CharisWhispers
Član
- Reakcijski bodovi
- 162
- Bodovi
- 3
A što bi tu bilo kontradiktorno?'Ljubav' želi svakog čovjeka spasiti od 'pakla'.
Strašno je ne biti jedno s 'Dobrim', a za 'bezumnike' je 'Dobri' pripravio 'mjesto', gdje će biti satjerani i izopćeni (ekskomunicirani).
Meni je logično, da 'Život' ne može ukinuti postojanje [COLOR=hsl(240,75%,60%)]voljene osobe[/COLOR], pa makar bio 'izdajica' i 'neprijatelj', jer bi bio Sam Sebi kontradiktoran.
Dobro, eto imamo neku progresiju, kažeš da je Bog pripravio "mjesto gdje će biti satjerani...". Moje pitanje za tebe: kakvo je to mjesto?
Zar misliš da je ta ilustracija usporediva na sve one koji će biti izgubljeni? Što kaže prispodoba o bogatašu i Lazaru? Da li je "bogataš" bio zainteresiran ili je djelovao kao da želi svoje "uže"?Jedan je čovjek posudio uže susjedu, koji ga je pri radu potrgao.
Želi mu kupiti novo uže, ali ovaj ne pristaje, nego hoće svoje i cijelo.
- Kako se s takvom tvrdoglavom osobom dogovoriti?
Tvoj argument nema čvrstu osnovu. Prateći tvoju logiku, trebao bih biti svemoguć jer sam, kao i svi mi, stvoren na Božju sliku, a s obzirom da je On svemoguć, po toj logici, i ja bih trebao biti takav...'Život' je stvorio životinje i biljke s ograničenim vremenom trajanja, ali [COLOR=hsl(240,75%,60%)]osobe[/COLOR] ('anđele' i 'ljude') je stvorio na Svoju Sliku
bez mogućnosti prestanka postojanja.
Kada bi 'Život' stvorio osobe na Svoju Sliku s mogućnošću prestanka postojanja, onda bi 'Život' bio kontradiktoran Sam Sebi.
"Zatim je Jahve pustio na Sodomu i Gomoru sumpor i oganj od Jahve, s neba." - Postanak 19:24 Gdje ti vidiš tu spomen na demone?Uništili su '[COLOR=hsl(0,75%,60%)]zlo[/COLOR]dusi', koji su podložni Bogu.
Mogući Lotovi zetovi su nastradali, a mogli su preživjeti.
Lotova je žena nastradala, a mogla je preživjeti.
Onda da pretpostavim da se slažeš s općeprihvaćenim stavovima. Međutim, čini se da postoji jedan izazov za tebe, jer u pokušajima da objasniš koncept koji podržavaš, često premašuješ te granice interpretirajući stvari na svoj način. Rimokatolička crkva podržava sljedeće: "Jer je doista pravedno u Boga, da uzvrati muku onima koji vas muče." 2. Sol 1:6.Učitelj je citirao 'Stari Zavjet' (Iz 66,24).
Pakao (Iz 'Katekizma')
1033
Ne možemo biti s Bogom sjedinjeni ako se slobodno ne odlučimo ljubiti Ga.
Ali, Boga ne možemo ljubiti ako teško griješimo protiv Njega, protiv svog bližnjega ili protiv nas samih:
»Tko ne ljubi, ostaje u smrti. Tko god mrzi brata svoga, ubojica je. A znate da nijedan ubojica nema u sebi trajnoga, vječnoga života« (1 Iv 3, 14-15).
Naš Gospodin upozorava nas da ćemo biti od Njega odijeljeni,
ako u teškim potrebama ne priskočimo u pomoć siromašnima i malenima, njegovoj braći.
Umrijeti u smrtnom grijehu, a da se čovjek za nj nije pokajao i prihvatio milosrdnu Božju ljubav,
znači, po svom slobodnom izboru, ostati zauvijek odijeljen od njega.
To je upravo stanje konačnog samoisključenja iz zajedništva s Bogom i s blaženicima koje označujemo riječju »pakao«.
1034
Isus često govori o »geheni«, o vatri »koja se ne gasi«, pripremljenoj onima koji do kraja života odbijaju vjerovati i obratiti se,
i gdje se istodobno može izgubiti duša i tijelo.
Isus teškim riječima navješćuje da će »poslati svoje anđele da pokupe sve [...] bezakonike i bace ih u peć ognjenu« (Mt 13, 41-42),
i da će izreći osudu: »Odlazite od [COLOR=hsl(240,75%,60%)]Mene[/COLOR], prokleti, u oganj vječni« (Mt 25, 41).
1035
Crkva u svom naučavanju potvrđuje opstojnost pakla i njegovu vječnost.
Duše onih koji umiru u smrtnom grijehu odmah nakon smrti silaze u pakao, gdje trpe paklene muke, »vječni oganj«.
Glavna se paklena muka sastoji u vječnom odjeljenju od Boga, u kojemu jedinome može čovjek naći život i blaženstvo,
za što je stvoren i za čime teži.
1036
Izjave Svetoga pisma i učenje Crkve o paklu poziv su na odgovornost kojom čovjek mora svoju slobodu upotrijebiti u cilju svoje vječne sudbine. Istodobno su hitan poziv na obraćenje: »Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu.
O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i [COLOR=hsl(240,75%,60%)]malo ih je koji ga nalaze[/COLOR]!«
(Mt 7, 13-14): »Budući da ne znamo ni dana ni časa, trebamo, na Gospodnju opomenu, ustrajno bdjeti kako bismo –
ispunivši jedini tijek našega zemaljskog života – zaslužili s Njim ući na svadbu i biti ubrojeni među blagoslovljene,
a ne da nam bude, kao zlim i lijenim slugama, zapovijeđeno odstupiti u vječni oganj i van u tminu, gdje ‘će biti plač i škrgut zubi’.«
1037
Bog nikoga ne predodređuje za pakao; za to je potrebno svojevoljno odvraćanje od Boga (smrtni grijeh) i ustrajanje u tome sve do kraja.
U euharistijskom slavlju i u dnevnim molitvama vjernika Crkva zaziva milosrđe Boga,
koji »neće da itko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju« (2 Pt 3, 9):
»Molimo, Gospodine, blagohotno primi ovaj žrtveni prinos nas Tvojih slugu i sve obitelji Svoje: obdari naše dane Svojim Mirom,
izbavi nas od vječne osude i ubroji nas među izabrane Svoje.«
Gotovo nitko. No to i nije pitanje koje treba postavljati jer se moja tvrdnja bazira na presudi, a ne na mom dojmu o Božjoj ljubavi.- Tko bi [COLOR=hsl(240,75%,60%)]razuman[/COLOR] (anđeo i čovjek) izabrao [COLOR=hsl(0,75%,60%)]nepostojanje[/COLOR]?
Ni ne mislim da Bog uzima u ruke nekakvu žeravicu i da prži ljude, ali ako kreira strašan prostor gdje se ljudi pate, onda tu postoji određena odgovornost...Ne muči ih Ljubav.
Bez 'Ljubavi' nema ni Mira ni Radosti.
Ako sam mogao osvojiti 'jackpot', ali nisam htio uraditi potrebno, ne može me radovati neosvajanje.
"Kazne pakla su vječne za one koji su zaslužili vječnu kaznu." Sv. Toma Akvinski (Summa Theologica, Supplement, Q. 97, Art. 5)
"Razmišljaj često o paklu. Ako osjetiš strah pred tim vječnim plamenovima, neka te to ne obeshrabri, već neka te potakne na promjenu života." Sv. Franjo Saleški (Uvod u pobožni život):
"Razmišljaj o paklu, gdje se duše muče u vječnom ognju i gdje nema nade o izbavljenju." Sv. Anselmo (O Razmišljanju o Božjem Strahu)
"Večeras sam se našla u paklu, kao što mi je bilo naloženo od Boga. To je mjesto mučenja; kako je užasno prostrano! Vrste muka koje sam vidjela: prva muka koja čini pakao jest vječna odvojenost od Boga..." Sv. Faustina Kowalska (Dnevnik, 741)
U svojim snovima, koji su često imali edukativni karakter za mladež, sv. Ivan Bosco opisuje vizije pakla, naglašavajući strahote i patnje koje čekaju grešnike. Sv. Ivan Bosco (Snovi Sv. Ivana Bosca)
"Vidjela sam demone i duše u paklu. Oh, koliko je to užasno mjesto! Nemoguće ga je opisati, nemoguće shvatiti koliko su muke tamo velike."Sv. Terezija Avilska (Život, 32):
Odakle im ovakva inspiracija?
Na ovo može biti odgovor: da i ne. Opet mogu citirati puno citata da dokažem i opovrgnem, ali izgleda da i nema previše smisla...Gospod jest odgovoran za sve što se događa, ali za činjenje zla (smrt, bolest, opsjednuća, prirodne katastrofe,...) su zaduženi 'zli anđeli'.
Također su krivi 'zli anđeli', koji su odgovorni 'Stvoritelju'.
Kamen ne posjeduje percepciju, niti je sposoban osjećati...Kamen postoji, ali nema život.
Tko nije jedno sa 'Životom', taj ne može imati "život i blaženstvo".
I u vremenu i prostoru hodaju 'mrtvi'.
Da se ostaviš lažne dihotomije.Iv 5,25
Zaista, zaista, kažem vam: dolazi čas - sada je! - kad će mrtvi čuti Glas Sina Božjega i koji čuju, živjet će.
Kad bi 'Život' mogao ubiti nepostojanjem ljubljeno stvorenje, ni tada to ne bi bilo jednostavno ostvariti.
Na primjer:
Moja majka ima smrtonosnu bolest i trpi stravične bolove skoro neprestano.
I tako godinama.
- Što mi predlažeš: da je eutanaziram?
Ne, jer se radi o pravednoj presudi: "Jer je pisano: "Tako živ ja, govori Gospodin, meni će se pokloniti svako koljeno, i svaki će jezik slaviti Boga." Tako će dakle svaki od nas dati Bogu račun za sebe." Rim 14:11,12.Ne znam.
Nitko razuman, ponizan, iskrenog djetinjeg srca,...
- A da ga ubije Bog, onda to ne bi bilo 'sotonski'?
Zato što postoji sud i presuda.- Zašto ne bi Boga okrivili i za to, što neki završe u 'paklu'?
Navještati poruku evanđelja...Neka bude, da osobe ('anđeli' i 'ljudi') u 'paklu' prestanu postojati.
Pitanje:
- Što možeš 'ti' (Kristovi učenici, 'svjetlost svijeta',...) činiti, da 'ja' i 'drugi' ne završimo u 'paklu'?