Ateizam i sekularni liberalizam protiv vjere

• Pokretač teme Pokretač teme Jake
  • Datum početka Datum početka
Kalam argumenat, svemir je stvoren (kontigentan), sve sto ima pocetak ima i tvorca koji nije stvoren, Bog je stvorio svemir. Ali tacno je da imamo puno argumenata i protiv zato sam isao u detalje i trazio da mi samo kazes dali se slazes sa ovime ili ne i sta mislis. Ako se ne slazes, idemo na sledeci argument. Jer ja mislim, mozda mi neko dokaze da grijesim ali zaista vjerujem da mogu ateisti navesti svoje argumente i ako je iskren reci ce "ateizam nema smisla".

Meni se kalam argument ne cini uvjerljiv. Ako prihvatimo da je svemir nastao, onda je razumno pretpostaviti da taj nastanak ima i svoj uzrok, ali to ne mora nuzno znaciti da je njegov uzrok (ili skup uzroka) ujedno neuzrokovan Stvoritelj. To jednostavno moze znaciti i da mi ne mozemo pojmiti uzrok koji je uzrokovao svemir. Mozda i taj uzrok ima neki svoj uzrok itd.

Ono sto mi se cini jos vaznijim za ovu raspravu jeste cinjenica da pitanje uzroka svemira nema nikakve veze s tvrdnjom da su ateisti, liberali (to dvoje nije isto) i sekularna drzava protiv religija.

Mozda se nismo razumjeli. Istina je da smo se dogovorili da cemo pisati o ateizmu i sekularizmu i leberalima itd vs. religije. Ali kada sam saznao da se ne smatras ateistom (jos si me dodatno zbunio kada si rekao da vjerujes u Hinduizam) onda mi takva tema nema puno smisla barem dok ne zakljucimo sta je ateizam, koliko je filozofski jak i zasto ga branis.

Postoji mogucnost da si odustao od rasprave o tome da su ateizam, liberalizam i sekularna drzava protiv vjere. U tom slucaju ovu temu treba zatvoriti i otvoriti neku novu o kojoj zelis raspravljati. Npr. o pogreskama ateizma ili sl.

Dobro si primjetio da nisam ateista, ali posve pogresno zakljucujes da ga pokusavam braniti. Takva mi je rasprava potpuno nezanimljiva i sigurno ne bih u njoj ucestvovao, tim vise sto nisam ateista.

O liberalima nismo jos pricali a ti kazes vidjeli smo da nije protiv vjere. Nisam ja rekao da oni brane praktikovati vjeru vec sam rekao da vode u propast i imam mnogo argumenata za to.

Nismo jos vidjeli uvjerljiv dokaz da liberalizam vodi u propast. Tehnoloski gledano, liberalna drustva su najnaprednija. Ekonomski gledano, liberalna drustva su najbogatija. Zakonski gledano, liberalna drustva su najslobodnija. Religiozno gledano, liberalna drustva dopustaju postojanje najvise religija i niti jednu ne zabranjuju... sve u svemu gledano, najvece migracije svjetskog stanovnistva idu u pravcu liberalnih drustava. Stvarno ce biti jako tesko dokazati da liberalizam vodi u propast... ali uvijek se mozemo ugodno iznenaditi.

Djelimicno sam zbog njih i postao vjernik ponovo. Ubijedjen sam da je teokratija bolji sistem za buducnost a i sadasnjost. Oni izvode ljude iz vjere na svoj nacin. Kazes ima liberala vjernika. Ima naravno ali neki od njih okrecu Bibliju kako im volja. Imamo gay pastore. To je necuveno. Ako ja vjerujem da je moja knjiga Rijec Bozja, i ako u njoj pise manite se homose.......kako cu ja reci da je to ok raditi i manipulisati omladinu i ici protiv Boga? To je samo jedan primjer. Znaci ako iskrive Svetu Knjigu ona onda nema nikakvu vrijednost i vjera je gotova. Cine to i kod Muslimana ali sa manje uspjeha zato je Islam na udaru. (o tome cu poslije vise). Btw nemaju svi liberali interes da naskode vjeri ali kako su stvari krenule i ako se ovako nastave, ja vjerujem da za 100-200 godina Avramske religije nece biti niti slicne kakve su sada, ako uopste opstanu bez obzira sto an PEW research predvidjaju pad ateizma.

Mislim da pretjerujes. Cinjenica je tek da postoje vjerske zajednice koje tumace vjeru drugacije od tebe. Cinjenica da postoje skupine koje drugacije od tebe tumace vjeru, ne znaci niti da se s njima moras obavezno sloziti, a niti da ce se problem razlicitih pogleda na tumacenje vjere rijesiti tako da se svi oni koji ne misle kao ti jednostavno - zabrane.

Raznolikost je jedna od osnovnih osobina svemira. U svemiru ne postoje dvije iste jabuke, ili dva ista covjeka. Oni koji zele zatrti raznolikost jednostavno idu protiv prirode i zakona svemira i podsvjesno rade na unistenju svijeta, na sirenju smrti. Ta "teokracija" koju spominjes nije nista drugo nego diktatura jednog tumacenja religije. I kao takva je posve umjetna i neprirodna te se jedino moze odrzavati silom, ubijanjem ljudi, zastrasivanjem. Posto je raznolikost prirodna u svemiru, svaka takva diktatura tumacenja religije (ili politike, posve svejedno) je ustvari politika smrti i straha. Zato ljudi i bjeze iz takvih "teokracija" u liberalna drustva, koja im ne propisuju sto ce vjerovati, kako ce zivjeti i sl. Ljudi bjeze iz Afganistana, Irana i arapskih zemalja u Evropu i Ameriku... a ne obrnuto.

Cinjenica da se ne slazes i ne podrzavas necije vjerovanje (ili tumacenje vjere) ne znaci da ga moras podrzavati. Mozes slobodno iznijeti misljenje da se ne slazes s njima. Jedino sto ne mozes jeste da im prijetis ili da ih napadas. Isto tako, niti oni tebe ne smiju napadati. To su vrijednosti liberalne drzave koja stiti i njih i tebe.

Ali ponavljam da mogu napisati argumente koji su mnogo jaci od ateisticki argumenata.

Ali mene ta rasprava ne zanima. Za takvu ces raspravu morati naci neke ateiste. Ja nisam ateist i ne namjeravam braniti niti ateizam, niti teizam. Mislim da su oba vjerovanja jednako logicki nedokaziva.

Zasto mislis da se sa logikom ne treba baviti?

Nisam rekao da se logikom ne treba baviti. Rekao sam da se logikom ne moze dokazati postojanje ili nepostojanje Boga.

Da ti postavljam pitanje po pitanje (ili 2) a ti mi das odgovor. Naravno mozes poceti prvi pa cu ja tebi odgovarati. (God v. ateizam)

Ali ja nemam nikakvih pitanja o postojanju ili nepostojanju Boga. ja cak niti ne zelim o tome pricati. Tim vise sto to nije niti tema ovdje. Ovdje raspravljamo o tome jesu li liberali, ateisti i sekularna drzava protiv vjere. A to smo vec pokazali da nisu.

Meni se kalam argument ne cini uvjerljiv. Ako prihvatimo da je svemir nastao, onda je razumno pretpostaviti da taj nastanak ima i svoj uzrok, ali to ne mora nuzno znaciti da je njegov uzrok (ili skup uzroka) ujedno neuzrokovan Stvoritelj. To jednostavno moze znaciti i da mi ne mozemo pojmiti uzrok koji je uzrokovao svemir. Mozda i taj uzrok ima neki svoj uzrok itd.

Dobro. Vecina kosmologa se ne slazu da je ovo jak argument za Boga i ja nisam rekao da je to dokaz. Folozofi poput Williama Craiga su duboko ubijedjeni da je ovo jak argument ali je vrlo komplikovano ulaziti u detalje kalam teorije. To sto kazes AKO je svemir nastao, ja mislim da svemir jeste nastao. Na stranici od Stanford sveucilista pise The universe, which is composed of only contingent beings, is contingent. Therefore, the necessary being is something other than the universe. Kao sto kazes, uzrok nastanka ovog svemira ili necessary being ne mora znaciti Bog, zato cemo nastaviti o tome.

Ono sto mi se cini jos vaznijim za ovu raspravu jeste cinjenica da pitanje uzroka svemira nema nikakve veze s tvrdnjom da su ateisti, liberali (to dvoje nije isto) i sekularna drzava protiv religija.

Pitanje uzroka svemira nema nista sa time sto su (vecina) ateista protiv religija, ali ponovit cu jos jednom da nisam napisao da su ateisti i sekularni liberali ista stvar. To sto sam ih stavio zajedno na topiku ili cesto ih spominjem zajedno je zato sto obadvije grupe su direktno ili indirektno protiv vjere. Ateisti otvoreno a liberali jos podmuklije unistavaju vjeru (iako neki od njih sebe zovu vjernici) kao sto je predlog dala Spanjolska da se dekriminalizira imati seksualni odnos sa zivotinjama i jos mnogo toga sto je protiv vjere. I Turska je sekularna drzava a njen lider je vjernik zato mi je tesko shvatiti dali ti mene razumijes ili se namjerno ponavljas. Postoji mogucnost da sam ja nesto pogresno napisao pa me nisi shvatio, ako jesam citiraj to i rado cu prihvatiti ispravku.

Postoji mogucnost da si odustao od rasprave o tome da su ateizam, liberalizam i sekularna drzava protiv vjere. U tom slucaju ovu temu treba zatvoriti i otvoriti neku novu o kojoj zelis raspravljati. Npr. o pogreskama ateizma ili sl.

Dobro si primjetio da nisam ateista, ali posve pogresno zakljucujes da ga pokusavam braniti. Takva mi je rasprava potpuno nezanimljiva i sigurno ne bih u njoj ucestvovao, tim vise sto nisam ateista.

Ja neznam dali postoji veci neprijatelj vjere od ateista i onih koji sebe smatraju sekularni liberalima. Sta znace te 2 rijeci? Secular liberalism is a form of liberalism in which secularist principles and values, and sometimes non-religious ethics, are especially emphasized. It supports the separation of religion and state.

Ako ti ne zelis o tome da raspravljas nije problem, a ako zelis onda nismo jos ni poceli.

Nismo jos vidjeli uvjerljiv dokaz da liberalizam vodi u propast. Tehnoloski gledano, liberalna drustva su najnaprednija. Ekonomski gledano, liberalna drustva su najbogatija. Zakonski gledano, liberalna drustva su najslobodnija. Religiozno gledano, liberalna drustva dopustaju postojanje najvise religija i niti jednu ne zabranjuju... sve u svemu gledano, najvece migracije svjetskog stanovnistva idu u pravcu liberalnih drustava. Stvarno ce biti jako tesko dokazati da liberalizam vodi u propast... ali uvijek se mozemo ugodno iznenaditi.

Naravno da tu ima i pozitivnih stvari. Naprendnu medicinu, korisnu tehnologiju, edukaciju itd. Nisam rekao da je sve lose. Siromasni emigranti idu tamo da bolje zive financijski. Ali tesko da se moze iznenaditi netko tko nije vjernik u neku od Avramskih religija. Ima mnogo primjera kako to vodi u propast. Stephen Hawkins je rekao da, po njegovom misljenju, u iducih tisucu godina svijet ce unistiti virus, atomsko oruzje ili roboti. Ove zadnje 2 stvari su kontra religiji.

Navescu samo jedan primjer. Istina je da je zapad ekonomski najjaci dio svijeta. djelimicno i zbog pljacke ali to nastranu, dali je ovo zagadjenje zraka koje imamo i haos koji tek dolazi od promjene klime, vrijedno miliona i miliona zivota ukljucujuci i djecu koja obolijevaju i umiru od raznoraznih bolesti a najveci zagadjenik zraka je Americka vojska, (The US military is the largest user of fossil fuels and energy in the US government. US military emissions are about 51 million metric tons, CO2 equivalent, annually in the last two years. www.forbes.com.) a naucna stranica www.earth.com kaze, mada to kazu svi nije niti tajna "US military pollution is a significant contributor to climate change. If it were a nation state, it would be the 47th largest emitter in the world. Their negligence, nuclear testing and disregard for human life has come at a huge environmental cost, and reform needs to be taken into consideration to protect our planet." Znaci nije ih briga za ljudske zivote. Postoje i mnogi drugi koji zagadjuju zrak i utjecu negativno na klimu koji vode velike biznise navodno za korist covjecanstva ali glavna korist je njihov dzep.

Reci mi dali je njihovo bogatsvo vrijedno da ti ili tvoja djeca/unicad obolite od bolesti koje se inace nebi desile da ne cine ove nepotrebne stvari? Znas li da danas ne postoji pedalj zemlje na planeti gdje kisa nije otrovna zbog ovih stvari? unep.org (united nations enviromental programme) priznaje da se sve vjerske zajednice zalazu da se sa ovim trovanjem prestane a na vjerskim stranicama imamo dokaze da su bili protiv ovoga jos prije nekoliko decenija. Da je do religije to se nebi niti desilo. A ovo je samo jedan mali primjer. Necu niti da ulazim u to da su mogli a nisu dozvolili elektricne automobile mnogo prije, kako bi svijet bio bolji i zdraviji da nisu unistili Nikolu Teslu itd.

Raznolikost je jedna od osnovnih osobina svemira. U svemiru ne postoje dvije iste jabuke, ili dva ista covjeka. Oni koji zele zatrti raznolikost jednostavno idu protiv prirode i zakona svemira i podsvjesno rade na unistenju svijeta, na sirenju smrti. Ta "teokracija" koju spominjes nije nista drugo nego diktatura jednog tumacenja religije. I kao takva je posve umjetna i neprirodna te se jedino moze odrzavati silom, ubijanjem ljudi, zastrasivanjem. Posto je raznolikost prirodna u svemiru, svaka takva diktatura tumacenja religije (ili politike, posve svejedno) je ustvari politika smrti i straha. Zato ljudi i bjeze iz takvih "teokracija" u liberalna drustva, koja im ne propisuju sto ce vjerovati, kako ce zivjeti i sl. Ljudi bjeze iz Afganistana, Irana i arapskih zemalja u Evropu i Ameriku... a ne obrnuto.

Pusti filozofiju prirode. Bog je stvorio prirodu kako je htio. Ti teokraciju nazivas diktaturom a nevidis diktaturu i zakone koje je izmislio covjek samo neznam koja drzava je teokracijska danas osim dijela Arabije. Ono u Iranu je diktatura kontra vjeri a Avganistan naravno da idu iz njega jer je prvo Rusija pa onda Amrika dovela drzavu do toga. Najveci dio tih koje si naveo se sele u okolne zemlje a manji dio na zapad. Oni koji zagovaraju navodnu slobodu otidju u Irak i uniste ga nezakonito, da bi pokrali ulje. I onda kazes Arapi se sele. Pa to bi bilo smijesno da nije zalosno cudi me da ne razmisljas dublje o tome. Siriju su unistili i Amerika drzi onaj dio koji ima najvise ulja. Igraju se bogova po Somaliji, Sudanu i drugim zemljama. Kada je jedna naivna novinarka upitala Trumpa dali je Putin ubojica on joj odgovori najvece ubojice su u nasoj vladi.

Cinjenica da se ne slazes i ne podrzavas necije vjerovanje (ili tumacenje vjere) ne znaci da ga moras podrzavati. Mozes slobodno iznijeti misljenje da se ne slazes s njima. Jedino sto ne mozes jeste da im prijetis ili da ih napadas. Isto tako, niti oni tebe ne smiju napadati. To su vrijednosti liberalne drzave koja stiti i njih i tebe.

Koja to religija prijeti da te ubije ako si Budist? Ta tvrdnja je tzv. red herring. Sa jedne strane vidis samo lose stvari a sa druge samo dobro sto bi nekoga navelo da povjeruje da vjera znaci zlo a politika sekularnog liberalizma dobro. Kad budem raspolozen i imam vremena pisacemo u detalje o ovme

Ali ja nemam nikakvih pitanja o postojanju ili nepostojanju Boga. ja cak niti ne zelim o tome pricati. Tim vise sto to nije niti tema ovdje. Ovdje raspravljamo o tome jesu li liberali, ateisti i sekularna drzava protiv vjere. A to smo vec pokazali da nisu.

Gdje si pokazao? Jeli mozda o nekom drugom forumu pricas? Zasto neces pricati o postojanju Boga ako se to tice i Budizma?

Tesko je, prijatelju Jake, s tobom razgovarati. Stalno uvodis neke nepotrebne, sporedne i nebitne argumente za dokazivanje osnovne tvrdnje. To se zove nepotrebno vrludanje.

Prvo smo pokazali da za dokazivanje tvrdnje da su ateisti, liberali i sekularna drzava protiv religije nije uopce potrebno dokazivanje postoji li Bog ili ne. Sada najednom uvodis ekologiju u raspravu, sto je jednako tako suvisno, nepotrebno i ne vodi ka dokazivanju ili osporavanju tvrdnje da su ateisti, liberali i sekularna drzava protiv religije.

U osnovi, problem je u tome sto mislis da je samo tvoje tumacenje religije ispravno, a sva ostala tumacenja vjere (bila ona ateisticka ili vjerncika podjednako) smatras katastrofalnim i opasnim. U osnovi takav je pogled pomalo iskljuciv i paranoidan. Cuvaj se takvih zastranjenja, jer su ljudi s takvim pogledima nanijeli puno stete u drustvima u kojima su dominirali (tzv. teokracijama). Spaljivali su ljude na lomacama jer nisu ispovijedali vjeru kako su oni propisali, kaznjavali naucnike, progonili zene koje se nisu oblacile onako kako su propisali, progonili pisce jer su nesto krivo napisali. Svaka teokracija se moze odrzavati samo silom i drzavnim terorom (strahovladom), jer je potpuno suprotna prirodi ljudskog duha. ne bi trebao njegovati takve stavove jer su oni bolni i za tebe samoga.

Tesko je, prijatelju Jake, s tobom razgovarati. Stalno uvodis neke nepotrebne, sporedne i nebitne argumente za dokazivanje osnovne tvrdnje. To se zove nepotrebno vrludanje.

Ja ipak vjerujem da ti ne razumijes ali otom potom

Prvo smo pokazali da za dokazivanje tvrdnje da su ateisti, liberali i sekularna drzava protiv religije nije uopce potrebno dokazivanje postoji li Bog ili ne. Sada najednom uvodis ekologiju u raspravu, sto je jednako tako suvisno, nepotrebno i ne vodi ka dokazivanju ili osporavanju tvrdnje da su ateisti, liberali i sekularna drzava protiv religije.

Ako si pazljivo procitao, napisao sam sta se radi u ime navodne slobode a vjera je protiv toga. Ovdje u Kanadi svaka peta zena je dobila batine od muza ili decka pa je morala traziti utociste. Znaci nasilje nad zenama je 20% i domovi za zlostavljane zene nemaju vise kapaciteta. Ekoloski problem koji ubija milione ljudi je samo bio 1 primjer. Koliko ima beskucnika sta mislis? Sloboda govora ima ali zavisi sta zelis da kazes jer je vlada prosle godine provela zakon zardanmenije da ima pravo da zaustavi protest i zaustavila ga je silom. Kad se zadnji put desilo da se miran protest zaustavi silom zato sto dugo traje? Evo u ovom momentu ovdje je poceo novi protest zbog nekoliko nenormalnih stvari ukljucujuci digitalnu identifikaciju covjeka. Znaci ako predjes preko puta gdje nesmijes kamera te uslika i automatski ti skine 10 poena sa kreditnog statusa ako to uvedu. A ovo je moj Fazlija jos nista sta se desava i nema tu konspiracije i paranoje, to su cinjenice. Sve gore sto sam naveo mozes naci na relevantnim stranicama. Na www.canada.ca vladinoj stranici mozes naci za bill o digitalnoj identifikaciji i njegove detalje. Tko to zeli? Ali ti izgleda gledas stvari samo spolja i ekonomiju, a kada je u pitanju drugi sistem onda si pronasao da im fali i vitamina D.

U osnovi, problem je u tome sto mislis da je samo tvoje tumacenje religije ispravno, a sva ostala tumacenja vjere (bila ona ateisticka ili vjerncika podjednako) smatras katastrofalnim i opasnim.

Fazlija ja mislim da si malo stariji covjek kako onda fulas sve? Nema ateisticke vjere a za koju sam religiju rekao da je opasna? Nemoj i ti strawman molim te

U osnovi takav je pogled pomalo iskljuciv i paranoidan. Cuvaj se takvih zastranjenja, jer su ljudi s takvim pogledima nanijeli puno stete u drustvima u kojima su dominirali (tzv. teokracijama). Spaljivali su ljude na lomacama jer nisu ispovijedali vjeru kako su oni propisali, kaznjavali naucnike, progonili zene koje se nisu oblacile onako kako su propisali, progonili pisce jer su nesto krivo napisali. Svaka teokracija se moze odrzavati samo silom i drzavnim terorom (strahovladom), jer je potpuno suprotna prirodi ljudskog duha. ne bi trebao njegovati takve stavove jer su oni bolni i za tebe samoga.

Ovo je forum za raspravu jel? Ako nije onda necemo ni pricati o vjeri mozemo o fudbalu? Cilj ovakvog foruma je rasprava i razmjene misljenja. Niko nikoga ne mrzi niti baca na lomacu ne boj se. Cudi me bojis se teokracije a hvalis titinu komunjaru.

Nego reci mi, ako hoces, sta je tvoj moralni kompas i da pocnemo sa contingency argumentom jer sa ovim argumentom cu ti, ja mislim, dokazati kalam kozmo argument tj da svemir je stvorilo inteligentno i nezavisno stvorenje, tj Bog.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
jer sa ovim argumentom cu ti, ja mislim, dokazati kalam kozmo argument tj da svemir je stvorilo inteligentno i nezavisno stvorenje, tj Bog.

Ne moras mi to dokazivati, jer ja to nikada nisam niti poricao.

FB-IMG-1694864675745.jpg

Nazad
Vrh