Nered u crkvama ne rješava se dodavanjem novih "objava", nego vraćanjem na ono što je već dano i provjereno.
baš tako nešto opisije novi zavet.
U crkvi je nastala svađa između Jevrejskih i nejevrejskih Hrišćana u vezi obrezanja, jer su jedni govorili da je i dalje potrebno a drugi da nije. Pavle je bio protiv obrezanja i zato je nazvao one koji propovedaju potrebu obrezanja, da uče "drugo jevanđelje". Radi toga je bio od apostola sazvan sabor u Jerusalemu da bi se ta kontroverza rešila.
Ali na saboru nisu doneli neko Božansko rešenje, nego su se odlučili da Petar propoveda Jevrejima a Pavle nejevrejima i tako je bilo sve dok Petra nije dobio objavu daje došlo vreme da se propoveda nejevrejima i to mu je bilo pokazano u viziji. "A sutradan, kad su oni putovali i približavali se gradu, pope se Petar na krov oko šestoga časa da se pomoli Bogu. U to ogladne i htede da jede; ali dok su mu pripremali jelo pade u zanos i vide otvoreno nebo i nekakav sud kako silazi kao veliko platno, koje se na svoja četiri kraja spušta na zemlju. U njemu behu sve četveronožne životinje, i gmizavci zemaljski, i ptice nebeske. I jedan glas mu doviknu: ustani, Petre, zakolji i pojedi. Petar pak reče: nipošto, Gospode, jer nikad nisam jeo ono što je pogano i nečisto. I glas će opet njemu, po drugi put: što je Bog učinio čistim ne nazivaj nečisto. Ovo se dogodilo triput i odmah sud bi uzet na nebo." (Dela Apost. 10:9-16)
"A dok je Petar u sebi bio u nedoumici šta može da bude prizor koji je video, gle, ljudi poslani od Kornilija, napitavši Simonovu kuću, stadoše pred vratima, zovnuše i pitahu da li |e ovde u gostima Simon zvani Petar. I dok je Petar još razmišljao o viđenju, reče mu Duh: vidi, tri čoveka te traže; nego ustani, siđi i idi s njima ništa ne premišljajući, jer sam ih ja poslao. Tada Petar siđe ljudima i reče: evo, ja sam koga tražite; zbog čega ste došli? A oni rekoše: kapetan Kornilije, pravedan i bogobojazan čovek, za koga svedoči sav judejski narod, upućen je od jednog svetog anđela da te pozove u svoj dom i da čuje šta ćeš mu reći. Tada ih pozva unutra i ugosti.
"Tada Petar otvori usta i reče: zaista uviđam da Bog ne gleda ko je ko, nego mu je u svakom narodu dobrodošao ko se njega boji i tvori pravdu. I on nam je zapovedio da objavimo narodu i da posvedočimo da je on od Boga određeni sudija živima i mrtvima." (Dela Apost. 10:16-43)
Eto, tako je tek sa jednom vizijom Petra rešen problem da obrezanje više nije potrebno i da Bog prihvata i neobrezane nejevreje ako veruju, i to bez obrezanja.