17 tačaka prave crkve

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
40
Bodovi
48
17 tačaka prave crkve

Šta kaže Biblija?

1. Hrist je organizovao Crkvu. (Ef 4:11–14)

2. Prava crkva mora nositi ime Isusa Hrista. (Ef 5:23)

3. Istinska crkva mora imati temelj od apostola i proroka. (Ef 2:19–20)

4. Istinska crkva mora imati istu organizaciju kao i Hristova Crkva. (Ef 4:11–14)

5. Prava crkva mora imati božanski autoritet. (Jevrejima 5:4–10)

6. Prava crkva ne sme da ima plaćene sveštenike. (De 20:33–34, Jo 10:11–13)

7. Prava crkva mora krstiti uranjanjem u vodu. (Matej 3:13–16)

8. Prava crkva mora davati dar Svetog Duha polaganjem ruku. (Dela 8:14–17)

9. Prava crkva mora praktikovati božansko isceljenje. (Marko 3:14–15)

10. Prava crkva mora učiti da su Bog i Isus dve odvojene osobe. (Jovan 17:11, 20:17 )

11. Prava crkva mora učiti da Bog i Isus imaju tela od mesa i kostiju. (Lu 23:36-39, Dela

1:9–11, Jevrejima 1:1–3)

12. Sveštenici moraju biti pozvani od Boga. (Jevrejima 5:4, Izl 28:1, 40:13–16)

13. Istinska crkva mora dobijati otkrivenja od Boga. (Amos 3:7)

14. Prava crkva mora biti misionarska crkva. (Matej 28:19–20)

15. Prava crkva mora biti obnovljena crkva. (Dela apostolska 3:19–20)

16. Prava crkva mora praktikovati krštenje za mrtve. (1 Kor 15:16, 29)

17. „Po njihovim plodovima poznaćete ih.” (Matej 7:20)

Šta kažu Hrišćani?

1. Prava crkva mora da zasniva svoja učenja na onome što Biblija uči. (2 Tim 3:16–17 ,

2 Pet 1:21, Ps 12:6 )

2. Prava crkva mora učiti da postoji samo jedan Bog. (Is 43:10, Isa 44:6 , Isa 44:8)

3. Prava crkva mora poučavati da je Bog, Bog oduvek. (Ps 90:2, Mal 3:6 , Jak 1:17)

4. Prava crkva mora da obožava samo jednog Boga (Jehovu). (Izl 34:14)

5. Prava crkva mora da uči da Bog nema fizičko telo. (Jovan 4:24, Luka 24:39, 1.

Kraljevima 8:27, Jovan 1:18, 1. Tim 1:17)

6. Crkva mora da uči da unutar jednog Božijeg bića postoje tri Lica. (Matej 3:16–17,

Matej 28:19–20)

7. Prava crkva mora poučavati da je ličnost Isusa večna, potpuno božanska, i da je

poprimila ljudsku prirodu kada je došao na Zemlju. (Fil 2:5–8, Jovan 1:14)

8. Prava crkva mora da obožava Isusa. (Mt 28:9, Matej 2:11)

9. Prava crkva mora da uči da je definicija Jevanđelja: Hrist je umro za naše grehe, bio

pogreben i vaskrsao treći dan. (1 Kor 15:1–4)

10. Prava crkva treba da uči kada verujete u Jevanđelje, dobijate Svetog Duha, ponovo

ste rođeni, i On vas čini novim stvorenjem. (Dela 10:36–45, Jovan 3:1–8, 2 Kor 5:17)

11. Prava crkva treba da uči da je vera u Hrista sve što je potrebno da se spasimo za

večni život sa Bogom. (Dela 16:30–31, Jov 6:28–29, 1. Jov 5:11–12)

12. Istinska crkva ne sme da uči da se do večnog života sa Ocem može doći nakon

činjenja određenih dela. (Ef 2:8–9, Rimljanima 11:6, Gal 3:2–3)

13. Prava crkva ne sme da postavi pitanje šta jedemo ili pijemo kao uslov Jevanđelja.

(Marko 7:18–20, Rim 14:14–18, Kol 2:13–17)

14. Prava crkva mora poučavati da su nam gresi oprošteni kada ih ispovedimo.

(1.Jovanova 1:9 , Jevrejima 10:10 , 14–18 )

15. GOSPOD zapoveda svom narodu da finansijski podržava one koji su odani službi.

(Br. 18:8–24, Luka 10:2–7, 1 Kor 9:7–14, 1 Tim 5:17–18)

16. Istinsku Crkvu je uspostavio Isus, nikada nije otpala, i postojala je na zemlji kroz sve

generacije od Isusa. (Matej 16:18, Ef 3:21)

17. Prava crkva mora da uporedi sva nova otkrivenja sa Biblijom i odbaci sve što se ne

slaže. (Pnz 13:1–3, Gal 1:8, Isa 8:19–20, 1. Sol 5:21, Dela 17:11)

Tipične pretpostavke da svi Bibliju isto tumače.

Ako crkvu razumijemo kao duhovnu zajednicu, svaka prava budisticka zajednica se sa vecinom ovoga uopste ne slaze. Samo toliko mogu da kazem.

Evo samo da se osvrnem na ovu točku:
"2. Prava crkva mora nositi ime Isusa Hrista. (Ef 5:23)"
Gdje, u nazivu institucije ili karakteru?

"2. Prava crkva mora nositi ime Isusa Hrista. (Ef 5:23)"
Gdje, u nazivu institucije ili karakteru?
I jedno i drugo. Ali naravno prvo u nazivu, pa onda i na temelju Jevanđelja Isusa Hrista. Znači crkva mora biti kao izvorna. Jer ako se molimo u ime Isusa Hrista, ako smo kršteni u ime Isusa Hrista i spaseni smo u ime Isusa Hrista, zašto se Njegova crkva ne bi zvala po Njemu?

Jer ako se crkva nazove imenom Petra ili Pavla, onda je to crkva Petra ili Pavla. Ili, ako se nazovenekim drugim imenom čoveka onda je to crkva čovečja. Ali, ako se nazove imenom Isusa Hrista i ukoliko je sazidana na njegovom jevanđelju onda je to njegova crkva. A ako je ta crkva sazidana na jevanđelju njegovom tada će Bog Otac u njoj pokazati svoja dela. Ali, ako ne bude sazidana na jevanđelju njegovom, nego sazidana na delima ljudskim, ili na delima đavolovim, onda će za kratko vreme radovati delima svojim, i ubrzo dolazi kraj, te se seče i u oganj baca, odakle nema povratka. Jer dela njihova idu za njima. Ipak ako neko u bilo kojoj ljudskoj crkvi čini drugima dobro i tako sledi Hrista, dobiće svoju nagradu za to.

Zar se nije prva crkva nazivala "Božja Crkva"

I jedno i drugo. Ali naravno prvo u nazivu, pa onda i na temelju Jevanđelja Isusa Hrista. Znači crkva mora biti kao izvorna. Jer ako se molimo u ime Isusa Hrista, ako smo kršteni u ime Isusa Hrista i spaseni smo u ime Isusa Hrista, zašto se Njegova crkva ne bi zvala po Njemu?

Jer ako se crkva nazove imenom Petra ili Pavla, onda je to crkva Petra ili Pavla. Ili, ako se nazovenekim drugim imenom čoveka onda je to crkva čovečja. Ali, ako se nazove imenom Isusa Hrista i ukoliko je sazidana na njegovom jevanđelju onda je to njegova crkva. A ako je ta crkva sazidana na jevanđelju njegovom tada će Bog Otac u njoj pokazati svoja dela. Ali, ako ne bude sazidana na jevanđelju njegovom, nego sazidana na delima ljudskim, ili na delima đavolovim, onda će za kratko vreme radovati delima svojim, i ubrzo dolazi kraj, te se seče i u oganj baca, odakle nema povratka. Jer dela njihova idu za njima. Ipak ako neko u bilo kojoj ljudskoj crkvi čini drugima dobro i tako sledi Hrista, dobiće svoju nagradu za to.
Ovo mi izgleda kao potreba za formom...

Zar se nije prva crkva nazivala "Božja Crkva"
pa ono što je Hristovo je i Božje, jer je Bog Otac poslao Hrista u njegovo ime. Ipak, demoni se teraju u njegovo ime, čuda se čine u Njegovo ime, sveštenstvo postoji sa njim kao prvosveštenikom, Jevanđelje nosi njegovo ime, zašto onda crkva treba da nosi neko drugo ime?

kako se to odražava na lokalno stanje
Mi se trudimo da imamo dobre odnose sa svim verskim grupama. Sa svakim ko to želi. Za mene je ipak čudno zašto drugi ne zovu svoju Crkvu Hristovim imenom. Od postojaćih preko 42 000 hrišćanskih verskih zajednica nisam pronašao da sada jednu koja nosi ime Isusa Hrista. Osim možda jednu dve koji se tu trude.

Mi se trudimo da imamo dobre odnose sa svim verskim grupama. Sa svakim ko to želi. Za mene je ipak čudno zašto drugi ne zovu svoju Crkvu Hristovim imenom. Od postojaćih preko 42 000 hrišćanskih verskih zajednica nisam pronašao da sada jednu koja nosi ime Isusa Hrista. Osim možda jednu dve koji se tu trude.
Ime Crkve nije u slogovima, u formi, nego u temeljima: tamo gdje se propovijeda evanđelje Isusa Krista, slavi njegovo ime i živi po njegovim zapovijedima, tamo je Njegova Crkva, bez obzira na naziv. Apostoli nigdje nisu rekli da zajednica mora imati Isusovo ime u naslovu da bi bila prava. U Novom zavjetu čitamo o „Crkvi Božjoj“, „Crkvi u Korintu“, „Tijelu Kristovu“, ali nigdje nema uputa o imenu, već o vjeri, nauku i zajedništvu s Kristom.

Ako misliš da sam u krivu, trebaš mi pokazati u čemu je vaša prednost zbog tog naziva u odnosu na, recimo, EPC ili neku tradicionalnu Pravoslavnu crkvu?

Trebamo zvati nekog masona na forum da nam objasni njihovu crkvu.

Trebamo zvati nekog masona na forum da nam objasni njihovu crkvu.
Problem je što kod nas su upitne lože i njihov rad, odnosno, pitanje je koliko su stvarno u tome... nekako mi se čine da nisu baš cijenjeni i da se međusobno nadmeću tko će biti bolji, a onda sve ispliva van u medije... jedni druge grizu... u Srbiji nešto su cjenjeniji od velikih loža nego kod nas...

Apostoli nigdje nisu rekli da zajednica mora imati Isusovo ime
Prvo öiji su to Apostoli? Öiji su oni svedoci? Ko im je dao ključeve carstva?
Pavle je rekao da je Isus Hrist na zgradi crve kamen ivičnjak. Kamen ivičnjak označava u građevini suštinsku, fundamentalnu ili noseću komponentu.

Doslovno, kamen temeljac je kamen postavljen u uglu zida ili zgrade koji doprinosi stabilnosti građevine. Često je veći i bolje obrađen od ostalog kamenja i čini početnu tačku za celo zidanje.

To je, „kamen temeljac“ može da služi kao temelj, osnova ili oslonac za nešto drugo.

Kamen ivičnjak je prvi kamen postavljen u izgradnji temelja i određuje pravac cele građevine.

U Bibliji se Isus Hrist naziva „kamen ivičnjak“ na kome je izgrađen temelj njegove crkve.

Termin „kamen ivičnjak ili temeljac“ stoga ima simbolično značenje i može se odnositi na fizički ugao zgrade, kao i na njegovo fundamentalno duhovno učenje.

Pošto cela građevina stoji na tom kamenu, onda i cela crkva stoji na njemu i tako je ta građevina ili crkva, njegova crkva i kao takva nosi i njegovo ime.

Jer ako ja napravim jednu kuću, tada će svi reći da je to moja kuća i tako će je i zvati mojom. Niko tada neće reći da je to kuća od mog brata ili sestre, ili mog strica, prijatelja ili mog komšije, nego će svi reći čija je to kuća. Danas u mom selu sa nakoliko kuća, svi te kuće nazivaju po onom ko je njih izgradio a nikako pod bilo kom drugom imenu.

Isus Hrist je osnovao i izgradio svoju crkvu tako da je normalno da treba da nosi i Njegovo ime.

"Jer je muž poglavar ženi kao što je i Hrist poglavar skupštini." (Efe 5:23)

"Oni su apostoli crkve i Hristova slava". (2 Kor 8:23)

"A čuli ste kako sam nekada živeo u judaizmu - da sam preko svake mere progonio Božju crkvu i hteo sam da je zatrem." (Gal 1:13)

"Njemu neka je slava u crkvi u Hristu Isusu u svim naraštajima u veku vekova. Amin." (Efes 3:20-21)

"Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je kamen od ugla sam Isus Hrist, Na kome sva gradjevina sastavljena raste za crkvu svetu u Gospodu." (Efe 2:19-20)

Prvo öiji su to Apostoli? Öiji su oni svedoci? Ko im je dao ključeve carstva?
Pavle je rekao da je Isus Hrist na zgradi crve kamen ivičnjak. Kamen ivičnjak označava u građevini suštinsku, fundamentalnu ili noseću komponentu.

Doslovno, kamen temeljac je kamen postavljen u uglu zida ili zgrade koji doprinosi stabilnosti građevine. Često je veći i bolje obrađen od ostalog kamenja i čini početnu tačku za celo zidanje.

To je, „kamen temeljac“ može da služi kao temelj, osnova ili oslonac za nešto drugo.

Kamen ivičnjak je prvi kamen postavljen u izgradnji temelja i određuje pravac cele građevine.

U Bibliji se Isus Hrist naziva „kamen ivičnjak“ na kome je izgrađen temelj njegove crkve.

Termin „kamen ivičnjak ili temeljac“ stoga ima simbolično značenje i može se odnositi na fizički ugao zgrade, kao i na njegovo fundamentalno duhovno učenje.

Pošto cela građevina stoji na tom kamenu, onda i cela crkva stoji na njemu i tako je ta građevina ili crkva, njegova crkva i kao takva nosi i njegovo ime.

Jer ako ja napravim jednu kuću, tada će svi reći da je to moja kuća i tako će je i zvati mojom. Niko tada neće reći da je to kuća od mog brata ili sestre, ili mog strica, prijatelja ili mog komšije, nego će svi reći čija je to kuća. Danas u mom selu sa nakoliko kuća, svi te kuće nazivaju po onom ko je njih izgradio a nikako pod bilo kom drugom imenu.

Isus Hrist je osnovao i izgradio svoju crkvu tako da je normalno da treba da nosi i Njegovo ime.

"Jer je muž poglavar ženi kao što je i Hrist poglavar skupštini." (Efe 5:23)

"Oni su apostoli crkve i Hristova slava". (2 Kor 8:23)

"A čuli ste kako sam nekada živeo u judaizmu - da sam preko svake mere progonio Božju crkvu i hteo sam da je zatrem." (Gal 1:13)

"Njemu neka je slava u crkvi u Hristu Isusu u svim naraštajima u veku vekova. Amin." (Efes 3:20-21)

"Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je kamen od ugla sam Isus Hrist, Na kome sva gradjevina sastavljena raste za crkvu svetu u Gospodu." (Efe 2:19-20)
Ime ne određuje autentičnost, nego vjernost nauku. Isus nije rekao: „Prepoznat ćete moju Crkvu po imenu koje nosi“, nego „po njihovim plodovima ćete ih prepoznati“ (Mt 7:16).

Apostoli nisu osnivali „Crkvu s točnim imenom“, nego zajednicu koja je u nauku, zajedništvu, lomljenju kruha i molitvi (Dj 2:42). Pavlove poslanice su upućene crkvama po gradovima, Rim, Korint, Galacija – a ne nekoj denominaciji s „pravim“ imenom.

Kamen temeljac Crkve je Krist, ali Crkva nije zgrada s natpisom, nego Tijelo u kojem vjernici žive vjeru po istini evanđelja. To je ono što određuje autentičnost, ne formalni naziv.

Apostoli nisu osnivali „Crkvu s točnim imenom
Ja tu ne mislim na pojedine crkvene zajednice, nego na celu crkvu. Da bi svet tačno znao čije su to zajednice morali su nositi neko ime da bi se razlikovale od paganskih zajednica. Pripadnici crkve su sebe nazivali svetima jer su se posvetili Isusu Hristu, a svetih je nazivao sektom nazarećanina, a kasnije hrišćanima. Ma kako to okrenemo crkva nosi njegovo ime.

Nazad
Vrh