CharisWhispers
Član
- Reakcijski bodovi
- 162
- Bodovi
- 3
Bas zanimljivo....
Hajde prosvetli nas neznalice ,da i mi vidimo gde to u Bibliji pise da je Bog trojedan???
Molim bez takvih naziva.
Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Bas zanimljivo....
Hajde prosvetli nas neznalice ,da i mi vidimo gde to u Bibliji pise da je Bog trojedan???
Sv. Duh ispituje dubine Božje (1 Kor 2:10-11), ima volju (1 Kor 12:11), može biti ožalošćen (Ef 4:20), biva Utješitelj (Jovan 14:26), kažnjava (Jovan 16:8), upućuje i govori (Jovan 16:13). Jesu to atributi sile? Jel gravitacija radi gore navedene stvari?
Imaš pravo, Duh sveti nije samo neka sila nego je osobne naravi, a onda slijedi pitanje je li u pitanju jedna osoba, ili više?
Jedna. Ne vidim kako bi se moglo doći do zaključka da je u pitanju više osoba. U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Ne Svetih Duhova. U svim gore navedenim stihovima Duh je u jednini.
Duh Sveti nije osobno ime, piše lijepo da Duh Sveti daje život svemu materijalnome, može li samo jedna osoba biti,i davati zakone i konkretno raditi svugdje u svemiru, i ovdje na Zemlji i recimo u najudaljenijim galaksijama, nema šanse, prema tome logički je zaključiti da su Duh Sveti više osoba,
uostalom kod stvaranja čovjeka Bog je u množini a pošto je Duh Sveti stvaratelj svega u svemiru pa i nas ljudi, jasno je da nije samo jedna osoba ""Načinimo čovjeka sebi slična, kao što smo mi!").
Zašto ne? Riječ je o svemogućem Bogu.
Bog je u množini jer je Bog Trojica.
Sv. Duh ispituje dubine Božje (1 Kor 2:10-11), ima volju (1 Kor 12:11), može biti ožalošćen (Ef 4:20), biva Utješitelj (Jovan 14:26), kažnjava (Jovan 16:8), upućuje i govori (Jovan 16:13). Jesu to atributi sile? Jel gravitacija radi gore navedene stvari?
Tačno vrtite jedne te iste argumente u krug. Isus Se molio Ocu kao čovjek jer je bio čovjek. Kao čovjek je imao Svog Boga kao što svi mi imamo Boga.
Dela 1
8 Nego ćete primiti silu kad siđe Duh Sveti na vas; i bićete mi svedoci u Jerusalimu i po svoj Judeji i Samariji i tja do kraja zemlje.
Dela 2
4 I napuniše se svi Duha Svetog, i stadoše govriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše te govorahu.
Da li ti je logicno da sveti duh moze da se izlije,pomaze i slicno??? Da je on osoba jel bi mogao da se izlije i pomaze na ljude???
A to sto duh govori,pa i Duh Zakona drzave govori pa nije osoba.
Da biste vi troicari razumeli tako jednostavne stvari ,morate da odbacite predrasude.
Naprimer
1. Kor. 12
11 A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.
Ovde ne pise Sveti Duh,pise samo Duh,a to je vec veoma sirok pojam...,idemo dalje
Ef. 4
3 Starajući se držati jedinstvo Duha u svezi mira;
Ovo se kaze Hriscanima u Efesu....Jesi li cuo nekada da ti neko kaze da budes DUHOVNO Jak??? Jel znas sta to znaci?
Ali evo zanimljiv stih da bi mozda kako razaumeo smisao ili znacenje...
Mk. 13
11 A kad vas povedu da predaju, ne brinite se unapred šta ćete govoriti, niti mislite; nego šta vam se da u onaj čas ono govorite; jer vi nećete govoriti nego Duh Sveti. Jel mozda i ljudska SAVEST osoba kao Sveti Duh??? Razmisljaj o tome.
A koji je to covek cinio tako velika cudesa kao sto ih je cinio Isus???
Da mu taj dar cudesa nije bio vezan za ruku,ili mu ga je darivao njegov Bog u odredjeno vreme?
Ali Isus je imao svoga Boga dok nije poslan na zemlju ,kao sto ga ima i nakon sto se vratio kod njega,kod svoga Boga kome sluzi i dan danji kao prvosvestenik,znas li to? Moze li prvosvestenik da bude Bog stvoritelj???
Kome sluze svestenici ?sebi ili Bogu???
Pa da, dobiće silu od Duha. Ne znači da je Duh sila. Duh daje silu.
A jel tebi logično da jedna sila nešto DAJE jer piše da im Duh DAVAŠE? Kako sam gore i napisao Duh im daju tu silu da govore jezicima.
Duh ima jasno navedene atribute osobe a nema atribute neke bezlične sile.
Takođe za netrojičare važi isto.
Ali zato piše da je riječ o Duhu Svetom u 3. stihu tog poglavlja.
Znam šta to znači samo što to nema veze sa temom. U istom poglavlju se kaže da ljudi mogu ožalostiti Sv. Duha. Ožalostiti se može osoba a ne sila. A naravno da trebamo imati jedinstvo Duha jer Sveti Duh i daje jedinstvo Crkvi. Opet imamo davanje atribut osobe.
Šta je poenta ovog stiha za našu diskusiju? Kako ti odavde vidiš da je Sv. Duh sila?
Opet miješaš Hrista kao Boga i Hrista kao čovjeka. Hristos kao čovjek je imao Svog Boga kao što svi ljudi imaju Boga.
Pa daj stih onda odmah.
I idalje ne vidim na osnovu čega ti kažeš da je Duh sila. Tu se kaže da svjedoči savjest Duhom tj. u Duhu Svetom. Kako je odatle Duh sila?
Zar ne razumes da u ovom primeru Sveti Duh deluje na ljudsku savest,konkretno ovde na Pavlovu savest.
Dakle u ovom primeru Duh Sveti deluje na ljudsku savest
Rim. 9
1 Istinu govorim tako mi Hrista, ne lažem, to mi svedoči savest moja Duhom Svetim:
Jel razumes ovo ili je nejasno napisano???
Jel je moguce da poverujes da je i ljudska savest osoba u coveku koja moze da govori???
Jel moze savest da svedo
I šta je tu problematično? Duh kao osoba djeluje na ljudsku savjest. I osobe mogu djelovati.
Problematicno je to sto je duh rec slicna kao i kosa.
Ista rec ,a ima vise znacenja.
Hebrejska rec "Ruah" a grcki "pneuma" koju mi prevodimo kao duh uvek ukazuje na nesto za nas ljude nevidljivo.
Dela 4
30 I pružaj ruku svoju na isceljivanje i da znaci i čudesa budu imenom svetog Sina Tvog Isusa.
31 I pošto se oni pomoliše Bogu zatrese se mesto gde behu sabrani, i napuniše se svi Duha Svetog, i govorahu reč Božju sa slobodom.
Znas kako da se svi napune jednim Bogom jer vi kazete da je Sveti Duh Bog,pa to bi bilo ne trojstvo nego totalno MnogoBostvo.
Dobro, i? Kao što sam već ovdje postavljao Duh ima atribute osobe. Ne sile.
Bukvalno sad nemam pojma šta pokušavaš reći. Napunili su se Duha Svetoga i to je mnogoboštvo? Po čemu?
Ne vidim šta je nemoguće u tome da Bog daje život svim bićima ma gdje bila.
Duhom se moze ispuniti,krstiti,pomazati....
Luka 1:41 ; Matej3:11 ; Dela 10:38
Jel ti logicno da mozes uzeti naprimer svog Oca i sa njime ispuniti nekoga ,ili pomazati ili krstiti???
Jel tebi normalno da tako neka OSOBA,ili BOG postane sredstvo u necjim rukama?
A to sto duh Govori it sto ima "atribute" osobe Sveti Duh je nazvan i Duhom Istine.
Jn. 14
16 I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
17 Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
Mislim da je ovo sasvim dovoljno.
Krivo čitaš početak Postanja. Tamo ne piše Duh Sveti reče "načinimo čovjeka" već reče Bog (Otac).