Trebaju li kršćani nositi oružje i ići u rat?

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
376
Bodovi
83
Teksta sa facebooka koji je objavio portal Biblija i Znanost

KOMENTAR DANA: Ni pravoslavni ni rimokatolici, po svom crkvenom ustrojstvu, nikada nisu slijedili Kristov nauk. Postoji jasna razlika između onih pravih kršćana koji su zbog vjere bili progonjeni, bacani divljim zvijerima i koji su, po cijenu života, odbili uzeti oružje i klanjati se rimskim idolima – i onih koji su sebe nazvali kršćanima, a činili djela đavolska. Umjesto da slijede Onoga koji je rekao: „Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone“ (Matej 5:44), oni su ubijali, otimali, pljačkali i palili ljude na lomačama. Razlika između tih dviju skupina je nepremostiva i jasno će se očitovati kada se takvi pojave pred Božjim sudom. Jer očigledno je da nijedna strana koju su svećenici ili sveštenici blagoslivljali da krene oružjem protiv onih za koje je Gospod Isus umro na križu – nije slijedila Kristov put, nego put Kajinov, „koji bijaše bratoubojica od početka” (usp. 1. Ivanova 3:12).

1755501650296.png

Teksta sa facebooka koji je objavio portal Biblija i Znanost

KOMENTAR DANA: Ni pravoslavni ni rimokatolici, po svom crkvenom ustrojstvu, nikada nisu slijedili Kristov nauk. Postoji jasna razlika između onih pravih kršćana koji su zbog vjere bili progonjeni, bacani divljim zvijerima i koji su, po cijenu života, odbili uzeti oružje i klanjati se rimskim idolima –
Upravo su mnogi takvi mučenici bili vojnici. Sv. velikomučenik Georgije, sv. Teodor Tiron, sv. velikomučenik Dimitrije, sv. Teodor Stratilat itd.

Gle popa kako blagosilja oružje?!

Trebao bi blagosloviti te mladice da ih čuva Bog, a ne oružje. Oružje možeš oteti i od neprijatelja, ali glavu čuva Bog.

Gle popa kako blagosilja oružje?!

Trebao bi blagosloviti te mladice da ih čuva Bog, a ne oružje. Oružje možeš oteti i od neprijatelja, ali glavu čuva Bog.
Možeš li zamisliti Isusa kako blagosilja vojnike i oružje. Kad su Rimljani napali Jeruzalem, bila je jedna kraća stanka, kršćani su se povukli u obližnji gradić Pelu i ostali svi živi.

Odbrambeni rat nije zabranjen u hrišćanstvu. Agresorski svakako jeste.

Ratove su vodili nazovi kršćani, ljudi neobraćeni, koji nisu shtvatili što to znači evanđelje. Isto kao i danas, odu oni jedan sat u crkvu, ali su ostali i dalje ljudi barabe. Takvi ratuju u ime vjere, a u stvari su neobraćeni ljudi. Isus je rekao da se odvojimo od svijeta, ako smo pravi njegovi sljedbenici.

Ratove su vodili nazovi kršćani, ljudi neobraćeni, koji nisu shtvatili što to znači evanđelje. Isto kao i danas, odu oni jedan sat u crkvu, ali su ostali i dalje ljudi barabe. Takvi ratuju u ime vjere, a u stvari su neobraćeni ljudi. Isus je rekao da se odvojimo od svijeta, ako smo pravi njegovi sljedbenici.
Slažem se. Ali mislim da je potrebno da napravimo određena pojašnjenja. Ratovi kakve su vodili konkvistadori i krstaši su svakako bili protivni Božijoj volji.

Evo šta o tome kaže sv. ravnoapostolski Kiril, prosvjetitelj Slovena:
"U taboru saracenskom upitaju sv. Kirila: „Kako hrišćani mogu ratovati i opet održati zapovest Hristovu o moljenju Bogu za neprijatelje njihove?“ Na to sv. Kiril odgovori: ,,Ako su u jednom zakonu napisane dve zapovesti i date ljudima na izvršenje, koji će čovek biti bolji izvršitelj zakona: onaj koji ispuni jednu zapovest ili onaj koji ispuni obe?“ Na to mu Saraceni odgovore: „Nesumnjivo onaj koji ispuni obe zapovesti.“ Produži sv. Kiril: „Hristos Bog naš, zapovedi nam da se molimo Bogu za one koji nas gone, i da činimo dobro i njima; no On isti nam je još rekao: veću ljubav niko ne može javiti u ovom životu, nego ako ko dušu svoju položi za drugove svoje. I zato mi podnosimo uvrede, koje neprijatelji čine nama pojedinačno, i molimo se Bogu za njih; no kao društvo, mi se zastupamo jedan za drugog i polažemo duše svoje, da ne bi kako vi, pleneći braću našu, ne zaplenili s telima i duše njihove i ne pogubili ih i telom i dušom."

Razumijem, katolici i pravoslavci imaju naglašenu jaku poveznicu sa nacijom, i tako u ratu vele, ako ne branimo naš narod i religiju ovi drugi će nas masakrirati i obrnuto. Mi biblijski kršćani gledamo to drugačije, i radije ćemo se povući kao prvi kršćani iz rata. Kako god, naišao sam prije par sedmica na jedan zanimljiv AI video gdje kršćani brane Konstaninopol od Arapa u čemu su uspjeli, ali kako god Aja Sofija je danas džamija. Ali prije je to tako bilo. Jedino ovi brodovi i bacači koji bljuju vatru mi izgledaju kao neko današnje moderno oružje.

Mudar bijase Kiril, ne mogase ga Saraceni ljuti nadmudriti. Badava su se s njim nadmudrivali.

Razumijem, katolici i pravoslavci imaju naglašenu jaku poveznicu sa nacijom, i tako u ratu vele, ako ne branimo naš narod i religiju ovi drugi će nas masakrirati i obrnuto. Mi biblijski kršćani gledamo to drugačije, i radije ćemo se povući kao prvi kršćani iz rata. Kako god, naišao sam prije par sedmica na jedan zanimljiv AI video gdje kršćani brane Konstaninopol od Arapa u čemu su uspjeli, ali kako god Aja Sofija je danas džamija. Ali prije je to tako bilo. Jedino ovi brodovi i bacači koji bljuju vatru mi izgledaju kao neko današnje moderno oružje.

Da je Carigrad pao te 717. godine, vrlo vjerovatno bi i ti i ja i svi Sloveni danas bili muslimani.

Nikako ne mogu zamisliti Isusa da blagosilja vojnike i oruzje.
Iako je Hristos zaista propovijedao ljubav ka neprijateljima i nikada na nasilje nije odgovarao odmazdom, ipak On jeste blagosiljao vojnike i oružje. Hristos je Bog i bio je Bog i prije Svog ovaploćenja pa je tako bio Bog i u Starom Zavjetu. Bog je u SZ više puta blagoslovio izrailjsku vojsku i pomagao joj u ratovima.

Iako je Hristos zaista propovijedao ljubav ka neprijateljima i nikada na nasilje nije odgovarao odmazdom, ipak On jeste blagosiljao vojnike i oružje. Hristos je Bog i bio je Bog i prije Svog ovaploćenja pa je tako bio Bog i u Starom Zavjetu. Bog je u SZ više puta blagoslovio izrailjsku vojsku i pomagao joj u ratovima.
Drugim rijecima, Hristos je inkarnacija Boga, avatar.

Cesto govorim da su po tome krscanstvo i hinduizam vrlo slicni.

Razlika je samo u tome sto krscanstvo vjeruje da se bozja inkarnacija desila samo jednom, a hinduizam (posto ima nesumnjivo mnogo duzu tradiciju) da se taj proces bozanskih inkarnacija, avatara, odvija stalno kroz povijest.

To bi bilo gnostičko učenje, da Bog Novog zavjeta nije isti kao Bog u Starom zavjetu, ali to je pogrešno tumačenje Biblije. Bog u Starom zavjetu isto tako vodi vojske da unište Izrael i pometu Izraelce kao što je vodio izraelsku vojsku na pogane. To nije nasilje radi nasilja nego kažnjavanje zla, a tu je božji neprijatelj svatko tko otpadne od Boga, bio on Izraelac ili poganin.

Novi zavjet je drugi kontekst, ali vrijede ista pravila, potpuno ista duhovnost, potpuno ista božja priroda i karakter. Novi zavjet kaže da kršćanski neprijatelj nije od krvi i mesa, a to vidimo i u Starom zavjetu gdje božji neprijatelj nije netko samo zato što je po tijelu Izraelac ili poganin, nego zato što radi protiv Boga. Novi zavjet ima drugi kontekst po tome što oružje nikako nije od ovog svijeta nego isključivo duhovno natprirodno oružje.

trebamo da razlikujemo crkvu čiji je zadatak duhovnost naroda a ne svetska politika, i našu dužnost koju imamo kao građani zemlje u kojoj živimo.

Kada je rat i samoodbrana dozvoljena?

"Dakle, odreknite se rata i proglašavajte mir. I opet kažem vam, nastojite li da činite ono što vam zapovedam, ja, Gospod, odvratiću sav gnev i negodovanje od vas.

Sada, govorim vam o vašim porodicama – povredi li vas neko jednom, ili vaše porodice, i podnesete li to strpljivo i ne vređate ih, niti tražite osvetu, bićete nagrađeni; Ali ako ne podnesete to strpljivo, uračunaće vam se kao da odmeriste pravednom merom. I opet, povredi li vas vaš neprijatelj drugi put, i ne vređate svoga neprijatelja, i podnesete to strpljivo, nagrada vaša biće stostruka. I opet, ako vas povredi treći put, i podnesete to strpljivo, nagrada će vam biti uvećana četvorostruko; A ova tri svedočanstva će stajati protiv tvog neprijatelja ako se ne pokaje, i neće biti izbrisana. I sada, zaista, kažem vam, ako taj neprijatelj izbegne osvetu moju, i ne dovede se na sud preda me, onda se postarajte da ga upozorite u ime moje, da vas ne napada više, niti vašu porodicu, čak ni decu dece vaše sve do trećeg i četvrtog pokolenja. A onda, napadne li vas ili vašu decu, ili decu dece vaše sve do trećeg i četvrtog pokolenja, predaću neprijatelja tvoga u ruke tvoje; A onda ako ga poštediš, bićeš nagrađen za svoju pravednost; a isto tako i tvoja deca i deca dece tvoje sve do trećeg ili četvrtog pokolenja. Ipak, tvoj neprijatelj je u rukama tvojim; i ako mu platiš po delima njegovim, opravdan si; ako zatraži život tvoj, i život ti je ugrožen od njega, tvoj neprijatelj je u rukama tvojim i ti si opravdan. Gle, ovo je zakon koji dadoh sluzi svom Nefiju, i očevima tvojim, Josifu, i Jakovu, i Isaku, i Avramu, i svim mojim drevnim prorocima i apostolima." (Učenje i Zaveti 98)

+!
Lk 22, 35-38
I reče: "Kad sam vas poslao bez kese i bez torbe i bez sandala, je li vam što nedostajalo?"
Oni odgovore: "Ništa."
Nato će im: "No sada tko ima kesu, neka je uzme! Isto tako i torbu! A koji nema, neka proda svoju haljinu i neka kupi sebi mač jer kažem vam,
ono što je napisano treba se ispuniti na meni: Među zlikovce bi ubrojen. Uistinu, sve što se odnosi na Mene ispunja se."
Oni Mu rekoše: "Gospodine, evo ovdje dva mača!" Reče im: "Dosta je!"

Iv 18, 10
A Šimun Petar isuče mač koji je imao uza se pa udari slugu velikoga svećenika i odsiječe mu desno uho. Sluga se zvao Malho.
Nato Isus reče Petru: "Djeni mač u korice! Čašu koju Mi dade Otac zar da ne pijem?"

Ništa ljudi nisu mogli Isusu (Lk 4, 28-30), da se nije dragovoljno predao.
Ne trebaju Mu ni legije anđela.

Što se tiče teme, napisao bih, da nemaju svi 'kršćani' istu službu.
Neki su poput bijelih, a neki su poput crvenih krvnih zrnaca.
Neki imaju "kesu" i "torbu" za selidbu, a neki "mač", da bi branili one s "kesom" i "torbom".

Da su 'kršćani' bili složni u Ljubavi, ne bi nikad Carigrad pao u ruke neprijatelja.

Imam prijedlog za sukobe između država.
Ako se pregovorima i sudskim parnicama ne uspije otkloniti nesuglasice između sukobljenih strana,
onda se predstavnici država (car, kralj, predsjednik, premijer,...) bore u ringu.
Poraženi popušta pobjedniku.
Poslije poraza neka biraju novog vladara, pa ako žele otvoriti istu problematiku, neka se novi predstavnik okuša u ringu.

Neka se oni u "grimizu i tananom lanu" mlate u ograđenom prostoru!

Imam prijedlog za sukobe između država.
Ako se pregovorima i sudskim parnicama ne uspije otkloniti nesuglasice između sukobljenih strana,
onda se predstavnici država (car, kralj, predsjednik, premijer,...) bore u ringu.
Poraženi popušta pobjedniku.
Poslije poraza neka biraju novog vladara, pa ako žele otvoriti istu problematiku, neka se novi predstavnik okuša u ringu.
Putin bi sa svojih 70 godina prebio onog malog nadrogiranog zelenaša... i tako bi se izbjeglo dosadašnjih 2 mil. žrtava (1.7 mil. Ukrajinaca i 0.3 mil. Rusa). Koliko još žrtava namjeravaju Britančići prinijeti na oltar svoje "velike igre"?

Nazad
Vrh