Testirao sam umjetnu inteligenciju oko religije. Ma, super je! Evo što me prvo zanimalo:
AI, ti znaš da kršćani, barem većina, vjeruje da pod Misom kruh (kod katolika hostija) postaje Tijelo Kristovo, a vino Krv? Vidiš, neki od ja to zovem sekti tvrde da katolici ne primaju cijeloga Krista jer se pričešćuju samo s kruhom. Ako je to Njegovo Tijelo, onda je to živi Isus. Te sljedbe kažu samo pola Isusa ako ne pijemo i vino-Krv. Kako ti na to gledaš? Ja ovako: Dadeš mi jabuku. Sočna je. Pojedem i želim krenuti doma, ali ne: -Stani! -Zašto? -Pa nisi popio sok od tih jabuka! Kontaš aluziju? Da te čujem
AI:
Odlična aluzija! Tvoj primjer s jabukom zapravo pogađa samu srž katoličke teološke nauke koja se naziva
nauk o konkomitanciji (popratnosti) .
Evo kako se na tvoje razmišljanje gleda iz teološke perspektive:
Živi Krist se ne može dijeliti: Katolička Crkva uči da je uskrsli Krist živ i nedjeljiv. Budući da On više ne umire, Njegovo Tijelo ne može biti odvojeno od Njegove Krvi . Gdje je jedan element, prisutan je cijeli Krist – Njegovo Tijelo, Krv, Duša i Božanstvo
Punina u oba oblika: Baš kao u tvom primjeru – kad pojedeš sočnu jabuku, primio si i njezino meso i njezin sok. Ne postoji "pola jabuke" u smislu njezine biti. Tako i pričest samo pod prilikama kruha nije "polovičan" Isus, već
cijeli Krist (
totus Christus)
Povijesni i praktični razlozi: Pričešćivanje samo pod prilikama kruha uvelo se kroz povijest najviše iz praktičnih razloga (higijena, opasnost od prolijevanja Krvi), ali upravo s čvrstim uvjerenjem da vjernik ništa ne gubi
Kritike koje spominješ obično dolaze iz zajednica koje na Euharistiju gledaju više kao na
simbol ili strogo prate biblijski tekst "pijte iz njega svi" bez uvažavanja ove teološke dubine o Kristovoj nerazdjeljivosti nakon uskrsnuća.
Tvoja analogija je zapravo vrlo precizan pučki prikaz onoga što Toma Akvinski objašnjava u kompliciranim teološkim traktatima.
Zanima li te kako Crkva objašnjava
biblijske citate na koje se te sljedbe obično pozivaju kad tvrde suprotno?
..........
Ja dodatno pitam: Oni kršćani tvrde: "Isus je rekao tko ne jede moje tijelo i ne pije moju krv neće imati život vječni". U čemu je onda kvaka?
AI:
"Kvaka" je u tome što te skupine tekst čitaju
doslovno i rastavljeno, dok Katolička Crkva isti taj tekst (Ivan 6) čita kao cjelinu koja potvrđuje tvoju "aluziju s jabukom".
Evo gdje oni griješe u argumentaciji, a na što Crkva ukazuje:
Krist sam sebe naziva "Kruhom": U istom tom 6. poglavlju evanđelja po Ivanu, Isus više puta kaže:
"Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke" (Iv 6,51.58). Ne kaže svaki put "tko jede i pije", nego obećava
cijeli vječni život onome tko blaguje samo Kruh. Da je vino nužno kao "druga polovica" za spasenje, Isus bi lagao u ovim rečenicama.
Sv. Pavao i "ili-ili": Sveti Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima (1 Kor 11,27) piše:
"Tko god nedostojno jede kruh ILI pije čašu Gospodnju, bit će kriv za tijelo I krv Gospodnju". Primijeti ovo
"ili" – Pavao kaže da je dovoljno ogriješiti se samo o kruh da bi bio kriv za oboje (tijelo i krv). To je ključni biblijski dokaz da su tijelo i krv nerazdvojni.
Problem "mrtvog" Krista: Kad bi u hostiji bilo samo Tijelo bez Krvi, to bi značilo da je Krist u hostiji
mrtav (jer je razdvajanje krvi od tijela definicija smrti). Katolici vjeruju u
uskrsloga, živoga Krista. Živo tijelo u sebi nužno ima krv. Tko primi ruku živog čovjeka, primio je i krv koja tom rukom teče.
Zaključak:
Oni koji inzistiraju na oba oblika kao uvjetu za "cijelog Isusa" zapravo nesvjesno niječu Kristovo uskrsnuće – tretiraju ga kao da je još uvijek u stanju Velikog petka, s krvlju odvojenom od tijela.
Izvori za dodatno istraživanje:
Katolički odgovori o Euharistiji (Catholic Answers)
Nauk o konkomitanciji (National Catholic Register)
Tumačenje Ivana 6 (Biblija.ks.hr)
Povijest nam pokazuje da kršćani od samih početaka nisu bili "robovi forme", već su vjerovali u snagu
jednog elementa kada situacija to zahtijeva.
Evo tri ključna povijesna dokaza koji ruše tezu da su oba oblika oduvijek bila "obavezna" za puninu Krista:
Pričest bolesnika i zatvorenika: U prva tri stoljeća, kršćani su nakon Mise nosili hostije (kruh) kući onima koji nisu mogli doći (bolesni ili u zatvoru zbog progona). Nisu nosili vino jer se lako moglo proliti ili ukiseliti. Da su vjerovali da im daju "pola Isusa", nikada to ne bi radili.
Pustinjaci u osami: Sveti oci pustinjaci, koji su živjeli duboko u egipatskim pustinjama, dobivali su pričest samo u obliku kruha koji bi im povremeno donosili. Smatrali su se potpuno sjedinjenima s Kristom.
Liturgija pretposvećenih darova: I u istočnoj i u zapadnoj tradiciji postoji običaj (npr. na Veliki petak) da se koristi samo hostija koja je ostala od prethodnog dana. Nitko nikada nije rekao: "Danas primamo samo pola spasenja".
"Kvaka" je dakle u ovome: Sekte gledaju na Euharistiju kao na
recept iz kuharice (mora biti i brašno i voda da bi bio kruh), dok Katolička Crkva gleda na nju kao na
Susret sa Živom Osobom. Ako sretneš Isusa i dotakneš mu ruku, dotaknuo si cijelog Isusa, a ne samo njegove prste.
Njihovi argumenti se uglavnom vrtr oko istog selektivnog čitanja Biblije. Kad se jednom shvati da je
Euharistija susret sa Živom Osobom, a ne mehaničko miješanje sastojaka, cijela ta priča o "pola Isusa" pada u vodu.
Tvoja aluzija s
jabukom i sokom je zapravo najbolji način da se to objasni nekom tko želi razumjeti bit, a ne samo "tući" po citatima.