Težina dokazivanja je na onoj strani koja nešto tvrdi...
Mi ne razumemo ni taj stih u potpunosti a tvrdimo da nije bila praksa u crkvi.
Tu se slažemo s vama da ga ne razumijete...
Ako uzmeo Origena i njegove knjige, u kojima tvrdi da je bilo izvorno učenje, onda nije bilo samo krštenje nego i druge uredbe i obredi jevanđelja koji su se obavljali reprezentativno za mrtve, radi toga su sve prakse reprezentativno za mrtve od 397g. na Saboru u Kartagu zabranjene, jedino što je ostalo do danas su molitve za mrtve.
Gdje to Origen tvrdi? Koliko je meni poznato, Origen je bio sklon odlaziti u neke svoje krajnosti, ali takvu glupost nije blebnuo... ako sam u krivu, slobodno me demantiraj citatom...
Ako je znači zaista krštenje za mrtve praktikovano samo od nekih manjih nevažnih grupa, kao što Jovan Zlatousti izveštava da su neke hrišćanske grupe kao markioniti, kerinćani, montanisti i drugi, praktikovali ovaj reprezentativni oblik krštenja u 2. i 3. veku nove ere, zašto je uopšte moralo biti zabranjeno. Pavlova izjava znači nema smisla, ako je taj čin pogrešan.
Posle zabrane na saboru u Kartagu 397. godine, neke manje sekte nastavile su običaj. Epifanije je pisao: „U ovoj zemlji - mislim na Aziju - pa i u Galaciji, njihova je škola znatno procvetala, a zapazila nas je tradicionalna okolnost koja ih je pogodila. Kad je neko od njih umro bez krštenja, krstili su druge u njegovo ime kako ne bi bio kažnjen u vaskrsenju kao nekršten (Hereze, 8:7)
"Današnji teolozi i istoričari osporavaju da li je Pavle odobravao tu praksu ili se stih zaista odnosi na stvarnu fizičku praksu među ranim hrišćanima. [1] Rani hereziolozi Epifanije iz Salamine ( Panarion 28) i Zlatoust ( Omilije 40) pripisali su tu praksu Kerinćanima i markionitima, koje su identifikovali kao jeretičke „ gnostičke “ grupe, dok su Ambrozije i Tertulijan potvrdili da je ta praksa bila legitimna. i pronađen među novozavetnim hrišćanima." (Wikipedia)
Znači sa našom debatom nećemo moći da rešimo taj problem, već svako može samo da pokaže svoj stav.
Ko je pravu Bog zna, znači trebamo Njega upitati u ime Isusa Hrista i čekati odgovor.
Ovdje se brkaju dvije stvari: postojanje prakse i apostolska legitimnost te prakse.
To što su pojedine grupe prakticirale krštenje za mrtve (npr. markioniti, kerinćani itd.), nije dokaz da je to bio nauk apostola. Ista ta imena koja navodiš – Epifanije, Zlatousti, Tertulijan – navode te prakse kao devijacije, ne kao izvorno kršćansko učenje. Epifanije ih ne potvrđuje, već ih izričito povezuje sa herezama .
To što je nešto bilo „zabranjeno“ na saboru, ne znači da je prije toga bilo priznato kao ispravno. Sabori često formalno zabranjuju ono što se pojavilo kao zabluda ili pritisak sa strane. Isto kao što su kasnije sabori morali formalno potvrđivati istinu protiv arijanizma, iako arijanizam nikad nije bio istina.
Pavlova rečenica ima savršen smisao ako je čitaš u okviru njegovog argumenta: on govori o uskrsnuću i koristi praksu nekih kao ilustraciju njihove nelogike, ako ne vjeruju u uskrsnuće, zašto uopće rade to što rade? To ne znači da on potvrđuje čin, nego ruši njihovu kontradikciju.
Zadnje, pozivanje na Wikipediju nije ozbiljan argument kad govorimo o teološkoj istini. Wikipedia navodi različita tumačenja, ali ne zauzima stav. Ambrozije, na kojeg se pozivaš, ne potvrđuje tu praksu kao normu, nego kao nešto što se spominje i to bez Pavlovog odobravanja. I Tertulijan, kad se citira ispravno, nigdje ne piše da je to apostolska praksa, štoviše, jasno razlikuje biblijski nauk od gnostičkih izmišljotina.
Zato nije stvar „svi imamo svoje mišljenje“. Kad govorimo o vjeri, nema prostora za izmišljanje obreda koji nigdje nisu potvrđeni u Bibliji, a jesu izričito povezani sa herezama.
Bog nam je dao Pismo, Duh Sveti otkriva istinu, a naš je zadatak ne izmišljati prazne obrede, nego se držati onoga što su učili Krist i apostoli.