Čista & nečista hrana

Da li bi kršćani trebali jesti nečistu hranu?

• Da

Glasovi: 3 42.9%
  • Ne

Glasovi: 4 57.1%

• Ukupno glasača
    7
Kakva gomila besmislica.

Moguce je da si u pravu,da vidimo argumente:

"6. Zagledavši u njega pažljivo, razmotrih i vidjeh četvoronožne životinje zemaljske i zvjerinje i gmizavce i ptice nebeske."
Petar vidi razne životinje uključujući i nečiste.

"7. I čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre, zakolji i jedi."
Bog mu kaže da jede te životinje.

"8. A ja rekoh: Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta."
Petar odgovara da ne smije jer su to nečiste tj. pogane životinje. Zašto ovo govori? Zato što je u Mojsijevom Zakonu bilo predviđeno koje su životinje nečiste za jelo.

Tako je,slazem se,to sam i ja isto rekao...idemo dalje:

"9. I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani!"
Bog mu odgovara da su te životinje očišćene i da ih Petar ne treba više smatrati poganima.

Zasto OPET FALSIFIKUJES I PODMECES kad to definitivno ne pise ???
Ja sam prvi put reagovao misleci da ti je slucajno izletelo ali sad kad ponavljas onda i ja naglasavam kako nam deluje ovaj tvoj ponovni pokusaj !!!
Molim te nemoj tumaciti viziju nego citaj iskljucivo TO STO PISE...!!!
Pustimo apostola i njegove ucenike,dakle ljudi koji su delili istu veru sa Petrom da nam protumace tu viziju,jel moze ???

Riječ "ti ne pogani" je u kontekstu nove zapovijesti Božije da ne postoje više nečiste životinje za hranu.

Ma taman posla,kako moze Petar poganiti svinju proglasivsi je necistom KADA JE TO URADIO BOG NEBESKI ???
Pa jel shvacas da ovom tvrdnjom ti zapravo optuzujes Boga da je podmecivao Petru i ni kriv ni duzan ga optuzio za nesto sto nije bilo njegovo delo !!?

Inace termin POGAN ( poganiti,opoganjen i t.d.) u Svetom Pismu ima siroki opfat znacaja a direktno i nedvosmisljeno opisuje duhovno stanje coveka koji se ogresio o Bozjem zakonu !!!

Petar je do tada poganio nečiste životinje

Ovo sam ti vec pojasnio ali ocito treba ponoviti - Petar nije nista na svoju ruku poganio nego je samo prihvatio Bozju izricitu zapovest po tom pitanju !!!
Primecujes razliku ???

a sada je dobio zapovijest da to više ne čini. Da ih je nastavio poganiti prekršio bi Božju zapovijest. Što čine svi oni koji bi i danas hrišćane da vrate pod Zakon.

Jasno kao dan. Riječima Gospoda Isusa Hrista: "Ništa nema što bi čovjeka moglo opoganiti od onoga što spolja ulazi u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čovjeka." (Marko 7:15).

Molim te da se u ovu fazu analize zadrzimo na predmetnu viziju jer nismo jos uvek s tim zavrsili a svakako cemo se pozabaviti tekstovima kojih pominjes jer su oni takodje sustinski bitni za ovu temu.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Zasto OPET FALSIFIKUJES I PODMECES kad to definitivno ne pise ???

Ništa je ne podmećem već ti očito ne želiš shvatiti šta piše u tekstu.

Ja sam prvi put reagovao mislec i da ti je slucajno izletrelo ali sad kad ponavljas onda i ja naglasavama kako nam deluje obvaj tvoj ponovni pokusaj !!!
Molim te nemoj tumaciti viziju nego citaj iskljucivo TO STO PISE...!!!
Pustimo apostola i njegove ucenike,dakle ljudi koji su delili istuveru da nam protumace tu viziju,jel moze ???

Ja i čitam ono što piše i stvar je sasvim jasna. Nisam ja kriv što se tebi ne sviđa šta piše.

Ma taman posla,kako moze Petar poganiti svinju proglasivsi je necistom KADA JE TO URADIO BOG NEBESKI ???
Pa jel shvacas da ovom tvrdnjom ti zapravo optuzujes Boga da je podmecivao Petru i ni kriv ni duzan ga optuzio za nesto sto nije bilo njegovo delo !!!

I Bog nebeski je svinju i sve ostale životinje proglasio čistim. Zar Bog ne može to učiniti?

Inace termin POGAN ( poganiti,opoganjen i t.d.) u Svetom Pismu ima siroki opfat znacaja a direktno i nedvosmisljeno opisuje duhovno stanje coveka koji se ogresio o Bozjem zakonu !!!

Riječ "pogan" u ovom stihu nikako ne može označavati čovjeka jer se govori o hrani. "Zakolji i jedi".

Ovo sam ti vec pojasnio ali ocito treba ponoviti - Petar nije nista na svoju ruku poganio nego je samo prihvatio Bozju izricitu zapovest po tom pitanju !!!
Primecujes razliku ???

A onda je prihvatio Božju zapovijest da to više ne čini dok je ti odbijaš. Primjećuješ li ti razliku?

Molim te da se u ovu fazu analize zadrzimo na predmetnu viziju jer nismo jos uvek s tim zavrsili a svakako cemo se pozabaviti tekstovima kojih pominjes jer su oni takodje sustinski bitni za ovu temu.

Tekstovi su kristalno jasni.

Marko 7,15: "Nema ničega što izvana ulazi u čovjeka da bi ga moglo onečistiti, nego ono što iz njega izlazi, to je ono što onečišćuje čovjeka."

Ovo je navodno najjači argument onih koji zastupaju jedenje svega....ali ovo je jadan pokušaj. To što ti citiraš je nadodano, i to svaki teolog i bibličar zna. Evo ti gore pravi prijevod teksta pa uči. Nadodan je onaj dio, da Isus očisti sva jela...

Ma da sve je nadodano što vama ne paše. Najbolje da vi napišete svoju Bibliju i iz nje izbacite sve što vam ne paše i kažete "ma to je sve nadodano".

To viđenje nije uopšte o tome da je Bog sva jela očistio, ali pustit ćemo robiveka da te dovede do te tačke.

Ne nije. Samo se eto spominju životinje, sv. Petar govori kako ne može jesti nečisto i Bog mu kaže da je čisto.

Uostalom. Hajdemo potražiti razlog zašto su uopšte životinje podijeljene na čiste i nečiste.
"I rekoh vam: Vi ćete naslediti zemlju njihovu i ja ću vam je dati u državu, zemlju u kojoj teče mleko i med. Ja sam Gospod Bog vaš koji vas odvojih od drugih naroda.
Zato razlikujte stoku čistu od nečiste, i pticu čistu od nečiste, i nemojte skvrniti duša svojih stokom ili pticom ili čim god što puže po zemlji, što sam vam odvojio da je nečisto.
" (3 Moj 20:24-25).
Razdvajanje čistih od nečistih životinja je direktno povezano sa razdvajanjem Izraelaca od drugih paganskih naroda. Bukvalno se kaže "odvojio sam vas od drugih naroda ZATO razlikujte čiste od nečistih životinja".

Ima li takvog razdvajanja u hrišćanstvu?
"Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškog roda ni ženskog; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu." (Gal 3:28).
Ako nema razdvajanja Izraelaca od drugih naroda nema razdvaja ni čistih od nečistih životinja.

Ništa je ne podmećem već ti očito ne želiš shvatiti šta piše u tekstu.

Ja i čitam ono što piše i stvar je sasvim jasna. Nisam ja kriv što se tebi ne sviđa šta piše.

Ma nije bitno sta ja zelim ili ne zelim,nije bitno sta ja shvacam sta ne shvacam - bitno je sta je razumeo apostol Petar koji je imao tu viziju kao i oni kojima je on to prepricao...sta bi se mi uzalud mucili "izmisljajuci toplu vodu" ?? Pa nije to tvoja vizija vec njegova stoga uz svo duzno postovanje,smatram da je on taj koji zaista ima prava tumaciti tu viziju a ne ti i'l ja ...nase je da sve to prihvatimo bez gundjanja !!!

I Bog nebeski je svinju i sve ostale životinje proglasio čistim. Zar Bog ne može to učiniti?

Odlicno pitanje ali je takav i odgovor - NE NE MOZE UKOLIKO SE NE PROMENI RAZLOG ZASTO JE SVINJA ( kao i sve druge neciste zivotinje) NECISTA !!!
Kategorizacija ciste/neciste zivotinje nije bila data aklamacijom pa da je to samo nesto sto je Bog rekao pa je promenio stav nego je bilo direktno vezano sa anatomijom necistih zivotinja !!!
Naime,svinja je bila necista zato sto nije ispunjavala jedan od dva jasno definisanih uslova da bi bila cista: nije bila i jos uvek nije prezivar !!!
Dakle ,da dopreciziram - svinja bi mogla postati CISTA ukoliko je Bog Nebeski napravio intervenciju u metabolickom sistemu svinje nacinivsi je prezivarom , sto je za Boga bilo moguce i jos uvek jeste i to bi On resio u delic sekunde - ALI ON TO NIJE URADIO !!!
Do dana danasnjeg svinja jos uvek nije prezivar stoga je jos uvek necista !!!

Riječ "pogan" u ovom stihu nikako ne može označavati čovjeka jer se govori o hrani. "Zakolji i jedi".

Pa jel apostol realno zaklao te zivotinje i pojeo,jel se tako zavrsila vizija ...!??
Jesu li se na vrata odmah nakon toga pojavile tri svinje da bi ih apostol zaklao i pojeo ili su se pojavila tri coveka koja su....uuuups pardon,ja sam prekrsio obecanje da cemo ici red za redom,jos uvek smo u prvu fazu analize...o tome cemo kasnije.

Dakle ???

A onda je prihvatio Božju zapovijest da to više ne čini dok je ti odbijaš. Primjećuješ li ti razliku?

I to cemo videti,sta je to apostol razumeo i kako su njegovi slusaoci to razumeli a videcemo tako sto cemo citati Bibliju a necemo iznositi zakljucke robiveka nit Makita...

Tekstovi su kristalno jasni.

Slazem se,zato sam i inicirao ovu analizu.

Ma da sve je nadodano što vama ne paše. Najbolje da vi napišete svoju Bibliju i iz nje izbacite sve što vam ne paše i kažete "ma to je sve nadodano".

Licno je meni najdraze kad vodim diskusiju na osnovu pravoslavnih prevoda Biblije,nekako mi to prija jer sam na taj nacin oslobodjen primedba tipa "vi ste to lose preveli,pa ovo pa ono..."... ovako igramo cisto bato,VAS PREVOD,VASA BIBLIJA !!!

A sad ocekujem odgovore...Dakle ???

Ma nije bitno sta ja zelim ili ne zelim,bitno je sta je razumeo apostol Petar koji je imao tu viziju kao i oni kojima je on to prepricao...sta bi se mi uzalud macili izmisljajuci toplu vodu?? Pa nije to tvoja vizija vec njegova stoga uz svo duzno postovanje,smatram da on je taj koji zaista ima prava tumaciti tu viziju a ne ja ili ti...nase je da sve to prihvatimo bez gundjanja !!!

A zašto im je prepričavao tu viziju?
Dva stiha prije početka prepričavanja vizije:
"3. Govoreći: Ušao si neobrezanim ljudima i jeo si s njima."
Šta je neposredno prethodilo viziji:
"I ogladnje, i htjede da jede; a kad mu oni gotovljahu, naiđe na njega zanos," (Dj. Ap. 10:10).

Odlicno pitanje ali je takav i odgovor - NE NE MOZE UKOLIKO SE NE PROMENI RAZLOG ZASTO JE SVINJA ( kao i sve druge neciste zivotinje) NECISTA !!!
Kategorizacija ciste/neciste zivotinje nije bila data aklamacijom pa da je to samo nesto sto je Bog rekao pa je promenio stav nego je bilo direktno vezano sa anatomijom necistih zivotinja !!!

Znači po vama je Zakon jednak Bogu jer ga Bog očito po vama ne može mijenjati.

Naime,svinja je bila necista zato sto nije ispunjavala jedan od dva jasno definisanih uslova da bi bila cista: nije bila i jos uvek nije prezivar !!!
Dakle ,da dopreciziram - svinja bi mogla postati CISTA ukoliko je Bog Nebeski napravio intervenciju u metabolickom sistemu svinje nacinivsi je prezivarom , sto je za Boga bilo moguce i jos uvek jeste i to bi On resio u delic sekunde - ALI ON TO NIJE URADIO !!!
Do dana danasnjeg svinja jos uvek nije prezivar stoga je jos uvek necista !!!

Gore sam naveo stihove gdje se nečistoća životinja direktno povezuje sa odvojenošću Jevreja od drugih naroda što se u hrišćanstvu briše.

Pa jeli apostol realno zaklao te zivotinje i pojeo,jel se tako zavrsila vizija ...!??
Jesu li se na vrata odmah nakon toga pojavile tri svinje da bi ih apostol zaklao i pojeo ili su se pojavila tri coveka koji su....uuuups pardon,ja sam prekrtsio obecanje da cemo ici red za redom,jos uvek smo na prvu fazu analize...o ovome cemo kasnije.

Da li se ta vizija odnosi i na to da se neznabošci više ne smatraju nečistim? Apsolutno. To je tumačenje i Crkve niste vi to izmislili. To pišu i sv. Jovan Zlatousti i blaženi Avgustin i sv. Jovan Kasijan i sv. Kiril Aleksandrijski i sv. Teofilakt Ohridski i drugi. A gle svi su oni isto tako smatrali da nema nečistih i čistih životinja. Praviti se da vizija nema nikakve veze sa hranom i isključivo se odnosi na ljude bi bilo upravo ono za šta vi optužujete druge a to je ignorisanje Sv. Pisma.

I to cemo videti,sta je to apostol razumeo i kako su njegovi slusaoci to razumeli a videcemo tako sto cemo citati Bibliju a necemo iznositi zakljucke robiveka nit Makita...

Pa očito su razumjeli dobro kad svega 4 poglavlja kasnije ne stavljaju pred hrišćane iz neznaboštva uslov da poštuju hranidbene zakone Starog zavjeta.

A sad ocekujem odgovore...Dakle ???

Dobio si ih.

"1. A Duh izričito govori da će u posljednja vremena odstupiti neki od vjere slušajući duhove prevare i nauke demonske,
2. U licemjerju lažljivaca, čija je savjest spaljena,
3. Koji zabranjuju ženiti se, i traže uzdržavanje od jela koja je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju vjerni i oni koji su poznali istinu.
4. Jer je svako stvorenje Božije dobro i ništa nije za odbacivanje kad se prima sa zahvalnošću,
5. Jer se osvećuje riječju Božijom i molitvom.
" (1 Timoteju 4:1-5).

"Znam i uvjeren sam u Hristu Isusu da ništa nije pogano po sebi, osim kad ko misli da je što pogano, onome je pogano." (Rimljanima 14:14).

"Ne raskopavaj djela Božijega jela radi; jer je sve čisto; nego je pogano za čovjeka koji jede sa spoticanjem." (Rimljanima 14:20).

"1. A Duh izričito govori da će u posljednja vremena odstupiti neki od vjere slušajući duhove prevare i nauke demonske,
2. U licemjerju lažljivaca, čija je savjest spaljena,
3. Koji zabranjuju ženiti se, i traže uzdržavanje od jela koja je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju vjerni i oni koji su poznali istinu.
4. Jer je svako stvorenje Božije dobro i ništa nije za odbacivanje kad se prima sa zahvalnošću,
5. Jer se osvećuje riječju Božijom i molitvom.
" (1 Timoteju 4:1-5).

"Znam i uvjeren sam u Hristu Isusu da ništa nije pogano po sebi, osim kad ko misli da je što pogano, onome je pogano." (Rimljanima 14:14).

"Ne raskopavaj djela Božijega jela radi; jer je sve čisto; nego je pogano za čovjeka koji jede sa spoticanjem." (Rimljanima 14:20).

Otisao si daleeeeko ispred onog sto nam je trenutno trebalo ali cisto da ti dam jedan ozbiljan pritivargumenat kroz jedno pitanje pa se nakon tvog odgovora odmah vracamo natrag :

Dali sve ovo ( mislim na tvoja dva zadnja posta) po tebi znaci da u vreme NZ-ta vise nema niceg POGANOG na zemlji,jer je navodno sve to vec ocisceno ???

Neka Oci govore umjesto mene.

Tumačenje sv. Teofilakta Ohridskog
"Poučivši da ne treba rekorevati slaboga, najzad poučava i o hrani, savetujući slaboga da se ne plaši i ne boji hrane kao nečiste. Ja, kaže, znam i uveren sam, ali ne prema ljudskim umovanjima, nego u Gospodu Isusu, da ništa nije nečisto po sebi, odnosno, da ne postoji ništa nečisto po prirodi, nego da ga nečistim čini slobodna volja onoga, koji ga upotrebljava. Ono je samo za njega jednog oskrnavljeno i nečisto, ali ne i za sve."

Sv. Vasilije Veliki u pismu Amfilohiju:
"Čini mi se suludim da neko da zakletvu da će se uzdržavati od svinjskog mesa. Budi dobar pa nauči ljude da se udržavaju od davanja ludih zakletvi i obećanja. Nijedno stvorenje Božje, primljeno sa blagodarnošću, ne treba biti odbačeno. Ovakva zakletva je suluda, uzdržavanje nepotrebno."

Sve što je Bog stvorio je dobro i ništa nije nečisto samo po svojoj prirodi. Jer kako bi Bog stvorio nešto nečisto?
"Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma." (1 Moj 1:31).

Za mene je priča sasvim jasna. Sv. Pismo je jasno, tumačenje Crkve potvrđuje Pismo, istorija hrišćanstva pokazuje da od početka hrišćanstva hrišćani nisu slijedili zakone o hrani. Tako da...

Neka Oci govore umjesto mene.

Tumačenje sv. Teofilakta Ohridskog
"Poučivši da ne treba rekorevati slaboga, najzad poučava i o hrani, savetujući slaboga da se ne plaši i ne boji hrane kao nečiste. Ja, kaže, znam i uveren sam, ali ne prema ljudskim umovanjima, nego u Gospodu Isusu, da ništa nije nečisto po sebi, odnosno, da ne postoji ništa nečisto po prirodi, nego da ga nečistim čini slobodna volja onoga, koji ga upotrebljava. Ono je samo za njega jednog oskrnavljeno i nečisto, ali ne i za sve."

Sv. Vasilije Veliki u pismu Amfilohiju:
"Čini mi se suludim da neko da zakletvu da će se uzdržavati od svinjskog mesa. Budi dobar pa nauči ljude da se udržavaju od davanja ludih zakletvi i obećanja. Nijedno stvorenje Božje, primljeno sa blagodarnošću, ne treba biti odbačeno. Ovakva zakletva je suluda, uzdržavanje nepotrebno."

Sve što je Bog stvorio je dobro i ništa nije nečisto samo po svojoj prirodi. Jer kako bi Bog stvorio nešto nečisto?
"Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma." (1 Moj 1:31).

Za mene je priča sasvim jasna. Sv. Pismo je jasno, tumačenje Crkve potvrđuje Pismo, istorija hrišćanstva pokazuje da od početka hrišćanstva hrišćani nisu slijedili zakone o hrani. Tako da...

Aha...e onda posalji doticnog Teoflakta i ostale tvoje oce nek nastave ovaj razgovor...

...ukoliko kojim slucajem odlucis da ima smisla nastavljati razgovora sa mnom,daj mi molim te odgovori jasno i konkretno to stao sam te zadnje pitao:

Dali sve ovo ( mislim na tvoja zadnja tri posta) po tebi znaci da u vreme NZ-ta vise nema niceg POGANOG na zemlji,jer je navodno sve to vec ocisceno ???

...ima ili nema,bez filozofiranja,jasno i precizno...!??

Odgovorio sam. Po sebi ništa nije nečisto. Za ovu temu je to dovoljno. Ako ništa po prirodi nije nečisto to nisu ni svinje ni rakovi ni koje već druge starozavjetne nečiste životinje.

Odgovorio sam. Po sebi ništa nije nečisto.

Mozda si ti nekom odgovorio i koji je glavni grad Ukraine ali te to nisam pitao...
Pitanje glasi:

Dali sve ovo ( mislim na tvoja zadnja cetiri posta) po tebi znaci da u vreme NZ-ta vise nema niceg POGANOG na zemlji,jer je navodno sve to vec ocisceno ???

...ima ili nema ,bez filozofiranja,jasno i precizno...!??

Dakle ??? हिन्दी

Za ovu temu je to dovoljno.

Zapravo nije,poruka u viziji kaze "NEMOJ POGANITI ONO sto sam ocistio ".... stoga trebamo rascistiti dilemu dali je zaista bukvalno sve sto je pogano zaista ocisceno...
Legitimno a pre svega SUSTINSKI BITNO bitanje za ovu temu !!!
Dakle ???

Ako ništa po prirodi nije nečisto to nisu ni svinje ni rakovi ni koje već druge starozavjetne nečiste životinje.

Biblija nam kaze upravo suprotno - da su neciste zivotinje takve UPRAVO ZBOG SVOJE PRIRODE ( ili jos preciznije - zbog prirode njihovih anatomskih odlika) !!!

Zapravo nije,poruka u viziji kaze "NEMOJ POGANITI ONO sto sam ocistio ".... stoga trebamo rascistiti dilemu dali je zaista bukvalno sve sto je pogano zaista ocisceno...
Legitimno a pre svega SUSTINSKI BITNO bitanje za ovu temu !!!
Dakle ???

Pa ako se ta vizija nečistih životinja odnosi samo na neznabošce onda upadamo u problem jer imamo lažnu analogiju. Te životinje u viziji predstavljaju neznabošce koje Bog čisti ali same te životinje po vama ostaju nečiste. Logikom stvari ako te životinje ostaju nečiste i neznabošci ostaju nečisti.

Biblija nam kaze upravo suprotno - da su neciste zivotinje takve UPRAVO ZBOG SVOJE PRIRODE ( ili jos preciznije - zbog prirode njihovih anatomskih odlika) !!!

A sv. apostol Pavle nam govori da su sva Božija stvorenja dobra. I to je prilično jasan u tome.

Pa ako se ta vizija nečistih životinja odnosi samo na neznabošce onda upadamo u problem jer imamo lažnu analogiju. Te životinje u viziji predstavljaju neznabošce koje Bog čisti ali same te životinje po vama ostaju nečiste. Logikom stvari ako te životinje ostaju nečiste i neznabošci ostaju nečisti.

Bog cisti pagane U OCIMA APOSTOLA i njegovih sunarodnika jer su smatrali da oni ne zasluzuju jevandjelje ili jos precizniuje da se njima ne treba propovedati jevandjelje !!!
Tako su prvo apostol pa onda i svi ostali dobili lekciju kroz tu viziju koju su razumeli kako treba i prihvatili konacni zakljucak koji je proizlazio iz te vizije !!!
Evo Biblijskog dokaza;

Dj.11,1.2:
" A čuše i apostoli i braća koji bijahu u Judeji da i neznabošci primiše riječ Božiju.
I kad iziđe Petar u Jerusalim, prepirahu se s njim koji bijahu iz obrezanja,
Govoreći: ušao si k ljudima koji nijesu obrezani, i jeo si s njima..."

...dakle culi jevreji sta je uradio Petar i da je neznaboscima propovedao jevandjelje i ozbiljno su se uznemirili i poceli raspravu kako bi ga ubedili da nije u pravu i da je doneo odluku "na svoju ruku" stoga je apostol odmah uzvratio konkretnim objasnjenjem:

Dj.11,3-14:

"...A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
Ja bijah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe vidjeh utvaru, gdje silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
Pogledavši u nj opazih i vidjeh četvoronožna zemaljska, i zvjerinje i bubine i ptice nebeske.
A čuh glas koji mi govori: ustani, Petre! pokolji i pojedi.
A ja rekoh: nipošto, Gospode! jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja
A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: što je Bog očistio ti ne pogani.
A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.
I gle, odmah tri čovjeka staše pred kućom u kojoj bijah, poslani iz Ćesarije k meni.
A Duh mi reče da idem s njima ne premišljajući ništa. A dođoše sa mnom i ovo šest braće, i uđosmo u kuću čovjekovu.
I kaza nam kako vidje anđela u kući svojoj koji je stao i kazao mu: pošlji ljude u Jopu i dozovi Simona prozvanoga Petra,
Koji će ti kazati riječi kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj...."

...kao sto se jasno vidi,apostol je izneo predmetnu viziju i povezao njen zavrsni deo sa onim sto se odmah nakon toga dogodilo - pojavila su se tri coveka i daje hronologiju daljih dogadjaja napomenjici da vernici ne mogu braniti Bogu da jevandjelje ne otkriva i drugim , paganskim narodima...

Dj.11,15-17:

" ...A kad ja počeh govoriti, siđe Duh sveti na njih, kao i na nas u početku.
Onda se opomenuh riječi Gospodnje kako govoraše: Jovan je krstio vodom, a vi ćete se krstiti Duhom svetijem.
Kad im dakle Bog dade jednak dar kao i nama koji vjerujemo Gospoda svojega Isusa Hrista: ja ko bijah da bih mogao zabraniti Bogu?..."

... i kad su sve ovo culi,prisutni slusaoci su konacno konstatirali ono sto pre toga NIKAKO NISU HTELE DA PRIHVATE:

Dj.11,18:

"...
A kad čuše ovo, umukoše, i hvaljahu Boga govoreći: dakle i neznabošcima Bog dade pokajanje za život."
__________________________________________________________________________________________________________________________________

ZAKLJUCAK: Predmetna je vizija bila iskljucivo u funkciji promene jevrejskog stava po pitanju propovedanje jevandjelja neznaboscima i nema nikakve dodirne tacke sa ishraniom hriscana u smislu cisto/necisto meso.

A sv. apostol Pavle nam govori da su sva Božija stvorenja dobra. I to je prilično jasan u tome.

Tako je,sva su Bozja stvorenja definitivno dobra i puno njih su u direktnoj sluzbi coveka ukljucujuci i samog coveka u medjuljudskim odnosima ali takodje definitivno nisu sva za jelo...primera radi,posto je i covek Bozje stvorenje - zar cemo jesti coveka...!??
Dakle jedno je BITI DOBAR a sasvim je drugo BITI ZA JELO.
Primecujes razliku ?

Jesi se možda ikad zapitao zašto Bog apostolu Petru šalje viziju u vidu životinja i hrane? Zašto mu jednostavno ne kaže "Petre neznabošci su čisti sada"? Da nisu te dvije stvari možda povezane?
"Nemojte živeti po uredbama naroda koje ću oterati ispred vas, jer su činili sve to, zato mi omrzoše.
I rekoh vam: Vi ćete naslediti zemlju njihovu i ja ću vam je dati u državu, zemlju u kojoj teče mleko i med. Ja sam Gospod Bog vaš koji vas odvojih od drugih naroda.
Zato razlikujte
stoku čistu od nečiste, i pticu čistu od nečiste, i nemojte skvrniti duša svojih stokom ili pticom ili čim god što puže po zemlji, što sam vam odvojio da je nečisto.
" (3 Moj 20:23-25).

Životinje jesu odvojene po svojim anatomskim karakteristikama ali u kontekstu odvajanja Izrailja od Hananeja i drugih paganskih naroda tog doba. To se u gornjem stihu jasno vidi. "Zato razlikujte". Nečistota neznabožaca i nečistota životinja su direktno povezane. To se vidi i iz Djela apostolskih. Petru nisu osporavali samo što je ušao neznabošcima već jer je i jeo sa njima:
"Govoreći: ušao si k ljudima koji nijesu obrezani, i jeo si s njima".

Brisanjem razlika između Izrailja tj. Jevreja i ostalih naroda žrtvom Isusa Hrista nema svrhe da životinje idalje budu nečiste.

Životinje jesu odvojene po svojim anatomskim karakteristikama ali u kontekstu odvajanja Izrailja od Hananeja i drugih paganskih naroda tog doba. To se u gornjem stihu jasno vidi. "Zato razlikujte". Nečistota neznabožaca i nečistota životinja su direktno povezane. To se vidi i iz Djela apostolskih. Petru nisu osporavali samo što je ušao neznabošcima već jer je i jeo sa njima:
"Govoreći: ušao si k ljudima koji nijesu obrezani, i jeo si s njima".

Brisanjem razlika između Izrailja tj. Jevreja i ostalih naroda žrtvom Isusa Hrista nema svrhe da životinje idalje budu nečiste.

Opet pogresan zakljucak koji mozda proizlazi iz klasicne pravoslavne,katolicke pa i vecina protestantske teze da je zkon Bozji dat SAMO jevrejima i da sve to vazi od njih pa nadalje - sto je potpuno pogresno !!!
Naime,razlika ciste/neciste zivotinje je ljudima poznata jos od samog stvaranja ili jos preciznije - nakon pada u greh jer su odmah nakon toga poceli sa prinosenjem krvnih zrtvi Bogu !!!
A da je to zaista tako vidi se i iz izvestaja o potopu kada je Noju bilo zapovedjeno kako , na koji nacin i kom broju sakupi sve zivotinje i ptice na zemlji u arku koju je izgradio s tim sto je bila navedena i razlika u broju izmedju CISTIH i NECISTIH zivotinja !!!
Evo Biblijskog dokaza:

1 Mojs.7,1.2:
" I reče Gospod Noju: uđi u kovčeg ti i sav dom tvoj; jer te nađoh pravedna pred sobom ovoga vijeka.
Uzmi sa sobom od svijeh životinja čistih po sedmoro, sve mužjaka i ženku njegovu; a od životinja nečistih po dvoje, mužjaka i ženku njegovu,..."
_________________________________________________________________________________________________________________________

ZAKLJUICAK:

Kao sto se jasno vidi,razlika cisto/necisto kod zivotinja je ljudima bila poznata MNOOOOOGO pre nego sto su se jevreli pojavili kao narod na svetskoj sceni dakle kada jos uvek nije bilo etnickih podjela a svi ljudi na zemlji su govorili jedan jezik !!!

Jesi se možda ikad zapitao zašto Bog apostolu Petru šalje viziju u vidu životinja i hrane? Zašto mu jednostavno ne kaže "Petre neznabošci su čisti sada"?

Iskreno ne,nikad se ne pitam zasto je Bog odabrao neki konkretan metod kako bi ljudima otkrio neku istinu ( citaj - dao lekciju) jer je to Njegovu suvereno i ekskluzivno pravo !!!

Očekivao sam taj odgovor. Podjela na čiste i nečiste životinje kod praoca Noja nema veze sa hranom već sa žrtvovanjem.
Zašto je Noje unio po 7 čistih životinja a svega 2 nečiste?
Odgovor dobijamo u 8. glavi Knjige Postanja:
"I načini Noje žrtvenik Gospodu, i uze od svake čiste stoke i od svih ptica čistih, i prinese na žrtveniku žrtve paljenice." (Postanje 8:20).

Idemo u naredno poglavlje:
"I sve zveri zemaljske i sve ptice nebeske i sve što ide po zemlji i sve ribe morske neka vas se boje i straše; sve je predano u vaše ruke.
Šta se god miče i živi, neka vam bude za jelo, sve vam to dadoh kao zelenu travu.
Ali ne jedite mesa s dušom njegovom, a to mu je krv.
" (Postanje 9:2-4).

Dakle ovdje se nisam pozivao na Sv. Oce već isključivo na tekst Svetog Pisma.

Očekivao sam taj odgovor. Podjela na čiste i nečiste životinje kod praoca Noja nema veze sa hranom već sa žrtvovanjem.

Pa to uopste nije sporno stoga nema potrebe dokazivati...
A zasto ???
Pa zato sto u to vreme coveku uopste nije bilo dozvoljeno jesti mesnu hranu - Bog je to coveku dozvolio tek nakon potopa,kada su spaseni izasli iz arke !!!

Nego jedno drugo , kljujcno pitanje pitanje od 1.000 000 $: za tebe:

Zasto je po tebi Bog naredio Noju da bukvalno IZ SVIH CISTIH ZIVOTINJA uzme po sedam parova dok od necistih SAMO JEDAN ???

Ako je pravi razlog bio zrtvovanje, onda bi Bog naredio da uzme po sedam parova SAMO od onih zivotinja koja su se prinosili na zrtve ( jagnje,tele, golub,i sl. ) ali On to nije naredio nego je hteo BUKVALNO OD SVE CISTE ZIVOTOINJE a odman nakon izlaska iz arke ljudima omogucuje mesnu ishranu...!???

Pa to uopste nije sporno stoga nema potrebe dokazivati...
A zasto ???
Pa zato sto u to vreme coveku uopste nije bilo dozvoljeno jesti mesnu hranu - Bog je to coveku dozvolio tek nakon potopa,kada su spaseni izasli iz arke !!!

Slažem se. Eto vidiš da čiste i nečiste životinje u doba Noja nemaju veze sa hranom. Očito je da su prije Potopa postojale čiste i nečiste životinje za žrtvu jer je ne zaboravimo i Avelj je znao od kojih životinja da prinese na žrtvu.

Nego jedno drugo , kljujcno pitanje pitanje od 1.000 000 $: za tebe:

Zasto je po tebi Bog naredio Noju da bukvalno IZ SVIH CISTIH ZIVOTINJA uzme po sedam parova dok od necistih SAMO JEDAN ???

Zato da bi ih Noje mogao žrtvovati. Da je unio samo 1 par i čistih i nečistih i da je onda žrtvovao čiste te bi životinje izumrle.

Ako je pravi razlog bio zrtvovanje, onda bi Bog naredio da uzme po sedam parova SAMO od onih zivotinja koja su se prinosili na zrtve ( jagnje,tele, golub,i sl. ) ali On to nije naredio nego je hteo BUKVALNO OD SVE CISTE ZIVOTOINJE a odman nakon izlaska iz arke ljudima omogucuje mesnu ishranu...!???

Ja čitam kako piše u Sv. Pismu gdje se navodi da je Noje prinio čiste životinje na žrtvu. Ne navode se koje su to vrste bile. A onda se u narednom poglavlju ističe kako ljudi mogu jesti "šta se god miče i živi". Sam tekst tog stiha nigdje ne ograničava to na čiste životinje. Nije Bog rekao Noju "šta se god miče i živi od čistih životinja".

Slažem se. Eto vidiš da čiste i nečiste životinje u doba Noja nemaju veze sa hranom. Očito je da su prije Potopa postojale čiste i nečiste životinje za žrtvu jer je ne zaboravimo i Avelj je znao od kojih životinja da prinese na žrtvu.

Zamolio bih te da se malo bolje fokusiras malo bolje na diskusiju - ja sam dao dokaze kako bi pobio tvoju ovu tvoju tvrdnju:

Životinje jesu odvojene po svojim anatomskim karakteristikama ali u kontekstu odvajanja Izrailja od Hananeja i drugih paganskih naroda tog doba.

... i ovo sam demantirao konkretnim Bibliskim dokazima !!!

Zato da bi ih Noje mogao žrtvovati. Da je unio samo 1 par i čistih i nečistih i da je onda žrtvovao čiste te bi životinje izumrle.

Tako je,odlicno razmisljas samo molim te poradi MALO na fokusu jer dolazi kljucno pitanje - posto je Bog ljujdima omogucio mesnu ishranu NAKON IZLASKA IZ ARKE , sta bi se desilo ukoliko je Noje zaista mogao jesti i ciste i neciste zivotinje ... !??

Dakle obrati paznju da je bilo po 7 parova cistih i SAMO po jedan par od nec istih zivotinja - i sta bi se desilo ukoliko je Noje zavrtio na razenju svinjce ili mozda zeca ili magarca...!??? ...danas jednostavno te zivotinje ne bi postojale !!!

Jel ti sad jasno da je Bog jos i pre nego sto se sve to realizovalo,veoma precizno planirao svaki detalj o pretstojecim dogadjajima pa je toga radi naredio da se OD SVIH CISTIH zivotinja uzmu po sedam parova kako bi bilo i za hrane coveka kako i za zrtvovanje Bogu !!?

P.S. ...evo male pomoci za tebe - u 9-om poglavlju 1 Mojs. imas konkreetnog teksta koji ,bar na prvi pogled,deluje kao dokaz kojeg mozes navesti kao prilog tvom verovanju da ljudi mogu sve sto se krece i dishe...:).

Nazad
Vrh