Zašto ste član svoje crkve?

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
42
Bodovi
48
Veliki hrišćanski mislilac i autor K. S. Luis je u svom delu „Samo hrišćanstvo“ pretpostavio da kada osoba prihvati Hrista u opštem smislu, ona postaje „samo“ hrišćanin, to jest, nije deo nijedne sekte, denominacije ili „crkve“. U tom trenutku on ih upoređuje sa nekim ko je ušao u kuću i stoji u velikom hodniku sa mnogo vrata, od kojih svaka predstavlja jedan od „ukusa“ hrišćanstva. On piše:

I pre svega, morate se pitati koja su vrata prava; a ne koja vam se najviše dopadaju svojom bojom i panelima. Jednostavno rečeno, pitanje nikada ne bi trebalo da bude: „Da li vam se sviđa ta vrsta službe?“, nego „Da li su ove doktrine istinite". Da li ovde postoji svetost? Da li me moja savest pokreće ka tome?“ Da li sam nevoljan da pokucam na određena vrata zbog mog ponosa, ili mog pukog ukusa, ili mojih ličnih predrasuda prema njihovom konkretnom vrataru?"

Treba da se zapitamo i ovo. Zašto su ljudi (zašto ste vi?) članovi određene crkve? Evo nekoliko razloga koji su mogući:

1. Vaši roditelji su bili pripadnici te crkve, ili drugi članovi porodice (možda generacijama, što je verovatno najveći razlog za većinu ljudi).

2. Crkva je veoma blizu vaše kuće. Pogodno je.

3. Vaši prijatelji su članovi tamo. To je društvena stvar.

4. Postoji lep hor. Volite muziku.

5. Volite propovedi sveštenika ili pastora.

6. Postoji dobar program za mlade.

7. Postoji popularno opušteno oblačenje i ne morate da se naročito oblačite.

8. Služe besplatnu hranu i kafu pre i posle službe.

9. Tamo možete pronaći dobre poslovne kontakte.

10. Učenja tamo su prilično u skladu sa vašim ličnim uverenjima.

Ako vaši razlozi za pripadnost vašoj crkvi spadaju u gore navedene tačke 1-9, onda ne želite da naučite neke zaista važne stvari koje bi mogle da vam promene svet.

Evo još nekoliko pitanja koja treba razmotriti;

Zašto je važno pronaći Hristovu crkvu?

Možemo li se složiti sa time da postoje crkvene organizacije ili grupe vernika koje nisu Hristova crkva?

Može li se osoba spasiti samo pridruživanjem bilo kojoj crkvi, čak i Hristovoj crkvi?

Može li pridruživanje crkvi koja nije Hristova Crkva sprečiti osobu da bude spasena?

Može li je sprečiti da primi blagoslove nužne za spasenje?

Da li postoji spektar verovanja? I koliko daleko crkva mora da odstupi pre nego što više nije Hristova crkva?

Mislim da se možemo složiti da skoro svako organizovano telo Hristovih vernika danas nastoji da imitira crkvu Novog zaveta? Jedino pitanje je koliko su uspešni u tome?

Pa nije bas toliko vazno, ako mene pitas. Ima i drugih vjerskih zajednica. Ali ako netko trazi crkvu, lako je moze naci.

Znas one mormonske misionare, sto sam nedavno pisao da su me posjetili. Savjetovao sam im da iskoriste priliku dok su u Jugoslaviji da obidju bogosluzja drugih krscanskih zajednica, kakve u Americi nece lako naci. Posebno sam im savjetovao da odu na pravoslavno bogosluzje, da je jako lijepo pjevanje i da to sigurno nece lako naci u Americi.

8. Služe besplatnu hranu i kafu pre i posle službe.

Možemo li se složiti sa time da postoje crkvene organizacije ili grupe vernika koje nisu Hristova crkva?
Pa naravno, postoje yoga grupe, hinduisti, budisti, Sjaji Baba, muslimani... evo recimo, ja idem u Hare Krshna hram samo zbog klope. Bolja je klopa nego i u jednoj crkvi.

Može li se osoba spasiti samo pridruživanjem bilo kojoj crkvi, čak i Hristovoj crkvi?
Osoba se moze spasiti samo potpunom predajom svoje volje i prihvacanjem Bozje volje, a da li ce to napraviti u okviru ove ili one religije, ili sama bez ikakve religije, to je potpuno nebitno.

Ovo je jako nejasno pitanje... tko ce koga da sprijeci? Nikakvi blagoslovi nisu nuzni za spasenje, pogotovo ne blagoslovi drugih ljudi, koji jednako tako nisu spaseni.

Da li postoji spektar verovanja? I koliko daleko crkva mora da odstupi pre nego što više nije Hristova crkva?
Sve krscanske crkve su Kristove crkve. Nema prave ili krive. Radi se samo o drugacijem tumacenju te iste vjere.

kakve u Americi nece lako naci. Posebno sam im savjetovao da odu na pravoslavno bogosluzje, da je jako lijepo pjevanje i da to sigurno nece lako naci u Americi.
U Salt Lake Citiju, glavnom gradu države Utah, gde je sedište LDS Crkve, imaju i pravoslvnu crkvu a i katoličku. Naša crkva im je čak poklonila plac za svoju crkvu
Pa nije bas toliko vazno, ako mene pitas. Ima i drugih vjerskih zajednica..
ako ne postoji crkva u kojoj se Hrist objavljuje i šalje svoje objave, kao u vreme prvih apostola, onda to naravno nije bitno, ali šta ako Bog danas govori u toj crkvi, dali je to i dalje nebitno?
Sve krscanske crkve su Kristove crkve. Nema prave ili krive. Radi se samo o drugacijem tumacenju te iste vjere.
svaka od tih crkvi uči drugačije, mnoge su se u istoriji progonije i ubijale, kako onda mogu biti Hristove kada on tako nešto nikad nije učio?

U Salt Lake Citiju, glavnom gradu države Utah, gde je sedište LDS Crkve, imaju i pravoslvnu crkvu a i katoličku. Naša crkva im je čak poklonila plac za svoju crkvu
E vala, to je jako lijepo i bratski! Svaka cast! Time se dali predivan primjer bratstva i stekli izuzetno dobre zasluge... ako mene pitas!

ako ne postoji crkva u kojoj se Hrist objavljuje i šalje svoje objave, kao u vreme prvih apostola, onda to naravno nije bitno, ali šta ako Bog danas govori u toj crkvi, dali je to i dalje nebitno?
Ma daj Nefi, ne budi naivan.

Pa koliko naivan moras da budes da povjerujes da ako obuces posvecene gace, obuces se kao strumpf i tamo ucis neke prstohvate, rukohvate, rukovanja... da ces se spasiti?! Pa to vidis i sam da je osnivac bio mason i pola obreda preuzeo iz masonerije, a pola dodao svoje neka izmisljanja.

I sada ti neki lik tamo prodaje te fore i vjerujes da se Krist objavljuje i salje svoje objave preko takve ekipe?!

Pa je l' Isus poducavao tajna rukovanja i da se moras obuci u posvecene gace i da moras staviti na glavu strumpfovski kapu?!

Daj molim te... ne nasjedaj na provokacije neprijateljske emigracije!

svaka od tih crkvi uči drugačije, mnoge su se u istoriji progonije i ubijale, kako onda mogu biti Hristove kada on tako nešto nikad nije učio?
Gle brate Nefi, i najludja od tih crkava, cak i ona koja vjeruje u posvecene gace, cudne srumpfovske kape i tajna rukovanja... i ona ima pravo da postoji i da poducava Isusovo ucenje, onako kako ga oni razumiju i tumace.

A na tebi je sada da svojim zdravim razumom vidis ima li to smisla ili nema. Cak i da nema, opet nema potrebe da cackamo po njima, da ih razvlacimo i kritikujemo. Lijepo se okrenes i odes svojim putem, a njih ostavis da rade sta god hoce.

Ako nekome gace i smijesne kape pomazu da bude bolji covjek, super! Who am I to disagree, sto bi rekla Annie Lennox...

Glavni problem vecine vas krscana je sto vjerujete da je religija kolektivni ugovor jedne plemenske zajednice s Bogom. Naravno, to proizlazi iz jevrejskog plemenskog praznovjerja o izabranom narodnu. Bog nema izabrani narod, on ima osoban i pojedinacan odnos sa svakim stvorom.

Naravno, iz toga proizlazi vase plemensko i totemisticko poimanje religije koju razumijete u odnosu mi i oni. Mi, koji smo na pravoj strani, i ono koji su na krivoj strani.

I zato vasa stalna potreba da osudujete sve koji nisu clanovi vase plemenske zajednice, koji ne vjeruju u vas totem, u vas kolektivni ugovor s Bogom. Zato vasa potreba da stalno osudjujete jedni druge i da kopate koja je prava crkva, a koja kriva. Pa sve su prave u isto vrijeme, nema niti jedne krive.

Bog ne sklapa kolektivne ugovore sa grupama gradjana, kao sindikat. Bog ima osoban i pojedinacan odnos sa svakim stvorenjem. I zato je bitan moj odnos s Njim. To je pitanje mojeg unutrasnjeg odnosa, puta, usavrsavanja i prociscavanja, a ne pripadnosti bilo kojoj grupi drugih ljudi.

Ako postoji neka crkva kroz koju ja mogu njegovati moj odnos s Bogom, odlicno. Ali to ne znaci da su sve druge krive. Jer nekome mozda bas ona najludja crkva, u kojoj ja nikada ne bih bio, mozda bas odgovara da kroz nju njeguje svoj odnos s Bogom.

A na tebi je sada da svojim zdravim razumom vidis ima li to smisla ili nema.
samo zato što zdravi razum otkaže, dokaz je da ljudi mnoge stvari od Boga ne razumu. Čovek je tako arogantan da misli da je u stanju da razume jedno najinteligentnije biće univerzuma. To sa svetom svešteničkom odećom kod nas, nije mnoo smešnije od drugih religija. Oblačenje budističkih monaha, ili katoličko svešteničko odelo i td. da ne nabrajam i muslimane i njihovo odevanje. Naše kao i kod mnogih drugih sve to služi simbolično da bi bolje razumeli plan Božji. Ja ne kritikujem nikoga, već samo pišem o tome kako verujem. Naivan nisam, niti mogu da poreknem šta mi je Bog moći Duha svetoga objavio, i tu nastaje problem, jer kada razgovaramo o religiji kao neke šale onda je sve u redu ali ako tvrdimo nešto što ljudima zvuči apsurdno onda dolazi "progon". Ne moraš ti meni ništa da veruješ, možeš da misliš da sam naivan, to pravo imaš, ipak ja nemogu poreći svoje svedočanstvo.

Tvoja osnovna pretpostavka, da je samo jedna crkva prava, a sve ostale da su krive, je pogresna. No, nije to samo tvoja zabluda. To je praznovjerje gotovo svih krscana, jer bastine jevrejsku plemensku tradiciju o tome da je Bog sklopio neki kolektivni ugovor, savez sa jednim cijelim plemenom. To vjerovanje je cisto plemensko praznovjerje i totem.

Svi anticki narodi su vjerovali da su izabrani narod. Egipcani su vjerovali da je Egipat preslika neba na Zamlji, a faraon sam Bog koji im vlada. Grci su vjerovali da su oni jedini pravi ljudi, a svi drugi polu-ljudi, divljaci i barbari. Svaki anticki narod je za sebe vjerovao da je izabran, poseban, jedini i najbolji. Pa cak i jedan tako mali i beznacajan, slab i siromasan narod kao Jevreji. No, vjerovanje da bi Bog imao kolektivni ugovor s grupom ljudi i da je za spasenje dovoljno pripadati toj grupi ljudi i slijediti njihove obicaje, je posve besmislena i duboko pogresna.

To praznovjerje, koje su Jevreji i drugi anticki narodi imali o svojem navodnom posebnom statusu kod Boga, sadasnje krscanske crkve gaje o samima sebi. Nastavlja se plemenska religija mi protiv svih drugih. Nas totem je jaci od vasega, nas plemenski bog je jaci od vasega plemenskog boga. Nas Isus je jaci od vaseg Isusa. Majka bozja, kraljica Hrvata (kao da nije kraljica i svih drugih naroda), Srbi nebeski narod (kao da i svi drugi narodni nisu jednako, mozda jos i vise nebeski), nasa je crvkva jedina i prava, a sve su druge krive... sve su to izrazi jedne te iste plemenske totemisticke religije - mi protiv njih.

Tvoja osnovna pretpostavka, da je samo jedna crkva prava, a sve ostale da su krive, je pogresna.
ja nisam upoznao do sada ni jednog vernika, bili hrišćani ili muslimani, da su tvrdili nešto drugo osim da su oni jedini pravi, samo razlika je u tome što mi ne mrzimo i ne progonimo druge i tvrdimo da mogu biti spašeni i bez naše crkve. Mi ne verujemo da smo izabrani narod nego samo da je Isus obnovio svoju crkvu preko Josepha Smitha i ništa drugo.

ja nisam upoznao do sada ni jednog vernika, bili hrišćani ili muslimani, da su tvrdili nešto drugo osim da su oni jedini pravi
To ti je vec znak zatucanosti i praznovjerja. Svaki koji to tvrdi, znas da robuje neznanju.

samo razlika je u tome što mi ne mrzimo i ne progonimo druge i tvrdimo da mogu biti spašeni i bez naše crkve.
Pa zasto onda postavljas pitanja tipa...

Može li pridruživanje crkvi koja nije Hristova Crkva sprečiti osobu da bude spasena?

Pa ako je Isus zaista osnovao jednu crkvu, onda ta ustanova ima neku korist za čoveka?
Ako sam rekao da svako može biti spašen bez crkve ili i u drugim crkvama, to je onda zato jer je Isus taj koji spasava. Svrha crkve je da ljude dovede Hristu da bi ih On spasio. Ali samo u Crkvi Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, postoje obredi i uredbe koje je Isus postavio, kroz koje čovek sklapa saveze sa Bogom, krštenjem vodom i Duhom i samo tu može dobiti blagoslove uzvišenja u trećem nebu. Samo u toj crkvi može se porodica zapečatiti tako da ostane večna. Kome to nije važno, on može biti spašen u jednom nižem nebu, gde neće imati večnu porodicu.

Kome to nije važno, on može biti spašen u jednom nižem nebu, gde neće imati večnu porodicu.
Ha, Nefi... sta reci? Vrlo je vazno i vrlo je dobro da se neprikosnoveno drzis morala, a ostalo... to ce vec nekako doci.

A sve vrste neskodljivih, bezazlenih i djetinjastih gluparija i igraraija... nema veze. Imas pravo provoditi svoje slobodno vrijeme kako god zelis.

Vrlo je vazno i vrlo je dobro da se neprikosnoveno drzis morala, a ostalo...
Nije li nešto najmoralnije, što čoveka uzdiže do neba? Nezaboravimo, slušati savest je dobro, radi moralnog ponašanja, ali slušanje svetog Duha još važnije jer proširuje i osvetljuje našu savest.

Imas pravo provoditi svoje slobodno vrijeme kako god zelis.
ja provodim slobodno vreme kao i svi drugi, radim, imam hobi, nedeljom sam i crkvi i provodim vreme sa mojom decom, kada se viđamo. Jedan od Hobija je da razgovaram o religiji, jer sam spoznao da je Bog, naš Nebeski Otac i da je Isus naš spasitelj. Bog nas neće nikada nasilno spasiti, svako ima pravo da ga odbaci, i ja nikog ne silim na ništa, ali ćutati neću, je znam koliko je važno da svi znaju da Bog i danas govori kao u drevnim danima. Negova poruka je svim dostupna, kome to nije bitno, nemora da je prihvati, ali treba da se upita da li moralno ne poslušati šta on ima da nam kaže.

Zato što smatram da je Pravoslavna Crkva ispravna.

Isto, verujem i smatram da je Pravoslavna crkva naslednica one crkve koja je osnovana od strana Isusa Hrista i njegovih apostola.

Nazad
Vrh