Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Zasto Ateisti i Liberalci Mrze Religije i naravno da vode svijet u propast? (Naziv teme)
Fazlija, nisam na sveucilistu da pazim na greske.
Zasto je Krscanstvo slicno poput Hinduizma? Ovo pitam jer to vec drugi put pises na ovom forumu.
da prvo ukratko vidimo dali ima vise smisla dali Bog postoji ili ne i tko ima bolje argumente jer koliko god tebi Bog nema smisla toliko meni ateizam (i Budizam).
(Ti ne mozes biti empirist jer vjerujes u reinkarnaciju. Ne vjerujes da su za sve potrebni laboratorijski dokazi da bi nesto smatrao istinitim jer dovoljni su racionalni razlozi??)
SVE stvari koje imaju pocetak moraju imati uzrok- bilo da se radi o koncceptualnim objektima ili nakupinama cestica i materije cini se razumnim vjerovati da te su stvari pocele postojati u nekoj tocki u vremenu.
Nastavicemo...
Dosta tih vlasti je bilo potpuno antihrišćanski te je bunt bio jedina opcija a ni to nije bilo univerzalno. Nije bilo nekih vjerskih pobuna protiv komunizma ni ovdje ni u SSSRu recimo.
Antikršćanske vlasti su bile i u vremenu prve crkve pa Krist nije pozvao na bunt.
Ateista jednako kao vjernik može razumom prosuditi što je moralno ispravno s obzirom na to da je Bog po savjesti dao i njemu da zna razlikovati dobro od zla.
Hm, stvar je opce kulture da se pravopis postuje. Ne zanima me u pojedinim prilozima kako tko pise. Recimo, u ovom gore primjeru si stvarno nepotrebno udario velika slova do pola recenica, a onda najednom stao i nastavio s malim pocetnim slovima. Samo pocetno slovo u recenici bi trebalo biti veliko slovo. Ako ti hoces tako da pises, nemam problema s tim, ali kao urednik moram barem naslove tema popraviti ako su neispravno napisani. Konacno, ne znam je li to namjerno napisano ili ti se dogodila kakva greska... pa onda barem u naslovu ispravim.
Nes' vjerovati, ali krscanstvo, islam, budizam, hinduizam, alpinizam, biciklizam... sve se to pise malim slovima.
A sto se tice slicnosti krscanstva i hinduizma, to mozemo raspravljati na temi na kojoj sam o tome pisao.
Prvo, ja ne vjerujem da su za sve potrebni laboratorijski dokazi, jer kako bi umjetnosti postojala u sekularnom drustvu?! Drugo, sekularna drustva nemaju nista protiv religije, niti su protiv nje, niti za nju traze ikakve laboratorijske dokaze. Ako netko hoce vjerovati, neka vjeruje. Ali se zalazu da to bude privatna stvar pojedinca, a ne stvar javne politike. Trece, reinkarnacija je jedna od pojava za koju postoji toliko licnih iskustava pojedinaca da je postala predmetom naucnog istrazivanja. Da se razumijemo, kao sto je i umjetnost predmet naucnog istrazivanja. Za drustveno humanisticke nauke obicno se ne traze laboratorijski dokazi pa opet takve nauke postoje.
Uh, covjece... ti si bas poceo vrlo okolisati. To nije dobar znak. Ako ne mozes svoju osnovnu misao vrlo lako i izravno dokazati, ne vjerujem da ce ovoliko okolisanje pomoci. Dapace, odvuci ce rapravu sa teme i onda cemo se rasplinuti...
Obzirom da vec vidim u kojem pravcu vodis raspravu, mogu odmah reci da se pojmovi ateizma i liberalnog sekularizma trebaju odvojiti. To je prva pogreska sto si ih spojio kao navodne neprijatelje vjere, a time posredno i morala.
Ateisti su ljudi koji ne vjeruju u Boga. Velika vecina njih nije napadna i nema nista protiv vjere. Zele samo da niti njima vjernici ne namecu vjeru kroz skolstvo i druge javne politike. Zalazu se za to da vjera bude privatna stvar pojedinca i da se ne namece i ne financira kroz poluge javnih (drzavnih) politika. Nista vise.
Sekularni liberalizam se zalaze za odvajanje drzave (javnih politika) i vjere. On takodjer nije protiv vjere.
Niti jedna sekularna i liberalna drzava ne zabranjuje vjeru.
Stovise, mnogi sekularno i liberalno orijentirani ljudi su ujedno i vjernici. Vjeruju u Boga, clanovi su neke od vjerskih zajednica, ali se zalazu da te stvari ostanu privatna stvar gradjana i da se ne financiraju javnim sredstvima. U Hrvatskoj, kao vecinskoj katolickoj zemlji, veliki broj katolika je protiv toga da se Katolickoj crkvi (i ostalim zajednicama) daju pare iz drzavnog proracuna. Mnogi su katolici (i drugi vjernici) protiv vjeronauka u skolama. Oni su i dalje vjernici, ali su protiv toga da se u javnoj skoli predaje vjera. Poslat ce svoje dijete na vjeronauk u crkvu, ali ne zele da se placa popa da ih vjeronauk jos poducava i u javnoj skoli. Dakle, to je sekularan i liberalan stav. I vjernik moze biti liberalan i sekularan, te dvije stvari se ne iskljucuju.
Bojim se da si se potpuno zapetljao. Pomijesao si gomilu nespojivih stvari u jednu zbrku krivih zakljucaka i sada, naravno da imamo problema to razumno objasniti.
Tvoja osnovna tvrdnja je da ateisti ne mogu biti stvarno moralne osobe.
Onda si uveo i tvrdnju da su ateisti protiv religije, sto je takodjer vrlo upitna tvrdnja. Kao i da sekularna i liberalna drustva bas zbog toga moralno propadaju... sto smo vidjeli da je isto vrlo upitno, jer su mnogi vjernici liberalni i sekularni. I sad kako cemo dalje? Hocemo li dokazivati da Bog postoji, sto opet nitko niti ne pokusava osporiti?!
Budizam (pravila 10 vrlina)
1) Ne ubij
2) Ne kradi
3) Ne cini preljub (za redovnike celibat)
4) Ne lazi
5) Ne opijaj se i ne drogiraj se
- ovo je 5 osnovnih pravila za nezaredjene
- slijedi jos 5 pravila za monahe
---
6) Ne jedi iza podneva
7) Ne posjecuj zabave
Ne uljepsavaj se
9) Ne koristi visoka sjedala i lezajeve
10) Ne koristi novac
vratimo se naslovu teme
Nisam rekao nista obratno prema tvom citatu ali ti vjernici u vladama koji guraju liberalizam ili ti slobodu svega sto nnjima odgovara jesu protiv vjere prvenstveno Islama jer veliki dio Krscana nazalost podleze pod njihov pritisak. Ne da je ukinu jer to nemogu vec da je oslabe.
Zato ako mozes napisi detaljnije tamo pod tom temom.
Crće mi pisaća kutija.
Jesi li to ti Jake, ulogirao se kao Jakov?
Crće mi pisaća kutija. Ne sjećam se stare šifre pa ukuca tamo da mi moderator pošalje nalog za povratak nove all ništa...još.
Možda ću nešto kratko dodavat dok ne popravim ili kupim drugi laptop. Nema šanse preko mobilnog
Od kada Fazlija dogura do pozicije moderatora ništa mi ne ide od rukejk
Imam dojam da si na ovoj temi otvorio jako puno razlicitih pitanja, a opet svako do njih na jedan posve zbrckan nacin. Uzelo bi nam sate i sate da sve to razmrsimo, a vjerovatno bi smo se jos vise zapetljali.
Mozda bi bilo najbolje da uzmes jednu tvrdnju (po mogucnosti onu koja ima veze s naslovom) i da je pokusas objasniti bez otvaranja sporednih tema (kako je nastao svijet, da li postoji Bog i sl.).
Recimo, da obrazlozis tvrdnju zasto mislis da su ateizam i sekularni liberalizam protiv vjere.
Meni se cini da ti imas vrlo iskljuciv i jednostran... oprosti, ne zelim te vrijedjati, ali to u sustini znaci da imas jednostavan, djecji, nezreo, crno-bijeli stav o religijama. Cini mi se da pretpostavljas da postoji samo jedan ispravan stav (tvoj, naravno) sto bi i kakva bi religioznost morala i trebala biti.
Ispravi me ako grijesim, ali cini mi se da druge vjernike, koji ne vjeruju na isti nacin kao i ti, smatras manje vrijednim vjernicima pa cak i nevjernicima. Ljudi s takvim crno-bijelim stavom obicno sve one koji ne misle kao i oni strpaju u istu kategoriju neprijatelja vjere.
Jesi li to ti Jake, ulogirao se kao Jakov?
Jest, ja sam mu poslao novi pasword da se opet kao Jake ulogirati može.
rekao sam da govorim o KALAM argumentu.
"svemir ima pocetak, sve sto ima pocetak ima i tvorca, znaci Bog je stvorio svemir"
Znaci: Svemir je kontigentan. (Pitanje slijedi, tko ili sta ga je stvorio/lo?)
Ako kazemo da ga je stvorio X, onda pitamo ko je stvorio taj X. Dali je moguce da postoji beskonacna regresija svemirske materije? Ja nevjerujem ali ako ti vjerujes prihvaticemo to, nije problem.
ovo sto si napisao je ili provokacija ili nesto suprotno inteligenciji.
Ne razumijem tu rijec....
Ovo je jedan moguci zakljucak, ali s njim mozda otvaramo nekoliko drugih problema...
Prvi i osnovni razlog je sto to nema nikakve veze s nasom temom da li su ateizam i sekularni liberalizam protiv vjere. Naime, vec smo vidjeli da skularni liberalizam nije protiv vjere jer... niti jedna liberalna i sekularna drzava ne zabranjuje vjeru, sve vjere cvjetaju u tim drzavama (za razliku od serijatskih drzava koje izricito zabranjuju neke religije, a neke tek toleriraju), sloboda okupljanja vjernika nicim nije ogranicena, stovise postoji gomila vjernika koji podupiru vrijednosti sekularizma i liberalne drzave koja na sve vjere gleda jednako i ne podupire niti jednu kao sluzbenu drzavnu religiju i sl. Tako da nam je jako tesko izvesti zakljucak da su liberalna i sekularna drustva protiv vjere.
Drugi veliki problem koji vidim jeste da ovaj gore agrument moze ali i ne mora znaciti da postoji Bog. On moze tek znaciti da mi pretpostavljamo da svemir ima svoj uzrok, ali to ne znaci automatski da je taj uzrok (mozemo ga nazvati i Bog) ujedno i bezuzrocan. Jer mozda i Bog ima svoj neki uzrok kojeg mi ne mozemo vidjeti.
Na taj nacin mozemo stalno pretpostaviti da postoji uzrok viseg reda i opet nikada ne doci do uvjerljivog dokaza da Bog postoji, ili da ne postoji, posve svejedno.
Moje osobno misljenje je da je to pitanje pogresno i besmisleno te da se ne moze uvjerljivo logicki dokazati postojanje ili nepostojanje Boga. Pitanje Boga je izvan domasaja uma i s tim pitanjem se jednostavno ne treba baviti.
Bice da je to drugo