Zašto se Juda ubio?

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
384
Bodovi
83
Jeste li se ikada upitali, zašto je se Juda ubio, koji razlog? Nešto zanimljivo sam našao na facebook, a tiče se Jude, pa da usput postavim na ovoj temi.

Momak sa leve strane gajio je ovog bika od njegovog rođenja. Godinama je brinuo o njemu, a zatim ga prodao matadorskoj areni.
Bik je tog dana imao svoju prvu koridu. Matadori su ga u početku plašili da bi "zabavili" publiku, a onda su počeli da ga bodu mačevima. Bežao je po areni, međutim, preplašen i iscrpljen, pun povreda, ugledao je u publici poznato lice, svog vlasnika, čoveka koji ga je odgajio. Potrčao je ka njemu prestravljen i pun nade u zaštitu i počeo da ga ljubi. Muškarac je uzvratio poljubac, i otišao korak unazad. To je sve što je čovek učinio.
Matadori su prišli i sa leđa ubili ovo divno stvorenje, koje je i dalje gledalo sa nadom u čoveka koji ga je izdao.
Fotografija je nazvana "judin poljubac".
Izda te onaj kome najviše veruješ, onaj najbliži i to zbog čega?
juda.jpg

Juda se ubio zbog savesti. Svesno je izdao Isusa, uzeo zlatnike, ali je kasno ukapirao šta je uradio. Ubio se jer je izdao Božjeg Sina, jer sila Svetog Duha više nije mogla da ga zaštiti. Upao je u djavolju zamku i počinio težak prestup.

Ja se više pitam da li je mogao da se pokaje? Ili šta bi se dogodilo da se pokajao? Ovo je teško pitanje, jer Isus kaže da ko izda Sina Božijeg, bolje da se nije ni rodio.
A jasno je da je Isus želeo da ga natera da se pokaje, jer je na tajnoj večeri rekao da će ga neko izdati. Isus je morao da umre, a sa druge strane mu je bilo žao tog Jude, što samo po sebi pokazuje koliko nas Bog voli.

Juda se ubio zbog savesti. Svesno je izdao Isusa, uzeo zlatnike, ali je kasno ukapirao šta je uradio. Ubio se jer je izdao Božjeg Sina, jer sila Svetog Duha više nije mogla da ga zaštiti. Upao je u djavolju zamku i počinio težak prestup.

Ja se više pitam da li je mogao da se pokaje? Ili šta bi se dogodilo da se pokajao? Ovo je teško pitanje, jer Isus kaže da ko izda Sina Božijeg, bolje da se nije ni rodio.
A jasno je da je Isus želeo da ga natera da se pokaje, jer je na tajnoj večeri rekao da će ga neko izdati. Isus je morao da umre, a sa druge strane mu je bilo žao tog Jude, što samo po sebi pokazuje koliko nas Bog voli.

Meni nekako sve izgleda namješteno. Jer stari zavjet prorokuje o Judi, kao da je se to moralo desiti. Zato imamo temu "Predestinacija" na podforumu "Protestantizam", kao da je sve predodređeno.

Meni nekako sve izgleda namješteno. Jer stari zavjet prorokuje o Judi, kao da je se to moralo desiti. Zato imamo temu "Predestinacija" na podforumu "Protestantizam", kao da je sve predodređeno.

Ja bih pre rekao da je Bog samo predvideo šta će se dogoditi.

Sigurno se mogao pokajati ali je pao u očaj i ubio se. Sv. Jovan Zlatousti o tome piše a sv. Lav Rimski precizno kaže:
"Nam mortuo pro omnibus impiis Domino, potuisset etiam forte hic consequi remedium, si non festinasset ad laqueum"
"Pošto je Gospod umro za sve grešnike, možda bi i on pronašao spasenje da nije požurio da se objesi" (Sancti Leonis Magni Tractatus; SERMO LXII De Passione Domini XI; Dominico die habitus, Cap. IV).

Zašto se Juda objesio. On je očekvao Mesijino carstvo na zemlji, gdje bi on bio Ministar Financija. On je očekivao sad će Mesija srediti Rimljane i uspostaviti kraljevstvo na Zemlji, a ono njega uhvatili i osudili na smrt razapinjanjem. Zato je on žalio, nije on žalio što je izdao svoga Spasitelja.

Zašto se Juda objesio. On je očekvao Mesijino carstvo na zemlji, gdje bi on bio Ministar Financija. On je očekivao sad će Mesija srediti Rimljane i uspostaviti kraljevstvo na Zemlji, a ono njega uhvatili i osudili na smrt razapinjanjem. Zato je on žalio, nije on žalio što je izdao svoga Spasitelja.

Lacio je zlato i otišao. Ipak mislim da je pao u očaj zbog neverstva.
On je ustvari slika jednog nevernika.

Jedno pitanje u vezi ove teme. U mateji kaze "I (Juda) baci srebrnike u hram, ode, ode i objesi se". A u Djelima Luka kaze "Plaćom koju je primio za svoju zloću, Juda je kupio polje; tamo je pao naglavačke, tijelo mu se rasprsnulo i sva su mu se crijeva prosula"

Neki kazu pao je dok se je objesio. Drugi kazu 2 svedoka sa drugacijim pogledom (???) . Neki kazu poenta je da je mrtav itd. Ali ako uzmemo to da je pao dok se vjesao (iako je tesko mislim pasti naglavacke ako se objesis) ostaje ono da je bacio srebrnike u hram i otisao se objasniti dok ovaj drugi stih kaze da je za te pare kupio polje.

Sta vi mislite?

U bibliji pise zasto se Juda ubio, jer je nakon hapsenja Isusa izjavio "JA IZDADOH KRV PRAVU"

Juda je pekla savest jer je shvatio tezinu svog greha.

Osim toga, Judino samoubistvo se mora sagledati krozkroz ceo kontekst cina Judinog izdajstva Hrista.

Ocigledno je da Juda nije izdao Hrista zbog novca.

On je to ucinio jer je mislio da ce prilikom hapsenja Isusa on pokazati svoju silu, pobacati svoje neprijatelje, skrsiti Rimsku vlast, i osnovati novu Mesijansku vladu, a da ce on Juda - biti prvi ministar u toj vladi.

Kada je video da nije uspeo u nameri, a i zbog progona savesti - on se obesio.

Otvorio je vrata uma Đavlu, i potpuno je bio prepusten demonima svojom voljom i očajem, a nije trazio kroz pokajanje pomoc Boga, i jednostavno je podlegavsi utjecaju volje Đavla objesio se kao proklet.
A mislim da je glavni uzork, nedostatak ljubavi prema Bogu, sebi naravno i drugome.

Prema sebi je imao ljubav, jer je nosio kesu sa zajednickim novcem, i potkradao Isusa i apostole.

Kitone, ako ces trolati teme, brzo ces biti baniran na ovom forumu. Ako nemas sta pametno za reci na neku temu, onda je svejedno i ako ne pises.

Kad se radi o tome je li Juda mogao pronaći oprost nakon izdaje Isusa, biblijski odgovor nije baš crno-bijel. No, postoji niz interpretacija i mišljenja o ovome među kršćanima i teolozima. Mišljenja sam da je Bog bio spreman oprostiti taj grijeh, ali mi ljudi ponekad idemo toliko daleko da nismo više u stanju iskusiti Božju milost i oproštenje.

Iako je Juda počinio veliki grijeh, to nije bilo nepopravljivo. Mnogi su ljudi u Bibliji počinili teške grijehe, ali su se kasnije iskreno pokajali i pronašli oprost. Na primjer, kralj David je počinio ubojstvo i preljub, ali se iskreno pokajao i molio za oprost.

Nadalje, Juda je imao izbor kad je odlučio izdati Isusa. Iako je Biblija zabilježila da je bio "žalostan" zbog svog postupka, ne govori se da se pokajao i tražio oprost od Boga. Ljudi su spremni kajati se zbog krivice koja im tereti savjest, ali nisu spremni priznati Bogu krivnju što su grešni i tražiti oprost.

Sjetimo se Petra koji se često isticao u svojim odgovorima Kristu. Iako mu je tvrdio da ga neće nikad napustiti, nakon što je Isus uhapšen, tri puta ga se odrekao. No, za razliku od Jude, on se pokajao i Bog mu je oprostio.

Izraz "bolje da se nije ni rodio?" izgovorio je Isus u kontekstu svoje tuge i razočaranja u Judu koji ga je imao izdati. Međutim, Isusov nauk je temeljen na opraštanju i pomirenju, a ne na osveti ili neprestanom osuđivanju.
Ne zaboravimo da je Isus čak oprostio grešnicima koji su bili prezreni u društvu.

Stoga, iako je Isus izgovorio tu izjavu, to ne znači da se Juda nije mogao pokajati i prihvatiti oprost. Uostalom, Isus je tijekom svoje smrtne agonije na križu molio za oprost svojim mučiteljima, pokazavši da je ljubav i opraštanje ključno u kršćanskom nauku.

Dakle, iako je "bolje da se nije ni rodio?" izjava koja izražava ozbiljnost situacije, kršćanska perspektiva temelji se na opraštanju i pomirenju, pa je i za Judu bilo moguće pronaći put ka pokajanju i oprostu.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nazad
Vrh