Čista & nečista hrana

Da li bi kršćani trebali jesti nečistu hranu?

• Da

Glasovi: 3 42.9%
  • Ne

Glasovi: 4 57.1%

• Ukupno glasača
    7
Da, samo je poprilično ružno od tebe što nisi pustio moj zadnji j komentar koji sam postavila i to puno govori... ionako su ga vidjeli ljudi koji su registrirani,
Primjetio sam da je forum nešto štekao, nisu se mogle vidjeti teme na naslovonoj strani. Neke postove koje sam odobrio tek sam nekoliko dana poslije pronašao kad se forum stabilizirao. Ja sam tvoj komentar odobrio, ali jednostavno je negdje otišao i nisam ga uspio naći. Jedino ako se sjećaš u koju temu si ga pisala. Ne znam zašto se jednostavno ne registriraš, ovako moraš čekati da ja pogledam, pošto radim ne mogu uvijek imati pristup forumu. Znači ja ne brišem ničije komentare, samo one uvredljive, i koji ne idu u temu njih premjestim. Ali to je sve razlgo zato što pišeš kao goste, a ne kao član. Rekoh, ododbrio sam post i nisam ga našao, ili se negdje nalazi u temama. A što se tiče gore slike, mislim da ju je postavio neki duhovničar istočnjačkih religija koji je vegetarijanac, pa sam samo ovdje podijelio - i mogu reći da je ovo istina, i sam sam tako dočekivao Božić, puno alkohola i mesa, ali pustimo sada to. Ja nikoga ne osuđujem, iako se slažem sa slikom gore. Tako da nisam kriv ni za post koji sam odobrio, ni za ovu sliku, za koju sam rekao da sam ju pronašao na facebooku.

P.S. Evo i sada sam odobrio dva posta, ali samo jedan je prihvatio, pojma nemam što se događa.

Dodao bih samo da nam Pismo kaze da nas jedenje neke konkretne hrane toliko mnooogo razdvaja od Boga da je to fatalno - kaze se da se tako gubi spasenje.

Evo dokaza:

Isa.66,16.17:

"...Jer će Gospod suditi ognjem i mačem svojim svakom tijelu, i mnogo će biti pobijenijeh od Gospoda.

Koji se osveštavaju i koji se očišćaju u vrtovima jedan za drugim javno, koji jedu meso svinjeće i stvari gadne i miše, svi će izginuti, veli Gospod..."
Izaiju citirati iz starog zavjeta kada se zakon morao poštivati nije dokaz , to je dokaz da ste ne upućeni , jer su doveli Kristu bludnicu da je osudi po zakonu i oslobodio ju je . Daklem dolaskom Krista ne važi stari zavjet , važe Kristove zapovjedi o ljubavi .
Vaše citiranje je kao da slušam kabare komičarku Lisa Ekhard , kaže ona : da smo se samo više družili prije nego smo morali u izolaciju , da smo samo više vještica spalili prije nego su došla ljudska prava , da smo samo više …

Tako mi se čini vaš citat, kao da se vraćamo u vrijeme od 300 godina prije Krista …

Ako je stupio na snagu novi zavjet , zašto citirate stari ?

Kome još fali kamenovanje ljudi ?

Ili mislite da možete dio zakona držati a dio ne ?

Onaj tko ne održi samo jedan od svih zakona iz starog zavjeta kriv je za sve !

Ne može se dio držati a dio ostaviti za druga vremena .

Ili si u Kristovoj ljubavi ili si Mrtav .

Izaiju citirati iz starog zavjeta kada se zakon morao poštivati nije dokaz , to je dokaz da ste ne upućeni , jer su doveli Kristu bludnicu da je osudi po zakonu i oslobodio ju je .
A gde to pise da ju je oslobodio ?

Koliko se secam Isus je jasno nalozio kamenovanje s tim sto je predlozio redosled bacanja...

Sasvim je drugo pitanje zasto prisutni nisu prihvatili Njegov predlog i to definitivno nema veze sa onim sto navodis vec je u pitanju formalno.-pravni razlog.

Daklem dolaskom Krista ne važi stari zavjet , važe Kristove zapovjedi o ljubavi .
Ovo sto si naveo nema nikakve dodirne tacke s tim pitanjem.

A zasto ?

Pa zato sto Isus nije rekao da zakon vise ne vazi vec je predlozio konkretno kamenovanje sto ce reci da je potvrdio validnost i kontinuitet zakona ali je ocito znao da tom prilikom nisu bili ispunjeni uslovi z kamenovanje - trebalo je kamenovati oboje preljubnika uhvacenih u preljubi jer preljuba po definiciji podrazumeva angazman najmanje dvoje ucesnika.

Vaše citiranje je kao da slušam kabare komičarku Lisa Ekhard , kaže ona : da smo se samo više družili prije nego smo morali u izolaciju , da smo samo više vještica spalili prije nego su došla ljudska prava , da smo samo više …
Ko to ovde nalikuje na pomenutu mozemo zakljuciti nakon sto budes iskomentirao moje zadnje navode.

...Ako je stupio na snagu novi zavjet , zašto citirate stari ?
Mislim da propustas cinjenicu da nisu svi Bozji zakoni isti - neki su dati na nacin kako bi direktno simbolizirali ili kako kaze apostol,bili sjena na Hrista dok su neki iskljucivo moralnog karaktera stoga nemaju nikakve dodirne tacke sa Hrfistovom zrtvom stoga nisu mogli biti ispunjeni kada se desila.
Kome još fali kamenovanje ljudi ?

Ili mislite da možete dio zakona držati a dio ne ?
Cini se da da si propustio primtiti da su zkoni o sankcijama za prekrsaj Bozjih zapoivesti bili deo vremena kada je na postojalo organizovano drustvo Bozjeg naroda sa ekskluzivnim teokratskim uredjenjem i to je vreme zauvek proslo stoga su sve te norme ostale u vreme SZ-ta.

Danas hriscni trebaju postovati pre svega Bozje zpovesti ali i one drzvne koje su uspostavljene u drustvu gde zive.

Onaj tko ne održi samo jedan od svih zakona iz starog zavjeta kriv je za sve !
Tako je,to vazi za sve Bozje zapovesti koje nisu ispunjene Hristovom zrtvom !

Ne može se dio držati a dio ostaviti za druga vremena .

Ili si u Kristovoj ljubavi ili si Mrtav .
Tako je.

Isus nije rekao da zakon vise ne vazi vec je predlozio konkretno kamenovanje sto ce reci da je potvrdio validnost i kontinuitet zakona ali je ocito znao da tom prilikom nisu bili ispunjeni uslovi z kamenovanje …
Citiram samo dio koji osporavam , pa je to onda kao kada na pruzi prebaciš skretnicu , ode voz u krivi pravac …

ipak je Isus oslobodio bludnicu , jer su je zato doveli da ospore njegovo učenje o ljubavi , ako je oslobodi računali su na to da će i njega kamenovati , ali ako je ipak osudi onda mu mogu reći da jedno priča a drugo čini .

A evo i dokaza :

Iv 8:10-11

10 A Isus, uspravivši se i ne vidjevši nikoga osim žene, reče joj: »Ženo, gdje su oni, tužitelji tvoji? Nitko te ne osudi?«

11 A ona reče: »Nitko, Gospodine.« A Isus joj reče: »Ni ja te ne osuđujem. Idi i ne griješi više!«

- e sad - na sudu kada sudija ne osudi tuženika , da li je tuženik svejedno osuđen i ako ide na slobodu ?

Kako vi to vidite ?

Da li riječi - ni ja te ne osuđujem - znači u stvari gorit ćeš u paklu ?

Kakva je vaša logika ?

Sve bi dali samo da se zakon održi ?

Ne vredi vam , pismo otkriva da je Krist ukinuo deset božijih zapovjesti .

Mislim da propustas cinjenicu da nisu svi Bozji zakoni isti - neki su dati na nacin kako bi direktno simbolizirali ili kako kaze apostol,bili sjena na Hrista dok su neki iskljucivo moralnog karaktera stoga nemaju nikakve dodirne tacke sa Hrfistovom zrtvom stoga nisu mogli biti ispunjeni kada se desila.
Ne mogu se zakoni podijeliti na moralne i nemoralne , ili na duhovne i tjelesne ,

Svi su zakoni moralni .

I kada sam rekao da se ne mogu zakoni podijeliti , mislio sam da se ne može kao u školi na testu , od 10 pitanja devet odgovoriš dobro i prolaziš s odličnom ocjenom .

Ako odlučiš da Deset božijih zapovjedi držiš a jednu ne ispuniš kriv si za sve i pao si , samo ne godinu dvije , nego ode glava !

ne možeš pokušati držati ih pa ako ne ide onda je tu Krist !

Tko se odvoji od Krista pa pokuša držati deset božijih zapovjesti za njega ne važi Kristova žrtva .

Da li vi to možete razumjeti ?

Krist je pokazao novim krišćanima kako da sami kao i on ispune zakon i tako da i oni kao i on mogu živjeti vječno .

Nego to je taj otrov , učenje Jesabele o kojem Krist u Otkrivenju govori o Jezabeli proročici :

Otk 2:20-22

20 Ali imam malo protiv tebe što dopuštaš ženi Jezabeli, koja sebe naziva proročicom, naučavati i zavoditi moje sluge da počine blud i pojedu kumirima žrtvovano.

21 I dadoh joj vremena da se pokaje od bludnosti svoje, i ne pokaja se.

22 Evo, nju ja bacam u postelju, a one koji s njom preljub čine u nevolju veliku, ako se ne pokaju od djela svojih.(VB)

Opće poznato je da je Ellen G. Vajt bila prikovana za krevet , i da su je svi zvali prorocicom .

Uvela je novu nauku o Suboti i deset zapovjedi je postavila kao moralne , dok su ceremonijalne po njenom one koje zahtjevaju žrtvu - te su uklonjene .
To je Jezabelino učenje zbog kojeg će sve skupštine biti odbačene kao što piše u Mateju 7:21-23

Opće poznato je da je Ellen G. Vajt bila prikovana za krevet , i da su je svi zvali prorocicom .

Uvela je novu nauku o Suboti i deset zapovjedi je postavila kao moralne , dok su ceremonijalne po njenom one koje zahtjevaju žrtvu - te su uklonjene .
To je Jezabelino učenje
Nije ona uvela subotu, nego je preuzela od baptista sedmog dana, ustvari oduvijek je bilo poštovalaca subote od apostola, rane crkve, srednjek vijeka do danas. Ostavimo se starješina, proroka EGW, Josepha Smita i držimo se samo Biblije kad raspravljamo. Evo npr. ako pogledamo sliku centrale Jehovinih svjedoka onda možemo vidjeti piramidu i masonsko oko....ovu sliku sam morao postaviti, jer ako budemo ovako raspravljali ad hominem i bježanjem od teme, tako što ćemo spominjati osnivače kršćanskih zajednica, nećemo daleko stići

Prikaz privitka 676

Dobro , vratimo se na temu , nećemo o osnivačima mada su Jehovini svjedoci napustili čarls raselova učenja i taj znak je na njegovom grobu . Njegova želja .
Vratimo se na temu , na ovaj prvi dio koji sam napisao kao odgovor na prethodno pitanje .

Daklem rekao sam Slijedeće :

Ne možeš pokušati držati deset božijih zapovjesti pa kad ne ide onda se pozivam na Krista ,

Jer ako držiš deset božijih zapovjedi onda si Kristu neposlušan :

Mt 7:24-27

24 »Svakoga dakle tko sluša ove moje riječi i izvršava ih, usporedit ću s čovjekom mudrim koji sagradi svoju kuću na stijeni.

25 I spusti se kiša, i nadođu bujice, i zapušu vjetrovi, i sruče se na onu kuću, i ona ne padne — jer bijaše utemeljena na stijeni.

26 A svatko tko sluša ove moje riječi, a ne izvršava ih, bit će nalik čovjeku ludu koji sagradi svoju kuću na pijesku.

27 I spusti se kiša, i nadođu bujice, i zapušu vjetrovi, i jurnu na onu kuću; i ona se sruši — i velika bijaše ruševina njezina.«
(VB)

I sada pročitaj Matejevo peto šesto i sedmo poglavlje i nađi mi tekst kojim on naglašava držanje 10 bz.
Da nastavimo dalje !

Ne mogu se zakoni podijeliti na moralne i nemoralne , ili na duhovne i tjelesne ,

Svi su zakoni moralni .
Po tebi svi su zakoni isti li Isus tako ne smatra - kada su ga pitali kako do spasenja nije pomenuo obrezanje nit kamenovanje gresnika vec drzanje Bozjih zpovesti sa dekaloga !

Ako odlučiš da Deset božijih zapovjedi držiš a jednu ne ispuniš kriv si za sve i pao si , samo ne godinu dvije , nego ode glava !
Tako je,narocito u vezi 10 zapovesti.

Tko se odvoji od Krista pa pokuša držati deset božijih zapovjesti za njega ne važi Kristova žrtva .
Kako t mislis da bi neko drzao Bozje zapovesti a da bi se ujedeno odvojio od Boga ?

Ovo je nemoguc misija jer sve to ide u paketu !

...Uvela je novu nauku o Suboti i deset zapovjedi je postavila kao moralne , dok su ceremonijalne po njenom one koje zahtjevaju žrtvu - te su uklonjene .
Koja je ta nova nauka o suboti,jel mi mozes pojasniti ali molim te detaljno !???

Kako to misliš da bi neko drzao Bozje zapovesti a da bi se ujedeno odvojio od Boga ?

Ovo je nemoguc misija jer sve to ide u paketu !

Koja je ta nova nauka o suboti ?
Vidiš nije to ništa novo , nego je to ono o čemu Petar govori o Pavlovim poslanicama :

2. Pt 3:15-16

15 A strpljivost Gospodina našega spasenjem smatrajte, kako naš ljubljeni brat Pavao — po mudrosti koja mu je dana — napisa i vama,

16 kao i u svim poslanicama u kojima o tome govori. U njima ima ponešto teže razumljivo, što neuki i neutvrđeni izvrću kao i ostala Pisma — na svoju vlastitu propast.
(VB)

Tako su se vama, uvukla kriva učenja kao da je bitna subota i deset božijih zapovjedi , a time su se kroz zakon odvojili od mesije Krista Isusa .

Krist je došao da ispuni zakon , zakon je kao ugovor o gradnji kuće , kad ispuniš ugovor sagradio si kuću i ne vraćaš se na gradnju kuće .

Tu stupa ono što sam rekao na snagu , ako držiš zakon nisi pod milosti već si pod zakonom . Ako si pod zakonom onda ne možeš pogriješiti ni kod jedne zapovjesti , a u 10 božijih zapovjedi ima jedna zapovjed koja kaže ne poželi , šta ?
Da bi shvatio šta ne smiješ moraš to poželjeti , tek tada si shvatio šta ne smiješ - a onda si već zgriješio .

U švedskom jeziku kao i u njemačkom jeziku se koristi glagol koji na našem znači pomisliti , to njima daje u uvid da se ne može negacija ispuniti jer naše tijelo poznaje samo zapovjed uradi .
Pokušaj zapovjediti svojem nožnom prstu da ne mrda , i mrdnuti će .
Jer mozak ne može zapovjediti tijelu sa nemoj .
Tako se ni jedna zapovjed koja počinje sa nemoj ne može održati jer naš mozak zna samo uradi !

To je samo znanstveno objašnjenje zašto Pavle kaže da je zakon tu da se pokaže grijeh :

Rim 7:7

7 Što ćemo dakle reći? Je li Zakon grijeh? Nipošto! Nego grijeha ne upoznah osim po Zakonu; ta ni za požudu ne bih znao da Zakon ne govoraše: Ne poželi! (VB)

Pitanje je kako održati zakon a da ne upadneš u zamku da tvoje tijelo pogriješi kroz negaciju ?

Svaka zapovjed sa negacijom tijelo ispunjava kao da je bez negacije !

problem je u stvari u tome da kada slavite svetu subotu , ulazite u 10 božijih zapovjedi a posljednja od njih vas ubije .

I sad je tu problem što vas uče da je to Kristov zakon , a samo matejevo evanđelje od 5-7 poglavlja trebate proučiti i našli ste riješenje - citirat ću vam : Mt 7:12

12 Sve dakle što hoćete da ljudi čine vama, to činite i vi njima. Jer to je Zakon i Proroci.«(VB)

Zakon da bi se održao treba ga zaobići .

Tako je Krist na pitanje pismoznanaca ovako odgovorio :

Mt 22:37-40

37 A Isus mu reče: »Ljubi Gospoda, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim.

38 To je prva i najveća zapovijed.

39 A druga je ovoj slična: Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.

40 O tim dvjema zapovijedima vise sav Zakon i Proroci.«
(VB)

Daklem zapovjedaj sebi uvjek da činiš dobro bližnjemu , izbjegavaj negacije , uvjek pozitivne zapovjedi .
Pitanja koja si možeš postaviti da bi znao da si na dobrom putu su Slijedeća :

1. da li bi Bog volio da to učinim ?
2. Da li bih ja volio da to netko meni učini ?
Ako su oba odgovora Da onda se treba to učiniti ako je jedno ne - onda traži drugo riješenje .

Nadam se da sam bio jasan .
Lijep pozdrav

Vidiš nije to ništa novo , nego je to ono o čemu Petar govori o Pavlovim poslanicama :

15 A strpljivost Gospodina našega spasenjem smatrajte, kako naš ljubljeni brat Pavao — po mudrosti koja mu je dana — napisa i vama,

16 kao i u svim poslanicama u kojima o tome govori. U njima ima ponešto teže razumljivo, što neuki i neutvrđeni izvrću kao i ostala Pisma — na svoju vlastitu propast.
(VB)
Hajde d vidimo kako si razumeo citate koje si dao:

Tako su se vama, uvukla kriva učenja kao da je bitna subota i deset božijih zapovjedi , a time su se kroz zakon odvojili od mesije Krista Isusa .
Kako to mislis da su se nama uvukla ucenja o Bozjih zappovesti sa kamenih ploca,sta je tebi ??????

Isus je upravo te zapovesti pomenuo u konteskt SPASENJA stoga bice ipak da si DEBELO pogresio,zar ne ?

Krist je došao da ispuni zakon , zakon je kao ugovor o gradnji kuće , kad ispuniš ugovor sagradio si kuću i ne vraćaš se na gradnju kuće .
Jel mi mozes doprecizirati KOJI JE TO ZAKON Hristos ispunio svojom zrtvvom ?

...jel mozda onaj koji je simbolizirao tu zrtvu ,mislim na onaj danas t.z. ceremonijalni zakon ili su to 10 Bozje zpovesti pa mi u ovom drugom slucaju pojasni kako je pomenuta zrtva ispunila zapovesti ne ubij,ne cini preljubu,ne kradi,nemoj sluziti kipovima,sest dana radi a u sedmom odmaraj po primeru Bozjeg stvarfnja i t.d, ????

Tu stupa ono što sam rekao na snagu , ako držiš zakon nisi pod milosti već si pod zakonom . Ako si pod zakonom onda ne možeš pogriješiti ni kod jedne zapovjesti , a u 10 božijih zapovjedi ima jedna zapovjed koja kaže ne poželi , šta ?
Da bi shvatio šta ne smiješ moraš to poželjeti , tek tada si shvatio šta ne smiješ - a onda si već zgriješio .
Dali u tom kontekstu ako ne mislis da si ucinio preljubu onda nisi stoga se pod hitno prebaci u krevetu tvoje lepe komsinice...!?

7 Što ćemo dakle reći? Je li Zakon grijeh? Nipošto! Nego grijeha ne upoznah osim po Zakonu; ta ni za požudu ne bih znao da Zakon ne govoraše: Ne poželi! (VB)

Pitanje je kako održati zakon a da ne upadneš u zamku da tvoje tijelo pogriješi kroz negaciju ?

problem je u stvari u tome da kada slavite svetu subotu , ulazite u 10 božijih zapovjedi a posljednja od njih vas ubije .

I sad je tu problem što vas uče da je to Kristov zakon , a samo matejevo evanđelje od 5-7 poglavlja trebate proučiti i našli ste riješenje - citirat ću vam : Mt 7:12

12 Sve dakle što hoćete da ljudi čine vama, to činite i vi njima. Jer to je Zakon i Proroci.«(VB)

37 A Isus mu reče: »Ljubi Gospoda, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim.

Dali mozes reci da zaista ljubis Boga svim srcem a da ujedno imas vise bogova osim Jednoga,ukoliko sluzis kipovima/ikonama, ukoliko uzaludno koristis Bozjer ima i ukoliko osporavas da je Bog stvoritelj koji je stvorio sav ovaj svet za realnih 6 dana i koji je ujedno pocinuo u sedmom i nalozio nam da to isto i mi radimo u toku citvog zivota ?

(VB)
Daj mi iskredno reci dali zaista ljubis bliznjega ukoliko ga krades i svedocis lazno na njega,ukoliko cinis preljubu sa njegovom zenom ili ukoliko ga ubijes ???

Nisu li ove norme upravo one koje je Bog zapisao NA KAMENIM plocama i to "Njegovim prstom" !?

Daklem zapovjedaj sebi uvjek da činiš dobro bližnjemu , izbjegavaj negacije , uvjek pozitivne zapovjedi .

Ako su oba odgovora Da onda se treba to učiniti ako je jedno ne - onda traži drugo riješenje .

Lijep pozdrav
Potpuno jasan ali isto toliko i potpuno pogresan u svojim navodima...

Pravo je pitanea jessm li ja zaista bio jasan i ako li jesam onda mi daj moim te odgovori na pitanja.

(VB)

U švedskom jeziku kao i u njemačkom jeziku se koristi glagol koji na našem znači pomisliti , to njima daje u uvid da se ne može negacija ispuniti jer naše tijelo poznaje samo zapovjed uradi .
Pokušaj zapovjediti svojem nožnom prstu da ne mrda , i mrdnuti će .
Jer mozak ne može zapovjediti tijelu sa nemoj .
Tako se ni jedna zapovjed koja počinje sa nemoj ne može održati jer naš mozak zna samo uradi !

To je samo znanstveno objašnjenje zašto Pavle kaže da je zakon tu da se pokaže grijeh :

(VB)

Lijep pozdrav

Jel mi mozes doprecizirati KOJI JE TO ZAKON Hristos ispunio svojom zrtvvom ?

...jel mozda onaj koji je simbolizirao tu zrtvu ,mislim na onaj danas t.z. ceremonijalni zakon ili su to 10 Bozje zpovesti pa mi u ovom drugom slucaju pojasni kako je pomenuta zrtva ispunila zapovesti ne ubij,ne cini preljubu,ne kradi,nemoj sluziti kipovima,sest dana radi a u sedmom odmaraj po primeru Bozjeg stvarfnja i t.d, ????

——————————

Jedna velika zabluda je da se zakon može podijeliti na ceremonijalne i moralne , jer Pavle kaže da je zakon duhovan , odnosno zapovjest je duhovna a tijelo je materijalno .

Gle , prema Pavlovim učenjima , bez zakona nema uopće grijeha , pa je zakon postavljen da bi se grijeh mogao vidjeti , premda umiru ljudi i bez zakona .
O tome također Pavle govori .
Ljudi su prvim prijestupom odstupili od boga , i Bog se prestao brinuti o ljudima .

Nema čarobne formule koja može zamjeniti božiju brigu za nas .

I sad pošto smo svi mi potomci Adama mi svi nosimo taj znak pobune na svom tijelu .

Istina ljudi su prevarom uvučeni u tu pobunu , te je Bog iz tog razloga odlučio da spasi ljude , te je organizirao da njegov sin kao čovjek postrada ni kriv ni dužan , te je tako njegov sin podučio svoje sljedbenike kako da zaobiđu grijeh i zakon koji je tu da te uvuče u grijeh .

Dao im je dvije zapovjedi o ljubavi koje izbavljaju od smrti .

Podjelu čistih i nečistih životinja nalazimo i kod Noje - je li Noa bio Židov?

Nema čarobne formule koja može zamjeniti božiju brigu za nas .
Istina. Ostanite u ljubavi mojoj.

I sad pošto smo svi mi potomci Adama mi svi nosimo taj znak pobune na svom tijelu .
Pobuna, učinjena duhom i u duhu, kažeš, urađa posljedicama po tijelo? Ne, prijatelju, pobuna u duhu prvo donosi posljedice po taj duh koji kreće u zabludu. Pobuna proistječe iz zablude, a zablude su duhovne i ne tjelesne stvari. Smrt o kojoj je riječ, u konačnici, nije tek tjelesna, već primarno duhovna.
Isus je rekao: moje ovce prepoznaju moj glas. Prepoznavanje se ne odvija ničim tjelesnim, to je stvar i opet duha.

Apostol Pavle ne kaže tako kao ti , on kaže ovako :
Rim 7:7, 13-14

7 Što ćemo dakle reći? Je li Zakon grijeh? Nipošto! Nego grijeha ne upoznah osim po Zakonu; ta ni za požudu ne bih znao da Zakon ne govoraše: Ne poželi!

13 Je li dakle to dobro za me postalo smrt? Nipošto! Nego grijeh, da se grijehom očituje, po tome dobru prouzroči mi smrt — da grijeh po zapovijedi postane prekomjerno grješnim.

14 Znamo naime da je Zakon duhovan; ja sam pak tjelesan, prodan pod grijeh.

Daklem Pavle govori da su zapovjedi duhovne u suprotnosti sa tijelom u kojem živimo .

Govorite o duhovnoj šteti , pa nemate vi ništa osim tijela .

Anđeli su duhovi , kao i Bog

Iv 4:24

24 Bog je duh, i koji mu se klanjaju, trebaju se klanjati u duhu i istini.«

Prvo, ime koje je iznad svakog imena je Božje vlastito ime, mi bivajući članovi Božjeg vlastitog kućanstva, domaćinstva - obitelji.

Ivan 10,25Isus im odgovori: "Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim u ime Oca svoga - ona svjedoče za mene.
Ivan 10,26Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca.
Ivan 10,27Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom.
Ivan 10,28Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.

Drugo, koji smo Kristovi, mi više nikoga ne poznajemo po tijelu. Ako je tko Krista i poznavao po tijelu, odsad ga više ne poznaje tako. Za nas, skoro dvije tisuće godina poslije - mi Isusa nismo ni poznavali po tijelu, ali ga sasvim jasno čujemo i poznajemo po duhu i u duhu.
Ako je tko u Kristu - novo je stvorenje. Staro je prošlo, novo je došlo. Tko se po starome identificira, novo u njemu nije zaživjelo - i to je problem. U redu je nemati razumijevanja i iskati ga, ali nemati ga i razmahivati se njime - isto je kao voljeti tamu i namjerno ne iskati razumijevanja. To nas Krist ne poduči, ne poduče nas apostolska pisma niti nas tako podučava duh istine koji boravi i prebiva u i sa svakim od nas koji smo Kristovi.

Jer znamo, da kad se ova zemaljska naša kuća ili šator rastoči, imamo zgradu od Boga, kuću nerukotvorenu, vječnu na nebesima.
Jer za tim uzdišemo, želeći obući se u svoj nebeski stan;
.
Znamo doista: ako se razruši naš zemaljski dom, šator, imamo zdanje od Boga, dom nerukotvoren, vječan na nebesima. 2 U ovome doista stenjemo i čeznemo da se povrh njega zaodjenemo svojim nebeskim obitavalištem
(2.Kor 5)

Tijelo koje ovdje imamo, ovo zemaljsko - nije ono što mi jesmo, ono je tek zemaljska kuća, šator koji će se rastočiti.
I mi koji smo Kristovi tako ni sebe ni druge ne identificiramo. Mi koji smo dio Kristovog tijela tako se ophodimo prema svima. S ljubavlju i dužnim rešpektom Božjoj kreaciji.

24Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama.
25Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! (Gal 5)

Jer mi ne hodimo po onome što se vidi već po vjeri. I Kristovi uskrsavaju na Život i ne na Sud - kome to nije jasno, nema razumijevanja i nije dobro i ispravno podučen jer izvrće pisma na svoju vlastitu štetu. Nažalost, i štetu onih koji ga slijede.

7Dobro ste trčali; tko li vas je samo spriječio da se više ne pokoravate istini? 8Ta pobuda nije od Onoga koji vas zove! 9Malo kvasca cijelo tijesto ukvasa. 10Ja se uzdam u vas u Gospodinu: vi nećete drukčije misliti. A tko vas zbunjuje, snosit će osudu, tko god bio. (Gal 5)

Da, podučavaju nas apostoli da, kako to kaže Pavao:

10Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo.
11 Apostolsko služenje na djelu Prožeti dakle strahom Gospodnjim uvjeravamo ljude; razotkriveni smo Bogu, a nadam se – i vašim savjestima. (2.Kor 5)

Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu!
Za onim gore težite, ne za zemaljskim!
Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu!
Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.
Umrtvite dakle udove svoje zemaljske: (Kol 3)

Udovi zemaljski su izražaji djelatnosti tjelesnih, ovog zemaljskog tijela - suuskrsnutost s Kristom je ovdje za ovog još života jedna duhovna stvar i nije tjelesna, ali tijelo koristimo da izražavamo što je u nama, bilo to od Boga u Kristu dano ili ono što je Pavle naznačio kroz "duh ljudski koji poznaje jedino ljudske stvari". Mislite stoga što je Božje, i ne što je ljudsko.

nastavak ispod...

Treba svima kroz križ PROĆI, a ne stajati pred njim i hrvati se s naputcima naših prvijenaca i starina apostolskih i izvrtati ih bez razumijevanja Puta.

"Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik.
A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca.
Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi.
A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas.
Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju." (Ivan 10)

Naša suuskrsnutost s Kristom nije tjelesna. Ona je duhovna stvar, a riječ Božja koja je također duhovna i duh - duhom se razumijem a ne pameću tijela. Jer gdje je ovo drugo u pitanju, nema suuskrsnutosti s Kristom u tome i posve se je "tjelesnost" (sarkikos fronema) - bivajući dvodušan. Jedino će dijete Kraljevstva ući u Kraljevstvo, novo i ništa staro. Mač ima dvije oštrice i siječe na sve strane. I mač taj još uvijek stoji tamo gdje je prvi put i postavljen da čuva što čuva.

Ne lažite jedan na drugoga; svucite staroga čovjeka s djelima njegovijem,
I obucite novoga, koje se obnavlja za poznanje po obličju onoga koji ga je sazdao:
Gdje nema Grka ni Jevrejina, obrezanja ni neobrezanja, divljaka ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego sve i u svemu Hristos.
Obucite se dakle kao izbrani Božiji, sveti i ljubazni, u srdačnu milost, dobrotu, poniznost, krotost, i trpljenje,
Snoseći jedan drugoga, i opraštajući jedan drugome ako ima ko tužbu na koga: kao što je i Hristos vama oprostio tako i vi.
A svrh svega toga obucite se u ljubav, koja je sveza savršenstva.
I mir Božij da vlada u srcima vašima, na koji ste i pozvani u jednom tijelu, i zahvalni budite.
Riječ Hristova se bogato useli među vas, u svakoj premudrosti učeći i svjetujući sami sebe sa psalmima i pojanjem i pjesmama duhovnijem, u blagodati pjevajući u srcima svojima Gospodu. (Kol 3)

Ako je tko obukao i oblači novoga - taj se na staro ne vraća.
Nevidljiv je... tu je... ali nije se još pojavio jer mi imamo riječ da ne čupamo korov iz žitnoga polja. Već neka svi zajedno rastu - bivajući tko je tko i što je tko. Nije se tjelesno pojavio onakav kakav je da ga oko tijela vidi, ali ga razaznaje duhom istine koji nam je dan, koji je s nama pa i u nama. Kao prvina, predokus je tu i svak Kristov time opći u suzajedništvu s Bogom, njim i svim svetima

Rimljanima 8
2. ŽIVOT PO DUHU
1 Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu! 2 Ta zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodi me zakona grijeha i smrti. 3 Uistinu, što je bilo nemoguće Zakonu, jer je zbog tijela onemoćao, Bog je učinio: poslavši Sina svoga u obličju grešnoga tijela i s obzirom na grijeh, osudi grijeh u tijelu 4 da se pravednost Zakona ispuni u nama koji ne živimo po tijelu, nego po Duhu.
5 Da, oni koji žive po tijelu, teže za onim što je tjelesno; a koji po Duhu, za onim što je Duhovo: 6 težnja je tijela smrt, a težnja Duha život i mir. 7 Jer težnja je tijela protivna Bogu: zakonu se Božjemu ne podvrgava, a i ne može. 8 Oni pak koji su u tijelu, ne mogu se Bogu svidjeti. 9 A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov. 10 I ako je Krist u vama, tijelo je doduše mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti. 11 Ako li Duh Onoga koji uskrisi Isusa od mrtvih prebiva u vama, Onaj koji uskrisi Krista od mrtvih, oživit će i smrtna tijela vaša po Duhu svome koji prebiva u vama.
12 Dakle, braćo, dužnici smo, ali ne tijelu da po tijelu živimo! 13 Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je, ako li pak Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete.
14 Djeca Božja po Duhu Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. 15 Ta ne primiste duh robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: »Abba! Oče!« 16 Sam Duh susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja; 17 ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo.
18 Određeni za slavu Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. 19 Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih: 20 stvorenje je uistinu podvrgnuto ispraznosti – ne po svojoj volji, nego zbog onoga koji ga podvrgnu – ali u nadi. 21 Jer i stvorenje će se osloboditi robovanja pokvarljivosti da sudjeluje u slobodi i slavi djece Božje. 22 Jer znamo: sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se u porođajnim bolima sve do sada. 23 Ali ne samo ono! I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela. 24 Ta u nadi smo spašeni! Nada pak koja se vidi nije nada. Jer što tko gleda, kako da se tomu i nada? 25 Nadamo li se pak onomu čega ne gledamo, postojano to iščekujemo.
26 Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sâm Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima. 27 A Onaj koji proniče srca zna koja je želja Duha – da se on po Božju zauzima za svete.

Hasah! Neka sva zemlja utihne pred Gospodom.
“Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.” (Lk 6,37)
“I ne ulijeva se novo vino u stare mješine. Inače se mješine proderu, vino prolije, a mješine propadnu. Nego, novo se vino ulijeva u nove mješine pa se oboje sačuva.” (Mt 9,17)
“Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.” (Mt 7,7-8)

1 Salomonova Pjesma nad pjesmama
2Poljubi me poljupcem usta svojih, ljubav je tvoja slađa od vina.
3Miris najboljih mirodija, ulje razlito ime je tvoje, zato te ljube djevojke.
4Povuci me za sobom, bježimo! Kralj me uveo u odaje svoje. Igrat ćemo se i radovati zbog tebe, slavit ćemo ljubav tvoju više nego vino. Pravo je da te ljube.
5Crna sam ali lijepa, kćeri jeruzalemske, kao šatori kedarski, kao zavjese Salomonove.
6Ne gledajte što sam garava, to me sunce opalilo. Sinovi majke moje rasrdili se na mene, postavili me da čuvam vinograde; a svog vinograda, koji je u meni, nisam čuvala.
7Reci mi, ti koga ljubi duša moja, gdje paseš, gdje se u podne odmaraš, da ne lutam, tražeći te, oko stada tvojih drugova.
8Ako ne znaš, o najljepša među ženama, izađi i slijedi tragove stada i pasi kozliće svoje oko pastirskih koliba.

Možda se netko (pa i admin) pita kakve veze ova dva moja posta iznad imaju s naslovnom temom?
Nisu li riječi koje nam Isus govori duh? Ne živi čovjek samo o kruhu, već o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.
I svakom novorođenom od duha i po duhu - treba njegova i ne tjelesna hrana. Inače... ostvaruje se Pavlova riječ: mnogi spavaju, ne razaznajući duha, kao kad je Isus bio rekao: vi ne znate od kakvoga ste duha.
Svi koje mi daje Otac doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću izbaciti; jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla (Iv 6). Isto tako je zatražio od Oca i poslan nam je drugi utješitelj, pomagatelj, učitelj - duh istine. Upoznajte ga u tihim molitvama i općite s njime i od njega učite - budite nahranjeni u duhu čistom hranom.

...

IVAN 6,32-33 – KRUH daje –

===========

IVAN 6,32

Reče im ISUS: = SIN OD BOGA OCA YHVH -
"Zaista, zaista, kažem vam:

nije vam Mojsije dao kruh s neba,

nego OTAC = BOG JEDINI OTAC YHVH -
moj daje vam kruh s neba,

kruh istinski;

,,,,,,,,,,,,,,,,,

Govori SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH -
G Yehoshua.
ONAJ Koji DAJE je Bog Jedini Otac YHVH,
a NE – SIN G Yehoshua – jer SIN nije = Bog.
Bog Jedini Otac YHVH DAJE istinu.
-------------------

IVAN 6,33

jer kruh je BOŽJI ONAJ koji silazi s neba i daje život svijetu.

,,,,,,,,,,,,,,,,,

Jasno rečeno – Kruh je Božji,
Kruh je OD Boga Oca Jedinoga YHVH.
Bog Jedini Otac YHVH – DAO je svoga SINA – ljudima!
-------------------
Jasno rečeno:

===========

DVIJE OSOBE ! !

------------------------

1,

JEDNA JE BOG OTAC YHVH

2,

druga je SIN

od Boga Oca YHVH =

Gospodin Yehoshua,

koji NIJE Bog,

jer je BOG - SAMO JEDAN - OTAC – YHVH

....................

Poznato je da Židovi jednostavno ne jedu i ne dotiču svinjetinu. Muslimani također. Pa zašto kršćani jedu šunku, slaninu i ostale svinjske prerađevine?

Zabrana “nečistog” svinjskog mesa
se spominje u Levitskom zakoniku: “A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa – za vas je nečista.”

Također se spominje i u Ponovljenom zakonu 14,8: “A svinja, premda ima papke razdvojene, ne preživa: neka je za vas nečista. Njezina mesa nemojte jesti niti se njezina strva doticati.”

Jesu li ”rani kršćani” jeli svinjetinu?

Neki vjeruju da “rani kršćani” nisu jeli svinjetinu, a da je trend konzumiranja došao kasnije. Ovo je tehnički točno, ali ne toliko kasno da se točka preokreta ne nalazi u Novom zavjetu.

Ključni trenutak se nalazi u Djelima, poglavlje 15, koje opisuje sabor u Jeruzalemu. Ovaj susret se održao radi rješavanja sukoba između židovskih kršćana iz Jeruzalema, i neznabožačkih kršćana iz Antioha u Siriji. Prvi su htjeli da drugi slijede mojsijevske običaje kao što je obrezanje.

DOZNAJTE Što Biblija kaže o jedenju svinjetine?

Izaslanstvo – vođeno apostolom Pavlom i njegovim prijateljem Barnabom – se trebalo posavjetovati sa starješinama crkve u Jeruzalemu. To je zapravo bio trenutak kada se Crkva modernizirala. Bez toga, kršćanstvo možda ne bi imalo polet koji nam je poznat, a možda ne bi ni preživjelo do danas.

Rezultat je bilo pismo poslano neznabožačkim vjernicima koje se završavalo ovakvim dogovorom: “uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva.” (Djela 15,29).

Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti

U stvari, neki vjeruju da je Isus već ukazao na to, govoreći: “Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje.” (Marko 7,15).

Ovo je možda navelo Pavla da kaže: “Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto.” (Rimljanima 7,14).

Kako god se ova debata nastavila razvijati, odluka donesena od strane židovskih vjernika na skupu u Jeruzalemu da se neznabošcima dozvoli da postanu kršćani, bez držanja židovskih odrednica o prehrani i obrezivanja, vjerojatno je ključni faktor zbog čega je kršćanstvo postalo prava vjera poznata diljem svijeta.

Jasno je da je članstvo kršćanskoj zajednici zasnovano na vjeri u Krista, potvrđeno dolaskom Svetog Duha na učenike, ne na vanjskim obilježjima, piše Christian Today.

Preuzeto sa https://www.novizivot.net/zasto-krscani-jedu-svinjetinu/
A Noju Bog rece da jede sve sto se mice, prema tome , neciste zivotinje vaze za Izrael.

A Noju Bog rece da jede sve sto se mice, prema tome , neciste zivotinje vaze za Izrael.
Ne znam kako taj prijevod glasi u originalu. Inače "sve što se miče" - pa miču se i gmazovi, zmije, puževi, mačke, miševi - hoćeš li i njih jesti. Inače podjela na čiste i nečiste životinje nije dana samo Izraelcima. Kad su životinje ulazile u Nojevu arku, spominju se čiste i nečiste životinje. Noa nije bio Židov, nego pripadnik Božijeg naroda. Isti slučaj za subotu, Adam i Eva nisu bili Židovi, nego predstavnici ljudskog roda koji su vjerovali u Boga, Svotirelja neba i zemlje. Zar Izaija ne kaže da će svi koji jedu svinjetinu i miševe izginuti.

Nazad
Vrh