Divine Truth (Božanska Istina)

Sve si prelijepo rekao, osim sto bi Isus jos vjerovatno dodao da ne bi trebalo suditi drugima.

U slucaju da se ne slazemo s drugima, umjesto osude, cini mi se da je mnogo plemenitije njegovati sazaljenje.

Mozda grijesim, ali cesto primjecujem da su krscani vrlo skloni vjerovati da je njihov put jedini pravi, a sve ostalo vodi u propast i pakao. To se ne odnosi samo na usporedbu s drugim vjerama, nego i izmedju razlicitih krscanskih crkava medjusobno.

Ja bih rekao da nitko nije nasao nikakvu racunicu, niti ista ikome prodaje. Ljudi jednostavno slijede ono sto im se cini najbolje za njih. Mozemo samo naci slicnosti u nasem iskustvu i dijeliti radost zbog tih slicnosti.

Raznolikost je osnovni zakon svemira. Ne postoje dvije iste jabuke u svijetu, niti dvije iste kruske. Svaka je barem malo razlicita. Oni koji zele sve ujednaciti idu izravno protiv jednog od osnovnih zakona bozanske tvorevine. Nikada nece postojati samo jedna vjera, niti samo jedna crkva. Zato treba uciti od drugih i radovati se slicnostima.
To kad se nekome ČINI da je nešto dobro za njega znači da taj nije rasudio o tome šta je dobro za njega nego postupa po osećaju.
To je najgori mogući način a kojim se ljudi uglavnom služe.
Ljudi uglavnom imaju neke predstave o Bogu, nešto im se čini kao ispravno , i pošto im se to svidelo oni to počnu da veruju.
Ima u Bibliji stih koji kaže da je sotona opČINIo ljude da veruju u prevaru, ČINI se da su i tebe zahvatile te njegove ČINI pa si opčinjen prihvatio ono u šta veruješ umesto da rasudiš o svemu i dobro istražiš.
Tvoj bog je istina koja je u tebi.
Postoje dve vrste istine, Istina i pogrešna istina ili zabluda.
Evo otvaram temu o Bogu koji je istina
Biće lakše nego da ovde širim priču.

U Jevanđelju po Jovanu u sedmoj glavi Hristos kaže: Ко хоће његову вољу творити, разумјеће је ли ова наука од Бога или ја сам од себе говорим.
Jedini način da se dođe do razumevanja onoga šta je Hristos Govorio je kroz tvorenje Božije Volje, tj onoga šta je Hristos govorio da treba činiti.
Isus je isto tako rekao: "Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati"

Prijatelju, donio si više neosnovanih pogrešnih zaključaka(na osnovi određenih predrasudbi koje imaš) i nisi razumio ono što sam ti pokušao prenijeti. Uvjeren sam da ćeš s vremenom uvidjeti da sam ti rekao istinu i da sam ti želio dobro. No samo da odgovorim na nekoliko stvari koje si ovdje napisao.
Ljudi mogu da razviju euforična osećanja u sebi i da posle misle da su dobili Božiju ljujbav. Ali Božija ljubav nije euforija, nego jedan tihi nežni spokoj koji ispunjava čovekov život. Kao sunce u proleće, nit ti je toplo nit ti je hladno tako da ga i ne primećuješ, A euforična osećanja su ono šta je Bog dao đavolu da ima čime da zavodi ljude. I ona su kao sunce u leto kad pripeče. Pa kad ljudi naviknu na euforiju onda im Đavo zavrne slavinu pa bude kao sunce u zimu, gnev, bes, nespokoj, ljutnja, jad, patnja nedostatak smisla... sve su to osećanja suprotna euforiji koja na kraju stignu onoga koje postao zavisnik od euforije.
Slažem se da ljudi mogu svašta umisliti i stvoriti u sebi osjećaje za koje vjeruju da dolaze od Boga, ali u realnosti to nije ono što se događa. Isto tako je moguće da duhovi "glume" Boga i daju nam osjećaje koje mi onda interpretiramo kao da dolaze od Boga. Ljudi u svojoj pogrešnoj želji da budu posebni, cijenjeni, superiorni su u stanju kreirati fantaziju i iluziju kako bi izbjegli realnost i uvjerili se u nešto što ne postoji niti je moguće. Svjestan sam tih stvari, ali to nije ono o čemu ja pričam. Odnos s Bogom nije moguć dok želimo iluziju i dok nismo iskreni i motiv nam nije čist. To je nemoguće, jer Bog odgovara samo na iskrene i čiste motive i želj/žudnje, to je nešto što znam iz iskustva.

Ja nisam nigdje rekao da je Božja ljubav euforična, to je bila tvoja interpretacija mojih riječi. Mislim da je potrebno definirati euforiju. Ako je to onaj osjećaj kad usred nogometnog ludila ekipa za koju navijaš zabije gol i publika padne u trans, to definitivno nije ono što se osjeća nakon primitka Božje ljubavi. Taj trans je po meni stanje sebičnosti i nesvjesnosti nikoga oko sebe, pa čak niti sebe samoga. Osjećaj Božje ljubavi ostavlja upravo suprotan efekt, gdje postajemo pojačano svjesni sebe i drugih, senzitivni na ljubav i iako smo ekspresivni, imamo snažan osjećaj suosjećanja i brige za sebe i druge oko sebe. Slažem se da euforični osjećaji često nisu vezani za nešto dobro i povezao bi ih sa osjećajem ovisnosti, tj. kada nam je zadovoljena određena ovisnost koju imamo, osjećamo euforiju. To zasad nije bio moj doživljaj primanja Božje ljubavi. Božju ljubav nije moguće primiti dok smo u želji za ovisnostima. Kada osoba primi Božju ljubav, neće osjećati samo dobre osjećaje, nego naprotiv, ljubav koja ulazi u dušu počinje izbacivati iz nje sve ono što nije u skladu s njome pa tako kreće iz nas tuga, strah, sram i druge negativne emocije. Emocionalna preplavljenost(u mojem iskustvu uvijek uključuje suze) je uvijek rezultat primanja Božje ljubavi i nakon što ju primimo, ćemo osjećati osjećaje mira, stabilnosti, povezanosti sa sobom, drugima i Bogom, blaženstva, radosti, sreće, strasti, punine, želje, zahvalnosti, itd...

Ne vjerujem da Đavao postoji, niti sam ikada susreo takve biće, ali znam da postoje zli i mračni duhovi koji zagorčavaju život ljudima na razne načine i manipuliraju njihovim životima. I sam sam često pod napadom takvih i njima sličnih duhova jer često ne žele da do ljudi dođe istina. Sležem se s tvojom interpretacijom euforije kao ovisničkog osjećaja. a ovo što opisuješ kada kažeš da su im oduzeti ti osjećaji javljaju se osjećaji bijesa, ljutnje, mržnje, nemira....sve se to dešava kada narkomanu ne daš dozu. No to definitivno nije ono o čemu ja pričam.
To šta ti prodaješ Isus nigde nije ni pomenuo, ali si izgleda našao neku svoju računicu u toj prevari
Lepa slatkorečiva nauka za one koji bi da ih češaš kako ih uši svrbe, A Biti Hristov sledbenik nije ni malo lako, treba da okreneš i drugi obraz na šamar, Da nahtaniš i napojiš onoga koji te tlači, i ne samo radi obaveze već iz ljubavi.
Ja ništa ne prodajem niti imam ikakvu računicu u ovoj "prevari". Naravno da nije riječ o nikakvoj prevari i sve što dijelim je besplatno. Dajem svoje znanje, iskustvo, energiju i vrijeme besplatno svima koji žele čuti i istražiti malo više. Tko ne želi, ne mora.
Ovo definitivno nije nikakva slatkoriječiva nauka niti "češe ljudima uši". Većina ljudi ne želi čuti za nju, a upravo ti si jedan primjer takvog slučaja. Iz mog iskustva, ovo učenje je jedno od najtežih i najkonfrontirajućih stvari koje sam čuo i iskusio u životu (A proučavao sam i isprobao brojne puteve), ali isto tako i put koji mi je donio najviše dobrobiti i osobnih promjena na bolje i na tome sam vječno zahvalan.
Slažem se da treba voljeti ljudi i pomagati, to je upravo ono na što nas Božja ljubav i još više potiče jer nam omekšava srce, koje postaje mekano i živo, za razliku od kamena koji većina ljudi nosi u sebi.
E kad tako radiš onda ti se Bog javi kroz Božanska otkrovenja i upućuje te u istinu da možeš odgovoriti onima koji bi da te prevare.
A u Sv Pismu lepo piše da će u zadnje vreme izaći mnogi lažni Hristosi i činiti mnoga čudesa, da bi zaveli čak i odabrane.
Ne poznaješ mene i ne znaš da li te želim ili ne želim prevariti. Moja želja je da ti pomognem, ali ne moraš mi vjerovati. Sve ovo o čemu pričam se može dokazati kroz vlastito iskustvo.
Znam što piše u Bibliji, ali brojne stvari koje jesu u njoj su greška, pa prema tome ona nije mjerodavna za svaki slučaj i situaciju. U njoj ima mnoštvo neljubavnih i nelogičnih učenja, što je znak da ne dolaze od Boga, jer Bog je uvijek ljubavan i uvijek logičan. Ponavljam ono što sam napisao u prvom redu odgovora ."Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati" Ako bilo tko pogleda plodove Divine Truth učenja i njihovih učitelja, vidjet će da su dobri.

Nisi ga susreo jer živi u tebi i u svakome od nas,
Koliko ja znam za priču iz Biblije (za koju ne vjerujem da je istinita), Lucifer je bio anđeo koji se pobunio protiv Boga i zbog toga je izgnan iz raja. Kako je moguće da takvo jedno biće živi u svima od nas? To nema nikakvog smisla niti oslikava Boga kao dobrog.
Vidim da si spreman da učiš druge lepo je to, ali treba da se i sam učiš, nemoj da te pogađa kada ti neko stane nasuprot
Kako znaš da sam ne učim? Sve o čemu sam dosad pričao govorim iz vlastitog iskustva, znanja i vjere koju sam skupio kroz godine proučavanja, promišljanja, djelovanja i osobnog odnosa s Bogom. Ne pogađa me ako netko ima drugačije ili suprotno mišljenje od mog, dapače, znam da svatko ima slobodnu volju i da može izabrati vjerovati što god želi. Ja sam samo rekao istinu, a ona je ta da nisi otvoren i željan čuti ovo o čemu ja pričam i da si uslijed vlastitih krivih uvjerenja i predrasuda donio sud kako je Divine Truth učenje lažno i pokušaj prevare, bez da si potrošio potrebno vrijeme i energiju te bio otvorena uma i srca te malo detaljnije poslušao, istražio i eksperimentirao s onim o čemu pričam. Mislim da to nije mudar izbor, ali nemam ništa protiv ako ga učiniš.
možda od njega možeš nešto i da naučiš.
Ovo vrijedi i u drugom smjeru.

U ova dva videa su objašnjene osnove "Uskog puta" koji je Isus podučavao u prvom stoljeću(a koje podučava i danas nakon povratka), ali je kroz godine modificiran, distorziran, neshvaćen i djelovi su izostavljeni u Bibliji.

Prvi dio:

Drugi dio:

Ovo je kratak obris predavanja:

Sažetak "Puta"
Želja za Božanskom ljubavlju
Iskrena strastvena želja i žudnja da primimo Božansku ljubav od Boga i postanemo puni ljubavi u SVIM aspektima našeg osobnog života i postojanja

Želja za Božanskom istinom
Iskrena strastvena želja i čežnja za primanjem Božanske Istine od Boga, uključujući sve Božje Istina o našem osobnom ja, i živjeti Istinu u SVIM aspektima vlastitog osobnog života i bivanja

Biti ponizan
Iskrena strastvena želja i čežnja da OSJETIMO sve vlastite emocije i osjećaje, bez obzira jesu li te emocije i osjećaji ugodni ili bolni, ne pokušavajući uključiti druge, okriviti druge ili povrijediti druge, bez obzira na to čine li te emocije da je ljudima oko nas neugodno ili ih je strah. Imati strastvenu želju da sebe emocionalno vidimo kao što Bog nas vidi.

Želja za ljubavlju

Želja za Božanskom ljubavlju

Iskrena strastvena želja i žudnja da primimo Božansku ljubav od Boga i postanemo puni ljubaviu SVIM aspektima našeg osobnog života i
postojanja
Strastvena želja za odnosom s Bogom
Strastvena želja da primite Božju ljubav u vlastitu dušu
Strastvena želja za Bogom, i dati Bogu svoju ljubav
Strastvena želja da vidite da samo vi možete spriječiti Božju Ljubav da teče u vašu dušu
Strastvena želja za životom u skladu sa svim Božjim zakonima i istinama
Strastvena želja za vjerom i povjerenjem u Boga umjesto samopouzdanja (pouzdanja samo u sebe)
Strastvena želja da se uklone sve unutarnje stvari koje sprječavaju odnos s Bogom
Strastvena želja da se zaustavi "fasada" prirodne ljubavi

Strastvena želja da postanete puni ljubavi prema sebi i drugima u SVIM svojim djelima, mislima i akcijama
Želja za preuzimanjem pune osobne odgovornosti za vlastiti život
Želja da vidite kada niste ljubavni prema sebi i da uklonite uzrok u sebi
Želja da se vidi kada ne volite druge i da uklonite uzrok u sebi
Želja za davanjem dara ljubavi drugima bez naknade, nagrade ili očekivanja
Želja da zaustavite svoje isprike za napadanje i rušenje drugih
Želja da prestanete kriviti druge za vlastite nedostatke i ponašanje bez ljubavi

Želja za istinom

Želja za Božanskom istinom

Iskrena strastvena želja i čežnja za primanjem Božanske Istine od Boga, uključujući sve Božje
Istina o našem osobnom ja, i živjeti Istinu u SVIM aspektima vlastitog osobnog života i bivanja

Kada želimo Istinu, želimo preuzeti osobnu odgovornost za vlastiti život
Emocionalno ne zahtijevamo niti tražimo od drugih da čine stvari za nas
Emocionalno ne zahtijevamo niti tražimo od drugih da isprave stvari umjesto nas
Emocionalno ne zahtijevamo niti tražimo od drugih da nas podrže u našim ovisnostima
Ne fokusiramo se na probleme ili poteškoće drugih ljudi kako bismo se osjećali bolje
Želite OSJETITI Istinu, a ne samo govoriti ili priznati Istinu

Kada želimo Istinu, želimo znati i emocionalno prihvatiti Božje Istine
Tražimo Božansku istinu, umjesto da nastojimo zadržati vlastitu poziciju
Nastojimo emocionalno prihvatiti Božansku Istinu, umjesto da samo govorimo o Božanskoj Istini
Nastojimo ukloniti svu neistinu i otpor u sebi prema prihvaćanju Božanske Istine
Potpuno smo emocionalno otvoreni za primanje Božanske Istine iz bilo kojeg izvora
Mi ne poričemo, ne opiremo se, ne ljutimo se ili napadamo Božansku Istinu

Kada želimo Istinu, želimo znati punu Istinu o sebi, imamo strastvenu želju vidjeti sebe kako nas Bog vidi
Ne držimo se netočnih i lažnih percepcija o sebi da bismo se osjećali "dobro"
Ne očekujemo od drugih da nam pomognu da izbjegnemo Istinu o sebi
Ne nastavljamo zadovoljavati svoje ovisnosti nakon što ih upoznamo
Ne postavljamo stalno ista pitanja o svom osobnom životu želeći različite odgovore
Ne poričemo ono što Zakon privlačnosti donosi u naš osobni život
Ne poričemo svoju emocionalnu bol u svom osobnom iskustvu
Ne poričemo bolesti, probleme ili bolove našeg tijela
Bolesti, probleme ili bolove našeg tijela vidimo kao vlastite kreacije
Ne tražimo vanjska rješenja za bolesti, probleme ili bolove našeg tijela

Kada želimo Božansku istinu, pokazujemo emocionalno razumijevanje Božjih zakona
Božansku istinu razumijemo emocionalno, a ne intelektualno
Božji zakoni su "zapisani u našem srcu" - Naše srce shvaća načela svih Božjih zakona
Je li Zakon božanske ljubavi (pokajanje i oprost) zapisan u našem srcu?
Je li Zakon uzroka i posljedice zapisan u našem srcu?
Je li Zakon privlačnosti zapisan u našem srcu?
Je li Zakon želje zapisan u našem srcu?
Koji bi postupci pokazali da su ti zakoni postali dio naše prirode?
Budući da se naše srce promijenilo, Božansku je istinu lako razumjeti i slijediti
Ne treba nam nitko drugi da nam kaže Istinu, ili nam pomogne da utvrdimo Istinu

Biti ponizan
Iskrena strastvena želja i čežnja da OSJETIMO sve vlastite emocije i osjećaje, bez obzira jesu li te emocije i osjećaji ugodni ili bolni, ne
pokušavajući uključiti druge, okriviti druge ili povrijediti druge, bez obzira na to čine li te emocije da je ljudima oko nas neugodno ili ih je strah.
Strastvena želja da sebe emocionalno vidimo kao Bog nas vidi bez uljepšavanja ili poricanja.

Kada smo Ponizni, imamo strastvenu želju da sami OSJETIMO sve svoje emocije
Ne treba nam nitko drugi da podijeli naše osobno emocionalno iskustvo
Ne govorimo o svojim emocijama i osjećajima, a da ih ne osjetimo
Primjećujemo kada stvaramo emocije samoobmane kako bismo izbjegli prave emocije
Npr. Kažnjavanje sebe kada umjesto toga trebamo osjećati strah
Npr. Biti ljutit i okrivljavati druge kada trebamo osjetiti vlastite zahtjeve bez ljubavi
Npr. Osjećaj obamrlosti kako bismo spriječili sebe da osjetimo druge emocije
Npr. Osjećaj "povrijeđenosti" od strane drugih kada smo stvarno ljuti i zahtjevni prema drugima
Npr. Kritizirati druge radije nego osjećati našu želju za moći, kontrolom i slavom

Kad smo ponizni, nismo izbirljivi u izražavanju emocija
Otvoreno i transparentno pokazujemo svoje prave osjećaje, bilo bolne ili ugodne
Ne čekamo pristanak drugih prije nego što pokažemo svoje prave osjećaje
Ne biramo samo ugodne osjećaje, a odbacujemo bolne osjećaje
Ne pokušavamo natjerati sebe da osjećamo nešto kada umjesto toga osjećamo druge stvari
Npr. Usrećimo sebe kada smo zapravo tužni
Npr. Učinimo se jakima kada se zapravo osjećamo slabima
Npr. Budimo pozitivni kada se zapravo osjećamo beznadno
Npr. Krivimo sebe kako bismo izbjegli osjećaj boli zbog toga što se drugi prema nama odnose bez ljubavi
Npr. Krivite druge kako biste izbjegli želju bez ljubavi da se prema drugima odnosite bez ljubavi
Ne stavljamo jedno lice za posao, drugo za dom, treće za prijatelje
Ne opiremo se reći Istinu o tome što činimo drugima kako bismo izbjegli napad
Ne planiramo svoj život kako bismo izbjegli bol

Kada smo ponizni, ne očekujemo da će drugi prihvatiti ili se složiti s nama
Potpuno smo spremni i dopuštamo drugima da dožive vlastito emocionalno iskustvo
Uključujemo svoje želje ne očekujući odobrenje ili prihvaćanje drugih
Ne mijenjamo svoje ponašanje samo zato što smo s drugim skupom ljudi
Emocionalno smo otvoreni, bez da napadamo ili ne volimo druge
Ne mijenjamo svoj život radi odobravanja ili prihvaćanja drugih
Ne prešućujemo Istinu kako se ne bismo osjećali loše u društvu drugih
Ne izbjegavamo druge, ne kritiziramo ih ljutito ili manipuliramo drugima prijetnjama kako bismo izbjegli bol

Kada smo ponizni, želimo sebe vidjeti onako kako nas Bog vidi
Ne umanjujemo svoje neljubavno i loše ponašanje (npr. govoreći "mi smo samo ljudi")
Ne opravdavamo vlastito ponašanje bez ljubavi ili nedostatak djelovanja s ljubavlju
Ne pokušavamo prebaciti krivnju izvana za vlastito ponašanje ili djelovanje bez ljubavi
Volimo kako Božji zakoni razotkrivaju naše pravo emocionalno stanje i mi OSJEĆAMO naše stanje
U mogućnosti smo sjediti ispred Božjeg zrcala istine (Zakon privlačnosti) i vidjeti svoje kreacije
U stanju smo vidjeti uzroke učinaka naših kreacija u sebi
U stanju smo osjetiti kada se osobno ne kajemo ili opraštamo sebi ili drugima
Aktivno želimo OSJEĆATI kada nam se predstavi osobna Istina
Prestajemo govoriti i djelujemo u skladu s Ljubavlju bez straha od posljedica radnji iz ljubavi
Prestajemo očekivati da se drugi ponašaju s ljubavlju i želimo s ljubavlju ispravljati druge

Zadnje uređeno:
4 i po' sata predavanja i ploca iza njega ispisana ko' da objasnjava atomsku fiziku... pa ako ne moze to objasniti u po' sata, 45 minuta, onda on tu nesto opasno krivuda.

4 i po' sata predavanja i ploca iza njega ispisana ko' da objasnjava atomsku fiziku... pa ako ne moze to objasniti u po' sata, 45 minuta, onda on tu nesto opasno krivuda.
Mislio sam da budisti ne osuđuju.... :)

P.S. Nema krivudanja na Uskom putu, samo ravno!

Zadnje uređeno:
Jako je opasno i potpuno suprotno od poniznosti izdavati se za du'ovnog ucitelja. Silan pad prijeti.

Jako je opasno i potpuno suprotno od poniznosti izdavati se za du'ovnog ucitelja. Silan pad prijeti.
Zašto je opasno? Znači li to da nitko ne bi smio biti duhovni učitelj? Usput, AJ se ne izdaje za "duhovnog učitelja", bar ne onako kako ti ovdje insinuiraš.

Zadnje uređeno:
Zašto je opasno?
Zato jer je to jednostavno laz, a osobe koje nisu u stanju slijediti niti jednostavnu istinu, ne samo da ne mogu voditi druge, nego ne mogu niti same napredovati na putu du'ovnosti.
Usput, AJ se ne izdaje za "duhovnog učitelja", bar ne onako kako ti ovdje insinuiraš.
Cim se izdaje za Isusa Krista, pripisuje sebi i osobine koje je Isus imao. A kao sto znamo, Isus je bio utemeljitelj religije, spasitelj covjecanstva.

Zadnje uređeno:
Zato jer je to jednostavno laz, a osobe koje nisu u stanju slijediti niti jednostavnu istinu, ne samo da ne mogu voditi druge, nego ne mogu niti same napredovati na putu du'ovnosti.
Uz dužno poštovanje, ne znaš da je to laž, samo misliš da je(zbog odreženih predrasuda i pogrešnih uvjerenja koje imaš). A to je velika razlika. Ne znam o kojoj to "jednostavnoj istini" pričaš, ali istine koje on podučava jesu jednostavne za razumijeti(no nisu jednostavne za primjeniti, najviše zbog količine grijeha u kojem se nalazimo), i mislim da je on vrlo dobar primjer osobe koja utjelovljuje duhovne vrijednosti koje podučava. Ne slažem se s tobom da je opasno podučavati duhovne istine, jer istina uvijek oslobađa i donosi napredak i ljubav. Ono što jest opasno je podučavanje laži i neistina(a za koje vjerujemo da su istina), a toga ima puno u većini svjetskih religija. Kako u kršćanstvu, islamu, židovstvu, hinduismu, budizmu, itd....Bitno je znati prepoznati laž od istine, što nije tako teško ako znaš koje su kvalitete i atributi istine, no to nažalost također nije dobro znano na Zemlji trenutno.
Cim se izdaje za Isusa Krista, pripisuje sebi i osobine koje je Isus imao. A kao sto znamo, Isus je bio utemeljitelj religije, spasitelj covjecanstva.
Zanimljivo je da čak i ti koji nisi kršćanin, imaš određene zahtjeve i očekivanja (što nije ljubavno) o tome kakav bi Isus trebao biti, kako se ponašati, kako i što podučavati, itd...Mislim da to nije dobar pristup jer ograničavamo sebe u vidu onoga što možemo prihvatiti, a istina često nije nužno ono što očekujemo, jer često ono što već smatramo istinom, nije istina nego laž ili poluistina. Što ako Biblija nije vjerodostojan dokument (predlažem da nije) i prema tome ne sadrži vjeran opis Isusa ni njegovog karaktera? Hoćemo li moći prepoznati pravog Isusa ako očekujemo nekoga tko liči na opis osobe iz Biblije, no u realnosti je Isus bio drugačija osoba?

Ne, Isus nije bio utemeljitelj religije, niti je želio da se uspostavi religija u njegovo ime. To su ljudi odlučili stvoriti nakon njegove smrti. Isus je uvijek bio, i još uvijek jest, naš brat, koji je kroz vlastitu poniznost i uz pomoć drugih(Boga, duhovnih vodiča, čitajući tadašnje proročke knjige Jeremije, Izaija....)spoznao i želio imati osoban odnos s Bogom, koji ga je naučio mnogim istinama koje dotad nisu bile poznate čovječanstvu. Kao što je učitelj, isto tako je i student, jer Bog je beskonačno biće, pa je prema tome i Njegova istina beskonačna - uvijek će biti još toga za otkriti, što se onda logički nameće da osoba koje slijedi Put prema Bogu, ostaje vječan student. Kroz svoju ljubav za ljude želio je podjeliti te istine sa ostatkom braće i sestara, čovječanstvom, kako bi ih spasio, ne na način na koji kršćani vjeruju - da je svojom žrtvom preuzeo i otkupio naše grijehe - što nije istina, nego je podučavao kako je svatko od nas odgovoran za svoje misli, osjećaje, riječi i djela(za svoje grijehove) i da svatko može "spasiti" sebe od grijeha, imajući odnos s Bogom koji od nas zahtjeva da se pokajemo i oprostimo, što su oba emocionalni procesi, i kroz njih naučimo što ljubav jest, te nas Božja ljubav očisti od grijeha, ako to želimo.

Zadnje uređeno:
Zanimljivo je da čak i ti koji nisi kršćanin, imaš određene zahtjeve i očekivanja (što nije ljubavno)
Božija ljubav je stvar razuma a ne stvar osećanja.
Evo objasniću ti na primeru.
Majke znaju da daju deci kokakolu, razne slatkiše im kupuju a to je uglavnom nezdravo po dete. Majka kaže ja sam srećna kada je moje dete srećno i za nju je to ljubav.
A prava ljubav koja je po razumu će detetu dati ono šta je osnovna životna potreba i što je čovek rasudio da je dobro za njegovo dete i ne gleda da li će dete biti zadovoljno ili nezadovoljno ljubavlju koju mu daje.
Tako i Fazlija ti iz ljubavi skreće pažnju na nešto a tebi se to ne sviđa, i odma je za tebe to neljubavno. Jer te tvoj guru, taj lažni Hristos, izgleda nije naučio kakva je prava ljubav.
Tako ćeš i za ovaj moj komentar da kažeš kako je neljubavan, Iako ti ja dajem ono šta je tvoja osnovna životna potreba, svetlost koja će te izbaviti iz tame u kojoj se nalaziš, ako poveruješ.

Zadnje uređeno:
Božija ljubav je stvar razuma a ne stvar osećanja.
Ne slažem se, ali pokušat ću objasniti s čime se točno ne slažem. Božja ljubav je emocija/osjećaj, a ne misao. Misli dolaze iz uma, koji je zapravo mozak duhovnog tijela, a osjećaji dolaze iz duše. Bog sa nama komunicira putem duše, a ne putem uma, pa tako svaka direktna komunikacija s Bogom emocionalne, a ne intelektualne prirode. Ljubav kao osjećaj jest razumna i logična. Postoje emocije koje nisu razumne i nisu u skladu s istinom i postoje emocije koje jesu razumne, logične i u skladu s istinom. Na primjer, strah je nerazumna i nelogična emocija koja nije u skladu s istinom.
Evo objasniću ti na primeru.
Majke znaju da daju deci kokakolu, razne slatkiše im kupuju a to je uglavnom nezdravo po dete. Majka kaže ja sam srećna kada je moje dete srećno i za nju je to ljubav.
A prava ljubav koja je po razumu će detetu dati ono šta je osnovna životna potreba i što je čovek rasudio da je dobro za njegovo dete i ne gleda da li će dete biti zadovoljno ili nezadovoljno ljubavlju koju mu daje.
Slažem se s ovim primjerom koji si stavio. U prvom slučaju, majka koja daje slatkiše i coca-colu svome djetetu ga zapravo ne voli, nego ga hrani ovisnostima, više ju zanima trenutni ushit koji dobiva od djeteta nego njegovo kratkoročno i dugoročno zdravlje. U drugom slučaju majka voli svoje dijete i voljna je pretrpjeti negativnu reakciju djeteta na to da mu uskrati ovisnost i da mu ponudi zdravu hranu. Ljubav uvijek misli na dobrobit svih uključenih u određenu situaciju. No, kako bi bila prava ljubav bitno je da akcija bude podržana i da dolazi iz osjećaja ljubavi, jer akcija nekad može izvana izgledati kao dobra, ali ako je iz pogrešnih motiva, konačni rezultat će biti manjkav. Na primjer,netko tko je bogat može donirati novce siromašnima, ali ako to radi iz sebičnih razloga, na primjer kako bi se osjećao dobro u vezi sebe, ili da ga drugi slave i cijene, ili da dobije slavu, itd... tada to neće biti dobro djelo.
Tako i Fazlija ti iz ljubavi skreće pažnju na nešto a tebi se to ne sviđa, i odma je za tebe to neljubavno. Jer te tvoj guru, taj lažni Hristos, izgleda nije naučio kakva je prava ljubav.
Ne bih se baš složio da to radi iz ljubavi, ali nećemo o drugima. Ovdje me pogrešno citiraš, nisam rekao da je neljubavno to što mi Fazlija skreće pozornost na neke stvari. Rekao sam da je neljubavno imati očekivanja i zahtjeve, to je univerzalna istina o ljubavi. Prava ljubav nema očekivanja niti zahtjeva išta. Nemam nikakvih problema kada netko propitkuje moja uvjerenja i rado ću pojasniti koja su i zašto u njih vjerujem. Sviđa mi se što je Fazlija otvoren za diskusiju i što postavlja pitanja. AJ nije nikakav guru niti lažni Krist, ali ne očekujem da bilo tko drugi djeli moje mišljenje. Ja sam kroz vlastito iskustvo, te logiku i razum došao do određenih dokaza zbog kojih vjerujem u ono što on podučava.
Tako ćeš i za ovaj moj komentar da kažeš kako je neljubavan, Iako ti ja dajem ono šta je tvoja osnovna životna potreba, svetlost koja će te izbaviti iz tame u kojoj se nalaziš, ako poveruješ.
Postoje određeni elementi komentara koji su neljubavni, stavovi koje posjeduješ, jer pokazuješ kondescenciju, aroganciju i predrasude kroz određene izjave, što spada u neljubavne karakterne crte. Vjeruješ da mi je potrebno svjetlo, a ne znaš jesam li u tami ili nisam, samo pretpostavljaš da jesam.

Ne slažem se, ali pokušat ću objasniti s čime se točno ne slažem. Božja ljubav je emocija/osjećaj, a ne misao. Misli dolaze iz uma, koji je zapravo mozak duhovnog tijela, a osjećaji dolaze iz duše. Bog sa nama komunicira putem duše, a ne putem uma, pa tako svaka direktna komunikacija s Bogom emocionalne, a ne intelektualne prirode. Ljubav kao osjećaj jest razumna i logična. Postoje emocije koje nisu razumne i nisu u skladu s istinom i postoje emocije koje jesu razumne, logične i u skladu s istinom. Na primjer, strah je nerazumna i nelogična emocija koja nije u skladu s istinom.

Slažem se s ovim primjerom koji si stavio. U prvom slučaju, majka koja daje slatkiše i coca-colu svome djetetu ga zapravo ne voli, nego ga hrani ovisnostima, više ju zanima trenutni ushit koji dobiva od djeteta nego njegovo kratkoročno i dugoročno zdravlje. U drugom slučaju majka voli svoje dijete i voljna je pretrpjeti negativnu reakciju djeteta na to da mu uskrati ovisnost i da mu ponudi zdravu hranu. Ljubav uvijek misli na dobrobit svih uključenih u određenu situaciju. No, kako bi bila prava ljubav bitno je da akcija bude podržana i da dolazi iz osjećaja ljubavi, jer akcija nekad može izvana izgledati kao dobra, ali ako je iz pogrešnih motiva, konačni rezultat će biti manjkav. Na primjer,netko tko je bogat može donirati novce siromašnima, ali ako to radi iz sebičnih razloga, na primjer kako bi se osjećao dobro u vezi sebe, ili da ga drugi slave i cijene, ili da dobije slavu, itd... tada to neće biti dobro djelo.

Ne bih se baš složio da to radi iz ljubavi, ali nećemo o drugima. Ovdje me pogrešno citiraš, nisam rekao da je neljubavno to što mi Fazlija skreće pozornost na neke stvari. Rekao sam da je neljubavno imati očekivanja i zahtjeve, to je univerzalna istina o ljubavi. Prava ljubav nema očekivanja niti zahtjeva išta. Nemam nikakvih problema kada netko propitkuje moja uvjerenja i rado ću pojasniti koja su i zašto u njih vjerujem. Sviđa mi se što je Fazlija otvoren za diskusiju i što postavlja pitanja. AJ nije nikakav guru niti lažni Krist, ali ne očekujem da bilo tko drugi djeli moje mišljenje. Ja sam kroz vlastito iskustvo, te logiku i razum došao do određenih dokaza zbog kojih vjerujem u ono što on podučava.

Postoje određeni elementi komentara koji su neljubavni, stavovi koje posjeduješ, jer pokazuješ kondescenciju, aroganciju i predrasude kroz određene izjave, što spada u neljubavne karakterne crte. Vjeruješ da mi je potrebno svjetlo, a ne znaš jesam li u tami ili nisam, samo pretpostavljaš da jesam.
Ljudi koji se oslanjaju na intelekt su nesposobni da vide suštinu,jer intelekt barata sa detaljima, a leva moždana hemisvera je intelektualna. Da bi se videla suština čovek mora da ume da se osloni na desnu moždanu hemisveru koja je deo Boga u nama i ona je ta koja vidi suštinu.
Evo ti si moj odgovor raskomadao na delove i u njemu našao svako zlo, a suštinu nisi našao jer si Boga koji živi u tebi ućutkao i više ne čuješ njegov glas. Kako Pavle reče: ništa samo po sebi nije pogano nego ako ko misli da je nešto pogano onda je tome to pogano.
Tako i ništa samo po sebi nije neljubavno. nego ako ko misli da je nešto tako onda je tome to tako.

Ljudi koji se oslanjaju na intelekt su nesposobni da vide suštinu,jer intelekt barata sa detaljima, a leva moždana hemisvera je intelektualna. Da bi se videla suština čovek mora da ume da se osloni na desnu moždanu hemisveru koja je deo Boga u nama i ona je ta koja vidi suštinu.
Slažem se da ljudi koji se oslanjaju najviše na intelekt ne vide suštinu, i usudio bih se reći vide samo površinu. Na sreću, ja nisam jedan od takvih ljudi. Poglavito nastojim koristiti i emocije/osjećaje i intelekt kada razlučujem istinu. Ne slažem se da bilo koji dio našeg tijela ima dio Boga u sebi. Ono što može imati dio Boga u nama je naša duša, no to je moguće samo kroz primanje Božje ljubavi u našu dušu, što mora biti slobodan izbor i želja svakoga od nas. Nitko od nas nema automatski dio Boga u sebi.
Evo ti si moj odgovor raskomadao na delove i u njemu našao svako zlo, a suštinu nisi našao jer si Boga koji živi u tebi ućutkao i više ne čuješ njegov glas.
Možda se čini da je moj odgovor došao iz intelektualne analize, ali to nije tako. Većinom je došao iz osjećaja, kojeg je onda moj intelekt interpretirao i pretvorio u misli i riječi. Ne provodim puno vremena razmišljajući i mozgajući već riječi teku prirodno iz mene. Odgovor sam razdjelio na djelove jer volim biti precizan i pedantan, te sam se želio posvetiti i objasniti svaki dio koji smatram spornim. Vjerujem da je ljubavno biti detaljan i opširan, jer na taj način osobi dajemo više istine nego što bi to inače u par riječi mogli shvatiti. Također vjerujem da je kako se kaže: "Bog u detaljima", i da kada volimo druge brinemo o najmanjem detalju, jer Bog isto tako zna i razumije i najmanji detalj o nama, zakonima, svemiru i svemu stvorenome.

Mislim da sam vrlo dobro isčitao tvoj komentar i vidio i dobro i loše u njemu te sam isto tako objasnio i dio tvoje motivacije, za koju vjeruješ da je ispravna, jer vjeruješ da mi pomažeš i da znaš više, ali nisi pomislio da možda griješiš u vezi mene,da možda ipak razumijem određene stvari, i to je dokaz tvojeg stava arogancije i kondescencije.

Molim te da me ne shvatiš krivo, ovo ne govorim zato da bih te uvrijedio, povrijedio ili ponizio, već zato jer ti želim pomoći, arogancija je problem jer je suprotna od poniznosti, a bez poniznosti nije moguće mnogo toga, naprimjer, nije moguće primiti istinu ni ljubav, a nije moguće ni vidjeti gdje i kako griješimo niti kako to promijeniti. Želim da znaš da ti želim dobro.
Kako Pavle reče: ništa samo po sebi nije pogano nego ako ko misli da je nešto pogano onda je tome to pogano.
Tako i ništa samo po sebi nije neljubavno. nego ako ko misli da je nešto tako onda je tome to tako.
Ne slažem se s Pavlom ovdje, ako dobro razumijem citat. Mislim da je vrlo evidentno da neke stvari jesu neljubavne jer postoji apsolutna realnost, apsolutna istina koja nije subjekt mišljenju. Bog ima uvid u istinu svake situacije, svake osobe i to ne ovisi o mišljenju ljudi, koje su subjektivne. Na primjer, ako ja tebe udarim, to je objektivno zlo koje Bog penalizira kroz svoje Zakone, neovisno o tome što ja mogu misliti da nije i da ću proći bez negativnih posljedica. Ono što mene zanima jest Božje mišljenje o nećemu, a ne moje, jer moje mišljenje je često puno grešaka pa prema tome težim u svakom trenu i situaciji doći do Božje istine i spreman sam mijenjati svoje mišljenje ako mi se dokaže kroz dokaze da nije ispravno.

Zadnje uređeno:
Kako Pavle reče: ništa samo po sebi nije pogano nego ako ko misli da je nešto pogano onda je tome to pogano.

Predstavljeno na primjeru:

Ljubav je velikodušna,
dobrostiva je ljubav,
ne zavidi,
ljubav se ne hvasta,
ne nadima se;
nije nepristojna,
ne traži svoje,
nije razdražljiva,
ne pamti zlo;
ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini;
sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada, sve podnosi.
Ljubav nikad ne prestaje.

Plačite nad sobom kćeri Jeruzalemske...
Ne može čovjek vidjeti suštinu dok ne vidi sebe očima te suštine. Pa bi da krene malo lijevo, pa malo desno, pa uhvati zamah i začas ga vjetrometina otpuše do krajeva zemaljskih... A tamo anđeli čekaju da ga sakupe i saberu, a čovjek opet pobjegne ulijevo ili udesno, pa iovo nanovo. Da bi se vidjela suština čovjek mora da ima Kristov Um koji je Kristovo Srce. A taj govori:

Sve ih nađoh opijenima, ne nađoh nikoga žednog. I moja se duša ražalostila nad sinovima ljudskim jer su slijepih srca i ne vide: prazni dođoše u svijet, i prazni će ga začas napustiti. Ali sad, na časak su opijeni. Kada se otrijezne od svog vina, onda će se predomisliti. (Isus, Logion 28b)

Svako dobro!

Plačite nad sobom kćeri Jeruzalemske...
Ne može čovjek vidjeti suštinu dok ne vidi sebe očima te suštine. Pa bi da krene malo lijevo, pa malo desno, pa uhvati zamah i začas ga vjetrometina otpuše do krajeva zemaljskih... A tamo anđeli čekaju da ga sakupe i saberu, a čovjek opet pobjegne ulijevo ili udesno, pa iovo nanovo. Da bi se vidjela suština čovjek mora da ima Kristov Um koji je Kristovo Srce. A taj govori:

Sve ih nađoh opijenima, ne nađoh nikoga žednog. I moja se duša ražalostila nad sinovima ljudskim jer su slijepih srca i ne vide: prazni dođoše u svijet, i prazni će ga začas napustiti. Ali sad, na časak su opijeni. Kada se otrijezne od svog vina, onda će se predomisliti. (Isus, Logion 28b)

Svako dobro!
Pozdrav Qala,

ako zamijenimo riječ suština sa istina, onda možemo reći da ne možemo vidjeti/spoznati istinu ukoliko ju ne iskusimo. Iskustvo istine je emocionalno iskustvo, jer je istina emocionalne prirode, a ne samo intelektualne. Tako naš prijatelj rale ima pravo kada kaže da ljudi koji se oslanjaju samo na intelekt ne mogu vidjeti istinu. Potrebno je da istina emocionalno uđe u našu dušu, da ju absorbiramo u naše biće i tada ju automatski znamo, osjećamo i živimo po njoj. Istina dolazi od Boga i On nam je može dati osobno kroz dva načina koje je napravio za komunikaciju sa nama: kroz savjest i kroz Svetog Duha(koji nije Bog kao što kršćani vjeruju nego je mehanizam - kanal kojim Bog prenosi svoju osobnu Ljubav prema svakoj duši koja je žudno želi). Oba ova načina komunikacije koje Bog može imati sa nama su emocionalne i ne dolaze iz intelekta. Kada istina nije ušla u naše srce, tj. u našu dušu, tada je čovjeka lagano usmjeriti malo lijevo, malo desno, no kada se istina čvrsto uspostavi u nama, tada je vrlo teško skrenuti sa puta, a taj put je put prema Bogu, rast u ljubavi i istini, Uski put.

Problem koji svi mi imamo jest da uz određene istine koje imamo u duši (koje su često u manjini) imamo i puno grijeha, koji je također emocionalan, i uvjereni smo da je grijeh ustvari istina. Imamo osjećaj da je grijeh istina i tu je borba koja čeka svakoga od nas, kako postati dovoljno ponizan, da vidimo i otpustimo vlastiti grijeh (kroz određene emocionalne procese), ali isto tako i da budemo žarko željni vidjeti i prihvatiti istinu u sebe.

Isto tako, u kršćanstvu postoje brojna pogrešna uvjerenja o Isusu, kao čovjeku i o njegovoj pravoj misiji. Isto tako nije jasno što točno znati Krist i kako se ta "titula" odnosi na sve nas. Koliko ja razumijem, a moguće da postoje određene greške u mom razumijevanju teme, Krist je stanje duše u ljubavi koje svatko od nas, od Božje djece, ima potencijal postati, ukoliko prihvatimo imati odnos s Bogom, koji uključuje primanje Božje ljubavi u našu dušu, do te mjere da nas ta ljubav transformira u Božansku dušu - anđela. Radi se o fizičkoj transformaciji duše i to je ono što je Isus nazvao "ponovnim rođenjem" i u tom trenu možemo reći da smo kršteni, tj. da smo postigli stanje Jednote s Bogom. U tome stanju više nemamo grijeha i svaka naša misao, osjećaj, riječ i djelo su u savršenom skladu s onim što Božja ljubav diktira. U konstantnom smo spoju s Bogom i možemo reflektirati istinu i ljubav onako kako to Bog čini. (no u ogranićenom kapacitetu, jer je Bog beskonačno biće, a mi smo konačna bića) Ono što želim razjasniti jest da to stanje nije jedinstveno za Isusa, nego da je svakome od nas omogućeno da postignemo to stanje, ako pratimo isti put koji je Isus otkrio u prvom stoljeću i kojeg je sam slijedio kako bi postao Krist, u svojoj 30. godini. Taj put je nažalost kroz godine modificiran i distorziran, te pogrešno interpretiran u Bibliji i drugim duhovnim tekstovima, no ponovno je dostupan na Zemlji, zahvaljujući Isusovom povratku.

Nazad
Vrh