Besmrtnost duše

Da li ta duša po tebi nastavlja vječno živjeti gore na nebesima kao neko duhovno tijelo kako većina vjeruje?
Duša može bez tijela živjeti, pa i anđeli su duše, ali mislim da ćemo mi ljudi većinom živjeti u materijalnom tijelu, dakle onakvim, kakvim smo se i rodili, samo savršenim, bez bolesti i smrti.

možeš OVO pročitat i shvatit?
1. SOLUNJANIMA 5,23
A sam Bog mira neka vas posvema posveti i
cijelo vaše biće –
DUH vaš
i
DUŠA
i
TIJELO
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Čovjek se sastoji od 3 komponente
A.
Jedna je DAH/DUH ŽIVOTA - od kojeg smo živi
životna energija koju Bog Jedini Otac YHVH, daje i oduzima
B.
Druga je TIJELO - materija
koja je sada - raspadljiva
C.
Treća je DUH - osobnost, memorija, soft ware, karakter, intelekt,....
čovjeka koji počinje egzistirati rođenjem

taj DUH je vječan

taj DUH „spava“ kad se umre

taj DUH je u nesvjesnom stanju

taj DUH budi Bog Jedini Otac YHVH na uskrs

taj DUH spaja Bog Jedini Otac YHVH na uskrs sa novim tijelom
,,,,,,,,,,,,
POSTANAK 2,7
JAHVE, BOG, napravi čovjeka
OD PRAHA ZEMALJSKOG
i
u nosnice mu udahne DAH ŽIVOTA.
Tako postane čovjek
ŽIVA DUŠA.
,,,,,,,,,,,,,,
Materija + Duh Dah životni od YHVH =
Živi Čovjek
,,,,,,,,,,,,,,,,

Čovjek ima i svoj DUH – svoju memoriju, karakter, soft ware,..
koji se počinje „puniti“ i izgrađivati početkom bitisanja.
No i, duh i dah je osobnost, to svaki čovjek ima, a zovu to neki i duša, a osobnost nije materijalno tijelo, ni ruka, ni noga, ni bubreg, ni bilo što, već je nematerijalne prirode, jasno je da postoji i poslije tjelesne smrti, ne razumiješ ti što zbilja Biblija govori o tome, garant.

No i, duh i dah je osobnost, to svaki čovjek ima, a zovu to neki i duša, a osobnost nije materijalno tijelo, ni ruka, ni noga, ni bubreg, ni bilo što, već je nematerijalne prirode, jasno je da postoji i poslije tjelesne smrti, ne razumiješ ti što zbilja Biblija govori o tome, garant.
ja ne razmem???
dajem ti jasni stih - 3 komponente
ali - ti to ne vidiš - nego po svojoj dogmi dalje
--------
kako može DUH ŽIVOTNI od Boga Oca Jedinoga YHVH
biti OSOBNOST???

značilo bi to tada da je čovjek ROBOT PROGRAMIRAN od Boga
ali - nije tako

kad čovjek umre - umre zato jer je Bog Jedini Otac YHVH
ODUZEO tome svoj DUH ŽIVOTA

tijelo - materija - raspad
ONO ŠTO OSTAJE JE DUH ČOVJEKA

ne čitaš što ti pišem
pa ti onda meni govoriš ono što sam ja tebi reko !?!?!?

ja ne razmem???
dajem ti jasni stih - 3 komponente
ali - ti to ne vidiš - nego po svojoj dogmi dalje
--------
kako može DUH ŽIVOTNI od Boga Oca Jedinoga YHVH
biti OSOBNOST???

značilo bi to tada da je čovjek ROBOT PROGRAMIRAN od Boga
ali - nije tako

kad čovjek umre - umre zato jer je Bog Jedini Otac YHVH
ODUZEO tome svoj DUH ŽIVOTA

tijelo - materija - raspad
ONO ŠTO OSTAJE JE DUH ČOVJEKA

ne čitaš što ti pišem
pa ti onda meni govoriš ono što sam ja tebi reko !?!?!?
A kako Sila Božja može biti osobna?

Ne shvaćaš ti uopće to iz Biblije.

Ajde ovako, u čemu se razlikuje čovjek od životinje, ako čovjek nema dušu, jel?

Jel Isus došao spasiti ljude ili životinje? Zašto samo ljude?

Logika ti baš nije jača strana, samo kažem.

A kako Sila Božja može biti osobna?
ne razmem te - što to pitaš?
osobna sila od Boga Jedinoga Oca YHVH?
ili - osoba?
.

1. SOLUNJANIMA 5,23

cijelo vaše biće –

DUH vaš
i
DUŠA
i
TIJELO

,,,,,,,,,,,,,,,,,,

A.

B.

C.

taj DUH je vječan

,,,,,,,,,,,,

POSTANAK 2,7
OD PRAHA ZEMALJSKOG
i
Tako postane čovjek
ŽIVA DUŠA.
,,,,,,,,,,,,,,

Živi Čovjek
,,,,,,,,,,,,,,,,

.................

ne razmem te - što to pitaš?
osobna sila od Boga Jedinoga Oca YHVH?
ili - osoba?
.

1. SOLUNJANIMA 5,23

cijelo vaše biće –

DUH vaš
i
DUŠA
i
TIJELO

,,,,,,,,,,,,,,,,,,

A.

B.

C.

taj DUH je vječan

,,,,,,,,,,,,

POSTANAK 2,7
OD PRAHA ZEMALJSKOG
i
Tako postane čovjek
ŽIVA DUŠA.
,,,,,,,,,,,,,,

Živi Čovjek
,,,,,,,,,,,,,,,,

.................
Pitao sam te, ako čovjek nema dušu, nego je isto kao i životinja, zašto će samo ljudi živjeti vječno a životinje neće?

Vidiš da nelogično razmišljaš, čovjek ima dušu, i to će živjeti vječno u nekom tijelu, a samo tijelo nije ništa nego kao odijelo duše, mnoge stvari tebi iz Biblije nisu jasne, samo kažem.

Pitao sam te, ako čovjek nema dušu, nego je isto kao i životinja, zašto će samo ljudi živjeti vječno a životinje neće?
kad sam ja to i gdje reko - ČOVA NEMA DUŠU??
i opet sam ti dao STIH u koji vjerujem i objasnio ti ga
a ti meni opet KONTRA onog što ti već više puta dajem
ajd sad opet polako pročitaj dati ti stih o 3 komponente
tri puta ga po patentu TTT pročitaj
i onda mi odgovori - što sam krivo reko
i dokaži kontra stihovima
------------

kad sam ja to i gdje reko - ČOVA NEMA DUŠU??
i opet sam ti dao STIH u koji vjerujem i objasnio ti ga
a ti meni opet KONTRA onog što ti već više puta dajem
ajd sad opet polako pročitaj dati ti stih o 3 komponente
tri puta ga po patentu TTT pročitaj
i onda mi odgovori - što sam krivo reko
i dokaži kontra stihovima
------------
Ok, onda sam krivo shvatio, dakle čovjek ima i tijelo i dušu, je tako, duša onda ne može spavati jer nije nešto materijalno, jedino čovjek kao cjelina duša i tijela može spavati, to je sasvim druga stvar.

dakle čovjek ima i tijelo i dušu
pa šta ti zbilja ne vidiš TRI - 3 komponente???
1757759564826.png
duša onda ne može spavati jer nije nešto materijalno
dal je komp program soft ili hard ware?
SOFT !!!
nije materijalno

dal
SOFT DUH - more spati???

kad ti je comp isključen - SOFT spava
kad čova umre - DUH njegov - SPAVA
u stanju je ISKLJUČENJA
ali - ONO što je U tome SOFTu nije se izbrisalo
samo SPAVA
čeka struju - DAH ŽIVOTNI od Boga Jedinoga Oca YHVH
da se OPET pokrene - na uskrs
jedino čovjek kao cjelina duša i tijela može spavati
ako govoriš o SMRTI - nije istina
jer - TIJELO se raspadne!!!
nema ga više

a na uskrs - dobiva se NOVO tijelo
u koje će - u MOZAK biti ugrađen - programiran
STARI DUH čovjeka - njegova memorija

pa šta ti zbilja ne vidiš TRI - 3 komponente???
Prikaz privitka 753

dal je komp program soft ili hard ware?
SOFT !!!
nije materijalno

dal
SOFT DUH - more spati???

kad ti je comp isključen - SOFT spava
kad čova umre - DUH njegov - SPAVA
u stanju je ISKLJUČENJA
ali - ONO što je U tome SOFTu nije se izbrisalo
samo SPAVA
čeka struju - DAH ŽIVOTNI od Boga Jedinoga Oca YHVH
da se OPET pokrene - na uskrs

ako govoriš o SMRTI - nije istina
jer - TIJELO se raspadne!!!
nema ga više

a na uskrs - dobiva se NOVO tijelo
u koje će - u MOZAK biti ugrađen - programiran
STARI DUH čovjeka - njegova memorija
Postoji životna energija u čovjeku, to je duh, to imaju i životinje, postoji naše "ja" u čovjeku, to je osobnost, duša, to životinje nemaju, i postoji tijelo, i životinje to imaju.

Energija i duša ne mogu spavati jer nisu materija, samo tijelo spava, brkaš osnovne stvari.

Duša može bez tijela živjeti, anđeli su ti najbolji primjer, ne znam što tu nije posve jasno, e da.

Postoji životna energija u čovjeku, to je duh, to imaju i životinje,
1.
to je PRVA komponenta
bez koje nema niš
to je DUH ŽIVOTNI od Boga Jedinoga Oca YHVH

JOB 34,14
KAD BI ON = BOG JEDINI OTAC YHVH -
DAH SVOJ U SE POVUKAO,
KAD BI ČITAV SVOJ DUH K SEBI VRATIO
,

JOB 34,15
SVA BIĆA BI ODJEDNOM IZDAHNULA
i u prah bi se pretvorio čovjek.

kod uskrsa - Bog Jedini Otac YHVH
opet daje svoj Životni Duh novom tijelu čovjeka
i tako opet čovjek kreće sa životom
postoji naše "ja" u čovjeku, to je osobnost, duša
2.
to je druga komponenta
soft ware
u mozgu pohranjen na hard disku
to je privat od čovjeka - Bog Jedini Otac YHVH
daje to čovjeku da se sam formira
bez utjecaja Boga - zbog slobodne volje
3.
tijelo je treća komponenta
koja nije vječna - raspadne se - nema je više
a Bog Jedini Otac YHVH na uskrs
čovjeku daje NOVO neraspadljovo tijelo
za daljnji vječni život
kako kome - nekom u Raju nekom u muci vječnoj

Energija i duša ne mogu spavati jer nisu materija, samo tijelo spava, brkaš osnovne stvari.
očito se tebi malo brka
--------
1,
životni duh dah Boga Jedinoga Oca YHVH
po smrti čove - vrača se Bogu Jedinome Ocu YHVH
NE SPAVA ŽIVOTNI DUH
---------
2,
DUH čovjeka - njegov soft ware spava ide u stanje stand by
kao kad zaklopiš lap top - sve stane
ali ne nestane - tu je - ali - spava
čeka životnu energiju - struju iz dalekovoda
da se opet pokrene
----------
3,
kako TIJELO more spavat - kad se RASPADNE
??????

Neki nikako da shvate osnovnu razliku između ljudi i životinja, a ta je da ljudi imaju osobnost, dakle dušu, a životinje je nemaju, i po tome smo mi ljudi slični Bogu koji nas je stvorio, i to jasno u Bibliji piše.

Klement Rimski je napisao dve Poslanice Korinćanima. U Prvoj poslanici Korinćanima,
napisanoj za vreme cara Domicija, oko 95. godine, nastojao je da pomogne korintskoj crkvi da sredi svoje
unutrašnje prilike.
Druga Klementova poslanica Korinćanima je, u stvari, jedna homilija, koju je trebalo čitati u
Korintu. Autor te poslanice je nepoznat. Harnak pripisuje tu poslanicu rimskom biskupu Soteru, oko 170.
god. posle Hrista.
Klement nigde ne govori o besmrtnosti duše niti o večnom kažnjavanju. On nije verovao da zli po
prirodi poseduju besmrtnost niti da će je ikada dobiti. Klement kaže da je čovek »smrtno stvorenje, koje se
sastoji samo od praha i pepela, a njegov je život samo život od jednog dana«.1
I kad Klement raspravlja o smrti, što je konačna sudbina zlih, on jasno ističe da će zli biti lišeni
svakog postojanja.2
Klement smatra da će samo otkupljeni naslediti besmrtnost. Sve druge nakon vaskrsenja čeka
sud i osuda - druga smrt, prestanak postojanja zauvek.3
Klement je verovao da je besmrtnost uslovna. Ona će biti dana samo pravednima.
Pročito sam 1.Poslanicu Korinćanima i sv.Kliment u suštini o tome nije ni raspravljao u toj poslanici, o tome da li je duša besmrtna i o večnim mukama, glavni cilj poslanice jeste da opomene neke vernike u Korintu koji su dizali pobunu protiv crkve i svojih crkvenih starešina episkopa i sveštenika, i samim time onda ne mogu da se na osnovu jedne poslanice povodom određenih crkvenih pitanja izvlače suštinski zakljuci o tome kako je sv.Kliment verovao o besmrtnosti duše i većnim kaznama o kojima se on nije ni bavio striktno u svojoj poslanici.

Klasično advent učitavanje adventa tamo gde ga u suštini i nema.

Evo, na primer, ovo :

Klement kaže da je čovek »smrtno stvorenje, koje se
sastoji samo od praha i pepela, a njegov je život samo život od jednog dana«

To, ima u 17.glavi :

ХVII. 1. Будимо подражаваоци и оних који су ходили у козјим кожама и огртачима проповедајући долазак Христов. Говоримо о Илији и Јелисеју, и још о Језекиљу ‘пророцима, и уз њих о посведоченима. 2. Посведочен је веома Аврам и назван је пријатељем Божијим; и гледајући на славу Божију он говори са смиреноумљем: „Аја сам земља и пепео“. 3. Још је и за Јова овако написано: „А Јов беше (човек) праведан и непорочан, истинит, богобојажљив, и удаљаваше се од свакога зла“. 4. Па (ипак) он сам себе осуђује, говорећи: „Нико није чист од прљавштине, макар и један дан (потрајао) живот његов“....

To, znači nije direktan citat od sv.Klimenta, ono što je on sam rekao, nego to on citira neke stihove iz Knjige o Jovu, i to on ovde piše i opisuje koliko je bio smiren Avram i koliko je bio smiren i sebe osuđivao i Jov iako je bio pravedan i neporočan, nije sad ovde sv.Kliment striktno pisao o besmrtnosti duše i da se izvlače dalekosežni zakljuci. Slično on piše i u svojim drugim glavama gde navodi mnoge stihove iz Svetog Pisma u kojima se opisuje koliko je čovek krhko i ranjivo i smrtno biće i priroda iako sebe u svojim mislima i delima uzdiže i hvali i koliko su se sveti i pravedni u svojim opsima sebe i svojih dela sami sebe unižavali i smiravali, nije tu bila sad neka advent poenta o smrtnosti ili besmrtnosti duše. ❌

Ali, šta može da se nađe u ovoj njegovoj poslanici :

https://crkva-bezanijska.rs/kliment-rimski-prva-poslanica-korincanima/

4.glava ...... 11. Због зависти су Арон и Маријам боравили изван логора. 12. Завист је Датана и Авирона живе свела у ад, зато што су се побунили против служитеља Божијег Мојсија. 13. Из зависти су Давиду (злобно) завидели не само иноплеменици, него га је и ‘ Саул, цар Израиљски, прогањао.

5.glava.....1. Али да престанемо са (навођењем) старих примера, па да дођемо (и погледамо) борце који су недавно били, и узмемо из нашег покољења сјајне примере. 2. Из зависти и завидљивости прогоњени су били и страдали до смрти највећи и најправеднији стубови. 3. Представимо пред очима својим добре Апостоле: 4. Петра, који је због неправедне зависти поднео не једну ни две, него мноштво мука, и тако пострадавши мученички, отишао је у заслужено место славе. 5. Због зависти и свадљивости (других), Павле је показао (каква је) награда трпљења: 6. седам пута је носио окове, прогањање, каменовање, постао је проповедник (Јеванђеља) на Истоку и на Западу и добио велику похвалу вере своје; 7. па, пошто је правди научио васцели свет, и дошао до краја Запада, и пострадао као мученик пред владарима, тако се ослободио (овога) света и у свето место отишао, поставши (нама) највећи узор трпљења.

6.glava..... 1. Око ових људи, који су свето живели, сабрало се велико мноштво изабраних, који, пострадавши због (туђе) зависти у многим невољама и мукама, постали су нама најбољи углед. 2. Из зависти бише гоњене жене Данаиде и Дирке, које, подневши страшна и љута мучења, достигоше до сигурнога пута вере, и мада телом немоћне — добише сјајну награду.
28.glava......1. Пошто, дакле, (Бог) све и види и чује (што чинимо), бојмо се Њега и одбацимо прљаве жеље злих дела, да бисмо милошћу Његовом били покривени (= заштићени) од будућих судова. 2. Јер, где би могао неко од нас побећи од моћне руке Његове? Који ће то свет примити некога од оних који беже од Њега? Јер Писмо негде каже: „Где бих отишао и где бих се сакрио од лица Твога?

36.glava.....4. А за Сина Свога овако је рекао Владика: „Син мој јеси Ти, ја Те данас родих; тражи од мене и даћу Ти народе у наслеђе Твоје и крајеве земље у посед Твој“. 5. И опет говори Њему: „Седи мени с десне стране, док положим непријатеље Твоје за подножје ногама Твојим“. 6. Који су то, дакле, непријатељи? — Они порочни и који се противе вољи Његовој.
46.glava....... 6. Јер шта да кажемо, браћо? Зар је Данило бачен у лављу јаму од стране богобојажљивих људи? 7. Или су Ананија и Азарија и Мисаил затворени у огњену пећ од људи који су упражњавали величанствену и славну побожност (= религију) Вишњега? Не, то никако није било. Него који су ти што су то урадили? Ненавидници и свакога зла испуњени, они који су толико распаљени (злим) гњевом да су на муке ставили оне који су у светом и чистом расположењу служили Богу, не знајући да је Свевишњи поборник и заштитник оних који у чистој савести служе свеврлинскоме Имену Његовом, Коме слава у векове векова. Амин. 8. Они пак који подношаху са вером, наследише славу и част, бише узнесени и посташе записани код Бога у спомену Његовом у векове векова. Амин.
50.glava.....1. Видите ли, љубљени, како је велика и чудесна љубав, и савршенству њеноме нема исказа (= тумачења). 2. Ко је достојан да се у њој нађе, осим оних које Бог удостоји? Зато се молимо и просимо од милости Његове да се нађемо у љубави, без људске пристрасности (= групашења), беспрекорни. 3. Сви нараштаји, од Адама до данашњег дана, прођоше, али они који се усавршише у љубави Божјој по благодати Божијој имају вечно насеље побожних; они ће се открити доласком Царства Христовог.

51.glava...... 1. Оно, дакле, што смо погрешили и што смо учинили због неких подметања противникових, тражимо да нам се опрости; а они који су били вође побуне и раздора треба да гледају на општу ствар Наде (наше).8 2. Јер који живе и понашају се са страхом и љубављу, они желе пре да сами допадну мука, неголи (њихови) ближњи; рађе прихватају сами осуду на себе, неголи (да она падне) на слогу (= једнодушност нашу) која нам је добро и праведно предана.

Znači, ovde sv.Kliment piše da pravednici posle smrti zbog svog pravednog života idu u, заслужено место славе, у свето место, добиjaju сјајну награду, наследише славу и част, бише узнесени и посташе записани код Бога, по благодати Божијој имају вечно насеље побожних; они ће се открити доласком Царства Христовог, dok zli i grešni ljudi posle smrti, Завист је Датана и Авирона живе свела у ад, Који су то, дакле, непријатељи? — Они порочни и који се противе вољи Његовој, dok ima i onih koji su, покривени (= заштићени) од будућих судова, i onih koji, они желе пре да сами допадну мука, неголи (њихови) ближњи.

Znači, pre će biti da sv.Kliment piše o pravednicima koji odmah nasleđuju nebo i zlima i grešnicima koji nasleđuju muke i kazne, sve suprotno od adventa i ovog gore kako je krivo predstavljen sv.Kliment.

Nazad
Vrh