjek vjeruje i slijedi ga. Ali osobno iskustvo u meditaciji dovodi do toga da covjek stjece i osobni uvid u ono sto vjeruje. Mnogi pripadnici drugih religija su rekli da tek uz iskustvo meditacije imaju bolje razumijevanje svoje religije. Potpuno je svejedno kako nazivamo konacnu stvarnost, da li Hristos, Duh sveti, Brahma, Nirvana, Tao ili Allah. Ono sto je bitno jeste da imamo osobno iskustvo te stvarnosti, bez obzira kako je nazivali.

No i mi kršćani temeljimo svoju vjeru na živom susretu sa Isusom premda ga ja nisam imao, vjerujem i nadam se da ću ga imat.

Ono sto se meni cini da je jako bitno, jeste da imamo susret sa samim sobom, a ne s bilo kime izvanjskim. Da upoznamo sebe. Cak i kada bi smo imali licni susret s nekim velikim uciteljem poput Isusa, sto bi nas on drugo mogao poduciti nego da spoznamo sami sebe.

Ljudi su potpuno zavedeni izvanjskim i propustaju uvidjeti ono unutrasnje. A gdje je to unutrasnje, ako ne u nama samima.

Pogledaj samo primjer na ovom forumu. Svadjaju se oko sitnica, tko je bolje i ispravnije razumio prirodu Boga i nebesa, tko ispravnije vjeruje u nesto sto je potpuno izvan njega samoga... a u isto vrijeme propustaju da vide koliko su samoljubivi, svadljivi i prgavi. To je potpuno neznanje i patnja. Patnju ces uvijek prepoznati po potrebi da se nesto poduzme, da se nesto ucini, da se nekoga u nesto uvjeri, da se istjera mak na konac, po napinjanju da se nesto dokaze... Covjek koji je spokojan, nema potrebu ikome ista dokazivati.

Mnogi krscani se naprosto preplase ovakve izjave, ali moguce je biti krscanin ili pripadniik bilo koje druge religije, i prakticirati budisticku meditaciju. Budisticka meditacija ne iziskuje nikakvu vjeru. Buddha je govorio, prihvati nesto tek kada se uvjeris sam za sebe da je to ispravno.

U tom slucaju vjera ostaje neki ideoloski okvir u koji covjek vjeruje i slijedi ga. Ali osobno iskustvo u meditaciji dovodi do toga da covjek stjece i osobni uvid u ono sto vjeruje. Mnogi pripadnici drugih religija su rekli da tek uz iskustvo meditacije imaju bolje razumijevanje svoje religije. Potpuno je svejedno kako nazivamo konacnu stvarnost, da li Hristos, Duh sveti, Brahma, Nirvana, Tao ili Allah. Ono sto je bitno jeste da imamo osobno iskustvo te stvarnosti, bez obzira kako je nazivali.

Ono sto se meni cini da je jako bitno, jeste da imamo susret sa samim sobom, a ne s bilo kime izvanjskim. Da upoznamo sebe. Cak i kada bi smo imali licni susret s nekim velikim uciteljem poput Isusa, sto bi nas on drugo mogao poduciti nego da spoznamo sami sebe.

Ljudi su potpuno zavedeni izvanjskim i propustaju uvidjeti ono unutrasnje. A gdje je to unutrasnje, ako ne u nama samima.

Pogledaj samo primjer na ovom forumu. Svadjaju se oko sitnica, tko je bolje i ispravnije razumio prirodu Boga i nebesa, tko ispravnije vjeruje u nesto sto je potpuno izvan njega samoga... a u isto vrijeme propustaju da vide koliko su samoljubivi, svadljivi i prgavi. To je potpuno neznanje i patnja. Patnju ces uvijek prepoznati po potrebi da se nesto poduzme, da se nesto ucini, da se nekoga u nesto uvjeri, da se istjera mak na konac, po napinjanju da se nesto dokaze... Covjek koji je spokojan, nema potrebu ikome ista dokazivati.

Isus te može izliječiti i može ti reprogramirati um zato mi idemo za osobnim susretom sa Isusom ali rijetki su to imali,ja nisam te sreće i to bi nam dobro došlo eto primijetio si i tu se slažem sa tobom da nismo normalni i baš bi nam trebao Isus za jednu dobru psihijatrijsku terapiju.Tyson Fury ti je imao osoban susret od poznatih ličnosti i njemu vjerujem jer je svoju prvu zaradu od svog prvog meča protiv Wildera cijelu dao za beskućnike da im se izgradi dom ne znam koliko točno miliona$ ali znam da je sve dao.

Isus te može izliječiti i može ti reprogramirati um

Ja sam jako sumnjicav u pogledu toga.

Prvo, za duhovnost je potrebno da si vec zdrav i dobro uprogramiran. Neki dan je budisticki manastir na Fruskoj gori zvala neka zena s pitanjem da li bi primili njezinog sina koji je neposlusan, lijen, spava, nece da uci i pomalo se drogira (vjerovatno lake droge). Dakle ono tipicni razmazeni i neodgovorni tinejdzer. Sad bi ona svoj problem prebacila nekome drugome da joj rijesi. Naravno da su joj rekli, mi nismo vaspitna ustanova, a ni terapijska zajednica.

Da bi se netko bavio sabranoscu paznje i razvijanjem uvida (cime se bave budisti) taj vec mora da bude uravnotezen i normalan, a ne neuravnotezen i lud. To je ko' kada bi nazvao vojne padobrance pa ih pitao da li bi primili nekoga tko je slab, bolezljiv, lijen, drogira se, nikada nije nista trenirao, vrti mu se od visine... pa posto su padobranci suprotnost od svega toga, da ga izlijece - e pa ne moze. Vojska nije terapija. Takav nikada ne bi zavrsio obuku za padobranca. Da te prime u vojsku vec moras da budes potpuno zdrav i barem malo iznadprosjecno utreniran.

Drugo, posto vecina ljudi nije uravnotezena, normalna i zdrava, a pogotovo neuravnotezeni i nesretni ljudi traze magicno, brzo i lako rjesenje kroz religiju - to u praksi znaci da se u vjerskim zajednicama (svima, svejedno kojima, i kod budista je isto) okuplja iznadprosjecno velik broj neuravnotezenih i nesretnih ljudi. To znaci da je u vjeri mnogo veci postotak neuravnotezenih i nesretnih nego sto je prosjek u drustvu (koji je vec i sam po sebi visok).

I onda vidis skandale po vjerskim zajednicama, kada takve ubacis u neku disciplinu. Ludovanja, volja za moc, politika, ambicija, ugled, sex, perverzije, alkohol, neumjerenosti svake vrste... jos kada u to ubacis novac kojim ih vjernici i politicari zasipaju, to je raspad sistema, adio pameti. Nisam ja bas vidio da tu Isus ili Buddha dolaze ikoga izlijeciti i reprogramirati. To se jednostavno nece dogoditi.

Mozemo ostati godinama zarobljeni u pricama i bajkama o tome kako se nekome drugome nesto dogodilo i cekati da se i nama nesto pojavi, ali u praksi... to se obicno ne dogadja. Duhovnost jednostavno ne funkcionira na takav nacin.

Uzmi samo primjer sporta. 90% ljudi samo cita i gleda na TV o sportu i lezi na krevetu. 10% uzima torbu i ide na trening. Ovi koji citaju o sportu obicno ne mogu pretrcati ni 3 km, imaju sjajne teorije i cijeli ce zivot provesti u pricama. Onih drugih 10 % imaju stvarno iskustvo i neku stvarnu korist od sporta. Tako ti je i sa duhovnoscu. Nista ti nije razlicito. Zato se ostavi ocekivanja da ce se nesto cudotvorno, lako i samo od sebe desiti, jer nece. Duhovnost je tesko i polagano kopanje i rad na samome sebi.

Ja sam jako sumnjicav u pogledu toga.

Prvo, za duhovnost je potrebno da si vec zdrav i dobro uprogramiran. Neki dan je budisticki manastir na Fruskoj gori zvala neka zena s pitanjem da li bi primili njezinog sina koji je neposlusan, lijen, spava, nece da uci i pomalo se drogira (vjerovatno lake droge). Dakle ono tipicni razmazeni i neodgovorni tinejdzer. Sad bi ona svoj problem prebacila nekome drugome da joj rijesi. Naravno da su joj rekli, mi nismo vaspitna ustanova, a ni terapijska zajednica.

Da bi se netko bavio sabranoscu paznje i razvijanjem uvida (cime se bave budisti) taj vec mora da bude uravnotezen i normalan, a ne neuravnotezen i lud. To je ko' kada bi nazvao vojne padobrance pa ih pitao da li bi primili nekoga tko je slab, bolezljiv, lijen, drogira se, nikada nije nista trenirao, vrti mu se od visine... pa posto su padobranci suprotnost od svega toga, da ga izlijece - e pa ne moze. Vojska nije terapija. Takav nikada ne bi zavrsio obuku za padobranca. Da te prime u vojsku vec moras da budes potpuno zdrav i barem malo iznadprosjecno utreniran.

Drugo, posto vecina ljudi nije uravnotezena, normalna i zdrava, a pogotovo neuravnotezeni i nesretni ljudi traze magicno, brzo i lako rjesenje kroz religiju - to u praksi znaci da se u vjerskim zajednicama (svima, svejedno kojima, i kod budista je isto) okuplja iznadprosjecno velik broj neuravnotezenih i nesretnih ljudi. To znaci da je u vjeri mnogo veci postotak neuravnotezenih i nesretnih nego sto je prosjek u drustvu (koji je vec i sam po sebi visok).

I onda vidis skandale po vjerskim zajednicama, kada takve ubacis u neku disciplinu. Ludovanja, volja za moc, politika, ambicija, ugled, sex, perverzije, alkohol, neumjerenosti svake vrste... jos kada u to ubacis novac kojim ih vjernici i politicari zasipaju, to je raspad sistema, adio pameti. Nisam ja bas vidio da tu Isus ili Buddha dolaze ikoga izlijeciti i reprogramirati. To se jednostavno nece dogoditi.

Mozemo ostati godinama zarobljeni u pricama i bajkama o tome kako se nekome drugome nesto dogodilo i cekati da se i nama nesto pojavi, ali u praksi... to se obicno ne dogadja. Duhovnost jednostavno ne funkcionira na takav nacin.

Uzmi samo primjer sporta. 90% ljudi samo cita i gleda na TV o sportu i lezi na krevetu. 10% uzima torbu i ide na trening. Ovi koji citaju o sportu obicno ne mogu pretrcati ni 3 km, imaju sjajne teorije i cijeli ce zivot provesti u pricama. Onih drugih 10 % imaju stvarno iskustvo i neku stvarnu korist od sporta. Tako ti je i sa duhovnoscu. Nista ti nije razlicito. Zato se ostavi ocekivanja da ce se nesto cudotvorno, lako i samo od sebe desiti, jer nece. Duhovnost je tesko i polagano kopanje i rad na samome sebi.

Vjera i je lijek za život pun stresa,vjera traži i odricanje i trud i isto određenu vrstu discipline i odricanja ,no Isus zna opet ponavljam i iznenaditi neke ti su rijetki pa ih usmjeriti,reprogramirati i izliječiti i imaju ljudi(ne svi) promjene u životu,ako ideš u vjeru da bi doživio neki čarobni susret možeš se i razočarati jer mnogi ga ne dožive,meni je to želja o tome sam čitao ali to ne znači da će mi se dogodit no bez obzira ja ću i dalje ostati u vjeri možda dođem kroz vrijeme do nekih odgovora,možda npr meni ukazanje nije potrebno i nije i ne smije mi to biti cilj.

Ako je Duh Sveti kozmička svijest, onda ne može biti samo jedna osoba, nego mnoštvo, upravo o tome govorim, e da!

Ako je Duh Sveti kozmička svijest, onda ne može biti samo jedna osoba, nego mnoštvo, upravo o tome govorim, e da!

.
Sveti Duh je Duh OD Boga Jedinoga Oca YHWH
YHWH je SVET pa je i Njegov DUH - SVET - zato se kaže Sveti Duh!

Svako biće ima svoj duh.
SIN Gospodin Yehoshua ima svoj Duh.
Čovjek ima svoj duh.
Sotona ima svoj duh.

DUH je OSOBNOST te osobe – a NE posebna Osoba.

Svaka Osoba ima i svoje Osobno IME.
Koje je Osobno Ime Svetom Duhu?
NEMA! – Jer – NIJE Osoba!
------------
SD je „sastavni dio“ Boga Jedinoga Oca YHWH.

1. IVANOVA 5,7

Jer su trojica, što svjedoče u nebu:

"Otac, Riječ i DUH SVETI; i ova su trojica jedno,

------------
Sveti Duh je Jahvin Duh.
Bog Otac YHVH je Osoba koja ima svoju Osobnost
a TO je: Memorija, Intelekt, Osjećaji, Karakter,….

IZAIJA 11,2

Na njemu će DUH JAHVIN počivat`,

duh MUDROSTI
i UMNOSTI,

duh SAVJETA
i JAKOSTI,

duh ZNANJA
i STRAHA Gospodnjeg.

.
Sveti Duh je Duh OD Boga Jedinoga Oca YHWH
YHWH je SVET pa je i Njegov DUH - SVET - zato se kaže Sveti Duh!

Svako biće ima svoj duh.
SIN Gospodin Yehoshua ima svoj Duh.
Čovjek ima svoj duh.
Sotona ima svoj duh.

DUH je OSOBNOST te osobe – a NE posebna Osoba.

Svaka Osoba ima i svoje Osobno IME.
Koje je Osobno Ime Svetom Duhu?
NEMA! – Jer – NIJE Osoba!
------------
SD je „sastavni dio“ Boga Jedinoga Oca YHWH.

1. IVANOVA 5,7

Jer su trojica, što svjedoče u nebu:

"Otac, Riječ i DUH SVETI; i ova su trojica jedno,

------------
Sveti Duh je Jahvin Duh.
Bog Otac YHVH je Osoba koja ima svoju Osobnost
a TO je: Memorija, Intelekt, Osjećaji, Karakter,….

IZAIJA 11,2

Na njemu će DUH JAHVIN počivat`,

duh MUDROSTI
i UMNOSTI,

duh SAVJETA
i JAKOSTI,

duh ZNANJA
i STRAHA Gospodnjeg.

Nije, Otac je jedno a Duh Sveti kao i Sin je nešto drugo, Biblija je više nego jasna glede toga kada ih Isus posebno nabraja, e da!

Nije, Otac je jedno a Duh Sveti kao i Sin je nešto drugo, Biblija je više nego jasna glede toga kada ih Isus posebno nabraja, e da!

.

1. IVANOVA 5,5-8 – TKO je ŠTO?
TKO je LOGOS?

=============

1. IVANOVA 5,5

Jer tko da pobijedi svijet, ako ne onaj,
koji vjeruje, da je Isus Sin Božji?

……………………

TKO JE POBIJEDIO SVIJET?

DA LI JE POBIJEDIO SVIJET ONAJ KOJI VJERUJE
DA JE SIN G Yehoshua = BOG?
NE!

SVIJET JE POBIJEDIO ONAJ KOJI VJERUJE
DA JE SIN G Yehoshua = SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH
i da NIJE = BOG

=============

1. IVANOVA 5,6

Ovaj je, koji dođe
VODOM I KRVLJU I DUHOM,
ISUS KRIST,
ne samo u vodi, nego u vodi i krvi;
i Duh je, koji svjedoči, jer je Duh istina.

…………………
KAKO JE SIN G Yehoshua KRIST DOŠAO NA ZEMLJU?
DOŠAO JE VODOM, KRVLJU I DUHOM.

============

1. IVANOVA 5,7

Jer su trojica, što svjedoče u NEBU:

"OTAC,

RIJEČ

I

DUH SVETI;

i ova su trojica jedno,

…………………
POSTOJI SVJEDOČANSTVO NA NEBU.
TROJE JE NA NEBU.

1. NA NEBU JE BOG JEDINI JHVH.
2. BOG JEDINI YHVH IMA SVOJU RIJEČ KOJOM SVE STVARA.
RIJEČ JE BOG.
3. BOG YHVH IMA SVOGA DUHA.
BOG YHVH JE SVET I NJEGOV DUH JE SVETI DUH.

NA NEBU JE BOG YHVH – KOJI JE:
OTAC I NJEGOVA STVARALAČKA RIJEČ I NJEGOV SVETI DUH
KOJI ČINE JEDNOGA BOGA YHVH.

==========

1. IVANOVA 5,8

I troje je, što svjedoči na ZEMLJI:
"DUH, I VODA, I KRV;
I OVO JE TROJE JEDNO.

………………
POSTOJI SVJEDOČANSTVO NA ZEMLJI.
NA ZEMLJI JE BIO SIN G Jehoshua.
I U Yehoshui Pomazaniku Jahvinu JE:
1. DUH
2. VODA
3. KRV
NA ZEMLJI JE Jehoshua
SA SVOJIM DUHOM, VODOM I KRVLJU
SVJEDOČIO.

==========
Da ti još pomognem -

Imaš 2 svjedočanstva -

1. od Boga Oca YHVH sa NEBA - 1. IVANOVA 5,7

i
2. od SINA na ZEMLJI - 1. IVANOVA 5:6,8
----------------

Riječ – Logos je „sastavni dio“ Boga YHVH.

Yehoshua nema veze sa Logosom,

Sem te – što je i On – Yehoshua - stvoren PO Jahvinoj riječi.

Nema stiha – Yehoshua je RIJEČ – Logos.

NEMA!

ZATO - iz gornjih razloga,

Niti jedan ozbiljni Teolog TTT, i još neki,

NE upotrebljava stih 1. IVANOVA 5,7

kao dokaz za TTT,
ili da je SIN = Riječ,

Jer mu okolina stihova (1. IVANOVA 5:6,8)
jasno ruši lažni nauk.

Nego – dapače – izbacuje taj stih!
-----------

.

1. IVANOVA 5,5-8 – TKO je ŠTO?
TKO je LOGOS?

=============

1. IVANOVA 5,5

Jer tko da pobijedi svijet, ako ne onaj,
koji vjeruje, da je Isus Sin Božji?

……………………

TKO JE POBIJEDIO SVIJET?

DA LI JE POBIJEDIO SVIJET ONAJ KOJI VJERUJE
DA JE SIN G Yehoshua = BOG?
NE!

SVIJET JE POBIJEDIO ONAJ KOJI VJERUJE
DA JE SIN G Yehoshua = SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH
i da NIJE = BOG

=============

1. IVANOVA 5,6

Ovaj je, koji dođe
VODOM I KRVLJU I DUHOM,
ISUS KRIST,
ne samo u vodi, nego u vodi i krvi;
i Duh je, koji svjedoči, jer je Duh istina.

…………………
KAKO JE SIN G Yehoshua KRIST DOŠAO NA ZEMLJU?
DOŠAO JE VODOM, KRVLJU I DUHOM.

============

1. IVANOVA 5,7

Jer su trojica, što svjedoče u NEBU:

"OTAC,

RIJEČ

I

DUH SVETI;

i ova su trojica jedno,

…………………
POSTOJI SVJEDOČANSTVO NA NEBU.
TROJE JE NA NEBU.

1. NA NEBU JE BOG JEDINI JHVH.
2. BOG JEDINI YHVH IMA SVOJU RIJEČ KOJOM SVE STVARA.
RIJEČ JE BOG.
3. BOG YHVH IMA SVOGA DUHA.
BOG YHVH JE SVET I NJEGOV DUH JE SVETI DUH.

NA NEBU JE BOG YHVH – KOJI JE:
OTAC I NJEGOVA STVARALAČKA RIJEČ I NJEGOV SVETI DUH
KOJI ČINE JEDNOGA BOGA YHVH.

==========

1. IVANOVA 5,8

I troje je, što svjedoči na ZEMLJI:
"DUH, I VODA, I KRV;
I OVO JE TROJE JEDNO.

………………
POSTOJI SVJEDOČANSTVO NA ZEMLJI.
NA ZEMLJI JE BIO SIN G Jehoshua.
I U Yehoshui Pomazaniku Jahvinu JE:
1. DUH
2. VODA
3. KRV
NA ZEMLJI JE Jehoshua
SA SVOJIM DUHOM, VODOM I KRVLJU
SVJEDOČIO.

==========
Da ti još pomognem -

Imaš 2 svjedočanstva -

1. od Boga Oca YHVH sa NEBA - 1. IVANOVA 5,7

i
2. od SINA na ZEMLJI - 1. IVANOVA 5:6,8
----------------

Riječ – Logos je „sastavni dio“ Boga YHVH.

Yehoshua nema veze sa Logosom,

Sem te – što je i On – Yehoshua - stvoren PO Jahvinoj riječi.

Nema stiha – Yehoshua je RIJEČ – Logos.

NEMA!

ZATO - iz gornjih razloga,

Niti jedan ozbiljni Teolog TTT, i još neki,

NE upotrebljava stih 1. IVANOVA 5,7

kao dokaz za TTT,
ili da je SIN = Riječ,

Jer mu okolina stihova (1. IVANOVA 5:6,8)
jasno ruši lažni nauk.

Nego – dapače – izbacuje taj stih!
-----------

Daj ne pričaj gluposti, jasno ti piše da je RIJEČ, jedinorođeni Sin Božji, a to je Isus (Sin), a ne Otac, ne shvaćaš osnovne stvari iz Biblije, samo kažem.

Daj ne pričaj gluposti, jasno ti piše da je RIJEČ, jedinorođeni Sin Božji, a to je Isus (Sin), a ne Otac, ne shvaćaš osnovne stvari iz Biblije, samo kažem.
uh uh
jake si kontra argumente dao
i još si dao masu istoznačnih stihova
jak si ti
_________
Samo GLUPAN može pričati GLUPOSTI

Ja jesam GLUP, ali nisam ja sam sebe takovim napravio.
Za TO ćeš se morati požaliti Bogu Ocu YHVH.
-----------
1. KORINĆANIMA 1,27

Nego LUDE svijeta izabra Bog da POSRAMI MUDRE,

i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake;
======
Tvoje riječi jasno kažu tko si i čiji si i gdje će ti vječno prebivalište biti.
Jer je očito da Kršćanin – NISI.
------------
Sam SIN G Yehoshua ti za to poručuje:
…………
MATEJ 5,22

A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu.

A tko bratu rekne `GLUPANE!`, bit će PODVRGNUT VIJEĆU.

A tko reče: `LUĐAČE!`, bit će PODVRGNUT OGNJU PAKLENOMU.
-------------
Sretan ti put!
..............

Gdje piše -
SIN Gospodin Yehoshua je RIJEČ?
Gdje piše da je SIN Gospodin Yehoshua sam reko -
Ja sam RIJEČ! - ?
Ja sam BOG! - ?

kad TO daš 2-3 ista stiha
onda si u istini
ALI
takovih LAŽI NEMA U ISTINITOJ BIBLIJI

Kao prvo,

i mi kršćani temeljimo svoju vjeru na živom susretu sa Isusom premda ga ja nisam imao, vjerujem i nadam se da ću ga imat.
ako ideš u vjeru da bi doživio neki čarobni susret možeš se i razočarati jer mnogi ga ne dožive,meni je to želja o tome sam čitao ali to ne znači da će mi se dogodit no bez obzira ja ću i dalje ostati u vjeri možda dođem kroz vrijeme do nekih odgovora,možda npr meni ukazanje nije potrebno i nije i ne smije mi to biti cilj.
ja ti - tebi i svima drugima koji za Njim čeznu - želim od sveg srca da se ta želja, vjera i nada ispune i nastave neprekidno ispunjati. Kako je i zapisano: Tražit će me i pronaći će me jer će me tražiti svim srcem svojim, svom snagom svojom, svim umom svojim, svom dušom svojom - pa i (periodično bar:) svom pažnjom svojom. Zazvat će me i ja ću im odgovoriti - da parafraziram još jedan stih. Prioni tome svim svojim bićem.

Isus te može izliječiti i može ti reprogramirati um zato mi idemo za osobnim susretom sa Isusom
Upravo tako, i to je realnost. Tko to nije doživio, može jedino povjerovati onima koji jesu i podijele svoja svjedočanstva (i ista doživjeti kao sadnju ili zalijevanje). Ili im ne povjerovati. Kad jednom sam doživi, onda zna da je takva promjena koju spominješ ne samo moguća, nešto što je možda priželjkivao imajući tu vjeru u sebi, već je realna i stvarna. Kako je i zapisano: Izlit ću Svojega Duha, te: Bog nas čisti sam, kao i: Bog dade te uzraste. Tako niti je onaj što, koji sadi, ni onaj, koji zalijeva, nego Bog koji daje te raste.

Da bi se netko bavio sabranoscu paznje i razvijanjem uvida (cime se bave budisti)
U Kristu se nadasve napućuje na sabranost i trezvenost - konačno, i sabranost i trezvenost su među plodovima Duha (ako tko nije znao), i idu ruku pod ruku sa spokojem i vedrinom koji nadilaze razum (ljudske logike i spekulativnih opiniona). Usmjerite svoje umove na stvari koje su odozgor. Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi. Umrtvite dakle udove svoje zemaljske. Kao i: Neka sva zemlja utihne pred Jahvom! Hasah! To su stvari koje su put, način života za one koji su s Njim koji je Put, Istina i Život. Hodos - Aletheia - Zoe.

🕊

Za tebe, kad ti hoćeš moliti, uđi u svoju najskrovitiju sobu, zakračunaj vrata i uputi svoju molitvu Ocu svom koji je ondje u tajnosti. I tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti to.

Prema onome kako to ja razumijem, Sveti Duh nije osoba. To je kanal ili vodič koji služi za tok Božje ljubavi u našu dušu. Dakle, to nije Bog, nego mehanizam preko kojeg se On direktno može povezati s našom dušom (ukoliko to želimo) i kroz koji teče Njegova Velika Ljubav.

Isus ga je u prvom stoljeću nazvao Sveti Duh jer je to jedina "energija" koja provodi najsvetiju supstancu u postojanju, Božju ljubav. Još ga je zvao i Duh Istine, jer uvjet da ljubav krene teći od Boga prema nama je da budemo u Istini i želji. Grijeh protiv Svetog Duha je nazvao najvećim grijehom upravo iz tog razloga jer odbijanjem Svetog Duha, odbijamo primiti u svoju dušu Božju ljubav, koja ima moć transformirati našu dušu iz "običnog" čovjeka, u dušu anđela, ponovno rođenog i čistog od grijeha, naravno ukoliko se Božja ljubav primi u dovoljnoj količini da se dovrši transformacija.

Bez primitka Božje ljubavi u naše srce, što se može samo kroz iskrene i čiste žudnje srca, nećemo moći postati Jedno s Bogom, već je moguće samo postići stanje savršenog prirodnog čovjeka, stanje u kojem su stvoreni Adam i Eva. (Njihova prava imena su bila Aman i Amon)

[media">https://www.youtube.com/watch?v=dj-TCX2tcwk

https://www.youtube.com/watch?v=dj-TCX2tcwk

<woltlab-metacode data-name="media]

Nazad
Vrh