Da li svi mormoni vjeruju kao Nefi ?

Ako vam nije otkrio onda niste njegovi !
Mi imamo otkrivenu Mormonovu knjigu, Knjigu Učenja i Zaveti i knjigu Dragoceni Biser.
Naš članak vere kaže:

"Verujemo u sve što je Bog objavio, što objavljuje, kao i u to da će tek objaviti mnoge velike i važne stvari koje se odnose na Božje Carstvo."
Iako je Bog mnogo tajni objavio, nije još SVE objavio.
KAKO SE saznaju TAJNE BOŽJE

"Ali postoji Bog na nebu koji otkriva tajne." (Danilo 2:28)

"Jer onaj koji marljivo traži, naći će, i tajne Božje će mu se razotkriti moću Svetog Duha, kako u ovo vreme tako i u davna vremena, a kako u davna vremena tako i u buduća vremena." (1 Nefi 10:19)

"Nego da me poslušate i otvorite uši svoje da možete čuti i srca svoja da možete razumeti i umove svoje da tajne Božje mogu biti razotkrivene pogledima vašim." (Mosija 2:9)

"A onima koji otvrdnu srca svoja, njima se daje manji deo reči, sve dok ne znaju više ništa o tajnama Njegovim." (Alma 12:10,11)

"Da, onaj koji se a pokaje i ispolji veru, i rađa dobrim delima i moli se stalno, bez

prestanka – takvome se daje da sazna tajne Božje. Da, takvome će biti dato da otkrije ono što nikad ne beše otkriveno." (Alma 26:22)

"Niti je iko sposoban (tajne) da obznani, jer se mogu videti i razumeti samo moću Svetoga Duha, koju Bog daruje onima koji Ga ljube, i očiste se pred Njim." (UiZ 76:114-119)

BOG DAJE TAJNE OBJAVAMA ALI DATO NIJE SVAKOM DA IH RAZUME:
„Vama je dato da saznate tajne Carstva nebeskog, a njima nije”, odgovori im on. „Jer, ko ima, daće mu se još i imaće u izobilju; a ko nema, uzeće mu se i ono što ima." (Mateja 13:11-13)

NEKE TAJNE JE BOG ZABRANIO DA SE OBJAVE:
"Bio sam odnesen u raj i čuo reči koje se ne smeju izreći, koje čoveku nije dozvoljeno da govori." (2 Kor 12:1-4)

A NEKE TAJNE MNOGI NEMOGU PODNETI, KADA IH ČUJU:
"Hranio sam vas mlekom, a ne čvrstom hranom, jer je još niste mogli podneti. A ni sada je ne možete podneti." (1 Kor 3:2)

Duh sveti je sam otac Jehova , odnosno dio njega , poput našeg prsta , produženi dio tijela koji može činiti djela .
Zašto verum da je Sveti Duh osova;

"Jer dogodi se da pošto zaželeh da saznam o onome što otac moj vide, i verujući da je Gospod kadar da me sa tim upozna, dok sedeh prebirajući u srcu svome, odnešen bejah u Duhu Gospodnjem, da, na goru veoma visoku koju nikad pre ne videh i na koju nikad pre moja noga ne beše stupila. I Duh mi reče: Gle, šta želiš? A ja rekoh: Želim da vidim ono što otac moj vide. I Duh mi reče: Veruješ li da otac tvoj vide drvo o kom govoraše? A ja rekoh: Da, Ti znaš da verujem svim rečima oca svoga. I kad izgovorih ove reči, Duh povika jakim glasom, govoreći: Osana Gospodu, Bogu Svevišnjemu, jer On je Bog nad svom zemljom, da, i to iznad svega. I blagosloven si Nefi jer veruješ u Sina Boga Svevišnjega. Stoga ćeš videti ono što zažele. ... jer govorah Mu kao čovek što govori, jer videh da beše obličja čovečjeg. Pa ipak, znadoh da je to Duh Gospodnji i On mi govoraše kao što čovek sa čovekom govori."

(1 Nefi 11:1-6,11)

Ta ništa ne čini Gospodin Gospod a da tajnu svoju ne otkrije svojim slugama prorocima.
(VB)
"Jer Gospod Bog ne čini ništa ne otkrivši prethodno tajne svoje slugama svojim prorocima." (Amos 3:7)

Da to je tačno. Zato je Bog u ovim poslednjim danima pozvao Josepha Smitha i druge proroke posle njega kojima je mnogo toga objavio što se odnosi na carstvo Božje.
Ima program koji ju sprečava da primi informaciju i da se oslobodi boli
Da i to je tačno. Pokazao sam vam Mormonovu knjigu i pozvao sam vas "da je čitate bude li mudrost po Bogu da je čitate,... pa da promišljajte o tome u srcima svojim. A kad to primite, opominjem vas da upitate Boga, Večnog Oca, u ime Hristovo, nije li to istinito. I budete li pitali srca iskrenog, sa pravom namerom, imajući veru u Hrista, On će vam moću Svetog Duha objaviti istinu o tome. A moću Svetog Duha možete saznati istinu o svemu." (Moroni 10:3-7)

Ali eto vi to ne želite da vas "Kurkuma (Mormonova knjiga) izliječi za dvije nedjelje..."

A NEKE TAJNE MNOGI NEMOGU PODNETI, KADA IH ČUJU:
"Hranio sam vas mlekom, a ne čvrstom hranom, jer je još niste mogli podneti. A ni sada je ne možete podneti." (1 Kor 3:2)
Na ovo vam samo mogu odgovoriti s Otkrivenjem…
Otk 22:18-21

18 Jer svjedočim svakomu tko čuje riječi proroštva ove knjige: Ako tko ovome što nadodaje, Bog će njemu nadodati pošasti zapisane u ovoj knjizi.

19 I ako tko oduzima od riječī knjige ovoga proroštva, Bog će mu oduzeti udio iz Knjige života i iz svetoga grada i onoga što je napisano u ovoj knjizi.

20 Onaj koji ovo svjedoči kaže: »Da, dolazim ubrzo!« Amen! Da, dođi, Gospodine Isuse!

21 Milost Gospodina našega Isusa Krista sa svima vama! Amen.
(VB)

Ova knjiga je završena nema novih dodataka .

Ima samo kletvi koje idu na one koji joj dodaju još tekstova !

Zašto verum da je Sveti Duh osova;

"Jer dogodi se da pošto zaželeh da saznam o onome što otac moj vide, i verujući da je Gospod kadar da me sa tim upozna, dok sedeh prebirajući u srcu svome, odnešen bejah u Duhu Gospodnjem, da, na goru veoma visoku koju nikad pre ne videh i na koju nikad pre moja noga ne beše stupila. I Duh mi reče: Gle, šta želiš? A ja rekoh: Želim da vidim ono što otac moj vide. I Duh mi reče: Veruješ li da otac tvoj vide drvo o kom govoraše? A ja rekoh: Da, Ti znaš da verujem svim rečima oca svoga. I kad izgovorih ove reči, Duh povika jakim glasom, govoreći: Osana Gospodu, Bogu Svevišnjemu, jer On je Bog nad svom zemljom, da, i to iznad svega. I blagosloven si Nefi jer veruješ u Sina Boga Svevišnjega. Stoga ćeš videti ono što zažele. ... jer govorah Mu kao čovek što govori, jer videh da beše obličja čovečjeg. Pa ipak, znadoh da je to Duh Gospodnji i On mi govoraše kao što čovek sa čovekom govori."

(1 Nefi 11:1-6,11)

18 Jer svjedočim svakomu tko čuje riječi proroštva ove knjige: Ako tko ovome što nadodaje, Bog će njemu nadodati pošasti zapisane u ovoj knjizi.

19 I ako tko oduzima od riječī knjige ovoga proroštva, Bog će mu oduzeti udio iz Knjige života i iz svetoga grada i onoga što je napisano u ovoj knjizi.

20 Onaj koji ovo svjedoči kaže: »Da, dolazim ubrzo!« Amen! Da, dođi, Gospodine Isuse!

( VB)

Svaki tekst poslije ovoga koji tvrdi da je božiji povlači za sobom kletve zapisane u Bibliji .

I nema da koja izostane !

"Jer Gospod Bog ne čini ništa ne otkrivši prethodno tajne svoje slugama svojim prorocima." (Amos 3:7)

Da to je tačno. Zato je Bog u ovim poslednjim danima pozvao Josepha Smitha i druge proroke posle njega kojima je mnogo toga objavio što se odnosi na carstvo Božje.

Da i to je tačno. Pokazao sam vam Mormonovu knjigu i pozvao sam vas "da je čitate bude li mudrost po Bogu da je čitate,... pa da promišljajte o tome u srcima svojim. A kad to primite, opominjem vas da upitate Boga, Večnog Oca, u ime Hristovo, nije li to istinito. I budete li pitali srca iskrenog, sa pravom namerom, imajući veru u Hrista, On će vam moću Svetog Duha objaviti istinu o tome. A moću Svetog Duha možete saznati istinu o svemu." (Moroni 10:3-7)

Ali eto vi to ne želite da vas "Kurkuma (Mormonova knjiga) izliječi za dvije nedjelje..."

(VB)

Ova posljednja knjiga Biblije kaže da ako netko nešto doda , da ce se dodati toliko zla zapisana u ovoj knjizi .

Tako piše i Biblija je zaključena , nema više dodavanja novih mudrosti .

Tako piše i Biblija je zaključena , nema više dodavanja novih mudrosti .
Tu piše "ovoj knjizi" knjizi otkrivenja Jovana a ne celoj Bibliji. U toj istoj knjizi piše: "I videh drugog anđela gde leti posred neba, koji imaše večno jevandjelje da objavi onima koji žive na zemlji, i svakom plemenu, i jeziku i kolenu i narodu." (Otkrivenje 14:06)

Jovan je tu video anđela koji će doneti večno Jevanđelje. Što znači da će se doneti jevanđelje iako je već napisano u Bibliji. Znači da će se još Božjih objava jednog dana dodati Bibliji.

"I dolazi dan kada će (sve) biti otkriveno deci čovečjoj, što ikada beše među decom čovečjom i što će ikad biti, i to do svršetka zemlje." (2 Nefi 27:11)

Neki tvrde da je Biblija dovršena i da nijedno drugo Pismo ne postoji koje će biti dodato. Međutim, kritičari ignoriraju činjenicu da je knjiga Otkrivenja napisana pre nekih drugih biblijskih knjiga i pre nego što je Biblija sastavljena kao zbirka tekstova. Stoga se ovaj stih može samo primeniti na Knjigu Otkrivenja, a ne na celu Bibliju kao celinu. Dok je tradicionalni datum knjige Otkrivenja 95 ili 96 g. (prvenstveno utemeljena na izjavi Ireneja), mnogi teolozi i istoričari ga danas datiraju još u 68. ili 69. godini. Jevanđelje po Jovanu je datirano od 95. do 100. godine. Novi zavet se sastoji se od četiri jevanđelja, a potom i druge poslanice Apostola. Budući da je knjiga Otkrivenja ni jevanđelje ni poslanica, postavljena je na kraju kanona u svojoj vlastitoj kategoriji. Radi toga Jovan nije mogao nameravati da se posljednje rečenice Otkrivenja primene na celu Bibliju jer nije napisao 'posljednje poglavlje' za Novi zavet i budući da se Biblija dovršila i kanonizirala stolećima kasnije. A Jovan sam kaže "reči knjige proroštva ovog" a ne cele Biblije.

To je vaša lična odluka, da odbacite Mormonovu knjigu, a da je ne proverite. Na kraju ta knjiga nije deo Biblije niti je njen dodatak. Ona je pisana isto kao i Biblija od Izraelskih proroka. Ona je samostalni zapis plemena Josifa, kao što je Biblija pisana od plemena Jude.

Prorok Jezekilja je proreko da će te dve knjige biti jedno u našoj ruci:

"Ti, sine čovečji, uzmi jedno drvo, i napiši na njemu: Judi i sinovima Izrailjevim, drugovima njegovim. Pa onda uzmi drugo drvo, i na njemu napiši: Josifu drvo Jefremovo i svega doma Izrailjevog, drugova njegovih. I sastavi ih jedno s drugim da budu kao jedno u tvojoj ruci. I kad ti kažu sinovi tvog naroda govoreći: Hoćeš li nam kazati šta ti je to? Reci im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću uzeti drvo Josifovo, što je u Jefremovoj ruci, i plemena Izrailjevih, drugova njegovih, i sastaviću ga s drvetom Judinim, i načiniću od njih jedno drvo, i biće jedno u mojoj ruci." (Jezekilja 37:16-20)

Drvo Judino = Biblija

Drvo Josifovo = Mormonova knjiga

Da budu jedno u tvojoj ruci.

Zadnje uređeno:
Drvo Judino = Biblija

Drvo Josifovo = Mormonova knjiga

Da budu jedno u tvojoj ruci.

Potpuno krivo tumačenje , isto radite kao i pentekostalci .
Pročitaju prvi dio kao i vi o dva drveta i onda daju svoje objašnjenje na to , i to bi bilo i prošlo , i prolazilo je prije kad ljudi nisu imali svoje Biblije da pročitaju šta ih se to uči ?

A u nastavku sama Biblija objašnjava kako ta dva drveta predstavljaju dva naroda - Judu i Izrael koji su se zavadili pa su Izraelci da ne bi išli u Jeruzalem napravili svom narodu oltar za Žrtve - tako je nastalo krivovjerstvo .
Gle : citiram -
Ez 37:20-24

20 A oba drveta na koja to napišeš bit će u tvojoj ruci, njima naoči.

21 Onda im reci: ‘Ovako veli Gospodin Gospod: Gle, ja ću uzeti sinove Izraelove iz narodā među koje odoše; i skupit ću ih odasvud, i dovesti ih u zemlju njihovu.

22 I načinit ću od njih jedan narod u zemlji, na gorama Izraelovim, i jedan kralj bit će svima njima kralj; tako oni više neće biti dva naroda i nikad više neće biti razdijeljeni na dva kraljevstva.

23 I neće se više onečišćivati svojim kumirima ni svojim gnusobama ni svim prijestupima svojim, jer ja ću ih izbaviti iz svih njihovih nastana u kojima su griješili i očistit ću ih; i oni će biti moj puk, a ja ću njima biti Bog.

24 A moj sluga David bit će kralj nad njima i svi oni imat će jednoga pastira. I hodit će po mojim uredbama, i odredbe moje držati i vršiti ih.
(VB)

Završen citat .

Daklem vas je bilo tako lako prevariti , jer ne čitate Bibliju da provjerite šta su vam rekli .

I sad vi lovite dalje , na isti način … kao da ste u pravu a nikada niste provjerili pisano.

Potpuno krivo tumačenje , isto radite kao i pentekostalci .
Pročitaju prvi dio kao i vi o dva drveta i onda daju svoje objašnjenje na to , i to bi bilo i prošlo , i prolazilo je prije kad ljudi nisu imali svoje Biblije da pročitaju šta ih se to uči ?
MI ne tumačimo taj stih kako se nama svidi, nego onako kako je Bog objavio tumačenje.

Prilozi

• Drvo Judino i drvo Josifovo ok.jpg
    Drvo Judino i drvo Josifovo ok.jpg
    268.2 KB · Pogledi: 1
MI ne tumačimo taj stih kako se nama svidi, nego onako kako je Bog objavio tumačenje.
Nikakve veze nema vaša slika Biblije i Mormonove knjige sa citatom iz Ezekijela jer Ezekijel piše o svađi dvaju kraljevstva - Judino i Izraelovo , dva plemena i 10 plemena .
I odmah opisuje kako će David ponovo vladati nad svih 12 plemena.
Drvo je simbolično kao kada je Aronov štap procvjetao .
Svaki štap je predstavljao jednog poglavara plemena .
Nikakve veze s budućnosti svetog pisma . Sveto pismo je završeno s otkrivenjem Ivanovim . I prokletstva zapisana vas stižu , jer dodajete tekstove . Znate li da je slična vizija onom iz Otkrivenja je zapisana i u ezekijelu .
Dovršeno pismo se može krivotvoriti , i krivotvorili su je ljudi, dodali su i oduzeli , pa niste vi prvi !

Nikakve veze nema vaša slika Biblije i Mormonove knjige sa citatom iz Ezekijela jer Ezekijel piše o svađi dvaju kraljevstva - Judino i Izraelovo , dva plemena i 10 plemena .
I odmah opisuje kako će David ponovo vladati nad svih 12 plemena.
Drvo je simbolično kao kada je Aronov štap procvjetao .
Svaki štap je predstavljao jednog poglavara plemena .
Nikakve veze s budućnosti svetog pisma . Sveto pismo je završeno s otkrivenjem Ivanovim . I prokletstva zapisana vas stižu , jer dodajete tekstove . Znate li da je slična vizija onom iz Otkrivenja je zapisana i u ezekijelu .
Dovršeno pismo se može krivotvoriti , i krivotvorili su je ljudi, dodali su i oduzeli , pa niste vi prvi !
To je vaše tumačenje tog stiha, ali ako vam to Bog nije objavio nemožete biti sigurni da je to tako.

Godine 1830 Joseph Smith dobija objavu koja kaže:

"Gle, ovo je mudrost po meni; dakle, ne čudite se, jer čas dolazi kada ću piti od ploda vinove loze sa vama na zemlji, i sa Moronijem, koga vam poslah da otkrije Mormonovu knjigu, koja sadrži puninu večnog jevanđelja moga, kome poverih ključeve zapisa sa drveta Jefremovog." (UiZ 27:5) Znači Mormonova knjiga je "drvo Jefremovo".

Činjenica je da tu piše: "Ti, sine čovečji, uzmi jedno drvo, i napiši na njemu: Judi i sinovima Izrailjevim, drugovima njegovim."
Jasno piše da se treba nešto napisati i to na jedno drvo.

Dalje kaže: "Pa onda uzmi drugo drvo, i na njemu napiši: Josifu drvo Jefremovo i svega doma Izrailjevog, drugova njegovih."

Jasno se pominju prvenstveno dva plemana i to Juda i Josif. Dalje kaže da jedan Judin zapis i drugi Josifov budu jedan zapis u našoj ruci.
Svi znamo da su Bibliju prvenstveno pisali Judejci, a i apostoli su bili od Judinog plemena.

A Mormonova knjiga identifikuje pisce da su od Josifovog plemena (Efraim i Manase).

Na kraju trebamo razumeti da je Prorok Jezekilja tada bio u Vavilonu kada je pisao njegove objave.

Arheolozi su našli da je tamo postojao običaj pisanja na drvene daske obložene voskom.

Arheolozi su našli delove dve kompletne serije šesnaest drvenih dasaka u formi jedne knjige, jedan od orahovog drveta, a drugi od ebanovine. Površina dasaka bila je obložena voskom na dubini od oko dva milimetra, sa širok slojem oko celog panela. Daska je bila u stanju da apsorbuje punjenje voska, od čega su nađeni tanki fragmenti koji su visili ili na daskama ili u blatu ... Na koricama ... na obe strane su bili tragovi šarki, sa kojih Može se zaključiti da je svih šesnaest panela u njihovim elemenata bilo povezano kao japanski stil. Čitav rad je proizveo tako sveobuhvatan izveštaj da je Mallovan bio u stanju da objavi svoje otkriće kao najstariji poznati primerak knjige ... S obzirom na to, možemo razumeti Proroka Jezekilja kada je rekao: 'Reč Gospodnja došla mi je: "Ti, sine čovečji, uzmi jedno drvo, i napiši na njemu: Judi i sinovima Izrailjevim, drugovima njegovim. Pa onda uzmi drugo drvo, i na njemu napiši: Josifu i svega doma Izrailjevog, drugova njegovih. I sastavi ih jedno s drugim da budu kao jedno u tvojoj ruci." (Ensign, septembar 1977, 24-24).

Zadnje uređeno:
Nefi, nije li to malo nategnuta prica da je Joseph Smith dobio od andjela neke ploce koje je preveo engleski i onda je andjeo odnio ploce na nebo, a da nitko drugi nikada nije vidio te ploce? To je ipak malo nategnuta prica. Moras priznati.

Nefi, nije li to malo nategnuta prica da je Joseph Smith dobio od andjela neke ploce koje je preveo engleski i onda je andjeo odnio ploce na nebo, a da nitko drugi nikada nije vidio te ploce? To je ipak malo nategnuta prica. Moras priznati.
Da, kad bi to bilo tako, ali Bog je izabrao svedoke koji su videli ploče i koji su videli anđela. I Stari i Novi zavet govore o potrebi za više svedoka za utvrđivanje božanske istine. U Ponovljenom zakonu 19:15 čitamo: „Samo svedočenjem dva ili tri svedoka neka se stvar utvrdi.“ Apostol Pavle je istakao isti zahtev: „Svedočenjem dva ili tri svedoka odlučuje se o svakoj stvari“ (2. Korinćanima 13:11).
U skladu sa ovim božanskim zakonom, Bog je obezbedio nekoliko svedoka o istini i božanskog porekla Mormonove knjige.
Prvo imamo svedočanstvo troje svedoka koji su videli i anđela i metalne ploče i čuli glas Boga sa neba, i imamo osam svedoka koji su videli samo metalne ploče.
Tri svedoka, Oliver Kauderi, Dejvid Vitmer i Martin Haris svedočili su o sledećem:

Božji anđeo im je pokazao zlatne ploče i gravure na njima sa kojih je prevedena Mormonova knjiga. Čuli su glas Božiji koji svedoči da su ploče prevedene darom i moći Božijom. Isti glas im je naredio da svedoče o svemu što su čuli i videli.

Ostalih osam svedoka nisu videli anđela i nisu čuli glas Božiji, ali su svedočili da im je Džozef Smit pokazao zlatne ploče i gravure i da su ploče držali u rukama i opipali ih.

Što je interesantno, svi troje od glavnih svedoka, su imali nesuglasice sa Josephom Smithom i napustili su crkvu. Tri svedoka koji su videli anđela i zlatne ploče imalo je svaku moguću priliku da razotkrije Džozefa kao prevaranta i anđela Moronija i sa tim i Mormonovu knjigu kao prevaru, ali to nisu učinili. Sva trojica su bili ekskomunicirani iz crkve, svi su intervjuisani mnogo puta od otpadnika, od nevernika, od novinara koji žele senzacionalnu priču, od radoznalaca, od iskrenih i neiskrenih, ali bez obzira na okolnosti, bez obzira na pritisak da se odreknu svog svedočanstva nikada se nisu od njega odrekli, čak do svoje smrti.

Isto je interesantno reći, da u Mormonovoj knjizi piše, da će Bog izabrati tri svedoka, koji će do smrti svedočiti o toj knjizi, što se baš tako ispunilo.

U svakom slučaju, ovi ljudi nikada nisu podlegli iskušenju, nikada nisu podlegli pritisku da negiraju svoje svedočenje.

Na kraju, istorijski dokazi su jasni – pokazuju da je tri Svedoka nastavilo da svedoči o anđelu Moroniju i Mormonovoj knjizi hrabro i moćno, čak iako su bili ekskomunicirani iz crkve, ismevani, pod pritiskom svojih vršnjaka ili im se pretilo smrću. Nije bilo oklevanja, čak ni pod najnepovoljnijim okolnostima.

Da li je ovih troje svedoka svedočilo kada nije postojao osnovni motiv, kao što su novac, slava ili moć? Da.

Da li su ovi ljudi, čak i na samrtnoj postelji, kada je čovek najskloniji da kaže istinu pre nego što se suoči sa svojim Tvorcem, svedočili? Da.

Kada se sagleda spisak ovih faktora, ne može se a da se ne zaključi da iskazi tih svedoka u velikoj meri i nepobitno dokazuje da su zista videli Anđela Moronija i zlatne ploče Mormonove knjige.

Nije bilo važno - kiša, susnežica, sneg, zemljotres, oluja, tornado, ili šta god da bi sluge zla simbolično bacile na ove svedoke - nesavršeni koliko god ovi ljudi bili kao smrtnici, bili su verni do kraja, verni njihovo svedočanstvo da su videli anđela i zlatne ploče.

Slično je i sa svedočenjem osam svedoka, od kojih je pola od njih napustilo crkvu, ali i oni nisu porekli šta su videli.

Iako su to samo javni svedoci te knjige, imamo i druge koji su videli ploče, kao rodbima Smitha, njegovi bliski prijatelji i naravno Njegova žena.

Mislim da je za takav događaj bilo dovoljno svedočenje 11 ljudi, jer isto je toliko apostola bilo koji su svedočili o Isusu Hristu. Na tom svedočenju stoji celo Hrišćanstvo.

Zadnje uređeno:
I Stari i Novi zavet govore o potrebi za više svedoka za utvrđivanje božanske istine. U Ponovljenom zakonu 19:15 čitamo: „Samo svedočenjem dva ili tri svedoka neka se stvar utvrdi.“ Apostol Pavle je istakao isti zahtev: „Svedočenjem dva ili tri svedoka odlučuje se o svakoj stvari“ (2. Korinćanima 13:11).
I u genetici postoje dva ili tri svjedoka , o tome vam priča Tomislav Terzin , da svaka ljudska stanica/ ćelija ima otvor sa dva ulaza za ključ kojim se provjerava poslušnost stanice , ćelije raka se deformiraju pa ključ više ne odgovara ulazu , tada nastupaju fagociti koji pojedu takve ćelije , koje su otkazale poslušnost .

Tako da svuda u prirodi , i kod ljudi se primjenjuje sistem dva svjedoka .

Nego ti sad hoćeš reći da je Bog na kraju izabrao drvo da na njima piše za spomen ?
U Mojsijevo vrijeme je to bio kamen . Materijal koji ne gori , i sad vi tvrdite da se bog odlučio na drvo i vosak , i to na plus 60 da se otopi i razlije ?

Ne znam ovo je uvreda božijoj inteligenciji .

Naravno ljudi
Vjeruju čudima !

I to drvene ploče !

Zadnje uređeno od strane moderatora:
I to drvene ploče !
metalne ploče su bile verovatno mešavina zlata i nekog drugog metala, da bi se sačuvale stolećima zakopane. Originalni pisci te knjige, pisali su i na papir, ili bilo šta tome slično, a da se metalne ploče koristile za očuvanje važnih zapisa potvrdjuju druge takve metalne ploče nađenje od arheologa.

Godinama se svet smejao ideji o zlatnim pločama kao medijumu za vođenje zapisa. Bila je omiljena meta klevetnika.

Činilo se da svi dokazi podržavaju kritičare; njihov argument izgledao je tako uverljivo - tako čelično čvrst. Tada su počela da se nalaze i otkrivaju drevne metalne ploče i mit kritičara je srušen.

Ploče cara Darija I iz Perzije (napisane oko 518. pre Hrista), sastavljene su od zlata i srebra, 1933. godine pronašao ih je jedan nemački arheolog. Napisani su u istom vremenskom okviru kao i Mormonova knjiga i smešteni u sličnu kutiju kamenog tipa. Od tada su otkrivene brojne metalne ploče sa drevnim spisima.

Prilozi

• Metalne ploce Darius I.jpg
    Metalne ploce Darius I.jpg
    337.3 KB · Pogledi: 2
metalne ploče su bile verovatno mešavina zlata i nekog drugog metala, da bi se sačuvale stolećima zakopane. Originalni pisci te knjige, pisali su i na papir, ili bilo šta tome slično, a da se metalne ploče koristile za očuvanje važnih zapisa potvrdjuju druge takve metalne ploče nađenje od arheologa.

Godinama se svet smejao ideji o zlatnim pločama kao medijumu za vođenje zapisa. Bila je omiljena meta klevetnika.

Činilo se da svi dokazi podržavaju kritičare; njihov argument izgledao je tako uverljivo - tako čelično čvrst. Tada su počela da se nalaze i otkrivaju drevne metalne ploče i mit kritičara je srušen.

Ploče cara Darija I iz Perzije (napisane oko 518. pre Hrista), sastavljene su od zlata i srebra, 1933. godine pronašao ih je jedan nemački arheolog. Napisani su u istom vremenskom okviru kao i Mormonova knjiga i smešteni u sličnu kutiju kamenog tipa. Od tada su otkrivene brojne metalne ploče sa drevnim spisima.
Sada kažeš metalne ploče a gore si pisao drvene - citiram :

“ Arheolozi su našli delove dve kompletne serije šesnaest drvenih dasaka u formi jedne knjige, jedan od orahovog drveta, a drugi od ebanovine. Površina dasaka bila je obložena voskom na dubini od oko dva milimetra, sa širok slojem oko celog panela. Daska je bila u stanju da apsorbuje punjenje voska, od čega su nađeni tanki fragmenti koji su visili ili na daskama ili u blatu ... Na koricama ... na obe strane su bili tragovi šarki, sa kojih Može se zaključiti da je svih šesnaest panela u njihovim elemenata bilo povezano kao japanski stil. “
Završen citat .

Ti kao Vučić , kamere ga snime kako huška narod u rat , a onda poslije kaže nije !

Jel to ima kod vas kurs laganja .

Kod vas se jede Laganje umjesto Lasagne ? Zar ne ?

Sada kažeš metalne ploče a gore si pisao drvene - citiram :

“ Arheolozi su našli delove dve kompletne serije šesnaest drvenih dasaka u formi jedne knjige, jedan od orahovog drveta, a drugi od ebanovine. Površina dasaka bila je obložena voskom na dubini od oko dva milimetra, sa širok slojem oko celog panela. Daska je bila u stanju da apsorbuje punjenje voska, od čega su nađeni tanki fragmenti koji su visili ili na daskama ili u blatu ... Na koricama ... na obe strane su bili tragovi šarki, sa kojih Može se zaključiti da je svih šesnaest panela u njihovim elemenata bilo povezano kao japanski stil. “
Završen citat .

Ti kao Vučić , kamere ga snime kako huška narod u rat , a onda poslije kaže nije !

Jel to ima kod vas kurs laganja .

Kod vas se jede Laganje umjesto Lasagne ? Zar ne ?
Niste me razumeli. To su potpuno dve istorijske činjenice.

Prorok Jezekilja je živeo u Vavilonu gde je bio običaj da se piše da drvetu, zato je koristio izraz "drvo":

"Ti, sine čovečji, uzmi jedno drvo, i napiši na njemu: Judi i sinovima Izrailjevim, drugovima njegovim."

"Pa onda uzmi drugo drvo, i na njemu napiši: Josifu drvo Jefremovo i svega doma Izrailjevog, drugova njegovih."

Termin "drvo" koristi Jezekilja, jer mu je pisanje na drvetu, i tako na daskama bio poznat. To je samo mislio simbilično ili metaforički na jedan zapis.

Danas imamo zapis Jude a to je Biblija, i zapis Josifa a to je Mormonova knjiga napaisana na papiru, a znamo da je papir pravljen od drveta,

Zapis Mormonove knjige je prepisan na metalne ploče, samo da bi se očuvao 1400 godina, ali je preveden i zapisan na papiru i mi taj zapis imamo danas na papiru i tako na drvetu.

Izvinite, dao sam vam previše informacija odjednom, što se može pogrešno razumeti.

Niste me razumeli. To su potpuno dve istorijske činjenice.

Prorok Jezekilja je živeo u Vavilonu gde je bio običaj da se piše da drvetu, zato je koristio izraz "drvo":

"Ti, sine čovečji, uzmi jedno drvo, i napiši na njemu: Judi i sinovima Izrailjevim, drugovima njegovim."

"Pa onda uzmi drugo drvo, i na njemu napiši: Josifu drvo Jefremovo i svega doma Izrailjevog, drugova njegovih."

Termin "drvo" koristi Jezekilja, jer mu je pisanje na drvetu, i tako na daskama bio poznat. To je samo mislio simbilično ili metaforički na jedan zapis.

Danas imamo zapis Jude a to je Biblija, i zapis Josifa a to je Mormonova knjiga napaisana na papiru, a znamo da je papir pravljen od drveta,

Zapis Mormonove knjige je prepisan na metalne ploče, samo da bi se očuvao 1400 godina, ali je preveden i zapisan na papiru i mi taj zapis imamo danas na papiru i tako na drvetu.

Izvinite, dao sam vam previše informacija odjednom, što se može pogrešno razumeti.
Ma nisi dao previše informacija već krive !
Jer kada je Bog trebao izabrati tko će mu biti svećenik svi su oni napisali na svoje drvo svoje ime , a samo je Aronovo drvo procvjetalo .
Tako se pokazalo koga je Bog izabrao .
Isto tako su dva naroda simbolički bila dva drveta na kojima je pisalo njihovo ime - potom su spojeni u jedno ! Jedno drvo jedan narod .
Nego su vas upecali lažima !

Ma nisi dao previše informacija već krive !
Jer kada je Bog trebao izabrati tko će mu biti svećenik svi su oni napisali na svoje drvo svoje ime , a samo je Aronovo drvo procvjetalo .
Tako se pokazalo koga je Bog izabrao .
Isto tako su dva naroda simbolički bila dva drveta na kojima je pisalo njihovo ime - potom su spojeni u jedno ! Jedno drvo jedan narod .
Nego su vas upecali lažima !
Ja ne tumači taj stih svojevoljno i mislim da tu piše jasno da se odnosi na zapiasanu reč na drvetu a ne na sveštenstvo ili sveštenički štap. Ali čak i da ste u pravu i da se to zaista odnosi na sveštenstvo, onda morate da mi odgovorite gde je Josifovo pleme danas? Pored toga kako može to sveštenstvo biti jedno u mojoj ruci? Dalje jasno kaže; "uzmi jedno drvo i napiši". Kako mogu da napišem sveštenstvo? Biblija sama kaže, da nije stvar sopstvenog tumačenja, nego stvar Duha svetoga.

Termin "drvo" ima više značenja, ako ga uznemo simbolično. Koristi se za čoveka:

"Jer nema dobra drveta koje rađa nezdrav rod, ni nezdrava drveta koje rađa dobar rod. Jer se svako drvo poznaje po svom plodu. S trnja se ne beru smokve, niti se grožđe bere s kupine. Dobar čovek iz dobre riznice svoga srca iznosi dobro, a zao čovek iz zle riznice iznosi zlo; jer njegova usta govore ono čega je srce puno." (Luka 6:43-45)

I kosisti se maslinovo drvo kao simbol za čoveka ili za celi Izrael.

Proroci upoređuju dobre ljude sa maslinom (Sudije 9: 8,9); Psalam 128: 3). Pravednik je „u domu Božjem poput zelene masline“ (Psalam 52:10) Dve masline o kojima govori Zaharija (Zaharija 3: 3, 11, 14) imaju dvojaku simboličku referencu. Jedan prikazuje Ješuu i Zerubabela, a drugi dva proroka poslednjih dana ubijenih u Jerusalimu (Otkrivenje 11: 1-4).

Pavle (Rimljanima 11: 17-24), Nefi (1. Nefi 10: 12-14, 15: 7-16) i Jakov (Jakov 5) upoređuju kuću Izrailja sa maslinom. Jakov u uvodu svoje alegorije kaže: Jer, evo, ovako govori Gospod: Uporedit ću vas, dome Izrailjev, sa plemenitom maslinom “(Jakov 5: 3) Dalje i pleme Judino (Jeremija 11: 16) i Jefremovo pleme (Osija 14: 7) simbolično predstavljeno maslinovim drvetom.

Znači, nemožeomi biti sigurni da je Jezekilja govorio simbolično, a ako je to učinio, nemože se odnositi na sveštenstvo, već samo na Izrael,

Ali isto tako može biti da Jezekilja tu nije govorio metaforično, nego bukvalno.

Ja tu ne tumačim ništa, nego stih razumem bukvalno: "Ti, sine čovečji, uzmi jedno drvo, i napiši na njemu: Judi i sinovima Izrailjevim, drugovima njegovim.". "Pa onda uzmi drugo drvo, i na njemu napiši: Josifu drvo Jefremovo i svega doma Izrailjevog, drugova njegovih."

Jezekilja sam tumači taj stih, sopstvenim rečima: "Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću uzeti drvo Josifovo, što je u Jefremovoj ruci, i plemena Izrailjevih, drugova njegovih, i sastaviću ga s drvetom Judinim, i načiniću od njih jedno drvo, i biće jedno u mojoj ruci." (Jezekilja 37:16-20)

Dalje, Mormonova knjiga piše: "I razglasiće se svim kolenima, jezicima i narodu, da je Jagnje Božje Sin Večnog Oca i Spasitelj sveta i da svi ljudi moraju Njemu pristupiti ili ne mogu biti spašeni. I moraju oni doći po rečima koje će biti utvrđene ustima Jagnjetovim, a reči Jagnjetove biće obelodanjene u zapisima potomstva tvoga (Jisif) kao i u zapisima apostola Jagnjetovih (Biblija). Stoga će se oba sjediniti u jedan, jer je jedan Bog i jedan Pastir nad celom zemljom." (1Nefi 13:34-41)

Dalje, Joseph Smith dobija objavu 1830. g. koja glasi: "Poslušajte glas Isusa Hrista, ...čija je reč a živa i moćna. Gle, ovo je mudrost po meni; dakle, ne čudite se, jer čas dolazi kada ću a piti od ploda vinove loze sa vama na zemlji, i sa Moronijem, koga vam poslah da otkrije Mormonovu knjigu, koja sadrži puninu večnog jevanđelja moga, kome poverih ključeve zapisa sa drveta Jefremovog." (Učenje i Savezi 27:1,5)

Jasno pominje tapis Mormonove knjige kao "drvo Jefremovo", isto kako to naziva i prorok Jezekilja.

Vi možete naravno i dalje da tvrditete da ja nisam u pravi, ipak to nemožete da dokažete.

Nazad
Vrh