Trojstvo

Pa ja mislim da je argumenata bilo na pretek sto se tice Hrista. Problem je sto ti Hrista posmatras iskljucivo u njegovom utelovljenju. To je kriva slika o Hristu. Sta bi drugo moglo i da bude osim iskrivljene slike.

Ali, ako pogledamo starozavetne tekstove o YHWH, koji se u NZ direktno primenjuju na Isusa, onda je svima jasno koji je status Isus imao kao YHWH, pre utelovljenja.

Isus jevrejima osim dokazivanja ko je on, rekao da pregledaju Pisma (Stari zavet), jer ona svedoce o njemu. Pa zasto ti to nebi uradio?

Nazalost, ti neces ni da pogledas te starozavetne tekstove o YHWH, koji su u NZ primenjeni na Hrita. Tako, tebi nema pomoci ni od stotine momaka. השירי

Imamo opisanog Hrista i pre utelovljenja. Kako u starom, tako i u novom zavetu.
To što ti ni neke očigledne stihove ne želiš da prihvatiš je problem za sebe.

Jedan i Istiniti Bog je na nebu dok je Hrist na zemlji.
Taj Bog oživljava Hrista.
Kod tog Boga Isus odlazi.
Treba li tcitiramo Oče naš?

Reci mi zašto se Isus mora pokloniti Ocu, pošto mu Otac sve pokori?

Imamo opisanog Hrista i pre utelovljenja. Kako u starom, tako i u novom zavetu.
To što ti ni neke očigledne stihove ne želiš da prihvatiš je problem za sebe.

Jedan i Istiniti Bog je na nebu dok je Hrist na zemlji.
Taj Bog oživljava Hrista.
Kod tog Boga Isus odlazi.
Treba li tcitiramo Oče naš?

Reci mi zašto se Isus mora pokloniti Ocu, pošto mu Otac sve pokori?

Ti kao pokvarena ploca.

Gore sam ti dao recept kako da vidis ono sto si trazio od momaka.

Ali nisam se previse nadao da ces to uraditi. Mozda jednog dana, ako Duh sveti nadvlada.पुराना

Ti kao pokvarena ploca.

Gore sam ti dao recept kako da vidis ono sto si trazio od momaka.

Ali nisam se previse nadao da ces to uraditi. Mozda jednog dana, ako Duh sveti nadvlada.पुराना

Nisam kao pokvarena ploča. Već si ti taj koji nema odgovore na moje argumente, na gotovo ključne stihove.
Samo podviješ rep i preskočiš ih.

Meni je svakako jasno šta ti želiš da kažeš, ali ti stihovi ne potvrdjuju da su Otac i Din isti Bog, a o trojstvu tek da ne pričam.

Koristiš svega par stihova, a na svaki od tih stihova si dobio odgovor.

Nemaš dokaz za ono što tvrdiš.

Nisam kao pokvarena ploča. Već si ti taj koji nema odgovore na moje argumente, na gotovo ključne stihove.
Samo podviješ rep i preskočiš ih.

Meni je svakako jasno šta ti želiš da kažeš, ali ti stihovi ne potvrdjuju da su Otac i Din isti Bog, a o trojstvu tek da ne pričam.

Koristiš svega par stihova, a na svaki od tih stihova si dobio odgovor.

Nemaš dokaz za ono što tvrdiš.

Jovan 5:39 Pregledajte pisma (Stari zavet), jer vi mislite da imate u njima život vecni; i ona svedoce za mene.

Isaija 9:6 Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime ce Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac vecni, Knez mirni.

Za pocetak da se zagrejemo.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Jovan 5:39 Pregledajte pisma (Stari zavet), jer vi mislite da imate u njima život vecni; i ona svedoce za mene.

Isaija 9:6 Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime ce Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac vecni, Knez mirni.

Za pocetak da se zagrejemo.

Jevrejima poslanica 2,13:
I još: „Ja ću se u njega uzdati.” I još: „Evo, ja i deca koju mi je Gospod dao.”

Dobio si odgovor na koji je način Isus Otac.

Ajde dalje.

Jevrejima poslanica 2,13:
I još: „Ja ću se u njega uzdati.” I još: „Evo, ja i deca koju mi je Gospod dao.”

Dobio si odgovor na koji je način Isus Otac.

Ajde dalje.

Trazio su da ti momci objasne pa nemoj tako brzo da preskaces sta ti momci objasnjavaju.

Dakle, vratimo se na Isaiju 9:6

Ime tog deteta je El (Bog u jednini). Dakle, Hristovo ime nije Elohim, koji je mnozina i oznacava Bozju mnozinu, nego je njegovo ime u jednini El, jer je on jednina u toj mnozini koja se zove Elohim.

Drugo, Prema Isaiji 9:6, Hristos nije samo El, on je i Ab (Otac). Svima nam je dobro poznato da mi imamo samo jednog Aba Oĉe.

Da li nam je sada malo jasnije kako je Isus Hristos jednak sa Ocem?

Pogledacemo jos Pismo po Hristovom nalogu, ali da prvo se malo divimo ovom Hristovom opisu iz Isaije.

Trazio su da ti momci objasne pa nemoj tako brzo da preskaces sta ti momci objasnjavaju.

Dakle, vratimo se na Isaiju 9:6

Ime tog deteta je El (Bog u jednini). Dakle, Hristovo ime nije Elohim, koji je mnozina i oznacava Bozju mnozinu, nego je njegovo ime u jednini El, jer je on jednina u toj mnozini koja se zove Elohim.

Drugo, Prema Isaiji 9:6, Hristos nije samo El, on je i Ab (Otac). Svima nam je dobro poznato da mi imamo samo jednog Aba Oĉe.

Da li nam je sada malo jasnije kako je Isus Hristos jednak sa Ocem?

Pogledacemo jos Pismo po Hristovom nalogu, ali da prvo se malo divimo ovom Hristovom opisu iz Isaije.

Objasnio sam ti već šta znači Elohim. Asterota i Mojsije su nazvani Elohim, oni su pojedinci.

Jevrejima poslanica 1,8:
A za Sina kaže: „Tvoj je presto, Bože, u vek veka i žezlo tvog kraljevstva žezlo je pravednosti.

Jevrejima poslanica 1,9:
Voleo si pravednost i mrzeo bezakonje. Zato te je Bog, tvoj Bog, pomazao uljem radosti nad tvojim drugovima.”

Ja te molim da se sabereš.
Dokazali smo da Elohim ne govori o trojstvu,dokazali smo da Isus ima božansku prirodu i da ima svog Boga.

Objasnio sam ti već šta znači Elohim. Asterota i Mojsije su nazvani Elohim, oni su pojedinci.

Jevrejima poslanica 1,8:
A za Sina kaže: „Tvoj je presto, Bože, u vek veka i žezlo tvog kraljevstva žezlo je pravednosti.

Jevrejima poslanica 1,9:
Voleo si pravednost i mrzeo bezakonje. Zato te je Bog, tvoj Bog, pomazao uljem radosti nad tvojim drugovima.”

Ja te molim da se sabereš.
Dokazali smo da Elohim ne govori o trojstvu,dokazali smo da Isus ima božansku prirodu i da ima svog Boga.

Znam da bi hteo da pobegnes od Isaija 9:6, ali momci ne daju.alikako

Dakle, Isus je El, a i svog Oca nebeskog sa krsta je zvao El.

Isus je Ab, a i svog Oca nebeskog je prilikom molitve u Getcimanskom vrtu zvao Aba (aramejska verzija jevrejskog Ab).

Pre nego odes na novozavetne tekstove koje i onako ne mozes da razumes bez Starog zaveta, daj komentar na Hristove nazive iz Isaija 9:6.

Znam da bi hteo da pobegnes od Isaija 9:6, ali momci ne daju.alikako

Dakle, Isus je El, a i svog Oca nebeskog sa krsta je zvao El.

Isus je Ab, a i svog Oca nebeskog je prilikom molitve u Getcimanskom vrtu zvao Aba (aramejska verzija jevrejskog Ab).

Pre nego odes na novozavetne tekstove koje i onako ne mozes da razumes bez Starog zaveta, daj komentar na Hristove nazive iz Isaija 9:6.

Dao sam ti odgovore kroz poslednja dva posta. Isus je nazvan i Bogom i Ocem, a opet ima svog Boga. Sve je jasno kao dan.
Ja ti nisam kriv što na njih nemaš odgovor.
Kao što sam ranije rekao, rasprava sa tobom nema smisla. Na svaki tvoj argument sam dao biblijski odgovor, dok od tebe nikakav odgovor video nisam.

Znači nemaš dokaz o trojstvu?

Dao sam ti odgovore kroz poslednja dva posta. Isus je nazvan i Bogom i Ocem, a opet ima svog Boga. Sve je jasno kao dan.
Ja ti nisam kriv što na njih nemaš odgovor.
Kao što sam ranije rekao, rasprava sa tobom nema smisla. Na svaki tvoj argument sam dao biblijski odgovor, dok od tebe nikakav odgovor video nisam.

Znači nemaš dokaz o trojstvu?

Idemo dalje sa dokazima iz SZ o jednakosti Isusa sa Ocem

Za sada smo videli iz Isaije 9:6 da je Isus isto kao Bog Otac:
-El
-Ab

Sada je na redu YHWH:

Zaharija 12:10 I izlicu na dom Davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava, i pogledace na mene (YHWH) kog probodoše; i plakace za njim kao za jedincem, i tužice za njim kao za prvencem.

Iz konteksta Zaharijinog prorocanstva se jasno vidi da ovo govori YHWH. Prem Jovanu, ovaj tekst se odnosi na Isusa: Jovan 19:37 I opet drugo pismo govori: Pogledace Onog koga probodoše.

Dakle imamo 3 svedoka Starog zaveta. Prema Starom zavetu, dva ili tri svedoka su dovoljna.

Isus Hristos je:

-El
-Ab
-YHWH

Dovoljno dokaza za one koji zele da vide da li je Isus Hristos jednak Bogu Ocu.

Ovo je vec malo bolji pristup razmatranju jednog teksta.

S obzirom da je medju jevrejima tog vremena slepoca ovog coveka bila povezana sa idejom da je to zbog njegovog greha ili greha njegovih roditelja, mjegova molba za milost je sigurno dvostruka, za oprostaj greha i za ozdravljenje.

Imamo par primera izlecenja gde Isus direktno povezuje ova dva aspekta ozdravljenja. "Oprastaju ti se gresi" i "idi i ne gresi" su Isusove izjave povezane sa cudom fizickog i duhovnog izlecenja.

Sto se tice molitve u Ime Isusovo, to je isto kao i pitanja krstenja u ime Isusovo. Tu se ne radi samo o frazi koja se izgovara u molitvi, nego se radi o tome da mi sada slobodno mozemo da pristupimo Bogu u molitvi zahvaljujuci Hristovoj zrtvi koja nam otvara put ka Bogu. Drugim tecima, po autoritetu koji dolazi od Hrista, mi slobodno pristupamo Bogu u molitvi.

Ista je stvar i sa krstenjem sto su antitrinitarci nazalost protumacili kao neku formulu koju treba izgovoriti prilikom krstenja " u ime Hristovo". Tu se uopste ne radi o nekoj formuli nego o cinjenici da se mi krstavamo u ime Oca, Sina i Svetoga duha po autoritetu Isusa Hrista koji nam je dao taj nalog.

Takodje i ovo je nesto bolji pristup od onog pre stoga je bar za mene ovo vec prihvatljivo.

Idemo dalje sa dokazima iz SZ o jednakosti Isusa sa Ocem

Za sada smo videli iz Isaije 9:6 da je Isus isto kao Bog Otac:
-El
-Ab

Sada je na redu YHWH:

Zaharija 12:10 I izlicu na dom Davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava, i pogledace na mene (YHWH) kog probodoše; i plakace za njim kao za jedincem, i tužice za njim kao za prvencem.

Iz konteksta Zaharijinog prorocanstva se jasno vidi da ovo govori YHWH. Prem Jovanu, ovaj tekst se odnosi na Isusa: Jovan 19:37I opet drugo pismo govori: Pogledace Onog koga probodoše.

Dakle imamo 3 svedoka Starog zaveta. Prema Starom zavetu, dva ili tri svedoka su dovoljna.

Isus Hristos je:

-El
-Ab
-YHWH

Dovoljno dokaza za one koji zele da vide da li je Isus Hristos jednak Bogu Ocu.

Opet izvlačiš iz konteksta. I opet koristiš jedan stih iz poglavlja.
Isus je došao u Očevo ime i Isus jeste gospod, ali ne isto što i Bog Otac.

Prva poslanica Timoteju 6,14:
drži se tog nauka bez mrlje i besprekorno dok se ne pojavi naš Gospod Isus Hrist,
Prva poslanica Timoteju 6,15:
koga će u svoje vreme pokazati blagosloveni i jedini Silni Kralj nad kraljevima i Gospodar nad gospodarima,
Prva poslanica Timoteju 6,16:
jedini koji ima besmrtnost, koji prebiva u nedostupnoj svetlosti, koga niko od ljudi nije video niti ga može videti. Njemu neka je čast i moć večna. Amin.

Otkrivenje Isusa Hrista, koje mu je dao Bog…“ (Otkrivenje 1:1)
Gde je ovde trojstvo? Isus i nakon što je proslavljen ima Boga.

Kad već govorimo o starom zavetu.

Psalmi 40,7:
Zato sam rekao: „Evo, dolazim, u svitku knjige pisano je o meni.
Psalmi 40,8:
Bože moj, ja uživam u vršenju volje tvoje, i zakon je tvoj duboko u meni.
Možeš i sve da pročitaš.

Psalmi 110,1:
Gospod je rekao mom Gospodu: „Sedi meni s desne strane, dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim.”

Opet izvlačiš iz konteksta. I opet koristiš jedan stih iz poglavlja.
Isus je došao u Očevo ime i Isus jeste gospod, ali ne isto što i Bog Otac.

Prva poslanica Timoteju 6,14:
drži se tog nauka bez mrlje i besprekorno dok se ne pojavi naš Gospod Isus Hrist,
Prva poslanica Timoteju 6,15:
koga će u svoje vreme pokazati blagosloveni i jedini Silni Kralj nad kraljevima i Gospodar nad gospodarima,
Prva poslanica Timoteju 6,16:
jedini koji ima besmrtnost, koji prebiva u nedostupnoj svetlosti, koga niko od ljudi nije video niti ga može videti. Njemu neka je čast i moć večna. Amin.

Otkrivenje Isusa Hrista, koje mu je dao Bog…“ (Otkrivenje 1:1)
Gde je ovde trojstvo? Isus i nakon što je proslavljen ima Boga.

Kad već govorimo o starom zavetu.

Psalmi 40,7:
Zato sam rekao: „Evo, dolazim, u svitku knjige pisano je o meni.
Psalmi 40,8:
Bože moj, ja uživam u vršenju volje tvoje, i zakon je tvoj duboko u meni.
Možeš i sve da pročitaš.

Psalmi 110,1:
Gospod je rekao mom Gospodu: „Sedi meni s desne strane, dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim.”

Iz kojeg konteksta. Hajde objasni kontekst i sta to znaci.

Trazio si doksze da je Hristos jednak Ocu i dobio si. Sada, potrudi se da to shvatis pa mozemo dalje o SD.

Dokazao sam ti ne koji je način Isus Bog, kao i razliku između njega i Oca.

Hiljadu stihova ne ponistava svedocanstvo Starog zaveta da je Isus Hristos El, Ab and YHWH.

Svi stihovi koji opisuju Hristovu ljudsku prirodu samo pokazuju da je Njegova ljudska proroda ista kao i nasa. Zato se sa pravom kaze da je Isus bio 100% Bog i 100% covek.

Hiljadu stihova ne ponistava svedocanstvo Starog zaveta da je Isus Hristos El, Ab and YHWH.

Svi stihovi koji opisuju Hristovu ljudsku prirodu samo pokazuju da je Njegova ljudska proroda ista kao i nasa. Zato se sa pravom kaze da je Isus bio 100% Bog i 100% covek.

Apostoli se ne slažu sa tvojim tvrdnjama.
Ja čak i ne poričem da se Isus predstavljao u Božje ime u SZ, primer je kada se pojavio Mojsiju kao andjeo Gospodnji.

Evo pošto ide sutra Bogojavljenje, praznik kada obilježavamo Hristovo krštenje smatram da tu baš imamo jako dobru potvrdu Sv. Trojice:
"I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji." (Matej 3:16-17).
Dakle imamo Oca koji govori sa neba, Sina koji se krsti i Duha u vidu goluba. Vidimo da su jasno odvojeni Otac, Sin i Duh Sveti tako da uočavamo razliku između Ličnosti Sv. Trojice ali takođe vidimo da se sve odvija po jednom planu čime se potvrđuje i Jedinstvo Sv. Trojice.

Evo pošto ide sutra Bogojavljenje, praznik kada obilježavamo Hristovo krštenje smatram da tu baš imamo jako dobru potvrdu Sv. Trojice:
"I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji." (Matej 3:16-17).
Dakle imamo Oca koji govori sa neba, Sina koji se krsti i Duha u vidu goluba. Vidimo da su jasno odvojeni Otac, Sin i Duh Sveti tako da uočavamo razliku između Ličnosti Sv. Trojice ali takođe vidimo da se sve odvija po jednom planu čime se potvrđuje i Jedinstvo Sv. Trojice.

Bog je jasno potvrdio da ima Sina.

Pa tu vidimo upravo i Oca i Sina i Sv. Duha kao odvojene Ličnosti. Dakle nema preklapanja da je Otac Duh ili Sin Duh ili Sin Otac ali vidimo i da rade zajedno kao Jedno.

Pa tu vidimo upravo i Oca i Sina i Sv. Duha kao odvojene Ličnosti. Dakle nema preklapanja da je Otac Duh ili Sin Duh ili Sin Otac ali vidimo i da rade zajedno kao Jedno.

Duh Božiji koji silazi kao golub nije zasebna osoba,već je Bog omogućio da se njegov Duh vidi na taj način.
Niko ne osporava da su povezani i da rade zajedno u planu spasenja, ali Bog je kao ličnost na nebu u tom trenutku.

Nazad
Vrh