Zagrobni život?

Reakcijski bodovi
162
Bodovi
3

zagrobni život​

zagrobni život, u religijskom vjerovanju, život koji ljudska bića nastavljaju nakon smrti. Vjera u zagrobni život postoji gotovo u svim religijama, a predodžbe ovise o stavu prema konačnoj čovjekovoj sudbini. U arhaičkim religijama (crna Afrika, Australija, Oceanija, Indijanci) pokojnici se pridružuju pretcima (crna Afrika), vraćaju u prapočetno stanje (vrijeme sna; australska plemena) ili nastavljaju život u zagrobnom carstvu, ali samo oni koji su umrli prirodnom smrću i nad kojima su obavljeni pogrebni obredi (američki Indijanci). U mezoameričkim religijama pretkolumbovskoga razdoblja zagrobni život ima više kategorija, ovisno o društvenom položaju i vrsti smrti. U Azteka se nakon smrti jedni pridružuju Sunčevu božanstvu – ratnici, trgovci i rodilje umrle pri porođaju, drugi poljodjelskomu podzemnom božanstvu – umrli od prirodnih nepogoda; ostali idu u sjeverno kraljevstvo. U Maya zagrobni život postižu ratnici, žene umrle pri porodu, svećenici, dok je u Inka zagrobni život nastavak zemaljskoga života; čestiti nakon smrti odlaze u gornji svijet, grješnici u donji. U staroegipatskoj religiji postoje razvojne faze vjere u zagrobni život. U Staroj državi besmrtnost je bila pridržana samo faraonu, u ostalih se duša (božanska sila) nakon odvajanja od tijela za zagrobni život i ponovno jedinstvo s tijelom pripremala mumifikacijom i pogrebnim obredom. U Srednjoj i Novoj državi besmrtnost u zagrobnom životu proširena je na sav narod; uz mumifikaciju bio je potreban i etički uvjet (pravednost u zemaljskom životu), koji se određivao vaganjem duše (psihostazija) pred Ozirisom. U staroj grčkoj i rimskoj religiji predodžba o zagrobnom životu razvijala se od homerskih vjerovanja (had), preko orfizma (duša je božanskoga podrijetla i za besmrtnost se sprema inicijacijom posebnim izborom i askezom), platonizma (besmrtna duša stapa se s univerzalnom dušom – božanstvom) do stoicizma (težnja duše prema nebeskoj besmrtnosti; to su u sinkretizmu prihvatili i Rimljani – Ciceronovo djelo O starosti). U mazdaizmu je dobro počélo (Ahura Mazda) izvor spasenja i besmrtnosti; nakon smrti duša na putu u nebo prelazi preko mosta – zli padaju u kuću laži, a dobri primaju vječnu nagradu. U starih Izraelaca nema izdiferencirane predodžbe o zagrobnom životu; podzemlje (šeol) mjesto je gdje prebivaju sjene mrtvih, bez razlikovanja dobrih od zlih. U židovstvu se postupno produbljuje predodžba o zagrobnom životu; u rabinskim tekstovima oblikuje se ideja o paklu i raju; u srednovjekovnome židovstvu uskrsnuće je jedan od članaka židovske vjere. U kršćanstvu nastaje sinteza helenističke težnje za besmrtnošću i biblijskoga personalizma (Novi zavjet). Duša, koju Bog pojedinačno stvara, nadživljava smrt, a tijelo će joj se priključiti nakon uskrsnuća za vječnost. Pritom se razlikuju dva konačna zagrobna stanja (raj i pakao), a u katolika i treće privremeno stanje (čistilište). U katolika i pravoslavnih konačno zagrobno stanje (pakao i raj) uvjetovani su milošću Božjom i etičkim ponašanjem pojedinca za života, u protestantizmu je za to odlučujuća milost. U islamu će vjernici nakon smrti u raj (dženet), a nevjernici u pakao (džehenem); na kraju vremena slijedi uskrsnuće tijela i sud čovječanstvu (kijamet). U hinduizmu predodžba o besmrtnosti i zagrobnosti potječe iz arijske tradicije; razrađena je u vedizmu i brahmanizmu, a svoj je najjasniji oblik dobila u upanišadima. U vedizmu je besmrtan Agni, bog ognja, koji se neprestano obnavlja. Čovjeka nakon smrti nadživljava njegova bit u beskrajnom produžetku kozmičkoga trajanja. U brahmanizmu čovjekovu besmrtnost omogućuje ritual koji oponaša kozmičku dramu stvaranja i žrtvovanja. U upanišadskom naučavanju, nakon smrti slijedi ili inkarnacija (ako se duša askezom i meditacijom nije pročistila) ili oslobođenje. U budizmu duša nije supstancijalno sepstvo nego neprekidan niz uzastopnih stanja svijesti. Nakon izlaska iz lanca samsāre, duša ulazi u nirvānu, stanje vječnoga mira i spokoja. U kineskim religijama predodžba o zagrobnom životu povezana je s kultom predaka; duša prebiva na trima mjestima: odlazi u nebo, ostaje u grobu, prebiva u pločici (ili žrtveniku) predaka. U šintoizmu pobožanstvenjene sjene predaka nastavljaju živjeti u blizini živih, gdje nevidljivo djeluju u njihovu životu; dobrohotni su ako se udobrovolje kultom, zli ako se štovanje i uspomena zanemare.

Citiranje:
zagrobni život. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 12. 2. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=66705>.

Kakvo je vaše mišljenje?

Koliko je komunizam poharao pravoslavni dio Evrope. Strašno.

Koliko je komunizam poharao pravoslavni dio Evrope. Strašno.

Nije to do komunizma. Poljska je bila komunisticka pa ljudi vjeruju, Bosna i Poljska ispada da su najreligioznije zemlje, a Skandinavija, Spanija i Portugal nisu bili komunisticke drzave pa ljudi opet ne vjeruju. Ni pravoslavna Grcka ne stoji bas najbolje.

Nije to do komunizma. Poljska je bila komunisticka pa ljudi vjeruju, Bosna i Poljska ispada da su najreligioznije zemlje, a Skandinavija, Spanija i Portugal nisu bili komunisticke drzave pa ljudi opet ne vjeruju. Ni pravoslavna Grcka ne stoji bas najbolje.

Nije svugdje do komunizma ali u istočnoj Evropi jeste. Pola vijeka a negdje i duže ispiranja mozga protiv Boga i Crkve. Neki od najstrašnijih progona hrišćana u istoriji.

Pola vijeka a negdje i duže ispiranja mozga protiv Boga i Crkve.

Za istocnu Evropu i ruski blok ne znam, ali sto se tice nase drage domovine Jugoslavije, ja bih samo citirao dragog mi pisca Abdulaha Sidrana koji je rekao... da je Jugoslavija bila 100 x gora nego sto je bila, jos uvijek bi bila 100 x bolja od svega sto sada imamo... a ja bih jos dodao, sada kada nas vode nacionalisti i popovi, klero nacionalisti.

https://www.youtube.com/watch?v=8_4Nom5YmL8

Za istocnu Evropu i ruski blok ne znam, ali sto se tice nase drage domovine Jugoslavije, ja bih samo citirao dragog mi pisca Abdulaha Sidrana koji je rekao... da je Jugoslavija bila 100 x gora nego sto je bila, jos uvijek bi bila 100 x bolja od svega sto sada imamo... a ja bih jos dodao, sada kada nas vode nacionalisti i popovi, klero nacionalisti.

https://www.youtube.com/watch?v=8_4Nom5YmL8

Ne znam kako to može biti 100 x bolja kad ovi narodi imaju jednaka iskušenja, kako onda, tako i danas. Danas su samo različite okolnosti pa se nešto može manifestirati u većoj ili manjoj mjeri, ali su slabosti jednako prisutne u srcima ovih naroda.

Vjerujemo da nakon smrti covjek prebiva u berzahu(medjusvijetu) i da vec tamo biva ispitivan od dvojice meleka(anđela). Nekima ce grob biti tijesan a nekima sirok sve u ovisnosti kakav je zivot zivio.Bit se slicno snu, kao sto je Poslanik rekao 'san je brat smrti"

Ne znam kako to može biti 100 x bolja kad ovi narodi imaju jednaka iskušenja, kako onda, tako i danas. Danas su samo različite okolnosti pa se nešto može manifestirati u većoj ili manjoj mjeri, ali su slabosti jednako prisutne u srcima ovih naroda.

Dosta problema koji danas muče balkanske narode su direktno nasljedstvo komunističke Jugoslavije. Odvajanje od hrišćanstva je samo jedan aspekt.

Prije 2-3 dana sam bio na tribini uglednog hrvatskog povjesnicara Tvrtka Jakovine, koji je rekao da se nedavno sastao s britanskim ambasadorom u BiH, koji mu je pak rekao da po njihovim procjenama (a mozemo vjerovati da Britanci imaju prilicno kvalitetne procjene) u BiH ce do 2050. zivjeti 1,5 mil. stanovnika, pretezno starijih i politicara. U Jugoslaviji je BiH imala oko 4 mil. stanovnika.

Hrvatska je uspjela u 30 godina svoje "nezavisnosti" smanjiti broj stanovnika za 20% (1 mil. manje nego u Jugoslaviji). Po procjenama prof. Slobodana Budaka, procelnika katedre za srednjovjekovnu hrvatsku povijest, demografski gubitak hrv. naroda tokom 400 godina turskog razdoblja je bio 50%. Dakle, Turcima je trebalo 400 godina da pobiju, odvedu u ropstvo ili protjeraju u trece zemlje 50% Hrvata, a popovima i nacionalistima samo 30 godina za 20%. To znaci da ce hrvatski klero nacionalisti uspjeti unistiti 50% Hrvata za 75 godina ili da su uspjesniji 5 x od Turaka u unistavanju sopstvenog naroda.

Nazalost, nemam ovako precizne podatke za Srbiju, pa samo mogu da citiram moralnu vertikalu u srpskom narodnu, Milojka Pantica:

https://www.youtube.com/watch?v=vu5yGs1iThY

Danas je svima jasno da su klero nacionalisti potpuno upropastili nase narode. Mozemo slobodno reci da su nasi narodi vodjeni svaki svojim klero nacionalistima vec dobro zagazili u zagrobni zivot, smrt i izumiranje.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Prije 2-3 dana sam bio na tribini uglednog hrvatskog povjesnicara Tvrtka Jakovine, koji je rekao da se nedavno sastao s britanskim ambasadorom u BiH, koji mu je pak rekao da po njihovim procjenama (a mozemo vjerovati da Britanci imaju prilicno kvalitetne procjene) u BiH ce do 2050. zivjeti 1,5 mil. stanovnika, pretezno starijih i politicara. U Jugoslaviji je BiH imala oko 4 mil. stanovnika.

Hrvatska je uspjela u 30 godina svoje "nezavisnosti" smanjiti broj stanovnika za 20% (1 mil. manje nego u Jugoslaviji). Po procjenama prof. Slobodana Budaka, procelnika katedre za srednjovjekovnu hrvatsku povijest, demografski gubitak hrv. naroda tokom 400 godina turskog razdoblja je bio 50%. Dakle, Turcima je trebalo 400 godina da pobiju, odvedu u ropstvo ili protjeraju u trece zemlje 50% Hrvata, a popovima i nacionalistima samo 30 godina za 20%. To znaci da ce hrvatski klero nacionalisti uspjeti unistiti 50% Hrvata za 75 godina ili da su uspjesniji 5 x od Turaka u unistavanju sopstvenog naroda.

Nazalost, nemam ovako precizne podatke za Srbiju, pa samo mogu da citiram moralnu vertikalu u srpskom narodnu, Milojka Pantica:

https://www.youtube.com/watch?v=vu5yGs1iThY

Danas je svima jasno da su klero nacionalisti potpuno upropastili nase narode. Mozemo slobodno reci da su nasi narodi vodjeni svaki svojim klero nacionalistima vec dobro zagazili u zagrobni zivot, smrt i izumiranje.

Dosta tih koje spominješ su imali partijsku knjižicu, pa su samo prešli u druge "boje". Čak i da se takvi maknu, opet bi bila ista situacija.

Dosta problema koji danas muče balkanske narode su direktno nasljedstvo komunističke Jugoslavije. Odvajanje od hrišćanstva je samo jedan aspekt.

I prije te Jugoslavije ljudi su imali iste sklonosti. Da nije postojala, na ovim prostorima bilo bi jednako stanje duha.

Vjerujemo da nakon smrti covjek prebiva u berzahu(medjusvijetu) i da vec tamo biva ispitivan od dvojice meleka(anđela). Nekima ce grob biti tijesan a nekima sirok sve u ovisnosti kakav je zivot zivio.Bit se slicno snu, kao sto je Poslanik rekao 'san je brat smrti"

Prema vašem vjerovanju, da li je to samo ispitivanje ili sud? Također, da li se događa još nešto u tom berzahu?

Ne znam ljudi, ali sto se tice tog zagrobnog zivota, ja sam sasvim spontano, pri punoj svijesti i bez nekih vanjskih umjetnih poticaja (npr. droga, tehnika i sl.) imao uvide u svoja 4 zadnja zivota. Tada sam vidio da se ljudi radjaju iz jednog u drugi zivot, zavisno od njihovih spostvenih voljnih skolonosti, a izmedju bivaju kao u nekom dubokom snu ili nesvijesti. Tako da, ako mene pitate, nemojte se nista brinuti, necete ici u raj, nego cete se najvjerovatnije roditi opet tu na Zemlji.

Prema vašem vjerovanju, da li je to samo ispitivanje ili sud? Također, da li se događa još nešto u tom berzahu?

Samo je ispitivanje, sud dolazi nakon uskrsnuca.Dogadja se to da se Kur'an koji smo ucili pretvori u covjeka koji onda brani umrlog, i jos sto sta.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Berzah je kao san, svojevsna znacenja poprimaju sliku - simbol te se takva pojavljuju . Prema misljenju sufija ovaj svjet je takodje...ako se uzme hadis Poslanika...kao san-kad umremo probudimo se.

Ne znam ljudi, ali sto se tice tog zagrobnog zivota, ja sam sasvim spontano, pri punoj svijesti i bez nekih vanjskih umjetnih poticaja (npr. droga, tehnika i sl.) imao uvide u svoja 4 zadnja zivota. Tada sam vidio da se ljudi radjaju iz jednog u drugi zivot, zavisno od njihovih spostvenih voljnih skolonosti, a izmedju bivaju kao u nekom dubokom snu ili nesvijesti. Tako da, ako mene pitate, nemojte se nista brinuti, necete ici u raj, nego cete se najvjerovatnije roditi opet tu na Zemlji.

Oni koji vjeruju, nadaju se obećanjima i raj ne trebaju doživljavati kao brigu. Briga bi već otkrivala neke druge simptome...

Ne možemo subjektivna iskustva uzeti kao dokaz nečega. Dosta njih prilikom razmišljanja ili nekih tehnika regresa, hipnoza, meditacija itd. govore da su se sjetili svojih prošlih života, ali čak i da se radi o sjećanjima koja su povijesno autentična, dokazuje li to samo po sebi da smo doista živjeli te živote? Ili, možda genetika igra ulogu u svemu tome?

Fazlija duhovna iskustva se pojavljuju u skladu sa uvjerenjem covjeka. Tako krscanin u recimo NDE(iskustva bliska smrti) vidi krscanke istine, budist svoje ....musliman pak svoje.Ako bi ti kojim slucajem promjenuo uvjerenje 'vidio' bi fenomene u skladu sa tim. Takav je Boziji zakon, a Bog nikome nepravdu nece uciniti.

Fazlija duhovna iskustva se pojavljuju u skladu sa uvjerenjem covjeka. Tako krscanin u recimo NDE(iskustva bliska smrti) vidi krscanke istine, budist svoje ....musliman pak svoje.Ako bi ti kojim slucajem promjenuo uvjerenje 'vidio' bi fenomene u skladu sa tim. Takav je Boziji zakon, a Bog nikome nepravdu nece uciniti.

Tacno. Jos nisam cuo da se nekome ukazala recimo Marija ako nikad nije cuo za nju. Kao sto jedan rabin kaze, hajde nek se desi da prosjecni Amerikanac koji zivi cijeli zivot u Manhatanu i nezna nista o (drugim) religijama, ugleda Shivu. Nema sanse. Najcesce de desi da ta osoba vidi nesto iz vlastite religije ili neke o kojoj ponesto zna.

Nazad
Vrh