Trojstvo

Bice stvoreno od Bozjeg bica sa Bozjom prirodom i telom.

Da li je Bog.
Ne u bukvalnom smislu.
Pise "Sin Bozji"

Ako nije Bog u bukvalnom smislu, onda nije Bog i nikakvom smislu.

Dovljno je shvatiti zasto su Jevreji hteli da kamenuju Isusa i zasto su ga razapeli. Sigurno ne za dobra koja je cinio. Sigurno ne za ono sto je ucio jer nije nista ucio sto vec nije bilo ljudima poznato iz Starog Zaveta.

Ali ono sto je dovelo do njegove smrti je ovo sto se ovde negira, a to je da je jednak Bogu.

Kao sto u Novom zavetu za Isusa Pise da je Sin Bozji, jer se radi o utelovljenju, tako u Starom Zavetu pise da je on Bog silni i Otac vecni.

Ako neko ponizava Isusa Hrista, to nije mala stvar, to je hula na Boga. Bolje je reci "ne razumem" nego tvrditi da je Isus stvoren, da ima pocetak da je nastao u neko procesu koji nigde nije opisan u Bibliji.

Ako je Isus Bog u pravom smislu te reci - to bi bilo krsenje 1 zapovesti.
 Oni koji veruju u trojstvo kazu nije.
Jer troje cine jednog Boga.

Nigde ne pise da spasenje dobijaju oni koji veruju da je Isus Bog.
Nego da je on Sin Bozji spasitelj - ne preudicirajuci njegovu prirodu.

Ja verujem da je za coveka mogao umreti samo neko ko je Bozanske prirode jednak Ocu.
Bilo vecan ili iznedren.

Ne mogu verovati da je Isus andjeo jer su oni bukvalno stvoreni razliciti od druge tvari.

Ja verujem da je za coveka mogao umreti samo neko ko je Bozanske prirode jednak Ocu.
Bilo vecan ili iznedren.

Ne mogu verovati da je Isus andjeo jer su oni bukvalno stvoreni razliciti od druge tvari.

Pa i ne baš. Mi znamo na osnovu Pisma da postoji jedan Bog i tu se slažemo.
Ali Bog nije dao prvu zapovijed zato što postoje drugi bogovi, već zbog ljudske predstave o potrebi da se traži neki vid izbavljenja (pomoći, intervencije, spasenja...) u nečem što nije Bog. I u tom smislu, tražiti u stvorenom spasenje jest kršenje prve Božje zapovjedi.

Oni koji vjeruju u Trojstvo tvrde da je Krist Bog i da ima svu puninu božanstva, baš kao i Bog Otac, i Duh Sveti.
Spasenje dobivaju oni koji vjeruju u Krista i ono što je On učinio za njih. Predajući svoj život Njemu, žive po Božjim zapovijedima i već na Zemlji manifestiraju plodove kraljevstva Božjeg. Da Krist nije Bog (Spasitelj) bilo bi pogrešno u Njemu tražiti spasenje...

Umrlo je Bozansko bice koje ima sve atribute jednakosti sa Ocem.
Bilo da je nestvoreno vecno oduvek samopostojece.
Ili iznedreno od Ocevog bica.

Kap vode izdvojena iz case je deo vode u casi.

Umrlo je Bozansko bice koje ima sve atribute jednakosti sa Ocem.
Bilo da je nestvoreno vecno oduvek samopostojece.
Ili iznedreno od Ocevog bica.

Kap vode izdvojena iz case je deo vode u casi.

Onda je ta "kap" po vašem tumačenju Bog? A ako nije, da se ne ponavljamo, razmislite o prvoj zapovjedi.
I ne, ne može umrijeti božansko biće, jer je Bog van vremena i prostora. Umro je Sin čovječji kao ličnost.

Krsenje 1. zapovesti je kada neko ima drugog Spasitelja osim Jednoga!

Naravno da pise: Johvan 8:24 Rekao sam vam da ćete umreti u svojim gresima. Ako ne poverujete da Ja jesam, umrećete u svojim gresima."

"Ego eimi" grcki ekvivalent YHWH.

Bilo vecan ili iznedren.

Onda je Bog u bukvalnom smislu jer je tako i Otac.

Isus nije stvoren od nikakve razlicite stvari. On je sustinski jednak Ocu. Ko vidi Isusa, vidi Oca.

U bibliji je vidljiva istina da je Isus bio podlozan Ocu, i da je govorio o njemu kao vecem od sebe, i kao onome kome je sve dato od Oca.

Isus jeste Bog, ali ne vecni nestvoreni, vec ima pocetak u njemu.
Bog ga je nacinio od svog sopstvenog bica.

Smatram da ovo i nije presudno za spasenje, niti uslov spasenja.

Uslov je prihvatiti Isusa kao Mesiju i spasitelja, predati se Bogu, i doziveti obracenje i novorodjenje Svetim Duhom, sto ce omoguciti da prakticno sprovedemo jevandjelje u delo.

Cim ima Isus pocetak ne moze biti Bog, i to sto ima pocetak govori o tome da je stvoren.
Jasno kaze Bozja rec da je Isus Bozji Sin.
On je posebne vrste i jedinorodjeni i prvorodjeni Sin Bozji.
Iznad andjela je a ispod Boga JHVH koji je jedini Tvorac svega.

Bog JHVH je direktno stvorio svog Sina Isusa a sve ostalo je stvarao preko njega
Kolosanima 1:1-16.

Kolosanima 1:14-16
15 Он (Isus ) је slika nevidljivog Boga, prvenac svega sto je stvoreno.
16 Јеr је preko njega sve bilo stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo,
bilo da su to prestoli ili uprave ili poglavarstva ili vlasti.
Sve je stvoreno preko njega i za njega.
17 Оn je pre svega drugog i sve je preko njega postalo.

ili Kološanima 1:15 On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno
prvorodjenac ili prvorodjeni
dakle za Isusa se kaze da je :
početak Božjih dela stvaranja
Otkrivenje 3:14
prvenac svega sto je stvoreno Kolosanima 1:15
a preko njega je sve ostalo stvoreno... Kolosanima 1:16

Bog JHVH ga je prvog direktno stvorio zato za njega se kaze da je prvorodjeni Sin Bozji
Rodjen - stvoren ( neko da bi bio rodjen mora da bude prvo stvoren )

Sam Isus kaze za sebe "Ja sam Bozji Sin"
Bog JHVH Jehova kaze za Isusa da je Bozji Sin
Isus nikada nije rekao za sebe da je Bog

Jehova JHVH se deklarise kao Bog Stvoritelj svega
Sam Isus kaze "Moj je Otac veci od mene"

Ima hiljade dokaza u Bibliji da je jedan jedini Bog tvorac svega JHVH Jehova koji je oduvek i zauvek
besmrtan i zivi u vecnosti
a Isus je samo Bozji Sin

Otkrivenje 4:11

11 Jehova*, Bože naš, dostojan si primiti slavu,a častb i moć jer ti si sve stvorio i tvojom je voljom sve postalo i stvoreno je.”

Nikada Isus nije rekao za sebe da je svemoguci Bog.
A Bog je sa neba tri puta posvedocio da je Isus Bozji Sin.
Vec je Isus rekao za sebe : Ja sam Bozji Sin. Matej 28

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Jesam odgovorio na ovu temu, ali smatram da se pojedini danas suvise bavite temom kojom se ne treba uopste baviti, a to je "Isusova priroda"

Jer ono na sta me je i Gospod sam uputio je to, da ta tema nije uopste bitna za spasenje.

Ono sto je sustinski bitno je to - da znamo da je on Mesija Bozji Sin spasitelj koji je dosao od Oca s neba, utelovio se u telu Marije - da bi polozio svoj zivot na krstu, i preuzeo ljudske grehe na sebe.
Da je novozavetni prvosvestenik ili posrednik u nebeskoj Svetinji nad Svetinjama, i da pravilno razumemo opravdanje verom u kome je kljuc naseg spasenja, i da delujemo u tom pravcu.

A bavljenje time da li je Isus nestvoreni Bog ili ne, iznedren od Oca..i slicno - to je sotonina zamka kojom on zeli da usmeri nasu paznju na nebitne pojedinosti, a da zakloniti sustinu vere.

Eto, recimo - napisao sam tekst u temi "opravdanje verom" i vidim da malo koga zanima.

Razlog je prakticne prirode.
Jer ljudima je uglavnom prijemcljivo da se bave formom i tehnickim pitanjma vere, a ne sustinom.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Zar nije bio i 100% bog?

Jeste.

Jesam odgovorio na ovu temu, ali smatram da se pojedini danas suvise bavite temom kojom se ne treba uopste baviti, a to je "Isusova priroda"

Naravno da je to bitno. Pa moramo znati u Koga vjerujemo.

Ono sto je sustinski bitno je to - da znamo da je on Mesija Bozji Sin spasitelj koji je dosao od Oca s neba, utelovio se u telu Marije - da bi polozio svoj zivot na krstu, i preuzeo ljudske grehe na sebe.

Ova tvrdnja nikako ne postoji u vakuumu sama za sebe. Odmah naredno pitanje koje se postavlja jeste kako je to Isus Sin Božiji i eto nas opet na temi prirode.

Nije bitna vera u prirodu, vec u Isusa kao spasitelja i posrednika.

To nas spasava.

Onda nije bio 100% bog bez obzira sto je sam ostavio bozanstvo po strani.

Ocito je da je Bogu moguce ono sto nama nije. Utelovljenje je misterija 1 Timotijeva 3:16. I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se andelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi.

Da li si ti Njega dobro razumeo? On meni rece da ako ga ne poznamo da je Jahve, da cemo pomreti. Jovan 8:24

Ipak ti proveri sta ti je rekao.

To nije biblijsko ucenje.

Isus u bibliji upucuje da ga prihvatimo kao Mesiju i spasitelja.
Sam Petrov govor mnostvu na pedesetnici to upucuje.

On nigde ne kaze da oni moraju verovati u Isusa kao Boga, vec kao Hrista Mesiju pomazanika koji je umro za ljudske grehe i vaskrsao.

P

To nije biblijsko ucenje.

Isus u bibliji upucuje da ga prihvatimo kao Mesiju i spasitelja.
Sam Petrov govor mnostvu na pedesetnici to upucuje.

On nigde ne kaze da oni moraju verovati u Isusa kao Boga, vec kao Hrista Mesiju pomazanika koji je umro za ljudske grehe i vaskrsao.

Pa ja ti citirao stih a ti kažeš “nigde”.

Biblija isto preko proroka kaže da ima samo jedan Spasitelj, Bog Jahve. Ako prihvataš Isusa kao Spasitelja a on nije Jahve, koji je to drugi spasitelj koga imaš?

Zato je ova tema itekako važna za spasenje. Kako ne i bilo važno ko nam je Spasitelj?

Nazad
Vrh