- Reakcijski bodovi
- 304
- Bodovi
- 83
Kalam argumenat, svemir je stvoren (kontigentan), sve sto ima pocetak ima i tvorca koji nije stvoren, Bog je stvorio svemir. Ali tacno je da imamo puno argumenata i protiv zato sam isao u detalje i trazio da mi samo kazes dali se slazes sa ovime ili ne i sta mislis. Ako se ne slazes, idemo na sledeci argument. Jer ja mislim, mozda mi neko dokaze da grijesim ali zaista vjerujem da mogu ateisti navesti svoje argumente i ako je iskren reci ce "ateizam nema smisla".
Meni se kalam argument ne cini uvjerljiv. Ako prihvatimo da je svemir nastao, onda je razumno pretpostaviti da taj nastanak ima i svoj uzrok, ali to ne mora nuzno znaciti da je njegov uzrok (ili skup uzroka) ujedno neuzrokovan Stvoritelj. To jednostavno moze znaciti i da mi ne mozemo pojmiti uzrok koji je uzrokovao svemir. Mozda i taj uzrok ima neki svoj uzrok itd.
Ono sto mi se cini jos vaznijim za ovu raspravu jeste cinjenica da pitanje uzroka svemira nema nikakve veze s tvrdnjom da su ateisti, liberali (to dvoje nije isto) i sekularna drzava protiv religija.
Mozda se nismo razumjeli. Istina je da smo se dogovorili da cemo pisati o ateizmu i sekularizmu i leberalima itd vs. religije. Ali kada sam saznao da se ne smatras ateistom (jos si me dodatno zbunio kada si rekao da vjerujes u Hinduizam) onda mi takva tema nema puno smisla barem dok ne zakljucimo sta je ateizam, koliko je filozofski jak i zasto ga branis.
Postoji mogucnost da si odustao od rasprave o tome da su ateizam, liberalizam i sekularna drzava protiv vjere. U tom slucaju ovu temu treba zatvoriti i otvoriti neku novu o kojoj zelis raspravljati. Npr. o pogreskama ateizma ili sl.
Dobro si primjetio da nisam ateista, ali posve pogresno zakljucujes da ga pokusavam braniti. Takva mi je rasprava potpuno nezanimljiva i sigurno ne bih u njoj ucestvovao, tim vise sto nisam ateista.
O liberalima nismo jos pricali a ti kazes vidjeli smo da nije protiv vjere. Nisam ja rekao da oni brane praktikovati vjeru vec sam rekao da vode u propast i imam mnogo argumenata za to.
Nismo jos vidjeli uvjerljiv dokaz da liberalizam vodi u propast. Tehnoloski gledano, liberalna drustva su najnaprednija. Ekonomski gledano, liberalna drustva su najbogatija. Zakonski gledano, liberalna drustva su najslobodnija. Religiozno gledano, liberalna drustva dopustaju postojanje najvise religija i niti jednu ne zabranjuju... sve u svemu gledano, najvece migracije svjetskog stanovnistva idu u pravcu liberalnih drustava. Stvarno ce biti jako tesko dokazati da liberalizam vodi u propast... ali uvijek se mozemo ugodno iznenaditi.
Djelimicno sam zbog njih i postao vjernik ponovo. Ubijedjen sam da je teokratija bolji sistem za buducnost a i sadasnjost. Oni izvode ljude iz vjere na svoj nacin. Kazes ima liberala vjernika. Ima naravno ali neki od njih okrecu Bibliju kako im volja. Imamo gay pastore. To je necuveno. Ako ja vjerujem da je moja knjiga Rijec Bozja, i ako u njoj pise manite se homose.......kako cu ja reci da je to ok raditi i manipulisati omladinu i ici protiv Boga? To je samo jedan primjer. Znaci ako iskrive Svetu Knjigu ona onda nema nikakvu vrijednost i vjera je gotova. Cine to i kod Muslimana ali sa manje uspjeha zato je Islam na udaru. (o tome cu poslije vise). Btw nemaju svi liberali interes da naskode vjeri ali kako su stvari krenule i ako se ovako nastave, ja vjerujem da za 100-200 godina Avramske religije nece biti niti slicne kakve su sada, ako uopste opstanu bez obzira sto an PEW research predvidjaju pad ateizma.
Mislim da pretjerujes. Cinjenica je tek da postoje vjerske zajednice koje tumace vjeru drugacije od tebe. Cinjenica da postoje skupine koje drugacije od tebe tumace vjeru, ne znaci niti da se s njima moras obavezno sloziti, a niti da ce se problem razlicitih pogleda na tumacenje vjere rijesiti tako da se svi oni koji ne misle kao ti jednostavno - zabrane.
Raznolikost je jedna od osnovnih osobina svemira. U svemiru ne postoje dvije iste jabuke, ili dva ista covjeka. Oni koji zele zatrti raznolikost jednostavno idu protiv prirode i zakona svemira i podsvjesno rade na unistenju svijeta, na sirenju smrti. Ta "teokracija" koju spominjes nije nista drugo nego diktatura jednog tumacenja religije. I kao takva je posve umjetna i neprirodna te se jedino moze odrzavati silom, ubijanjem ljudi, zastrasivanjem. Posto je raznolikost prirodna u svemiru, svaka takva diktatura tumacenja religije (ili politike, posve svejedno) je ustvari politika smrti i straha. Zato ljudi i bjeze iz takvih "teokracija" u liberalna drustva, koja im ne propisuju sto ce vjerovati, kako ce zivjeti i sl. Ljudi bjeze iz Afganistana, Irana i arapskih zemalja u Evropu i Ameriku... a ne obrnuto.
Cinjenica da se ne slazes i ne podrzavas necije vjerovanje (ili tumacenje vjere) ne znaci da ga moras podrzavati. Mozes slobodno iznijeti misljenje da se ne slazes s njima. Jedino sto ne mozes jeste da im prijetis ili da ih napadas. Isto tako, niti oni tebe ne smiju napadati. To su vrijednosti liberalne drzave koja stiti i njih i tebe.
Ali ponavljam da mogu napisati argumente koji su mnogo jaci od ateisticki argumenata.
Ali mene ta rasprava ne zanima. Za takvu ces raspravu morati naci neke ateiste. Ja nisam ateist i ne namjeravam braniti niti ateizam, niti teizam. Mislim da su oba vjerovanja jednako logicki nedokaziva.
Zasto mislis da se sa logikom ne treba baviti?
Nisam rekao da se logikom ne treba baviti. Rekao sam da se logikom ne moze dokazati postojanje ili nepostojanje Boga.
Da ti postavljam pitanje po pitanje (ili 2) a ti mi das odgovor. Naravno mozes poceti prvi pa cu ja tebi odgovarati. (God v. ateizam)
Ali ja nemam nikakvih pitanja o postojanju ili nepostojanju Boga. ja cak niti ne zelim o tome pricati. Tim vise sto to nije niti tema ovdje. Ovdje raspravljamo o tome jesu li liberali, ateisti i sekularna drzava protiv vjere. A to smo vec pokazali da nisu.