Anahronizmi iz Mormonove knjige

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
42
Bodovi
48
Pre nekoliko godina, vodio sam razgovor sa prijateljem o Mormonovoj Knjizi. Diskutovali smo o tome da li je autentična ili je prevara. On je rekao: „Znaš li koliko anakronizama ima u Mormonovoj Knjizi?“ Rekao sam mu da ne znam jer ne znam šta je anakronizam.

Dakle, moj prijatelj je objasnio. Rekao je: „Anahronizam je kada neko nešto pogrešno napiše što ne odgovara vremenu koje se opisuje.“ Rekao sam: „U redu. Pa, daj mi primer.“ Rekao je: „Pa, u Mormonovoj knjizi ljudi se bore čeličnim mačevima pre nego što su ljudi znali kako da naprave čelik. To je anahronizam i Mormonova knjiga je puna njih. Što me navodi na pomisao da je Mormonova knjiga prevara."

To me je navelo da proverim da li je to zaista tako i ono što sam otkrio bilo je fascinantno.

Dakle, Džozef Smit je rekao da je Mormonova knjiga prevod sa metalnih ploča, drevnih ploča koje su napisali proroci na američkom kontinentu. Da su mu te ploče date od anđela Božjeg, i da je on preveo ploče moću Božjom. I da ploče svedoče o Hristu i one propovedaju o Hristu, čineći Mormonovu knjigu još jednim svedočanstvom o Hristu. Pa, pitanje je, i to je ono što je moj prijatelj pokretao, da li su je napisali drevni proroci koji su živeli tokom tog vremenskog perioda i zašto je ta knjiga ispunjena tolikih stvari koje izgledaju kao da su van vremena?

Otkrio sam da postoje u osnovi tri vrste anahronizma. Prvo, imamo verifikovanih anahronizma. To znači da znamo da je nešto dokazano da je u pogrešnom vremenskom periodu. Da vam pokažem jedan i da vidimo da li možete da ga uočite.

19. oktobra 1781. godine, SAD general Džordž Vašington je primio telegram od

generala Čarlsa Kornvolisa u kojem se navodi da će se Britanci predati. Vidite li ga?

To je telegram jer je telegraf izmišljen tek 1830-ih. Eto to je verifikovani anahronizam.

Broj dva. Optuženi anahronizam ili navodni anahronizam. Što znači, na osnovu arheoloških otkrića, izgleda da je anahronizam, jer se to tvrdi ali još nije dokazan.

Pokazaću vam jedan od onih koje je napisao jedan od ranih kritičara

Mormonove knjige iz 1911.g. On je rekao da je Lavan, osoba u Mormonovoj knjizi ubijena oko 600 godina pre Hrista sa mačem od najdragocenijeg čelika. Stotinama godina pre nego što je čelik bio poznat čoveku. Dakle, to je navodni anahronizam.

Treće, imamo obrnuti anahronizam.

Koji dokazuje da je tačan u tom vremenskom periodu.

Mač koji je ubio Lavana datira 600.g. pre Hrista i bio je od čelika. Da li to može biti tačno?

U Izraelu je pronađen mač 1982.g. napravljen je od kaljenog čelika i nalazi se u Jerihonu. Jerihon je udaljen samo 27 kilometara od mesta gde je Lavan ubijen čeličnim mačem.

To je obrnuti anahronizam. A to je da arheološka otkrića sada počinju da uzrokuju da ovi anahronizmi nestaju. Oni se obrću, jer arheološka otkrića potvrđuju Mormonovu knjigu.

Kada je Mormonova knjiha objavljena1830. godine, pa do 1844.g. Razotkriveno je samo 7% anahronizma kao netačnih, ali to se drastično promenilo do 1965.g. Tada je razotkriveno 22% anahronizma kao netačnih. To je veliki skok za 125 godina.

Ali najveća razotkrića dogodila se do 2024.godine. Posmatrajte skok. 77%

Nova arheološka otkrića su promenili sliku.

Da li još uvek postoje navodni anakronizmi u Mormonovoj knjizi? Da, postoje i verovatno uvek će ih biti. Evo velikog saveta od jednog od naših bivših apostola, člana veća dvanaestorice, u kojem je rekao: „Svi sveti spisi, uključujući i Mormonovu knjigu, ostaće stvar vere. Nauka neće moći da ih dokaže ili opovrgne u potpunosti. Međutim, pojaviće se dovoljno verodostojnih dokaza da spreče podsmevače da imaju pravo za to, ali ne dovoljno da uklone zahtev za verom.

Ako bismo zasnovali našu veru samo na arheološkim dokazima i tako na nauci, onda ne bi nikada verovali da je ikada postojao Avram,ili Josif u Egiptu. Neki od najvećih ljudi koji su ikada bili na planeti, učinili su neverovatne stvari, ali nemamo nikakve arheološke dokaze o njima. Dakle, ako su sveta pisma zasnivana samo na

nauci, onda nemamo nikakav dokaz, jer se to ne može dokazati.

Postoji jedna priča o Heber J. Grantu kada je bio mlad čovek, koji je kasnije

bio predsednik Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana.

Kada je on bio mlad čovek, imao je jednog prijatelja koji mu je rekao:

"Ne verujem da je Mormonova knjiga istinita.“ Verujem da je to prevara."I mogu da istaknem dve laži u toj knjizi. Prvo, da piše da su pravili kuće od cementa. Drugo, da su bili stručnjaci u upotrebi cementa. Rekao je da samo to treba da opovrgne Mormonovu knjihu. Nema dokaza da su ti ljudi ikada znali bilo šta o pravljenju cementa." Heber J. Grant je odgovorio da me to ni malo ne muči jer sam pročitao knjigu. Proučavao sam knjigu i pitao sam Boga da li je knjiga istinita. I ako moja deca ne otkriju cement koji su pravili drevni ljudi, verujem da će moji unuci to sigurno učiniti.

Pa, šta se desilo od tada?

Pronašli su građevine od cementa. Otkrili su da su ljudi bili stručnjaci u upotrebi cementa. Džozef Smit to ne bi mogao znati, ali ljudi koji su napisali tu knjigu jesu

znali. Svi ovi nepravedni postupci koji su korišćeni za napad sada nam pomažu da dokažemo da pružaju dokaze o toj knjizi. Mormonova knjiga nije prevara. Napisao ju je narod koji je živeo u tom vremenskom periodu. I iako arheolozi nisu bili svesni toga u to vreme, sada jesu. I to svedoči kao što ja svedočim i kao što će Bog svedočiti svakom iskrena srca dok čita tu knjigu.

Nazad
Vrh